2009/04/07

Oroväckande blekt i Blåvitts anfall

FRANKIE FREESTYLE. Två halvlekars premiärfotboll var allt som behövdes för att döda årets försäsongsstress. Men halvlekarna var vitt skilda och rätt märkliga. Allt stod inte rätt till, än.

Första halvlek inleddes med ett jätteläge för Helsingborg. De satte an tonen på ett oroväckande vis och stressade säkert upp duon Rehn/Olsson en hel del. Men Blåvitt växte snabbt in i den allsvenska kostymen, tog över initiativet och viftade med taktpinnen. IFK Göteborg vinner bollinnehavet rätt stort och visade prov på ett imponerande mittfältsspel. Gustav Svensson löpte som en Kenyan på GHB och Wernbloom vässade armbågarna på precis rätt sätt.

Men målchanserna uteblev.

När Helsingborg gör sitt ledningsmål på en feldömd straff förlorar Blåvitt initiativet i matchen. Det så klassiska psykologiska målet kom strax före pausvilan och satte en liten negativ tanke i spelarnas hjärnor. För när grabbarna steg ut på plan efter paus var det en helt annan match. Tempot ökade nu stegvis och Helsingborg förde plötsligt matchen. Här försvann första halvleks "giganter" Bjärsmyr, Wernbloom och Svensson allt mer in i en dimma av långsamma beslut och flertouchfotboll samtidigt som Helsingborg tilläts skapa flera effektiva omställningsanfall.

Med handen på hjärtat är det smått fantastiskt att skåningarna inte lyckas sätta dit en eller ett par ytterligare bollar bakom Kim Christensen. Endast en usel skärpa i avsluten förhindrade detta. Henrik Larsson visade prov på en otäck sida som är signifikativ för klasspelare. Han var under långa perioder helt osynlig, men när det väl gällde blixtrade han till med enkla klack-, snettinåtbakåt- och öppnande passningar. Utan att förta sig blev han den som skapade självförtroende för sitt lag och orsakade stundtals hönsgården i vårt försvar.

Blåvitt där emot hade stora problem i andra halvlek. Redan tidigt började längre passningar slås mot en ensamt löpande Robin Söder. Allt för tidigt, allt för stressat. När Hysén med något undantag inte fick igång löpningarna på sin kant gavs Selakovic mer bolltid. Detta tack vare en energiskt löpande Erik Lund som påminde om Adam Johansson i dennes bästa stunder. Rusher, växlingsspel, offensivlusta. Men Selakovic hade en riktig skitmatch där ingenting gick hans väg. Trots det positiva, initiativet, så var det skott långt över, missade skottlägen, för sena passningar som ledde till offside och dålig timing. Det var helt enkelt inte Sellas dag igår.

Adam Johansson är i dag landslagsman på vänsterbacksplatsen, så det är svårt att argumentera mot valet av honom före Hjalmar Jonsson. Ändå märktes det tydligt att vi inte hade någon vänsterfot på den positionen, då Adam ofta tvingas stanna upp eller slå svåra passningar med högern, då hans vänster inte är av samma kvalité. Här blir det även ett visst glapp upp till Tobias Hysén, då Adam har enklare att ta ett litet steg inåt för att hitta passningsvägar med sin högerfot. Där saknades rätt flyt längs kanten, det flyt vi stundtals kände på högersidan. Högerflanken var i andra halvlek vår konstruktiva sida, men tyvärr saknades det ett och annat i de avgörande lägen som uppstod.

Jag tycker att det är hedersamt av domaren Jonas Ericsson att erkänna sitt misstag vid straffsituationen. Men jag är ändå övertygad om att han inte hade blåst om spelaren som sköt hade hetat Thomas Olsson eller Adam Johansson. Henrik Larsson har ett, oftast omedvetet, extra stöd från etablissemanget. Hans blickar mot domaren gav HIF straffen, sådan är tyvärr fotbollen.

Faktum är att vi hade svårt att komma till skarpa avslut genom hela matchen. Bortsett från på fasta situationer (vad hade HIF för tokig försvarsidé på fasta?), där vi fick flera lägen, fick laget till största del förlita sig på att Pontus Wernbloom kunde bryta sig in i boxen. Detta gav oss ett lite väl stereotypt och lättläst spel på den sista tredjedelen av planen. Tanken är att yttrarna skall komma med mer i spelet och i anfallsposition bilda ett 4-3-3 liknande anfall, som till och med kan bli ett 4-1-5 formerat anfall, med Gustav Svensson släpande bakom en linje av anfallare. Men detta förutsätter även att spelarna tar sig upp i boxen och att vi vårdar bollen i egen uppspelsfas. Här har vi rätt mycket kvar till en optimal situation just nu.

Nu var detta säsongens första match, på bortaplan, mot ett förväntat topplag. Så förlusten i sig är absolut inget katastrofalt. Alla lag får räkna med förluster. Dock är det de små detaljerna som inte känns hundraprocentiga ännu - som vi bör fokusera på. Allt i ett försök att inte hacka för mycket med den nya lagmaskinen, med det "nya" spelsystemet. Det får inte gå för länge förrän vi börjar leverera. Robin Söder får inte stå ensam i våra anfall i allt för många allsvenska omgångar. Då blir försprånget till toppkonkurrenterna för stort.

21 kommentarer:

  1. Ludwig James2009-04-07 11:44

    Härligt med lite analys, bra jobbat Hankins!

    Att Adam är vänsterback i landslaget säger ju någonting om bristen på spelare på den positionen. Det borde vara obligatoriskt att vara vänsterfotad på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  2. Vetefan om jag kan hålla med dig... Helsingborg skapade inte mycket av värde möjligtvis Landgrens andra chans borde varit mål. Blåvitt å sin sida hade 4 ganska bra lägen i andra där en åtminstone borde varit mål. Kolla statistiken, den talar sitt tydliga språk.

    SvaraRadera
  3. tack för en analys av värde. snacket igår här på baraben från peeman om att selakovic var bra med mera fick en ju att undra vad ni sysslar med!

    SvaraRadera
  4. Ludwig James2009-04-07 11:56

    Ja, över hela matchen var ju inte HIF farligare än IFK, ett oavgjort resultat vore rättvisast. Däremot tycker jag Hankins har helt rätt i den lilla hyllningen till gubben Larsson. I stort sett varje gång Larsson fick tillträde till bollen så gjorde han något smått genialiskt med den som skapade stora svårigheter för IFK-försvaret. Larssons geni består i att ta rätt beslut hela tiden och ha jävligt bra koll på vad som händer omkrgin honom. Han spelar enkel bredsida när någon medspelare bryter fram med fart på kanten, han nickskarvar när någon finns tillgänglig och tar ner bollen när understöd saknas, och han gör det svåra som klacken till Makondele när det överraskar som mest. Skulle HIF kunna lägga ett målutan Larsson?

    En annan femma att han är favoriserad av domarna och att mans om motståndarsupporter stör sig grovt på honom...

    SvaraRadera
  5. 4-4-2 NU!!

    Och Adam är högerback, sluta förstöra hans karriät stereo.

    SvaraRadera
  6. Anfallet ser mycket tunt ut. Bärkroth/söder iall ära men de är tonåringar, sen är det ett gäng mittfältare/anfallare varav ingen är någon direkt pålitlig målspruta.

    Inte så jätte respektingivande....

    SvaraRadera
  7. Tycker att Wernbloom var bäst igår. Ett ganska trevligt passningsspel långa stunder kan man tycka. Men det finns ju ingen i boxen. Det spelas ju ut på kanterna och sen händer det ju inget. Vi kommer till oerhört få bra lägen. Det finns ingen som kan utmana och göra en gubbe för att ge HIF problem i backlinjen. HIF har inga större problem att försvara sig mot dagens Blåvitt. Söder finns allt som oftast själv i mitten mot typ 5 HIF:are. Om nu inte Söder sökt sig ut på någon kant som också ofta hände. Wenbloom försökte fylla på i boxen vid några tillfällen och då blev det också farligt vid några tillfällen. Men det måste in fler gubbar i boxen. Och det måste vara bättre inlägg. Två frisparkar på mittplan i första som Bjärsa lyfter in och bollen ser ut som en badboll. Går ju inte att göra något med en sån luftpastej. Var lite rejäla i det ni gör. Sätt fart på benen och bollen. Och våga fylla på i boxen. För att trilla boll utanför straffområdet är kanske inte sån stor konst?

    Det saknas någon som kan bryta mönstret och göra något oväntat på egen hand. Behövs ett rakare spel där vi hotar mer centralt oftare. Jättebra att komma runt på kanterna och bredda spelet. Men det behövs mer variation. Och vi måste kunna sätta in bollen på djupet bakom motståndarens backlinje. Vi skapar inte tillräckligt med heta målchanser.

    SvaraRadera
  8. Bra analys Frankie. Jag tror att det kommer ta några omgångar innan blåvitt får igång sitt spel. Dock tror jag inte Söder kommer göra särskilt många mål som ensam forward eller kommer kunna uträtta särskilt mycket annat i matcherna heller för den delen. Får han en person bredvid sig kan det nog bli hur bra som helst.

    SvaraRadera
  9. Söder behöver en bollmottagare bredvid sig så att det är SÖder som kan ta löpningen och inte behöver stanna upp hela tiden. En lekkamrat helt enkelt. Enklast är väl att värva från allsvenskan till sommaren. Kanske Dahlberg från Djurgården? En 5 år yngre Hasse Berggren hade fan inte varit fel.

    SvaraRadera
  10. Helt klockren analys. Håller med till 100 procent. Hade varit intressant att se vad Bärkroth hade kunnat hitta på nu när Sella inte lyckades med något.

    SvaraRadera
  11. Varför byter Stereo in Jakob när Sana finns tillgänglig? Där har vi en spelare som kan (åtminstone sägs kunna) bryta mönstret! Jakob var som vanligt - anonym.
    Kantspelet funkade inte alls igår. Igår såg man också nackdelen med en högerfotad vänsterback, allt blir mycket svårare!
    Sen är laget alldeles för dåligt på att fylla på i straffområdet, det är ju ingen där!!

    Straffen är patetiskt, men sen var det ju Henke som sköt också. Utan hans reaktion hade det aldrig, och då menar jag aldrig, blivit straff!

    SvaraRadera
  12. Just det! Det finns en för stor respekt för Henke i den svenska domarkåren. Henke själv måste tycka att nivån är pinsamt låg.

    SvaraRadera
  13. Tycker vi gör saken mycket svårare än vad det är. Som sagt saknades det igår fubbar o boxen, det måste vi jobba på. Boom Boom ska ju komma där men även minst en av TO eller Gustav måste också följa med ibland. Lösningen är kanske bara fler matcher eller Sana (som jag sett för lite av för att egentligen kunna utala mig om) men han sägs väl besitta de egenskaper som saknades igår?

    Sen det här med Adam det är ju bara att sätta honom på att träna inlägg med vänstern, det tar inte så lång tid. Gick själv ut och sköt i 40 minuter varje dag i en vecka när jag var femton för att kunna skjuta med vänstern och nu är vänstern nästan lika bra som högern och jag är ju bara en klåpig amatör så borde inte vara några problem om han faktiskt bara blev beodrad att göra det ordentligt..

    SvaraRadera
  14. Fattar inte hur du kan skriva att Gustav Svensson var en gigant i första halvlek? För det första ok; han är en bra städgumma och stänger passningsvägar och vinner en del boll. Sedan då? Antingen spelar han bort bollen eller så håller han i den alldeles för länge. Han måste bli mycket, mycket bättre på förstatouchen och på att spela iväg bollen fort. För det andra så blev jag livrädd flera gången under matchen när HIFare får bollen och tid på sig att göra något med den några meter utanför Blåvitts straffområde. Ska inte Gurra vara där?

    SvaraRadera
  15. Men va Fan vi har spelat en match, herregud va det gnälls!!!!

    E det bara medgångssupportrar o gnällspikar på denna sidan...

    Lär er fotboll innan ni yttrar er om saker som ni inte begriper..

    Öhh, sparka hela laget, vet jag.. Jag vill ha messi på mitten. Köp minst 7 nya anfallare..
    Pust, säger jag bara!!!!

    SvaraRadera
  16. anonym 16:21/ DU är den första som gnäller. Alla andra analyserar detaljer i vårt spel. Så dra skallen ur arslet och vakna nu kompis.

    SvaraRadera
  17. Det har sett ut så här till stora delar på försäsongen med. Att vinna mot Fredrikstad som verkade spela med u14 laget i försvaret var la bra, men har vi gjort mer än 0/1 mål på något jämnbra eller bättre lag på försäsongen?

    SvaraRadera
  18. Hjalamar är och så landslagman...

    SIGURDSSON

    SvaraRadera
  19. Tycker väl analysen stämmer rätt bra men samtidigt är det trots förlusten en hyfsad match som Blåvitt gör rent spelmässigt på bortaplan mot ett svårspelat HeIF (som trots allt är topptippade). Man vinner också boll rätt bra genom Olsson och Svensson.
    Det som lyckades sämst var sista touchen men det tror jag kommer på lördag. Tror och hoppas på lite ketchup effekt :)
    //Karlsson

    SvaraRadera
  20. Är det inte dax att startan en kampanj "Våga varna Henrik Larsson"...? Han har ju inte fått ett gult kort sedan han kom tillbaka till Alsvenskan...
    /Kristofer

    SvaraRadera
  21. Jag tycker att förlusten varslar om nåt oroväckande. När HIF backar hem och är nöjda med 1-0, så har vi noll och ingen möjlighet att bryta igenom. Jag tror fortfarande att vi kommer springa sönder lag som försöker anfalla, men det här vittnar om att vi även i år kommer använda långbollar mot lag med halva styrkan i eget straffområde. Och det kommer inte att lyckas bättre än det gjort alla år. Bered er på torsk mot sämre lag, m.a.o

    Om nu inte Rehn/Ohlsson hittar på nåt oväntat.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.