2006/09/05

Ultras svarar på diskussionen om deras expansion!

SUPPORTERKULTUR Efter att Baraben.com i veckan initierat en debatt kring utvecklingen mellan det framväxande Ultras Göteborg där vi lät Supporterklubben Änglarnas ordförande Anderas Toll få möjligheten att utveckla hans syn på den "nya konkurrenssituationen". Idag låter vi den andra parten för diskussionen komma till tals när vi ställt en rad frågor till Ultras Göteborgs representant Magnus Klevmarken:

Varför känner ni behovet av att växa er större utanför Änglarna?
- Det finns ett flertal frågor där vi och Änglarna tycker helt olika, därav har vi valt att ställa oss utanför Änglarna. Beslutet att växa på det här sättet gjorde vi främst för att underlätta för oss att driva våra frågor, för en mer dynamisk läktarkultur och mot den moderna fotbollen, men även för att vi helt enkelt känner att det var ett naturligt steg för oss att ta.

Vad är den främsta anledningen till att ni inte är nöjda med Änglarnas arbete?
- Änglarna har gjort ett kanonjobb och har länge varit en av Sveriges absolut mest framgångsrika supporterklubbar. Vad vi känner är att vi vill prioritera andra frågor och sprida en annan form av läktarkultur än den som dom har spridit. Sedan vill vi köra en mer integritetsfull linje mot IFK Göteborg när det gäller frågor som mer direkt berör det som vi sysslar med på läktaren. Änglarna har enligt oss gett mer intryck av att försöka vinna IFK's gunst än att faktiskt förändra orättvisa förhållanden.

Har ni som ambition att på sikt utmana Änglarna om att vara största Supporterklubb?
- Nej. Vi ser oss snarare som ett komplement än som en konkurrent. Situationen för fotbollsupportern har förändrats mycket sedan Änglarna startades och dom har kanske inte följt med utvecklingen på alla plan, lyckligtvis för dom så är det nog så att dom inte är ensamma på den punkten och därför har dom antagligen fortfarande ett ganska gott underlag. Vi försöker vända oss till en annan kategori som kanske inte helt och hållet känner sig hemma hos Änglarna.

Varför har ni lagt en 18-årsgräns på medlemsskap hos er?
- Det är mycket enkelt, dels vill vi inte känna oss ansvariga för underåriga personer på våra bortaresor och andra evenemang. Dessutom så är det en del av ett försök att återskapa en äldre klack. Vi håller dessutom på och samtalar med en yngre grupp som vi förhoppningsvis kommer inleda någon form av samarbete med redan nu i höst. Detaljerna kring det är för tillfället oklara så där får jag be att återkomma med mer information via vårt forum.

Tror ni att Änglarna har en framtid som Supporterklubb och om inte, varför då?
- Ja det tror jag absolut att dom har, dock har dom fram tills nu mer eller mindre haft ett patent på att heja på blåvitt, dom dagarna tror jag är räknade.

Vad kan ni erbjuda som Änglarna inte kan?
- Vi skall väl inte gå händelserna i förväg, i dagsläget kan vi inte erbjuda allt det som Änglarna kan i form av billiga resor och så vidare så det är vårt främsta mål. Utöver det kan vi erbjuda en plattform för alla våra medlemmar att arbeta aktivt för dom frågor som vi driver och inte minst med tifon vilket kan vara ett otroligt tillfredställande arbete när det går bra. Men vi är en supporterorganisation trots allt och det handlar i grund och botten mer om att ge än att få.

Vad kan vi förvänta oss att se av Ultras Göteborg den närmaste tiden?
- I nuläget går mycket av vårat arbete ut på att bygga upp en fungerande organisation och det måste få ta sin tid. Men ett betydligt bättre visuellt och verbalt stöd till IFK samt fler åsiktsbudskap på läktaren är väl ingen direkt högoddsare.

Baraben.com tackar Magnus Klevmarken för hans svar och ser fram emot den kommande debatten kring hur supporterkulturens utveckling kommer att se ut de närmaste åren. Är Supporterklubben Änglarna på allvar utmanade från mindre grupper med olika stor ambition att växa? Behöver Supporterklubben Änglarna utvecklas för att anpassa sig till de nya generationernas supportrar och i så fall hur? I vanlig ordning är alla kommentarer välkomna!

25 kommentarer:

  1. Bra med 18-årsgräns tycker jag!
    Vad menar ultras med modern läktarkultur undrar jag? Någon som kan svara?

    SvaraRadera
  2. "Modern lätarkultur" = oooooooooäääåååååååoåååeeeeeeå tjallallalllallllaaallaaa oeeeeeeeååååeäääääääääää tjallalalala ooooooäääääääääååååååooooooo tjallalalalalalallla oooooooooååååeeeäääääää

    SvaraRadera
  3. Vilket jävla patrask, nej in med Fredrik Berglund och Ischias i landslaget, ut med Niklas och in med lillebrorsan.

    Elfsborg Regerar

    SvaraRadera
  4. Är den supras som är den yngre gruppen eller?

    SvaraRadera
  5. Själklart menade jag " är DET"

    SvaraRadera
  6. Arbeta för dynamisk läktarkultur och mot modern fotboll alltså. Gôtt, modern fotboll är skit. Ser också mycket fram emot att få ta del av fler åsiktsbudskap.

    SvaraRadera
  7. Anonymous 12:21:39: Du är också välkommen att hitta på texter till ramsor istället för att bara klaga.

    SvaraRadera
  8. Äntligen fler åsiktsbudskap!
    Suck, ännu ett gäng som ser Ullevi som sitt eget agitationsforum och försöker kidnappa alla supportrars åsikter.

    SvaraRadera
  9. Modern läktarkultur betyder mer öl, mer slagsmål, mer hat o hot!
    Därav 18 års gränsen.

    SvaraRadera
  10. Hade ju varit roligt med lite mer egna och roliga ramsor istället för rena efterapningar som "framåt blåvitt gör ett mål" etc. Jag ryser av illamående varje gång jag hör den ramsan.

    SvaraRadera
  11. Kanske skulle det vara så att om vi blev av med det där "Skubbet" som hotar, hatar slåss, gapar och bråkar, då skulle vanliga hederliga människor våga och vilja gå på matcherna.

    Då skulle vi inte behöva någon "Modern" läktarkultur.

    Nu tar buset på sig äran att vara de enda trogna, samtidigt som de skrämmer bort oss andra.

    SvaraRadera
  12. Blåvitt=Hetero, fan va kul fotbollen hade varit då, verkligen. Tänk efter lite istället. Vad är det som gör ett möte med AIK så mycket mer, bättre, hetare än ett möte med häcken?

    SvaraRadera
  13. Att det är viktigare att slå aik än att slå Häcken.

    Men det är klart, är man inskränkt och tror att det bara är "Böset" som har rätt att se fotboll så.

    Vi normala människor skulle ha föredragit att det rådde ordning på läktarna och inte huliganvälde.

    Men så får vi istället se Premier Leaque på TV istället för att se Blåvitt i verkligheten.

    SvaraRadera
  14. Bengaler bengaler bengaler, och att sätta supportet framför Klubben det är det enda det handlar om. Buuu

    SvaraRadera
  15. Många som är pålästa här ja, skrämmande å se.. Simon bank som skrivit varenda inlägg här eller?

    SvaraRadera
  16. Moderna fotbollen är ett begrepp som varje fotbollssupporter bör känna till. Wimbledon och Austria Salzburg är två välkända exempel på kommersialismens sjuka grepp som tycks hårdna för varje säsong.

    Se länktipset för några rader från en påläst krönikör. Sök gärna vidare och skapa er en åsikt om fenomenet. Kanske är det en ögonöppnare.

    SvaraRadera
  17. Kunde han inte bara svarat att Änglarna inte vill slåss på "rätt" sida i det patetiska bengalkriget?

    Totalt intetsägande svar.

    SvaraRadera
  18. Jag undrar också vad UG menar? Jag antar att det handlar om bengalfrågan och att personer blivit avstängda och fått pröjsa böterna? Hur ställer sig UG i dessa frågor? Anser man att det är ok att IFK ska betala böter för bengaler bränns av på läktaren? Jag tycker annars att det är bra med konkurrens då tydliggör man bara skillnaderna men upp med korten på borden.

    SvaraRadera
  19. Blåvitt=Hetero: Tycker också det är jobbigt med folk som skränar och håller på under matcherna. Ibland är det dessutom folk som svär åt domaren bara för att han dömt mot Blåvitt, även om det varit helt rätt dömt.

    Nej, du gör nog helt rätt i att stanna framför TV:n. Hoppas du vågar gå ut på stan på helgerna iaf...

    SvaraRadera
  20. "Änglarna har enligt oss gett mer intryck av att försöka vinna IFK's gunst än att faktiskt förändra orättvisa förhållanden."

    Vad är orättvist?
    *Att ni blir visiterade för att inte kunna få ta med er obegränsat med bengaler?

    *Att det är olagligt och farligt med bangaler?

    SvaraRadera
  21. Handlar det om bengaler så är det ju patetiskt. Väx upp, räcker det inte att ni får leka på påsk och nyår. Jag brinner för IFK och förstår inte vad bengaler har med saken att göra. Annars har jag inget emot fler supportergrupper. Bara de låter mer och har bättre sånger och bättre taktkänsla

    SvaraRadera
  22. Vilka är det som hänger upp sig på bengaler egentligen? Bengaler har öht inte nämnts i sammanhanget och dem som kollat på våra böter iår kan se att dessa ligger på 5.000:-... fyfan att IFK ska behöva betala såna monstersummor p.g.a. supportrarna.

    SvaraRadera
  23. Är nästan helt säker att det inte är bengaler det handlar om utan "felaktiga" avstängda medlemmar och att klubben prioriterar sponsorer före sina supportrar.

    SvaraRadera
  24. Om man beter sig på ett hyffsat normalt sätt, -så blir man inte avstängd. Men det kanske är "ULtRaZzz" att inte göra det?

    SvaraRadera
  25. suck med så många okunniga här inne, man blir fan mörkrädd. Gå och köp en rosa aftonbladet hatt..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.