2006/09/07

Fotbollens kamp mot rasismen: "IFK ger rasismen rött kort"

POLITIK Det finns de som ivrigt skriker "håll isär politik och fotboll". Men så fungerar inte världen, så fungerar inte verkligheten. Politiken finns överallt, fotbollen är på olika sätt så genomsyrad av politik, vad man nu än må tycka om det. Ett av detta politikens fenomen som under det senaste spelåret har debatterats kraftigt i Europeiska fotbollsfamiljen är de fascistiska och rasisitiska incidenter som än idag drabbar våra fotbollsläktare.
IFK Göteborg har tagit ställning.

"Vi - ledare, spelare och alla andra inblandade i Blåvitt ställer oss till 100 procent bakom kampanjen "Ge rasismen rött kort", som genomförs 9-­20 september.

...stoppa den rasism som tyvärr brett ut sig inte bara på internationell nivå, utan också långt ner i det svenska seriespelet, inte minst inom ungdomsfotbollen.
Nu är det nolltolerans som gäller. IFK Göteborg säger nej till alla former av rasism och trakasserier gentemot människor på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller sexuell läggning.

Kampanjen kommer att vara omöjlig att missa för dem som besöker våra elitfotbollsmatcher. Under de allsvenska omgångarna 17 och 18 (9­-12 september och 17­-18 september), superettans omgångar 24 och 25 (9-­13 september och 16-­20 september) samt damallsvenskans omgångar 17 och 18 (9­-10 september och 16­-20 september) sker följande:
En banderoll med antirasistiskt budskap visas på innerplan.
Speakern berättar om kampanjen före matchen.
Alla i publiken och alla spelarna får en A4 med logon "Ge rasismen rött kort" som ska hållas upp vid spelarpresentationen, Vid spelarpresentationen håller alla spelare upp en A4 med logon för "Ge rasismen rött kort".
Lagkaptenerna ska också vid spelarpresentationen på innerplan läsa upp ett budskap om antirasism.
IFK Göteborg ger rasismen rött kort - och utgår från att alla våra anhängare har samma inställning."

Baraben.com välkomnar självfallet initiativet men efterlyser även en mycket större medvetenhet om dessa problem i vår föreningsledning. Vi som Sveriges ledande idrottsförening och Kamratförening med starka band till jämlikhet, rättvisa och allas lika värde måste alltid gå i bräschen för att stå emot rasism, fascism och den ignorans som sprids genom dessa värdegrunder! När enskilda personer eller större grupperingar av människor yttrar etniskt nedlåtande eller direkt rasistiska åsikter mot en spelare, ledare eller motståndare måste denna person få starka reaktioner från sin omgivning.

Vi på de Blåvita läktarplatserna har under 2000-talet varit mer eller mindre förskonade från sådan rasistisk idioti, men plumpar i protokollet som högerextrem flygbladsutdelning vid Gamla Ullevi och enstaka rasistyttranden från läktarplats har tyvärr fortfarande förekommit. Det är inte bara ett hån mot de enskilda spelarna i Allsvenskan med utländsk bakgrund, det är ett kraftigt slag i ansiktet på oss alla. Fotbollen må ha politiska element inom sig, som alla andra sektorer av samhället- men på precis samma sätt gäller de allmäna demokratiska värderingarna inom fotbollen som i övriga samhället. Det går aldrig att ta tillräckligt starkt avstånd från personer eller grupperingar som föringar enskilda samhällsgrupper eller individer på ett rasistiskt eller trackasserande sätt.

Fotboll är en del av den politiska arenan, på gott och ont. Men det är samtidigt allas vårt ansvar att se till att den politiseringen inte rinner över till att tillåta etniskt baserat hat mot folkgrupper eller enskilda från läktarplats. Oavsett om det är Etoo, Samuel Wowoah eller någon pojklagsspelare som är den som drabbas.

Det är ditt och mitt ansvar att säga ifrån. Ge rasismen ett rött kort.

49 kommentarer:

  1. Helt rätt. Av både Baraben och IFK. Speciellt i dessa tider när så många högerextremister springer runt och försöker vinna sympati är det viktigt att markera mot nazism och rasism!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra initiativ, men tänkte på sista meningen,

    Det är ditt och mitt ansvar att säga ifrån. Ge rasismen ett rött kort.

    Hur ofta säger folk ifrån igentligen? (Både inom sitt och ståplats) Jag kommer ihåg i slutet av förra säsongen, varje gång Mourad missade mål så hördes det ofta "jävla svartskalle" eller liknande, från vår egen klack (!)

    Det är väldigt typiskt svenskt, att fördömma beteende men inte agera för att hindra det, så det känns inte som om att detta kommer att lösa problemet med glåpord från läktaren.

    (Jag försöker inte på något sätt säga att jag skulle vara bättre och säga ifrån, för jag satt lika tyst som vilken medelsvensson som helst när killen skrek.)

    /Lundquist

    SvaraRadera
  3. Röda ark mot ÖIS... hurra! Dessa aktioner bör lämnas åt supportrarna.

    SvaraRadera
  4. Fan vad löjligt...

    SvaraRadera
  5. Kan man inte ändra kampanjen till "Ge Aftonbladet rött kort"?

    SvaraRadera
  6. Eller "Ge motståndarna rött kort"? På så sätt vinner vi dessutom matchen och tre sköna poäng..

    SvaraRadera
  7. Näst senaste anonym:

    Fan vad löjligt...
    vad i det hela är det som är löjligt<?
    Syftet, budskapet, eler manfestationsmetoden?

    Är det att hålla upp ett rött kort som är under din kredd nivå? Fan va jag lider med dig i så fall. Du kanske skall överväga att sluta gå på fotboll helt när du är tvingad till att omges av sådana fåntrattar, som med vilka medel som helst försöker nå ut med ett gott budskap.

    SvaraRadera
  8. Ge Fristadsjackorna rött kort!

    SvaraRadera
  9. Rött kort.

    Rasister och homofober göre sig icke besvär.

    Bra.

    SvaraRadera
  10. baraben blir mer som en aftonbladetblaska för varje dag... suck

    SvaraRadera
  11. Aftonbladet/ Om du med det menar att Baraben kämpar emot rasism och fascism (hur fan nu afonbladet gör det) så borde varje Blåvit hylla det. Men nej. Instället kryper alla jävla bönder från landet som håller på blåvitt fram med sina smygrasisitiska åsikter och ska gnälla. JÄVLA PAJAS.

    SvaraRadera
  12. ifkankan: Du är ju patetisk. Visst budskapet är bra, MEN sånna här intiativ ska föras från supportrar, inte några jävla aftonbladet eller svff jippon igen. För det andra så är det helt fel match att ha RÖDA ark på, vi möter ju öis! Förresten, finns ens rasismen i svensk fotboll? Det är ju inte så att publiken gjorde apljud när ijeh spelade, eller att en klubb inte ville värva en mörk spelare för han hade en annan hudfärg. För de tredje, Håll borta politiska budskap från våra arenor!

    SvaraRadera
  13. Även om man kan hålle med Baraben om att metoden att vakna nu när man kör en "fånig" kampanj kan vara pinsam, men samtidigt en jävligt viktig fråga att säga sitt i!

    SvaraRadera
  14. OK: mindre politik på arenorna. Politiska partier får inte annonsera i matchprogrammen. Ej heller med arenareklam. Umeå fick böta nyligen för att sossar gjorde valpropaganda. Detta reglementet finns redan.

    Men det här? Skojar ni? Jag skriver under på det här vilken dag som helst, oavsett om det är Bara Ben, Expressen, Aftonbladet, Förbundet eller någon konkurrerande förening.

    SvaraRadera
  15. anonym/ "Du är ju patetisk. Visst budskapet är bra, MEN sånna här intiativ ska föras från supportrar, inte några jävla aftonbladet eller svff jippon igen."

    MEN, när inte vi supportrar gör det så är det väl jävligt bra att det görs från föreningarnas håll. Om du dessutom hade bemödat dig att läsa texten är en av huvudanledningarna till röda kort-kampanjen att man vill stävja rasism inom ungodomsfotbollen främst.

    Dessutom finns det gott om aphjärnor på våra läktare som väntar på läget att "uhh uhh":a med mera. Det hördes en hel del rasisitiska tillmälen mot exempelvis Mourad men även Wowoah under förra säsongens tyngre delar.

    Oavsett vad man tycker om kampanjens form med röda kort och delaktighet av alla föreningar så är syftet oerhört gott.

    SvaraRadera
  16. http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/http://blogg.aftonbladet.se/6/perma/95123/

    SvaraRadera
  17. Vilken fånig diskussion om att det vore fel att på läktaren visa rött kort mot rasism i en ÖIS-match (som spelar i rött).

    Alla åskådare vet ju om att det är mot rasism detta röda kort visas - inte som ett stöd till ÖIS.

    Självklart är det bra med sådana här manifestationer för att belysa en viktig fråga i samhället.

    Kampanjen känns faktiskt inte särskilt politisk; snarare berör frågan mer en samhällelig allmänmänsklig moral. Diskriminering är enligt lag förbjudet. Likaså är våld förbjudet. Logiken säger då att om man anser att man inte kan blanda ihop politik och idrott genom kampanjer mot rasism - så kan man heller inte ha liknande kampanjer mot våld (läktarvåld, överfall mot domare etc.). Även det skulle i så fall vara en sammanblandning av idrott och politik.Någon som tycker att manifestationer mot våld inom fotboll är korkat?

    Rasism och våld måste bekämpas i en demokrati. Alla riksdagspartier vill bekämpa rasism, någon politisk kontrovers finns alltså inte dom emellan. Långt ut i den politiska periferin finns det några pyttesmå partier som vill främja rasism. Att ge dom rött kort är inte att blanda ihop idrott och politik. Det är att stå upp för en en gemensam värdegrund i frågan.

    SvaraRadera
  18. Appropå något annat. Sitter Erlandsen löst?

    http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,883806,00.html

    SvaraRadera
  19. ja alla sådana här kampanjer är bara rena rama löjan, och innehåller bara tomma floskler.
    tycker sådana här manifestationer som alla står bakom påminner om fascism.

    SvaraRadera
  20. När sådana här frågor diskuteras är det alltid några mörkermänniskor som kryper fram från stenarna de tillbringar sina liv under.

    Som vanligt så är det väldigt få av dem som vågar stå för vad de tycker och kommenterar detta anonymt.

    Visst fan finns det rasism på Gamla Ullevi, både mot våra egna spelare och mot motståndarnas.

    SvaraRadera
  21. psycho in spe/ Rasism är ju politiskt även om inte riksdagspartierna är oense om att bekäma den.

    SvaraRadera
  22. det klart att de är nötter som skändar spelare osv. men är det detta hela kampanjen går ut på, så vet jag inte om detta mer blir som att kast apärlor til svinen, för så mga är de inte.
    Och skulle heller inte betrakta det som ett stort problem.

    rasismen och segregeringen står ju alla etablerade riksdagspartierna bakom. det handlar väl isåfall om att de vill fortsätta förvandla sverige obehindrat...

    ""alla som inte är med oss är emot oss."" som ngn annan skithög sa.

    SvaraRadera
  23. Bond-Saxen/ Ja, du har rätt. Rasism är politiskt. Jag ville väl få fram att det inte är politiskt kontroversiellt att försöka bekämpa rasism. Det borde vara självklart.

    De flesta företeelser i samhället berörs väl egentligen av politikens påverkningar, t.ex. synen på bekämpandet av våld inom fotbollens värld - såväl på som utanför fotbollsplanen (t.ex. Henke-affären, Bajen-DIF derbyt, hot mot domare).

    SvaraRadera
  24. Ge dom ett BRUNT kort, eller tvångsrekrytera dom toll Folkpartiet Sveriges Neofascister.

    Dom är ju enligt egen utsago väldigt LYHÖRDA.

    SvaraRadera
  25. Håller med den som skrev "rött kort åt Aftonbladet". Känns inte rätt att dom ska lägga orden i mun på våra spelare.

    SvaraRadera
  26. Aldrig att jag kommer hålla upp ett rött ark på en Blåvittmatch.
    Aftonbladets hyckleri klarar vi oss utan.

    Sedan är det ju lustigt hur Bara ben pratar om politiseringen inom fotbollen som ett problem samtidigt som man 1 maj har en vänsterextrem exdiktator iklädd blåvita fäörger på förstasidan.

    Bort med vänster- och högerextremismen från läktarna.

    SvaraRadera
  27. "Nu är det nolltolerans som gäller. IFK Göteborg säger nej till alla former av rasism och trakasserier gentemot människor på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller sexuell läggning."

    Kanske Baraben bör tänka på det där sista om sexuell läggning innan de slår sig på bröstet?
    Har varit lite väl mycket homogrejer här på sistone va?

    SvaraRadera
  28. Och bort med vänsterextremismen?! Eller hur, Hankins...

    SvaraRadera
  29. 7/9/06 16:22, Anonymous sa...
    Och bort med vänsterextremismen?! Eller hur, Hankins...


    Och vilken är den? Åskådare som står och skriker "Förstatliga bankerna!" på Ullevi eller?

    SvaraRadera
  30. Har varit lite väl mycket homogrejer här på sistone va?

    Homogrejer? Vad menar du med det först och främst? Sedan kan man ju även fråga sig när "på sistonde" var? Stellhams påhopp på dif:s bögar var ju för länge länge sedan...

    SvaraRadera
  31. Har ni inget bättre att skriva om, snacka om nyhetstorka! Tycker att vissa artiklar håller väldigt låg kvalité. Dags att se över vilka som skriver här?

    SvaraRadera
  32. [Helt otroligt oväntat så är fascister, rasister, nazister och alla andra högerextrema åsikter av den typen icke välkomna i dessa kommentarer. Man bör ta och läsa på sin läxa kring vad fascismen var och är om man vill kritisera att Di Canio-bilden används. Det är ingen slump att Di Canios "ultras" har hakkors på sina flaggor.

    Vidare existerar inte vad jag eller någon annan vet någon vänsterextremism på svenska fotbollsläktare eller i svensk fotboll över huvudtaget. Vart ser ni dessa anarkister och stenkastare inom fotbollen? Nej, de finns inte där nej. Och då är det oerhört onödigt att komma in och skrika "era jävla kommunister som vill stoppa nazism och rasism, vi borde stoppa kommunisterna".

    Detta är en fotbollsblogg.]

    SvaraRadera
  33. "Har ni inget bättre att skriva om, snacka om nyhetstorka! Tycker att vissa artiklar håller väldigt låg kvalité. Dags att se över vilka som skriver här?

    RIKTIGT INTELLIGENT att döna in en sådan kommentar några minuter efter att den 5:e artikeln för dagen kommit upp på Baraben.

    SvaraRadera
  34. "Och då är det oerhört onödigt att komma in och skrika "era jävla kommunister som vill stoppa nazism och rasism, vi borde stoppa kommunisterna"."

    Så skrev ej jag. Men jag blev ändock censurerad. Är alla på Baraben för censur eller?

    "Detta är en fotbollsblogg"

    Precis! Men det rimmar ju illa med detta.

    För övrigt så är jag liberal och avskyr båda hjärndöda ideologierna, nazism och kommunism.

    Proletärer, förenen eder!

    SvaraRadera
  35. Suck, att ni ska peka ut di canio, han är fascist men han har inga problem som helst med mörka spelare. Det har dock hans anhängare. Lägg ut en bild på supportrar som är imot mörka spelare, för Di Canio har inget imot dem!

    SvaraRadera
  36. Hoppas nån tar med sig blåa kort också..så hela läktaren blir..ehh rödblå?

    SvaraRadera
  37. Anonymous said...
    Helt rätt. Av både Baraben och IFK. Speciellt i dessa tider när så många högerextremister springer runt och försöker vinna sympati är det viktigt att markera mot nazism och rasism!

    Snarare att det springer runt vänster sympatisörer på gatorna.

    SvaraRadera
  38. "Vidare existerar inte vad jag eller någon annan vet någon vänsterextremism på svenska fotbollsläktare eller i svensk fotboll över huvudtaget."

    GAIS, Hammarby...

    SvaraRadera
  39. Ja, Givetvis finns det folk som har symboler som representerar folkmordsideologier på vänsterkanten på läktaren också.
    tar man inte samtidigt avstånd ifrån dessa så är man inte trovärdig för fem öre.

    SvaraRadera
  40. Så bisarr debatt. Nazisterna och ultrahögern försöker DIREKT värja sig mot sin vidriga nazism genom at börja skrika "hemska vänsteraktivister".

    Men när man pekar ut exempelvis Bajen och Gais, även många Blåvita supportrar som kan klassas som "extremvänster" så glömmer man det lilla faktum att de INTE står och ylar sina politiska budskap i samband med fotbollen.

    Detta gör dock rasister och nazister genom att göra apljud och annat mot mörkhyade spelare.

    Skrämmande låg iq-nivå på många här. Att skrika om vänsterextremism när Blåvitt och Baraben markerar mot rasism och fascism stinker illa om IFKs fans, vissa av dem i alla fall.

    SvaraRadera
  41. Politik existerar inte på våra läktare, vilket jag är väldigt glad för. Det finns säkert en massa invider på vår läktare med extrema politiska åsikter, men visar dom inte på läktar där blåvitt går först. Vilket jag är väldigt stolt för. Politiska extremister är inte fel, men hör ej hemma på fotbollsläktarn, vilket de inte gör. Jag är nöjd och anser att det inte behövs någon aktion mot rasism då läget är bra i sverige. Visst ibland kanske det skriks "blattej*vel", "j*vla n***R" osv osv. Men det är något som aldrig kommer försvinna, men jag ser det inte heller som ett speciellt stort problem då det endast är få invider som uppträder såhär.

    Tillsammans För Blåvitt!

    SvaraRadera
  42. Visst ibland kanske det skriks "blattej*vel", "j*vla n***R" osv osv. Men det är något som aldrig kommer försvinna, men jag ser det inte heller som ett speciellt stort problem då det endast är få invider som uppträder såhär.

    Du kanske skulle ta det på allvar om det var du själv som drabbades. Att säga "det är så få som gör det så det är lungt" tyder på att du inte alls förstår problemets egentliga grund. Att en enda person gör det är en enda person för mycket.

    SvaraRadera
  43. bond: Jag tycker att det är ett problem, dock inte ett så stort problem så att man behöver fylla alla landets arenor med röda ark.

    SvaraRadera
  44. någon anonym: baraben är knappast på kvällstidningsnivå för att de vill stoppa rasimen. däremot är de ofta lägre än kvällstidningsnivå på sina andra artiklar. vilket är jäkligt kul eftersom de först sågar kvällstidningar i vissa artiklar, och sedan skriver skit som är mycket lägre och sämre. pathetiiiiiic.

    SvaraRadera
  45. skriver skit som är mycket lägre och sämre. pathetiiiiiic.

    Hur patetisk är inte du som jämt läser sådan patetisk skit då? Haha kryp tillbaka in i ditt Alltid Blåvitt rövhål.

    SvaraRadera
  46. Jag har du inte sett skymten av rasism på våra läktare så varför skulle vi hålla upp röda ark mot ÖIS för? Hedersvärt initiativ men utförandet kunde inte varit sämre, hoppas ALLA i klacken bojkottar detta! Minuset är väl att rubriken i AB och på baraben dagen efter kommer vara "RASISTATTACK FRÅN BLÅVITA!"?

    SvaraRadera
  47. Di Canio är min pojkvän!

    SvaraRadera
  48. Påhopp mot spelare är helt oacceptabelt, oavsett hudfärg. Baraben verkar vara det Blåvittrelaterade organ som välkomnar den här kampanjen med störst entusiasm. Själv har jag svårt att se behovet eftersom det tack och lov inte händer så ofta att mörkhyade spelare får glåpord slängda efter sig. Det mest rasistiska jag hört på Gamla Ullevi i år är "jävla islänning" åt Hjalle.

    SvaraRadera
  49. [Ser man inte kopplingen nazism-fascism-rasism bör man ge fan i att yttra sig här.]

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.