2006/09/13

Svennis som tränare i IFK- inget omöjligt projekt!



IFK GÖTEBORG Låt oss påbörja det här resonemanget med att säga att sannolikheten att Sven-Göran Erikssons nästa förening som tränare blir IFK Göteborg- är väldigt liten. Men att sannolikheten för den situationen är liten innebär absolut inte att Blåvitt borde ge upp, tvärtom!

I dagsläget har Sven-Göran Eriksson tränat och vunnit Serie A, varit stor profil i Portugal och haft världens mest utsatta tränarjobb som utländsk landslagsboss för England. Mannen är ekonomiskt obereoende och (sorry Svennis) i de flesta fall en väldigt naiv och lättlurad person. Han har åkt dit på ett otaligt antal sexskandaler och lurades av engelsk press att lova att ta över ett lag som en fiktiv oljeshejk tillika wallraffande journalist, utlovade att köpa och storsatsa i. Sven-Göran Eriksson är kanske Sveriges mest värdefulla fotbollsprofil rent marknadsmässig- någonsin. Bara en kombination av Zlatan och Ljungberg skulle kunna konkurrera som ekonomisk resurs för en enskild svensk förening eller för ett företag.

Sven-Göran Eriksson påbörjade sin proffessionella karriär i IFK Göteborg.
IFK Göteborg står med all sannolikhet utan tränare till år 2007.
You do the math.

Det skulle krävas en enorm kraftsamling av IFK Göteborgs ledning för att ro projektet i hamn. Med all sannolikhet skulle man behöva kraftsamla sponsorer och riskkapitalister (investeringsbolaget och så vidare) på ett sätt som aldrig tidigare setts i Sverige. IFK skulle kanske behöva garantera Sven-Göran Eriksson en lön och ett bonussystem som skulle ge honom mer än de 13 andra Allsvenska tränarna tjänar tillsammans.
Dessutom skulle IFK med all sannolikhet vara tvugna att garantera ett flertal inköp av landslagsmeriterade spelare som skulle innebära en ekonomisk risk som i bästa fall kan komma att kallas väldigt riskabel.
Vi skulle behöva framställa vår nya arenasatsning som något helt unikt och visionärt rent marknadsmässigt och utstaka en detaljerad 5-årsplan för hur IFK Göteborg åter ska bli en stormakt i Européisk fotboll. Det skulle som sagt krävas väldigt mycket arbete och en stor portion tur att ro projektet "Svennis i Blåvitt" i hamn.

Men.

Det är värt ett seriöst försök. Sven-Göran Eriksson är redan mer eller mindre helt ekonomiskt oberoende. Han kommer med all sannolikhet inte att välja förening efter lönekuvert utan efter var han kan få en ny och intressant utmaning. Var kan Svennis få göra någonting som han aldrig tidigare varit med om? Hur kan han lägga ytterligare en merit på sin enorma meritlista? Hur motiverar man en tränare som varit med om det mesta som finns att göra i en tränarkarriär?
Här har IFK Göteborg en väldigt intressant tjänst att erbjuda Sven-Göran Eriksson.

Det handlar om att locka Svennis tillbaka till starten. Att få komma hem och uppleva den omgivning där hans karriär började. Att få sluta cirkeln "hemma" i Göteborg. Sven-Göran Eriksson har jagats i åratal av den mediala blåslampan ute i Europa. Nu kan han övertygas att få ett eller två, kanske optimalt tre års break från det Européiska kaoset genom att återvända till Sverige. Att under en period få arbeta med svenska spelare, lojala och lättformade, att få stå i fokus för hans tränarprestationer och inte för hans privatliv, att få lyfta ett lag från låg Européisk nivå till att bli slagkraftigt på Europanivå och så vidare. De övertalningsmässiga argumenten tar aldrig slut och med ett smart upplägg skulle en Blåvit delegation från Göteborg kunna erbjuda den fotbollsoas till Svennis som han förmodligen på ett undermedvetet plan längtar efter. Föreningens nye ordförande Stig Lundström skulle vid ett lyckat Svennisprojekt lyftas till Bernmar-nivå ryktesmässigt. Det skulle vara hans professionella karriärs överlägset största händelse. Självfallet skulle bekanta ansikten och starka profiler som Gunnar Larsson, Gunder Bengtsson, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson ingå i en Blåvit övertalningsdelegation.

Det är svårt, väldigt svårt, att få hit Sven-Göran Eriksson. Men det är värt ett seriöst försök. Samla alla potentiella riskkapitalister, samla bankerna i Göteborg, samla storföretagen, samla de nuvarande sponsorerna och samla gamla spelare. Utarbeta en snabb plan för hur man kan dra ihop maximala resurser för en satsning som kan locka Svennis. En satsning som rent ekonomiskt absolut inte behöver bli ett kraftslag mot vare sig IFK Göteborg eller rubba de långsiktiga planeringarna med Änglagården i centrum. Tvärtom skulle IFK Göteborgs varumärke skjuta i höjden, det skulle förmodligen skjutas rakt igenom taket av att få Sven-Göran Erikssons namn till föreningen. Vi skulle få ett medialt, sponsormässigt och publikt intresse av sällan skådat slag. För att inte nämna hur många etablerade spelare som bara drömmer om att få spela i ett lag tränat av Svennis.

Vi skulle kunna fortsätta uppradandet av argument för varför man borde försöka få hit Svennis i flera timmar, men jag tycker att de flesta talar för sig själv. Bara ett seriöst försök att få hit honom skulle ge positiva synergieffekter för föreningen, vilket i sig bevisar vilket starkt varumärke personen Sven-Göran besitter. En Svennis i Blåvitt skulle innebära enorm press och fokus på vår förening vilket skulle innebära att våra sponsorer får en grad av uppmärksamhet som aldrig tidigare skådats i svensk idrott. Detta är nog flera stora Göteborgsaktörer väldigt intresserade av att se. För att inte tala om den goodwill det skulle innebära för staden Göteborg.

Vad vet vi, rykten gick ju redan förra helgen om att Svennis setts på Kamratgården. Kanske bor det en Bernmarsk visionär någonstans inuti vår ordförande Stig trots allt...

30 kommentarer:

  1. Det vore ju inte tråkigt alls.

    SvaraRadera
  2. Tror Svennis skiter i pengarna. Vi har ju bara små saltkorn om man jämför med bakpotatisarna han drar in från FA varje månad.

    Det är bättre att han med dessa FA-pengar övertalas till att investera i Blåvitt! Ex Köpa Sveriges "supertalanger", nästa meriterade hemvändare, pengar till akademin, förstärkningar, fullstor konstgräsplan i "isladan", bättre/större GYM på KG... osv osv.

    Sedan om han inte hittat något nytt lockande jobb när FA-kontraktet gått ut så kan han ta över.

    SvaraRadera
  3. mmm.. Svennis.. det luktar.. Europa om det..

    Vore jävligt nice om vi fick Svennis och alla hans pengar satsades i föreningen.. sjukt vad lätt det är att fantisera om rykten..

    SvaraRadera
  4. Svennis och Tord Grip :)
    Tord har ju sagt sig kunna träna ett lag gratis..

    SvaraRadera
  5. Svennis är väl känd för att vara extremt "moneyhorny"!? Skulle bli väldigt förvånad om han skulle att ta ett jobb som "volontär" i Blåvitt. Men hoppas kan man ju.

    SvaraRadera
  6. Jag är kluven. Jag skulle ha full förståelse för att han inte skulle vara intresserad av att komma hem än. Vi kan bara erbjuda peanuts i jämförelse med vad andra potentiella klubbar kan erbjuda.

    MEN jag skulle även ha full förståelse om han valde att komma hem. Efter att ha varit så jagad som han varit de senaste åren skulle åtminstone jag känna att det vore skönt att få en andningspaus hemma i moder Sveas lugna famn - bara så att hans skandalomsusade namn svalnar på den europeiska marknaden lite.

    Jag kan mycket väl tänka mig att Svennis kan resonera så som i det sista fallet.

    Frågan är bara om Nancy kan tänka sig att flytta bort ifrån de flådiga städerna ute i det stora Europa?

    Kan vi få SAS som sponsor där deras enda bidrag är fria resor för Nancy så kan vi lätt ro projektet "Svennis i Blåvitt" i hamn.

    SvaraRadera
  7. En fråga bara.
    Förväntar sig inte riskkapitalister en god chans att göra sig en hacka vid en eventuell spelarförsäljning av den spelare de har varit med att sponsra köpet av? Hur är det då med en tränare, varför skulle en riskkapitalist skjuta till pengar för att värva en sådan? En tränare säljs ju inte vidare till någon annan klubb.

    SvaraRadera
  8. Inte en chans att Svennis tränar Blåvitt igen...

    SvaraRadera
  9. Svennis bordde göra som jag gör i Manager spel. Börja med en stor klubb, vinner allt. Sedan när man tröttnat på det så spelar jag med blåvitt för att få lite utmaning... Tror ni han tänker så? Hoppas det =)

    SvaraRadera
  10. Kanske kan faktumet att Torbjörn Nilsson är så gott som klar (enligt mycket säker källa inom den blåvita familjen) få honom hem som assisterande...?!

    SvaraRadera
  11. En tanke;

    Glenn börjar sin anställning vid McDonalds vid 18 års ålder. Steker Big Mac och gör det bra. Folk märker att killen är duktig och han arbetar sig snabbt uppåt och slutar vd 45 års ålder som vd hos Kinnevik. Efter lite turbulens så väljer han att avsluta sin anställning som vd för en av de större koncernerna. Han har nu pengar som han klarar sig med livet ut.

    Känns det som att Glenn återgår till hamburgevändandet på den amerikanska snabbmatsjätten?

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  12. Fisken/ Nej men han kanske återvänder som en högre chef inom McDonalds för att försöka svara på ditt bisarra exempel. Det är ju verkligen inte hållbart för med det resonemanget skulle ju aldrig svenska spelare vända hem och spela i Sverige igen.

    Henrik Larsson någon?

    SvaraRadera
  13. Fisken: Du får ta ett exempel där det är fråga om samma arbetsuppgifter. En som vänder burgare på McDonald´s har knappast samma ansvar och arbetsuppgifter som VDn på Kinnevik.

    Ditt exempel gäller snarare ifall Svennis kan tänka sig att bli saftblandare eller materialförvaltare i Blåvitt.

    SvaraRadera
  14. Jag skulle inte vilja ha hit honom

    SvaraRadera
  15. Svennis som tränare hade varit en riktig pjäs. Mediala fokuset skulle bli oerhört stort och därmed intressant för sponsorerna.

    Men kan Svennis släppa flärden o lyxen i storstäderna? Kan Nancy det?
    Visst Göteborg är en otrolig stad för den som inte vill ha det.....

    Utmaningen skulle vara en ny Europa buckla givetvis. Dessutom fullt möjligt! med tanke på......

    När det gäller spelare så skulle landets talanger dras till Göteborg. Alla känner till Svennis kontaktnät i flera stora ligor.....

    Detsamma gäller nog många etablerade spelare med. Vem vill inte ha Svennis som tränare?

    Drömmen om Svennis = drömmen om Europa

    SvaraRadera
  16. "Men kan Svennis släppa flärden o lyxen i storstäderna? Kan Nancy det?"

    Svennis har ju inte direkt respekterat Nancy tidigare, det i kombination med att Göteborg har landets fagraste kvinnor, kanske världens, låter som en bra kombination... ;)

    SvaraRadera
  17. Det bästa med att ha Svennis som tränare i Blåvitt är att Beckham ingår i paketet. Det innebär många tröjor som säljs i Japan.

    Ka-tjing!

    SvaraRadera
  18. han har la dumpat nancy?

    SvaraRadera
  19. Men Beckham petar väl knappast Alexanderson? Beckham platsar ju inte ens i ett landslag...

    SvaraRadera
  20. Frankie: Han är Sveriges mest välmeriterade tränare någonsin. Men är han SÅ bra att han skulle vara värd alla de där miljonerna som det skulle kosta?
    SÅ mycket bättre för Göteborgs del än Linderoth, Roland Nilsson och för all del Kjell Pettersson (och "de övbriga allsvenska tränarna tillsammans")?

    Är inte det att lite överskatta tränarens roll? Eller var du bara rolig?

    SvaraRadera
  21. grönvita/ Faktum är ju att många företag och sponsorer lär vara intresserade av att ta den ekonomiska risken för att få synas i samband med Svennis som skulle dra internationell press till sig...

    SvaraRadera
  22. frankie: Jo, det skulle förstås bli en jävla cirkus. Men knappast enbart av godo, va? Pressen att prestera skulle bli enorm, särskilt med en lön som motsvarar en rätt stor del av klubbens årsbudget. Och krisrubriker lurande bakom varje hörn. Lex Henrik Larsson. Fast gånger 100.

    Visst, vågar man inget vinner man inget, men det känns ärligt talat spontant mer som stunt casting än något som skulle smaka ens i närheten av lika mycket som det skulle kosta.

    SvaraRadera
  23. Rolle Nilsson lockar inga spelare till Blåvitt. Svennis gör det däremot. Djuric, Toivonen och D.Larsson hade bönfallit hos sina respektive klubbledningar för att få gå till blåvitt

    /S

    SvaraRadera
  24. Förresten, Stig Lundström bör snart gå ut med att de antingen gör allt för att få hem Svennis eller att de helt enkelt inte har råd etc. Att lägga locket på skapar förväntningar och tex en ganska trolig Linderoth skulle inte direkt få supportrarna att jubla i dagens läge.

    SvaraRadera
  25. D Larsson? Nej nej nej. Han är ultragaisare, dessutom ganska kass. Ska vi ha nån snabb är det lika bra att värva från orienteringssektionen...

    SvaraRadera
  26. Det kommer inte att hända....
    Föreresten, du skriver:
    "att få stå i fokus för hans tränarprestationer och inte för hans privatliv"
    Varför skulle det bli så?

    SvaraRadera
  27. Anonym:

    För att Aftonbladet och Expressen, hur gärna dom än vill, inte är The Sun.
    Dessutom kommer inte Svennis vara intressant för engelska pressen i all oändlighet...

    SvaraRadera
  28. Kan man inte starta en namnlista som massa kan skriva på? Kanske skulle locka honom när han märker att han är önskad :)

    SvaraRadera
  29. Kan man inte starta en namnlista som massa kan skriva på? Kanske skulle locka honom när han märker att han är önskad :)

    SvaraRadera
  30. Vill du inte heller se Tom Prahl i Blåvitt?
    http://www.namninsamling.com/site/list.asp?id=1106

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.