2006/07/07

"You aint seen nothin' yet"

SILLY SEASON Henrik Larsson är tillbaka i Helsingborgs IF. Medierna talar om vilken fabolös "Eriksgata" landslagsanfallaren nu ska få genom Sverige. Svenska folket kommer jubla vid bara synen av den före detta stormålskytten i Skottland. Men jublar vi? Inte jag i alla fall.

IFK Göteborg går för mig långt före landslaget. När landslaget spelar håller jag på de Blåvita och före detta Blåvita spelarna på ett helt annat sätt än själva laget. När en spelare en gång varit på Kamratgården och stigit in på Gamla Ullevi för att spela för Kamraterna älskar man den spelaren ett litet snäpp mer än alla andra. Även om han i framtiden hamnar hos ett motståndarlag.

Varför i hela friden skulle jag hylla Henrik Larsson när han kommer för att spela mot mitt Blåvitt i Allsvenskan? För att jag är så imponerad av den mediala hysteri som varje svensk spelare i Europa får omkring sig? För att jag håller helt enormt mycket på Celtic och därför uppskattade hans tid där? För att jag egentligen är Skåning och håller på Helsingborg?

Bajenfansen hånade Larsson på olika vis. Man skanderade sexuellt laddade ramsor och psykade Larsson så gott man kunde. Jag tänker inte skrika barnsliga ramsor när Larsson möter våra Blåvita grabbar men jag förstår Bajenfansens reaktion långt bättre än sådana krönikörer och andra pajasar som går på fotboll bara för att Henrik Larsson plötsligt ska dyka upp. Biljettförsäljningen i Helsingborg har rusat i höjden, de säljer slut på närmast varje tillgänglig biljett. Henke Larsson-hysteri sägs det.

Var är dessa "fotbollsintresserade" människor annars? Hur kommer det sig att det plötsligt är intressantare att se en (överskattad!) spelare än era så kallade favoritlag?

I början av 1990-talet började jag gå regelbundet på Blåvitt. Som liten grabb respekterade man våra spelare på ett närmast magiskt sätt. Det Ravvan och Linkan gjorde satte djupa intryck i ens medvetande. Så därför minns man även att Henrik Larsson på ett par korta möten blev en av Blåvitts mest hatade spelare. Jag minns hur Micke Nilsson och Thomas Ravelli i kör stod och skällde ut Larsson sedan denne först filmat till sig en frispark för att sedan göra en eftersläng på Ravelli i en löpduell. Intycken sitter kvar.

Jag jublar inte åt Henrik Larsson. Jag applåderar inte Henrik Larsson.
För jag håller inte på Celtic eller Helsingborg. Jag är inte där för att se Larsson.
För mig finns bara Blåvitt.

52 kommentarer:

  1. Fan vad rätt! Word!

    SvaraRadera
  2. Väl talat!!!

    SvaraRadera
  3. bra skrrivit !!

    Instämmer helt

    SvaraRadera
  4. Hehe WORD som de säger.

    SvaraRadera
  5. Frankie visst är mycket rätt i det här med att sätta klubblaget högt.

    Men det ändrar väl inte att vissa spelare har gjort en hel del för svensk fotboll utöver det vanliga.

    Henke Larsson är en sådan kille och jag hade gärna delat ut en applåd för innan match.

    Visst har han gjort tjuvnyp även mot våra spelare men det är tretton år sedan eller nått.

    Forza blåvitt!

    SvaraRadera
  6. för jävla bra skrivet

    SvaraRadera
  7. för jävla bra skrivet

    SvaraRadera
  8. Nåja! Tagga ner lite nu, största evenemangpubliken finns trots allt i göteborg.

    SvaraRadera
  9. Kan bara hålla med, precis så känner jag.
    Har inget otalt med Henke men skulle aldrig applådera eller hylla honom.

    SvaraRadera
  10. Hade han satt straffen mot Tyskland så kanske...
    Men nu gjorde han inte det. Dessutom är han urtypen av en tråkig idrottspersonlighet. Nu blir det många -naaaaaaaaaaaaeeeeee, jag gjorde sju mål idag men det var ju laget som gjorde det

    SvaraRadera
  11. Varför var Ravelli i löpduell med henrik larsson?

    SvaraRadera
  12. Benny Post hade löpduell mot ravelli i helgen också

    SvaraRadera
  13. Jag tänker varken hylla honom eller bua ut honom. Jag respekterar honom för det han har gjort för svensk fotboll, men jag skulle inte applådera när han spelar mot Blåvitt, då är han bara en i mängden av motståndarspelare. Skulle jag däremot se en match mellan exempelvis Öis och Helsingborg kan jag mycket väl tänka mig att applådera, men då är jag där främst som fotbollsintresserad och inte ängel.

    SvaraRadera
  14. Men vad är det han har gjort för svensk fotboll då? Lite mål, så what? I så fall får man ju "hylla" varenda jävla spelare som spelar i landslaget.

    Jag var en av dem som var med och buade ut Gary Sundgren på Ullevi. Jag kommer bua ut Larsson med, maken till överskattad spelare får man leta efter.

    SvaraRadera
  15. Överskattad i Helsingborg, underskattad i Barcelona

    SvaraRadera
  16. "Henrik Larsson, kan inte skjuta straff, inte skjuta straff, inte skjuta straff"

    SvaraRadera
  17. Det är väl inte Henrik Larssons eget fel om han nu skulle vara överskattad. Att bua ut någon för att han är överskattad är en pinsam anledning.

    Vad Larsson har gjort för svensk fotboll tänker jag inte ens dra upp, men självklart kan man väl hylla alla som spelat i landslaget och kämpat för sitt land på fotbollsplanen. "Lite mål, så what?" Ja det är ju inte speciellt viktigt att göra mål, så vem bryr sig.

    SvaraRadera
  18. Helt rätt!

    Jag har under VM hamnat i en del diskussioner med vissa "Sverige supportrar" Jag har sagt att jag hellre ser 3 p i nästa allsvenska för Blåvitt än vm guld för Sverige (om jag rent hypotetiskt måste välja). De flesta anser att jag är sinnessjuk på grund av detta val (trots att de som fördömmt mig knappast har den medicinska kompetensen att bedömma huruvida jag ÄR sinnessjuk).

    För övrigt anser jag att det är någon bonnigt, primitivt och pöbelaktigt över att sitta iklädd sverigetröja och skråååla Svärjäää! Vad är det som är så jävla bra med detta pissland?

    SvaraRadera
  19. piraten/ Landet är ju i helvete mkt bättre än fotbollslaget.

    SvaraRadera
  20. Svar till Anonymous said... - jo förvisso, men det säger ju inte så mycket. Är som att välja mellan varm och kall skit

    SvaraRadera
  21. WORD! Det där med att hålla mer på Blåvitt än landslaget känner jag igen mig i....mina polare tycker jag är dum i huvve för det ,men för mig går Blåvitt före allt!

    SvaraRadera
  22. TACK FRANKIE! Detta är precis vad jag LÄNGE försökt säga till alla de blåvita fans jag känner som tycker det är så jävla kul att "Henke kommer hem". Vadå kommer hem? han kommer väl inte till IFK Göteborg heller? jag vill se Henke i Barcelona, inte i ett motståndarlag när IFK Göteborg ska spela. För mig är han enbart ett hot mot oss och vår längtan efter Allsvenskt Guld. "Men vadå" säger de som inte håller med mig "detta kommer ju att höja statusen och kvalitén på svensk fotboll" Skitsnack säger jag! Vad tänker dessa så kallade blåvita fans göra när IFK Göteborg möter Helsingborg? Hylla Henke eller?

    SvaraRadera
  23. Ljublar=jublar?. Sista stycket. Förlåt att jag är en sån besserwisser.

    SvaraRadera
  24. Är ni helt historielösa på bloggen idag? Henke har inte stuckit ut över den allmäna mängden i landslaget förutom straffmissen mot Tyskland.

    Skall man inte kunna applådera en gubbe för en fin insats innan en match och sedan göra allt för sitt lag sedan i support?

    Är det inte en lite väl låg och barnslig nivå man ramlat ner i då?
    Eller småaktigheter?

    För övrigt skämdes jag som en hund när buropen mot Gary Sundgren skallade både för er som buade och inför min lille son som gick på landskampen att vuxna m-skor uppträdde så barnsligt.

    Ja han spelade skitdåligt och hela landslaget med men det var skabbigt att höra!!!!

    SvaraRadera
  25. becka / Det är ju en större merit att vinna en liga mot lag som har bra spelare än en liga med dåliga spelare. Det är därför det anses vara finare att vinna Premier League än Allsvenskan.

    Att Henke kommer hem tycker jag därför bara är bra, så länge som IFK slår Helsingborg ändå så är jag nöjd. Det får ju även andra potentiella hemvändare att tänka till en extra gång och kanske kan det gynna IFK.

    SvaraRadera
  26. IFK är en livslång relation, Landslaget är en sommarflört

    SvaraRadera
  27. Måste säga att jag respekterar Henke. Killen har integritet; hur ofta ser du henke i hemma-reportage där han visar upp stora villan och ler med frugan eller är med i fåniga tv-program. Inte heller svassar han runt på glassiga ställen som inbillade supertalanger i allsvenska lag.
    Han är även ett superproffs, aldrig att man ser henke gnälla över att vara bänkad eller att tränaren har fel filosofi osv.

    SvaraRadera
  28. Benny Post...
    Klassisk Qvidinglirare!

    SvaraRadera
  29. Nu tar vi och kammar oss lite, anonyme ovan:

    Buropen mot Gary Sundgren tillhör en höjdpunkt i svensk landslagshistoria på det sättet att publiken satte ned näven både mot en spelare som inte hade där att göra. Representerar man sitt land har man skyldighet att göra det med viss värdighet, gör man inte det så är det inte mer än rätt att man får höra det.

    SvaraRadera
  30. Jag buade mot Gääry och skäms inte för fem för det det. Jävla AIK:are ska ha det.

    Henke i Allsvenskan är en axelryckning.

    SvaraRadera
  31. Henke e för neutral för att jag ska bua åt honom. Kommer inte hända. Men klart jag inte hyllar honom när han möter oss.
    Dock tycker jag det e kul att han valde A-svenskan.
    En oerhört sympatisk människa och en väldigt duktig fotbollsspelare. Fortfarande.

    SvaraRadera
  32. Varför är den divan sympatisk? Vad är det som är sympatiskt med honom?

    SvaraRadera
  33. Jag kan tänka mig en artig applåd, men sedan är det stopp. Jag har skrivit om klubblagsfotboll kontra landslagsfotboll på min egen blogg och slängde in en brandfackla in till Grönvita sidan upp en gång om SM betydde mer än VM. Svaret var givet: SJÄLVKLART. Jag har varit på plats och sett guldmottagningarna 82-84,87 (i Malmö - en favorit!), 90-91, 93-96 och stått med glädjetårar rinnande och tappad röst. Man är ingen ladsförrädare för det. Eller fråga en Gaisare: vill du ha första guldet sedan 1954 eller vill du att det går bra för Sverige i VM? Snälla nån. De som tror annat begriper inte ett skit hur det är att vara supporter.

    SvaraRadera
  34. anderssonsknä+bond...

    Om det hade varit en blåvit spelare och inte Gary.....

    Obs! Jag var helt emot Sundgren i laget han hade inte där att göra..

    Men det låter lite olevt (unga år)

    Eller möjligen alkoholistiskt med småbarns nivån i attityden...

    Det är den bedrövligaste landskamp jag har varit på......

    Värdighet kan man visa ändå!!!!!!

    SvaraRadera
  35. Du är verkligen hardcore Frankie! Mig slår du dock inte, jag blir gladare om Sampo Koskinen vinner "idioten" på en träning i Boden än om Sverige vinner VM-guld! Den som skiter mest i landslaget vinner titeln phetast "supporterarrangemang 2006"

    SvaraRadera
  36. Det ska naturligtvis vara "supporterengagemang 2006" i min senaste post.

    SvaraRadera
  37. adabisi/ När man verkligen inte har ett skit att säga, måste man ändå spy ut sig nåt idiotiskt då? Suck. Du verkar va född igår.

    SvaraRadera
  38. Adabisi/ Men heja du på Sverige så håller vi som läser Baraben på Blåvitt. Alla är nöjda och glada.

    SvaraRadera
  39. Hur fan kan man heja både på Sverige och Blåvitt?

    SvaraRadera
  40. Håller med dig i det mesta men att kalla Henrik Larsson överskattat kanske är att ta i... Han är väl ändå den bästa forward Sverige haft sen Dahlin och Kneten??? Två La Liga Titlar, Champions League vinnare, otaliga skotska titlar, fem stora mästerskap + guldskon talar väl sitt tydliga språk. Älska Blåvitt men dissa inte Henke...
    /Topper

    SvaraRadera
  41. Hur man både kan heja både på Blåvitt och Sverige?

    Det är samma mysterium som att många hängivna klubbsupportrar i England exempelvis ändå har förmågan att stödja sitt landslag.

    Kanske ett mått av mognad?

    För visst kräver det mer än annars av en som människa för att kunna stödja en rival från vardagen och ställa sig över det.

    För egen del får jag genomföra vissa personliga förberedelser antar att vissa spelare även får göra detsamma.

    Svårast är väl dock när spelare som Teddy Lucic har haft de blåvita färgerna på sig och i mina ögon svikit främst i bosman fallet.

    Då kräver det ganska mycket av en....

    Tror även att det hjälper om man har stor facination för själva spelet som sådant, åtminstone tycks det hjälpa mig...

    Men visst är det härligt med Baraben, Ullevi, Kamratgården och Blått&Vitt och annat som alltid är hemmaplan i livet.

    Från en som känner sig hel och inte kluven trots engememang i hjärtat för landslaget och framför allt för Blåvitt

    SvaraRadera
  42. Tror alla här respekterar Henrik larsson, det är väl inte det diskussionen handlar om. Grejen är ju att jag och många andra blir såå trötta på medias Henkehysteri om hur älskad han skulle vara av alla så hemmalagen håller mer på han än på sitt eget lag. Därför var det faktiskt ganska skönt att Bajenpubliken gav media svar på tal i den frågan. På vilket sätt man visar det är ju en annan sak. Sugakuk-ramsor förknippar jag mest med skitungar.

    SvaraRadera
  43. Håller med, men anser ändå att det är fantastiskt löjligt och bua ut honom som bajen fansen gjorde. Det finns ingen anledning.

    SvaraRadera
  44. "Thomas76"

    Tröttheten på media och Henke Larsson är begriplig värst var väl att cupmatchen sändes från Söderstadion.

    Möjligen drar han och andra hemvändare som A.Svensson några EM o VM tittare extra som annars inte går på match.

    Skulle vara intressant med en studie på så kallade återvändareffekter hur få som fastnade pga det till allsvensk fotboll.

    När det gäller landslagsfotboll så finns det många riktiga supportrar även sådana med konstiga klubblag som inte bekänner sig till blåvitt.

    De går att respektera värre är när några suger upp biljetter till ex VM och man hör dem säga på fullt allvar säga:
    skulle aldrig gå på en landskamp hemma och inte heller en allsvensk match.

    Då vill man nästa mörda...

    SvaraRadera
  45. ”När man verkligen inte har ett skit att säga, måste man ändå spy ut sig nåt idiotiskt då? Suck. Du verkar va född igår”.

    Que? Är detta någon avancerad form av ironi som jag ej förstår? För att belysa att jag inte har något att säga och yttrar mig ändå skriver du ett inlägg där du inte presenterar ett enda argument. Imponerande.

    ”Men heja du på Sverige så håller vi som läser Baraben på Blåvitt. Alla är nöjda och glada”

    Det är just den här attityden jag invänder emot, det finns inget motsatsförhållande mellan att hålla på blåvitt och landslaget. Sådana här diskussioner urartar ofta i inlägg likt ”piratens”, där någon oftast konstaterar att de hellre ser klubblaget vinna SM än landslaget VM. Någon kontrar med att de hellre ser IFK ta tre poäng i allsvenskan och sedan är stenen i rullning. Klassiks kukmätning som påminner om sketchen där gamla gubbar diskuterar vem som hade fattigast barndom. Underförstått blir slutsatsen att den bästa supportern är den som skiter mest i landslaget. Självklart är det upp till var och en vad man känner för Henke och co och jag ser ingen anledning för IFK:s publik att hylla en motståndare, vilket Frankies artikel i grunden handlade om. Problemet uppstår när känslor för landslaget används till att definiera en fanatisk supporter.

    SvaraRadera
  46. Oj då adabisi knäckte word lite ^^

    SvaraRadera
  47. Superbt frankie, cred som fan

    SvaraRadera
  48. adabisi/ Men hela poängen är ju att du uppenbarligen stör dig på att folk skiter fullständigt i landslaget alternativt ser landsalget som en sommarflört och Blåvitt som sitt livs kärlek. Varför det inte skulle komma till jämförelser lägger du inte fram några argument för. Det är vad vi supportrar gör, jämför saker. Vem har mest guld, vem har bäst publik, vem har mäktigast bortaföljen/tifon etc etc etc. Så självklart jämför man sin passion för sitt lag och "sitt" land.

    Jag personligen känner mig mycket mer som Göteborgare än som Svensk och därför har jag inget som helst behov av att måla mig blågul och skrika svaaarjeeee när de spelar. Dock missar jag aldrig en Blåvit match. Två olika världar i samma fotbollssfär. Landslagshybrisen är patetisk.

    SvaraRadera
  49. ”Men hela poängen är ju att du uppenbarligen stör dig på att folk skiter fullständigt i landslaget alternativt ser landsalget som en sommarflört och Blåvitt som sitt livs kärlek”

    Nej, det är inte det som är poängen. Antingen har du läst mig slarvigt eller så har jag uttryckt mig dåligt. Folk får ge blanka fan i landslaget om de så önskar så länge de inte använder det som argument för att de tillhör en renare supporterkast. Personligen rankar även jag IFK före Sverige men anser inte det vara speciellt relevant i sammanhanget, de båda företeelserna går utmärkt att kompletterar. Som jag skrev tidigare blir det en aning parodiskt när folk ska försöka överbräcka varandra i hur mycket de prioriterar blåvitt över Sverige. Kanske är det som du säger en naturlighet för fotbollssupportrar som i alla andra sammanhang är vana vid att jämföra, men det förändrar ingenting. Personligen tror jag det handlar om att många engagerade allsvenska supportrar upplever att deras största intresse ”själs” av massa bonniga svenssons utan koll och därför känner behovet att distansera sig. Detta är någonting jag kan förstå, dock bör det inte användas som ett slagträd mot andra klubbsupportrar.

    ”Jag personligen känner mig mycket mer som Göteborgare än som Svensk och därför har jag inget som helst behov av att måla mig blågul och skrika svaaarjeeee när de spelar.”

    Okey.

    SvaraRadera
  50. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.