2006/07/17

Allsvenskan på Nya Ullevi 2007

ARENAFRÅGAN Efter den här säsongen påbörjas det efterlängtade arbetet med att bygga Göteborgs nya kommunala fotbollsarena där Gamla Ullevi idag står. Detta innebär att vi under ombyggnationen, med start från första matchen i Allsvenskan 2007 under en tid flyttar våra matcher "permanent" till Nya Ullevi, numer omdöpt till endast Ullevi.
Supporterklubben har initierat en intressant debatt kring vart supportrarna själva vill att klacksektionen ska stå under vårt tidsbaserade återbesök på Ullevi.

De senaste åren har klacksektionen som bekant fått husera ute på norra kurvan på sektionerna GHI. Trots vissa förbättingar med insläppen de senaste par matcherna har missnöjet mot att den sjungande sektionen förpassas till arenans klart sämsta platser varit stort.
Klagomålen har främst handlat om:
- Sikten är alldeles för dålig från kurvan bakom mål.
- Den nedre läktaren kommer för långt bort från plan då löparbanornas yta på kortsidan är större (bredare) än de på långsidan.
- Uppdelningen med en nedre och övre läktare skapar problem med att den övre läktaren ofta blir full tidigt och att åskådare med förköpt biljett till övre sektion tvingats stå på nedre sektion.
- Det finns ingen servering på övre etaget vilket skapar stora problem för åskådarna att nå kiosker och toaletter.

För att nämna några.

Flytta klacken till DEF
Nu föreslår Baraben.com att klacksektionen bör flyttas till nedre långsidan på samma sida av Ullevi. Den sektion som nu blir aktuell är i vårt förslag DEF. Detta innebär bland annat följande förbättringar:
- Samtliga klackens åskådare står på samma läktaretage. Man slipper uppdelningen av en övre och nedre läktare och kan på så sätt samla klacken bättre för koreografi och sång.
- Hela läktaretaget har tillgång till toaletter och kiosker på samma etage som man står på. Detta innebär att man inte behöver gå ner ett läktaretage för att få tillgång till fasciliteterna.
- Klacken och ståplatspubliken får för en gångs skull ta del av de bättre läktarna på Ullevi. På sektion DEF är man förmodligen dubbelt så nära planen som på delar av GHI. Samtidigt så finns här både alternativ att stå långt ner och upp på läktaren och på så vis själv bestämma om man vill få ett perspektiv som är riktigt nära eller ett där man får bättre översikt.
- Genom att välja det nedre etaget så kommer man mycket närmare planen med både sånt, tifo och andra läktarevenemang. Denna inlevelse som är nära plan blir på ett helt annat sätt märkbar för spelarna då man inte kan undgå att se och höra det som sker exakt framför en. Denna effekt får man inte på samma sätt om man placerar klacken på det övre etaget på GHI eller ABC.

Men varför inte flytta klacken till ABC?
Den naturliga debatten om vart klacken och ståplatserna borde husera på Ullevi lär komma att stå mellan ABC och DEF. ABC-läktaren är den läktare som är placerad på samma plats på Ullevi, men i det övre etaget. En lösning med ABC har en stor fördel gentemot DEF och det är i att man har tak. Detta tak är bra dels som skydd vid regn och dels att det ger viss ökad akustisk hjälp för sången. Men nackdelarna är även de ganska märkbara.
Argumentet med sången är till viss del hållbart då taket på den övre läktaren ger viss extra kraft åt sången så att den inte ska spridas lika lätt ut i luften. Men för att detta ska uppnås måste klacken stå långt upp på den övre läktaren (kom ihåg att läktaretaget på ABC är mycket större än det på övre GHI) och då hamnar man automatiskt i ett fågelperspektiv där man står väldigt långt ifrån planen.
Nu senast i hemmamatchen mot Derry i UEFA-cupkvalet såg vi hur blott 200 Irländare skapade en ruskig stämning från det nedre etaget på läktare STU. Om 200 irländare kan skapa bra stämning på nedre etaget utan att behöva tak över sig "för att sången inte ska försvinna ut i luften" så borde i snitt 5 000- 6 000 Blåvita ståplatsåskådare kunna göra precis samma sak på DEF & STU. I ett mångdubbelt så stort format.

Till sist hade vi regn och rusk-argumentet där folk vill stå under tak ifall det börjar regna. Faktum är att det går att välja ABC, G eller annan läktare ifall man verkligen känner ett behov av tak över hela läktaren för att skydda sig mot eventuellt regn. Men samtidigt så borde det väl vara uppenbart viktigare för en klacksektion att prioritera starkt stöd nära planen från platser som ger en bra sikt- än att skydda sig från att bli lite våt under någon enstaka regnperiod nästa höst?

Jag röstar på DEF som ny klacksektion på Ullevi.

16 kommentarer:

 1. Enda nackdelen jag ser med att stå på DEF är att det inte är heltäckande tak där, eller? I den aspeketen är ABC bättre - men DEF är ju klart närmare planen.

  SvaraRadera
 2. Låter bra men jag anser att alternativet till DEF är L1-3.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker iofs att man måste kunna ha viss flexibilitet, tex att man kan ha klacksektionen på ABC på senhösten och ha den på DEF på våren/sommaren.

  Av klimatskäl då. Man ser ju mycket sämre uppe på ABC, spelarna är ju mindre än på en tv-apparat...

  SvaraRadera
 4. Anonym/ Ja, L1-3 blir ju samma läktare fast på solsidan så det funkar för min del med. Frågan är om det funkar för blåvitt, det är väl de dyraste platserna på Ullevi?

  SvaraRadera
 5. Vem behöver solen. Med bättre stämning och ett Blåvitt som vinner så blir det tillräckligt ljust! Dessutom försöker man ju spara på energin när man har tänt strålkastarna mitt i juli.

  SvaraRadera
 6. DEF eller L1-3 får min röst, Forza Blåvitt...

  SvaraRadera
 7. Ska bli intressant att se hur de hanterar frågan med publiken som utgör nuvarande ståplats. Det bör rimligen finnas ett alternativ till DEF för den klick som just nu står men kanske inte sjunger ihjäl sig.

  Prisbilden är en annan intressant fråga. Någon höjning kan knappast komma på fråga om man inte vill ha en föreställning för de "närmast sörjande".

  SvaraRadera
 8. DEF med stöd av STU hade varit perfekta klackläktare. I derbyn och liknande kanske man lyckas fylla alla sex sektioner med sjungade supportrar och en sådan massiv sektion skulle garanterat kunna slå AIKs vägg. En extremt bra stämning hade skapats på derbyna om vi väljer DEF iaf. Den stora frågan är väl om IFK kan tänka sig prissänkningar för arenans bästa platser och om man verkligen är sugen på att ge upp vipläktarna?

  SvaraRadera
 9. Är det bara jag som tänker på att om vi står på ABC så kan vi skapa ett ruskigt tryck, då det är mer under tak.

  Dessutom är det snyggare att göra tifon och liknande från en övre våning, än tvärt om!

  SvaraRadera
 10. DEF blir bra, vi måste kunna elda på spelarna vilket vi inte kan göra 200 meter därifrån. Nära plan gäller!

  SvaraRadera
 11. johannnes/ På ABC är man tre gånger så långt ifrån plan som på DEF. Tänk dig att man flyttar bak Östra Stå på Gamla Ullevi tre längder.

  DEF är för mig klockrent.

  SvaraRadera
 12. kommer man öppna hela Ullevi, eller visa sektioner? Var hamnar de som har säsongs kort?

  SvaraRadera
 13. DEFtones är ett självklart val, iallalägen...

  SvaraRadera
 14. Jag måste säga att jag redan röstat på ABC som ny klacksektion, tycker taket är ett tungt vägande argument. Bra med regnskydd, plus att det troligtvis blir grymt mycket bättre tryck där.

  SvaraRadera
 15. Looks nice! Awesome content. Good job guys.
  »

  SvaraRadera
 16. Greets to the webmaster of this wonderful site. Keep working. Thank you.
  »

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.