2006/07/16

GÄSTKRÖNIKA: Priset för Allsvenskan

ALLSVENSKAN I TV Efter många turer och lögner kan alla fotbollsfans (speciellt vi långväga änglar) andas ut eftersom det Allsvenska TV-avtalet (för ett par dagar sedan) äntligen blivit klart. Avtalet gäller fram till 2010 och jag har tagit mig en titt på vad det kostar att följa sitt lag via dumburken och det är onekligen inte helt gratis, men så skall ju också den norska superagenten Rune Hauge ha några miljoner för besväret.

Canal Digital erbjuder med sitt paket Familjepaketet med Canal+ och PPV eller Säsongskortet Fotboll, alla Allsvenska matcher. Detta kalas går på 379 kr/mån + PPV avgifter + kortavgifter. En enskild PPV match går på 99kr, men man kan även köpa säsongskortet för 999 kr/år och då ingår enbart Allsvenskan. Har man av någon anledning en böjelse för hockey finns det även ett alternativ för enbart hockey (999kr) eller ett alternativ med både hockey och fotboll för 129kr/månad (1428kr/år). Kortavgiften, som alltså inte räknas in i månadskostnaden, ligger på 299 kr per halvår.


Detta innebär att om du vill försäkra dig om att kunna följa ditt favoritlags alla snedsparkar, stolpskott och kapningar under en säsong så får du vara beredd att betala enligt följande:

Canal Digital med Familjepaketet 379 kr/månad = 4548 kr/år

Säsongskortet Fotboll 999 kr/år

Kortavgift 598 kr/år


Summa: 6145 kr/år


Notan slutar alltså på icke försumbara 6145 kr per säsong, om man räknar med alla utgifter. Det är kanske mer korrekt att räkna bort 189kr/månad som familjepaketet samt 598 kr för kortavgiften då detta eventuellt hade köpts in oavsett om man vill se fotboll eller ej, och därmed inte är att betrakta som en direkt kostnad endast för fotbollen. Det skulle i så fall innebära en total kostnad på 6145 – 598 - (12*189) = 3279 kr/säsong.

Pris per match (beroende på hur man räknar); 236 kr alt. 126 kr

Pris per minut; 2,62 kr alt. 1,40 kr

Räknar man även in TV-avgiften på 1968 kr/år (vem vill ha en TV om man inte kan se Blåvitt?) blir det;


Summa: 8113 kr/år


Per match: 312 kr

Per minut: 3,46 kr

Ser man till 2005 års resultat så blir kostnaden enligt följande:

49 poäng = 166 kr/poäng

38 mål = 213 kr/mål


Det kostar alltså i runda slängar 213 riksdaler att få jubla till i direktsändning för varje mål Blåvitt gör och en trepoängare kostar nästan 500 spänn. Det vill alltså till att man tar till vara på varje mål, då dessa motsvarar ca 4 stora starka på krogen! En seger motsvarar utan tvekan en riktigt hyfsad krogfylla.

Frågan man ställer sig är naturligtvis om Allsvensk fotboll är värt det?


Ja, självklart säger vi redan frälsta.

Nja, knappast säger de som är ”normalt” fotbollsintresserade.

Nej, absolut inte säger gemene man.


Med andra ord inget direkt genialiskt drag av SvFF att tvinga TV-bolagen att ta ut dessa priser då det sannolikt inte kommer att attrahera nya tittargrupper och därmed inte heller på något sätt göra intresset för Allsvenskan större.

De redan frälsta kommer såklart pröjsa, men de potentiella framtida frälsta kommer knappast hosta upp kulor i denna storleksordning och skulle de en och annan gång lägga upp en hundring för att se en enstaka match, så vill det till att de har riktigt rejält med tur för att råka välja en sevärd Allsvensk match. Gudarna skall veta att alla matcher inte är sevärda i Allsvenskan.

På Söndag, kommer i alla fall jag lägga upp 99 spänn, bänka mig framför TV:n och förhoppningsvis njuta av en seger mot HBK.


Fotnot: För att få köpa Säsongskortet Fotboll hos Canal Digital så måste man prenumerera på Canal+ och hos Viasat måste man prenumerera på Viasat Guld (299kr/månad). Hos Viasat kan man dock aldrig få tillgång till samtliga matcher, då veckans match endast visas i Canal+.


// Jonas Falk

11 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant och informativt! Tack!

    SvaraRadera
  3. För säsongen som återstår av Allsvenskan erbjuder Canal Digital ett paket med resten av matcherna för 500:-!

    SvaraRadera
  4. 38 mål = 213 kr/mål


    Det kostar alltså i runda slängar 213 riksdaler att få jubla till i direktsändning för varje mål Blåvitt gör och en trepoängare kostar nästan 500 spänn.


    Helvete va sjukt egentligen. Det var vad jag satt och betalade förra året. Över 200 spänn per mål, jävla ockerpris.

    SvaraRadera
  5. billigare att å se matchen på plats

    SvaraRadera
  6. Jag bor i Växjö och det komemr bli mycket billigare att åka upp och se matcherna än att köpa någor #¤%*¤%#¤%%&* säsongskort. jag kommer få följa många matcher via radion men de matcher jag vill se kommer kosta: ca 300kr tur retur med tåg + 120kr(?) inträde + exempelvis två öl = 90. Slutsumman blir ändå bara 510kr för att se en match live. Okej detta är snabb matrematik på en lägre nivå men va fan! Om det ändå skulle kosta över 200kr/match att se det på TV. Jag väljer hellre att plågas framför radion ibland och få se de matcher som jag kan live!

    SvaraRadera
  7. som umeåbo är jag bara jävligt nöjd att dom äntligen fixat rättigheterna som kan få se på lite riktig fotboll a.k.a. blåvitt.

    SvaraRadera
  8. de som drabbas är ju givetvis folk på vischan som vill följa sitt lag. vi som bor i byn kan ju alltid snika ner på nån sportbar vid bortamatch och lägga några hundringar för ett par bärs och få matchen på köpet och ändå komma billigare undan än vad paketen kostar. som någon sa; det blir ju billigare att se skiten live. bortamatcherna ligger väl på ca: 250:- i snitt. kanske dags för supporterklubben att införa reseprenumeration med autogirering där man betalar en fast månadskostnad året runt för samtliga bortamatcher?

    SvaraRadera
  9. Fy fan vad dyrt... :@

    SvaraRadera
  10. Intressant information.. Fortsätt så!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.