2006/07/10

Mästarens sista suck.

KRÖNIKA Det här handlar inte om Blåvitt. Det handlar inte om George Mourads återtåg eller om 4-3-3 eller 4-4-2 eller något annat spelsystem. Sådant spelar nämligen ingen roll ibland i fotboll. Ibland är det ändå bara upp till en man, och vilken man sedan.

Detta är en hyllning till Zinedine Zidane.

Han har varit så bra så länge att det är något alldeles enastående. Han är utan tvekan den bäste som spelat fotboll sedan Maradona dopade sig för sista gången. Det må vara en väl använd klyscha men det finns verkligen ingen som Zinedine Zidane. Sättet han spelar fotboll på är så vackert och han får allt att se så enkelt ut. Ibland funderar man på om han ens är från denna planet, han ser allt och vet allt. Han gör vad han vill med bollen och det går inte att ta den ifrån honom.

Han är de stora matchernas man, Zizou. Två mål i finalen 98 var magnifikt, men inte i närheten av det mästerliga målet som avgjorde Champions Leauge-finalen 2002. Att avgöra en final av den digniteten med ett sådant fantastiskt drömmål gör bara en stor, mycket stor, fotbollsspelare. Ett av de vackraste målen i fotbollshistorien, utan tvekan.

Nu lägger han av och de kommer att kännas tomt ibland att se fotboll. När fotbollen de senaste åren mer och mer har präglats av taktiskt skickliga defensiva lag och filmande småpojkar från Västeuropa så har Zidanes fotbollskonster gång på gång fått en att se det vackra med den konstart som kallas fotboll.

När detta publiceras har mästaren gjort sin sista show och jag vill bara säga tack, Zinedine Zidane för den fotbollsporr du bjudit mig och alla andra fotbollsälskare under hela din långa karriär. Jag kommer aldrig att glömma dina snurrfinter, sulningar, vackra passningar, drömmål eller något annat av det som gjorde dig till en av de tre bästa fotbollsspelarna någonsin. Kungen av fotboll.

Älskar man fotboll, så älskar man Zinedine Zidane. Tack för allt.


Författarens tillägg, efter finalen: Naturligtvis känns det lite bittert att det slutade som det gjorde. Zizou var värd ett bättre öde än att avsluta med ett rött kort. Självklart var det inget snack om att det röda kortet var riktigt, men vad fan tänkte han på egentligen? Hur man kan göra en sån grej med tio minuter kvar av sin karriär, i en vm-final?! Hur kan man få ett sådant släpp överhuvudtaget? Dessutom när han hade kittlat oss med straffen så till den milda grad att man nästan undrade om han gjorde det med flit. I det läget spelade det egentligen ingen roll om det skulle bli guld eller silver, han hade liksom gjort sitt ändå för detta VM. Men istället slutade det med denna oehörda besvikelse. Hur som helst så är han fortfarande en av de bästa genom tiderna, och jag glömmer honom aldrig. Än mindre efter dagens final...

25 kommentarer:

  1. nice timing...
    ...men trots det håller jag med till punkt och pricka.

    SvaraRadera
  2. Zinedine Zidane är kung.

    Jag tycker det va helt rätt att avsluta med en dansk skalle så att han däckade äckliga gaphalsen Materazzi. Han gick ut med flaggan i topp- genom att sänka en italienare. Eloge!

    SvaraRadera
  3. Zidane pissar hela Italien i ansiktet. Han visar vad hela världen tycker om deras så kallade fotboll. Italien är en skam för världsfotbollen.

    SvaraRadera
  4. håller med- bäst i hela vm: zizous skallning!!! hahahahahaha

    SvaraRadera
  5. Detta var allt som saknades för att Zizou ÄN MER skulle etsa sig fast i mitt hjärta.

    SvaraRadera
  6. alla har glömt att han hade armen ur led med knappt en min han pekade på armen, fy fan vilken spelare, sicken karaktär. större än platini.

    SvaraRadera
  7. 3 Leagues: 1996-97 / 1997-98 (Scudettos)/ 2002-03 (Liga)
    3 Supercups: 1997 (Italian)/ 2001 / 2003 (Spanish)
    1 UEFA Champions League: 2001-02
    2 UEFA Supercups: 1996 / 2002
    2 Intercontinental Cups: 1996 / 2002
    1 Eurocup: 2000
    1 World Cup: 1998
    1 Golden Ball: 1998
    1 Silver Ball: 2000
    1 Bronze Ball: 1997
    3 FIFA World Player: 1998 / 2000 / 2003
    2 Bronze FIFA World Player: 1997 / 2002
    3 Gold

    Han är större än hela Italien.

    SvaraRadera
  8. Materazzi sa att jag hade fula skor. Han skulle bara ha det.

    SvaraRadera
  9. http://zidaneisalegend.ytmnd.com/

    SvaraRadera
  10. Fint skrivet, håller med.

    SvaraRadera
  11. Armskadan hindrade en rak höger.

    Kanske blev minneseffekten större med en dansk skalle

    SvaraRadera
  12. Vad tänker Ni med? Hur kan man hata ett land/landslag så mycket att man rättfärdigar sådana sjuka påhopp? Zidane har en brand i sitt huvud... Hur länge har han spelat på toppnivå? Oavsett vad Materazzi sade så borde han kunna ignorera det eller iaf gå därifrån. Vad som helst istället för att skalla M.M i magen inför hela världen. Tråkig sorti för en annars stor spelare. Är alla blåvita här också engelska supportrar? Verkar vara ett utbrett (?) hat mot Italien.

    SvaraRadera
  13. Är alla jävla anglofiler här lr? Italien vann helt rätt, satte alla straffar iskallt och filmde inte till sig straffar lr frisparkar som resulterar i mål(Henry)
    Äntligen ett land med riktig europeisk fotbollskultur som får ta hem ännu en vm titel efter 24 år. FORZA ITALIAAAAAAA!

    SvaraRadera
  14. adde

    Oavsett vad Materazzi sade så borde han kunna ignorera det eller iaf gå därifrån.

    Haha, jävla snack. Psykningar, filmningar, tjöt på domaren och så vidare har INGENTING på en fotbollsplan att göra. Materazzi är uppenbarligen ett svin utöver det vanliga och förtjänade nog mer än en skalle. Punkt slut.

    SvaraRadera
  15. Totti spottar på dansken resulterar i att han blir hatad världen över.
    Zidane skallar Materazzi, får sympatier och bortförklaringar och Materazzi blir syndabocken.
    Maken till italien hat som finns.

    Men det gör inget ni kan ta förlusten och stoppa upp i röven för italien är världsmästare med helt rent spel.

    Forza Gli Azzuri

    SvaraRadera
  16. Mikael: Det är väl klart att det inte hör hemma på en plan, men vi lever i en sådan värld att det förekommer. Jag undrar hur mycket skitsnack det är under matcherna, en hel del misstänker jag. Om man då som lagkapten och kanske den viktigaste spelaren för sitt lag gör en sådan sak mot en motståndare är OFÖRSVARBART. Zidane har gjort många fantastiska saker, men med det här avskedet följer en bitter eftersmak. Han har dock bara sig själv att skylla. Och det är inte första gången... Precis som Ciao Ciao så korrekt påpekade så blev Totti hatad världen över för en spottloska, medan Zidane tas i försvar för en farlig(!) dansk skalle... Känns fördjävligt, men vad gör det när ITALIA är VM Mästare 2006!!! Forza Ragazzi é mille grazie! C´è solo un´ Squadra

    SvaraRadera
  17. Mikael: Det är väl klart att det inte hör hemma på en plan, men vi lever i en sådan värld att det förekommer. Jag undrar hur mycket skitsnack det är under matcherna, en hel del misstänker jag. Om man då som lagkapten och kanske den viktigaste spelaren för sitt lag gör en sådan sak mot en motståndare är OFÖRSVARBART. Zidane har gjort många fantastiska saker, men med det här avskedet följer en bitter eftersmak. Han har dock bara sig själv att skylla. Och det är inte första gången... Precis som Ciao Ciao så korrekt påpekade så blev Totti hatad världen över för en spottloska, medan Zidane tas i försvar för en farlig(!) dansk skalle... Känns fördjävligt, men vad gör det när ITALIA är VM Mästare 2006!!! Forza Ragazzi é mille grazie! C´è solo un´ Squadra

    SvaraRadera
  18. italien är det vidrigaste fotbollslander i hela världen. HELT SJUKT VAD ÄCKLIGA DE ÄR OCH HUR HELA TURNERINGEN NU ÄR FÖRSTÖRD FÖR MIN DEL. Filmningar, lipande, båren inne en miljon gånger per match och riktig pissfotboll vann VM- TACK ZIDANE för din skalle på den jäveln!!

    SvaraRadera
  19. Anonymous said...
    italien är det vidrigaste fotbollslander i hela världen. HELT SJUKT VAD ÄCKLIGA DE ÄR OCH HUR HELA TURNERINGEN NU ÄR FÖRSTÖRD FÖR MIN DEL.


    Du vet om att hela turneringen är över, fr o m igår. Ville bara upplysa dig om detta.

    Piss-VM
    Piss-final
    så jävla skönt att det är över.

    Heja Blåvitt

    SvaraRadera
  20. Att spelaren som ensam skulle vinna VM-finalen åt sitt land skulle komma att bära namnet Materazzi hade inte många trott före finalen. Två baljor och en utvisning på Zidane. Lippi skrattar sportkrönikörerna upp i ansiktet och jag tar tammefan ut maestro Materazzi i mitt VM-drömlag.

    SvaraRadera
  21. "Den vackra fotbollskonsten stod Italien för när de satte alla sina straffar hur kallt som helst"

    Ja, dom satte straffarna, men de va väl de enda dom gjorde i finalen (+ en hörna). Att trycka dit straffar e INTE fotbollskonsten för mej!

    Bästa spelaren i VM... Zidane ...

    SvaraRadera
  22. Jag hade en dröm om att likt Platini spela i Juventus. Den drömmen besannades. Sedan blev det Real Madrid. Marco Materazzi sa något väldigt hemskt till mig....

    SvaraRadera
  23. Gött att Italien vann. Sett över hela VM har de spelat bättre än Frankrike, men under finalen var Frankrike det bättre laget.

    SvaraRadera
  24. Zidane är och förblir kung. Om han vill skalla Materazzi är det hans problem. Frankrike hade ju förlorat även med honom på plan. Enda skillnaden är att Trezeguet hade lagt sin straff aningen senare. Gör man inte mål på 110 minuter lär man inte göra det de 10 tröttaste. Italien åt upp Frankrike fullkomligt. Italienare äter fransmän till frukost. De vann fullkomligt rättvist. Frankrike blev nollade av Schweiz.

    Italien är en hyllning till spelet för alla oss som älskar fotboll. Precis som Tyskland är. Summa: två medaljer till lagen som symboliserar riktig fotboll. Klose skyttekung. Ett lyckat VM. Hatlaget Brasilien förnedrat av Frankrike. Igen. Helt underbart. Tönt-England förnedrat av Portugal. VM var fantastiskt.

    Forza Gli Azzurri!

    SvaraRadera
  25. Till alla som älskar ITALIA:
    http://www.svenskafans.com/vm2006/artikel.asp?id=129255

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.