2006/07/27

"Häng ut Göteborgspacket"

AIK HEMMA Det finns som bekant en ganska intensiv rivalitet mellan Stockholmslagen och IFK Göteborg sedan flera decennier. Detta brukar årligen kulminera före, under och efter sammandrabbningarna mot AIK. På läktaren, gatorna, planen och i debatten. Blåvitt mot Gnaget är en av de hetaste matcherna i Allsvenkan, men hur har det blivit så?

  • En nedbränd hembygdsgård.
  • Attackerat domare under match.
  • Diverse bombhot, nu senast i veckan.
  • Diverse mordhot mot spelare/tränare i IFK Göteborg.
  • En gatusten i bakhuvudet på en dansk a-lagare.
  • En hel läktarsektion söndersliten och nedkastad.
  • Asfaltklumpar slängs på sittplatspublik.
  • Supporterklubben Änglarna totalt demolerad klockan 9.00 på morgonen med krocketklubbor(!) och armeringsjärn i högsta hugg.
  • Våra hemmapubar attackerade vi ett antal tillfällen av AIK och DIF.
  • Våra bussar får krossade rutor vid ett antal tillfällen.
  • En grovt misshandlad pensionär utanför GA Ullevi.
  • Mikael Hultfeldt i Elig 1998.

    Detta lista i punktform var en sammanställning av incidenter som skett i samband med att Stockholmslagens fans härjade som värst i slutet av 1990-talet. Artikeln (som finns att läsa här) kom som en reaktion på hur Café Sport i en artikel under rubriken "Häng ut Göteborgspacket" där man gick till hårdangrepp mot IFK Göteborgs fans. Det är även en lista som ganska tydligt påpekar varför den där extra rivaliteten finns mellan Västsverige och Östeuropa, mellan gott och ont, mellan Blåvitt och AIK. Det är en lista på vidriga överfall och övergrepp som i snart 25-30 år varit AIK-pöbelns signum, vart man än kommit.

    När AIK och Blåvitt under 1990-talet var ohotade maktfaktorer i svensk fotboll hade svenska medier och vissa klubbledare en tendens att spela hetsandet mellan de olika supporterfraktionerna rakt i händerna. Detta kulminerade i två stycken väldigt uppmärksammade händelser där främst IFK Göteborg och Supporterklubben Änglarna hamnade i öppen konflikt med Black Army, den då ganska välvuxna svartgula supporterklubben. Den första av dessa händelser utspelade sig när alla Sveriges ledande supporterklubbar tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet skullew hålla ett möte för att diskutera hur man skulle bromsa det eskalerande våldet och hatet mellan supportrarna i Sverige. Vad man än tycker om ifall det egentligen behövdes några sådana möten så blev utgången av detta möte ett väldigt oväntat.

    På den tiden hade Black Army, det egenutropat så stora och fruktade supporterkollektivet, en kvinnlig ledare vid namnet Mia Pettersson. Denna "kvinna" hade vid flertalet tillfällen via medierna gjort sig inpopulär hos både oss Göteborgare som sina lokala konkurrenter. Hursomhelst var Mia Pettersson Black Armys representant vid det stora supportermötet. So far so good. Tills hon dyker upp på mötet där stora delar av den svenska sportpressen finns närvarande i en "Hata Göteborg" t-shirt. Efter denna incident åkte finhandskarna av och redan matchen efter kunde man höra sången "Mia Pettersson är en tjackhora och hon har inga pattar" på Gamla Ullevis läktare. Fyndigt? Absolut inte. Snarare ett bevis på att den krutdurk som förhållandet IFK-AIK var och är- nu höll på att explodera.

    Incident två innehöll inte bara Black Army utan vår dåvarande klubbdirektör Bosse "Gaisarn" Gentzel. Detta efter att slagsmål brutit ut i samband med matchen AIK-IFK och Blåvita och AIK:are hamnade i fullt krig med varandra runt Änglarnas bussar utanför Råsunda. En stor bild på detta hamnade på GP:s förstasida och Bosse Gentzel, rekryterad från SVT-sporten, fick total panik inför hemmamatchen mot AIK.

    Nu skulle Bosse porta hela Black Army från Göteborg.

    Bosse Gentzels reaktion på slagsmålet och medieuppmärksamheten kring det tog sådana gigantiska proportioner att han till slut hade tappat all den lilla trovärdighet han hade hos den Blåvita omgivningen. Bosse Gentzel gick på fullt allvar ut med budskapet i medierna att han skulle göra allt som var möjligt för att stoppa varenda AIK:are från att få sätta sin fot i Göteborg. Det var tal om polisavspärrningar utanför Göteborg och bussar som skulle tvingas vända. Självfallet tog det inte länge innan Black Army gick till motangrepp och detta gjorde man genom ett meddelande på Black Armys telefonsvarare. Meddelandet välkomnade den som ringde och bad sedan göteborgs sillstrypare att dra i helvete innan han fyllde på med lite "Hata Göteborg" och annat hetsande snack.

    Telefonsvararmeddelandet hamnade nu i sin tur på GT:s löpsedel och förstasida vilket piskade upp stadens invånare i ännu större AIK-avsky. Bosse Gentzel insåg att hans misstag nu behövde göras ännu större så han hetsade fram ett beslut om att byta matcharena för matchen. Nu skulle IFK-AIK plötsligt avgöras på Nya Ullevi då han ansåg att säkerhetsavstånden var bättre där. Så på grund av vissa delar av AIK:s pöbel fick Blåvitt nu spela sin hemmamatch på en bortaarena vilket naturligtvis inte var en populär nyhet för oss Blåvita. När sedan väl AIK:s pöbel var på plats i Göteborg så var det den vanliga visan av flaskkastning, slagsmål, kaos och elände.

    Det är inte speciellt svårt att hata AIK. Och då har vi inte ens börjat läxa upp själva klubben Allmäna IK än. Men det överlåter vi åt våra grabbar på plan istället...

    26 kommentarer:

    1. Kommer ihåg Café Sports reportage där de var upprörda över att AIK:s fans stoppades i Lindome före matcherna... så bra koll hade dom.

      SvaraRadera
    2. Hets är OK, men absolut inte våld och skadegörelse. Hoppas nu bara att alla supportrar till båda lagen lyckas hålla sig inom den hårfina gränsen på måndag.

      SvaraRadera
    3. Ingen har dött av lite hatrop och flaskkastning. Det hör till.

      SvaraRadera
    4. Anonymous:

      Flaskkastning är inte ok. Om du tycker det borde du ägna dig åt något annat än att gå på blåvitts matcher.

      SvaraRadera
    5. Fotboll berör. Hellre en match mot AIK och lite allmänt stökigt på stan än match mot öster och stendött!

      SvaraRadera
    6. Va hände med Mia Pettersson?

      SvaraRadera
    7. hon gifte sig med en oljesheik och bor nu i brunei med sina 8 barn och hans övriga 6 fruar.
      alla ungarna håller på jurgårn.

      SvaraRadera
    8. Attackerat domare under match.
      En hel läktarsektion söndersliten och nedkastad.
      Asfaltklumpar slängs på sittplatspublik.

      Iallafall dessa tre punkter gäller de andra brôtegängen, Djurgården.

      SvaraRadera
    9. Det som är mest skrämmande med detta pack är vår egen polis agerande, gång efter gång tillåts packet sitta på Bryggeriet, det är som att be om glaskastning och allmänt stök med stoppade sårvagnar och oskyldiga som kommer ikläm...varför ?? har ställt frågan till Lars-Rune men fick inget uttömande svar....

      SvaraRadera
    10. Observer/ I år sitter Black Army på Scoore.

      SvaraRadera
    11. Åsså finns det de som säger att cupen aldrig varit het... Aikdubbelmötet skedde ju i cupfinalerna och klacken var massiv i "hemma"mötet.
      Minns förövrigt när några "hårda grabbar" fick skydda en och ens fyra polare när man var 11år och på väg från Ullevi... Det finns anledningar som sagt för de flesta att hata aik! Därmed inte sagt att man ska ta till våld! Men en kokande kittel ska det vara på gamla på måndag likväl

      SvaraRadera
    12. http://www.ludd.luth.se/~ewa/isidor/supporter.html

      SvaraRadera
    13. nice länk där. Känns som om Mia skulle behöve ett "rb" skjut som heter duga.

      SvaraRadera
    14. En annan punkt som kunde varit med i artickeln, är att det var en IFK-supporter som dog i samband med en match uppe i stockholm.

      SvaraRadera
    15. jojo men det hände senare, jag talade om vad som eldade igång mitt personliga aik-förakt i artikeln.

      Tonys tragiska öde spädde dock självfallet på det hela.

      SvaraRadera
    16. AIK lärde man sig att hata redan på Nya Ullevis gamla Sektion N.
      Där kunde det vara bra hetsigt ibland... :)

      SvaraRadera
    17. BA har allt för många med allt för lite där kunskapen "hur man knyter sina egna skor" sitter. Dom trashade Limpars ställe, alla dessa mordhot mot ledare och andra i den egna föreningen. Snacka om supporters??

      Sen till fröken Mia, att bruden går i gång på våld, särskilt den bruna varianten är ju rätt så uppenbart när man "googlar" upp damen.

      Med detta osammanhängande inlägg ville jag bara säga att svensk fotboll skulle vara bättre utan aik och packet till följe dom har, och att Frankie har rätt.

      SvaraRadera
    18. Det var iofs dif som gjorde "attacken" mot Änglarna på Hotellplatsen. Det gör inte föraktet mot aik mindre men rätt skall vara rätt.
      Det är bara en seger mot gajs som kan komma i närheten av att göra mål på aik. Glöm aldrig självmålet som gav seger för två år sedan.

      SvaraRadera
    19. Tack Frankie för denna uttömmande bakgrundsresearch! Och jag håller med de som skriver att lite hets och supporterhat oss emellan är okej, till och med lite underhållande, men att flaskkastning, våld och förstörelse INTE är det.

      SvaraRadera
    20. Fin artikel. Dock blandade du ihop årtalen för "Gentzel-attacken". Det var 99 efter att det kastats in mynt på planen från Norra Stå i den första SvCup-finalen som han talade ut i sina maffia-solglasögon inför returen i Gbg. Året efter inträffade "kravallerna" vid Frösundaleden efter matchen på Råsunda då Långås gjorde mål i slutet och dan efter kom den fina förstasidesbilden i GP. Viktigt! Eller inte alls... men; Hata Aik!

      mvh
      Besserwisser

      SvaraRadera
    21. besserwisser/ du har såklart helt rätt. jag knöt ihop två incidenter via mitt dåliga minne...

      SvaraRadera
    22. ...Och IEFKÅ är sååå oskyldiga som vanligt.

      SvaraRadera
    23. http://www.aftonbladet.se/sport/9905/19/mia.html

      Hon är ju inte snygg nånstans detta "tuffa" pack..

      SvaraRadera
    24. men bajen har alltid varit snälla

      SvaraRadera
    25. det väckte en del minnen. Difs attack mot Hotellplatsen, hahahaha, det var en väckarklocka.

      ...ja, förutom gårdaren som heter som två värmlänningar i Blåvitts tröja på senare år. Han somnade gott efter ett möte med en välkomnande näve.

      SvaraRadera
    26. Tönt! Gör en knogmacka på dig själv istället..

      SvaraRadera

    Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.