2006/07/09

Ska Blåvitt spela 4-4-2 eller 4-3-3?

TAKTIK Under VM-uppehållet har Arne Erlandsen i ett par träningsmatcher experimenterat med att spela med en 4-3-3 taktik istället för det traditionella IFK-präglade "4-4-2 med press".
Senast en Blåvit tränare experimenterade med 4-3-3 så gick det mindre bra för både tränare och laget. Den gången hette experimentdoktorn Reine Almqvist. Är Arne Erlandsen på väg att begå samma misstag?

4-3-3 [Testuppställningen]
Ett mittfält bestående av exempelvis (från senaste träningsmatchen mot Öis, 2-1): Wernbloom-Gustav Svensson- Kilhberg med ett anfall bestående av Alex- M. Berg- Vasquez innebär att vi med fem mittfältare formerar ett 4-3-3 som främst fungerar som ett 4-5-1, speciellt i defensiva spelmoment. Nu var laget senast inte helt komplett utan hade en del spelare borta. Vi kan dock spekulera i att "treorna" i en 4-3-3 uppställning med hela den ordinarie truppen disponibel skulle kunna se ut som följer:

Alex-Wernbloom-T. Olsson
Sella-Mourad-Wowoah

Det är lite en smak sak om man vill spela Wowoah eller exempelvis Wallerstedt på vänsteryttern och om man vill använda sig av Wernbloom eller Kilhberg i den inre mittfältsrollen. Dock är det värt att tänka på att balansen i laget förmodligen skulle bli aningen bättre med Wernbloom och Kilhberg på plan, ett scenario som i så fall skulle innebära att Thomas Olsson petas. Wowoah känns som den naturliga vänsteryttern i det här spelsystemet med tanke på att han tidigare med ganska stor framgång spelat på just den positionen i Djurgården. Noteras skall att Wowoah naturligt är en forward och omskolades under piska först när Mats Persson panikvärvade honom till Blåvitt häromåret.

4-5-1 [Resultatet av experimentet?]
Här spekulerar vi i hur ett experiment med 4-3-3 kan falla ut till att i förlängningen bli ett renodlat 4-5-1 system. Anledningen till detta är spelarnas ovana att spela i rollerna som 4-3-3 innebär då man är skolade i det Blåvita 4-4-2 systemet. Detta i kombination med att man ganska naturligt inom 4-3-3 faller ner främst i försvarsspel i en 4-5-1 formation innebär att det för det orutinerade ögat med all sannolikhet kommer kännas minst lika mycket som ett 4-5-1 som ett 4-3-3. Men hur skulle vi formera det potentiella 4-5-1 utifrån hela den tillgängliga truppen?

Sett till de senaste testerna skulle vi spela med fem mittfältare även om formerade ett renodlat 4-3-3 så vi utgår ifrån att Erlandsen inte skulle blanda upp mittfältspositionerna med anfallare om han valde att spela ett 4-5-1. Därför känns den logiska offensiven i ett 4-5-1 följande:

Alex-Wernbloom-Kilhberg-Olsson-Wowoah
----------------Selakovic------------------

Med möjligheten att peta en person ur trion Wernbloom/Kilhberg/Olsson för att flytta in Alex centralt, ha Sella på högerkanten och få in en center på plan i form av Wallerstedt eller Mourad.

4-4-2 [Den ordinarie taktiken]
Till sist ser vi över hur vår ordinarie Blåvita 4-4-2 uppställning kommer att se ut i höst. För oavsett experiment är vi övertygade om att Erlandsen även i fortsättningen ser den här spelmodellen som vår grundmodell- något som mer eller mindre borde vara ett krav i hans anställningsavtal. Vårens 4-4-2 har fått flytta om lite på sig då Olsson och Kilhberg ännu inte hade funnit sina positioner men då både Wernbloom och Kilhberg storspelat i kombination med att Olsson kom in och gjorde en kanonmatch med avgörande mål mot sitt gamla Malmö har Arne angenäma mittfältsproblem. Grunduppställningen lär dock se ut som följer:

Alex-Wernbloom-Kilhberg-Wowoah
----------Sella-Mourad------------

Här finns dock ett visst problem i att man under våren har haft lite svårt att få med vår vänsterytter i det offensiva spelet på ett tillräckligt engagerat sätt. Detta delvis för att Wowoah och Vasquez bytt av varann ganska mycket och ingen av de två spelarna riktigt tagit chansen att imponera och sticka ut. Som tidigare nämnts i 4-3-3 diskussionen så blir Olsson petad även här, mest för att han är den av trion Wernbloom/Olsson/Kilhberg som varit sämst hittils i år. Men därmed inte sagt att han varit dålig, tvärtom har hans två konkurrenter varit riktigt bra. Med Mourad tillbaka får vi nu även en bredare anfallskombination i vårt tvåmannaanfall där Sella får specialicera sig på djupledsstickare medan Mourad ska härska i luftrummet. 4-4-2 är inte bara Blåvitts framgångsrecept utan landslagets dito.

På Djurgårdens Svenskafans-sida kan man läsa en artikel i vanlig självgod och manisk Djurgårdesk stil om hur svenska fotbollslandslaget "måste" börja använda sig av 4-3-3 för att kunna avancera förbi kvartsfinaler i stora mästerskap. Artikeln är något av det mest bisarra och skrattretande i svensk supporterkultur på väldigt länge. Ett smakprov:

"Hur många gånger har du sagt till dig själv att svenska landslaget borde spela som Djurgården med ett 4-3-3? Förmodligen så många gånger att du börjat ge upp tanken på att det någonsin kommer att hända. Men du kan vara lugn! Det kommer att hända! Svenska landslaget kommer att börja spela 4-3-3! Snart kommer det bli så uppenbart att ingen kan blunda längre!"

Italien spelar 4-4-2.
Frankrike spelar 4-4-2
Blåvitt spelar 4-4-2.
Baraben rests our case.

26 kommentarer:

  1. Blåvitt SKA spela 4-4-2. Inget annat.

    SvaraRadera
  2. "Italien spelar 4-4-2.
    Frankrike spelar 4-4-2
    Blåvitt spelar 4-4-2.
    Baraben rests our case."

    Hahahha. Helt rätt.

    SvaraRadera
  3. Frankie...

    Frankrike spelar 4-5-1... eller 4-2-3-1 hur man vill se det...

    SvaraRadera
  4. Kapten/ Ska man vara noggrann så spelar de faktiskt med en släpande anfallare i Zidane så det kan man räkna som 4-4-2, helt beroende hur man ser på formationen. I Frankrike har man ju dessutom lirat 4-4-2 i "all evighet".

    SvaraRadera
  5. Lira 4-5-1? Knappast med de anfallarna Blåvitt har.

    SvaraRadera
  6. Frankrike har ju vunnit både VM och Em de senaste åren med sitt 4-4-2 och det vi idag i Sverige kallar för "det franska 4-5-1" är ju i realiteten ett 4-4-2 där man dock använder endast en renodlad forward (även om man spelade rent 4-4-2 i delar av gruppspelet) och sedan offensiva mittfältare som understöd, i vissa lägen är det Zidane som tar andrarollen som forward, i vissa lägen är det Ribery. Notera med att om Treziguet blir inbytt så är det ju inte Henry som går av utan generellt den släpande anfallaren.

    SvaraRadera
  7. även om frankrike varierat mellan 4-5-1 och 4-4-2 i vm den här gången så vann de ju vm och em i början av 2000-talet på en "ren" 4-4-2. Men å andra sidan är det inte så stor skillnad mellan 4-4-2 och 4-5-1 om man har en bra offensiv mittfältare/släpande anfallare som ger understöd. Det är ju mest i det defensiva som man vinner lite på det.

    Dock kör ju Italien ett rakt 4-4-2 som är ganska likt Blåvitts på många sätt även om spelarna är ljusår ifrån varann i kvalité. Tänk er Luca Toni på topp och Cannavaro därbak på Gamla Ullevi...

    SvaraRadera
  8. Jo jag vet att man kan säga att Frankrike spelar med släpande forward men så högt som Ribery och Maluda ligger i plan så vill jag fortfarande ha det till 4-2-3-1... Iofs mest siffror på ett papper...

    Å andra sidan så får IFK spela hur dom vill bara vi vinner...
    Fast i dagsläget är väl 4-4-2 att föredra.

    SvaraRadera
  9. Kapten/ Du vill alså få det till att Malouda och Ribery ligger högst? Då blir det ju 4-3-3 egentligen av din analys av Frankrike?

    Jag ser Frankrike spela med ett 4-4-2 med men för mig är det Ribery som fungerar som en forward i princip, inte Zizou.

    Men Italiens stenhårda 4-4-2 kommer köra över dem idag.

    SvaraRadera
  10. Det är Zidane som är den släpande anfallaren på pappret, Frankrike spelar ju 4-5-1 i försvar och 4-4-2 i anfall.

    SvaraRadera
  11. Haha skit i om det är 4-5-1 eller 4-4-2, det är inte 4-3-3 i alla fall! Haha jag skulle nog säga att Frankrike spelar 4-2-4 i anfallsspelet.

    SvaraRadera
  12. Zidane gör 0 knyck hemåt så nog är han anfallare alltid. Han jobbar inte ens hem vid ledning i slutminuterna. Zidane är överskattad i största allmänhet dessutom.

    /Uppström

    SvaraRadera
  13. Uppström du verkar inte ha sett samma matcher i VM som jag. Zidanes jobb är ju att distrubera bollarna och det gör han ju också fantastiskt. Mot Brasilien var han övergånde den bästa spelaren. Zidane överskattad? Snarare en levande legend./ Norsk

    SvaraRadera
  14. Italia spiller med en 4-4-1-1 formasjon, med en hengende spiss bak Toni. Men dette er vel egentlig en liten variasjon av 4-4-2 taktikken. Uansett så blir dette kun lek med tall.

    Nå over til viktigere ting: Har dere en god keeper Viking kan få kjøpe? Vi trenger en ny keeper i skandinavisk toppklasse etter at Antony Basso ble solgt til Auxerre.

    firefiretre.blogspot.com/

    SvaraRadera
  15. IFK Göteborgs eget magasin heter:

    4-4-2

    Inte för att det överhuvudtaget betyder någonting i sig.

    Men det säger något om tänket i föreningen.

    4-4-2

    SvaraRadera
  16. heiavincent/ Bengt Andersson är icke till salu.

    SvaraRadera
  17. "Italien spelar 4-4-2.
    Frankrike spelar 4-4-2
    Blåvitt spelar 4-4-2.
    Baraben rests our case."

    HELT RÄTT! Man kan ju fråga sig hur Djurgården kan predika om hur bra 4-3-3 är när de inte lyckades slå ut ett irländskt "b-gäng" ur UEFA-cupen.. HAHA

    SvaraRadera
  18. anonymous: Ja, det låter ju oerhört corkat...!

    SvaraRadera
  19. Djurgårdskrönikan var bland det sämsta jag läst. Djurgårdens bästa lag 2003 lekte hem allsvenskan men blev enkelt bortspelat av ett mediokert bordeuex(stavning?). Vore intressant att se statistik på vilket spelsystem som flest världs och Champions League-mästare använt de senaste 40 åren. Sätter mina testiklar på att det är 4-4-2.

    SvaraRadera
  20. johannes: va roligt! Heh. Ya'll get my point.

    Det er vel ganske vanligt å gå over til en meget offensiv 4-3-3/4-2-4 mot slutten av kampene hvis man MÅ score mål. Ser ikke helt det store problemet ved å øve frem et spillemønster hvis en kampsituasjon skulle kreve 4-3-3 etc.

    firefiretre.blogspot.com

    SvaraRadera
  21. Kid Congo/ Det handlar ju inte om löpningar, det handlar ju om vad för slags förhållningsorder spelarna har fått. Bara för att du ser Zidanes namn på ett papper på mitten innebär inte att han de facto inte spelar släpande anfallare, vilket han gör.

    Italien spelar med Gilardino och Toni med eller mindre i linje så snacket om 4-4-1-1 är bara dimridåer. Det är 4-4-2 på bägge lagen.

    SvaraRadera
  22. larsa/ det är knappast spelsystemet som legat till grund för det, utan köp av spelare som isaksson, elmander, ouden, hysén...

    SvaraRadera
  23. IFK´s 4-3-3 i fredags var snarare ett 4-5-1. Alex och Vasquez var mer yttermittfältare än forwards.

    Att Arne startar en tävlingsmatch med 4-3-3 och 3st "riktiga" forwards (M.Berg, Mourad,Sella & Walle) är knappast troligt. Tror däremot att IFK kan komma att spela 4-5-1 i Uefa cupen.

    SvaraRadera
  24. Bra artikel men både Frankrike och Italien har ju mestadels spelat 4-5-1 i VM.

    SvaraRadera
  25. man kan bolla med sina numer hur man vill men i mina ogon ar det viktigt att se till matrealet man har att tillga. IFK har alltid spelat 442 men det ska sagas ocksa att medans Blomqvist spelade i IFK spelade vi 442 men ser du pa matcherna sa ser det otackt likt 433. Man kan bolla med siffrorna men det beror ju helt pa vilket matreal som finns i foreningen. 433 kraver riktigt lopstarka och hart jobbande yttermittfaltare och yttertbackar for att inte isolera de tre som finns pa topp fran ovriga laget.
    Ser man till bade italien och frankrike sa sager de att dom spelar 442 men SE pa matcherna och ni ser dom spelar 451. Lekandet med siffror kan vara kul men snalla se till matrealet i laget och bli inte blinda av siffror.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.