2009/09/23

Helt rätt att "stolpfuska" - alla andra gör det

"FUSK"-ANALYS. Det tog inte många minuter efter att Canal+ kameror fångat Kim Christensen medan han flyttade in stolparna på sitt mål - till att medieskandalen var ett faktum. Men till skillnad från de flesta av Sveriges sportjournalister - som aldrig spelat fotboll ens på pojklagsnivå - vet vi i branschen att det är något alla målvakter gör, konsekvent.

De borde nog fokusera lite mer på den verkliga skandalen i kvällens omgång - bajsbajarna som åter spårade ur på Söderstadion. För stolpflyttande är något så vanligt förekommande att offensiva spelare oftast får instruktioner om att sparka ut stolparna igen, för att vinna tillbaka de där centimeterna som kan bli så avgörande till slut.

Att trycka in stolparna där det går är inte förbjudet, enligt regelboken. Vanligtvis går det inte att göra detta då målen är "fixade" i rätt storlek och inte går att justera vare sig utåt eller inåt. Men när allsvenska fotbollsarenor inte har dessa enkla medel för att hålla stolparna på rätt plats så är det knappast förvånande att spelare tar tillfället att tjuva några centimeter här och där.

Utmanar regelboken.

Bilder från samtliga allsvenska matcher visar hur sådana här små justeringar förekommer konsekvent. Tobias Hysén berättade även i Canal+ studio att laget får instruktioner att sparka ut stolparna när spelarna står i offensivt straffområde. Detta just för att de flesta målvakter tjuvar på exakt samma sätt som Christensen. Det kan man tycka både det ena och andra om, men kontentan är att det är något som målvakter gör genom hela sina karriärer från pojklagens sjumannafotboll till världseliten - där målen tillåter det.

Blåvitt skall naturligtvis inte vara heliga utan försöka med att få fördelar på alla tillåtna och på gränsen till regelvidriga vis. Sedan är det upp till domare och diverse paragrafryttare att syna detta med regelbok i hand. Vilket domaren även gjorde genom att sparka ut stolparna. Pinsamt för honom skedde detta dock först efter efter att Örebros bänk sett hur målet såg misstänkt litet ut.

Domaren ökar storleken på Blåvitts mål.

Om kamerorna lyckats fånga Örebros målvakt sparkandes på stolparna, hade knappast någon reagerat. Men i en storklubb som IFK Göteborg är alla under extra lupp och dubbel bevakning, vilket gör att Kims rätt så uppenbara tjuvande var klantigt. Ett mer diskret knackande på stolparna hade resulterat i samma förändring av målburen - utan att omgivningen hade sett det.

Nu kommer naturligtvis en del jeppar utan självdistans skrika att "IFK är fuskare" och sådant, helt utan kontakt med det faktum att deras egna målvakt gör samma sak så ofta det går. Fotbollen är full av underbara små trick som hör till den och genomsyrar dess värld. Har man problem med dessa bör reglerna ändras, inte gnällvolymen höjas. Om Kim Christensen begick ett regelbrott genom att sparka lite på stolparna kan vi snabbt gräva fram ytterligare 10 allsvenska målvakter som gjort detta - i år. Så kamma er.

I slutet av Canal+ sändning från Behrn Arena frågar tv-reportern Stefan Rehn om Kim fått order att sparka ut stolparna. Svaret:
- Va, gjorde han?
Sedan såg Rehn väldigt skyldig ut och gick iväg från tv-teamet. Alla känner naturligtvis till detta, förutom noviserna i kvällspressen som aldrig snörat på sig några fotbollsskor...

43 kommentarer:

  1. Egentligen är det ju en domarskandal. Det är domarnas uppgift att se till att målen står rätt och är förankrade innan matchen. Kim gjorde det lite väl synligt och jag har sett honom sparka in stolparna i andra matcher, då syns det inte lika tydligt. Precis som alla andra målvakter som sagt.

    SvaraRadera
  2. riktigt patetiska var snubbarna på canal+ ikväll, när dom försökte skapa en riktig skandal o måla upp att kim han e en riktig fuskare...

    SvaraRadera
  3. Nu har aftonbladet tagit fram en rättvis rubrik med på sin hemsida:
    "Blåvitts målfusk"

    SvaraRadera
  4. Jaja örebros fuskfilmning i straffområdet blev det ju inge snack om...

    Samma sopdomare som mot hbg i cupen... domarskandal... det ända jag kan glädja mig åt är att han åtmistonde är konsistent. men vicken jävla sopa till domare.

    Det är fan inte basket vi spelar.

    SvaraRadera
  5. ..det är ju så det är, det finns ingen regel om att man inte får :)
    KIM ÄR KUNG!

    SvaraRadera
  6. Det finns inga regler mot det, alltså kan det inte kallas för fusk. Man tänjer på gränserna och utnyttjar de brister som finns i ett ofulländat regelvärk.

    Tycker dock det är jävligt tragiskt att detta är mer upp-hypat än Baj(en)s oerhört underbara uppträdande på läktaren.

    De må vara duktiga på sång, men fyfan i HELVETE vad jobbigt de gör de för alla oss andra fotbollssupporters runt om i landet.

    SvaraRadera
  7. 23/9/09 22:35
    Hade spikskägget Johanesson borta mot Örebro också, han vill jävlas med oss på rikitgt

    SvaraRadera
  8. Patetiskt. Snälla, bidra med bildbevis för att styrka er tes. Att alla andra gör det är bollocks. Er förening luktar jävligt illa...

    SvaraRadera
  9. Kan intyga att det inte står något om någon bestraffning för att ändra storleken på målet. Står bara en generell förklaring vilka mått ett mål ska ha (för vägledning till arenaansvarig).

    SvaraRadera
  10. "Patetiskt. Snälla, bidra med bildbevis för att styrka er tes. Att alla andra gör det är bollocks. Er förening luktar jävligt illa..." Du har aldrig spelat fotboll själv va?

    SvaraRadera
  11. Konstigt att inget annat lag har vlivit avslöjat om alla målvakter gör detta. FUSKARE!

    SvaraRadera
  12. Skattefuskare och målfuskare.IFK- Sveriges största fuskförening!

    FY FAN

    SvaraRadera
  13. Ajaj vi får väl vänta på poängavdraget ifrån svff A.k.a AIK.

    SvaraRadera
  14. haha, jag har spelat seriefotboll i över 20 år och följt allsvensk fotboll i 15 år men aldrig hört eller sett detta förut.

    SvaraRadera
  15. Jag har spelat i superettan och där gjorde vi det.

    SvaraRadera
  16. Men får man nån vinning i att flytta stolpen? Sitter inte hela buren i hop? I så fall borde målets storlek hela tiden vara konstant, eller? Nån som har en matematisk formell om man faktiskt tjänar på Kims manöver? // Sweet

    SvaraRadera
  17. Stolparna kommer att luta inåt något och därmed minskas ju arean.

    MVG i Matte

    SvaraRadera
  18. Det märks verkligen att våra motståndare i allsvenskan är lipande lillebröder, desperata att ta minsta chans att smutskasta oss.

    MVG i psykologi

    SvaraRadera
  19. Inte bara skattefifflare...

    SvaraRadera
  20. Räcker att man har idrottat på högre nivå i någon annan idrott för att förstå att detta är något som man inte behöver reagera över. Har själv varit målvakt i innebandy och där flyttar man också målen hejvillt beroende på vart bollen befinner sig. Enkelt med en liten kick mot stolpen bara. Sånthär "fusk" föregår överallt helt enkelt...

    SvaraRadera
  21. Sluta lipa nu alla gaisare, stockholmare och färjestadsfans.
    Dra upp skattegrejen igen med, folk är fan otroliga. Kim ska inte skämmas, de ska ni jävla lipsillar göra.

    SvaraRadera
  22. Själv GAISare, men vafan, de här e töntigt, Dime maskar mest i allsvenskan, lika mycket fusk de

    SvaraRadera
  23. Jävligt konstig moral i blå-vitt. Fusk är inte mer smakligt eller tillåtet för att många gör det. Det lär vara många som snattar och stjäl. Är det därmed OK att göra det?
    Göteborgsmoral eller?

    Hederlig knalle

    SvaraRadera
  24. Har vart målis i många år och att sparka på stolparna är ju vedertaget, både från egen sida (inåt) och från motståndarna (utåt). Visst det faller nog inte inom ramen för FairPlay men är sånt som går med automatik efter ett tag, likadant som att försöka tjuva några meter vid inkast o frispark,ha muren för långt fram etc etc. Till saken hör ju också att det inte ens finns nån regel kring detta, att då helt sanslöst gå ut och kräva massa bestraffning blir ju patetiskt

    SvaraRadera
  25. det e nåt speciellt med målburar o Örebro vällts de inte så förminskas dem forza blåvitt =)

    SvaraRadera
  26. glöm skandalscenerna på söderstadion, 23 september 2009 kommer bli ihågkommen som dagen då kim christensen på egen hand chockdödade svensk fotboll med en hatfuskattack (kan möjligtvis även varit en hatfusk-kupp)

    SvaraRadera
  27. Tror folk att det är en ny "göteborgsgrej" får ni fan kamma er. Detta händer i hela Sverige. Spelade själv juniorallsvenskan för tio år sedan och där hände det ibland. Håll er till era forum nu tack. Aik och Elfsborg framstår mer och mer som årets gnällkärringar.

    SvaraRadera
  28. Väldigt tragiskt att hammarbys avbrutna match hamnar i skymundan för detta, helt otroligt att vissa på allvar menar att Blåvitt ska tvångsnedflyttas. Vi älskar dig Kim, och vi älskar Blåvitt.

    SvaraRadera
  29. Från Alvbåges blogg: Jag fick många frågor efter matchen ang. Kim Christensens "fuskande" med stolparna. Vad ska jag säga om det mer än att det förekommer mycket tjuvknep ute på planen och visst trycker man in stolparna lite som målvakt.
    Men jag såg tv bilderna efteråt och så jäkla mycket som Kim Christensen kan jag ärligt säga att jag inte drar in stolparna, det var ju minst en stolpbredd på båda sidorna.
    Men all hjälp, även om det klassas som fusk kan vara avgörande. Man snackar ofta om att det är dom små sakerna som avgör och stolpe ut eller in är såklart avgörande. Så jag kan förstå att Kim gjort som han gjort, det var helt enkelt Pål Lundin klass på Kims mål, för den gamle legenden Pål Lundin tryckte alltid in stolparna...mycket.

    SvaraRadera
  30. Kim du är bäst! Det bästa från Danmark någonsin! Det här var ingenting mot paniken på söderstadion.

    SvaraRadera
  31. Anledningen till att detta inte syns jämt och ständigt är att det bara förekommer på konstgräsplaner där målställningarna inte sitter fast ordentligt. Alvbåge har ju setts göra det var och varannan match enligt Ösk-forumet på svenska fans.

    SvaraRadera
  32. Visa en annan måvakt som gjort det så kanske vi kan tro på att ALLA andra gör det...

    Fuskar ni inte med det ena är det de andra...

    SvaraRadera
  33. Att sparka in stolparna görs emellanåt även för oss i div 4. Att det sker på Allsvensk nivå är inte alls förvånande. Det är ett tjuvknep som vilket som helst.

    SvaraRadera
  34. Löjligt! Att detta får mer uppmärksamhet än Skitens IFs läktarfiasko är ytterligare ett bevis på att alla vill hacka på Blåvitt bara för vi är Sveriges Mesta Mästare och på god väg att ta ytterligare ett guld.

    Tänk på det här; en forward står 10-20 cm offside när bollen slås, får bollen, sätter den och målet godkänts. Inte fan går han fram till domaren och erkänner offsiden och ber om ursäkt.
    Han firar målet tillsammans med sina lagkamrater.
    Det är ju också fusk isåfall!!??

    Lägg ner snacket bara.

    IFK Göteborg - Sveriges Mesta Mästare

    SvaraRadera
  35. Vadå storklubb, referar ni till 90-talet igen eller.

    SvaraRadera
  36. 00:57
    //////

    Ja, vi har ju i alla fall något att referera till...

    SvaraRadera
  37. Torpedbajsen2009-09-24 08:09

    METRO igår, Bajsbajen.
    METRO idag, oroligheterna på söderstadion.

    SvaraRadera
  38. Fuskare. Ni vet det.
    Ni VET vad ni själva skulle ha ylat om det var Pa Dembo eller Ante Covic som stått med vantarna i syltburken.

    F-U-S-K-A-R-E.

    SvaraRadera
  39. Heja Blåvitt!2009-09-24 09:21

    Videovixen

    Hur vet du att journalisterna som skriver/rapporterar aldrig har spelat fotboll på ens pojknivå?

    Om det stämmer att du grävt fram detta och det stämmer så skall du ha guldspaden.

    Annars är du bara lika patetisk själv i ditt spekulerande.

    Håller dock med att moralpaniken ifrån pressen är löjlig.

    SvaraRadera
  40. Jag blir mer förvånad över att Videovixen har spelat fotboll på pojklagsnivå.

    Videovixen som påstått sig vara tjej mest hela tiden.

    SvaraRadera
  41. Vänligen redovisa de där 40 exemplen, med bildbevis, så kan vi lägga ner den här debatten!

    SvaraRadera
  42. Vadå storklubb, referar ni till 90-talet igen eller.

    24/9/09 00:57
    kolla maratontabellen lelle pöjk

    SvaraRadera
  43. Klart fuskaren ska straffas, detta OAVSETT om "alla andra gör det"! Varför ska målet ha ett visst mått om ingen följer det? Det kanske är läge med godtyckliga målramar? En dec här och en dec där spelar roll i längden.

    Att sen vissa vill få det till att det är domarens uppgift; Ja, det är det, men detta sker ju EFTER det att linjedomaren sprungit ner och kollat att målet står på sin plats. Det är ju så jävla uppenbart att han faktiskt LYFTER bort stolpen också vilket gör att han KOMMER att straffas. Som antagonist hoppas jag såklart att det blir hårt. Gör Disciplin nämnden ingenting åt detta så ger detta "fritt fram" för alla andra målvakter att medvetet minska målet. Återigen är vi då tillbaka vid godtyckliga målramar. Allt annat än, minst, en match avstängning vore dagens STORA skandal!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.