2009/03/18

Svenska cupen - dags att på allvar ta den på allvar

SVENSKA CUPEN. I helgen drog svenska cupen igång för året. Eventuellt intressanta framtida möten skulle kunna ske mot lagen som nu kvalar igång i omgång 0 eller om man så vill, kvalrunda 1. Lokala lag som Slottskogen/Godhem, Gunnilse och Velebit finner vi här. Man hittar även ett potentiellt framtida minihatmöte då även HTFF deltar.

Chansen att vi stöter på dessa lag framöver är dock minimal. De två senaste åren har vi faktiskt inte haft särskilt tuffa matcher i cupen förutom i finalen då vi mött Kalmar två gångar. Eller tuffa matcher har det ju faktiskt blivit, men det har mest varit vårt egna fel för på förhand så har det varit ganska beskedliga lottningar. Men i år så riskerar det faktiskt att bli både tuffare och lättare på grund av lite nymodigheter.

Att det nu ska vara gemensamma speldagar har väl de flesta hört. Det var väl lite halvhjärtade försök med det redan förra året. Bland annat med lyckade försök att göra om cupen till en fotbollsfestival i Gävle. I år så är det dock synkat med det allsvenska schemat. Det enda som eventuellt kommer att ställa till det är internationella matcher för kvarvarande lag, men det är ändå acceptabelt.

En enligt mig ännu större nyhet är att de allsvenska lagen går in först i omgång tre. Finalen motsvarar omgång 7 vilket alltså innebär att det endast krävs 5 matcher för att vinna hela konkarongen. Tidigare har vi gått in i omgång två och fått möta minst sagt blandat motstånd.

Nu är däremot omgång 3 som består av 32 lag till hälften fylld med allsvenska lag. Chansen/risken att få allsvenskt motstånd direkt är således i det närmaste 50 %. Ingen egentlig skillnad kan man tycka. Som tidigare fast man slipper möta bonkegänget i första matchen. Men eftersom man är närmare finalen redan från början, och nu har gemensamma speldagar, så tror jag ändå att de allsvenska lagen kommer att komma med en i vart fall något seriösare inställning till cupen.

Den kanske absolut största fördelen med att satsa på cupen är det som ingen riktigt verkar ha fått upp ögonen för ännu, är ju att Europaplatsen man får via en cupseger är mer värdefull än de man får i serien. Det lär väl ingen missa när vi går in i cupen och Elfsborg redan har åkt ur. Att man på köpet dessutom får spela supercupen kommande år, och får en ”gratis” riktigt bra match inför seriestart är inte att förakta. Inte heller de prispengar man dessutom får chansen att lägga vantarna på.

Således tror jag alltså att det blir färre skrällar och fler tuffa matcher på vägen mot en cupseger.

En annan lustighet vad gäller cupen är att vi drar igång stenhårt med omgång 3 och 4 den 25:e april och den 13:e maj. Sen är det en sommaromgång (kvartsfinal) inklämd den 10:e juli för att sedan falla i dvala och ruska liv i det hela igen med semifinal och final i september, 16:e och 26:e.

Det är lurigt med cupen, ett litet snedsteg i början och det är kört. Men jag tror att vi kommer ligga långt fram även i år. Aspirerar man på det allsvenska guldet borde man samtidigt tillhöra favoriterna även i cupen. Vågar man önska ett möte mellan Kalmar och Elfsborg redan från början medans vi börjar lite lagom lätt med en ”bortamatch” mot Qviding? Det får vi troligen reda på den 8:e april för då ska omgång två spelas.

Svenska fotbollsförbundets cupsidor

18 kommentarer:

  1. Pengar från cupseger? 250 000 närmare bestämt. Peanuts.

    SvaraRadera
  2. 13:34

    Det finns väldigt mycket vår förening kan göra för 250 000.

    SvaraRadera
  3. 13:34

    Det finns väldigt mycket vår förening kan göra för 250 000.

    SvaraRadera
  4. Kanske inga jättesummor, men fortfarande ytterligare ett litet argument för lagen att satsa på cupen.
    250 000, inte minst för lag som Örgryte, kan vara skillnaden mellan konkurs och superettan ;)

    SvaraRadera
  5. lite...det är ju mer än 5% av vårat underskott förra året, då kan det ju knappast ignoreras. Sedan blir väl summan lite större med publikintäkter om vi får hemmmatcher mot topplag.

    SvaraRadera
  6. Nu menar jag självklart inte att 250k skulle vara ett tillräckligt argument i sig, men det är fortfarande ett bra tillskott till argumenthögen.

    SvaraRadera
  7. fittanfes: "ok"

    SvaraRadera
  8. Håller med de flesta härinne, varför bry sig om trista fotbollsmatcher när det finns hockey! skit i cupen!

    SvaraRadera
  9. Bra genomgång.

    SvaraRadera
  10. Du har tänkt till väl, och jag tycker att det är på tiden att Cupen får lite mer status och att klubbarna förhoppningsvis verkligen vill vinna. Och såklart det inte då är för 250k utan för äran som sådan. Jag menar vi BlåVittsupportrar har väl slagit oss en hel del för bröstet just för att vi blev Svenska Cuppmästare.

    SvaraRadera
  11. Bara jag som tycker att det är ganska tråkigt att allsvenska lagen går in i tredje omgången? Det är ju halva grejen med cupen, att få se lite mål mot lite halvtaskigt motstånd...

    SvaraRadera
  12. Det är tråkigt på sätt och vis men kanske tyvärr nödvändigt för att öka intresset.

    SvaraRadera
  13. sandsäter - Vad menar du med att Elfsborg har åkt ur???

    SvaraRadera
  14. Det jag försökte säga var att när vi går in i europaspelet _kan_ Elfsborg redan ha åkt ut i en tidigare omgång. Mer ett önsketänkande kanske.

    SvaraRadera
  15. Det verkar som att vi, Blåvitt, tar cupen på större allvar än någonsin med. Alla spelare jag pratar med poängterar att cupvinst är prioriterad för laget...

    SvaraRadera
  16. Det vill till att vinna en eventuell cupfinal. Att resa till massa bortamatcher i cupen på väg mot en final kanske går på ca 250 000. Nä, skit i cupen den här gången. Det blir helt enkelt för dyrt (och för slitsamt för spelarna) om vi inte tar hem slutsegern dvs.

    SvaraRadera
  17. Skita i cupen? Varför inte lägga er hela föreningen?

    Vilken talang i hela Sverige vill inte spela i europa? Cupen känns som närmaste och enklaste vägen dit så kriga blåvitt!!

    SvaraRadera
  18. Hahahaha! Vad var det för flane som sade att man ska skitra i cupen till förmån för hockeyn!? Det var det dummaste jag hört, vilken jävla idiot!:)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.