2009/03/18

Alla älskar Blåvitt! Eller...?

SUPPORTERSTÖD. Alla älskar Blåvitt. Det är inte alldeles sant - men nästan. Den just publicerade studien Göteborgs fotbollssupportrar 1994-2007 visar i varje fall att Blåvitt är det överlägset mest älskade laget i Göteborg och att stödet för klubben har ökat under senare år.

Undersökningen är baserad på SOM-institutets undersökning i Västsverige och publiceras i boken Att bygga, Att bo, Att leva (red L. Nilsson & S Johansson, Göteborgs universitet) och är författad av mina kära kollegor Lennart Nilsson och Anders Widfeldt.

Andelen personer som uppger sig ha ett favoritlag i fotboll i Göteborg överhuvudtaget har ökat från 38 procent år 2006 till 43 procent år 2007. Därmed bryts en nedåtgående trend sedan 1994, då hela 53 procent av de svarande angav att de hade ett favoritlag i Göteborg.

Av de göteborgare som uppger att de har ett favoritlag i fotboll dominerar IFK Göteborg. I 2007 års undersökning uppger 61 procent att de håller på IFK Göteborg, mot 11 procent för GAIS och 8 procent för ÖIS. Häcken och Västra Frölunda får tillsammans 1 procent. I övrigt håller 13 procent av göteborgarna på ett annat svenskt lag (Elfsborg populärast) och 6 procent på ett utländskt lag (Barcelona populärast).

För IFK Göteborg innebär 61 procent sympatisörer att en negativ trend bryts. År 1994 var stödet 70 procent och därefter har stödet minskat i nästan varje enskild mätning - år 2006 var det nere i 47 procent.

I vilka befolkningsgrupper är då stödet för IFK Göteborg störst? Blåvitt dominerar i alla befolkningsgrupper. Allra störst är stödet i den yngsta åldersgruppen 15-19 år - där håller 73 procent på IFK Göteborg, 7 procent på ÖIS och bara 3 (!) procent på GAIS. Det är - som bekant - inte alltid roligt att vara GAIS-are...

IFK Göteborg har haft och har kanske fortfarande lite sosse-stämpel över sig. Vi kan konstatera att bland arbetare håller 64 procent på IFK Göteborg medan motsvarande andel bland företagare bara är 50 procent. Av företagarna håller 21 procent på GAIS och 15 procent på ÖIS. Något betyder det, i alla fall. Lägsta stödet för IFK Göteborg återfinns bland Miljöpartister. Endast 41 procent av Miljöpartisterna håller på IFK Göteborg, mot 16 procent för GAIS, 6 procent för ÖIS och hela 25 procent på "annat svenskt lag".

Så framtiden kan tyckas ljus. I efterdyningarna av SM-guldet 2007 och bygget av den nya arenan växer fotbollsintresset och allra mest växer stödet för IFK Göteborg. Nu gäller det för klubben att nyttja detta tillfälle och skapa helgjutna arrangemang på nya Gamla Ullevi som skapar varaktigt högre publiksiffror och håller medieintresset på topp. Är klubbledningen mogen den uppgiften? Jag hoppas - men är inte helt säker...

Ulf Bjereld

26 kommentarer:

  1. "Av företagarna håller 21 procent på GAIS och 15 procent på ÖIS."

    Ja, att det endast är en imagegrej att heja på Gais förvånade väl ingen..?

    Annars kul som fan att Ulf skriver här :D

    SvaraRadera
  2. Det hade varit väldigt intressant att få se, parti för parti i kommunalvalet- vilket stöd väljarna ger till IFK, Öis och Gais.

    Hur många vänsterpartister håller egentligen på Gais, hur många errare håller på Blåvitt och hur många Sverigedemokrater har Öis som favoritlag?

    SvaraRadera
  3. Det känns naturligt att Blåvitt går mer åt att bli ett "tjänstemannalag" i takt med att staden utvecklas med just mer tjänstemän och mindre arbetare.

    Bra att vi ändå har 50% bland företagarna så att vi kan dra in mycket pengar på sponsorer.

    SvaraRadera
  4. wiggum/ Fast det gör det ju egentligen inte, när man säger att Göteborg "utvecklas till tjänstemannastad" är det en sanning med stor modifikation, då det handlar om att antalet klassiska fabriksarbetare minskar, men antalet människor som är maktmässigt, ekonomiskt och hierarkiskt arbetare snarare ökar, än minskar. Det går alltså inte att dra en gräns vid 25 000 kronor och säga att alla som tjänar över det är medelklass, det handlar om makt i första hand kring vad som avgör det, i en modern klassanalys (á la Foucault).

    SvaraRadera
  5. sjukt intressanta siffror. speciellt att så många unga (tonåringar) är blåvita och nästan inga unga alls håller på Gais...

    SvaraRadera
  6. "I vilka befolkningsgrupper är då stödet för IFK Göteborg störst? Blåvitt dominerar i alla befolkningsgrupper. Allra störst är stödet i den yngsta åldersgruppen 15-19 år - där håller 73 procent på IFK Göteborg, 7 procent på ÖIS och bara 3 (!) procent på GAIS. Det är - som bekant - inte alltid roligt att vara GAIS-are..."

    Ojojoj, tiden är farlig för Gais. De verkar enligt statistiken vara ett utrotningshotat släkte, typ.

    SvaraRadera
  7. Optimus Prime/ Med det resonnmanget så är ju alla "kontorsslavar" utan chefsskap och med svennelön (mig själv inkluderat) egentligen arbetare.

    Hur viktigt det nu är?

    Själv är jag politiskt blå men skiter fullständigt i just politik så länge gubben bredvid mig på ullevi är en go gubbe håller på Blåvitt.

    Mot SM-guldet 2009!

    SvaraRadera
  8. Wiggum/ fast det är ju faktiskt en traditionell (Marxistisk) klassanalys. Det vill säga att de som äger produktionsmedlen (företagsägarna, storfinansen etc) är överklassen, chefsfolket (vd:ar, större aktieägare, lagstiftare etc) är medelklassen och övriga proletariatet. Det är ju en medveten politisk taktik att så många som möjligt ska förknippa sig själva som medelklass...
    Ja jag håller på Blåvitt tillsammans med blåa vänner med, det sa jag inget om, jag bara försökte förklara klassanalysen lite... ;)

    SvaraRadera
  9. Den här staden behöver ett FC Gothia om man skall överleva och utmana Blåvitt.

    Så kära Gajsare, Öjsaren, Getingar.. sluta tramsa nu och slå samman era småklubbar - Annars kommer ni att dö!

    SvaraRadera
  10. 500 000 invånare i Göteborg. 43% av dem har ett favoritlag i fotboll och 61% av dessa håller på blåvitt. Det innebär att det finns 500 000*0.43*0.61 = 131 150 blåvittsupportrar i den här stan.
    Det räcker alltså att 14% av de som håller på blåvitt går på matcherna för att vi ska fullsatt jämt. Känns som att det borde vara möjligt.

    SvaraRadera
  11. Blåvita supportrar gör en undersökning om blåvitt och dess konkurrenter. Snacka om trovärdigt och objektivt! Vetenskapligt-my ass! Hahaha!

    ÖIS glöder!

    SvaraRadera
  12. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=128&a=407135

    typ samma artikel fast för ett år sedan. Denna lite mer utvecklad och förnyad dock...

    SvaraRadera
  13. Från GP:

    "IFK Göteborg har det starkaste stödet bland arbetare och tjänstemän, medan Öis har flest supportrar bland högre tjänstemän och företagare."

    Blåvitt = folkets lag.
    Öis = Överklassens Idrottssällskap.

    Inget nytt under solen.

    SvaraRadera
  14. Det kan inte vara roligt för Häcken att Elfsborg har mer supportrar i Göteborg än de själva.

    SvaraRadera
  15. Intressanta och bra siffror.
    Det vore kul om vår popularitet kunde omsättas i högre försäljningssiffror av säsongskort och biljetter också...

    /City Boyz

    SvaraRadera
  16. Det vore fan så mycket bättre och roligare för fotbollen i Gbg om antalet supportrar vore lite mer jämt fördelat som t ex i Sthlm. Stämningen där kan vi bara drömma om i Gbg. Det blir bara avslaget och trist om alla får för sig att hålla på samma lag. Förbannat töntigt och medgångaraktigt men typiskt Götet!

    SvaraRadera
  17. Att ha ett utländskt lag som första lag är så jävla b! Typ "jag håller på Barca, men har aldrig varit på Camp Nou"

    SvaraRadera
  18. Ohh va roligt med klassanalys, är jag överklass om jag äger en kiosk med två anställda men arbetarklass om jag arbetar som IT-konsult och drar in över miljonen på ett år före skatt. Jo tjena, jag gillar socialism men analysen måste bli mindre svartvit, varför är vi och dem-mentaliteten så stark till vänster?

    SvaraRadera
  19. Precis! Jävla hövven som svarar att de håller på Barcelona! Varför hålla på ett lag som spelar hundratals mil bort när vi har ett bättre lag här i Göteborg? (Eftersom vi har en plus-statistik mot barcelona i inbördes möten så ser jag oss som ett bättre lag, enkel gais-matematik)
    :)

    SvaraRadera
  20. Det finns alltid identitetslösa och ryggradslösa kräk som ska hålla på dom "bästa" lagen oavsett nationalitet. Dom är bara värda vårt fulla förakt och gärna ett kok stryk också! Jävla bös!

    SvaraRadera
  21. Michael/ Varför är alltid viljan att dra alla över en kam, generalisera och skita i fakta högerut? Extremt naiva uttalanden från dig du.

    SvaraRadera
  22. För att det skall vara symetri i antal konkurerande lag i en och samma stad, så borde det vara enligt följande regel om man ser till befolkningen.

    Stockholm - 3 lag
    Göteborg - 2 lag
    Malmö - 1 lag

    SvaraRadera
  23. Det är så skrattretande att ni är stolta över att vara ett folkligt lag. Mwhahaha!

    SvaraRadera
  24. Blowit är Hertz, GAIS är Avis.

    SvaraRadera
  25. Man borde göra en sån här undersökning typ nu, lite uppdaterad

    SvaraRadera
  26. Man borde göra en sån här undersökning typ nu, lite uppdaterad

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.