2010/08/16

Fegheten får aldrig bli Blåvitts signum

ANALYS. Jonas Olsson säger det själv i dagens GT, det var feghet som motiverade de byten som gjordes under matchen mot Helsingborg i går. Med tanke på förutsättningarna inför matchen finns det en och annan som tycker den mentaliteten är rätt och nöjer sig med en poäng mot serieledarna. Själv tycker jag som Jonas, det var fegt och fel.

Blåvitt ska alltid gå för seger på hemmaplan.

Så som matchen utvecklade sig, med dubbla utvisningar, ett böljande spel åt bägge håll och rätt dåligt försvarsspel över lag, kunde en seger fallit i bägge lägrens händer. Men ett IFK Göteborg som spelar på hemmaplan måste alltid ha mentaliteten att vinst är det man är på banan för att bärga. Kryss kan aldrig, låt mig bokstavera i textmässig slow motion: A - L - D - R - I - G vara tillräckligt för en blåvit spelare, ledare eller supporter.

När änglar blir nöjda med oavgjort på hemmaplan är vi jävligt illa ute.

Allt bottnar i mentalitet, för som vi vet sedan urminnes tider är det snarare vanligt än ovanligt att hunger, vilja, självförtroende, dumdristig tro - ja, kalla det var ni vill - slår klass. Den som tror på sig själv, sin uppgift och sitt lag kan ofta rubba den som är mer kvalificerad och skicklig. Om inte annat så på ren viljestyrka. De exemplen är många. Så när ett lag börjar nöja sig med att bara ta poäng - låt vara att vi spelade mot serieledaren och notera gärna att vi själva har en dålig säsong bakom oss - så är vi illa ute.

Blåvitt får "aldrig" nöja sig med att fega och säkra.

Lag som går in med den attityden riskerar att förlora, snarare än att lyckas ta en pinne. Men samtidigt så är jag rätt övertygad om att spelarna i IFK Göteborg inte gick in till matchen med någon räddhågsen inställning om att "klara en poäng". Däremot är jag långt ifrån att vara övertygad om att ledarstaben hade samma inställning till matchen, eller den situation vi befinner oss i. Serien är inte slut förrän den summeras efter omgång 30, det måste alla inblandade ha jävligt klart för sig.

På pappret är det inte ens kört att slåss om SM-guldet senare i höst.
Realistiskt är det fullt möjligt att klättra så mycket att vi kan ta en Europaplats.

Då duger det inte att nöja sig med en poäng. Och verkligen inte på hemmaplan. Oavsett motstånd. För i den jämna Allsvenskan så är inte HIF eller MFF skrämmande på något vis, bara för att de ligger i tabelltoppen för tillfället. Varje lag kan slå Blåvitt och bli slagna av Blåvitt, om förutsättningarna är de rätta. Om mentaliteten och hungern övergår motståndarens kapacitet.

Blåvitt är bättre än så och Blåvitt borde just nu fokusera allt på att kriga till siste man för att klättra i tabellen. I stället finns det en och annan pjäs i ledande position som räddhågset tittar neråt, för att pusta ut när vi tagit poäng. Då "har vi ju säkrare mark under fötterna", mark som inte omringas av kvalstreck. Det borde aldrig duga att säkra ett kryss, om man är aktiv i eller kring IFK Göteborg.

Det kanske är lättare sagt än gjort, för somliga.
Men i så fall finns det andra, mer lämpliga personer för uppgiften.

28 kommentarer:

 1. död åt förlorarmentaliteten - där har vi en ny slogan att använda!

  SvaraRadera
 2. Jonas/Rehn/Teddy måste få sig en chef som ställer kraven på dem, krav om att våga och hela tiden jaga uppåt i tabellen. Jag vet inte om Håkan gör detta i kulisserna på Kamratgården, men det märks ju verkligen inte i Blåvitts agerande...

  SvaraRadera
 3. Well, säga vad man vill om bytena och inställningen. Dock är folk väldigt snabba på att hitta syndabockar, tränarnas byten, att JJ var kass som vanligt (vilket är ett jävla under att folk kan påstå efter gårdagsmatchen), att det var för tyst på läktarna etc.

  Varför kritiserar ingen Stiller, den notoriske målsumparen och ständige förloraren i luftdueller samt med bollmottagningarna som hör hemma på Heden tisdagskvällar 21:45.

  Kritik mot Sandberg? Eller är det inte ok för att han är ny och ung? Tydligen går det jävligt bra för många att skälla åt ena hållet men inte åt det andra.

  Ibland verkar folks analytiska förmåga vara inskränkt till att ständigt klaga på samma saker, oavsett hur det ser ut i övrigt.

  SvaraRadera
 4. anonym 15:15/ Sandberg har väl knappast glänst speciellt mycket så här i början, speciellt inte igår. Men som i alla lag så är det ju den som bestämmer som bör kritiseras, de enskilda spelarna är ju faktiskt ute på plan för att tränarna säger att de ska vara det. Så den som kritiserar en enskild spelare för att han inte duger till kritiserar ju i andra led tränaren för att han tar ut den spelaren.

  Sedan är det ju faktiskt ett stort hälsotecken att så många fans blev så irriterade efter 0-0 hemma mot HIF, för det visar ju att vi fans har kvar våra höga krav medan det är en del på Kamratgården som har tappat bort dem.

  SvaraRadera
 5. Tänkte skriva men så såg jag 16/8/10 15:15 inlägg. Räcker så!

  SvaraRadera
 6. Enskilda spelare har nog inte problemet, som Korven skriver, men tränarna verkar ha det. Den som motiveras av rädsla vinner sällan mot dem som motiveras av hunger...

  SvaraRadera
 7. Att gå in med kryss inställning visar klart att mán inte vågar tro att truppen har det som krävs för att rubba serieledarna. Dock har det varit ett signum i årets upplaga av Blåvitt att direkt när det börjar bli lite osäkert så springer vi hem och skyddar oss som om det vore ett atomkrig på gång.

  Vi kommer inte utvecklas som klubb om vi inte vågar att chansa och köra med anfall och vinna matcherna.

  Men visst vi kan tjöta på som bara den men innan vi gör det behöver jag veta från IFK Göteborg vad det är för typ av fotboll vi skall ha i klubben. Jämför spelet i år med det betydligt finare liret vi hade förra säsongen. Det är markant skillnad på samma trupp.

  Antigen kör vi en linje och vågar hålla oss till den för att istället byta direkt när det börjar hacka och köra tokdefensiv som vi gör nu. För just nu känns det inte som vi utvecklar klubben om vi direkt när det börjar ta emot skall backa hem och köra säkerhet. Det kommer inte utveckla vårt spel det kommer mer hämma och skapa osäkerhet att slå den där kluriga passningen för att istället spela hem som är betrydligt säkrare.

  Håkan Mild ge oss besked hur vi skall ha det!

  Forza Blåvitt i vått och torrt!

  SvaraRadera
 8. Just det, och om Jonas Olsson hade satsat offensivt och sedan släppt in 0-1 i 92e minuten så hade ingen hyllat honom för det. Han gjorde det som gav honom minst problem, och det ser jag inget konstigt med.

  SvaraRadera
 9. Översten: Jag har lite svårt att se hur man ska kritisera Jonas Olsson för att Sandberg tar med hand utanför straffområdet. Att se det som en brist i laguttagningen blir lite lätt surrealistiskt. Men ja, jag köper att det är tränaren som har ansvaret men att lasta JO för såna enskilda misstag blir ganska snett tycker jag.

  Rörande detta omtalade kvällspress chock-skandal-ras-bytet är det väl lite väl mycket liv? Om vi ser till matchinledningen (och i stort sett hela första halvlek) så SKA vi ha 1 eller 2-0. När matchen sen tappar otroligt i tempo och HIF får hålla boll och skapar farligheter görs ett defensivt byte, fine. Inte det roligaste men så som matchen utvecklades ser jag ingen större skandal i det.

  Spelet har trots allt blivit bättre, vi släpper in få mål, skapar offensivt (fast med individuella brister i avsluten) och man ser ett helt annat självförtroende. Men det är klart, vi är Blåvitt bäst i Sverige (?), klart folk hittar saker att lipa på.

  16:03 Kort och gott, word.

  SvaraRadera
 10. Håller helt med skribenten, finns inget annat man kan göra, bra skrivet.

  SvaraRadera
 11. Angående Teddy, är det nån som överhuvudtaget hör vad den mannen mumlar om i Bebbens Hörna? Jag är för övrigt besviken på inställningen hos ledarna i matchen mot HIF, håller med om att Blåvitt alltid ska gå för seger hemma och då håller det inte att plocka in nån ny Håkan Mild lookalike som den otekniske Faltsetas när Söder finns tillgänglig.

  SvaraRadera
 12. Avgå Olsson !!

  SvaraRadera
 13. Ni som försvarar det defensiva bytet måste ju se VARFÖR det blev farligheter i det defensiva efter utvisningarna. inte fan var det för att Sella var trött på sin kant i alla fall! Vi tappade det centrala mittfältet då JJ inte orkade ta några löpningar. Detta säger jag inte för att kritisera honom, men om han inte orkar så måste han bytas ut! Kan lova att ingen hade kritiserat JO om han hade bytt ut Jakob och ersatt med Faltsetas. Det är ju rätt position för killen, och vi hade fått in ett par pigga ben på defensiv mitt. Istället byter man ut den spelare i laget som har bäst form, och som dessutom är en av våra farligaste spelare framåt. Det är en riktigt losermentalitet som får mig att skaka på huvudet. Vågar man inte vinna, så blir resultaten därefter. Jag, och många med mig räknar gårdagens match som en förlust med tanke på hur den såg ut.

  SvaraRadera
 14. Det snackas om bra karaktär hit o dit på våra spelare.

  Men här visar vår tränare upp en jävligt dålig karaktär.

  Sparka ut honom nu!

  //Daniel

  SvaraRadera
 15. Noll, 0, inga, zero skott på mål (eller hade vi ett) säger väl allt.

  SvaraRadera
 16. Sirlando: jakob var ju själv på mitten i stor del av matchen då Olsson blev utbytt vid utvisningen. Stiller är knappast någon mittfältare. Jag antar att du inte såg Sella sista 10 innan han blev utbytt? Killen gick på knäna

  SvaraRadera
 17. Glöm inte att Faltsetas även byttes in på Örjans vall mot Halmstad när vi låg under och jagade ett mål. Han bytte av Bärkroth på höger mitt.
  Om nu JO medger i Aftonbladet att det var ett fegt byte, hur f-n tänkte han i bortamatchen mot HBK????

  SvaraRadera
 18. SKICKA JONAS TILL GAIS NU! Orkar inte med hans fjantstil, jävla Alan Harper look-a-like! Plocka in en riktig gubbe och för inte lite jäva vinnarmentalitet i den här klubben!
  Man blir så trött på att lägga ut dyra pengar på föreningen och få så sköna faltsetas-byten i utbyte, fucking love it! NOT!!

  SvaraRadera
 19. Som sagt, JO är starkt analytisk och detaljinriktad. Denna personprofil går ofta säkra vägar, vågar inte chansa, vill ha kontroll och är inte sällan den "tråkiga" typen. Helt ok så....MEN, en sån skall inte vara tränare för Blåvitt.
  Han förstör varumärket om han går för 1 poäng på hemmaplan mot svenskt motstånd!

  SvaraRadera
 20. Klockren poäng!!! Instämmer till 100 %. Är man tränare för blåvitt så räcker det inte att sikta på 0-0 i matcher utan man ska i princip sata för att VINNA!

  Trodde att det var den känslan Mild ville skapa i Blåvitt. Just nu så känns det ju som JO vill skapa en helt annan känsla. Har Mild och JO gått vilse?

  SvaraRadera
 21. Sirlando:
  Håller med dig till 100% - tycker att JJ gör en helt OK insats offensivt mot HIF (men inte mer). Däremot är hans defensiva arbete på gränsen till uselt - slut ögonen och tänk tillbaks till den tiden när Gustav spelade defensiv mitt och kom ångande i full fart, klev in i närkamper och satte stopp för i stort sett alla motståndarnas anfall. När vi har JJ i samma roll, joggande tillbaks efter en motståndare som ökar försprånget med en halvmeter varje meter de springer och i bästa fall är inne och petar med ena foten i en närkamp, så får backlinjen inse att de är "on their own". Som tur är brukar Ragnar lösa de flesta problemen som dyker upp...

  Hjalmar, Stiller och JJ borde inte platsa i en startelva i ett lag som ska slåss om SM-guld - samtidigt kommer jag aldrig att bua ut dem när jag står på läktaren, i och med att de representerar mitt favoritlag...

  /Muddy

  SvaraRadera
 22. vad har nuggets med detta o göra?

  SvaraRadera
 23. anonym 23:56/ Feghet = kyckling = chicken mcnuggets.

  Hallå eller.

  SvaraRadera
 24. Om två år så spelar Jakob i ett botten lag i superettan. Då kommer folk undra hur han någonsin kunde platsa i Blåvitt...

  SvaraRadera
 25. Anonym 01:29:
  Nej, om två år kommer Jakob att ha fått en lite annan inställning och kommer även att ha jobbat med sin snabbhet och kommer därför att ha gjort sig förtjänt av en plats i Blåvitts startelva - det både tror och hoppas i alla fall jag...

  /Muddy

  SvaraRadera
 26. Med tanke på HIFs facit så kan jag nog hålla med JO i hans byten.
  HIF har senaste sex matcherna släppt in första målet, matcherna har sen slutat med 4 vinster, 1 oavgjord och en förlust.

  SvaraRadera
 27. Varför satsa defensivt när man är åtta poäng efter lag tre och fyra i tabellen och behöver chansa för att kmma ikapp den. Varför satsa på att behålla en poäng istället för att gå för ytterligare två? Varför ta ett defensivt byte när i har intiativet i matchen? Bytet ÄR dumt det finns lixom inget att diskutera...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.