2010/08/02

Blåvitt kan vinna kriget mot sig självt

HIMMEL & HELVETE. Segrar är alltid det recept som lyfter ett fotbollslag från en position som ifrågasatta till att bli hyllade och uppskattade. Men den senaste segern på hemmaplan var väldigt märklig. Blåvitt bjöd på ett ge och ta-spel som gjorde i alla fall mig rätt så förvirrad. Det var ingen bländande uppvisning i konsten att spela fotboll, men det var ändå en väldigt trygg seger.

Så - vad är det som pågår?

Hjalmar Jonsson var petad. Det här förstod jag mig inte på alls. Samtidigt förstod jag det helt och hållet. För dagsform bör naturligtvis premieras och visar det sig att Gustav Svensson och Erik Lund är hetare för tillfället bör inte "Hjalle" spela, inget konstigt med det. Det jag reagerar på i detta sammanhang är ju dock att han verkar ha petats för att han sedan någon vecka anses vara bäst lämpad som vänsterytter. Det förstår jag mig verkligen inte på.

Markus Sandberg kändes darrig. Hade Sandberg lyckats hålla nollan skulle mitt frågetecken ha rätats ut, då jag tror benhårt på principen "resultat är det som räknas", och en målvakt som håller nollan kan göra i princip vad han vill under själva matchen - i min bok. En utspark studsade nämligen över Sandberg som i vild panik fick rusa mot sitt eget mål, där han kastade sig fram i en spektakulär tv-räddning som påminde om Fabien Barthez vildaste dagar. Sedan följde Sandberg upp den här showen med två, kanske tre, riktiga tokräddningar - bland annat när en Kalmar-spelare kommer helt sopren med vår målvakt. Nu kanske inte avsluten var i världsklass, men det kvittar. Sandberg räddar i alla fall avsluten. Resultat är det som räknas. Sedan blir det en viss tabbe trots allt, när Sandberg tar ett märkligt beslut vid Kalmars mål. Men totalt sett måste han får med beröm godkänt, då det egentligen kvittar att han inte utstrålar Ravelli-säkerhet. Det gjorde knappast Kim "Kan inte plocka några bollar i luften" Christensen eller Bengt "Jag bjussar alltid på en jättetabbe per halvår" Andersson heller de första månaderna i Blåvitt. Ingen är ofelbar. Blåvitt vann matchen. Det räcker så.

Spelet övertygade inte. Ändå vann vi rätt så tydligt. Det kändes så typiskt att Hannes Stiller blev den som visade vägen genom att göra mål och spela på ett så vägvinnande sätt. Han är den typ av viagra som Blåvitt har saknat under hela vårsäsongen. En spelare som är på rätt plats i rätt tid, även då spelet inte är helt harmoniskt på alla håll och kanter. För det var det inte, felprocenten var chockerande hög för ett lag som gör tre mål i första halvlek och rycker ifrån ett förhållandevis bra motstånd. Men för att ta till en klyscha så är det lag som lyckas vinna även när de spelar rätt rôtet som är farliga i långa loppet. Nu har vi tyvärr allt för långt upp för att ens i våra vildaste drömmar kunna tro på några medaljer, men att klättra rejält i tabellen bör vara fullt möjligt. Oavsett om spelet inte är bländande. För det tappar vi inga poäng på. Så länge vi vinner matcher.

Vi vann matchen. Det här är egentligen den enda punkt i efteranalysen som spelar någon större roll. Fotboll går ut på att vinna matcher och Blåvitt vann sin match. Så jävla enkelt kan man välja att se saker och jag låter det stanna precis där. För den som ägnar all tid åt att kritisera ett vinnande lag har fel fokus. Visst, Blåvitt bjöd inte på fotbollsgodis och hade vi inte haft en sylvass avslutare i Tobias Hysén kunde matchen ha slutat annorlunda. Men nu har vi ju det. Och alla "om" och "men" blir därmed helt meningslösa. Blåvitt fortsätter att ta stabila skalper på hemmaplan och visar att de inte borde tillhöra det bottenträsk av serien som hela tiden hotar efter mindre lyckade resultat på bortaplan. Det som saknas nu är förmågan att spela på det här vägvinnande sättet i en serie av matcher. Att hänga kvar vid segerrecepetet och tro på sin egen förmåga. Ett psykologiskt krig mot sina egna negativa sidor.

Om Blåvitt vinner den matchen, kriget mot sin egen negativism, så kommer de klättra i tabellen i höst. Då kan laget börja fokusera på rätt saker och därmed sluta med nervöst tittande mot kvalstrecket. Det kan Blåvitt klara av, det bör de till och med behärska. För segrar är det enda som räknas. Hur de än bärgas.

13 kommentarer:

 1. Så jäkla sant! Mycket bra analys!

  SvaraRadera
 2. Matchen igår liknade det Blåvitt vi är vana att se. Inget bländande spel men en tung och vass maskin som gör mål när chanserna kommer. Ett par matcher irad i denna regi och kritikerna/pessimisterna kommer tystna.
  Den stora skillnaden är dock att man är brukade vara trygg när vi ledde med 3-0 hemma, igår va jag livrädd lååångt in över 80-minuterspasseringen.

  Snart är det söndag igen och då sparkas vi troligtvis ner i bottenstriden igen. Sikta uppåt, sparkas neråt har varit lite av årets mantra för den blåvita hissresan i den allsvenska tabellen.

  SvaraRadera
 3. "Sandberg tar ett märkligt beslut vid Kalmars mål"

  Han gör ju som han ska, styr inte bollen rätt ut i banan utan styr den mot hörna/bort mot sidlinjen. Han kan ju inte heller rusa ut i det läget. Det enda han skulle kunna gjort var att hålla bollen men den såg inte helt lätt ut att hålla. Den som ska klandras (om någon)för målet är ju Adam...han hänger ju inte med sin gubbe på bortre. Sandberg kommer växa in i rollen...är helt övertygad.

  SvaraRadera
 4. anonym 13:23/ Men han styr den ju inte mot hörna, han styr den ju rätt in längs mållinjen där spelare kommer rusande. Hur kan man se det som rätt beslut? Det enda rätt där är ju att försöka styra den mot kortlinjen vid första stolpen alternativt att greppa bollen. Nu blir det ju ett garanterat mål där.

  SvaraRadera
 5. Instämmer i analysen. Tyckte mig dessutom se en större vilja att spela (konstruktiv) boll än tidigare i år. Visserligen en horribel felprocent i passningsspelet, men många av felpassen var åtminstone tänkta som något annat än långa på Tobbe. Sedan blev jag väldigt orolig när Jonas Olsson systematiskt började byta ut offensiva kantspelar. Söder-bytet dock motiverat. Känns som att han hamnar för långt ner i plan, att han ännu inte har krafter att rusa längs hela korridoren från egen planhalva och sedan dribbla av tre-fyra gubbar.

  SvaraRadera
 6. Jag blev OTROLIGT glad av att se Elmar från start på mitten mittfält. Blåvitt försökte spela sig upp genom mittfältet och vårdade bollen i backlinjen. ÄNTLIGEN!!!
  Spelar ni så kommer jag ha mer tålamod!

  SvaraRadera
 7. Pat the Cat2010-08-02 15:45

  Anonym 13:35:

  Med all respekt, men du kan omöjligt ha varit målvakt. För att kunna styra den bollen ut mot hörna måste man ha extrem fingertoppkänsla då det handlar om millimetrar i träffen på fingrarna om den ska gå till hörna, dit den gick, eller rakt ut. Man måste också förstå att Kalmarspelaren (Mendes) skjuter från ca 4-5 meter och då är det en ren reflexräddning och t o m bra att hinna ner. Att lyckas hålla bollen där är nästan enbart tur. Sandberg gjorde därmed helt rätt men eftersom man på tv-bilder inte kan uppfatta hur snabbt det går och därmed hur svår räddningen egentligen är så ser det aningen tafatt ut. Målet är Adams eller någon av mittbackarna (Ragnar) som inte hinner täcka skott mot bortre stolpen. Om det nu är någons fel.

  Skit samma, vi tog tre poäng.

  SvaraRadera
 8. Gott med tre pinnar!
  Men ni ska nog inte räkna med att vi klättra i serien med det här spelet. Kalmar brände ju ett antal fina lägen vid 0-0 som vi bjuder på, se gör vi 2-0 på våra två första skott. Detta inträffar inte varje omgång. Hade Kamlar gjort 1-0 hade vi antagligen inte vunnit.. Har väl inte vänt någon match i år?

  Tråkigt att så lite folk verkar vilja se matchen på torsdag. Inte ens 6000 sålda. 2-0 är ju inte omöjligt om Hysen och Stiller är lika effektiva som igår..

  SvaraRadera
 9. Bengan gjorde fan aldrig fel - dra åt helvete.

  SvaraRadera
 10. 16:23 Kanske inte det men en vana att somna på långskott, det hade han.

  SvaraRadera
 11. Jag gissar på att Hjalmar vilade så att han ska orka 90 på Torsdag. 3 matcher på en dryg vecka är rätt så tufft. Man borde nog f.ö. kanske vågat vila Tobbe lite i slutet också, även om han uppenbarligen var sugen på en hattrick. Det är ju trots allt så att det är mot AZ som vi kan rädda säsongen och inte mot Kalmar.

  SvaraRadera
 12. Vi vann, gott. Men jösses vad Bjärsmyr är saknad när man ser Ragges ständiga bollar över sidlinjen.. Och hur kommer det sig att våra spelare halkade så in helvete i början på matchen, bidrog starkt till Kalmars press. Skillnaden mellan lagen igår är tre, Hysen och Mackan samt våran underbara klack.

  SvaraRadera
 13. Det är ju den där jävla Vm-bollen som inte studsar som en boll skall studsa!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.