2010/08/05

Blåvitt fräste, spottade, skrek och slet - förgäves

SMÅTT & EUROPAGÔTT. Så rasade vi då ur UEFA-cupen, vilket inte var helt oväntat. Men glädjande nog så vek vi inte ner oss totalt i returen utan stod upp och skakade faktiskt AZ rejält mot slutdelen av matchen. Tyvärr så har vi inte den nödvändiga skärpan för att trycka dit ett andra mål, men vad fan ska man göra. Livet är inte en romantisk roman som ger ett garanterat slut med rosor och champagne.

Systematiskt är dock att vi inte sätter de lägen vi skapar. Jag tänker främst på Tobias Hyséns friläge i 43:e matchminuten, ett läge som hade förändrat matchbilden totalt. För ärligt talat dröjde det drygt 55 minuter för Blåvitt att få någon vettig press på AZ. Innan dess var det i huvudsak luftpastejer från Hjalmar Jonsson. Och det är ju inget överraskande anfallsvapen, direkt.

Samma sak gäller det jätteläge som Hannes Stiller missar i slutet av matchen. Nu blev han förvisso, helt felaktigt, avblåst - men Stiller missade tyvärr helt öppet mål. Det kan vi inte göra om vi ska vända 0-2 underlägen mot bättre Europeiskt motstånd. Får vi tre bra lägen under en match måste helst två sitta för att vi ska kunna avancera. I dag blev det inte så. Tyvärr. Men på något sätt känns det ändå som att vi föll med flaggan om inte i topp, så en bra bit upp mot toppen.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Efter matchen blev det lite cirkus Holland på presskonferensen. Blåvitt skickade in Stefan Rehn för att svara på frågor, något som irriterade holländarna. Detta då Rehn numer står listad som assisterande tränare. Så AZ-staben reagerade med att vägra att delta och svarade enbart på frågor på holländska - tills det att Blåvitt tvingades hämta dit Jonas Olsson.

Ett rätt så barnsligt beteende av ett lag som just avancerat...

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Det går rykten om missnöje inom den blåvita truppen med olika tränarbeslut, på diverse nätforum. BaraBen.com erfar dock att stämningen är väldigt sammanbiten och flera spelare visar stort engagemang för att bevisa att gruppen kan mycket bättre än de lyckats visa under 2010. Här har det snarare visats irritation mot alla spekulationer som pågår kring laguttagningar och främst irritation under matcherna, än på andra delar av gruppen.

Ett av dessa irritationsmoment var domaren i dagens match. Stefan Selakovic var i "gammal god form" och fräste, spottade, skrek och gick fram som en verbal ångvält på banan. Det finns en gammal debatt om den typen av engagemang är bra eller dåligt för lagets totala prestation, där en del anser att spelarna lägger kraft på att fokusera på fel saker. Själv anser jag att det är ett tecken på det sunda Blåvitt. För ingen gång under 2000-talet har Blåvitt varit så arga, så fräsande, så spottande, så verbala - som de var säsongen 2007.

Då var det en mardröm för motståndarnas psyke och öron att möta oss. Under en period i andra halvlek i dag liknade Blåvitt den upplagan av sig självt. Klarar killarna att väcka liv i den galna mentaliteten tillräckligt ofta under den kommande hösten så finns det ännu hopp för oss. Hopp om lite ära i mörkret.

31 kommentarer:

 1. Kort och gott måste vi fans vräka på såhär varje match, peppa gubbarna, bua åt motståndarmålvakten o få liv i Blåvitt!
  Fanan är rest högre än på länge!!

  SvaraRadera
 2. Sanna ord. Längesen jag såg Ragge gapa, gorma, gestikulera och visa jävlaranamma. Och så var han ju en av planens bästa också.

  SvaraRadera
 3. Pat the Cat2010-08-05 23:25

  Elmar måste spela centralt!!!!

  SvaraRadera
 4. Skönt att den jäkla AB-myten dog. Är mer än lovligt trött på att några dårar därinne HATAR Jonas Olsson just nu (7-8 man skriver 180 hat-inlägg om dagen, vilket totalt dödat det forumet).
  Mer nyanserat här, vilket glädjer mig.

  SvaraRadera
 5. Ska Elmar spela något mer i år så spela honom centralt. Totalt värdelös på kanten vilket alla utom en redan vet. 20 min i mitten och han var den spelmotorn man vill att han ska vara.

  Starkt jobbat av grabbarna. Men som Korven skriver måste man ta tillvara på de chanserna man får mot bättre motstånd. Men hoppas Blåvitt tar med sig all energi från den här matchen in i resterande matcher i allsvenskan så ska vi nog kunna klättra en eller annan plats under hösten.

  SvaraRadera
 6. Känns som laget växte ett par snäpp ikväll! Med lite flyt hade vi tagit det här dubbelmötet.

  Elmar var kung sista 20, Elmar/Seb kan var en kul innermitt i höst.

  SvaraRadera
 7. Ja för fan Korven, helt rätt! Mer Gnällakovic! Lund skall forsätta käka hund med svart blick och Ragge vilja driva upp bollen!

  SvaraRadera
 8. "Kort och gott måste vi fans vräka på såhär varje match, peppa gubbarna, bua åt motståndarmålvakten o få liv i Blåvitt!
  Fanan är rest högre än på länge!!"

  WOOOOORD!

  SvaraRadera
 9. Missnöjet mot tränarna bland spelarna är sant. Om spelarna stått och skrikit i omklädningsrummet vet jag inte. Men ett missnöje mot tränarna finns och har funnits sedan mars... Det kan jag lova. Det är snarare supportrar som tror att allt är frid och fröjd.

  SvaraRadera
 10. Vill tacka alla i klacken idag för ett grymt stöd. Andreas Toll, stå gärna med oss fler gånger. För mig är du en legend!

  Vi faller på mållinjen kan man säga, ett mål till idag för förlängninmg eller ett mål nere i holland för avancemang idag. Vi stod upp och spelade stundtals ut alkmaar som fick maska för att tiden skulle gå (didulica!)

  Spelarna visade karaktär och ett bättre bolltempo än tidigare, pressen var ganska lyckad och vi vann andrabollar vilket det varit dåligt ställt med tidigare.

  Vi förlorade dubbelmötet men vi gick i stor stil!

  SvaraRadera
 11. Hehe, romanisk roman?
  2007 bästa delen av 2010?
  Systematiskt? I det här fallet hade nog ordet symptomatiskt passat bättre.

  Håller för övrigt med er andra här om att det borde vara sånt här drag på fler matcher. Våga sjung och röj även om bänkgrannen råkar vara tyst!

  SvaraRadera
 12. anonym 23:51/ Missnöje finna alltid, det kommer från de spelare som petas och de spelare som inte får spela där de helst vill. Men det är en jävla skillnad mellan det och seriöst missnöje som går ut på att man kritiserar inom gruppen, vill ha bort tränaren och liknande grejer. Det finns inte i dagens Blåvitt mer än i vissa personers fantasier.

  SvaraRadera
 13. Vi talar om ett seriöst missnöje. Träningarna ska tydligen vara lite enformiga... Anledning till varför vissa spelare inte utvecklas? Kanske. Visst gnället folk som fastnar på bänken. Det som jag hört kommer dock inte från bänken, snarare från en av lagets stjärnor.

  SvaraRadera
 14. anonym 00:11/ "Vi" talar inte om något alls. Du fantiserar. Dina anonyma spelarkällor kan du köra upp i röven, ärligt talat. Vill man säga något som spelare ska man stå för det eller hålla käften.

  SvaraRadera
 15. Stiller hörde väl rimligen signalen innan han petade till bollen?

  SvaraRadera
 16. Är inte förvånad om det finns missnöje med tränarna i Blåvitt, helt enkelt för att Jonas är helt inkompetent. Han gör samma misstag om och om igen, hade jag gjort så mycket missar på mitt jobb så hade jag blivit kickad efter en vecka. Men så är jag ju inte bästa kompis med chefen heller.

  SvaraRadera
 17. Vad gjorde tränarna för miss igår?

  SvaraRadera
 18. Idag är mitt BlåVita hjärta fyllt med stolthet, både över laget och oss änglasupportrar.
  Har svårt att fatta det där ältandet kring osämja i spelargruppen, visst alla är inte nöjda men det är sådant som alltid finns inom en arbetsgrupp.
  Och att enbart skylla på tränarstaben är ju patetiskt, se till exempel på spelarnas inställning igår hade de haft den i AS hade vi inte haft den tabellplaceringen vi har idag.
  Så det handlar om att "alla" skall ta sitt ansvar och ge sitt yttersta även mot bonkegäng som Gefle, ajk etc etc.

  SvaraRadera
 19. Franky har rätt. Hedern är återupprättad. Spelarna verkar ha vaknat ur komatillståndet de försattes i den där satans novemberdagen 2009. De har gått vidare. Vi har gått vidare. Alla till Hisingen!

  SvaraRadera
 20. Första matchen man såg hjärta och riktigt spel en hel match. Visst var det inte vackert spel hela matchen men det var fan spel iallefall. Så är riktigt stolt över spelarna idag.

  En tanke. Alla nämner hur jäkla bra det var i klacken igår. Inte så att vi alltid skall stänga nedre delen av kortsidan så att alla måste pressa in sig på övre delen. Det blir en jäkla skillnad tycker jag iallafall.

  SvaraRadera
 21. Va bra tryk på stå igår greven, men vi får sånna som inte sjunger också, stod på sektion J lite till vänster precis framför den capo som stod längst åt vänster utan megafon, och där var det inte många som sjöng stundtals tyvär!!
  Annars var det fan den roligaste matchen i år, lider med som som var för snåla för o gå på denna match!

  SvaraRadera
 22. 75:an i Vasa2010-08-06 08:59

  Tycker att Ragnar var riktigt bra igår i det defensiva.

  Men.

  När han slagit en 7-8 luftpastejer under första halvleken mot den svarte killen i AZ och han vunnit samtliga. Varför då fortsätta? Är rätt så övertygad om att just det "passningsalternativet" låg på topp 3 igår.

  Som sagt, grym defensiv och som pådrivare men måste börja tänka lite i sina uppspel.

  SvaraRadera
 23. "Hedern är upprättad".
  Fan vilka låga krav en delmuppfans har.

  Är ni medvetna om att vi ÅKTE ur ännu en tävling igår?

  Hur fan kan man vara så naiv och ta gårdagens match mot ett helt ointresserat AZ till sådana höjder.

  Skäms ta migfan att vara medsupporter till så historielösa fån som ni, vi är IFK Göteborg, inte GAIS:

  SvaraRadera
 24. Nu behöver bara Jakob lämna startelvan så har man ett fungerande lag.

  SvaraRadera
 25. Den missnöjde anonyme supportern:

  Dags att vakna upp och inse att kartan är hyfsat omritade sedan våra glansdagar då det inte fanns saker som Bosman och vi hade 100 miljoner på kontot?

  SvaraRadera
 26. Blåvitts taktik under de första 60 minutrarna var, som vanligt:

  1) Ta sig upp genom kanterna
  2) Lång boll och jobba på andra bollen

  Kanterna stängdes totalt av Alkmaar och därefter återstod Hjalmars långbollar. Puh...
  Långbollspelet är en ond spiral och utvecklar inte tekniska spelare...

  Varför får då inte Elmar spela centralt? Jo, för han anses som en säkerhetsrisk. JO prioriterar att man inte släpper in något mål och därmed får man heller inte konstruktivitet på mittfältet.
  JJ och Gurra spelar endast korta pass bakåt eller som bäst i sidled.
  Detta säkerhetstänk gör mig tokig och JO tar detta längre än vad Lagerbäck gjorde...
  Obs, man kan få bra resultat med detta spel, men detta är fan så tråkigt att se på och det utvecklar inte spelarna!!!
  Spelare kommer inte vilja gå till Blåvitt pga av detta och det finns spelare som vill lämna pga detta.

  SvaraRadera
 27. Skäms ta migfan att vara medsupporter till så historielösa fån som ni, vi är IFK Göteborg, inte GAIS:
  anonym
  6/8/10 09:06

  Man får tyvärr anpassa sina krav till dagens rådande förhållanden. Tror inte ens du var med under den storhetstid du referar till. Om dina krav är att vi skall vinna AS varje år samt minst gå till slutspel i någon av de Europacuperna lider jag med dig.
  Att ha den inställningen är fan att vara gajs i kvadrat.

  SvaraRadera
 28. Fan va bra dom va igår! jag va stolt när jag gick hem. synd att vi inte fick petat in det där andra målet bara. Men usch va bra andra halvlek var. FRAMÅT BLÅVITT GÖR ETT MÅL

  SvaraRadera
 29. Franky: Ska vi anpassa och till dagens läge och ha som krav att INTE åka ur framöver då?

  Vi är IFK Göteborg - Vi skall slåss om guldet varje år. Vi är ett allsvenskt topplag med ambition på Europa, varje år. Ställ krav eller byt till GAIS.

  SvaraRadera
 30. Anonym 6/8/10 11:55

  När de flesta övriga inkl undertecknad talar om gårdagens match och tycker den var bra genomförd, så kommer puckon och snackar om historia och annat crap.
  Visst faen skall vi ha höga ambitioner varje år, men samtidigt får man ju vara realist vilket du tycks ha svårigheter med.

  Inför denna säsong var jag själv bombsäker på att detta skulle bli vårt år, nästa Mästarna och allt övrig upphausning.
  Nu blev det ju liksom inte så om du har märkt det. Låt mig då för faen glädjas åt den härliga kämpinsats laget gjorde igår.
  Och kom inte och mumla om gajs och historielös !!

  SvaraRadera
 31. Gött mer gnäll!

  Pontus om du är här inne och läser så nej. Nej vi tyckte inte att det var toppen att du föll lätt när du spelade i blåvitt. Vi tittade lite generat på det och lät det gå för att vi älskade dig och visste att snart plöjer du ner någon och jagar på istället. Vi fick skit från kompisar som håller på andra klubbar, och vi försökte försvara dig, du har ju så många andra bra sidor...

  Men japp, din fina filmning fick AZ vidare eftersom den betydde 1-0 senast. Hoppas att det känns ärligt och bra i hjärtat när du skall sova.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.