2010/08/03

Malmö har fem U21-landslagsmän, Blåvitt har noll.

LANDSLAGET. I eftermiddag presenterade Jörgen Lennartsson och Erik Hamrén de senaste landslagstrupperna. Det är lite oroväckande att det bara är vår fixstjärna Tobias Hysén som tar en plats i en av dessa två trupper. Ok, förvisso är Sebastian Eriksson - normalt given från start i U21 - skadad, men det är ändå något av ett negativt trendbrott vi ser i dag.

Blåvitt har inte längre en smärre armé av spelare i U21-landslaget, samtidigt som killar som Marcus Berg och Pontus Wernbloom representerar andra klubblag i A-landslaget. Det här är naturligtvis inte ett problem i sig, för att ha landslagsspelare är inget självändamål. Däremot så är det ett kvitto på ens framgång och talangutveckling när ett lag har många spelare som representerar nationen.

Elfsborg har tre killar i U21-landslaget (Larsson, Nordmark, Avdic) och bäst i klassen är Malmö med sina fem (Durmaz, Molins, Hamad, Pekalski, Mehmeti) U21-representanter. Självklart är det här något som går upp och ner mellan olika årskullar, men den förening som stoltserar med sin långsiktiga och påkostade ungdomssektion, bör naturligtvis ha som mål att ständigt ha spelare som lirar i U21-landslaget.

Detta blir extra viktigt i ett läge där i princip samtliga spelare i A-landslaget representerar utländska klubbar (förutom Hysén är Elfsborgs Anders Svensson den enda inhemska spelare som platsar), eftersom det blir ett sätt för spelarna att få internationell rutin, kunna visa upp sig för A-landslagscoachen och även kunna stärka sina egna aktier gentemot jämngamla konkurrenter. Förra kullen, som spelade U21-EM på hemmaplan för ett år sedan, innehöll spelare som Robin Söder och Gustav Svensson, som nu står för utmaningen att ta klivet till A-landslaget.

I Blåvitt kan de bara göra det om hela laget lyfter sig. Ensamma får de inte den omgivning de behöver för att utvecklas, då de befinner sig i den tuffa positionen mellan att vara U21-stjärnor och att etablera sig som stjärnor i Allsvenskan. Det krävs att Blåvitt avancerar i Europa och att vi börjar vinna regelbundet i ligan - med bra spel och högt tempo som resultat av det - för att Gustav och Robin ska kunna utmana om landslagsplatser på allvar.

Men då måste tränartrion våga fortsätta att släppa fram "ny talang" från våra ungdomsled. För det har inte blivit mycket av den varan i år. Dels för att det gått knackigt för IFK Göteborg som helhet, och som vi vet är det alltid tryggare att spela med rutin än att chansa med ungdomlig entusiasm, när det går dåligt för ett lag. I ett långsiktigt perspektiv är det dock minst lika viktigt att Blåvitt fortsätter att släppa fram de unga killar som blivit vårt signum under 2000-talet. Egentligen är det bara Sandberg som fått chansen, efter att föreningen blivit av med förstamålvakten Kim Christensen.

Här kan talangtaktiken/talangfabriken till och med ha eller få ett värde som ett självändamål. För den förening som medvetet satsar på att utveckla egen talang kan väl aldrig vara nöjd när en U21-trupp presenteras utan att Blåvitt är representerat?

I varje fall borde spelarna själva inte vara nöjda med det.

28 kommentarer:

 1. Börjar man se över när våra unga killar gjorde debut i A-laget så är det som du säger bara M Sandberg som fått chansen i år.

  Bärkroth (flera år sedan)
  Söder (flera år sedan)
  Lund (förra året, va?)
  Jakob (förra året, va?)

  övriga spelare är killar som lirat i många år i a-laget nu. Vart är de unga som knackar på? Håller de inte måttet på den här nivån? Eller har tränarna bromsat in på att släppa fram unga spelare?

  SvaraRadera
 2. Några av de yngre (Björlund, Mustafa) har väl haft mycket skador? Annars är Sandberg bra, saknar inte Kim alls faktiskt, alldeles för dålig på hörnor och liknande. Det kan se helt annorlunda ut om ett år.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar lite hur många spelare Blåvitt har i de yngre landslagen? Det läser man sällan mer om än någon notis på officiella när de blivit uttagna. Går det att se sådan statistik på svenskfotboll.se eller liknande?

  SvaraRadera
 4. P18:
  August Strömberg
  Joel Allansson
  Niklas Andersén
  Nicklas Bärkroth

  P17
  Jonathan Azulay

  SvaraRadera
 5. IFKare i Landslag
  P17 - Azulay, Jonathan
  P18 - Andersen, Niklas

  Annars är det Malmö och Helsingborg som är mest utmärkande källor till unga landslagsmän.

  Källa: svenskfotboll.se

  Som sagt går ju talangproduktionen i vågor och det blir mycket spännande att följa spelare som Lawal och Allansson (för att nämna några ifrån U-laget som inte finns i landslaget).

  SvaraRadera
 6. Oops, I stand corrected!

  SvaraRadera
 7. Direktören2010-08-03 16:21

  Söder skulle väl förmodligen varit med i U21 om han inte precis kommit tillbaka från skada?

  SvaraRadera
 8. dyre,söder,kamal,björlund och willam, alla unga med chans på u21 fast med tunga skador

  SvaraRadera
 9. Direktören/ Jo, men det hjälper ju inte det faktum att vi för 1-2 år sedan hade med 5-7 spelare i varje U21-trupp. Även då var ju Söder med, vart är de nya grabbarna, påfyllningen underifrån?

  SvaraRadera
 10. Men det blir ju lätt så här när våra tränare prioriterar typ Hjalmar Jonsson på både vänsterbacken och nu senast mot AZ prioriterades han även som vänsterytter.
  Eric Lund får därför stå över.

  Söder får ju spela på en plats där han inte vill. Inte konstigt att han inte är med då.

  Bärkroth får ju agera ständig inhoppare.

  GAISarn får ju aldrig spela. Han är väl mer eller mindre iskall.

  Jacob, ja där har väl verkligheten kommit ikapp. U21 tränarna ser de JO inte ser. Det går för sakta, och då platsar man inte.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att utvecklingen är helt ok. Det hade på ett sätt varit mer oroande ifall vi hade 5-7 spelare i varje U21 landslag (vilket vi enbart hade eftersom det fanns två U21 landslag förra året), för det hade betytt att vi hade en jävla spelaromsättning med tanke på att det nästan bara är ordinarie allsvenska spelare som tas ut.

  Om Lund, Pär och Söder dessutom hittat tillbaks till förra årets form, hade de också varit givna och vips så hade vi haft fyra stycken spelare i U21 landslaget.

  Även Jakob har ju representerat U21 landslaget i år och fick beröm som en av de bästa på plan. Som mittback (!).

  SvaraRadera
 12. anonym 17:45/ Om, om, om. Om våra spelare hade vunnit alla matcher hade vi lett serien. Nu är verkligheten en annan...

  SvaraRadera
 13. Att ELLOS och IFF IFF just nu har fungerande lag som spelar bra fotboll (vinner matcher) har nog en del med saken att göra!

  SvaraRadera
 14. Hade vi inte åtta stycken blåvitt-spelare senaste u21?

  SvaraRadera
 15. GAIS har en landslagsman.

  SvaraRadera
 16. följande är klippt från IFK:s årsredovisning 2009:

  LANDSLAGSMÄN FRÅN IFK 2009
  SVERIGE A:
  Tobias Hysén, Adam Johansson, Gustav Svensson,
  Mattias Bjärsmyr.
  SVERIGE U21:
  Gustav Svensson, Mattias Bjärsmyr, Pontus
  Wernbloom, Erik Lund, Sebastian Eriksson, Robin
  Söder, Jakob Johansson.
  SVERIGE P19:
  Jakob Johansson.
  SVERIGE P18:
  Nicklas Bärkroth, Mikael Dyrestam, Johan
  Lundgren, Kamal Mustafa
  SVERIGE P17:
  Joel Allansson, Nicklas Bärkroth, David Johansson.
  SVERIGE P16:
  Jonatan Azulay.
  ISLAND A:
  Ragnar Sigurdsson, Elmar Bjarnason.
  DANMARK A:
  Kim Christensen.
  FINLAND A OCH U21:
  Tuomo Turunen.

  sedan har vi som tidigare nämnts haft mycket skador på sistone och A-laget har väl inte direkt imponerat hittils i år. tror det har mycket med saken att göra..

  att vi däremot inte släpper fram talanger kan jag inte hålla med om. kom att tänka på en match förra året(öis borta tror jag)då vi hade 3 17-åringar på plan samtidigt i bärkroth, dyre och kamal.

  SvaraRadera
 17. Allt sånt där går lite i vågor.

  Fast man kan ju märka vissa skillnader i hur olika klubbar hanterar sin juniorverksamhet.

  MFFs U-19 lag värvade bara en spelare inför det här året, 1 av 19 spelare.

  Tittar man på IFKs U-19 trupp så verkar 6 av de värvats in i år och runt 10 av dem värvats 2008 eller senare. Säger inte att något är rätt eller fel men det verkar
  vara en skillnad i filosofi. Iallafall de senaste åren.

  SvaraRadera
 18. Imponerad av MFF som lyckas ta hand om talanger med utländsk bakgrund.

  SvaraRadera
 19. Självklart ska vi ha med några spelare, men det är ju inne att ta med dessa "Nysvenskar" hela tiden. lennartsson är en skam, tur att han slutar, samtidigt är det bra att våra unga får vila lite.

  SvaraRadera
 20. U21, "tog" ju jäkligt bra hand om Söder...

  SvaraRadera
 21. Lennartsson är för alltid en debatterad figur här efter Söders skada förra året. Vad gäller landslagsmän är det ju inte bara positivt, det ska ju helst gå lagom fort s a s, annars hinner spelarna knappt trampa allsvenskt gräs innan de ska iväg. Och även om det är att generalisera känns det som MFF:s talanger sticker fortare än våra. Det är ju inte heller antalet talanger som räknas utan hur de förvaltas och vad det blir av dem. Tyvärr inger inte JO något jätteförtroende där, Rehn känns/kändes mer som den som lotsar fram killar som Söder, m fl. Vi har ju de senaste tio åren haft lätt att få fram unga backar av klass, kanske är det ett skifte där.

  SvaraRadera
 22. Alltså, Söder och Gurra är ju knappast i samma sits. Söder har ju fortfarande åldern inne för U21, och en Robin i normal standard är såklart given i et svenskt landslag. Tyvärr har vi ju gång på annan den här säsongen fått erfara att han har en bra bit kvar till storformen, men jag är övertygad om att vi kommer få se honom i U21-landslaget igen, och kanske även i A-landslaget, även om det lär dröja.

  SvaraRadera
 23. Dyrestam hade platsat hur lätt sm helst om han varit frisk.

  SvaraRadera
 24. Seb skadad, Söder har inte kommit tillbaka helt från skada, Bärken har varit skadad vid flera tillfällen, Dyre är skadad, Lund har varit petad till förmån för världens bästa spelare alla kategorier (Hjalmar), Kamal är skadad. Sen är William också skadad och Jacob anses tydligen inte tillräckligt bra just nu.

  Vi kan ju inte hålla på och släppa fram spelare bara för att släppa fram spelare. När de är tillräckligt bra ska de få spela precis som William fick under starten av säsongen tills han skadade sig. Det kommer mina vänner, det kommer!

  SvaraRadera
 25. P15 Landslagsuttagning på Bosön denna veckan.

  Shkar Nawzad & Nikola Zivkovic är med på uttagningen för P-95

  SvaraRadera
 26. Säga vad man vill om blåvitts akademi men den förädlar talanger, inte skapar dem.
  Bärkroth (Fässberg), Söder (Stenungsund), Gurra (Azalea), PW (Kongahälla), Berg (Torsby) Bjärs (Jönköping) vävades ju i mellersta tonåren och var ju blande de bästa i landet i sin ålder redan när de kom till blåvitt. Kan bara nämna Vasqez som gått hela vägen faktiskt, nån annan nörd som kan någon mer? kan det helt enkelt vara så att blåvitt inte varit lika framgångsrika i scouting o värvningar av unga de senaste 1-2 åren?

  SvaraRadera
 27. anonym 4/8/10 22:05:

  dyre är en annan, kom till blåvitt när han var 8 år från kärra. om dyre hade fått fortsätta på sin inslagna väg så hade han nog haft en bra chans att komma in i u21.

  SvaraRadera
 28. För ett år sedan hade vi mer än dubbelt så många spelare i junior och pojklandslag än någon annan förening.

  Det här är inte ett bra tecken direkt.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.