2010/08/20

Inför: Gais - IFK Göteborg (U19)


INFÖR. En vecka efter storvinsten mot Öis vankas ännu ett derby för IFK Göteborgs juniorer. På fredagkvällen tar sig Blåvitt ut till Gaisgården. Avspark är 18.00.

Förra veckan blev det noll och intet skrivet om derbyt mot Örgryte IS på Lemmingvallen i Juniorallsvenskan Elit Södra från min sida. Jag hade förhoppningar om att hitta nåt öppet trådlöst nätverk att tjuvansluta mot under min semesterresa till Sveriges bakre region och därigenom kunna prestera åtminstone en införrapport. Men det var bara att inse att folket därborta visste vad WEP-kryptering är för något och i brist på hackerskillz fick jag krasst konstatera att det fick bli en bredbandsfri semestervecka. Jag kanske skall investera i ett sånt där 3G-modem ändå.

Hursomhelst vann IFK Göteborg med hela 5-1 (1-1) efter att totalt dominerat under andra halvlek. Eijlert Björkman kommenterar:
- Vi var alldeles för slarviga under uppspelsfasen under första halvlek och tappade boll ideligen. Det var så deras mål kom till efter att vi slagit bort bollen i backlinjen och deras anfallare kommit emellan och rullade in bollen innan Mathias (Holmström) hann ut och täcka. Vi snackade ihop oss i halvtid och lyfte oss i andra där vi också hittade bra ytor att lägga bollen på. 5-1 var nästan i underkant, tycker jag så här i efterhand.

Eijlert Björkman om...

...Jetmir Kurtis skadeläge:
- Jetmir tränar för fullt. Han är inte med i morgon men kommer att bli tillgänglig matcherna därefter. Han fick en överbelastning i låret strax innan hollandslägret och har fått rehabträna bort den. Benet i foten är läkt som det skall.

...Kamal Mustafas knäproblem:
- Kamals knäproblem återkommer hela tiden. Han genomgick en titthålsoperation till slut och då upptäckte läkarna att han helt saknar korsbandet i knät. Jag är inte rätt person att gå in de medicinska termerna, men enligt läkarna har hans kropp helt enkelt brutit ner och bort korsbandet. Han opereras i nästa vecka och väntas vara borta till i början av nästa år.

Kamals kontrakt går ut i årsskiftet och jag vet inte hur Håkan (Mild) resonerar kring honom, men jag hoppas man kan hitta nån lösning så att Kamal får chansen att visa vad han går för. Han är en mycket bra fotbollsspelare med intressanta egenskaper och det vore synd att bara låta honom gå.

...William Atashkadehs rehabilitering:
- William är på väg tillbaka och hans rehabilitering går enligt tidsplanen. Han beräknades vara tillbaka i slutet av augusti eller början av september och det ser ut att hålla. Hur han skall matchtränas i form är inte beslutat om än.

...Muhamed Dizdar:
- Muhamed är småförkyld och är inte med imorgon. Han tränade idag (torsdag), men är inte frisk nog för att spela match.

...Lawal Ismail, August Strömberg, Joel Allansson och Niklas Andersén:
- Ingen av dem är med i morgon. Samtliga är med och tränar med A-truppen och ses som möjliga alternativ att ta ut till den trupp som åker upp till Stockholm på söndag. De skall vara utvilade då och skall därmed inte spela match nån dag innan.
I veckan spelade Blåvitt kvartsfinal i Junior-DM mot Azalea. Efter visst besvär lyckades man till slut vinna med 2-0. Eijlert Björkman igen:
- Vi tränade samma dag på morgonen och det märktes kanske. Vi ville ha helgen fri efter vår hollandsresa, så vi valde att lägga träningen på matchdagen istället. Vi skall egentligen vinna ganska enkelt mot sånt motstånd, men de gör det bra och har ett par-tre killar som är riktigt bra. De får dessutom en bra start och har ett jätteskott efter bara några minuter som Fredrik (Widfeldt) precis når innan det går in i krysset. Den starten triggar dem givetvis. Sen så spelas matchen över 2x30 minuter, vilket gör att de orkar hålla uppe tempot hela vägen ut. Över 90 minuter hade de nog kroknat sista halvtimman. Jag är glad att våra killar till slut vinner. Det är svårt att möta lag som upplever matchen som årets match och är taggade till tusen.

I J-DM-semifinalen har lotten valt Gais som motståndare (speldatum inte klart än), vilka man alltså skall möta även nu. Ser man till tabellen så ligger de för närvarande sist, men tabellen ljuger något i det här fallet. Efter en rätt så svajig säsong har man lyckats vinna två matcher på raken, där man så sent som i måndags slog Östers IF med 4-0 på bortaplan. Ser man till uppställningen har man ett mycket bra mittförsvar i Erik Berthagen och Sandeep Mankoo. Berthagen ses som en stor talang och skrev i somras på ett treårskontrakt med Gais. Han tillhör egentligen A-truppen fullt nu, men går in i U19-laget när de känner att han behöver matchträning. Sen så kan jag tänka mig att man vill spetsa till laget lite när det är prestigederby också.

På mittfältet hittar man Niklas Olsson som gjorde bra intryck på mig i våras. En fysisk stark spelare som Blåvitts spelare hade det tufft med. Så bakåt förfogar man över riktigt bra manskap.

När det gäller framåt så leds interna skytteligan leds av snabbe vänstermittfältaren Linus Tornblad med 5 mål, vilket då blir David Johanssons ansvar att ta hand om - en uppgift han klarade utmärkt i våras för Tornblad märktes knappt av då. Längst fram spelar Goran Mihajlovic som visserligen bara svarat för två mål hittills i år, vilket är lite sådär imponerande, men de målen är gjorda under de två senaste matcherna så han verkar vara en spelare på gång.

Hursomhelst kan man konstatera att trots att Gais är tabelljumbo så är det inget dåligt lag som man ställer på banan. Ser man på matchen i våras så var de grönsvarta väl så bra som Blåvitt och det var tack vare en stark inledning under andra halvlek som IFK Göteborg till slut lyckades vinna med 1-0 efter mål av Muhamed Dizdar. Då var det 90 minuters kamp om varje centimeter på planen och det blir med största sannolikhet ingen skillnad nu.
- Jag har sagt åt killarna att inte stirra på tabellen och tro att detta kommer bli någon lätt match. Gais har två raka segrar och är på gång, så om vi skall vinna så måste vi ge allt. Det kommer bli en tuff match med mycket närkamper och säkert en helt del grinigt också, det brukar det bli när man möter en lokalkonkurrent. Vi skall spela vårt spel och vi har många bra spelare som kan avgöra matchen, men skall vi nå dit får vi inte vara nonchalanta och tro att vi kommer få något gratis, säger Eijlert Björkman avslutningsvis.

GAIS - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Fredag 20 aug kl 18.00, Gaisgården

18 kommentarer:

 1. Herregud vad ambitiös Olof! Strålande!

  SvaraRadera
 2. nånting är fel på skaderapporten du, den försvinner in bakom den vanliga texten...

  SvaraRadera
 3. 00:52: Bättre så? Jag förlängde uttrymmet en bit. Det såg bra ut i Google Chrome som jag har som standardläsare, men IE klippte för tidigt.

  SvaraRadera
 4. ie? fan de flesta använder väl firefox nu för tiden. där funkar det inte för mig i alla fall..

  SvaraRadera
 5. Vi ställer ju upp med ett b-lag. Gais borde väl ha en bra chans till skräll här?

  //Daniel

  SvaraRadera
 6. Åherregud, det där om Kamal var nytt för mig.
  Sjukt tråkigt.

  SvaraRadera
 7. 01:53: Skumt. Jag har provat med IE8, Google Chrome 5.0 och Mozilla Firefox 3.6.3 och där ser det bra ut. Inget klippt skade-fönster och info-rutan med flikarna funkar den med.

  Jag har inte provat med Opera och Safari dock.

  Om du fortfarande inte ser det sista i skaderapporten så avslutas den med:
  "...Lawal Ismail, August Strömberg, Joel Allansson och Niklas Andersén:
  - Ingen av dem är med i morgon. Samtliga är med och tränar med A-truppen och ses som möjliga alternativ att ta ut till den trupp som åker upp till Stockholm på söndag. De skall vara utvilade då och skall därmed inte spela match nån dag innan. "

  ..

  06.39: Jäkligt trist med Kamal. Han genomgick korsbandsoperationen när han skadades men sen under rehabiliteringsperioden så har hans kropp på nåt sätt angripit korsbandet och nu är det helt borta. Jag tycker det låter konstigt, men det kan tydligen ske på nåt vis.

  Det skumma är att han har kunnat träna utan boll den sista tiden, men i och med att bekymren hela tiden kom tillbaka så fort han skulle spela fotboll så gjorde man atroskopin till slut. Jag har ingen som helst läkarkunskap, men kan man springa i motionsspåret om man saknar korsbandet? Hmm..

  Jaja, han är borta ända tills hans kontakt går ut iaf, så vi får se hur/om/när han kommer tillbaka i blåvit dress...

  SvaraRadera
 8. Jag älskar Olof!

  SvaraRadera
 9. Mycket nice! Riktigt proffsigt!

  SvaraRadera
 10. Olof:
  Du gör det så jävla bra att man blir helt stum. Tack så mycket för all tid du lägger ner. Det uppskattas så mycket av att kunna läsa ngt så här bra. Då menar jag det du skriver, att din text bla handlade om Kamals skadebekymmer gör en däremot rätt nedstämd.

  Jag hoppas verkligen, som du tar upp, att man ger Kamal en chans att komma tilbaka.

  Kamal och Dyre är verkligen två spelare man blir så glad att bara se på en plan.

  Känns däremot positivt om William kan bli helt i form snart. Han har ju verkligen också haft en del bekymmer under en tid nu.
  /Fnyq

  SvaraRadera
 11. Olof:

  Man kan springa utan korsband. Korsbandet håller ihop knät så att säga så man inte viker det åt nåt håll, varken åt sidan eller båkåt. Så jogga går, men vändningar mm går ju inte att genomföra speciellt bra utan.

  //Daniel

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt jobb Olof! Uppskattas enormt mycket, sjukt trist att läsa om Kamal dock.

  SvaraRadera
 13. Altså man vill ju inte förta äran från resten av Baraben-redaktionen. Men Olofs bevakning av U-truppen, fotoreportage och matchrapporter spelar i en helt annan liga. Frankie, Erling, Feldgrau, Peeman och Ida-Marie har en bit kvar!

  SvaraRadera
 14. Fulle-Dulle Torsk2010-08-20 13:18

  Finns det någon lämplig AIK-Blogg där jag skulle kunna skriva ?

  Någon Blogg där jag skulle kunna träffa likasinnade Döskallar ?

  SvaraRadera
 15. Tack snälla ni. Man blir änna generad av allt beröm. Hade jag inte haft min fru som är en mästare på att hålla mig nere på marken hade jag svävat iväg som en förrymd lisebergsballong av självgodhet! ;)

  SvaraRadera
 16. "Hade jag inte haft min fru som är en mästare på att hålla mig nere på marken hade jag svävat iväg som en förrymd lisebergsballong av självgodhet!"

  Hahahaha! Fan va go' du är Olof!
  Bara jag som röstar för Olof på nästa (eventuella) försäsongslägerbevakning? (världens längsta ord?)

  SvaraRadera
 17. henke: Hehe... hade varit roligt men det blir nog svårt att få till. Jag har tre småknattar hemma så den åka-till-spanien-ensam-en-vecka-eller-var-det-nu-blir-vågskålen skulle bli så tung att väga upp så jag vet inte riktigt vad jag skulle få behöva ge upp för att komma iväg med bevarat äktenskap. Livet kanske?

  ..

  Blåvitt vann derbyt mot Gais, förresten. Efter en svag första halvtimma med 0-2 i baken som följd höjde man sig och lyckades vända matchen och vinna med 3-2.

  Nu rapporttillverkning.

  ...och tining/torkning. Jävla väder.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.