2009/07/14

Vi köper inte stjärnor, vi skapar dom

SMÅTT OCH GÔTT. Det är med lite blandade känslor man sitter och reflekterar efter gårdagens match, så här ett halvt dygn efter förlusten. Först rent spelmässigt. Å ena sidan en rent bedrövlig första halvlek där ingen vill ha boll och enda spelidén är att hiva upp långa bollar mot Hysén. Lite 2000-2002 över det. Sen en andra halvlek där spelet börjar fungera igen, vi kommer till bättre lägen, mer inlägg och spelet blir mer varierat och konstruktivt.

Och så får vi straffen och utvisningen som en skänk från ovan. En inbjudan i matchen som hade kunnat ge oss segern om Hysén bara hade tryckt in den. Nu missade han och det är sånt som händer, men trots det är det vi som är närmre 1-1 än vad AIK är ytterligare ett mål. I andra halvlek ser vi ett lag som spelar bra, som kämpar och krigar. Precis som i Halmstad där vi också var närmre ett mål än motståndarna. Inställningen från dessa två andra halvlekar är helt klart värd att ta med sig in i hösten.

********************************************

Spelarmaterialet då? Den stora snackisen så här dagen efter. Skadorna fortsätter att falla på och i slutet av andra halvlek har vi inte mindre än sex backar borta mot när vi startade säsongen. Bjärsa skadad/såld, Carlsson skadad, Adam skadad, Björlund skadad, Ragge avstängd, Kalle sjuk/otränad/kass/whatever. Men trots detta, och trots att två av våra starkaste offensiva krafter (Söder, Wernbloom) inte heller spelar mer i år så har vi gjort det väldigt bra. Som sagt, i båda bortamatcherna mot Halmstad och AIK har vi varit nära tre, respektive minst en poäng, och hemma mot Gefle i cupen körde vi över dom på precis som vi gjorde i våras. I IFK Göteborg får någon annan kliva fram när en lagkamrat blir skadad eller avstängd. Och ofta är det någon av våra yngre talanger från det egna ledet. Vi gör som Barcelona.

Vi köper inte stjärnor, vi skapar dom.

********************************************

En stjärna som såg dagens ljus för många igår var Mikael Dyrestam. Det högg till lite i halsgropen när man såg hans namn i startelvan men efter bara någon minut lugnade man ner sig lite. För det är precis det han gör också. Dyre är en av de lugnaste, coolaste backar jag sett komma fram och spela i u-laget, och då har man ändå sett en del genom åren. Jag visste att han skulle fixa det, att han skulle spela så behärskat och kontrollerat som han alltid gör. Oavsett om han går in mot AIK borta på Råsunda eller om han spelar mot Qviding i juniorallsvenskan på Lemmingvallen. Det är det som är Dyres styrka och det är det som gör att vi kommer få se mycket mer från honom framöver.

Så här skrev jag om Dyrestam den 8 december 2008:

"Dyrestam, eller "Dyre" som han kort och gott kallas, är u-truppens försvarsklippa som tagit älgakliv i utvecklingen på bara ett år. För faktum är att när u-truppen presenterades tidigt i år var inte ens hans namn med. Det skulle dock bli ändring på det snabbt och när u-laget premiärspelare i slutet av januari i år så var Dyrestam plötsligt med, och han fick även hoppa in som mittback i paus. Efter det och framåt våren och sommaren så var Dyrestam given i mittförsvaret, oftast med Patrik "Fox" Hansson som mittbackskollega. Det räcker med att titta på en u-lagsmatch i två minuter för att urskilja säregenskaperna hos dessa två spelare.

Då Hansson bygger sitt spel på sin storlek och styrka är Dyrestam mer av en elegant. Gör inte helt ofta en glidtackling, för han behöver inte. Spelar sällan bort en bort på måfå. En mycket bra speluppfattning som gör att han hela tiden agerar lugnt med bollen. Bra timing i luftrummet och följdsam i dueller. Mer en Adam än en Lund, mer en Bjärsa än en Ragnar, inga jämförelser i övrigt. Som en bonusinfo kan tilläggas att Dyrestam spelat i Blåvitt sedan han var ungefär sju år gammal.

Så för att sammanfatta Dyrestams kometår;

- debut i u-laget den 28 januari
- debut i p91-landslaget den 26 augusti
- debut i a-laget, mot Atalanta, den 9 oktober
- skriver på a-lagskontrakt på tre år den 8 december"

- Debut i allsvenskan, borta mot AIK, den 13 juli 2009.

********************************************

En annan debutant i allsvenskan igår var Kamal Mustafa.
Läget var förvisso lite hopplöst att komma in i, i ett lag som inte direkt spelar behärskat utan mest öser på framåt, men han gör det ändå med godkänt betyg. Kamal är otroligt teknisk och snabb med boll, kan han bara lära sig utnyttja det på rätt sätt så kan även detta bli en attraktion i framtiden. Humöret, som tidigare varit Kamals svaghet, tycks han slipat på en hel del och det är ett måste på den här nivån. Trots det hann han dock med att ta ett gult kort på den lilla tiden han var inne – men det var inte för någon vansinnesgrej – det var ett för laget.

********************************************

På tal om vansinnesgrejer så är Kenny Pavey en mycket sjuk människa. Han borde inte få spela mer fotboll på bra många matcher i höst.

********************************************

Tillbaka till framtidstemat. Igår såg jag Blåvitts P14 spela 1-1 mot Lilleström i Gothia Cup. I ärlighetens namn var det ingen jättematch grabbarna gjorde, det tror jag inte man tycker själva heller. Men visst fanns det några att hålla ett extra par ögon på för er som tänkt se någon match med denna gäng. Nummer sju, åtta och femton var duktiga offensivt och jag tyckte även man hade en mittback som var ganska duktig. Men laget som sådant måste nog höja sig ett par nivåer om man tänkt sig ta sig långt i turneringen. Egentligen är det lite synd att vi inte ställer upp med något äldre lag i år, tex P16. Inget ont om P14 men sextonåringarnas tempo brukar ofta vara behagligare att titta på, och dessutom är det en mer stjärnspäckad ålderskull sett till de andra lagen. Kanske finns någon rimlig förklaring till det, vad vet jag.

Målskytten som gav IFK ledningen med 1-0

********************************************

Ockuperandet av samtliga centrala planer gör att man idag får åka till Kärra om man tänkt sig att se ett ganska stjärnspäckat Blåvitt u21-lag spela match. Jag tänkte åka dit men jag tvekar lite över en sak. Kalle och Ragge är med och dessutom spelar Kamal och Bärkroth från start. Sen gör William Atashkadeh comeback också och det är just detta som får mig att tveka lite. Jag funderade nämligen på det häromdagen och William har ju varit skadad inte mindre än tre gånger i år. Det sjuka är att jag varit med varenda gång han skadat sig. Första gången på en träning i isladan tidigt i vintras, andra gången mot Espanyol i Barcelona och senast i en u21-match på Lemmingvallen. Jag har vart där och William har gått sönder. Kanske är det någon slags voodoo eller nåt som gör det, kanske är det bara ett tecken att jag inte borde se matchen idag. Men jag glömmer det och åker dit ändå, men skadar han sig idag igen, då lovar jag att hålla mig borta framöver…

21 kommentarer:

  1. IFK ställer inte upp med äldre lag i Gothia Cup för att de ska vara ''beredda'' att bli uppflyttade. När A-laget spelar matcher och får skadade spelare avstängningar (som vi har ganska nog av i dagsläget) så måste spelare från U-lag fylla ut det, men då blir de lite spelare i U-lag och va gör man då? jo man flyttar upp de bästa spelarna från J-lag till U. Och vem som har bestämt allt detta? Högsittarna i Blåvitt...

    SvaraRadera
  2. Mmm, det är fint tänkt. Både av Laporta och för Blåvitt. Skillnaden är väl att Barcelona inte behöver sälja sina stjärnor, och sen var väl till exempel både Alves och Henry hyfsade även i sina förra lag. Det är svårt att skapa något framåt - vilket inte minst visade sig igår - när det både i Wernbloomsrollen och på vänsterkanten saknas hot. Det blev bättre när Bärkroth kom in, trots att Adam var tvungen att gå ut.

    SvaraRadera
  3. bjärs är klar. hoppas han aldrig mer tar på sig blåvita tröjan

    SvaraRadera
  4. Erling:

    Kan ni inte ta med en videokamera och börja filma u21 matchen?

    eller typ highlights (från jun, u21, och gohia)

    SvaraRadera
  5. 11:22

    Jag har ingen videokamera och kan varken filma ordentligt, redigera eller ladda upp på youtube...

    SvaraRadera
  6. Olof då? Måste väl finnas någon på Baraben?

    Jaja, Tackar för rapportering som finns!

    SvaraRadera
  7. Kenny är en jävla gris. Att han får hyllningar av hela publiken inklusive tränaren tyder på vilka jävla svin AIKare är. Men det är tack vare den attityden som dom har svårt att locka karraktärsspelare. Och det är tack vare det dom aldrig blir ett storlag som IFK.

    SvaraRadera
  8. Håller med om nr 15 i P14, var och titta igår. Lite skärpa i avslutet på friläget efterlyses dock. Men han dribbla 2 backar och blev helt fri så bra prestation ändå . Såg ganska lovande ut. För övrigt tyckte jag att en av dem som spela mittback i IFK såg ut lite som Ravanelli :D

    SvaraRadera
  9. Stanna hemma, Erling!

    SvaraRadera
  10. tobbes farsa har inga pengar

    SvaraRadera
  11. Haha "På tal om vansinnesgrejer så är Kenny Pavey en mycket sjuk människa" MYCKET bra skrivit! Om folk tacklar som han kommer vi snart inte ha några spelare kvar.

    SvaraRadera
  12. Jag har en videokamera nånstans jag skulle kunna damma av, men jag har ganska fullt upp med att stillbildsfotografera och samtidigt notera vad som händer för rapporten efteråt så jag vet inte om jag skulle mäkta med videofilmning också. Man har bara två armar.

    Men idén tål att tänkas på.

    SvaraRadera
  13. Annonym 14/7/09 11:40
    Ja tacka vet ja glenn supportrarna som står å gör appljud när våra mörhydae spelade värmer upp..ni e så finna å oskyldiga så..

    SvaraRadera
  14. Hur tar man sig till Klarebergsvallen ikväll?

    SvaraRadera
  15. Svarar på min egen fråga:
    Buss 142 eller 42 från Brunnsparken till Burmans gata - så tar man sig dit.

    SvaraRadera
  16. Allt är ALLTID mycket värre när en motståndares spelare eller supporter när något fult. Er förljugna godhet är vidrig. Att behöva läsa om den i tidningen efter varje match mot er är väldigt tröttsamt. Bara "goa gubbar" eller?

    SvaraRadera
  17. åk för i helvete inte å kolla,vi har inte råd med fler skador nu...skiter i vad alla säger...vi MÅSTE värva, man kan inte sätta in 6st!!!! nya juniorer för att täcka upp för dom andra, inte bara matcherna som kommer bli sämmre utan även träningarna. leta upp någon hyfsad back och låna han över säsongen och köp en ny till nr 19 plats och en till söder

    SvaraRadera
  18. Vi behöver förstärka. Vi skall var med och slåss om guldet i höst och vi har europakval. Det finns säkert några mycket bra spelare ute europeiska storklubbar som inte platsar men som skulle behöva matchningen. Vi kan låna in några gubbar helt enkelt. Mild har väl känningar i spanien, inga äldre storrökare bara... eller Alexandersson i england, eller Roger överallt.

    SvaraRadera
  19. Vafan! släng bara in Mikael Andersson som vänsterback/Högerback så är biffen fixad!

    Heja GAIS

    SvaraRadera
  20. 16.57: Och hur länge ska vi resonera i cirkel, tycker du? Är det nu jag säger till dig att du är självgod när du tycker illa om motståndare som vårdslöst skadar spelare i ditt lag?

    Fatta att det här är en blåvittblogg och att vi som finns här inte gillar när andra lags spelare med våld eller fusk kör över våra spelare. Du skulle säga samma sak om skon satt på andra foten.

    Allt bottnar i att Blåvitt är i en egen klass, och andra lags supportrar har aldrig kommit över sin avundsjuka över att det faktiskt finns ett svenskt lag som på allvar gjort avtryck utanför Sveriges gränser. Detta kommer till uttryck i blogginlägg, krönikor, hatkampanjer och annat gosigt. Vi tar det, för vi är Blåvitt...







    ...bäst i Sverige!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.