2009/07/04

Skall IFK Göteborg låna ut spelare till landslaget?

DEBATT. Det har nu gått lite drygt en vecka sedan Robin Söder gick sönder i semifinalen av U21-EM. Debatten börjar lägga sig och jag tycker att än har mycket inte sagts. Saken är inte utredd kring hur det kom sig att Robin Söder tilläts skada sig på det sättet han gjorde. Alla beslutsfattare kring U21-landslaget verkar slå ansvaret ifrån sig och skyller på varandra. Så får det inte gå till. Ett landslag är ingen demokrati - någon måste ha det yttersta ansvaret och ta på sig det. Jag menar inte att någon skall avgå, men att skylla på andra är inte värdigt en ledare för ett landslag.

Att spelare i ens fotbollsförening blir uttagna till landslaget är en ära, ger bra erfarenhet till spelarna och är ett bra skyltfönster för spelarförsäljningar. Det är ett kvitto på att man gör något bra. Samtidigt lånar landslagen fotbollsföreningarnas spelare och man gör det då i förtroende. Självklart innebär spel i landslaget en risk att spelaren skadas, likt han kan skadas när han spelar i klubbens tröja, men om man lånar en annans spelare så förväntas man inte nyttja honom på ett sådant sätt att han skadas av rent slarv. Det anser jag Jörgen Lennartsson och hans stab gjorde i fallet kring Robin Söder.

Vad jag såg på Gamla Ullevi så gjordes en snabb undersökning av Söder vid sidlinjen efter den första smällen. Man kände om han knä var stabilt, la ett enklare förband och lät honom springa några steg och man gjorde en första bedömning att han kunde gå in igen. Så långt är det OK. Det var förvisso ett misstag, men det kan alla göra. Det intressanta är hur man reder ut sina misstag. Från läktarplats såg man med en gång att Robin Söder var extremt förhindrad av sin skada. Han haltade konstant och de gånger han skulle ha bollkontakt hade han inte kraften att slå till bollen ordentligt. Rent krasst tillförde han ingenting.

En som förstod detta var Gustav Svensson som vid ett flertal tillfällen helt sonika gick in och ställde sig framför honom för att han skulle slippa delta i spelet de gånger bollen kom på hans kant. Redan då skulle Lennartsson gett Söder order om att kliva av, men jag antar att han inte ville hamna en man kort då alla tre byten genomförts. Men den ursäkten har han inte kvar i samma ögonblick domaren hivade upp det röda kortet inför en engelsk spelare. Om Lennartsson inte tagit av Söder tidigare skulle han definitivt gjort det då.

Det är mänskligt att göra misstag, men Lennartsson och hans stab hade chansen flera gånger om att reparera sitt misstag att Söder släpptes in på planen igen. Man valde att inte göra det, utan satte istället skygglapparna på och låtsades som ingenting. Och Robin Söder gick sönder i första närkampen Gustav Svensson inte hann befria honom ifrån.

Alla såg det, Gustav Svensson såg det och jag såg det - Robin Söder skulle ha plockats av planen. Hur kunde Jörgen Lennartsson inte se det? Jag vägrar att tro att skillnaden mellan Gustav Svenssons och Jörgen Lennartssons insikter beror på att Svensson såg ett fotbollsliv för Robin Söder efter denna matchen - i IFK Göteborg.

Att somliga lägger delar av skulden på Robin Söder är inte sjysst mot honom. Han är med i sitt första mästerskap. Han har suttit på bänken i flera matcher i rad. Han har äntligen fått hoppa in i semifinalen på hans hemmaarena. Han har klackat fram till kvitteringsmålet efter att bara varit på planen i några minuter. Publiken skanderar hans namn. Han spelar helt enkelt sitt livs största match. Klart han vill vara kvar! 18-årige Robin Söder skall inte behöva ta det beslutet. Det skall hans ledare göra.

Jörgen Lennartsson agerade respektlöst gentemot den fotbollsklubb han lånat Robin Söder av. Jörgen Lennartsson agerade respektlöst gentemot Robin Söder. Att han är förfärad i efterhand är ointressant. Jörgen Lennartsson hade chansen att reparera misstaget som gjordes men han valde att blunda. Och han väljer att skylla ifrån sig efter matchen.

Skall IFK Göteborg låna ut sina spelare till ledare som inte tar sitt ansvar?

41 kommentarer:

  1. Stämmer till 100% det du skriver tycker jag

    SvaraRadera
  2. Att sen inte våga ta ansvar efteråt gör ju inte saken bättre.

    SvaraRadera
  3. Väldigt bra debattartikel.
    Just det att Lennartsson skyller ifrån sig på läkaren är ju det värsta. En annan sak som jag har tänkt på och som jag inte tycker tagits upp alls i den här debatten är Söderbergs roll i det hela. Han som gammal förbundskapten i A-landslaget och med ett helt Ullevi fyllt av erfarenhet borde väl också ha uppmärksammat situationen, reagerat och framförallt AGERAT? Eller är det så enkelt att Lennartsson är den som tar de taktiska besluten under match och att Tommy Söderbeg inte har något att säga till om?
    Hur som helst så gjorde lagledningen fel, från början till slut.

    SvaraRadera
  4. löjligt bra skrivet

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet, Olof och tack för att du matar oss läsare med diverse artiklar när det verkar som övriga baraben-skribenter har tagit sommarlov.

    Ses i Halmstad!

    SvaraRadera
  6. Mycket bra sammanfattning av händelsen och bra skrivet.

    Det är så lätt att ett sådant här misstag bara blåser över på en vecka.

    Händelsen bör tas upp med jämna mellanrum tills Robin, IFK och vi supportrar får en officeill ursäkt och ett erkännande av att det var fel agerat.

    SvaraRadera
  7. Mycket bra artikel.

    Det är sanslöst dåligt av landslagsledningen att inte ta av Söder. Förutom att blåvitt tappar en supertalang, en spelare i laget, en spelare som skulle bidra mycket till ett nytt guld, en spelare som skulle kunna säljas för 30-50 miljoner om något år. Helt enkelt en otroligt viktig spelare för klubben i både nutid med framgångar och ekonomiskt välbefinnande i framtiden. Förutom detta, så kan man ha pajat en människas framtid som ekonomiskt oberoende. En framtid som med största sannolikhet skulle innebära fotbollspel på mycket hög nivå, "för mycket" pengar. Allt detta ovanstående kanske man tog ifrån både IFK Göteborg och Robin Söder, när man inte tog av honom från planen. Framtiden för Söder är mycket oviss. Blåvitt kommer inte gå under utan Söder, däremot kan det vara värre ställt med fotbollspelaren Robin Söder. Kommer han någonsin bli bra igen, och kommer han i så fall kunna spela fotboll på hög nivå? Kommer hans utveckling att hämmas av skadan?

    Jag hoppas han är tillbaka redan nästa sommar och ger oss mer av den glädje han redan gett oss. Tar hem skytteligan, vinner ett guld, tar oss till slutspel i europa, för att sedan lämna för 60 mille och tjäna storkovan själv och ha ett rikt fotbollsliv tills det att han slutar spela.

    (Ber om ursäkt för eventuella stavfel och skit, orkar inte läsa igenom..)

    Mvh
    //Daniel

    SvaraRadera
  8. vi ska ha ersättning för söders skada annars är det slututlånat till landslag.

    SvaraRadera
  9. Förbundet borde iaf ta på sig ansvar för rehabiliteringen av spelare som skadats under en landslagssamling

    SvaraRadera
  10. Jag tycker, i och med att det var landslaget vi låna ut en spelare till, att vi kan få tillbaka en spelare från landslaget om en av våra går sönder. Och i så fall väljer jag Marcus Berg! ;)

    SvaraRadera
  11. Bla bla bla, meningslöst inlägg. Visst de gjorde ett jäkligt klantigt misstag, men ämnet är förkastligt.

    SvaraRadera
  12. Som jag redan skrivit i ett tidigare inlägg:

    Det går inte att avgöra om det är en korsbandsskada förrän efter svullnaden lagt sig. Dock så är det självklart när jag såg situationen att det var en skada i knäleden som innebär att man tar av honom från planen.

    SvaraRadera
  13. Anonym Sa...
    4/7/09 14:31

    Det enda meningslösa här är du och ditt inlägg.

    SvaraRadera
  14. Landslaget borde betala ersättning till blåvitt under tiden som robin söder är skadad!

    SvaraRadera
  15. Självklart måste blåvitt (tyvärr) fortsätta låna ut sina spelare till landslaget. Gör man en officiell bojkott kommer inte blåvitt vara ett lika attraktiv klubb att spela i då man inte har en chans att ta sig till landslag etc.

    SvaraRadera
  16. Visst är det tråkigt det som händer och Söders klack i matchen var världsklass, men annars har ju Söder inte rosat oss speciellt under säsongen. T ex har han fått sämst betyg av alla blåvita av GT i snitt.

    Försök tänka positivt istället, att detta kan bli chansen för honom att komma igen, han behöver pausen för att det inte gått så bra för honom. Sönderälskade Söder kommer ibland undan med inte alltför bra insats på planen.

    SvaraRadera
  17. Visst borde han rent logiskt ha plockats av, men det är bara löjligt att ta allt ansvar från Robins axlar, han är trots allt 18 år och inte ett småbarn som inte kan ta ansvar för sina egna handlingar.

    Hade jag vart Robin hade jag spelat på också, så jag tycker absolut inte att han gjort nåt fel, men det är trots allt delvis upp till honom om han vill ta den risken eller inte.

    SvaraRadera
  18. Var säkert någon i landslaget som ville förstöra blåvitts framgång i Allsvenskan, då skadar våra spelare. Förvånar mig inte om detta är sant.

    SvaraRadera
  19. Skulle inte klubbar låna ut spelare till landslaget hade det inte funnits något landslag!! Sen det som hände söder var väldigt olyckligt.. Och jag tror knappast dom gör om det igen. Sen självklart håller jag med om att någon ska ta sitt ansvar! Men om frågan är: Skall IFK Göteborg låna ut spelare till landslaget så är svaret: JA!

    SvaraRadera
  20. Bojkotta landslaget!
    Vi klarar oss själva..
    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  21. Jag undrar bara vart på SvFF Håkan skall skicka fakturan för inköpet av ersättare i 10-20 miljonersklassen...

    SvaraRadera
  22. Svar senaste anonym:

    Självklart ska han skicka räkningen till vårt riskkapital som håvat in pengar det senaste.

    SvaraRadera
  23. Niclas, SG:
    Det är uppenbart att du saknar medicinska kunskaper på högre nivå. Det spelar ingen roll om det kan konstateras vara en korsbandsskada eller ej, det väsentliga i fallet är att Robin var uppenbart hämmad.

    Som bevisligen kan ses i matchen förefaller Robin vara hämmad av den första skadan och därmed löper han en signifikant högre risk för vidare skador i knäleden på grund av förlorad procieption.

    SvaraRadera
  24. Vad i helvette är procieption? finns inget på internet om det i vilket fall som helst.

    SvaraRadera
  25. Nu kanske alla ni jävla puckon äntligen inser att det egentligen är totalt MENINGSLÖST med U21-landslaget.

    Vad fan tjänar Robin, Blåvitt eller nån annan på hur det går för U21 landslaget? Det är ALDRIG bra för blåvitt att deras spelare är uttagna i landslaget. Och vad fan tjänar spelarna själva på det jämfört med vad dom riskerar? Är det värt att riskera hela karriären för "äran"?

    Är det värt att riskera SM-guld, CL- och UEFA-spel för en jävla pissmatch i U21 som inte en käft kommer komma ihåg en månad senare? Ingen chans i världen!

    Så vänligen tänk efter nu kära puckon innan ni jublar nästa gång en Blåvit spelare är uttagen i U21, U17, P8, landslaget i gyttjebrottning eller nåt annat riktigt jävla menningslöst.

    SvaraRadera
  26. Nu kanske alla ni jävla puckon äntligen inser att det egentligen är totalt MENINGSLÖST med U21-landslaget.

    Vad fan tjänar Robin, Blåvitt eller nån annan på hur det går för U21 landslaget? Det är ALDRIG bra för blåvitt att deras spelare är uttagna i landslaget. Och vad fan tjänar spelarna själva på det jämfört med vad dom riskerar? Är det värt att riskera hela karriären för "äran"?

    Är det värt att riskera SM-guld, CL- och UEFA-spel för en jävla pissmatch i U21 som inte en käft kommer komma ihåg en månad senare? Ingen chans i världen!

    Så vänligen tänk efter nu kära puckon innan ni jublar nästa gång en Blåvit spelare är uttagen i U21, U17, P8, landslaget i gyttjebrottning eller nåt annat riktigt jävla menningslöst.

    SvaraRadera
  27. NU KANSKE ALLA NI JÄVLA PUCKON ÄNTLIGEN INSER ATT DET ÄR TOTALT MENINGSLÖST MED U21-LANDSLAGET.

    Vad fan tjänar Robin, Blåvitt eller nån annan på hur det går för U21 landslaget? Det är ALDRIG bra för Blåvitt att deras spelare är uttagna i landslaget. Och vad fan tjänar spelarna själva på det jämfört med vad dom riskerar? Är det värt att riskera hela karriären för "äran"?

    Är det värt att riskera SM-guld, CL- och UEFA-spel för en jävla pissmatch i U21 som inte en käft kommer komma ihåg en månad senare? Ingen chans i världen!

    Så vänligen tänk efter nu kära puckon innan ni jublar nästa gång en Blåvit spelare är uttagen i U21, U17, P8, landslaget i gyttjebrottning eller nåt annat riktigt jävla menningslöst.

    SvaraRadera
  28. NU KANSKE ALLA NI JÄVLA PUCKON ÄNTLIGEN INSER ATT DET ÄR TOTALT MENINGSLÖST MED U21-LANDSLAGET.

    Vad fan tjänar Robin, Blåvitt eller nån annan på hur det går för U21 landslaget? Det är ALDRIG bra för Blåvitt att deras spelare är uttagna i landslaget. Och vad fan tjänar spelarna själva på det jämfört med vad dom riskerar? Är det värt att riskera hela karriären för "äran"?

    Är det värt att riskera SM-guld, CL- och UEFA-spel för en jävla pissmatch i U21 som inte en käft kommer komma ihåg en månad senare? Ingen chans i världen!

    Så vänligen tänk efter nu kära puckon innan ni jublar nästa gång en Blåvit spelare är uttagen i U21, U17, P8, landslaget i gyttjebrottning eller nåt annat riktigt jävla menningslöst.

    SvaraRadera
  29. NU KANSKE ALLA NI JÄVLA PUCKON ÄNTLIGEN INSER ATT DET ÄR TOTALT MENINGSLÖST MED U21-LANDSLAGET.

    Vad fan tjänar Robin, Blåvitt eller nån annan på hur det går för U21 landslaget? Det är ALDRIG bra för Blåvitt att deras spelare är uttagna i landslaget. Och vad fan tjänar spelarna själva på det jämfört med vad dom riskerar? Är det värt att riskera hela karriären för "äran"?

    Är det värt att riskera SM-guld, CL- och UEFA-spel för en jävla pissmatch i U21 som inte en käft kommer komma ihåg en månad senare? Ingen chans i världen!

    Så vänligen tänk efter nu kära puckon innan ni jublar nästa gång en Blåvit spelare är uttagen i U21, U17, P8, landslaget i gyttjebrottning eller nåt annat riktigt jävla menningslöst.

    SvaraRadera
  30. Senaste anonym!!! stammar du?...

    SvaraRadera
  31. I år blev det Robins fall.

    Vems fall det blir nästa gång återstår att se.

    Och nej Blåvitt kommer inte få någon ersättning. Det enda dom får är ett "ursäkta oss att det blev som det blev".

    SvaraRadera
  32. Kan bara instämma med flertalet, riktigt bra läsning.

    SvaraRadera
  33. Bara att hoppas att Söder´s karriär inte är över... alla kommer inte tillbaka efter en sådan här skada. Mycket dåligt att äventyra en så ung spelares framtid som dom gjorde!

    SvaraRadera
  34. Delar frustrationen och delar av resonemanget, dock inte samtliga delar av kommentarerna.
    Blåvitt skall självklart låna ut spelare till de olika landslag där de är aktuella. Som någon tidigare påpekat blir blåvitt knappast en klubb att spela i under motsatta omständigheter. Någon frågade vad spelarna skulle tjäna på detta? Ja, ni kan ju räkna antalet scouter på en Sverige-England under U-21 och sen jämföra med blåvitt-gefle någon tid framöver. Det skyltfönstret gör att spelarna tjänar på att vara med.

    SvaraRadera
  35. Delar frustrationen och delar av resonemanget, dock inte samtliga delar av kommentarerna.
    Blåvitt skall självklart låna ut spelare till de olika landslag där de är aktuella. Som någon tidigare påpekat blir blåvitt knappast en klubb att spela i under motsatta omständigheter. Någon frågade vad spelarna skulle tjäna på detta? Ja, ni kan ju räkna antalet scouter på en Sverige-England under U-21 och sen jämföra med blåvitt-gefle någon tid framöver. Det skyltfönstret gör att spelarna tjänar på att vara med.

    SvaraRadera
  36. Till Anonym 00:51

    Frågan var inte vad de Blåvita spelarna tjänar på att ställa upp i landslaget. Frågan var om det är värt att riskera hela karriären för en pajasmatch i U21 som ingen normalintresserad egentligen bryr sig om.

    Jag vet att Martin Dahlin sitter där på läktaren i sin flashiga skinnjacka och snackar på mobilen med nån clown från nåt lag i Grekiska ligan - men är det verkligen värt att riskera hela karriären för U21? I Blåvitt så har man garanterat ett jättebra skyltfönster oxo när man vinner SM-guld och kvalar in till CL.

    Kort sagt, det är inte värd risken eftersom man uppnår lika bra payoff med blåvitt när dom spelar bra.

    SvaraRadera
  37. Till Anonym 00:51

    Frågan var inte vad de Blåvita spelarna tjänar på att ställa upp i landslaget. Frågan var om det är värt att riskera hela karriären för en pajasmatch i U21 som ingen normalintresserad egentligen bryr sig om.

    Jag vet att Martin Dahlin sitter där på läktaren i sin flashiga skinnjacka och snackar på mobilen med nån clown från nåt lag i Grekiska ligan - men är det verkligen värt att riskera hela karriären för U21? I Blåvitt så har man garanterat ett jättebra skyltfönster oxo när man vinner SM-guld och kvalar in till CL.

    Kort sagt, det är inte värd risken eftersom man uppnår lika bra payoff med blåvitt när dom spelar bra.

    SvaraRadera
  38. Till Anonym 00:51

    Frågan var inte vad de Blåvita spelarna tjänar på att ställa upp i landslaget. Frågan var om det är värt att riskera hela karriären för en pajasmatch i U21 som ingen normalintresserad egentligen bryr sig om.

    Jag vet att Martin Dahlin sitter där på läktaren i sin flashiga skinnjacka och snackar på mobilen med nån clown från nåt lag i Grekiska ligan - men är det verkligen värt att riskera hela karriären för U21? I Blåvitt så har man garanterat ett jättebra skyltfönster oxo när man vinner SM-guld och kvalar in till CL.

    Kort sagt, det är inte värd risken eftersom man uppnår lika bra payoff med blåvitt när dom spelar bra.

    SvaraRadera
  39. Till Anonym 00:51

    Frågan var inte vad de Blåvita spelarna tjänar på att ställa upp i landslaget. Frågan var om det är värt att riskera hela karriären för en pajasmatch i U21 som ingen normalintresserad egentligen bryr sig om.

    Jag vet att Martin Dahlin sitter där på läktaren i sin flashiga skinnjacka och snackar på mobilen med nån clown från nåt lag i Grekiska ligan - men är det verkligen värt att riskera hela karriären för U21? I Blåvitt så har man garanterat ett jättebra skyltfönster oxo när man vinner SM-guld och kvalar in till CL.

    Kort sagt, det är inte värd risken eftersom man uppnår lika bra payoff med blåvitt när dom spelar bra.

    SvaraRadera
  40. Till Anonym 00:51

    Frågan var inte vad de Blåvita spelarna tjänar på att ställa upp i landslaget. Frågan var om det är värt att riskera hela karriären för en pajasmatch i U21 som ingen normalintresserad egentligen bryr sig om.

    Jag vet att Martin Dahlin sitter där på läktaren i sin flashiga skinnjacka och snackar på mobilen med nån clown från nåt lag i Grekiska ligan - men är det verkligen värt att riskera hela karriären för U21? I Blåvitt så har man garanterat ett jättebra skyltfönster oxo när man vinner SM-guld och kvalar in till CL.

    Kort sagt, det är inte värd risken eftersom man uppnår lika bra payoff med blåvitt när dom spelar bra.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.