2009/07/29

Replik: "Israel ligger inte i Europa"

GÄSTKRÖNIKA/REPLIK. I dag svarar säsongskortsinnehavaren Johan Ulff på debattartikeln "Proletärer i alla länder, förena er! Eller?" som publicerades på BaraBen i förra veckan. I en replik försvarar han nu som blåvit supporter Proletären FF:s planerade protest mot det Israeliska fotbollslaget Hapoel Tel Avivs medverkan i UEFA Europa League.

Även om man är i avsaknad av de mest rudimentära kunskaperna om geografi borde det inte vara omöjligt att titta på kartan och inse att Israel inte ligger i Europa. Istället är orsaken till att ett Israeliskt lag kan möta vårt kära IFK Göteborg politik. Grannländerna liksom en stor opinion runtom i världen har valt att bojkotta Israel av bland annat följande skäl.

- Ockuperar helt eller delvis sina grannländer (Palestina, Syrien).
- Gör skillnad i lag på judiska och arabiska israeliska medborgare (jämförbart med apartheidsystemet i Sydafrika).
- Ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar samt dömer barn till militärfängelse.
- Håller personer i fängsligt förvar på hemligt ort utan rättegång (jmf Guantamo, se facility 1391).
- Är den av FN:s medlemsländer som i särklass brutit mot flest FN – resolutioner.
- Bygger bosättningar på ockuperad mark.
- Upprätthåller en ockupation som försvårar så gott som allt socialt, kulturellt, ekonomiskt, etc samhälligt liv för palestinierna.
- Innehar kärnvapen och hotar/genomför i egenskap av regionens militära stormakt regelbundet militära aktioner mot sina grannländer/ palestinska motståndsmän.
- Förvägrar de palestinska flyktingarna rätten att återvända.

En inspirationskälla till bojkottkampanjen är det mycket framgångsrika arbetet för att isolera Sydafrika under apartheidtiden. Efter en stor folklig opinionsrörelse inleddes bland annat en idrottsbojkott med mera av Sydafrika i Sverige och flertalet av Europas länder. Detta var en liten men bidragande orsak till att det sydafrikanska apartheidsystemet brakade samman. Nu står alltså kampen mot ett annat apartheidsystem, nämligen det israeliska.

Signaturen Feldgrau (FG) tycker dock att gängse bilden av Israel skall nyanseras. Därtill tycker han att det är komiskt att det kommer bli protester ”när ett lag som på alla sätt och vis står på Proletärens sida kommer på besök”. FG:s poäng ligger i att Hapoel ursprungligen grundades som en gren av den israeliska fackföreningsrörelsen (Histradut). Dock glömmer FG att tala om att Histradut alltid haft en dubbel funktion i det israeliska samhället, nämligen att undertrycka de
palestinska arbetarnas situation till förmån för de israeliska.

Ett annat ”tungt” argument i FGs bevisföring är att Hapoel betyder Proletär. Gomorron, man undrar hur FG förklarar att brittiska trupper anföll Irak 2003. Socialdemokraten Tony Blair (labour) anföll då de facto ett land som styrdes av ett parti (Irakiska Baathpartiet) som också hade socialdemokratiska rötter. Med FG cirkelbevisföring kan detta inte ha hänt, sannolikt har heller ingen av Israels otaliga massakrer ägt rum. Och Harrisburg inträffade inte heller, eller?

Ty ibland är det enklast att blunda…

Säsongskortsinnehavare
//Johan Ulff

165 kommentarer:

  1. Vi är Blåvitt - Bäst i världen!

    skit samma om motståndet kommer från asien, afrika, sydamerka eller europa vi ska krossa dem endå!!!

    SvaraRadera
  2. Sämsta på baraben på länge. Sämre än feldgraus krönika. Att Israel spelar i Europa beror nog inte på en bojkott. Beror ju mer på att folket runt om kring vill ha ihjäl dem då. Jag har också rätt svårt att se Apartheid liknelsen när Hamas sitter och skjuter raketer in i Israel och skickar terrorister.

    I en mer sansad värld så skulle folk inse att båda parter måste ändra på sig men viljan finns inte riktigt. Antingen provocerar Hamas eller så visar Israel upp sin makt för att hålla konflikten igång.

    Orka all jefla sketpolitik och framför allt alla som ska lägga sig i saker dem inte har med att göra.

    SvaraRadera
  3. Inga jävla demonstrationer i samband med IFK match!

    Ta era politiska åsikter någon annanstans!

    Hur elaka Israel än nu må vara

    SvaraRadera
  4. För det första:

    Jag ser helst att alla sorters demonstrationer eller politksa budskap stannar UTANFÖR arenan.

    För det andra:

    Riktigt bra att ni tar in debattartiklar, så att vi också får en ordentlig debatt kring de olika ämnen ni tar upp. Bra jobbat BaraBen och bra skrivet Ulff!

    SvaraRadera
  5. Gå och lägg dig, ni är ju på samma nivå som wm. FOTBOLL ÄR INTE POLITIK SÅ GE FAN I ATT FÖRSTÖRA EN FOLKFEST.

    SvaraRadera
  6. Jag har jäkligt svårt att ta en sån demonstration som proletären arrangerar när medarrangörerna är massa palestinska grupper. Varför?

    För att båda parter är lika skyldiga till konflikten där nere.

    Men nog om det. Själv ser jag fram emot matchen istället, ha det så kul att stå utanför och protestera i lilla Sverige. Det kommer hjälpa så mycket..not.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det är mest intressant att Johan Ulff inriktar sig på de två argument som mest är kosmetika, d v s namnet och grundarna, och helt väljer att bortse från att prata om vad Hapoel gör som klubb och vad Hapoels supportrar gör. Eller var det kanske för svårt att komma på något motargument där?

    SvaraRadera
  8. shalom israel. man börjar tröttna på alla vänsterideologer som verkar leva kvar i samma tankebanor som under kommunismens storhetstid.

    Vakna! Israel ligger omringat av fiender, islamistiska terrorister och andra separitiströrelser. Klart som fan att man kan behöva skydda sitt folk och sitt territorium då. Israel är den enda riktiga demokratin i Mellanöstern!

    När Hapoel kommer, hylla de och minns varför Israel blev till. alla proletärer, ta av er jeansjackan, på med skinnvästen och bli gaisare.

    SvaraRadera
  9. Walid Badir är av palestinskt ursprung, lagkapten i Hapoel. Tycker inte Hapoel behöver represtera israels förtryck. Visst Hapoel kommer från en arbetarrörelse förknippad med all möjlig skit och kommer från ett land förknippad med all möjlig skit, men klubben i sig har väl aldrig förtryck några palestiner?
    Klubben är ju fan fotbollen moder Theresa!

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3695439,00.html

    http://www.haaretz.co.il/hasen/spages/900930.html

    SvaraRadera
  10. Men din socialistiska luffare, kamma dej och kom in i matchen!

    SvaraRadera
  11. Usch, att man skall behöva se sådan här antisemtisk dynga på en blogg om Blåvitt.

    "- Ockuperar helt eller delvis sina grannländer (Palestina, Syrien)." Kommentar: Golanhöjderna besattes av Israel sedan Syrien flera gånger attackerat Israel militärt. Judeen/Samarien, kallat Västbanken när Jordanien olagligt ockuperade området 1948-1967, besattes av Israel efter att arabländerna 1967 genomförde ett utplåningskrig mot Israel. Någon stat kallad Palestina har aldrig existerat.

    "- Gör skillnad i lag på judiska och arabiska israeliska medborgare (jämförbart med apartheidsystemet i Sydafrika)." Kommentar: Israel är det enda landet i Mellanöstern som tillerkänner araber mänskliga- och medborgerliga rättigheter och där de till och med i demokratiska val kan röstas in i parlamentet och från talarstolen kräva Israels utplåning.

    "- Ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar samt dömer barn till militärfängelse." Kommentar: Terrorister och fiendesoldater dödas av israeliska soldater i ett pågående krig. Israel vidtar precis som alla andra stater nödvändiga åtgärder för att skydda sin civilbefolkning och har all rätt att göra så.

    "- Håller personer i fängsligt förvar på hemligt ort utan rättegång (jmf Guantamo, se facility 1391)." Kommentar: Israel agerar i enlighet med internationell rätt.

    "- Är den av FN:s medlemsländer som i särklass brutit mot flest FN – resolutioner." Kommentar: FN:s generalförsamling består till övervägande delen av antisemitiska diktaturstater och deras resolutioner är inte värda papperet de är skrivna på.

    "- Bygger bosättningar på ockuperad mark." Kommentar: Judeen/Samarien (västbanken) var hem för många judar innan de fördrevs av jordanska trupper i utplåningskriget 1948. Att judar efter 1967 återvände är helt naturligt. Det råder konsensus om att de största bosättningarna i Judeen/Samarien vid en fredsöverenskommelse skall annekteras av Israel och att palestinierna enligt principen om kvittning av land istället skall kompenseras genom överföring av Israeliskt territorium i motsvarande omfattning. Palestinierna har accepterat principen om kvittning av land och det är därför meningslöst att förbjuda utbyggnad av bosättningar som vid en fred ändå skall annekteras av Israel.

    "- Upprätthåller en ockupation som försvårar så gott som allt socialt, kulturellt, ekonomiskt, etc samhälligt liv för palestinierna." Kommentar: Palenstinierna har det bättre ställt under israeliskt styre än under arabiskt. Det är palestinierna som gång på gång förkastar fredsuppgörelser som skulle ge dem 97 procent av allt de kräver.

    "- Innehar kärnvapen och hotar/genomför i egenskap av regionens militära stormakt regelbundet militära aktioner mot sina grannländer/ palestinska motståndsmän." Kommentar: Det är araberna som gång på gång startar utplåningskrig mot Israel. Självklart gör Israel vad som krävs för att skydda sin befolkning.

    "- Förvägrar de palestinska flyktingarna rätten att återvända." Kommentar: Fler judar tvångsfördrevs av araber än antalet araber som fördrevs av judar. Judarna tillåts inte återvända eller få sina tillgångar tillbaka. Är flyktingstatus något man ärver? Flyktingarna från 1948 är nästan alla döda och nu handlar det om deras barnbarn som hålls i flyktingläger av arabländerna. Israel assimilerade sina flyktingar på tio år, araberna håller sina i läger efter mer än 60 år.

    SvaraRadera
  12. Israel vän2009-07-29 11:42

    Jävla kommunistpack! Åk till Kuba eller Nordkorea istället. Jävla skitartikel.
    Israel är ett föredöme för resten av skitländerna nere i mellanöstern. Araberna tittar avundsjukt på hur Israelerna får öknen att blomma medans deras egna länder är i misär år efter år.

    KOM IGEN BLÅVITT!!!

    SvaraRadera
  13. Israelvän:

    Det beror ju också på att Israel har lagt beslag på 85% av vattenbeståndet i området.

    Jag håller inte med Ulf, men att påstå att Israel skulle vara ett föredöme är detsamma som att sitta och hyllla Hitler för att han bygde järnväg.

    SvaraRadera
  14. Gustav: FN:s generalförsamling har inget med FN-resolutioner att göra. Ville bara säga det.

    SvaraRadera
  15. Bästa jag läst på länge på BaraBen

    SvaraRadera
  16. VÄL TALAT!

    SvaraRadera
  17. Tyvärr känns det som om krönikören inte är helt opartisk eller nyanserad i sin kritik.

    Orsaken till varför Israel spelar tillhör UEFA och inte det asiatiska fotbollsförbundet har inget med någon bojkott att göra. Det handlar om att de arabiska länderna i regionen aldrig erkänt Israel som en stat. Det handlar om att laget inte får åka till övriga länder i regionen för att Israeler inte får komma in i landet.

    Vad gäller ockuperad mark så är den frågan lika infekterad som segdragen. Om vi bara ska se det senaste århundradet så var ju området ockuperat av Britterna fram tills 1948 då FN bestlutade att göra området till en Israelsk stat (som var mycket mindre än den som finns idag), trotts att bland annat Amerikanerna avrådde, och ansåg att Israelerna skulle få land någon helt annan stans då man redan innan statens bildande ansåg att det fanns en stor risk för konflikter i ett område som är så viktigt för många människor.

    Hur som helst, området delades i 6 bitar, så att Isreal och Palestina (Det fanns visst en palestinsk stat) skulle få lika mycket kustområden och öken områden var när delningen var klar.

    Arabländerna vägrade erkänna Israel som stat och bara några dagar efter att FN gett området så invaderade en samlad arabsyrka Israel.

    Israelerna försvarar sig, och avancerar sedan själva. Landet Ockuperar stora omården som låg utanför det landet man fått tidigare, och man utropar Jerusalem som sin huvudsad, något man inte fick enligt FN, då Jerusalem som vara en delad stad. Tel Aviv är ju enligt FN Israels huvudstad.

    Detta är ju bara en liten del i konflikten. Det vi kan se här är dock att ingen part ä direkt oskyldig, och att allt det här egentligen hade kunnat undvikas om man bara gett ett annat område till Judarna när det begav sig efter andra världskriget.

    SvaraRadera
  18. Anonym 11:50:

    FN:s generalförsamlings resolution 3379 fastslog att sionism var att jämställa med rasism, dvs underkände hela statens Israels existens. Med detta exempel vill jag visa att du har fel om generalförsamlingen och resolutioner samt även att generalförsamlingen vid åtskilliga tillfällen låter rasistiska diktaturstater rösta fram resolutioner mot Israel.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/FN:s_generalf%C3%B6rsamlings_resolution_3379

    SvaraRadera
  19. Tycker inte den har typen av debatt, som bara slanger ur sig politiska pastaenden utan aat motivera eller styrka pastaendena inte hor hemma pa en fotbollsblogg... Som Gustav snabbt kunde konstatera ar skribentens argument endast politiska och har inte sjalv bemodat sig att soka efter fakta... likt resten av traskvanstern... Hall er borta pa torsdag tack. Feldgraus kronika var dock relevant eftersom den belyste Hapoel som klubb och inte hade nagra direkta politiska synpunkter ang Israels vara elle icke vara...

    SvaraRadera
  20. Pihlbaoge:

    Nej, det har aldrig funnits någon palestinsk stat om man nu inte räknar Jordanien som en sådan. Med tanke på att Jordanien faktiskt domineras av palestinier kan man iofs hävda att palestinierna redan har en egen stat som är mångdubbelt mycket större än lilla Israel.

    SvaraRadera
  21. Medlem sen 19762009-07-29 12:03

    När vi talar om att Israel har ett apartheidsystem menar vi inte förtrycket mot palestinierna i de ockuperade områdena utan förtrycket mot de araber som är israeliska medborgare. De behandlas som tredjeklassens medborgare.

    SvaraRadera
  22. anonym 11:08/ Lär dig din historia, Nelson Mandela och ANC/kommuistpartiet i Sydafrika var även så kallade terrorister som sprängde bomber mot maktens centra och det var därför Mandela fängslades...

    Läs på innan du yttrar dig.

    SvaraRadera
  23. Bra med en debatt! Feldgrau använde sig i sin artikel mycket riktigt en del retorikknep. Att hävda att bara för att laget heter "arbetaren" betyder inte det att dom och proletären har samma åsikter.
    Vad jag nu tycker mig se är att det har kommit till frågan: Vad står egentligen Hapoel för?
    Johan Ulff misslyckas här motbevisa Feldgrau's ståndpunkt att Hapoel faktiskt har en vettig ståndpunkt om Gazakonflikten. Genom att skriva "Dock glömmer FG att tala om att Histradut alltid haft en dubbel funktion i det israeliska samhället, nämligen att undertrycka de
    palestinska arbetarnas situation till förmån för de israeliska." skulle man kunna anse att saken är avgjord - Hapoel skall bojkottas för denna dubbla funktion.
    Vad jag vill se först är något slags bevis, någon slags källa. Ovanstående citat är en väldigt tung anklagelse och meningen står inte för sig själv.
    Komplettera gärna, både Feldgrau och Ulff har här kvar att visa vad Hapoel egentligen står för.

    SvaraRadera
  24. feldgrau/ Vad Hapoel gör som klubb? Du verkar ha missat det faktum att Hapoel är lika mycket vänster "som klubb" som AC Milan, vars fans är vänster men vars ägare är ultrahöger och storkapitalist.

    SvaraRadera
  25. Detta hade man bara väntat på.

    Varför kan ni inte låta bli att dra in politiken i idrotten???
    Varför inte skriva en krönika inför matchen för att peppa folk som skall dit, istället för att skriva om politiken???

    Jag, och extremt många andra, läser på BaraBen för att vi är intresserade av IFK Göteborg.
    Inte för att vi vill ha en lektion i Palestinakonflikten.
    Den skiten får man tillräckligt av i media i alla fall.

    Snälla BaraBen, om ni skall behålla ngn som helst trovärdighet i mångas ögon, så sluta ta med politik och annan skit som Maskerade fånen på er sida.

    Tack!
    /Martin

    SvaraRadera
  26. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/UN_Partition_Plan_Palestine.png

    Där har man ju en bild på den ursprungliga updelningen av området. Och ja Gustav, du har rätt. Tanken var att det skulle bildas en palestinsk stat, men då det aldrig blev av så fick Jordanien administrativt ansvar över området som dick skulle vara autonomt.

    SvaraRadera
  27. det blir sannolikt en massa stök och våld mot dessa vänster demostranter innan och efter matchen , Jävligt tråkigt att man ska dra in politik in i idrotten! Själv är jag totalt imot Israels politik och behandling av främst Palestina , men inte fan tar jag med mig det in på en fotbollsarena. Det bästa sättet är att sjunga fram sitt lag och låta spelarna köra över motståndet !

    SvaraRadera
  28. Blunda! Ja precis, såsom världen gjorde och såsom herr Ulff säkert gjorde när skolbuss efter skolbuss med Israeliska skolbarn sprängdes i luften av dessa Palestinska terrorister!

    Var var din krönika då? Fjant!

    Jag säger absolut inte att det är ens fel att två träter! Men rätt ska fan vara rätt!

    SvaraRadera
  29. huvudsaken är väl fortfarande vad för folk supportrarna utgörs av? (vilket krönikören helt vägrar ta upp). och faktumet att laget har en arabisk lagkapten är väl ganska beundransvärt med tanke på hur situationen ser ut där nere

    sättet israel behandlar palestiner är förjävligt men när det väl kommer israeliska supportrar som till majoriteten verkar vara emot sitt eget lands politik borde ni väl snarare ta tillfället i akt och för en dialog med dessa. tror helt ärligt att ni som verkar för fred i mellanöstern skulle få ut mer av det istället för att 200 pers står och ropar slagord

    SvaraRadera
  30. MEN FÖR HELVETE -GET A ROOM!!

    Skribenten & Fletfrau kan väl hålla den politiska debatten på annat håll. Tack som fan för att ni förstör folkfesten och bidrar till att folk hellre stannar hemma (risk för upplopp?)..

    SvaraRadera
  31. Jag betraktar mig själv som Israelvän, men vad spelar det för roll på torsdag? Jag gillar England och varför inte Estland också för den delen.Det viktiga är följande: Vi får besök av ett utländskt lag och då måste vi bemöta laget och supportrarna med respekt. Sjung ner dem, spela ut dem men håna och förnedra inte. Det är skillnad på internationellt motstånd jämfört med AIK. Där skall inga spärrar finnas, förutom våld.

    SvaraRadera
  32. Hur går tankegången? Sionism = Rasism, därför erkänns inte staten Israel? FN:s generalförsamling består till stor del av diktaturer, men det är säkerhetsrådet som egentligen styr FN och dess resolutioner där USA tillsammans med Kina håller i trådarna. Oavsett är väl argument som har med FN att göra helt ovidkommande då det inte har någon reell makt överhuvudtaget!

    Vi har demonstrationsfrihet i Sverige, det kan anses beklagligt att det sker i samband med att vårt lag spelar, men vi måste respektera att andra inte delar samma åsikt som dig själv. Gör man inte det är man inte bättre än israeler som förtrycker palestinier eller palestinier som bombar oskyldiga israeler. Skärpning!

    SvaraRadera
  33. dessutom finns det ju många anledningar att bojkotta proletären ff:s bojkott, t ex faktumet att över 100 miljoner direkt eller indirekt dött pga kommunismen

    tänkte ta upp det om vi ändå ska hålla oss på den nivån...

    SvaraRadera
  34. Snälla, håll er jävla vänsterpolitik borta från mitt Blåvitt. Jag ska dit och se på fotboll, och vill inte bli störd av politiskt tjafs varken före, under eller efter.

    SvaraRadera
  35. anonym 11.50- håller med om att det finns annat att hylla hitler för, men han skapade mycket jobb med vägarna och så så varför inte hylla för båda.

    SvaraRadera
  36. Gustav det var väl ändå lite väl mycket du tog till i kanten där?

    Israeliska staten är ju inga änglar precis?

    Västbanken är ett stort koncentrationsläger, va fan tror man det skall komma för folk från ett sådant? Färdigutbildade freds diplomater? Jag har varit i Isreal jag har sett hur det ser ut. Det är mycket värre än vad vi svenskar tror och läser i media.

    Däremot vet jag inte om vi skall blanda ihop detta med en match för IFK.

    Men det du skriver stämmer helt enkelt inte.

    Heja blåvitt.

    SvaraRadera
  37. Gustav: vad är antisemitiskt i skribentens inlägg? partiskt, ja, som fan, men att skribenten skulle vara emot judar hittar jag inte i texten. är man automatiskt antisemit för att man kritiserar Israels politik? jag har själv inget emot amerikaner men var under åtta år väldigt emot amerikansk (utrikes)politik. med din bedömning skulle jag alltså varit anti-amerikan.
    lite jävla nyans tack.

    SvaraRadera
  38. Bra artikel!

    Nu skickar vi ut israel från Europa spel där det verkligen inte hör hemma. :D

    SvaraRadera
  39. Alltså, det handlar om att vara konsekvent.

    Detta är inte en bojkott av hapoels supportrar utan en bojkott av den stat dem de facto bor i.

    Bara för det kommer 200 av flera miljoner Israel och spelar fotboll här så kan man inte sätta bojkott åt sidan. Även om dem är vänster.

    För fan på Hapoels egen hemsida (klubben) som är privatägd och BIDRAR MED PENGAR till den sionistiska staten skriver dem att dem är stolta representanter av Israel.

    Sen om deras supportrar inte håller med vad deras stat gör eller inte så används Hapoels deltagande i internationella sammanhang som ett propaganda vapen av staten israel och bör därför inte få delta.

    Sen är Israel byggt på den sionistiska ideologin vilken är en rasistisk ideologi som upphöjer judarna som ett utvalt folk av gud och det är bara dem som ahr rätt till allt som kallas palestina. När Israel bildades fanns ett flertal terrorgrupper som t.ex. Stern ligan som skjöt ihjäl hela arabiska byar för att ta över områden.

    Idag finns bosättarna som använder sig av utpressing, förföljelser, mord och annat mot palestinier allt för att utvidga Israels gränser.

    Allt handlar om politik i denna världen och tror man att det finns oaser som inte gör det är man fan helt ute och cyklar.

    Sen skapar Israel själv terroristerna genom att behandla dem som bor på de ockuperade som djur. Stänger in dem och trakasserar dem dagligen genom militär, ekonomisk makt.

    SvaraRadera
  40. Kommer Proletären bjuda på något gått under demonstrationen. Vore gott med ett glas rosé innan match.

    SvaraRadera
  41. Tack A, behöver nu inte skriva något då du lyckas får ner alla tankar före :D

    Bara att hålla med.

    Della facto

    SvaraRadera
  42. Vill bara tillägga, Israel har som ockupationsmakt en skyldighet att se till så att dem som bor på ockuperad mark har ett drägligt livm detta skiter dem i.

    Israel är den starkare parten på alla plan samt ockupanten. Dem skall dra sig tillbaka först innan man kan ställa krav på dem som blir utsatta.

    SvaraRadera
  43. Men för fan, den här nätdebatten är ju värre än vad den skulle vara om så Janne Josefsson var moderator. Frågan är ju inte för eller mot Israel, frågan är om vi blåvita skall acceptera att tokvänstern skall kidnappa ett idrottevenemang för sina egna syften. Svaret är självklart lika mycket nej som om tokhögern skulle vilja manifestera under en match mot ett Cubanskt lag. Så svara gärna på detta ämnet i stället för att bonka på med era egna tyckanden om Israel-Palestinafrågan.

    SvaraRadera
  44. Och exakt hur mycket av detta har denna trupp på ca 22 spelare ställt till med då? Går det att kombinera att vara proffs och fångvaktare/yrkesmilitär/kärnvapenframställare/militärpolis/ockupant eller kanske någon annan i föreningen som hinner med? På vilket sätt kan en sån här protest ge något som helst genomslag? Dom lyckas inte i FN/EU med sina ev påtryckningar menar ni på fullaste allvar att dom skulle ta(oss) på något som helst allvar då det står några proletärer och ropar sitt missnöje mot en fotbollsklubb på besök i Sverige/Göteborg

    SvaraRadera
  45. Självklart kan denna bojkotten se jävla tafatt ut men det är en principsak.

    I början såg bojkottkravet mot Syd Afrika jävligt fattigt ut också men det växte, sådana här kampanjer tar fler år att få genomslag i.

    Angående kapning? På vilket sätt är detta en kapning?

    Det handlar om att det kommer stå lite människor 1 timma innan match och informera om Israels brott, dela flygblad och hålla några korta apell tal för att sedan försvinna från platsen. Tycker ni överdriver hela grejen.

    Vad de israeliska spelarna tycker vet jag inte och det är ganska irrelevant i detta sammanhang då dem inte äger klubben.

    SvaraRadera
  46. Det råder stor internationell enighet om att Israels ockupationspolitik och bygget av muren på Västbanken samt blockaden av Gaza bryter mot folkrätten och mot de mänskliga rättigheterna. Jag har därför inget emot att det anordnas demonstrationer mot den israeliska politiken (på samma sätt som det anordnas demonstrationer mot andra stater som bryter mot folkrätt och mänskliga rättigheter) när tillfället anses lämpligt.

    Däremot tycker jag inte att IFK Göteborg skall avstå från att spela matchen. Idrottsbojkotter är ett trubbigt och svåranvändbart medel. Tycker Johan Ulff t ex att det svenska fotbollslandslaget skall bojkotta ett VM-slutspel i fotboll om vi placerades i t ex samma grupp som Iran? Eller USA? Eller Nordkorea? Eller Sydkorea? Många bojkotter riskerar det att bli.

    Bojkott som politiskt medel kan inbland vara effektivt och nå resultat. Så var det t ex med bojkotten av det rasistiska Sydafrika. Men det är två förutsättningar som brukar anses måste vara uppfyllda för att en bojkott skall bli effektiv. För det första måste det finnas en stark internationell enighet om och uppslutning kring bojkotten. För det andra måste det finnas starka krafter i det land som skall bojkottas som själva förespråkar bojkott (som t ex ANC i Sydafrika). När det gäller Israel är inget av detta två villkor uppfyllda (palestinierna utgör t ex bara 10-15 procent av Israels befolkning), och en bojkott har därför inga rella förutsättningar att bli verkningsfull.

    Så demonstrera gärna - men spela matchen.

    SvaraRadera
  47. Om man nu är antisemit så fort man kritiserar Israel eller tar Palestinas parti, borde man i så fall inte vara arabhatare ifall man står på Israels sida?

    SvaraRadera
  48. Ingen som begärt att matchen skall stoppas alt bojkottas av blåvitt, vet inte vart ni fått detta ifrån.

    SvaraRadera
  49. Tyck vad fan ni vill (själv känner jag mig sjukt sliten mellan olika lojaliteter), men sluta snacka om att "politik och idrott inte hör ihop." Det står självfallet var och en fritt att önska att det vore så, men i så fall är det nog bäst att erkänna det är en vision vars realiserande ligger en bra bit in i framtiden. Den som känner för det kan lämpligtvis läsa rapporten "Idrott under ockupation" (www.palestinagrupperna.se/files/idrottunderockupation_0.pdf) som PGS gav ut i våras, förslagsvis avsnittet om fotboll.

    SvaraRadera
  50. Alla ta med flaggor med hakkors på imorron..eller dö!!

    SvaraRadera
  51. Det kan vara värt att nämnas att såväl inläggsskribenten Ulff som professor Bjereld har ett mörkt kommunistiskt förflutet.

    Här kommer gamla KPML(r)-kämpar in och pratar om anständighet trots att de själva är eller har varit anhängare av historiens värsta massmördarideologi. Nej, det är det gamla vanliga judehatet vi här ser, vare sig det nu är brevbärare Ulff eller professor Ulf som ligger bakom.

    SvaraRadera
  52. Hapoel är ett fotbollslag till vänster liksom Proletären är det. Därför är FG:s liknelse helt befogad. Att de kommer från Israel spelar väl ingen roll-det är klubbfotboll det handlar om! Att låta alla från ett land/folk klä skott för ngt regeringen gör luktar okunnighet.

    Och att israeliska fackförbundet motarbetat palestinier (vad du nu har för grund för det?) är väl helt i linje med vänsterns protektionism på det området. Det har vi sett i Sverige också där man värnar de svenska arbetarna mot arbetskraftinvandring.

    Fy faan va tråkigt att sitta och skriva sån här skit när det är Blåvitt det ska handla om.

    SvaraRadera
  53. Kvalificerat dravel
    Ockuperar helt eller delvis sina grannländer (Palestina, Syrien).
    * Efter anfall mot staten Israel och oförmågan att säkerställa Israels rätt till stat. Beskjutningar från nu ockuperade Golanhöjder osv osv

    - Gör skillnad i lag på judiska och arabiska israeliska medborgare (jämförbart med apartheidsystemet i Sydafrika).
    * Om du ger exempel inser du säkert själv varför de skiljer åt i VISSA delar. Och finns att jämföras med samma som vi har även i Sverige på "svenskare/invandrare. Skiljer inte på muslim/jude...

    - Ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar samt dömer barn till militärfängelse.
    *Börja med varför använder man barn att skjuta, spränga och kasta sten. Militärfängekse eller ungdomsvårdskola.Hur i helvete kan en förälder tillåta ungarna bete sig som terrorister
    Utomrättsliga är skrattretande om man jämför med Hamas interna upprensningar och tillfångtagna israeler (och västerlänningar).

    - Håller personer i fängsligt förvar på hemligt ort utan rättegång (jmf Guantamo, se facility 1391).
    *Jaha du, tagit fel på de soldater som göms undan som gisslan. De är israeliska....

    - Är den av FN:s medlemsländer som i särklass brutit mot flest FN – resolutioner.
    *Efter arabisk/muslimska resolutioner med partiska påtryckningar och nedlagda röster i protest. Och den viktigaste från 1946 är ännu inte accepterad, därför de bråkar...

    - Bygger bosättningar på ockuperad mark.
    * Ett stort problem, ja. Men alla anser inte det är ockuperat. Och Israel som stat har lämnat tillbaka för fred, vad blev svaret....
    Och fortfarande inte fattat varför det är ockuperat och skillnaden på ta över ett land helt?

    - Upprätthåller en ockupation som försvårar så gott som allt socialt, kulturellt, ekonomiskt, etc samhälligt liv för palestinierna.
    * Och blev det bättre när Syrien och terroristerna våldförde sig på Libanon. När Hamas körde över alla i Gaza.

    - Innehar kärnvapen och hotar/genomför i egenskap av regionens militära stormakt regelbundet militära aktioner mot sina grannländer/ palestinska motståndsmän.
    *Det är inga motståndsmän, ren terrorism med uttalad vilja att utplåna. Kärnvapen vet vi inte men troligt. Som Indien och Pakistan. Kina Nordkorea. Skillnaden här är att man lever med raketer mot sig och hot långt borta från Syrien och Iran med robotor

    - Förvägrar de palestinska flyktingarna rätten att återvända.
    * Ända sedan första kriget 1947 har länderna runt om förpassat palestinier i flyktingläger med direkt ovilja att ta emot. Skapat en mänsklig tragedi att använda i politiska syften. Sanningen är att de inte är välkomna i något land.
    Låt Israel få fred och FNresolutinen från 1946 efterlevs--Av alla parter

    SvaraRadera
  54. A:Du skriver att ingen "begärt att matchen skall stoppas alt bojkottas". Men på tidningen Proletärens hemsida går det just nu att läsa: "Vi i Proletären FF tar alltid initiativ till protester och krav på sport-bojkott av Israel när olika idrottstävlingar genomförs i Sverige med representanter från Israel precis som vi gjorde under apartheidtiden."

    Svårt att tolka den formuleringen som något annat än en maning till att bojkotta matchen.

    SvaraRadera
  55. Benny jag tror inte du är anti-semit. Däremot enögd och förblindad av medias rapportering i Israel-Palestina frågan.

    SvaraRadera
  56. Proletären FF vill inte att IFK Göteborg skall spela match mot ett lag från Israel. Proletären FF är Kommunisternas idrottsliga falang. Kommunisterna är stalinister. Bara så man tänker på det, när man går hand i hand med de som arrangerar protestmötet.

    Jag citerar från kommunisternas partiprogram, punkt 53:

    "Som politisk rörelse ingår partiet i den historiska tradition, som med teoretisk utgångspunkt från Marx, Engels, Lenin och Stalin till sina erfarenheter räknar den ryska revolutionen 1917, den kommunistiska världsrörelsens uppkomst därefter, det socialistiska uppbyggets framgångar i Sovjetunionen under 1930- och 40-talen, kampen mot fascismen, det socialistiska världssystemets korta existens under tiden efter andra världskriget och de nationella befrielserörelsernas segrar i tredje världen."

    Det må vara på sin plats att kristisera Israel, men Kommunisterna är knappast de som är trovärdiga i kampen för en bättre värld.

    SvaraRadera
  57. Anonym 13:52! Bra där!

    Problemet är dock att de som demonstrerar inte erkänner staten Israel. De tycker därmed inte att dina argument är värda någonting. Detta skulle de aldrig erkänna och därför blir debatten väldigt märklig.

    Du kan komma med vilka argument som helst, men de står fast i sitt hat mot Israel och USA. Det är därför de aldrig protesterat mot t.ex. Sovjets övergrepp i Afghanistan, Kubas fängslande av oliktänkande, Ryssland agerande i Tjetjenien o.s.v.

    SvaraRadera
  58. Bra artikel för att nyansera debatten.

    SvaraRadera
  59. Gustav du tar precis som författaren till det sista inlägget till debatten upp en massa fakta.
    Men var är era källor? Väldigt mycket påståenden men utan vettiga källor till er "information" om hur det ser ut så blir det ju ingen av er trovärdiga.
    FORZA BLÅVITT!

    SvaraRadera
  60. Korkad debattartikel2009-07-29 14:22

    Vilken jävla nolla artikelförfattaren är!

    Det finns INGEN som helst skillnad på lagar eller tillämpning av lagar mellan Israels medborgare, oavsett etnicitet (om de är araber eller judar eller något annat).

    Palestinier i Gaza och på Västbanken är INTE israeliska medborgare.

    Författaren förväxlar också Israel med det faktum att landet försvarar sig mot det terrorkrig som palestinska fascistgrupper som Hamas bedriver mot israeliska civila, vilket folkrätten ger Israel rätt att försvara sig emot.

    Dessutom hr Israel inte brutit mot en ENDA bindande resolution från Säkerhetsrådet. De resolutioner som författaren hänvisar till är ICKE-bindande åsiktsresolutioner från diktaturerna i FN:s Generalförsamling, vilka inte har tyngden av internationell rätt.

    Däremot har arabvärlden och de musimska länderna brutit mot ALLA bindande resolutioner som gäller dem, nu senast Saddams Irak, Libanon gällande avväpningen av Hizbollah, Iran gällande kärnvapen, Syrien gällane sponsring av terrorism m.m. m.m.

    SvaraRadera
  61. Stor skillnad på LO och Histadrut.

    Kan läsas här:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Histadrut

    Där kom den, "Ni e kommunister, er litar vi inte på".

    Inte direkt som vi sitter och hittar på detta, vad Israel pysslar med är fakta, finns hur många undersökningar som helst om det, kolla Amnesty vet ja där finns en del , sen kan man även läsa FN utredningar och andra saker. ISM är en bra organisation med som inte är kommunister.

    Ja, vi vill att det skall bojkottas som mål för allt men att vi kräver en bojkott likt Stoppa Matchen i Malmö stämmer inte.

    SvaraRadera
  62. Klart Israel särbehandlar palestinier som BOR I ISRAEL och är medborgare DÄR.

    Det är ju just det Hapoels supportrar försöker råda bot på.

    Jaha, så Israel försvarar sig. Ja men då försvarade sig Hitler tyskland mot de hemska motståndsmännen i Norge och Danmark då också? Med ditt resonemang är det så du lägger fram det.

    Sen är iofs Hamas folkvalda av den palestinska befolkningen oavsett vad man tycker om deras ideologiska hemvist, vilket jag även kan kalla fascistisk. Dock är motståndskamp mot en ockupation legitim. Raketerna du pratar om gör knappt någon skada tillskillnad vad Israeliska gör.

    SvaraRadera
  63. "Författaren förväxlar också Israel med det faktum att landet försvarar sig mot det terrorkrig som palestinska fascistgrupper som Hamas bedriver mot israeliska civila, vilket folkrätten ger Israel rätt att försvara sig emot."

    En ockupationsmakt har inte rätt att försvara sig mot folket man tagit land och byggt illega bosättningar på. Ockuperar du ett annat land är det väl inte så konstigt om folket i landet man erövrar tar illa upp och gör motstånd, dvs utövar sin rätt till självförsvar? Herregud, det är ju inte Israel som behöver oroa sig för militära konsekvenser. Och om man behöver det så är det för att man råkar ha ockuperat ett annat land under ca 4 decenniers tid.

    SvaraRadera
  64. Det mesta har sagts, streck i debatten :P

    SvaraRadera
  65. krossa bolsjevikerna

    SvaraRadera
  66. Varje jämförelse mellan Hitlertyskland och Israel är ett djupt obehagligt retoriskt knep som gör mig illamående. Det är historielöst, ondskefullt och direkt förnedrande mot de 6 000 000män, kvinnor och barn som mördades enbart pga sitt etniska ursprung. Skäms ni R:are!

    SvaraRadera
  67. Äh jag tror jag blundar...

    SvaraRadera
  68. Sluta moralisera, principen är den samma.

    Snackade med en israel om detta och han kan inte heller fatta varför dem beter sig som dem gör efter allt dem fått utstå.

    SvaraRadera
  69. Pajaskrönika. Våldet som ultravänstern visat upp både nere i Malmö och mot oskyldiga politiker ger ju helt motsatt effekt. Om någon skulle sätta upp en motdemonstration FÖR israel utanför Gamla Ullevi hade jag hellre ställt mig där trots att jag inte gillar israel. Jag vet redan nu att jag kommer bli riktigt jävla irriterad när jag går förbi er demonstration imorgon för ni kommer som vanligt inte kunna hålla det på en fredlig nivå. Det är en skam att jag ska behöva bli visiterad för att ni ställer till bråk. Ni är värre än WM, de tänker ju iaf gå på matchen och håller dessutom på blåvitt!

    SvaraRadera
  70. För i helvete, detta brukade vara en sida om blåvit fotboll!

    SvaraRadera
  71. @A, Så jävla löjlig argumentation..

    "Raketerna du pratar om gör knappt någon skada tillskillnad vad Israeliska gör."

    Så det är helt jävla ok då att sitta och panga raketer för att provocera och kanske döda en här och där? Hela debatten inklusive denna artikeln är helt hjärntvättad.

    SvaraRadera
  72. Men för helvete då. Har du ens läst vad som hände i Malmö?

    Vi försökte ju för fan hindra anarkisterna som balla ur som jävla dårar. Vi har inget samarbete med dem. Läs på snacka sen.

    SvaraRadera
  73. Helt OK att panga på mot bosättare som beter sig som en milis mot palestinier på ockuperad mark. Dock inte OK med raketer in i civila samhällen som inte är på ockuperad mark, men varför moraliser över detta.

    Kan ni inte säga till palestinierna hur dem skall bedriva sin motståndskamp, snälla?

    Lätt att sitta här i väst på höga stolar och kritisera folk i världen som blivit lemlästade i decennier hur dem ska slå tillbaka.

    SvaraRadera
  74. Sluta blanda ihop sovjet,cuba och nordkorea med kommunism! De var grymma diktaturer som bara var "kommunistiska" när det gynnande de styrande!

    Tycker hela konflikten är beklaglig, men det mest tragiska, i Sverige i varje fall, är hur högern och vänster ser på det hela!

    Hur svårt är det att inse att en konflikt uppstår MELLAN TVÅ parter. I det här fallet förstår jag inte hur man kan skylle ENBART på en sida, vilket är fallet för vänster och högern. Båda sidornar begår avskyvärda brott mot männskligheten, och båda sidor bär ett tungt ansvar för om konflikten ska kunna lösas. Det är bara tragiskt hur man kan stå och protestera ENBART mot Israel eller mot Palestina, när båda sidorna uppför sig vidrigt!

    Något man borde göra är istället att visa sin sympati för en klubb som FÖRSÖKER att bygga broar mellan araber och judar! Ta lärdöm för hur den hära klubben arbetar, och stödj deras kamp för ett mellanöstern där man kan leva sida vid sida, OAVSETT religion!

    Till vänstern och högern, ALLT är INTE svart och vitt!

    SvaraRadera
  75. A 29/7/09 15:11

    Vilka hästar sitter du på då?

    Det är skillnad på en motståndsrörelse och terrorister. Terrorister angriper civila för att sprida skräck och lämlästa.

    Du borde hoppa ner från dina höga hästar och se från BÅDA sidornas perspektiv!

    SvaraRadera
  76. Ok. Enligt mig så visar ditt senaste uttalande A hur jäkla pantad du är. Grattis.

    DET ÄR INTE OK ATT TA TILL VÅLD OCH MÖRDA VILKEN SIDA MAN EN ÄR PÅ! Hade du/ni stått för det hade jag kanske haft lite respekt men nu är det ju inte så. Pantade vänstern..

    SvaraRadera
  77. Ja, här kommer många som är pålästa om Israel-Palestina konflikten. Det finns mkt fel i konflikten och ingen är oskyldig. Men att spela mot ett lag med spelare från olika etniska bakgrunder från Israel kan man la inte mer än att glädjas åt och önska dem lycka till. Om vi inte vinner mot detta dubbelmötet hoppas jag att de kommer gå långt för sportslig framgång brukar ena en befolkning om så bara för en dag!

    SvaraRadera
  78. Anonym 15:22

    Klockrent!

    SvaraRadera
  79. Anonym 15:22 sa: Sluta blanda ihop sovjet,cuba och nordkorea med kommunism! De var grymma diktaturer som bara var "kommunistiska" när det gynnande de styrande!

    Fast det är ju precis dessa länder som Kommunisterna (gamla KPMLr) tycker är (var)bra. Proletären FF är en del av Kommunisterna (KPMLr). Alltså, manifestationen mot matchen anordnas av stalinister, som fortfarande vill införa sin syn på odemoktratiska samhällsordning i Sverige. Glöm inte det.

    SvaraRadera
  80. LÅS SKITTRÅDEN - AVGÅ ERA FITTOR - DET SKALL VARA BLÅVITT ÖVERALLT!

    SvaraRadera
  81. 15:36- Jo, men kritiken var riktad även mot dem som hyllar sovjet och cuba för kommunistiska stater.

    Bara för att man kallar en sak för ett namn,betyder inte det att det måste vara det. En hamburgare kommer inte att smaka som en korv,oavsett hur många gånger du kallar hamburgaren för korv!

    SvaraRadera
  82. Ungefär samma saker som USA gör runtom i världen...borde vi inte vart med i vm 94 heller då?

    SvaraRadera
  83. Alla grupper är inte terrorister.

    Självklart, jag har all respekt för det som supportrarna gör i Hapoel Tel Aviv inget snack om det och dem skall inte kritiseras för det utan hyllas som ett föredömme.

    SvaraRadera
  84. Älska Blåvitt!2009-07-29 16:01

    Israeler och palestinier.

    Same same enligt mig. Varför alltid blanda in Sverige i alla andra jävla länder där man inte kan hålla sams?

    SvaraRadera
  85. Fokus på blåvitt och matchen nu!!

    SvaraRadera
  86. Är det någon som är elak så är det araben. Skall bli kul att möta ett israeliskt lag. Hoppas att vi slipper pinsamma demonstrationer och politikt bråk. Skulle vänsterpacket börja stöka hoppas jag att polisen sätter hårt mot hårt och inte står och tittar på som var fallet vid tennismatchen i Malmö.

    Forza Blowit!

    SvaraRadera
  87. Gustav 11.31:

    Helt rätt. Att denna information inte når eller går in hos vissa är tråkigt.

    Att grannländerna följer ledare som vill ha alla judar döda och Israel bort från kartan verkar inte riktigt media vilja meddela oss. Att det på ett år avfyrades ca 3000 raketer av olika slag mot Israel verkar inte heller folk prata om. ca 10 raketer om dagen alltså.

    Stygga Israel som vill försvara sitt land som är lika stort som Värmland och innehåller nästan lika mycket folk som Sverige.

    SvaraRadera
  88. Eftersom bojkott är så populärt så bojkottar jag baraben tills sånt här skräp försvinner. Jag bojkottar också kommunisterna som ska stå utanför arenan och smutsa ner och jag bojkottar all politik. Bojkotta bojkottarna!

    SvaraRadera
  89. Kredd till er för publicering av läsarkrönika som motsätter en av era ledarskribenters tidigare!

    Markus

    SvaraRadera
  90. Konstigt att antisemitism alltid dyker upp som ett slagträ i debatten när staten Israel kritiseras. Det är ju tämligen uppenbart för de flesta tänkande individer att Israel är en förtryckarstat och att det begicks övergrepp i t e x Gaza-kriget. Sedan är jag inte säker på att forumet för detta är matchen mot Tel-Aviv, men det vore ju tacksamt om vissa här inne fick förmågan att uppfatta att det finns en verklighet också utanför fotbollen, även om den är betydligt mer komplicerad än Wernblooms filmningar...

    SvaraRadera
  91. Att ta en politisk diskussion och debatt är alltid nyttigt och viktigt. Oavsett om det handlar om idrott eller inte så finns möjligheten att påverka politiker, oavsett vilken tillhörighet de bekänner sig till.

    Att sitta och "namedroppa" kunskap och vem som har mer rätt eller fel lär inte leda till så mycket mer på baraben bloggen än vad det gjort sen staten Israel skapades. Vilken sida i konflikten man stödjer är upp till var och en. Dock kan man inte bortse ifrån att Israel systematiskt bryter mot folkrätten och begår övergrepp på palestinier och staten palestina. Att Hamas har fått en stark hand i Gaza är i min mening Israels eget fel. Då de inte tillåter att något tas in i Gaza, varken mediciner, skolmaterial, byggmaterial, mat eller andra förnödenheter. Vidare tillåts inte palestinierna många gånger att få ta sig till sina jobb som ofta ligger bakom israeliska vägspärrar. Att samtidigt tränga ihop över 1 miljon personer på en yta mindre än en tredje del av öland ger det hela en stark grogrund för att kämpa mot övermakten med alla tillbuds stående medel.

    Säga vad man vill om terrorismen som bedrivs av BÅDA sidor... att påminna Israel om att omvärlden inte blundar likväl som man påminner palestina är inte mer än rätt!!

    SvaraRadera
  92. Käre Johan.
    Frågan är spelarna och klubben tycker om detta med israels politik.Dom kan ju bojkotta oss för vi i sverige säljer vapen till krigförande länder i världen.Har du någon sin ätit jaffa apelsiner ? om svar ja.Fy skäms.Hoppas du inte har semestrat i diktaturerna Turkiet och Thailand.Må så gott ps. Ät aldrig kebab eller en tysk bratwurst det kan ha politisk anknytning ds.

    SvaraRadera
  93. Bojkotta Araben!

    SvaraRadera
  94. Gustav: Lätt att skrika antisemit när det inte passar.

    SvaraRadera
  95. 16:58 ...och väldigt lätt att påstå att man inte är det trots att man är full av fördomar.

    SvaraRadera
  96. Just nu så flygs fjärde generationens F-16 stridsflygplan över Gaza av personer som tror på talande ormar, magiska träd och ökendemoner.

    Just nu så spänns flera kilo Cyclotrimethylenetrinitramin fast i ett bälte runt midjan på en 12-årig pojke som tror att hans handlingar kommer att ta honom till en annan värld som är full av honung och mjölk.

    Det som sker i Israel och Palestina är tyvärr vad man måste vänta sig när man kombinera primitiva ideologier med 2000-talets teknologi.

    SvaraRadera
  97. Gustav är la den klokaste hittils iaf..

    SvaraRadera
  98. Anledningen till att folk skriker antisemitism bör vara att Israel får fan så mycket mer skit än andra länder. Och snacka inte om att arabbojkotten beror på att araber och palestinier blivit förtryckta eller att Israel gjort diverse fel. Israel blev attackerade efter 3 dagar! Landet hade funnits i 3 jävla dagar och vad hade dem hunnit med att göra för fel då? Saken är enkel..Iran/hamas vill inte ha Israel där. Dem skiter fullständigt i hur Palestinierna har det utan dem vill ha bort Israel från kartan så att hela området kan bli muslimskt.

    Israel har gjort en hel del fel vilket jag hoppas dom ska ställas till svars för. Men det ska båda sidor göras och alla andra länder också.

    Att jämföra situationen med sydafrika samt koncentrationsläger är bara ignorant och jävligt okunnigt. Palestiniernas situation ska förbättras samt araberna som är Israeliska medborgare...men att jämför med sydafrika och en nazistat...det är skillnad.

    SvaraRadera
  99. Anonym 16:58

    Det är kommunister som står bakom protesterna inför matchen. Kommunisterna har dödat minst lika många judar som nazisterna gjorde under Hitler. Är det någon som skulle ta en nazist på allvar när han kommer med kritik mot "staten" Israel, kritik som dessutom saknar grund i objektiva fakta? Nej, självklart är det ingen som tror att nazisten klarar av att skilja på juden och Israel, men varför i helvete utgår ni från att kommunisten klarar av att skilja på juden och Israel när antisemitismen genom hela kommunismens historia varit kittet som hållit samman kommunistdiktaturerna? Som sagt, kommunisterna har dödat minst lika många judar som nazisterna, sen har de mage att komma in här och hävda att de bara kritiserar Israel och inte judarna som folk. Faktum är att det är den svenska vänstern som tagit över judehatet från nazisterna, som numera mest bryr sig om muslimer. Judehatarna kan vara både brevbärare och professor i statsvetenskap men judehatare är de lika fullt. Jag mår illa.

    Biljett till matchen har jag redan köpt så låt oss hoppas att illamåendet går över. Jag får väl blunda innan jag går in på Ullevi så slipper jag kanske se alla dessa hatiska människor.

    SvaraRadera
  100. Christoffer Hassan är han bra?

    Olof, Erling mfl

    SvaraRadera
  101. sämsta som någonsin skrivits på baraben. de spelar i europa för att judar inte får komma in i arabländerna runt omkring....

    SvaraRadera
  102. apartheidblogg

    SvaraRadera
  103. Bra artikel, Tack!

    SvaraRadera
  104. "Socialdemokraten Tony Blair (labour) anföll då de facto ett land som styrdes av ett parti (Irakiska Baathpartiet) som också hade socialdemokratiska rötter."

    Hahaha det här var det stördaste jag läst någonsin. Vad fan har Baatthpartiet (som tagit makten genom militärkupper o genom att förtrycka oliktänkande) med socialdemokrati att göra.

    Pajas

    SvaraRadera
  105. georgien, cypern, malta, georgien, armenien, azerbadjan, 95% av turkiet & 75% av ryssland tillhör inte heller det geografiska europa, ingen verkar ha nåt emot limassol, antalyaspor eller dinamo tblisi i europacuper.

    /nyanserad

    SvaraRadera
  106. Jag tycker att en något mer nyanserad artikelförfattare borde ha frågat sig varför israel gör som de gör. Är det en världsomspännande bankirkonspiration i farten; eller beror det på att ingen ser vacker ut när pissfyllda vattenballonger fyller luften? Författaren använder FN som slagträ mot israel och söker ställa landet i kontrast mot den största samlingen geografiskt sammanhängande stater som dömer homosexuella till döden; och detta samtidigt som han talar om apartheidsystem som behöver avskaffas? Föga seriöst.

    Antingen ser man på förtryck med avsky och det helt utan några ideologiska glasögon; och då har man mina sympatier om man vill protestera; alternativet är att välja och vraka vilka som får förtrycka vilka och då kan vi verkligen tala om apartheid...

    Förresten är inte Cypern Europa heller :P

    SvaraRadera
  107. Åhh vad kul, politik på min favoritblogg. Det får man ju inte nog av annars på resten av Internet. Stön...

    Kanske finns det möjlighet att få läsa något fotbollsrelaterat innan matchen kickar igång imorgon?

    SvaraRadera
  108. 17:48 - Du har rätt i en sak, massor av människor fick sätta livet till i Sovjet. Men att kalla Sovjet,Kina,Nordkorea eller Cuba för kommunistiska stater gör bara det hela komiskt.

    En kommunistisk stat har aldrig, och kommer nog heller aldrig finnas på den här jorden. Bara för att man kallar sig för något betyder inte det att man är det. Det viktiga är vad man gör, och vad som gjordes i Sovjet, görs i Kina, görs i Cuba och som görs i Nordkorea är sannerligen inget kommunistiskt. Kalla saker vid deras rätta namn, grymma förtryckar-diktaturer är vad jag säger åt dessa stater!

    Leninism och Stalinism ska inte heller kopplas ihop med Kommunism, visst har de influenser därifrån, men de båda ideologierna går ut på att "eliten" ska få så mycket makt som möjligt!

    I en kommunistisk stat finns inga politiker, inga chefer, och inga orättvisor. Mig veterligen såg det inte ut så i varken Sovjet, Nordkorea, Kina eller Cuba!

    En liten parantes, Pinochet kallade sig själv för liberalist, någon som kopplar ihop honoms politik med folkpartiets????

    För övrigt tycker jag att våran motståndare imorgon skall hyllas, för deras försök att bygga broar mellan araber och judar!

    Båda parterna är SKYLDIGA till att det ser ut som det gör!

    SvaraRadera
  109. en bojkott skulle leda till att tel aviv går vidare, mer pengar in i israel, mer pengar för att fortsätta kriget. skitsamma liksom. kan inte vi som är så långt bort från konflikten sluta sitta på våra feta arslen och säga hur folk ska bete sig, dittan och dattan, hit och dit. och allra minst har blåvitt som förening med saken att göra, vi är medlemmar och har olika åsikter. så, gå och lägg dig, onödigt och trist debatt som helt och hållet saknar grund. ska vi börja bojkotta kan vi lika gärna bojkotta oss ur allsvenskan, ingen fan vill väl stötta aik med pubilksiffror i solna.

    SvaraRadera
  110. Var länge medlem i Vänsterpartit och arbetade mycket med politiken. När Vänsterpartiet och deras ungdomsparti ställde till med demonstrationen mot tennismatchen i Malmö i våras valde jag att lämna mina uppdrag. Dels på grund av att idrott allt så ofta förenar, dels för att de tennisspelande israelerna med stor sannolikhet har som minst med konflikten att göra, och allra främst för att de ställde sig bredvid nazisterna, i en gemensam akt! Och väljer svenska vänsterpolitiken att agera på det sättet, då vågar man inte ens tro på demokratin längre...

    Det allt mer och växande "legitima" hatet mot Israel, det borde få en bojkott. Och lika mycket frälsandet av Palestina!

    SvaraRadera
  111. Det kan inte vara lätt för Israel att vara omringad av länder med fientlig inställning och som inte ens vill erkänna dess suveränitet. Hur skulle Sverige och dess befolkning ha agerat om man var i samma situation?
    Jag försvarar inte alla våldshandlingar Israel gjort sig skyldiga till, men det är bara löjligt att utse en skyldig och en oskyldig i den här konflikten.

    För övrigt tycker jag att det är tragiskt och patetiskt om det blir demonstrationer kring matchen.

    Du som skrev krönikan och kallar dig blåvit: Min fulla koncentration kommer att ligga på matchen och blåvit vinst och avancemang till nästa runda. Var kommer ditt fokus att vara?

    SvaraRadera
  112. Proletären FF, Alsalam föreningen, Al awda, Falestin Beytona, Kommunistiska Partiet, Palestinska Riksförbundet, Palestinagrupperna, Palestinska Huset, RKU och Socialistiska Partiet - Imorgon kan ni dra åt helvete.

    SvaraRadera
  113. Johan Ulff: Klipp ditt årskort, du är inte värd att vistas bland så många klädda i de vackraste färger. Satsa på något annat tex hästhoppning, tror det skulle passa en sån som dig. Jävla lallare.

    SvaraRadera
  114. Gustav: "så slipper jag kanske se alla dessa hatiska människor"...
    Tyvärr låter det som du själv är ganska hatisk...

    Jag tycker det är tråkigt när det inte kan föras en diskussion utan att man måste kalla folk för idioter etc. Intressant debatt mellan två olika ståndpunkter som tyvärr förstörs av (vissa) människors oförmåga till att respektera den andres åsikt. Man behöver ju inte ropa "antisemit" eller "arabhatare" bara för man inte är av samma åsikt.Eller kalla den andre för massmördarvän...

    Själv orkar jag inte ta ställning i just denna komplexa fråga utan jag kommer som vanligt ropa mig hes för Blåvitt...

    SvaraRadera
  115. Man ska kunna ta en diskution från bägge sidor. Allt är inte svart eller vitt vilket många tragiskt nog tror. Man kan stödja Palestina och dess kamp men i sakfrågan angående bojkotterna av en Israelisk fotbollsklubb som Hapoel(vars ideologi är väldigt human och beundransvärd)är ni helt ute och snurrar. Jag kan köpa att ni bojkottar landslag där dom enbart representerar ett land men att bojkotta idrottare( Israelisk tennistjej fick inte komma in i Saudiarabien) är enbart rasism. Författaren som skrev artikeln jämförde med Irak och saddams parti.

    Om det hade funnits ett fotbollslag från Irak som under Saddam eran varit kritiska till det Irak gjort och jobbade för kurdernas rättigheter m.m. hade ni då velat ha en bojkott också? Om det hade funnits ett sydafrikanskt fotbollslag som jobbade för svartasrättigheter och hade flera svarta spelare i laget hade ni då bojkottat och haft hatiska demonstrationer( Oavsett vad ni anser ert uppsåt vara så kommer den att bli hatisk)inför den matchen? Eller, kan det vara så att det bara blivit mode att hata allt Israel gör och ge dem mycket mer skit än alla andra. Skulle det vara så att ni hade bojkottat dem andra också så verkar ni inte det minsta för fred och sammarbete utan för stök, rasism och i slutändan även krig.

    SvaraRadera
  116. Detta kan varit det absolut sämsta som någonsin (och då har det varit mycket upp och ner)som skrivits på denna blogg. Yttrandefrihet och tvåsidor av en diskution i all ära men allt skit behöver ni inte ta in?

    SvaraRadera
  117. Våra små svansar ska tydligen leka pajasar till denna matchen. Inte för att man blir förvånad. Det verkar nästan som att dessa amöbor är accepterade av oss julgranar. F-n va trött jag är på dessa. Häng ut dom offentligt för fn.

    SvaraRadera
  118. Ja den här artikeln har i alla fall fått en massa idioter att lufta sina skumma åsikter.

    Att bojkotta den här matchen och inte bojkotta t.ex USA för att de dömmer 15-åriga barn med utvecklingsstörningar till dödsstraff eller någon annan stat för vidrigheter de gör mot vem det nu drabbar är lika korkat som att skriva kommunistjävel eller hylla Israel helt utan att se att det är en ytterst kompliserad konflikt. Bojkotten ytterst ogenomtänkt!

    SvaraRadera
  119. Vad är det för svansar?

    SvaraRadera
  120. Om det nu är så att PFF tycker att man skall bojkotta matchen från blåvitt håll så säger ju det allt om hur verklighetsförankrade man är.

    Tänk er det, Kent Olsson, Seppo Vahiela och Håkan Mild informerar spelartruppen om att vi bojkottar matchen, diskvalificerar oss själva ur UEFA-cupen för att nån tjomme tycker att det landet motståndarlaget kommer ifrån gör fel. Hallå eller. Vilken syn det hade varit.

    Det kommer naturligtvis aldrig att hända så lägg ner nu med att blanda politik och fotboll.

    SvaraRadera
  121. Vilka svansar? WM. Dom är helt otroligt accepterade av många här??

    SvaraRadera
  122. Jag läser att dom inte helt oväntat planerar sattyg imorrn. F-n va trött man blir.

    SvaraRadera
  123. Har inget att göra med IFK lr Sverige. Men se det så här att Danmark skulle va Palestina och vi skulle va israel..Att i Danmark skulle dom lära ut sina barn att hatta dej för du är jude,,varje dag skulle du gå i rädsla att en självmordsbombare skulle kunna spränga sej just där du är.Att din religion är den mest hatade religionen i världen att dina grann länder skulle göra vad som helst för att utrota dej och ditt folk slag..tro fan att man vill att mitt land ska försvara sej.....

    SvaraRadera
  124. Varken politik,våld eller huliganism skall relateras till fotbollen och framförallt inte med IFK GÖTEBORG!!!

    Älska Änglarna!!!!

    SvaraRadera
  125. Bra skrivet. Man nämner pro-palestinier och aktiviser hit och dit. Me jag är fn lika trött på "våra?" svansar i wm. Lägg ned för fn och håll er borta långt åt helvete i fortsättningen. Man kan vara hardcore ändå. Tro mig.

    SvaraRadera
  126. OBS OBS OBS!2009-07-29 21:43

    Vill bara påpeka att en som kommenterat detta inlägg frekvent, "Gustav", är pajasen som avskyr den blåvita läktarkulturen såsom hoppa, stå - sjunga, trumma.

    http://sparsamtleverne.blogspot.com/2009/06/lat-mig-hoppa-annars-grater-jag-som-en.html

    Forza blåvitt - bannlys Gustav!

    SvaraRadera
  127. Fotboll och politik hör inte ihop!

    SvaraRadera
  128. Vet ni vad "smart arab" blir baklänges??

    SvaraRadera
  129. [Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.]

    SvaraRadera
  130. Gustav har mest rätt idag!

    SvaraRadera
  131. Hot och våldsuppvigling är naturligtvis inte välkommet här.

    SvaraRadera
  132. För det första är inte Palestina ett land. Det är att säga att Israel ockuperar Nangijala. Sen har de israeliska araberna långt fler rättigheter än vad judar skulle ha i arabländer (om de tilläts bosätta sig där - se t.ex saudiarabien som uttryckligen förbjuder judar). Israel är det enda landet i den delen av världen där en person ur en minoritet (israelisk arab) kan dra staten inför rätta och vinna målet. Högsta domstolen har gång på gång beslutat mot staten Israel, och dt skulle inte kunna hända i Syrien eller Saudiarabien.

    För övrigt så är det värt att ta en titt på hur israel falskeligen beskyllts för diverse massaker, som ofta visar sig vara bluff. All is fair när det gäller att knäcka judestaten Israel, liksom.

    SvaraRadera
  133. Det som slår mig i den här debatten är den stora rädsla och osäkerhet jag tycker mig kunna se hos många. Jag vil uppmana er att tro på er själva och våga använda de/dem istället för dom, trots att ni ser era modiga kompisar misslyckas gång på gång. Ni behöver inte vara rädda längre, pappa ska hjälpa er: tänk er att det är oss/vi som ska in i meningen istället för "dom". Känns "oss" bäst - skriv "dem", känns "vi" bäst - skriv "de". Nu klarnar det.

    SvaraRadera
  134. Detta måste vara ett av de dummare inlägg i någon debatt någonsin.
    Ingen struktur i texten och dessutom visar skribenten, genom sin behandlig av tidigare inlägg, på en oerhört dålig förmåga att ta till sig vad andra tycker. Skribenten är ett tydligt exempel på det negativa med direkt demokrati.

    SvaraRadera
  135. Detta var bland de absolut bästa jag läst på Baraben på mycket mycket länge!

    SvaraRadera
  136. Debattören före "Anders" får dock avsevärda besvär med läran om abstrakta kvantiteter, strukturer och mönster. Det kan bli lite för komplicerat helt plötsligt för honom då. Då är han inte pappa längre.

    SvaraRadera
  137. läste inlägget i "Gustavs" blogg (http://sparsamtleverne.blogspot.com/2009/06/lat-mig-hoppa-annars-grater-jag-som-en.html) och blev så arg att vill nita personen

    SvaraRadera
  138. 23.45:an
    Jag är faktiskt helt okej även på matte.

    SvaraRadera
  139. Blanda inte ihop politik och sport sa ni?
    Kolla dessa Tel Aviv supportrar mot AIK. Politik? nÄäääääääÄä...?

    http://www.youtube.com/watch?v=GC07BoUhqDM

    SvaraRadera
  140. Blåvitt är religion2009-07-30 10:46

    Oavsett om man är för eller emot den demonstration/manifestation som Proletärens FF ska ha ikväll så kan man ändå här se att de har lyckats med sitt syfte. Är det så att Bengt Frejd på PFF tror att högt uppsatta beslutsfattare i UEFA ska gå och äta korv med bröd utanför Gamla Ullevi, se PFF´s manifestation, bli hänförda, för att sedan på måndag klubba igenom ett förbud mot Israeliska lag i Uefa´s cuper??? Nej, givetvis inte!!! Syftet är att skapa debatt om huruvida lag från länder som upplevs föra en människofientlig politik ska välkomnas med öppna armar eller bojkottas. I detta fallet lyfts israel/palestina-frågan på nytt och det är det som är hela syftet. Och efter att ha läst majoriteten av kommentarerna här där så väl politiskt intresserade som politiskt ointresserade diskuterar frågan så måste man ändå säga att PFF har lyckats med sitt syfte, att skapa debatt, inte bara här utan på många håll...

    SvaraRadera
  141. Neutral...?2009-07-30 11:20

    Anders 23:30 "på en oerhört dålig förmåga att ta till sig vad andra tycker. Skribenten är ett tydligt exempel på det negativa med direkt demokrati"

    Det verkar som väldigt många här inne har svårt att ta till sig vad andra tycker...

    Jag anser att hela frågan är så komplex att jag inte kan ta tydlig ställning gällande bojkott eller inte.

    Det är dock tragiskt att alla här inne åtminstone inte kan enas kring en sak: respektera allas rätt att yttra sig och rätten till en åsikt!

    Man bör få ha det utan att bli kallad för saker/hotad etc.

    Själv vill jag inte se en demonstration utanför arenan idag, men om det blir det så får man ju självklart respektera det. DEMOKRATI! Många härinne kastar skit på att de som är av annan åsikt än de själva är odemokratiska/stödjer odemokratiska krafter, samtidigt som de själva i och med detta uppträder högst odemokratiskt...

    Man kan inte säga att alla som inte tycker som man själv är idioter, odemokratiska, drägg etc..
    Man behöver inte ens respektera varandra, men det grundläggande är att man åtminstone accepterar varandra...
    och glöm inte att oavsett åsikt så har vi alla en väldigt stor gemensam nämnare. Vi har ett starkt förhållande till Blåvitt. Vi känner alla (gemensamt)en stor passion till Blåvitt.

    Känner mig lite sorgsen över att alla vi som delar något tillsammans samtidigt ska hata varandra så mycket...

    SvaraRadera
  142. Så bra att tidningen proletären står på de svagas sida och kämpar för rättvisa i världen!

    Nästa gång blir det väl dags att kritisera den kommunistiska regimen i Kina också :-) Eller... kanske inte det nej...

    Det enda sätt, så vitt jag vet, som araber och israeler behandlas olika på i Israel är att arabiska israel-medborgare slipper militärtjänstgöring. I Sverige måste ALLA män som fyllt 18 mönstra... Jag tycker att det verkar som att araber har det bättre i Israel än vad de har i Sverige.

    SvaraRadera
  143. Ulff, du är ju helt jävla störd!

    SvaraRadera
  144. Fortfarande inget svar på frågan om man automatiskt blir antisemit, judehatare, för att man kritiserar israels politik.

    SvaraRadera
  145. Sista ordet2009-07-30 12:38

    Israel är en olaglig förtryckarstat som själva skapar problem med extremism i regionen då man behandlar araberna som djur, håller dem inspärrade , bygger murar, stänger gränser och förhindrar alla möjligheter till socilat, kulturellt eller ekonomiskt välstånd.

    Ni som stödjer Israels svinaktiga mördarregim kan ju betänka följande.

    1,324 civila palestinier dödades varav 437 var barn.
    13 israeler dödades varav 3 var civila.

    Detta i det senaste kriget i Gaza

    SvaraRadera
  146. Svagsint kommunist-pladder.
    Han får ju Palestina att framstå som offerlamm. Hur i helvete kan han försvara självmordsbombare, utskickade av det ledande partiet/terrororganisationen i palestina, Hamas, som uteslutande riktar sig mot civila? Hur är rättssäkerheten i bananrepubliken Palestina då? Om man skulle åka i fängelse i något av länderna väljer 100 av 100 normalbegåvade Israel. Klart att det inte är ens fel när två träter, men det blundar ju Ulff för naturligtvis, det gör ju alltid hans gelikar som för enkelhetens skull ser allt i svart och vitt.
    Bedrövligt!

    SvaraRadera
  147. Yes wisemen brukar basuna ut vad dom ska göra o inte göra... Vi finns och ni kan inte göra ett skit åt det. IFK GÖTEBORG O WISEMEN tills döden skiljer oss åt

    SvaraRadera
  148. Azulay Ängel. Israel Lover 4 ever2009-07-30 13:49

    Glenn du är ju fan dum i huvudet om du sitter och påstår att svenskar får en mycket "snällare" bild av Israel i media än vad som egentligen är verkligt!
    All Svensk media (som svenskar tror är neutrala) är ju för fan Israel hatare och arab älskare som alla andra HELT VANLIGA SVENSKAR som har blivit hjärntvättade av alla araber här i sverige.

    SvaraRadera
  149. Problemet med Wisemen är inte att dom slåss med varann ute på en leråker på vischan. Problemet är att ni ger oss vanliga hardcore-supportrar dåligt anseende. Folk kan få för sig att även vi är högerextremer och skriver Si.. H... på en töntig gästbokssida. Vad ger er rätt att etikettera oss som bortkollrade rasistiska miffon. Vi har supportrar med vitt skilda bakgrunder och politiska åsikter. Vi är folkets lag. Därför vill majoriteten av oss inte förknippas med er. Sedan skiter jag fullkommligt i om ni pucklar på några dito töntar från Stockholm ute på åkern. Drabbar väl ingen oskyldig. Man blir ju f-n mörkrädd när man ser vad som skrivs på er sida. Vilka primitiva individer ni framstår som. Vilka ska ni ge er på ikväll? För ni ogillar både "vänsterfolk" och "israeler"....

    Heja IFK Göteborg. Bu för sie. He..lande miffon som blir förknippade med folkets lag.

    Fuck Off!

    SvaraRadera
  150. Hej

    Är det någon här som kommer streama matchen?

    MVH Surte en ort att älska

    SvaraRadera
  151. "Varken politik,våld eller huliganism skall relateras till fotbollen och framförallt inte med IFK GÖTEBORG!!!

    Älska Änglarna!!!!

    29/7/09 21:06"

    Hålled med till 100% o det gör nog dom flesta. Men men bara att gilla gilla läget:(

    SvaraRadera
  152. Haha jag håller med. Kan vi inte använda dessa rassemiffon från WM som dämpningsmatta när vi gör vårt hoppande?!! Haha.

    Forza IFk Göteborg och riktiga IFK:are som koncentrerar sig på vårt lag och fotbollen!

    SvaraRadera
  153. Ja tröttsamt som fan med dessa firmor. Cred dock att de ofta har rätt schyssta kläder.

    Tyvärr har det ineburit att man själv anklagats vara wisemenlirare både i stockholm o i malmö:) Den är sådär va.

    Vinst ikväll nu då!

    SvaraRadera
  154. Typiskt att de jävla proletärerna skall ställa till med bråk. Det är VÄLDIGT medvetna om risken för irritation när den stora majoriteten av publiken inte gillar vad de står för (kommunism och stalinism).

    Stanna hemma eller stöd Blåvitt!

    SvaraRadera
  155. Citat i dagens GT från Israelisk journalist:

    - Va? Ska de demonstrera? Mot Hapoel? Men...vet de inte att Hapoel är arbetarnas lag, som har palestinier i laget och har massor med sociala projekt tillsammans med palestinier i Israel. Det springer omkring tiotusentals arabiska småkillar med Hapoeltröjor.

    Jävligt bra koll de har i Proletärerna...

    SvaraRadera
  156. Bästa på Baraben på länge!

    SvaraRadera
  157. Joffa, då är man antagligen beundrare av ett visst national socialistiskt arbetarparti... Dvs det tyska.

    SvaraRadera
  158. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  159. Vad som ligger i Europa är väl ändå i viss mån relativt. Ligger Turkiet i Europa? Cypern? Island? Israel är liksom Turkiet ett land som kulturellt befinner sig i gränszonen mellan Europa och Mellanöstern/Asien (många israeler bär på kombinationen arabisk-semitisk kultur + europeiskt släktträd). Jag håller med skribenten om att den geografiska gränsen är standard. Att Israel skulle spela sina landskamper och internationella klubblagsmatcher mot Saudiarabien, Irak, Iran, Syrien, Libanon etc vore dock livsfarligt bokstavligt talat. Att Israel därför i fotbollskulturell mening alltid har varit kopplat till Europa handlar således INTE om ett politiskt val - det handlar om var det är livsfarligt respektive inte livsfarligt att spela. Det bästa vore förstås om fotbollen fick besegra politiska hinder, att ett israeliskt lag med internationell prägel och palestinsk lagkapten fick spela var som helst. Sådan är tyvärr inte verkligheten. Jag tycker inte att också vi ska låta politiken lägga hinder för detta..

    SvaraRadera
  160. Israeler och judar anser sig ju vara "det utvalda folket". Det fanns en gubbe under 1930 som trodde på den ariska rasen. Någon som gör kopplingen?

    Israeler och deras Vänner i usa (det judiska och sionistiska samfunden) förtrycker och dödar hänsyslöst barn kvinnor och män. Och ingen gör något, man är ju rädd att bli stämplad som anti-semit.

    Deras lag borde aldrig få ställa upp i något som har med europa att göra. Det är deras egna fel att alla länder runtomkring dom vill döda dom. Och då får dom för fan ta risken att åka dit och spela.

    SvaraRadera
  161. Sjukt många faktafel, hur kunde ni ens låta killen få lägga upp texten? Och vinklar man texten på det sättet så är det klart att det låter som om allt är Israels fel, men isåfall kan du inte så mycket historia som du tror. Och vad fan har något av det du skrev något med fotboll att göra?

    SvaraRadera
  162. Och senaste "Anonym" att det utvalda folket handlar om att det är det folket som tror på rätt gud, vilket exakt alla andra religioner också har en liknande beskrivning på, och har för fan inte en minstaste likhet mellan att regera värden för att man är den bästa rasen

    SvaraRadera
  163. Glöm nu inte att muslim länderna runt Israel har skapat den Israel vi har idag. Lyssna inte på propagandan från någon av dessa parter. Låt dom lösa det själva. Ska ni bojkotta så bojkotta båda sidorna eller var neutrala.

    SvaraRadera
  164. Varför inte bara asfaltera palestina och israel,så är problemet löst!Dom är fan inte ett dugg bättre än snubben med mustasch i tyskland....så jävla enkelt e det

    SvaraRadera
  165. Jo, tyvärr stämmer det att sällan ens fel att 2 grälar....Men oavsett det är judehat eller politisk argument kan jag inte hålla med i den ensidiga kritiken. Proletären med flera verkar glömma vad som hände innan Israel gick in i Gaza. NU har i alla fall Hamas stämplats för krigsbrott. Redan då undrade man hur de tänker när de avfyrar raketer in bland civila i Israel och tror ingen ska reagera. Att man sedan gör det bland sin egen befolkning i tätbebyggt område för att undvika vedergällning är inte fegt utan totalt avsaknad av skydda sin egna. Samma ledare som ser till att barn angriper militärer med sten och bonber och sedan gapar högt. Nä Proletären, jag fick nog mer sympati för Israel än innan. Tack
    Nu stödjer jag alla fredaktivister istället, på båda sidor. Inte hökar och terrorister. Och absolut inte de som talar om utplåna och krossa. Typ Hamas

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.