2009/07/07

Levande Sittplats på bortamatch?

DEBATT. Som brukligt fanns riktigt många änglar på plats i Halmstad igår. Den absoluta majoriteten av alla änglafans ställde sig som vanligt snällt och troget på kortsidan där bortalagets fans har sin bur. Sikten är dock riktigt dålig och det finmaskiga bollnätet bakom målet gör sitt för att störa synen. Det saknas även tak som skydd mot väder och vind. Ett tak som även skulle ökat akustiken och sammanhållningen mellan de tre fullsatta men fristående klacksektionerna. Kanske bör "Levande Sittplats på bortamatch" testas som komplement till klacken? Ett komplement som i så fall definitivt skulle sporra klacken och spelarna ännu mera.

Vi som stod på kortsidan igår insåg nog först vid hemkomst till dator eller TV vilka suveräna räddningar HBKs målvakt gjorde och vilka vassa chanser blåvitt hade på andra sidan planen. Storbildsskärmen på Örjans Vall hade också tyvärr placerats lite för långt och lågt bakom våran mittersta läktare för att man skulle kunna se repriser ordentligt.

Därmed vädras nu idén "LS på bortamatch" som skulle genomföras på de bortamatcher dit många änglar traditionellt alltid tar sig. Jag tänker alltså främst på bortamötena mot Elfsborg och Halmstad. Ur säkerhetssynvinkel är samtliga dessa matcher passande nog också av typen "lågrisk". Men jag tänker även på de matcher blåvitt är bortalag mot de andra Göteborgslagen som eventuellt hänger kvar i allsvenskan. Häcken lär väl i alla fall klara ett förnyat kontrakt så vi får möjligheten att ta revansch på Rambergsvallen.

LS på bortamatch borde kunna bli riktigt roligt, mäktigt och skapa en helt ny dynamik av läktarstöd även på bortaplan. Jag tror definitivt det skulle vara relativt enkelt genomförbart också. Säg att det tex reserveras 300 plåtar på en väl vald sektion och sedan är det först till kvarn. Ett annat alternativ är annars att man snackar ihop sig och utser en sektion på berörda arenor dit alla intresserade uppmanas köpa förköp till. Men en dialog med hemmalagen är rimligen att föredra och bortalagen bör lyssna på ett förslag eller önskemål av denna typ. IFK toppar ständigt publikligan på bortaplan år ut och år in. Änglaskaran är en bevisat viktig och mäktig kund för mötande föreningar när det gäller att köpa biljett eller inte. Änglarna och IFKs säkerhetsavdelning bör vara med i planeringen då ett sådant här initiativ bör planeras ordentligt och alla aspekter kan betänkas. Precis som succén LS på Gamla Ullevi styrdes upp inför denna säsongen.

Igår i Halmstad var vi kanske 1500 änglar på klacksektionen på kortsidan. Säg att det bara hade varit 900 i klacken men att det samtidigt funnits en LS sektion med 300 peppade änglar så hade det definitivt blivit ännu bättre tryck på klacken och hela Örjans Vall ändå.

LS på bortamatch skulle kunna bli en succé och innebära att det blåvita bortastödet höjer sig till en ny nivå. Läktarstöd modell Nya Gamla Ullevi med klacken samt LS från två håll skulle definitivt göra att tex Borås Arena knappast skulle kännas som bortamatch för spelarna nästa gång.

Vad tror du?

43 kommentarer:

  1. Trist att ingen har kommenterat ännu. Jag tycker iaf att detta är ett grymt förslag! Skulle man få ihop det med säkerhet och allt som krävs för att det ska gå igenom så tror jag att det kommer att bli helt underbart. (ser framför mig ett Råsunda där 1500 i klacken och ytterligare 500 på LS sjunger ut råttorna.=)

    SvaraRadera
  2. det publicerades för några minuter sedan bara men utkastet påbörjades kl 1853 så därför står den tiden...

    tror fler vill komma att kommentera... ;D //MrG

    SvaraRadera
  3. Bara det inte blir så att många flyr klacken... För i hur många bortamatcher kan vi ha en slagkraftig klack, om vi skulle plocka bort 300-500 pers o sätta dom på sittplats!?! Inte många enligt mig iaf.. Tycker att vi ska nöja oss att ha levande sittplats på hemma plan. Det gör hemma matcherna lite speciella.. Min åsikt iaf..

    SvaraRadera
  4. En riktigt spännande idé faktiskt!

    SvaraRadera
  5. MrG/ Haha, oekj. Det förklarar saken.
    20:00/ Det skulle ju, som det stod i texten, bara gälla i de matcher som drar mycket blåvita, t ex Halmstad och Elfsborg. Jag tror inte att så många ur klacken kommer att lämna utan snarare att de blåvita som sitter utspridda på andra delar av arenan kommer att söka sig till LS. Det är ju inte så att alla blåvita står i bortaklacken på bortamtcherna, det vet jag av egen erfarenhet. Skulle då alla som sitter på andra delar av läktaren söka sig till ett och samma ställe så skulle vi kunna få en grym atmosfär!

    SvaraRadera
  6. Frågan är väl hur man styr upp det rent praktiskt. Vill hemmalagen släppa en hel extra sektion till oss?

    SvaraRadera
  7. Låter skoj ! Värt att testa iallafall ?

    SvaraRadera
  8. DIF vet jag har ju varit bra på att ordna gemensamma bortasittplatsområden, så borde ju kunna ordna för oss med.

    SvaraRadera
  9. Lätt värt ett försök!

    SvaraRadera
  10. Bra förslag G. Håller med om att det borde vara fullt genomförbart.

    /Slangen

    SvaraRadera
  11. Låter som en riktigt bra idé och jag har själv haft en liknande idé och det här är det perfekte tillfället att se om den är nåt att ha?
    Det jag tänkt på är den mäktiga stämningen som har blivit på den nya arenan framförallt vid inmarschen med Almes fantastiska låt.
    Så mitt förslag är helt enkelt att vi borde sjunga den vid inmarschen även på bortamatcherna.
    Tänker mig att de flesta som åker på bortamatcher kan låten rätt bra och om vi kan få en liknande stämning så kanske även laget känner en extra tändning och mer som de är på hemmaplan.
    Så vad tycker ni baraben-skribenter och läsare?

    SvaraRadera
  12. Suverän ide. Satt påhuvudläktarn igår och där var det fullt med blåvita - men likt förbaskat lyckades man få platser framför ett överförfriskat gäng äldre hbk-herrar som blev vansinniga när vi reste oss upp ett par gånger under matchen.

    SvaraRadera
  13. Alme brukar sjungas vid inmarsch på borta matcher, så även i halmstad igår.. men de är svårt att vara tajmade utan musiken..

    SvaraRadera
  14. Trevlig tanke.. Skulle vara kul och bra om det fungerar.

    Jag minns att vi för en hel del år sedan gjorde en sådan grej på Eyra Vallen i Örebro där vi var en stor del som satt. Och den matchen minns jag regnade så det var skönt att sitta där!

    SvaraRadera
  15. Perfekt, bara att köra - kommer funka hur bra som helst.

    90% av sittplatsföljet (ganska många) kommer få tillräckligt med sällskap för att "våga" trycka på med rösten.

    SvaraRadera
  16. Jag blir så jävla förbannad på U-18asså!

    Dom skapade tumult och bråk igår i halmsatad och provocerade genom att hålla uppe 2 pins flaggorna.. Skärpning för fan och ut med dom från matcherna om dom ska fortsätta såhär!

    SvaraRadera
  17. Senaste anonym, det har diskuterats på änglarna. Ta det där så slipper ta det igen här!

    SvaraRadera
  18. ja e positiv

    SvaraRadera
  19. Skitbra idé. Jag e LSare från Gamla, skulle lätt kunna söka mig till LS-borta med, även om det är helt andra snubbar där. Kör på, ses på LS-borta! /New Cult King

    SvaraRadera
  20. frågan är vad polisen tycker om en sådan idé?

    SvaraRadera
  21. Låter som en riktigt bra idé som sagt... En för alla, alla för blåvitt!

    SvaraRadera
  22. Borde ju verkligen tilltala t.ex. Polisen, säkerhetsmässigt måste det ju vara bättre att alla sitter på samma sektion än utspridda.
    Bara att titta på hur många som brukar sitta med några raders mellanrum vartenda år i Borås, hade lätt fyllt en sektion.

    Nackdelen är väl således att många kommer se det som en ren sittplatssektion och inte en levande sittplats där man står upp delvis/stora delar av matchen, bra info fungerar ju men det når ju tyvärr aldrig alla. Men det är också det enda problemet jag kan se.

    SvaraRadera
  23. Krossa gnaget2009-07-08 10:00

    Kommer funka de två - tre första matcherna sedan kommer det dö ut som det mesta...

    SvaraRadera
  24. Billdal Boyz2009-07-08 10:39

    Kul artikel!

    Idén har sedan länge tagits upp i arangörsgruppen och det finns planer ang 'LS på bortamatch'.
    Keep your eyes open. Det kommer att bli en större pryl i organiserad form i så fall.

    SvaraRadera
  25. http://iloapp.levandesittplats.se/blog/www?Home&post=22

    LS-baren kommer vara öppen för alla över 18 på Gefle-matchen.

    Baren öppnar 1,5 timme före match.

    SvaraRadera
  26. Billdal Boyz2009-07-08 10:42

    För övrigt kan jag meddela att LS-baren kommer att ha öppet för 'allmänheten' imorgon torsdag innan / under / efter cup-matchen mot Gefle.
    Naturligtvis gäller det avgränsade barområdet och 18 år för att få dricka och handla starkvaror men vi har efter ök med krögaren beslutat oss för att alla som har åldern inne skall få prova på 'LS för en dag' om man man känner för det.

    Välkomna!!!

    SvaraRadera
  27. Jag kommer inte kunna närvara på borta matcher utom möjligtvis dom som spelas "hemma", men tycker ändå att iden är bra så länge det finns många änglar på plats.

    Kan bli ett signum för IFK vi har inte bara 13 utan 14 spela i varje match.

    SvaraRadera
  28. Grymt bra idé!!!

    Vi var ett gäng som satt på ena långsidan, till vänster om klacken. Det fanns gott om IFK-supportrar på sittplats, och om de ändå sitter där måste det ju vara bättre för alla att man samlar dem på en gemensam sektion.

    Hemmapubliken slipper störa sig på att vi jublar vid "fel" tillfälle, stämningen på hela arenan blir bättre, vilket i sin tur drar mer publik osv...

    Dessutom måste det ju vara mycket lättare för ordningsvakterna att håla reda på en samlad sektion än en massa utspridda supportrar?

    SvaraRadera
  29. Skitbra! Är så trött på platser där man ser dåligt. Men samtidigt vill man ju höras och synas på bortaplan, så gubbarna känner stödet.

    Tror inte folk kommer fly klacken. Detta är för dem som redan flytt, men sitter utspridda runt arenan.

    SvaraRadera
  30. LS Borta mot DIF skulle vara klockrent, eftersom vi gång på gång sjung sönder dom när dom va här nere och hälsade på... till slut va det ända dom kunde kontra med: "Ni är välkomna till stockhoooolm".

    Skulle vara såå jävla skönt att sjunga ut dom på deras hemma.

    SvaraRadera
  31. Då kommer jag börja åka på fler matcher igen. Tröttnat på att inte kunna se matcherna på bortaplan. Åkte inte till Halmstad då jag trodde det skulle spöregna. En timma hem i bil genomblöt hade inte varit kul.

    SvaraRadera
  32. Ge oss levande bortasitt nu!!!!

    SvaraRadera
  33. Sen kan man säga såhär: Det finns ju inget som kan stoppa oss från att genomföra detta "underground style" liksom. Vi väljer en "officiell" läktare där alla sittare köper biljett.
    Då måste det ju vara bättre ut hemmalagets och polis/ordningssynpunkt att de samarbetar med oss... =)

    SvaraRadera
  34. kan vi inte bara ligga med varann?

    SvaraRadera
  35. Om Berg nu är klar för Hamburg för 110mkr, hur mycket pengar innebär det till blåvitt?

    SvaraRadera
  36. Gri/s: hahaha. Humor

    SvaraRadera
  37. Möcke bra förslag. Effekten blir nog bäst om det är en bit emellan klackarna. Egentligen borde det försökas med detta i alla bortamatcher. Jag har svårt att tro att det är under 500 blåvita på sittplats i någon bortamatch. Om hälften av dessa sitter samlade och kör lite växelsång kommer klacken att sporras vilket tar bortastödet till en högre nivå. Verkställ i Solna! Kloakråttorna behöver höra lite vacker sång!

    SvaraRadera
  38. jag är definitivt på!!! LS på dagen LS på natten!

    grymt bra förslag

    SvaraRadera
  39. om det skulle vara 900 på klacksektionen och 300 på sittplats. Skulle de resterande 300 inte få komma då som va där? (enligt texten)

    SvaraRadera
  40. Jag tror aldrig att detta skulle kunna ordnas i t.ex. stockholm eller i skånematcherna då polis ser dessa matcher för högriskmatcher.

    Man vill helt enkelt ha bortafansen på ett och samma ställe, det sjuka är att man förmodligen inte ens skulle bli insläppt om man vart 50pers som åkte iväg på en bortamatch och ville sitta allesammans på samma ställe på neutral mark så att säga utan man skulle _förmodligen_ bli hänvisad till bortalagets klacksektionen.

    Angående det sista som blev jävligt luddigt skrivet så är ju EXAKT detta som kan ske i Göteborg och på gamla.

    Jag menar sätter dom sittplatser runt om i hela jävla arenan, ja inklusive bortaläktarn så betyder ju det mer eller mindre att man får sätta sig bäst fan man vill vare sig man håller på blåvitt eller aik och det kan i slutändan sluta i kaa-atastrof.

    SvaraRadera
  41. Hade det inte vart för konstgräset så hade matcherna i Borås också vart hemma matcher.

    SvaraRadera
  42. och det hade ju ändå inte gjort någon skillnad eftersom vi likt förbannat alltid åker på stordäng där...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.