2009/07/13

Jag kan ge mig fan på att det blir kravaller i kväll

Faximil: Nyheter24
KNOW YOUR ENEMY. Det är märkligt att alla känner till det, men ingen vill ändra på vad som komma skall. Vad jag talar om? De kommande kravaller vi lär få se kring Råsunda i dag. Som de flesta känner till så spelare IFK Göteborg bortamatch mot den absoluta antagonisten i dag, AIK Solna.

I april 2007 försökte vi på BaraBen att förklara en del av den hetska antagonism som vuxit fram mellan supportrarna till Blåvitt och Gnaget. Men detta var naturligtvis bara att skrapa på ytan, då antalet incidenter på läktare, gator och fotbollsplan varit oändligt mellan de nämnda två gängen. Alla vet att en bortamatch i Solna, speciellt när det är derby eller om just vi är på besök, innebär följande riskfator:

- Hetsk stämning som gränsar till fullskaligt gatukrig.
Både före och efter matcherna på Råsunda så förekommer i princip alltid sten- och flaskkastning, diverse rusningar mot bortasektionen, avfyrande av fyrverkeripjäser och annan våldsam verksamhet som gränsar till rent upplopp. Polisen är fullt medvetna om att detta "hör till" men verkar tyvärr aldrig lära sig av tidigare års misstag. Istället tillåter ordningsmakten situationen i tillräcklig omfattning för att de själva skall få utrymme nog för att leva rövare i all detta hets.

Naturligtvis är de, eller vi om man så vill, som bara är där för att se en fotbollsmatch de som förlorar på situationen. Allt annat är dumheter.

Nej, jag vet. Denna film är inte direkt fotbollsrelaterad. Men med tanke på att polisen ständigt och jämt begår övertramp och direkta tjänstefel i samband med allsvenska fotbollsmatcher så är det viktigt att belysa hur poliskåren innehåller en hel del rejäla rötägg. Den här videon som visar vilken attityd två polismän har som genomför en "rutinmässig" trafikkontroll är ett exempel ur samhället som är helt frikopplad från fotbollen. Den visar en situation där polisen kör en civil bil och vägrar att legitimera sig för personen de stoppat för en kontroll.

När personen som stoppats frågar varför Kling och Klang inte vill legitimera sig så blir de inte bara tykna utan gränsar till att bli hotfulla. Detta är alltså vardagsmat ute i landet, i situationer som inte gränar till upplopp för fem öre. Sätt då den här machomentaliteten i kvadrat när större fotbollskommenderingar sker. Först då börjar ni ana ungefär hur snacket går inför de kommenderingar där stora grupper av fotbollsfans skall "bemötas och hanteras" av polisen.

Den som på allvar vägrar att se polisens attityd som en seriös katalysator till dagens fotbollsvåld i Sverige ägnar sig åt en kraftig förnekelse. Det är min ödmjuka åsikt inför efter ännu en dag och natt av förväntade sammanstötningar mellan supportrar och poliser. Den "kåranda" som frodas inom polismaktens led går ut på att bemöta vanliga medborgare som om de vore yrkeskriminella. Detta i kombination med att i alla lägen skydda sig själva snarare än att utföra sitt jobb - vilket i alla fall på pappret borde vara att säkerställa en trygg miljö för samhällets medborgare - visar att det behövs nytänk inom polismyndigheten.

Är det någon av er som tror att polisen tagit till sig alla otaliga problemsituationer som uppstått kring de senaste 20 årens matcher mellan AIK och IFK Göteborg? Då är ni nog i minoritet. För jag är alldeles övertygad om att vi kommer bevittna situationer där polis om inte av vilje, så av inkompetens, kommer tillåta våld och kaos kring Råsunda under de närmaste tolv timmarna.

Om så inte blir fallet, så vore det ett unikum i fotbollshistorien.

42 kommentarer:

  1. 10 poäng till den som dansar med en vakt eller en polis idag !

    SvaraRadera
  2. så jävla värd film o lägga upp. not! klart att det finns rötägg inom polisen precis som i alla yrkesområden, eller som i alla supportergrupper. väldigt konstruktivt detta här...

    SvaraRadera
  3. hata polisen. dem bara slår oss utan att vi gjort nått!!1oneone

    <3

    SvaraRadera
  4. Äh! Trams det är ju från start en provokation från bilistens sida. Kameran är på lättlurad polis bara såsett inkompetent iofs.

    SvaraRadera
  5. Hur många blåvita uppskattas åka upp idag?

    SvaraRadera
  6. Sant det du säger VV. Men fan vi behöver väl inte mata elden så att säga, om vi inte själva är intresserade av kravaller?
    Räcker det inte med allt hat mot aik, måste vi hata polisen med?
    Finns liksom rötägg överallt. Skrämmande dock att det finns så många inom Polisen.
    Uppträder vi så gott vi kan så vet vi att det är de som gör fel.

    SvaraRadera
  7. "Jag kan ge mig fan på att det blir kravaller i kväll"

    Ja med den attityden lär det inte bli ändring iaf..

    SvaraRadera
  8. Det jag hade önskat av polisen hade väl snarare varit att ordna så att det hade funnits avspärrning och bussar från arenan vid bortasektionen snarare än som det kommer bli nu. Att vi får vänta till sist, blir avsläppta och de som inte åker med Änglarna-bussarna spärras av från tunnelbanan tills att IFK-bussarna åkt och sedan utan polisassistans får ta sig för egen maskin tillbaka till centralen.

    Smäller ju varje gång det händer.

    SvaraRadera
  9. Polisen behöver fotboll och politiska möten för att visa att behovet är stort av dem. Dvs Polismyndigheten är i behov av pengar, pengar får myndigheter inte i det här landet då de gör något bra, då får de mindre pengar (för de kunde ju klara av det med rådande budget). Därför behöver Polisen kaos, AIK - IFK är väldigt lämpligt tillfälle. Och jo det finns rötägg inom den kåren precis som inom alla andra yrkesgrupper, tyvärr verkar våldsmonopol få många ägg att ruttna.

    SvaraRadera
  10. Vi blir många idag.. Och vassa ;)

    Nu är det dags. Hej!

    Krossa Gnaget Hata AIK!

    SvaraRadera
  11. L-arse...ska man tänka "idag blir de nog inte kravaller" eller? Tror du att de hjälper? Det tro fan att man måste ha en inställning som är kritiskt mot det om det ska ändra sig. Vad kan man som vanlig supporter göra? För det är precis så man tänker när man åker på sådana här matcher "Jag ger mig fan på att det blir kravaller ikväll igen" och det är fan inte man själv kan göra åt det. Det handlar inte om ens egna iställning mot det.

    SvaraRadera
  12. En film och en incident, verkar som om baraben vill att man skall hata polisen och göra det svår för dem, skrämmande, ta bort artikeln!

    SvaraRadera
  13. Precis som den killen i bilen tror jag att de flesta som slåss och kastar saker på varandra gör valet att plocka fram de sämsta sidorna av sina medmänniskor, inkl. polisen.

    Man blir bara provocerad av polisen om man är dum nog att bli provocerad av polis. Samma sak gäller andra supportergrupper. Alla kan om man vill välja bort provokationer och de rötägg man stöter på dagligen.

    Man kan alltid välja om man vill älska eller hata. Klappa eller peka finger. Sjunga eller skrika...

    Heja blåvitt!

    SvaraRadera
  14. Lev å njut. Hata fascisterna.

    SvaraRadera
  15. Den här artikeln skapar ju mer kravaller och föder mer hat...i motsatts vad du säger att du vill. Ta bort den från Bara ben...du är ju en idiot.

    SvaraRadera
  16. Hur kunde WM som alltid är så duktiga låta AIK huliganerna attackera blåvita spelare och ledare så som de gjorde förra året. Då om någon gång ska WM stå upp för Blåvitt.

    SvaraRadera
  17. Om vi INTE hade poliser skulle kanske en 3/4 (antagande) av kvällens besökare stanna hemma. Då skulle matchen inte bli så för varken spelare eller resterande 1/4.

    Så, ett par korta frågor till alla som "hatar poliser":
    1. Vill ni ha bort poliserna från fotbollsammanhang? (Nej)
    2. Vill ni att poliserna ska hålla en bättre kvalitet? (Ja)
    3. Vad får poliserna att bli bättre - hat eller konstruktiv dialog?

    ....

    SvaraRadera
  18. Anonym 13:15, Nej du är en idiot som inte kan hantera debatten. För känslan är ju att meningen med artikeln är att skapa debatt.

    Själv är jag en skötsam supporter, dricker inte osv men jag har sett sviniga poliser ändå. När vi var i borås borta i år så var en stor anledning att det blev oroligt där polisens fel. Rusar in med dragna batonger in en folksamling bara för att tvinga några snubbar att hälla ut sin öl, sprutar pepparspray när en annan snubbe råkar välta en flaska som krossas.

    Om polisen slutade hetsa bara för att få upp sin statistik så hade det varit väldigt mycket lugnare vid fotbollsmatcher enligt mig iaf.

    SvaraRadera
  19. 13/7/09 13:23

    jadu tror jag dom gjort med men svårt alltid vara på plats när saker och ting händer. Wm är riktigt bar med sina under grupper i det avseendet fråga Aik´s ligister själv!

    KROSSA GNAGET!

    SvaraRadera
  20. Fy fan, aldrig sett ett så klantigt inlägg på Baraben. Att jag får bevittna och uppröras av ett youtubeklipp kommer väl knappast få mig att bemöta polisen på ett bättre sätt. Nej, det är rena fördomar som föds av sådana inlägg. Vi är redan medvetna om att de finns puckon överallt, jag behöver inte bli övertygad om att alla är det.
    Och rubriken, vad fan är det för inställning? Det som sker är det som förväntas.

    SvaraRadera
  21. Det enda jag med all säkerhet vet är att alla skötsamma supportrar får sota för de stökigas beteende. Vi får ett uselt bemötande, får fraktas som boskap och våra rättigheter inskränks.

    SvaraRadera
  22. Klon: Vet inte vad du har sett som är så farligt...men jag är också en skötsam människa och supporter och jag har personligen inte haft några problem med väsendet. Det är ju ofta C-supportrarna som börjar hetsen, dom vill ju reta upp polisen så det ska bli stökigt..eller hur? Då är det ju inte så lätt för polisen som hela tiden blir hetsade och bespottade på sin arbetsplats att dra en gräns mellan vad som är "vanliga" supportrar och c supportrar..eller hur? Så länge en stor klick missköter sig så får man räkna med att oskyldiga också kommer i klämm, så är det ju med allt.

    SvaraRadera
  23. Skjut en snut!

    SvaraRadera
  24. den ene polisen va olof lundh på fotbollskanalen...HAHA

    SvaraRadera
  25. Känns som att VideoVixen är en utav ultraskillarna som tycker det är häftigt med lite småkravaller och bengalbränning. Det ger en sån härlig kick.

    Varför ens börja käfta med polisen, likt killen i filmen gjorde?

    Polisen sätter bara hårt emot hårt. Jag står i klacken på så gott som alla hemma- och bortamatcher och jag har aldrig mött en otrevlig eller galen polis.

    Som man bäddar får man ligga...

    SvaraRadera
  26. Poliser är lite kaxiga när de har en pistiol i fickan...

    SvaraRadera
  27. Anonym 13/7/09 16:09

    Helt klockrent skrivet! På alla IFK matcher jag vart på i alla år har jag bara vart med om polisbrutalitet en gång, d va när folk från våran klack rusa mot AIK klacken på gamla Gamla Ullevi, och folk slängde mynt. Då fick polisen nog och gick in å veva, men dom som stod där å hetsa å slängde grejer fick ju självklart skylla sig själva..... Personen i bilen verkar vara en idiot, hade han blåst, visat leg och vart trevlig så hade situationen ALDRIG uppstått! Han betér sig som en skitunge, då får man skit tillbaka... NÖT!

    SvaraRadera
  28. Fan va töntig film... ¨

    Skitungar säger jag bara..

    SvaraRadera
  29. 13:23>>>>

    Ska WM åka upp dagen innan och skydda spelare/ledare?

    SvaraRadera
  30. När ska folk inse att vi lever i ett samhälle med lagar och bestämmelser?? Jag tycker dom skulle tatt med skitungen till stationen och sen ringt hans föräldrar så dom får komma å hämta bilen... Så urbota korkat att kaxa sig mot polisen!! Ett leende och en snäll attityd har jag klarat mig undan 3 fortkörningsböter med!!! SKÄRPNING PÅ DAGENS BORTSKÄMDA UNGDOMAR!

    SvaraRadera
  31. 17:39 - håller me dig helt o hållet..

    Stryk skulle ni haft era små snorungar..

    SvaraRadera
  32. Ha ha ha. Självklart är det polisens fel att det är kravaller kring matcherna. Kamma dig Videovixen. Till c-gubbarna: boxas i skogen. Smutsa inte ned Blåvitt.

    SvaraRadera
  33. Tycker nog det är dax för alla snorungar att piska på alla gamla gringubbar !

    SvaraRadera
  34. anonym 16:09/ Med tanke på att Videovixen är en tjej har du ju inte så LITE fel i din "analys"...

    SvaraRadera
  35. "Har du någon paragraf du kan rabbla? Vi har gått två och ett halvt år seddu"

    Haha, vilken jävla förlorare.

    SvaraRadera
  36. ALLA!!! Lyssna på denna snubben: http://www.youtube.com/results?search_query=anti-terrorist&search_type=&aq=0&oq=anti-terr

    Namn: anti-terrorist
    Plats: www.youtube.com

    SvaraRadera
  37. 12:00 -> Så jävla rätt.
    Polisen har grym koll, men deras inlägg i budgetdebatten är en lek med Svensson och dess barn som insats. Se aik hemma 2007, man låter skiten hända och i en vecka efter "incidenten" matas vi (från tredje Makten, Media) med HUR mycket bevakningen kostar och HUR mycket mer som behövs för att bringa ordning. Inkompetens eller inlägg i budgetdebatten är vad det är INTE avsaknad av resurser...

    Det är för många vänsterbackar hos polisen OCH media, det är vad det är...

    SvaraRadera
  38. Fy fan vad fesna snuten är...hoppas alla blir arkebuserade som halvtidsunderhållning mot Trelleborg!

    SvaraRadera
  39. Videovixen... Vilket stolpskott du är!

    På grund av sådana som dig som polisen lackar ur ibland... Vilket jag tycker de gör helt rätt i. De skall inte ta hur mycket skit som helst.

    I mina ögon är den svenska polisen professionell och extremt tålmodig.

    SvaraRadera
  40. Tycker hela grejen är otroligt löjlig. Hel fel video att lägga upp, man blir ju bara irriterad på båda parterna. Dels Snorungen som vill va macho och visa upp att han har lärt sig på sverigescenen att poliser måste legitimera sig vid förfrågan. Dels polisen som enkelt hade kunnat plocka fram legitimationen och fått stundande diskussion ur världen. Poliser är viktiga i samhället och det gäller även fotbollsmatcher. Vad väljer man helt, att bli skriken åt av en polis att gå framåt eller bakåt eller få en flaska i huvudet av en Problemsupporter? Har själv varit C och det enda jag föredrog var att bry mig om Box mot motståndare inte poliser. Men tyvärr irriteras vi oftast lika mkt av dem som dem irriteras av oss. Kan inte alla bara ta en brun och flyga lite (L)

    SvaraRadera
  41. Hur svårt är det att visa brickan? Det tar 2 sek o så e diskussionen över sen. Dem poliserna kanske borde ta en kurs i "social skills" istället för att rabbla paragrafer...

    Sen så förstår jag inte varför folk blir arga över att nån har lagt upp denna film... Bara för att jag sett denna så betyder det ju inte att man blir polishatare, kamma er för fan.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.