2009/07/17

Matchrapport: IFK Göteborg - Örgryte IS (U21)

MATCHRAPPORT. Ett ungt IFK Göteborg tog idag emot ett något mer rutinerat Örgryte IS på en behaglig Klarebergsvall. Efter en jämn första halvlek tog IFK Göteborg över i andra och vann till slut med 2-0 efter mål av Joel Allansson och Niklas Martinsson. William Atashkade tvingades utgå efter knappa kvarten och fick ett hårt förband på höger lår.

Med match i Allsvenskan på söndag mot Trelleborg, en diger skadelista i A-truppen och några spelarförsäljningar därtill valde IFK Göteborg att matcha ett ungt manskap i derbyt mot Örgryte IS. I den elva som ställdes på plan fanns bara två namn som normalt brukar tillhöra A-truppen, målvakten Marcus Sandberg och William Atashkade. I övrigt var det idel namn ur juniortruppen. Tittade man på det rödblå manskapet så återfanns några fler kända namn såsom Martin Dohlsten, Denny Ervik, Alex Perreira, Tommy von Brömssen, målvakten Peter Abrahamsson och framförallt Dennis Jonsson. Därför trodde man inför avspark att det skulle bli en tuff uppgift för IFK Göteborgs unga spelare.

IFK Göteborg ställde upp med följande startelva:

MV. Marcus Sandberg

HB. Niklas Andersén
MB. Mikael Gonzalez
MB. Patrik Hansson
VB. Mikael Andersson (K)

HM. Christopher Mbamba
IM. Joel Allansson
IM. Niklas Martinsson
IM. Johan Lundgren
VM. Ali Selim

AF. William Atashkade

Bänk: Mattias Holmström (MV), Robin Alnäs, Jonas Björlund, Efe Yildrim, Jetmir Kurti.

Örgryte IS inleder matchen bäst och skapar visst tryck mot det blåvita målet. IFK Göteborg får mestadels ägna sig åt kontringar, i synnerhet genom ettrige William Atashkade som sin vana trogen sprang på alla bollar. Tyvärr tvingas William utgå efter knappa kvarten. Utanför planen lindas hans högra lår hårt och enligt honom själv small det till i baksidan av låret. Själva utgången var helt odramatisk och han gick ut för egen maskin så förhoppningsvis hann det inte gå illa innan han gick av. Det vore typiskt om William åker på en ny skada direkt efter att kommit tillbaka efter en gammal.

Hursomhelst jobbar IFK Göteborg sig in i matchen allteftersom och även om knappt några målchanser skapas åt endera hållet i första halvlek så tycker jag allt att spelet ligger lite mer under blåvit kontroll under större delen av första 45 minuter. Men det tillhör bara statistiken, för målchansmässigt är det lika fattigt åt båda hållen. Jag har med fyra noteringar i mitt block varav en lyder "Det händer fan ingenting!!"....

Första halvlek avslutas med att Dennis Jonsson åker på ett gult kort efter att ha utdelat en rejäl tryckare som får Mikael Andersson att flyga flera meter utanför plan. Mikael skall nog skatta sig lycklig över att Klarebergsvallen har en rejäl buffertzon fram till staketet där.

Till andra halvlek gör Öis ett flertal byten där man tar ut merparten av sina rutinerade spelare. Dennis Jonsson, Denny Ervik, Alex Perreira och Tommy von Brömssen går ut och endast Martin Dohlsten är kvar med allsvensk rutin. Även Seif Kadhim med några allsvenska inhopp i bagaget är kvar. Därmed är matchen nu mer en ren juniormatch än en b-lagsmatch och ett IFK Göteborg som kunnat stå upp mot det rutinerade motståndet i första halvlek tar nu över helt i andra. Man skapar raskt två jättechanser där Chris Mbamba kommer runt två gånger om och slår inlägg. På första inlägget kommer Jetmir Kurti upp perfekt och tvingar Peter Abrahamsson i Öismålet till en riktig busterräddning. Andra gången får Kurti en tå på bollen och styr den i ribban. Mycket nära två gånger om.

Målet låter inte vänta på sig. I 57:e minuten gör Joel Allansson 1-0 efter ett riktigt mönsteranfall. Jag skall försöka beskriva det, för det är ett skolexempel på en upprullning. Anfallet inleds med en lång krossboll mot Chris Mbamba på högerkanten som tar ner bollen på axeln och driver bollen inåt banan. Han drar med sig Öis vänsterback och skapar därmed ett tomrum bakom sig. Efter några meter slår han bollen bakåt till Niklas Martinsson som på ett tillslag slår bollen tillbaka ut på högerkanten dit Johan Lundgren förflyttat sig i öisbackens frånvaro. Några steg framåt i full frihet och sen ett flackt inlägg mot straffpunkten där en framrusande Joel Allansson kan stöta in bollen. Ett taktikupplägg som taget ur vilken pärm som helst. Lagerbäck hade gråtit av lycka.


I och med målet så avtar Blåvitts anstormning något. Man har ganska bra koll på läget men det blir glesare mellan målchanserna. Öis försöker ta sig in i matchen igen och matar mycket bollar på Nicolas Sandberg, som kan beskrivas som Öis motsvarighet till William Atashkade. Hade det inte varit för att Sandberg var lite väl ivrig i sitt djupledslöpande och därför sprang offside hela tiden så hade det kanske kunnat bli farligt för han har bra fart under fötterna. Men i och med alla flaggviftningar så dödas så gott som samtliga rödblå anfall relativt snabbt.

I 30:e minuten tänds dock hoppet för Örgryte då en av deras spelare blir nerriven i straffområdet och domaren pekar på straffpunkten. Seif Kadhim stegar fram och lägger upp bollen men straffen är inte speciellt bra slagen och Sandberg behöver bara luta sig lite lätt till höger för att mota bort bollen. I situationen efter river Martin Dohlsten ner Christopher Mbamba på ett sådant vis att domaren visar honom hans andra gula kort och därmed också det röda.

I och med bortfallet av såväl manskap som rutin så byter Öis in Dennis Jonsson igen som ett offensivt alternativ, men det blir aldrig speciellt farligt.

I 42:a minuten punkterar IFK matchen med ett andra mål. Joel Allansson lobbar bollen in bakom backlinjen mot en framrusande Niklas Martinsson. Fri med målvakten vrickar han bollen förbi Abrahamsson och trots att han blir nerriven lyckas han ta sig upp och kan stöta in bollen.

Matchen slutar 2-0 till IFK Göteborg, vilket känns som ett ganska rättvist resultat. IFK Göteborg vinner kampen på mittfältet, främst genom Johan Lundgren och Niklas Martinsson som båda har mycket hög arbetskapacitet och som därigenom fick ett mittfält med Martin Dohlsten och Denny Ervik att kapitulera. Det är starkt!


Fler bilder från matchen återfinns här.

Tillägg från Erling:

Först och främst måste jag säga att högerbacken Niclas Andersén är en ny bekantskap för mig. Om inte minnet sviker mig har jag inte sett denna yngling spela innan. Jag var lite nyfiken på vad han skulle prestera och han gjorde mig verkligen inte besviken. I första halvlek raderar han ut "Alex" totalt, och vinner i stort sett varje duell mot brassen. Även i andra halvlek, när brassen inte är kvar på plan, fortsätter Andersén imponera med sitt beslutsamma spel och väldigt precisa timing i sina ageranden. För mig är Andersén - som fyller 17 om en månad - helt klart matchens bästa spelare. Även hela innermittfältet med Lundgren, Allansson och Martinsson, samt Micke Andersson får pluspoäng i min bok.

Sen måste jag givetvis kommentera det faktum att William Atashkadeh återigen skadar sig. Detta är fjärde gången William skadar sig i år och som bekant har jag varit på plats varje gång det har hänt, nästan som om att en förbannelse vilar över min närvaro. Jag pratade med William efter matchen och nu är det baksidan lår som spökar för ynglingen. Troligen dröjer det ett par veckor innan han kan vara tillbaka för fullt igen. Vi kom gemensamt överens om att det kanske är bäst att jag inte är på plats nästa gång han spelar match...

14 kommentarer:

  1. Bra rapport, ville bara kommentera att det var Joel Allansson som slog passningen till andra målet. Annars var det som sagt en bra rapport

    SvaraRadera
  2. OK.. Det tyckte jag också, men jag gick på officiella som säger att Lundgren slog passningen.....

    Jag ändrar till Joel, för det var det jag egentligen ville skriva.

    SvaraRadera
  3. Tror Niklas Martinsson kan bli riktigt bra! han ju lite att brås på då farsan var helt okej också..

    SvaraRadera
  4. ville bara skriva att Martin Dohlsten fick sitt andra gula och inte rött direkt, han fick första kortet i en duell med niklas martinsson.

    SvaraRadera
  5. Tack som fan

    SvaraRadera
  6. Tack för en superb rapport! Gött med kunniga och engagerade kamrater!
    Pilfalk

    SvaraRadera
  7. 00:30: Tackar. Det är korrigerat.

    SvaraRadera
  8. Psycho In Spe2009-07-18 10:14

    Strålande! Tack!

    SvaraRadera
  9. Härligt...mer sånt här tack! Bra för oss som bor en bit ifrån GBG men som ändå vill följa ungdomarnas framfart....

    SvaraRadera
  10. Var första gången jag såg U21 lira igår och tyckte dom gjorde det förbannat bra.
    Härlig rapport förresten :)

    Jag skulle vilja ge cred/plus till följande spelare:

    Mikael Gonzales - Duktig högermittback trots sin storlek? (han står bredvid Patrik Hansson som är stor), många försök till krossbollar ut mot Ali Selim på vänsteryttern

    Johan Lundgren - Jäkligt spelskicklig offensiv mittfältare. Har många sköna sekvenser med bollen, inblandad mycket i spelet.

    Joel Allansson - Bra kämparglöd, står ofta rätt, återvinner bollen mycket bra

    Niklas Andersén - Vill bara nämna hans inställning, jäklar va bra den verkar vara. Går in tufft i alla dueller. Hans offensiv som högerback verkade hämmas lite av att han spelar högerback med en vänsterfot...?

    Det var väl de jag skulle vilja plussa för, och Olof, jag har ungefär liknande anteckningar om första halvlek. Den var inte mycket att hänga i granen. Synd på William som var tvungen att gå av.

    /Han med den lilla kameran... :)

    SvaraRadera
  11. Han med den lilla kameran: Tack för intrycken. Det är svårt att uppfatta varje individuell prestation när man samtidigt spanar efter bra fototillfällen. Det är ännu svårare att peka ut bra individuella prestationer när laget som sådant fungerar bra, vilket det gjorde igår.

    Så då är det tacksamt om någon annan fyller i det man råkat missa.

    Lägger du ut dina bilder nånstans?

    SvaraRadera
  12. Förstår det =) Absolut inget jag tycker du missat, ville bara dela med mig av min syn på vissa killar :)

    I dagsläget lägger jag inte ut dem någonstans, mest för egen skull. Tanken är att skaffa ett större objektiv så man kommer närmare och således få bättre bilder.

    Har aldrig tidigare skrivit matchrapport eller liknande, så för tillfället gör jag det bara för egen skull och för att lära mig.

    Kunskapen borde ja ha då jag varit aktiv fotbollspelare i ca 10 år och sedemera tränare, bl.a för Blåvitts pojkar födda -92 (inga pojkar längre dock)

    Extra kul att se William som jag var tränare för på den tiden (när de var ca 10-14 år)

    Kanske kommer det en matchrapport inskickad så småningom :) Du lär se mer av mig på U-21 matcherna i framtiden i vilket fall som helst :)

    Ha det gött!

    SvaraRadera
  13. Jag såg att du hade en Nikon. Deras 55-200 med VR är prisvärt. Funderar du på dubbelt så dyra 70-300 VR så spara pengarna - du får skärpa upp till 200 och mjukt däröver.

    Bara ett tips.

    SvaraRadera
  14. Olof: Tack för tipset, det är främst Nikons 55/200 med VR som jag har kikat på. Vi ses /Jocke

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.