2009/07/30

Sverige är inte stort nog för Blåvitt

KRÖNIKA. Varje säsong så lider en mästarförening som IFK Göteborg av det så kallade hemmasyndromet. Detta går ut på att lag som väl har bärgat en titel i Europa aldrig kan se ett inhemskt guld som något tillräckligt mättande och givande för att bli nöjd med en säsong. Det går aldrig, ska aldrig att gå, mätta fansens hunger.

Medelåldern på de blåvita läktarna är svårbedömd. Men sett till separata läktarsektioner går den att klassificera ungefär så här (detta är inte direkt en exakt vetenskap, notera det innan du börjar gnälla i kommentarerna):

- Klackläktaren: Medelålder ligger på strax över 20 årsstrecket, med en majoritet av fans som aldrig upplevt storhetstiden på 80-talet eller Champions League-eran på 90-talet. Det här gänget tycker att blåvit forntidshistoria är trippelvärvningen av Sandklef, Rosen och Gustav. Här finns dock en naivitet som formas till mentaliteten "vi kan faktiskt slå alla på en bra dag" och bidrar till positiva segervibbar.
Europeisk vinnarkulturskoefficient: 40 procents hets.

- Levande Ståplats: Medelålder på drygt 30 år vilket gör att majoriteten upplevde, eller växte upp med, de fenomenala framgångarna i Champions League. Här är Stefan och Stefan, Lindqvist och Rehn, husgudar. Fick i de flesta fall aldrig uppleva när pokalen -82, eller ens -87 lyftes. I alla fall inte "på riktigt". Men här lever en dröm om att återgå till CL-eran, en vacker dag. Om det inte är dags att utlysa säsongen till en så kallad "mellansäsong" då, då får återtåget vänta.
Europeisk vinnarkulturskoefficient: 50 procents hets.

- Östra Läktaren: Medelålder kring 40 år och mer utspridd på åldersskalan än de två tidigare nämnda läktarna. Men sett till medelåldern så är detta den generation av blåvita fans som borde passa väl in i den förstnämnda gruppen, den som aldrig nöjer sig med en inhemsk seger - då de redan smakat frukten av ett Europeiskt guld. Tyvärr är gruppen som är kring 40 år en minoritet här och medelåldern hamnar kring det här strecket som ett resultat av att många i grupperna "kring 25" och "kring 55" sitter på en och samma läktare.
Europeisk vinnarkulturskoefficient: 50 procents hets.

- Västra Läktaren: Medelålder på 50+ gör den här läktaren till arenans lugnaste. Här finns en stor grupp av pensionärer som tycker det är jobbigt att sitta i solen, som vill sitta en bra bit bort från "stökiga och gapiga ungdomshuliganer" och som var med på Bebbens tid. De är ofta allmänt sura, men sällan på att framgången är för liten. I stället brukar priset på korven vara ett hetare samtalsämne mellan bänkraderna.
Europeisk vinnarkulturskoefficient: 40 procents hets.

- Spädbarnsläktaren: De tycker det är extremt roligt när IFK gör mål. De vet i bästa fall vem Peter Ijeh var, men under förevändningen "honom har pappa berättat om, han var bra när jag var en bäbis". De har inte någon Europakultur och med rådande utveckling är det tveksamt och de någonsin kommer få det.
Europeisk vinnarkulturskoefficient: 10 procents hets.

Det som utmärker hemmasyndromet är att en förenings supportrar efter en Europa-pokal aldrig återgår till vardagens känsla av att vara nöjda. Den här mentaliteten förändrar målet för verksamheten, det blir inte vägs ände att vinna SM-guld. Den segern är bara ett delmål på väg mot det riktigt viktiga, nämligen att på allvar slåss mot de stora jättarna på kontinenten.

Sedan IFK Göteborgs kräftgång åren 1999-2003, när fem raka katastrofsäsonger tvingade blåvita fans att rasera och återbygga sina världsbilder, så dog en stor del av hemmasyndromet ut inom den blåvita rörelsen. Det är väldigt synd. För är det något som formar ett storlag så är det fansens, medlemmarna, supportrarnas, publikens mentalitet. I vilken mån stöttar de sitt lag genom biljettköp, läktarkultur, sponsring, souvenirköp och alla andra bäckar små? Den frågan är ofta avgörande för vilken styrka en modern fotbollsförening har i slutändan.

Där kan vi blåvita bli mycket bättre. Före Bosman-domen gick det utan problem att vara kräsen som Göteborgare. Det fanns väl ingen anledning att gå på hemmamatchen mot Örebro när vi ändå skulle spela mot Manchester United eller Barcelona veckan därpå? Den kombinationen fungerade för oss, då vi faktiskt hade ett spelmässigt mästarlag som stod långt över svensk medelmåttighet. Stundtals lirade halva Blåvitt i landslaget.

Vi var alldeles för stora för Sverige.

Men i dag blir mötet med Europa och Uefa Europa League en helt annan upplevelse. Nu sviker biljettförsäljningen till matchen mot Tel Aviv, för den rankas inte som något viktigt bland blåvita fans. Det viktiga har i stället blivit Allsvenskan. På gott och ont.
Effekten av att den europeiska vinnarkulturskoefficienten skiftat över till fördel för inhemska Allsvenskan går väldigt mycket hand i hand med vinnar-, eller ja, förlorarmentaliteten som råder för tillfället. Väldigt få av "oss" tror på fullt allvar att IFK Göteborg skall ha en chans att gå långt i Europa. Därför känner många att det är en slöseri med tid, pengar, kraft, ork och sinnesro när Blåvitt åter igen försöker kravla sig vidare i en av dessa cuper.

Men om vi supportrar inte tror på det - hur ska vi med rak rygg förvänta oss att de blåvita spelarna, den blåvita lagledningen eller den blåvita organisationen skall tro på det? Om vi medlemmar och supportrar inte tror på vårt lag, vår förening och vår framtid, vem ska då göra det?

100 procents europeisk vinnarkulturskoefficient innebär rätt mentalitet för att inte nöja sig med ett guld i Allsvenskan. Det innebär en inställning där fruktansvärd hunger för mer än inhemsk framgång bubblar inombords. Hur många procent av detta kommer vi upp till på Gamla Ullevi när kvällens äventyr tar sitt första stapplande steg på Gamla Ullevi?

Jag är i alla fall inte nöjd med att endast slåss om det allsvenska guldet. Europa var det vi tillhörde när jag växte upp och platsen i Europa hoppas jag vi ska återta lagom till att mina barn växer upp. IFK Göteborg är för stort för Sverige och vi blåvita måste vara hungriga på framgång i Uefa European League. Inte nästa år, inte året där efter eller året efter ytterligare 22 mellansäsoner.

Det som var Uefacupen,
det som är Uefa Europa League,

det ska erövras i dag.

66 kommentarer:

  1. Så jävla bra skrivet. Det här var mitt i prick. Jag blir aldrig riktigt nöjd. Jag vill ha mer....

    SvaraRadera
  2. härlig hets. fick en go känsla av gamla baraben under skatteskandalen nu...

    SvaraRadera
  3. Det är ju snarare överheten som sätter stopp för att svenska lag ska lyckas i Europa, spelare tvingas skriva på för norska och danska strykgäng för att dom betalar dubbelt så mycket och slipper skatten...

    SvaraRadera
  4. Bra, gött hetsat änna!
    Jag stod och sjöng "always look on the bright side of life" på drömmarnas teater, med blåvitt nedanför, för ett och ett halvt decennium sedan... det gör jag fanimej gärna igen!

    /tosslanda!

    SvaraRadera
  5. Tack. Tankvärd krönika som tar upp ett problem som finns bland många blåvita: förlorarmentaliteten där folk nöjer sig med "mellansäsonger" och sådan skit som inte är värdig en storklubb som Blåvitt.

    SvaraRadera
  6. Precis. Det är i Europa vi ska spela. Det är därför det känns ganska dumt att vi ska behöva möta de här smålagen i Allsvenskan gång på gång. Vi inom supporterkulturen kring Blåvitt måste höja våra krav och våra målbilder. Vi ska inte jämföras med var sig MFF eller AIK, vi är så mycket större. Vi är storlaget från Skandinavien. Vi är Blåvitt.

    SvaraRadera
  7. Håller med, det är fan på tiden att vi blir det storlag vi SKALL vara i europa!

    Sen finns det ju som många påpekar många problem och hinder på vägen dit.

    En stor anledning till att de svenska lagen aldrig lyckas är ju för att den tjocke Lagrell helt förskjutit allsvenskan gentemot de andra "stora" ligorna även med transfers.

    SvFF måste våga satsa mer på svensk elitfotboll!

    SvaraRadera
  8. Tankvärd krönika. Tankvärda kommentarer.

    SvaraRadera
  9. flaggviftarn2009-07-30 01:06

    När jag stod på olympia stadion i München en februarikväll 1995 och såg Blåvitt spela kvartsfinal i champions league mot Bayern München, så var det den självklaraste saken i världen.
    Blåvitt tillhörde den absoluta europatoppen. Jag är en av dom lyckliga som var med när alla VISSTE att vi kunde slå vilket jävla lag som helst i världen. Den känslan finns kvar därbak i tankarna, Blåvitt kan göra det igen.
    Nej, Blåvitt SKA göra det igen!

    We're to sexy for Sweden!

    SvaraRadera
  10. vi som är 35 och sitter på familjeläktarn då?, med barn i 5 :års åldern som vi fanatiskt fostrar in i den Blåvita kulturen, vi har upplevt båda Uefa gulden samt allar framgångar på 90 talet!( Jävvlar vad vi skällde på Linkan)

    SvaraRadera
  11. Det bästa som skrivits på Baraben på ett bra tag. Hoppas spelarna läser detta och taggar till!!!!

    SvaraRadera
  12. Imorgon blir det våt betong, attityd, adrenalin och ekande läktarsånger!

    SvaraRadera
  13. Västra läktarn2009-07-30 01:34

    Jag var med på 80-talet. Visst är det kul när det går bra för IFK även utanför Sverige, men sikta inte för högt, inse fakta; killarna spelar i världens bästa världsdel och vårat land har inte urvalet eller pengarna som krävs för att nå toppen. Ni ser ju vad som händer med talangerna, de vill ju inget annat än att växa ut i Europa.
    Om vi kan vara klubben småkillar och växande talanger väljer för att nå ut i Europa är väl det gott nog? Då blir ju IFK det naturliga valet för framtidens stjärnor och nationellt skördar vi framgångar. Det är väl den linjen ledningen följer idag, eller har jag missat något viktigt?

    SvaraRadera
  14. Hej, någon som minns förlusten mot TFF borta för en knappa vecka sedan?

    SvaraRadera
  15. Har vi spelat mot Trelleborg i år?

    SvaraRadera
  16. ja, vi vann med 3-1 i våran betong! Jag vill inget hellre än att blåvitt ska pissa på storlagen i europa å stolt kunna hetsa alla som inte har ifk göteborg närmast hjärtat, men samtidigt måste man vara realistisk. vi ska vara glada om vi ens får vara med i nån större europeisk cup. Segrar mot united å barca e för långt borta med spelare som dalex å hjalle. det håller helt enkelt inte.. men imån ska vi göra vårt bästa för att heja fram blåvitt till en lekplats i europa igen! FRAMÅT!

    SvaraRadera
  17. ahlberg, får man fråga hur gammal du är? Vad ligger din mentalitetprocent på egentligen?

    SvaraRadera
  18. Någon som kan förklara varför det är 11 utespelare + Werner på lagfotot ifrån 82? Det kanske är lösningen för att Blåvitt inte skall åka ut direkt i år. 12 Spelare på planen, lär ju inte domaren reflektera över.

    SvaraRadera
  19. Sillstryparen2009-07-30 07:42

    I grunden tycker jag att du har all rätt, Korven. Visst borde ALLA IFKs matcher vara viktiga för supportrarna - även cupen!

    Samtidigt blir jag lite bekymrad. Det där med att ställa krav förutsätter kanske också att man inte bara bör utan att man ska begära ex. tränarnas eller sportchefens avgång om Blåvitt inte tar sig till Europa League i år. ´

    "Jag vill ha guld, som vi en gång har haft liksom." / Sparven

    Och jag vet inte med dig, men jag tycker att de gör ett rätt bra jobb.

    Fotbollsmässigt så tror jag inte heller att vi är riktigt redo för den kravbilden. Vi kan säkert skaka Hapoel och det finns helt klart en chans att vi kan ta oss till Europa League.

    Men för att jag ska kräva nästa steg, så måste IFK ha en bra grund att stå på.

    Fortsätter Rehn/Olsson att utveckla vårt lag under de kommande åren i takt med att kassakistan fylls, friskolan producerar sin första spelare i blåvitts U-trupp, våra internationella samarbeten kickat igån och Pöta, Mackan och Gustav vänder hem igen - Då pratar vi om stora möjligheter att vinna Europa League.

    Resan fram tills dess tror och hoppas jag består av ytterligare ett gäng titlar, internationella matcher och nya spännnande spelare på Gamla Ullevi.

    SvaraRadera
  20. Håller med Sillstryparn, Kan IFK fortsätta fostra talanger i laget, vara sjyssta och släppa dem i rätt läge, så att de alltid känner sig välkomna tillbaks, så kommer vi att kunna få en fin ström om ett par år, där någon gammal hjälte återkommer varje år, samtidigt som vår största talang går ut.

    Och när vi får tillbaka sådana som Pontus, Risp, M.Berg mm med internationell Rutin, då kommer vi börja kunna hota i Europa.

    Följden blir att våra talanger väntar et tår extra innan de går, eftersom de får uppleva stora matcher med IFK, samt att det inte går till Ålborg, utan till "riktiga" proffslag när de väl går.

    SvaraRadera
  21. Bra krönika!

    SvaraRadera
  22. En gubbe från västra läktaren: Jag tycker du är lite väl kategorisk om oss gamlingar, att vi skulle vara snåla och klaga på korvpriset. Jag och mina kompisar hinner aldrig köpa korv för då missar man oftast början på andra och det vill man ju inte, däremot så köper vi alltid 50/50 lotter allt för att stödja vår förening.Vi tycker också att vi i början av året hade ett mer talangfullt lag än någonsin, men då var ju Pontus, Bjärs och fraför allt Söder med. Jag såg Torbjörn Nilsson i samma ålder när han spelade med Jonsered mem måste säga att Robin är en ännu större talang. Sedan finns det ju hur många andra talanger som helst idag.

    SvaraRadera
  23. Fast det var väl UEFA cupen vi vann? Så nå´t "riktigt" storlag i Europa har vi nog aldrig varit...

    SvaraRadera
  24. Levande ståplats? Kan det vara levande sittplats?

    SvaraRadera
  25. Mycket bra text!

    SvaraRadera
  26. inget storlag? Hitta 2 andra lag som vunnit uefa cupen 2 gånger, och på så kort tid.

    SvaraRadera
  27. Läste ett knäck på Roy A i MFF i gårdagens DN. Det är väl fan att vi inte vann straffläggningen i den där jävla semifinalen -86 så man sluppit att bli ifrågasatt...nä, nu avgår jag.

    SvaraRadera
  28. Blävitt ska ut i förorterna, inte någon annanstans!Det är där och endast där dom hör hemma!

    GAIS äger Götet!

    SvaraRadera
  29. "Fast det var väl UEFA cupen vi vann? Så nå´t "riktigt" storlag i Europa har vi nog aldrig varit"

    Du måste nog vara av den yngre generationen. På 80-talet (innan Champions League), så fick endast seriesegrarna i respektive land delta i Europa-Cupen (som sedermera bytte namn till C-League). Inte som idag, då 4-5 lag från de större länderna är med.

    Som jämförelse så skulle t ex: Liverpool, Chelsea och Real Madrid spelat UEFA-cupen i år.

    SvaraRadera
  30. Utöver ämnet men e det nån som vet hur många biljetter som sålts till kvälls match?

    SvaraRadera
  31. Det var väl en 6000 igår em
    Blev nyss åtminstonde tre biljetter till :)

    SvaraRadera
  32. NU är man laddad!!!! En härlig text att insupa så här på matchdagen. Baraben räddar det som räddas kan bland läsarna i och med denna text!

    SvaraRadera
  33. Word. Känner precis samma sak. Allsvenskan i all ära, men det är Europa som lockar.

    SvaraRadera
  34. Det kanske inte går att med vettiga argument skrika det som stod på framsidan av ÄT en gång i tiden "FEAR EUROPE WE ARE BACK AGAIN" numera, men jisses vad man älskar europamatcherna.

    Vi var ju snea på 90-talet att vi fick kvala till CL, vi tyckte ju vi skulle vara direktkvalificerade till gruppspelet. Och för de som ej vet det så de allra första åren fick ALLA lagen kvala till CL.

    Förövrigt undrar jag fortfarande vad det blivit i Milano 92 om vi satt den där första chansen vi fick vid 0-0...

    SvaraRadera
  35. "Blävitt ska ut i förorterna, inte någon annanstans!Det är där och endast där dom hör hemma!

    GAIS äger Götet!

    30/7/09 10:21"

    -gais ska ner i tvåan där de hör hemma, och det löser ni ju så bra på egen hand.

    SvaraRadera
  36. MERA HETS; MERA HETS; KOM IGEN NU DET ÄR SNART MATCH!!!!!

    SvaraRadera
  37. anonym 30/7/09 11:12:
    du menar om inte Thomas Andersson, numera Hvenveldt missat så grovt som han gjorde.....
    ja va fan hade hänt då månne.... Glöm icke att en viss van basten var i kalasform just då heller.

    SvaraRadera
  38. Det bortdömda målet på Nou Camp -86, jag har aldrig riktigt sett en bra repris på det... Vi hade vunnit Europacuppen det året då! Vill nog inte se en repris heller, nu kan jag ju skylla på en hemmadomare. Men fasen vad bra vi var från -82 mot Valencia till -92 bodde jag på "O", sedan flyttade jag tyvärr ifrån Göteborg. Men hjärtat det är alltid Blåvitt! Ikväll blir det streamad match, på datorn. Sitter fast i London... Och vill gärna gå på en bortamatch i höst... Fullham-IFK hade varit förbannat kul, mysig arena och inte en helt omöjlig uppgift!

    SvaraRadera
  39. Nån som vet var man kan streama matchen ikväll?

    SvaraRadera
  40. Via Blåvitts hemsida skulle det vara möjligt enligt GP.

    SvaraRadera
  41. Du skall stå på O din jävel, shalalalala lala lala.

    Stod inte bortasupp. på O och vi på N?

    SvaraRadera
  42. Apropå -86 så dömdes målet bort av fel anledning, men det var inte ett korrekt mål, eller nåt sånt. Något slags rättvisa ändå kanske. Nä. Fy.

    SvaraRadera
  43. Bra skriven krönika!

    SvaraRadera
  44. Citat i dagens GT från Israelisk journalist:

    - Va? Ska de demonstrera? Mot Hapoel? Men...vet de inte att Hapoel är arbetarnas lag, som har palestinier i laget och har massor med sociala projekt tillsammans med palestinier i Israel. Det springer omkring tiotusentals arabiska småkillar med Hapoeltröjor.

    Jävligt bra koll de har i Proletärerna...

    SvaraRadera
  45. Hehe, inte på Europamatcherna i alla fall... Men har för mig att på Allsvenska matcherna så satt en hel del folk på O trots att det igentligen var ståplats. Särskillt på nederdelen. Enda gången jag kan komma på att O var borta var väl på finalen mot ÖIS.

    SvaraRadera
  46. Patetisk djävla krönika, skärp till dig...

    SvaraRadera
  47. Grym krönika!!! Mitt i prick, Tack som fan!

    SvaraRadera
  48. Finalen våren 2010 spelas på Volkparkstadion i Hamburg där vi vann ´82!

    Hamburg Hamburg här kommer vi - igen!

    SvaraRadera
  49. blir de Volkparkstadion 2010 för blåvitt tror jag svenskarna går man ur huse ner till Hamburg. jag ska dit sf iaf

    *Drömmer mej bort*

    SvaraRadera
  50. DETTA ÄR REDAN SAGT, MEN FÖR ATT FOLK SKA FÖRSTÅ VILKET STORLAG VI VERKLIGEN VAR:

    DE LAGET VI MÖTTE OCH SLOG UT VAR MÅNGA GÅNGER I MÖTANDE STUND SERIELEDARE ELLER TOPPSKIKT I EUROPAS ALLRA BÄSTA LIGOR.

    VET DET VAR VISSA LAG VI SLOG UT SOM VERKLIGEN VANN SIN TOPPLIGA JUST DET ÅRET VI MÖTTE DEM VILKET ÄR EN REJÄL MÅTTSTOCK PÅ HUR BRA BLÅVITT EGENTLIGEN VAR.

    DÅTIDENS UEFA-CUPEN VAR EN HELT ANNAN SAK ÄN VAD DEN ÄR IDAG.

    SvaraRadera
  51. Dundee supportrarna sörjer fortfarande.. (och skyller på gräset)

    http://www.youtube.com/watch?v=H040DhzMwDY

    SvaraRadera
  52. Ja, idag såg vi ju hur bra vi egentligen var, inte ä-r...

    SvaraRadera
  53. Sverige är tillräckligt stort för blåvitt. om vi inte hade släppt alla spelare vid 23års ålder så hade vi kunnat lyckas i europa men inte nu. se bara på nmatchen idag PINSAMT är ordet!

    SvaraRadera
  54. Såhär efter slutsignalen och 1-3 i baken, så ser detta inläggg väldigt "Sparven"-aktigt ut...

    Västra läktaren, Sillstryparen och P har så rätt, så rätt:

    Vistt kan man hoppas, men FFS, liksom... Vi har inte spelarmaterialet i dagsläget för att gå ut i Europa. Punkt.

    SvaraRadera
  55. Var det nån som hade väntat sig nåt annat, kan vi inte ens slå TFF eller Arslet så hur fan ska vi kunna vinna mot topplag från Europa?

    SvaraRadera
  56. Detta var sista matchen jag ser tills den jävla horan Alexandersson inte får spela mer. Hur i helvette tänker dom jävla åsnorna till tränare när dom låter det vidriga värdelösa svinet sätta sin fot på planen gång efter gång utan något som helst jävla resultat. Ge Bärkroth chansen att spela igen istället för Jakob och Dalex som inte kan spela fotboll.

    Har vi inte högre ambitioner än att ligga 3 snäpp under Israels näst bästa lag så kan vi lika gärna lägga ner klubben med en gång..

    SvaraRadera
  57. hohoho... ja där erövrades i sanning europa igen.

    SvaraRadera
  58. Kungen:

    instämmer helt med dig om dalex...såg hur sne hysén blev när han såg vem som kom gladeligen o tog hans plats där fram. Näe nu va d över för denna gången !!!

    SvaraRadera
  59. Det var fsakien också, då får vi vänta ytterligare ett år på ett nytt försök... Hoppas att vi då vid den tiden har ett starkare lag än iår. Blåvitt är sämre idag än vad vi var för ett år sedan. Det är väl inte tanken med ett ungt utvecklingsbart lag? Hoppas att klubben nu skall kunna behålla gubbarna några år och verkligen få bygga upp ett lag som blir bättre år för år.

    Sicken märklig jäkla domarinsats idag...

    SvaraRadera
  60. Kan ingen ta bort den här artikeln, den känns som ett dåligt skämt

    SvaraRadera
  61. Synd att bli utslaget hemma med 3-1 mot ett totalt okänt lag från de värdelösa israeliska ligan. Den e ju sämre än AS.

    Nu fick vi kvitto på hur jävla värdelös fotboll mitt lag lirar mot andra europeiska okända lag

    SvaraRadera
  62. Jaaa nu tar vi europaguld igen efter det gyllene utgångsläget 1-3 mot ett jävla skitlag från skitrael

    SvaraRadera
  63. Aldrig upplevt Europa "på riktigt" men är fortfarande aldrig nöjd med segrar i Allsvenskan eller Svenska cupen. Anledningen att jag gläds åt dessa segrar är tanken på "nu äntligen kommer vi tillbaka till Europa".

    Tyvärr också av samma anledning blir man helt knäckt när vi gör en sådan insats som idag när vi väl har chansen. Dagens match kändes viktigare än alla allsvenska omgångar tillsammans och just nu känns både allsvenskan och cupen meningslösa. Vi behöver ändå bara vinna dem för att kvalificera oss för Europa men skall vi bara floppa där varje år så kan det lika gärna kvitta!

    /Deprimerad Ängel

    SvaraRadera
  64. bengt. 63 år.

    anser du som skrev artikeln att vi som är invalidiserade, som inte kan dansa och hoppa på läktaren, inte är välkomna att komma och se och heja på blåvitt? att som jag gått och sett på blåvitt i 60 år, inte är välkomna till matcherna längre?
    som anders almgren i änglarna säger:
    alla är välkomna oavsett ålder och möjlighet att dansa, att se och heja på blåvitt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.