2009/06/09

U21-landslagets kapten utan kontrakt i IFK är märkligt

YO FRANKIE! Som de flesta säkert har märkt så har jag under det senaste året, främst på grund av tidsbrist, avvecklat mitt bloggande mer och mer här ifrån BaraBen.com. Istället spyr jag ur mig majoriteten av mina tankar och vardagshysterier på privata bloggen Hankins.se (oh lala vilken diskret reklampuff) som lever i skymundan av bloggmonstret BaraBen.com.

Men ibland kan jag helt enkelt inte låta bli.

För en stund sedan satt jag och scrollade igenom lite äldre blogginlägg på min egen blogg för inbördes beundran och hittade följande lilla textstycke i en bloggpost som publicerades 23 december 2008. Ett stycke som jag tycker är än mer aktuellt i dag, när U21-EM står för dörren:
"Men, det finns alltid ett men. Är det bara jag som tycker det är skitkonstigt att IFK Göteborg verkar släppa Bjärsmyr på ett sätt som påminner om hur Mourad och Vasquez sållades bort från priolistan?

Jag förstår inte hur en ordinarie mittback som knackar på landslagsdörren och är kapten i U21-landslaget (där han ska få visa upp sig i hemma-EM i sommar), inte får ett kontrakt där han blir nöjd och därmed skriver på.

Visst, spelare ska inte få diktera villkoren i sina kontraktsförlängningar hej vilt, men om han inte gör bort sig helt brutalt så kommer vi ha ett läge där vi kan sälja honom för rätt goa pengar - även med en vidareförsäljningsklausul som bestämmer en fix summa.

Något är skumt med allt detta. Ungdomssatsande Blåvitt borde väl ha ett enormt intresse i att förlänga med U21-lagkaptenen, även om han ställer höga krav. Stolthet är inget smart drag i dessa sammanhang. Det kan lätt spilla över i dumdristighet.

Av respekt för Bjärsmyrs egen vilja och mitt avståndstagande från fotbollsgrävandet så har jag inte hört mig för närmare i ämnet. Men visst blir man lite fundersam, nästan misstänksam, mot hur den här affären skötts?"
När BaraBen.com hade bojkottfest under Gais-IFK så skänkte jag en "Är det du som ska ta en bärs med Bjärs?"-tröja från Alternativa Shopen till festens celebra hedersgäst, Håkan Mild. Det tyckte jag var en lämplig pik till vår helgonförklarade sportchef, bortsett från det uppenbart skämtsamma i budskapet. Sedan något år tillbaka gräver jag och ett par av BaraBens ursprungsskribenter inte lika aktivt i IFK Göteborgs verksamhet på grund av arbetsåtaganden på andra håll. Det funkar helt enkelt inte att ägna halva dagarna åt att fråga ut folk med kunskap om vad som kan ske i föreningen - i alla fall inte om man vill upprätthålla ett någorlunda fungerande socialt- eller arbetsliv. Effekten är tyvärr inte bara lite mindre nyhets- och transferrelaterat material här på Blåvittbloggen - det skapar samtidigt en genuin nyfikenhet hos mig som blåvit supporter.

Just nu hade jag väldigt gärna haft en ingående beskrivning av hur förhandlingen om en förlängning med Bjärsmyr föll igenom och få lite insikt kring vem det var som tyckte vad och varför. En del av er tänker säkert "men forska då, ställ de inblandade mot väggen" och så vidare, men det är inte min roll längre. Jag sysslar med annat och hade hoppats att andra skulle följa i de fotspår vi stakade ut under 2006-2008. Därmed har jag även förväntat mig att det skulle dyka upp fler grävande men även allmäna informationskanaler som satsar hårt på att bevaka Blåvitt. Helst på just det sättet vi lyckades rätt bra med under ett par år, genom närgången supporterjournalistik, där änglar kommer när organisationen genom kontakter, källor och informationshunger. Det är en viktig roll för supportrar i dagens informationssamhälle då vi genom sådan press faktiskt även kan säkerställa en öppenhet gentemot föreningens medlemmar.

Där blir jag tyvärr besviken på vår förmåga. De blåvita supportrarna är väldigt många och finns i alla områden både geografiskt, klasshierarkiskt och i samhällets olika intresseskikt. Men tyvärr är det ett väldigt litet fåtal av alla dessa som aktiverar sig på ett sätt som driver på utvecklingen och lägger press på föreningen. Naturligtvis finns de där ute, ni vet vilka ni är och där måste ett par personer kring Supporterklubben Änglarna, ett delvis annat gäng kring projektet Levande Ståplats och ett tredje gäng runt våra Ultrasgrupper få grädde, för att nämna några som aktivt gör skillnad. Men bakom fåtalet som kämpar står en enorm grå massa med armarna i kors.

Det är inte bra för vår supporterkultur.

Jag tror stenhårt på att supportrar som ställer höga krav och ständigt flåsar föreningen i nacken är supportrar som säkerställer en hög lägstanivå för alla våra verksamhetsområden. För visst är det lite skumt att U21-landslagets lagkapten är på väg in i ett EM om ett par veckor men att han samtidigt sitter på ett utgående kontrakt i IFK Göteborg? Det Blåvitt som ständigt gör en stor sak av att ungdomssatsningen står i centrum för organisationen? Men om detta talas det knappt någonting alls.

Varför finns det inte tio bloggar, femton hemsidor, tjugo nätfanzines och ett hundra forum där dessa frågor dissekeras, analyseras och detaljgranskas dygnet runt? Ni finns ju där ute alla ni blåvita med hjärta starkt klappande för vårt lag, vår stad. Bland annat så träffade jag drygt 41 000 av er på Ullevi en blöt och segerrusig höstdag 2007. Har ni lagt ner att bry er om vårt lag, vår förening, vår supporterkultur, sedan dess? Jag hoppas inte det.

Om inte annat, så ta chansen att börja blogga på BaraBen.com. Jag vet att de tar in nya fräscha skribenter då och då, så varför inte aktivera dig för en mer livaktig och intressant supporterkultur i Göteborg? Maila BaraBen med din ansökan att börja blogga.

Don't just bitch and moan, make a difference.

24 kommentarer:

  1. Tuve-Ulla 63 år som var på guldmatchen 07 bryr ju sig såklart inte om supporterkultur

    Vi är och har varit runt 10000 trogna under en väldigt lång period nu, snittar ju även ca 10000 dom senaste 10 åren. Det är dags att vakna ur 80-talet, vi är inte fler, vi är inte längre Sveriges största klubb.

    SvaraRadera
  2. anonym 00:24/ Bara för att man inte går på varje match innebär inte det att man faktiskt inte kan bry sig, eller för den delen vara med och förbättra saker och ting på olika sätt.

    BaraBen har haft framgångsrika skribenter i utlandet och på "baksidan" som bidragit med avgörande information och hjälp i olika lägen bara genom att vara lite drivna och kreativa.

    Att utesluta den stora massan som mindre blåvit eller mindre äkta som supportrar är ett misstag, inkluderande syn på den frågan tror jag gynnar inte bara föreningen IFK Göteborg utan supporterrörelsen som helhet.

    SvaraRadera
  3. Mycket väl rutet Frankie. Själv är jag studerande samt jobbar så för stunden har jag inte tid att bidra med något särskilt konstruktivt för supporterkulturen. Visst är man aktiv på vissa forum, men inte mer. Visst är det synd, men som du säkert vet så jobbar de allra flesta heltid. Man har familj, vänner etc. som du själv uppgav som en anledning till att du inte är en lika frekvent bloggare här. Tid kostar pengar...

    SvaraRadera
  4. jag tror det är väldigt många som inte fattar att principen "många bäckar små" faktiskt fungerar utan bara låter enskilda dra ett stort lass. det är väl bara att se på supporterklubben änglarna som har 3000 (+) medlemmar men har en handfull riktigt aktiva föreningsmedarbetare i dag. varför är det så? det kan ju inte bara vara inkompetens i ledningen som inte lyckas få fram alla som vill hjälpa till...

    SvaraRadera
  5. Anledningen till att Blåvitt inte var beredd att ge Bjärsmyr vad han ville ha handlade nog inte om att man inte ville ha kvar honom eller att man inte hade råd. Jag tror att om Mild skulle erbjuda Bjärs de han ville ha (som väl skulle kunna vara vad en ordinarie back i danska ligan tjänar) så skulle de betyda att alla andra i truppen vill ha lika mycket betalt, därav problemet. Tror inte de finns fler hundar begravda här.

    Annrs har du helt rätt i det du skriver Frankie.

    SvaraRadera
  6. tips från coachen2009-06-09 01:38

    anonym 00:57/ Men det där är ju helt ologiskt, alla spelare tjänar ju redan olika idag. Bara för att Hysén och Selakovic har en hög lön gör ju inte det att Erik Lund eller Hjalmar Jonsson kan kräva att få lika hög lön som dem. Så funkar inte saker och ting.

    Naturligtvis vill föreningen undvika lönespiraler, men när det kommer till en U21-landslagskapten som dessutom är proffsaktuell är det ju MINST SAGT värt att öka den lönen tillfälligt för att säkra en större inkomst vid försäljning alternativt när en av våra bästa unga spelare stannar kvar.

    SvaraRadera
  7. HjalleMen ska fan ha högst lön i blåvitt, han har spelat flest matcher i A-laget!

    Eller som Jonas Olsson sa, Bengt var bäst. Han höll flest nollor under guldåret så han var ju bäst.

    Hjalmar är bäst.

    SvaraRadera
  8. vettefan om jag uppskattar det här inlägget frankie! finns något på en och samma gång ursäktande som anklagande i tonen och det är aldrig särskilt sympatiskt... tack för allt annat kring blåvitt dock! // Hmm

    SvaraRadera
  9. hankins, inse att det blir tjatigt att "dissekera, analysera och detaljgranska [blåvitt] dygnet runt?"

    IFK är ett stort intresse men om man inte har några andra bollar i luften samtidigt ja då är det inte ett helt liv man lever. Själv brukar jag ta med mig kikaren och mitt barn ut på fågelskådning.

    SvaraRadera
  10. Enligt rykte krävde Bjärs en gräns som tvingade Blåvitt att sälja om budet överskred ett visst belopp. Precis som de Blåvita kontrakten var fram till en stund sedan då vi tvingades släppa våra stjärnor och talanger för kaffepengar.

    Blåvitt har gjort princip av av att inte skriva sådana kontrakt längre och ville inte göra undantag. Speciellt inte med Bjärsa.

    Om så är fallet har Blåvitt gjort rätt.

    Dahlin är ett svin som aldrig varit bra för Blåvitt!

    SvaraRadera
  11. Givetvis är det ekonomiska krav från Bjärsmyr som ligger till grund för Blåvitts agerande. Förmodligen finns det också en girig agent, helt utan klubbkänsla till blåvitt, någonstans i bakgrunden som ger Bjärsmyr en del råd. Bosmandomen innebär att en spelare utan kontrakt kan roffa åt sig en större "del av kakan" själv. Blåvitt har garderat detta läge med flera duktiga spelare som knackar på dörren till startelvan. Tänk på att Blåvitt är mitt uppe i en egen ungdomssatsning som innebär att truppen till stor del ska innehålla egna spelare som fostrats i akademien. Jag tror inte att en "egen" spelare hade agerat som Bjärsmyr. De spelare som nu står på tur har ett hjärta som klappar för Blåvitt. De är lojala och har en helt annan klubbkänsla än Bjärsmyr. De är tacksamma för den utbildning de har fått i Sveriges bästa förening och de vill ge något tillbaka genom att skriva på ett nytt kontrakt innan de säljs till proffslivet utomlands. Tänk på att Bjärs faktiskt har behandlats proffsigt av Blåvitt genom att inte "frysas ut" som bänknötare.
    Det finns ytterligare en parameter som heter "skador". Se vad som händer med ÖIS just nu, och deras välbetalda nyförvärv som numera går på rehab. Jag tycker att detta är en logisk och tydlig signal från IFK Göteborg som borde betala sig på sikt.

    SvaraRadera
  12. Lycka till i Fiirentina Bjärs.

    SvaraRadera
  13. Just gänget runt Levande sittplats har ju lagt sin tid och energi på att skapa just LS. Att begära att ett gäng 35-åringar med familjer och jobb ska göra samma grävande jobb som en 24 årig journaliststudent gjorde är väl lite hårt.

    SvaraRadera
  14. Minns att Barcelona plötsligt blev skrämda när andra klubbar kom och erbjud deras talanger feta kontrakt när de skulle in i seniorfotbollen i början av 2000-talet. Barca svarade med att erbjuda sina talanger högre löner för att stanna. Roberto Trashorras var till exempel en av talangerna som erbjöds fantasilön, en kille som det inte blev någonting av. Efter det beslutade sig Barca för att inte gå med i lönerejset för de unga killarna utan satsa på sin nuvarnade filosofi. det är lite samma grej med Blåvitt, man vill inte hamna i en lönekarusell, som vi en gång varit i, och låta löner skena för vissa spelare som, faktiskt, är ersättliga (Kalle kommer att bli en fullgod ersättare).

    Sedan vet vi faktiskt inte vad Bjärs skulle ha. Bjärsa vill utomlands, han hade inte kritat på om Mild hade ökat lönen med 5000 kronor, 15000 kronor, 30000 kronor. Han skulle ha sin klausul och det är inte aktuellt. Så dra då, vi klarar oss utan dig din snikne jävel.

    SvaraRadera
  15. Även vi har ett liv frankie-boy och kan inte lägga all tid på blåvitt...

    SvaraRadera
  16. Vad har hänt med Simon Blank-bloggen, de hade kanske kunnit ta tag i grävandet?

    SvaraRadera
  17. "Just gänget runt Levande sittplats har ju lagt sin tid och energi på att skapa just LS."

    Ja, det är ju strålande! Men resten då? Alla kan inte gräva upp grunden på Kamratgården, men alla kan göra NÅNTING för att bidra till IFK Göteborgs utveckling.

    SvaraRadera
  18. anonym 09:36/ Det kräver ha ju inte heller, han säger att det är konstigt att det bland våra tiotusentals fans inte dyker upp ens ett par tre stycken som gör sådant...

    SvaraRadera
  19. anonym 10:53/ Den bloggen var ju något av det sämsta (kvalitativt) vi sett, eller hur?

    SvaraRadera
  20. Intressant tänk, jag hade gärnat fått svaret på detta men troligen får vi aldrig reda på nått varför.

    SvaraRadera
  21. Två första kommentarerna är intressanta, Anonym och så Frankies eget. Hur många är vi egentligen som kan räknas som engagerade?

    SvaraRadera
  22. Enligt säkra källor så handlar det inte om pengar. Bjärsmyr vill helt enkelt komma ut i Europa och utvecklas mer, han vill ha nya utmaningar. Han har ju redan vunnit allt man kan vinna som allsvensk spelare. Ska han någon dag komma med i A-landslaget så måste han komma utomlands. Så nu kan ni lägga ner och klaga på att blåvitt gör ett dåligt jobb............

    SvaraRadera
  23. Först vill jag bara framföra ett stort Tack till alla er som lägger ner ett jättejobb för den här bloggen !

    Jag kan däremot förstå Bjärsmyr och han vill utomlands. Jag vet att bjärsmyr har och alltid kommer att ha stor kärlek för blåvitt

    jag tror att det stör bjärsmyr att han inte har slagit sig in i A-landslaget ännu, och vill därför flytta till en större liga och möta bättre spelare !

    jag har ingen förståelse mot er som kallar bjärsmyr för svikare eller att han är penga kåt !

    Vem vet hur många ggr blåvitt har sagt nej till bud på bjärsmyr ?

    Alla epoker har ett slut ! ingen av våra unga spelare kommer stanna i blåvitt livet ut !

    SvaraRadera
  24. Jag skulle gärna vilja blogga men alkoholen går före, skål.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.