2009/06/12

Gästkrönika: IFKs borg, de andras sorg

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. Vill du dela med dig av dina tankar eller åsikter till BaraBens läsare så mejla in ditt material. I dag talar signaturen "Höjdrädd" ut kring vår nya hemmaplan.

Göteborgs senaste stolthet, Gamla Ullevi, invigdes 5:e april och har sedan dess utgjort hemmaplan för stadens tre allsvenska alliansklubbar IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS. På förhand ställdes det skyhöga förväntningar både på arenan och dess effekt på stadens fotbollskultur. Nu har lagen och publiken gjort sig hemmastadda och det råder inget tvivel om att Gamla Ullevi har gett effekt på Göteborgsfotbollen. Men blev allt till det bättre?

Den nya arenans första vår har per dags datum, innefattat 19 allsvenska matcher varav tre alliansderbyn. 1-5 eller 5-1, 3-0 eller 0-3, 0-1 eller 1-0. IFK:s borg, de andras sorg.

GAMLA ULLEVI ANNO 2009

Enligt beslut i Kommunstyrelsen fick Higabgruppen i uppdrag att projektera, uppföra, äga och förvalta en ny fotbollsarena. Arkitekt blev Lars Iwdal, arkitektbyrån ab. Gamla Ullevi återuppstod således i ny skepnad i hörnet Parkgatan/Ullevigatan, på samma plats som sin framlidne namne.

Premiärmatchen gick av stapeln den 5:e april och har sedan dess utgjort hemmaplan för Göteborgs alliansklubbar IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS. Arenan är även utsedd till att vara damlandslagets nationalarena. Vidare kommer finalmatcherna i världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup gå av stapeln på denna anrika mark där det har lirats boll sedan 1916.


Lite punktfakta om Gamla Ullevi vidare kallad GU:
- 18 800 platser varav 3 800 är ståplatser
- Kommersiella ytor om cirka 2 500 m²
-17 försäljningsställen
- Loungeområde för arrende om cirka 1 100 m² inklusive 27 loger
- 15 toalettenheter för dam, 15 toalettenheter för herr
- 2 storbildsskärmar
- Planmått: 105 * 68 meter
- Restauranger: 2 stycken
- Premiärmatch: 5 april 2009
- Invigning Nationalarenan för damer: 25 april 2009


IFKs BORG, DE ANDRAS SORG

Varken GAIS eller ÖIS kan vara särskilt nöjda med våren. Den nya hemmaarenan har knappast medfört den på förhand väntade publiktillströmningen, dessutom är potten med inspelade hemmapoäng under all kritik. Örgryte IS håller till exempel på att sätta ett nytt bottenrekord, får anledning att återkomma till detta. Blåvitts situation är något annorlunda, detta återkommer vi också till.

Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap, GAIS, Makrillarna – Kärt barn med många namn har spelat sex hemma- och en bortamatch på den nya arenan. Ett minst sagt trist hemmafacit så långt (1-3-2, 9-10) ser något roligare ut när man inkluderar bortamatchen mot ÖIS, dvs 2-3-2 med 14-11 i målskillnad. Och om det finns något positivt att tala om från GAIS perspektiv är det väl just vårens match mot ÖIS som skall lyftas fram. Premiärkalaset slutade med en klassisk speedway fem-etta till de gröne inför 17531 åskådare. Första målskytt på Gamla Ullevi blev en GAIS-spelare, Pär Ericsson. Nyinstiftade klyschan ”Den enes borg den andres sorg” tycktes stämma så långt men tyvärr för GAIS skulle även de drabbas av sorg.

Vårens sorg består framförallt av utebliven publik. Inför säsongen budgeterade klubben med ca 5000 i snitt samt fullsatta derbyn mot ÖIS och Blåvitt. Vårens verklighet blev en annan och saken ställdes på sin kant när Blåvitts supporterklubb dessutom genomförde en organiserad bojkott mot GAIS höga derbypriser. Den på förhand budgeterade och självklart fullsatta folkfest blev något annat. Det blev förlust med 0-1 och tomma hål både på läktaren och i kassan. Förvisso lockades till slut 13442 åskådare till Gamla Ullevi, men långt ifrån alla betalade fullt pris. Här fick sig klubbens ledning en riktig läxa. Om de lärde sig något av den återstår att se.

GAIS hemmasnitt på 6 446 åskådare är förvisso efter sex spelade matcher bättre än förra årets slutliga snitt på 5225. Men med tanke på den nya arenan samt att årets stora publikderby redan är förbrukad bleknar siffrorna betydligt. Lutar åt att 2009 års snitt landar under föregående års, vilket är under all kritik med tanke på de väsentligt förbättrade förutsättningarna som GU trots allt utgör.

Ingen regel utan undantag och en spelare i GAIS har trots allt kanske hittat magin i GU. Wanderson da Carmo delar skytteligatoppen med nio gjorda mål, dessutom leder han ensam poängligan med sina 12 poäng. Men vänta nu, hur mycket av detta är producerat på Gamla Ullevi? Jo, Wanderson har faktiskt producerat smått otroliga fyra poäng och sex mål på de hittills spelade sex matcherna. Siffrorna skvallrar om att han är en klasspelare. Frågan är om
han finns kvar efter vårens transferfönster?

Örgryte IS, ÖIS, Lirarnas lag håller på att slå alla tiders bottenrekord. Efter vårens 12 spelade omgångar ligger laget toksist med endast två inspelade poäng. Förvisso är poängen inkasserade på hemmaplan men att påstå att GU har haft positiv effekt för laget vore på gränsen till att missbruka ironi.

Inför säsongen lyckades klubben tillsammans med en finansiär sensationellt knyta till sig Álvaro Santos. Alla trodde att han och Marcus Allbäck skulle utgöra det perfekta anfallsparet och skjuta ÖIS en bra bit upp i tabellen. I stället blev båda snabbt långtidsskadade och tabelläget som sagt ett helt annat.

Resultaten uteblev och en supportergrupp som kallar sig RFK tappade till sist både tålamod och koncept när de uttryckte sitt missnöje genom att slå på bilar, klottra på klubbhus, och hota tränaren med familj. Det hela är enligt uppgift polisanmält och dessutom mycket pinsamt. Tränaren Janne Carlsson avgick givetvis inte efter ligisternas påtryckningar och nu står ÖIS bakom Janne starkare än någonsin. Även om det kanske idag hade varit en passande lösning med att sparka Janne har RFK genom sina kriminella handlingar omöjliggjort den manövern för föreningen. Det skulle då uppenbart finnas risk för att det för utomstående skulle uppfattas som att RFK fått sin vilja igenom. På samma sätt måste Janne ha resonerat när han konstigt nog inte självmant kastat in handduken. Istället skrevs det i dagarna kontrakt med Åge Hareide och Janne blev snällt och mjukt förpassad till assisterandeposten. Jag spekulerar givetvis men tror att Janne lever kvar i klubben endast på grund av RFK:s pinsamma bravader.

GU har blivit en mardröm för ÖIS. Bedrövligt hemmafacit utan vinster (0 2 4, 2-9) och lägger man därtill bortamatcherna mot GAIS och IFK ser det ännu värre ut (0 2 6, 3-17) ÖIS har alltså förlorat båda derbyna så långt, 0-3 mot Blåvitt och 1-5 mot GAIS. Dessutom är publiksnittet under all kritik. För närvarnande ligger det på 5611 men då har ett fullsatt hemmaderby avklarats . Senast mot Djurgårdens IF lockades endast 3011 till arenan och det trots gratis inträde för tjejer.

Har svårt att tro att någon Öis:are associerar något som helst positivt med GU anno 2009. Effekten har uppenbart helt uteblivit. I stället för borg har den nya arenan inneburit sorg. Frågan är vad ÖIS nu ska göra, inte bara för att vända trenden utan också för att lyckas skapa sig en borg. Som det är idag kan det inte vara roligt att åka till sin nya hemmaarena.

Många med mig anser att ÖIS borde formulera om sin målsättning och inrikta sig på att hålla sig kvar i Superettan nästa år. Fast större under har skett och det finns fortfarande 54 poäng kvar att kriga om i årets allsvenska, så hoppet lever.

IFK Göteborg däremot har i GU anno 2009 skapat sig en riktig hemmaborg. Det lite smått otroliga hemmafacit ser så långt med 7 -0- 0 och 21-1 i målskillnad utgör grunden för nuvarande serieledning och tillika grunden för en möjlig 19:e mästartitel. Lägger man därtill derbyvinsten mot GAIS förgylls raden ytterligare, 8- 0- 0, 22-1.

Blåvitt har efter de 12 inledande omgångarna långt fler inspelade poäng än GAIS och ÖIS tillsammans. Faktum är att vi först efter att ha lagt till BK Häckens poäng kommer upp på samma nivå och de 27 poäng som Blåvitt har. De inbitna fansen älskar därmed för närvarande att tala om Blåvitt vs FC Gothia. Retar nog fler än man kan tro.

Uppenbart att serieledande IFK Göteborg är det lag som drar mest nytta av nya arenan. Innledde hemma med 6-0 mot DIF och har sedan dess fortsatt rada upp vinster på hemmaplan. Laget kryllar av unga talanger och köps det inte sönder under transferfönstret så kan det bli riktig bra. Ny inmarschlåt med toner och text från Joel Alme samt en fantastisk publik gör att det kan gå hela vägen i år. Ett till synes stigande publiksnitt är för närvarande 12889. Inramningen är inget annat än fantastisk!


DIF-FANS OCH SKAKANDE HUS
Det är alltså ingen överdrift att säga att IFK har gjort sig riktigt hemmastadda i sitt nya hem. De har skaffat sig en riktig hemmaborg. ÖIS och GAIS har till synes inte alls inledningsvis trivts på arenan. Förutom dessa klubbars sorg har en incident och ett fenomen blossat upp i media och likt smolk i bägare skapat negativ anda kring vårens Göteborgsfotboll.

Smolk i bägaren no1 står Djurgårdens IF:s supportrar för som på IFK:s premiärmatch innan avspark bland annat kastade glasflaskor på barnfamiljer. Dessa fulla Djurgårdssupportrar gav Göteborgs-Posten möjligheten att avskräcka många göteborgare från att våga sig till arenan.

Smolk i bägaren no2 står byggherren för. När IFK:s supportrar med glädje och med god läktarkultur sjöng och hoppade i takt för att lyfta sitt lag skapades vibrationer. Dessa vibrationer gjorde att närliggande bostäder påverkades och började hoppa i takt även de. Byggherren fick då utrymme i Göteborgs-Posten och uttalade att han ville lösa problemet med att klacken med lekledare skulle sluta hoppa. Det här luktar pinsam inkompetens lång väg. Med tanke på att det verkligen inte är något nytt fenomen detta med att supporterklackar hoppar. Det är inte heller någon nyhet att vibrationer skapas när supportrar hoppar. Fenomenet uppstår när läktarens egenfrekvens triggas. Visste byggherren inte om detta? Näe, här har byggherren gjort bort sig rejält och inte alls levererat det som kommunstyrelsen beställt. Ska bli mycket intressant att följa vidare händelseförlopp i denna fråga.

//Höjdrädd

24 kommentarer:

  1. Stämmer, börjar bli tjötigt att säga värlsklass, men som alltid så är det världsklass.

    SvaraRadera
  2. Sluta för fan att kalla våran arena för borg, det blir så jäkla töntigt och uttjatat.
    Vi är inget jävla hockeylag, vi är Blåvitt - bäst i Sverige!

    SvaraRadera
  3. Borg är för övrigt inte kopplat till hockeylag i ren allmänhet utan till Frölunda vars hemmaplan heter BORGEN, aka Frölundaborg. Borg är Frölunda Hockey, Gamla är Blåvitt.

    SvaraRadera
  4. vi fryser ihjäl det är så kallt
    stackars barn men snart blir det varmt

    SvaraRadera
  5. Mild E Kung2009-06-12 21:17

    Letar fortfarande efter poängen med krönikan. Blåvitt är grymma hemma - we got it!

    SvaraRadera
  6. Det är ingen argumenterade text, det är en krönika, en dessutom välskriven sådan.

    SvaraRadera
  7. Relativt ointressant, faktababbel bara. Allt i texten har vart upp på tapeten både en, två och tre gånger tidigare, tyvärr.

    Kämpa på "höjdrädd, första krönikan här på BB. Blir det mer månne?

    SvaraRadera
  8. Bra text, bra formulerat. Ser fram emot mer från dig. Tack!

    SvaraRadera
  9. Bra skriven, men inte särskilt engagerande. Lute mer löd i dojan så kommer detnog bli roliga alster vad det lider. För övrigt heter indianernas hemmaarena Scandinavium och en Borg tycker jag är en allmängiltig liknelse för en svårintaglig plats; vilket gamla utan tvekan är.
    Vad ska vi kalla gamla då för att det inte skal bli "puckey"? Vår "Garnison"??

    SvaraRadera
  10. Jävligt bra krönika som dock slutar lite tvärt och abrupt.

    SvaraRadera
  11. 21:17/

    Läs rubriken, sedan texten, så kan du nog sy ihop säcken sen.

    SvaraRadera
  12. Utan "borg" hade han ju aldrig fått ihop sitt rim, så det är ok.

    SvaraRadera
  13. Att arenan skulle vara damernas huvudarena har de redan glömt bort då nästa damlandskamp inte ligger i Göteborg utan Jönköping

    SvaraRadera
  14. Bohlin raggar på arbetstid?

    SvaraRadera
  15. fy fan vad trist och ointressant krönika, man orkar ju inte läsa igenom hela skiten. Siffror hit och dit som inte säger något, dessutom en härlig upprepning om vilka klubbar som spelar på arenan i början. Höjdrädd har en bit att gå.

    SvaraRadera
  16. 7000 mot bp?

    SvaraRadera
  17. Bra skrivet.

    SvaraRadera
  18. Grönsvart åker ur i år !

    SvaraRadera
  19. 10 000 mot BP!

    SvaraRadera
  20. Att klaga på ÖIS publiksiffror känns väl magstarkt. Vad hade vi haft för åskådarantal med liknande resultat?

    GAIS siffror däremot, är ju under all kritik. De har till och med färre på sina matcher nu än motsvarande matcher förra året.

    SvaraRadera
  21. 16:52: 2002 hade IFK Göteborg ett publiksnitt på 11417.

    Publik de sista fyra hemmamatcherna:

    AIK: 8133
    Helsingborg: Uppgift saknas
    Landskrona BoIS: Uppgift saknas
    Kalmar FF: 14132

    Så lite fler än 3000 en söndag där alla mammor går in gratis skulle vi nog ha, ja.

    SvaraRadera
  22. Intressant synvinkel om ÖIS:arna och deras förmodaligen negativa vibbar kring arenan.
    Jag undrar vad ÖIS och GAIS supportrar anser om arenan, rent allmänt.
    Undantaget derbyt i premiären har man inte lyft sina publikiffror alls, till skillnad från IFK. Det hade varit intressant att se hur ÖIS och GAIS supportrar ser på arenan jämfört med Gamla Gamla Ullevi.

    SvaraRadera
  23. Vårat publiksnitt med ca 13 00 är pinsamt med tanke på lagets prestationer så här långt plus den underbara arenan.
    Det borde vara fullsatt varje match i en stad med ca en miljon invånare med förstäder inräknat.

    Dock grym stämning hittills, men mer publik borde vi faktiskt kunna dra.

    SvaraRadera
  24. Det här var väl intetsägande?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.