2009/06/09

K-märkt: Torbjörn Nilsson

K-MÄRKT. "Derby på Ullevi och ÖIS vinner. När GT-teamet lämnar ÖIS omklädningsrum i sällskap med matchvinnare Glenn Martindahl är spelargången så gott som tom. Kvar står bara Torbjörn Nilsson och blir intervjuad av två 11–12-åringar, varav den ene i rullstol, förmodligen för någon skoltidnings räkning. Just då var dom det viktigaste för 'Totte'."

Inför Sveriges VM-kvalmatch hemma mot Västtyskland 25 september 1985 skriver GT-journalisten Lars Hildingsson en stor hyllningsartikel till Torbjörn Nilsson som året innan gjort succécomeback i landslaget. Biljetten till Mexiko tycks vara inom räckhåll. Hildingsson konstaterar inledningsvis att Nilsson är så oerhört omtyckt av hela folket att ingen skulle få för sig att kritisera hans fyraåriga "nej tack" till blågult. Sedan berättas det om Torbjörns intressen utanför fotbollen, hans sinne för practical jokes, och så till sist, ett par ögonblicksbilder av den älskade ängeln. En av dem rör en annan tidningsartikel, i en något mindre publikation.

Jag och min klasskamrat Jonas i femman på Kungsladugårdsskolan utgör redaktionen för Skolposten som med fokus på sport och musik bevakar aktualiteter i Göteborg. När det kommer till fotboll är vi klart partiska, och när vi genom en bekant till min far med kontakter i Blåvitt eller någon sponsor får möjlighet att träffa vår store idol Torbjörn Nilsson ägnar vi en helsida åt en intervju som inte står långt efter Hildingssons artikel i storögd beundran.

Men när vi före matchen står och väntar i spelartunneln där det är avtalat att Torbjörn ska möta oss är vi inte särskilt kaxiga. Visserligen är det inte första gången vi kommer i närkontakt med en blåvit stjärna. Rullstolsplatsernas placering nere på gräset bakom reklamskyltarna gör det enkelt att tigga autografer efter match. Men det här är annorlunda. Torbjörn Nilsson – TORBJÖRN NILSSON – kommer fram till oss!

Så fort vi sagt ett blygt "hej" kastar Jonas fram vår första fråga. Men Torbjörn säger att vi tar det här efter matchen, att vi ses utanför omklädningsrummet. Detta är mer än vi har väntat oss, om än lite snopet för stunden. Vi ska alltså få träffa honom en gång till och ställa våra frågor i lugn och ro. Naturligtvis infrias löftet, Jag minns i dag ingenting av själva matchen mot blivande mästarna Örgryte (tro det eller ej, de var faktiskt jämbördiga med Blåvitt den säsongen), men jag minns hur Torbjörn återigen gick fram till oss, hur totalt fri från jäkt han var, hur han såg oss, hur han tog oss och våra naiva frågor på fullt allvar - jag upplevde inte ens att han i egenskap av vuxen i mötet med två honom vilt främmande ungar pä något sätt intog en överordnad position. Inte så att han blev mindre i våra ögon: mötet inskärpte snarare allt vi trodde och hoppades om honom. Just de där egenskaperna som gjorde så djupt intryck på GT-journalisten som bevittnade det hela.

Tragiskt nog blev det inget Mexiko-VM som kunde ha blivit en fantastisk slutpunkt i Torbjörns landslagskarriär. Men vi som älskar Blåvitt minns i stället en magnifik uppvisning på Ullevi mot Barcelona (jag var på utlandsresa med familjen och kommer egentligen bara ihåg hur chockad jag blev när siffrorna 3-0 mötte mig på text-tv) och en spelare vars like vi aldrig kommer att få se. Torbjörn – än idag min störste idol.

26 kommentarer:

  1. fin läsning!

    bara för att nämna det har vi skrivit totbjörn.. precis under bilden.

    SvaraRadera
  2. juste artikel!

    SvaraRadera
  3. Haha! Det charmiga med intevjun är ju att den lika gärna kunde ha varit påhittad, men att den inte är det. Fan va stor Torbjörn är!

    SvaraRadera
  4. klackarochgrejer?

    SvaraRadera
  5. Om den här artikeln varit en statusrad på någons facebooksida så hade jag klickat på "like"...

    SvaraRadera
  6. Mycket skoj läsning, jag önskar själv att jag hade ett så långt blåvitt engagemang i bagaget, men bättre sent än aldrig som man brukar säga..

    SvaraRadera
  7. Psycho In Spe2009-06-09 15:56

    Smågullig nostalgi! :) Tänk om vår Torbjörn fått vara med i "Maradona-VM" 1986. Synd att det inte blev så.

    SvaraRadera
  8. Väldigt fin läsning och häftig historia.

    SvaraRadera
  9. Jag och en kompis intervjuade också Torbjörn Nilsson när vi gick i femman respektiva fyran.

    Cyklade hem till han runt 5 gånger innan han var hemma, då bjöd han in oss och vi satt i hans vardagsrum och intervjuade han så som bara lågstadie-elever kan.

    Riktigt härligt minne

    SvaraRadera
  10. Kan tillägga att det var för 6 år sedan

    SvaraRadera
  11. Detta är kvalitet!

    SvaraRadera
  12. Underbar läsning, mer sånt!

    SvaraRadera
  13. Jag älskar Tobbe för alla de fina matcherna han gjorde .
    Men varför finns det ingen hyllningsflagga eller plakat på läktaren?

    Tobbe är en av de största men vi har och har haft många stora och bra spelare: Ruben,Fölet,Hysen dä,Hysen dy, Bengan, bröderna Holmgren Jerry K, Pontus,Sella osv

    SvaraRadera
  14. En solskenshistoria!

    SvaraRadera
  15. Grymt skoj läsning Mattias. Måste vara ett kul minne. Ha det bra. /Rikard Lann

    SvaraRadera
  16. Bästa artikeln på länge! Tillsammans med "Top tio pajaslistan" som skrevs för ca 3 år sedan så är detta den bästa artikeln någonsin på den här bloggen! Hoppas några av lirarna i Blåvitt läser detta - precis sådana här ögonblick är så enormt stora när man växer upp.

    SvaraRadera
  17. Inne på Sibylla-kiosken i Landvetter så finns det ett inramat och signerat fotografi av Tobbe när han sätter straffen mot Hamburg 1982. Fan va stor han är!

    SvaraRadera
  18. Det var väl ändå Stig Fredriksson som satte straffen -82?

    SvaraRadera
  19. Anonym 21:19 har naturligtvis helt rätt i att det var Stickan som tryckte in den och de andra straffarna '82.

    Maler vi vidare på nostalgikvarnen kan jag berätta att både stickan och röde ruben arbetade som "fritidsledare" på den kommunala "idrottsskola" som göteborgs kommnun arrangerade i Valhallas anläggning några somrar i början av 80-talet.

    Det var några andra blåvita profiler med men de minns jag inte riktigt.

    I alla fall kanske det kan vara tänkvärt för dagens lirare...

    SvaraRadera
  20. Blev väldigt nostalgiskt det här, satte igång en hel räcka minnen. Tillhör ju det "gamla" gardet (54 bast)och hade iom det glädjen att uppleva det BlåVita undret. Och Totte är och förblir den störste för mig. Naturligtvis mest för vad han uträttade på planen men också för den goda humanist som han är.

    SvaraRadera
  21. Han är GUD!

    SvaraRadera
  22. Hänger inte med alls nu?!?
    Är inte denna Torbjörn tränare för Kopparbergs damlag?
    Har han en namne?

    SvaraRadera
  23. Var är T. Nilssons hyllningsbanderoll???

    SvaraRadera
  24. Instämmer med föregående talare. Totte är och förblir GUD. Var är hans hyllningsbanderoll? Lite känsla för historia måste vi väl kunna ha även i blåvitt!!

    SvaraRadera
  25. Torbjörn = GUD

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.