2009/06/27

Hopp-tankar

HOPPBORGEN. Jag minns när jag skrev om våran nya arena någongång innan säsongen. Jag påtalade vissa brister, men sällan hade jag anat att den största bristen var så stor. Att hoppa eller inte hoppa, det är frågan. Personligen har jag aldrig varit någon större hopp-entusiast, men har full förståelse för de som älskar att göra det.

Nu verkar det hur som helst bli på det sätt att ståplats ska göras om till sittplats, eller ptja. Det verkar iallafall som det ska in lite stolar, sen att ingen kommer att sitta på de är en annan sak. Efter att ha följt debatten lite på distans utan att egentligen ta ställning eller tycke så har jag börjat fundera på en del saker kring det hela.

Vissa supportrar verkar ta den här frågan som om det gällde liv eller död. Ibland känns det som folk ser sin rätt att hoppa viktigare än hur det går för laget. Uttalanden som:
"
Får vi inte hoppa kan vi lika gärna skita i att gå"
låter i mina öron helt befängd. Är en sådann supporter där för sin egen eller för lagets skull?

Något väldigt intressant är att ser hur Higab/IFK hade tänkt stoppa klacken från att hoppa. Vi pratar om en GANSKA stor folkmassa, vem fan vill ge sig in i den och försöka få de att sluta hoppa och att "sitta ner på stolarna"?

En annan tanke som ploppade upp lite spontant är just det här med stolarna. Då detta är en minst sagt infekterad fråga kan vilken idiot som helst räkna ut att stolarna kommer bli sönderslagna, det kan ju ses som att fint statuera exempel och visa sitt missnöje. Problemet är att stolarna nog inte är gratis. Och vi vet ju alla vart notan hamnar i slutänden?
Precis, hos blåvitt.

Det enda man kan konstatera är att det är bra jävla pinsamt att arenan inte är konstruerad på ett sånt sätt att den klarar av vårat hoppande. Men problemet ligger inte hos IFK, och framför allt inte hos oss som supportrar. Problemet ligger hos Higab, som ännu inte hittat någon bra lösning, som de anser vara ekonomiskt försvarbar iallafall.

För mig spelar det ingen roll, hoppa på förfan. Men ge fan i hoppa, sparka eller ha sönder de där stolarna. Det kommer bara kosta föreningen pengar.

19 kommentarer:

  1. Vill bara passa på att påpeka att det faktiskt finns lagar angående hur vibrationer och störningar liknande de som kommer från arenan får lov att påverka bosatta. I detta fall är vibrationerna högre än tillåtet och det innebär att om vibrationerna fortsätter tvingas Higab att flytta blåvitts matcher från Gamla Ullevi till Nya Ullevi för att inte bli ställda in för rätten, förlorade intäkter eller ej... Just so you know, när ni säger "hoppa på." Hellre ett hoppfritt Gamla än ett öde Nya!

    SvaraRadera
  2. Det är ganska enkelt att få folk sluta hoppa utan större risk för att stolarna skall slås sönder - det är bara att använda videokamrerna och stänga av alla som hoppar eller förstör - tro mig, det är inte problemet. Problemet är att det helt uppenbart är Higabs fel - och det är därför deras sak att fixa det, oavsett vad det kostar, det är därför Higab som skall stå för kostnaderna och inte skattebetalare eller klubbarna. Risken är dock överhängande att klubbarna kommer vika ned sig istället för att ta det till rättegång om inte Higab rättar till bristerna - oavsett kostnader.

    SvaraRadera
  3. Håller med PeeMan i inlägget. Är lite ambivalent över vad som är "rätt och fel" i nuläget faktiskt.

    Samtidigt så lider jag sjukt mycket med Söder. Fan, riktigt jävla illa med 6-9 månaders frånvaro!!! =(

    SvaraRadera
  4. Anonym 10:46, här är ju problemet med protektionism och socalistisk kommunal upphandling som i detta fallet känns det som borde kunna ifrågasättas enda upp på EU-nivå. Higabs pengar = skattepengar, även om Higab får betala är det skattepengar som ryker. Så går det när man låter ett företag som aldrig byggt något liknande bygga ett projekt stort som detta. Tyvärr...

    SvaraRadera
  5. Tänk er att det skulle ligga ett hus i precis anslutning till GU, och att boende i det skulle klaga på och uppleva en alldeles för hög ljudnivå. Skulle då de som nu säger "men se fan till att sluta hoppa, så är problemet löst", istället säga "sjung lägre för fan!"? Bara en tanke, då vissa verkar vilja ta en genväg, och inte lösa det verkliga problemet.

    SvaraRadera
  6. Hmmm.... givetvis vore det ju kul om alla fick hoppa som man ville men det går ju inte. Vad jag förstår skulle blåvitt och de andra alliansklubbarna få lov att köpa Gamla Ullevi om ca tre år. Åtminstone skulle det göras en utvärdering om tre år om det är möjligt. Låt säga att bygget har hittils kostat 350 miljoner kronor. Då är det rimligt att påstå att det är även försäljningspriset. Om man nu är tvungen att påla så har jag sett en uppgifter på att det skulle kosta 100 miljoner. Då är det rimligt att tro att försäljningspriset går upp med samma summa, dvs helt plötsligt kostar arenan 450 miljoner och då kanske en affär är fullständigt orimlig. Så, det är jättetråkigt att man inte får hoppa, och det är inte fansens fel men... Om man fortsätter hoppa kan man omintetgöra ett eget ägande av Gamla Ullevi. Hmmm..............

    SvaraRadera
  7. kmr de höja priserna i klacken för att det blir "sittplatser" nu?

    SvaraRadera
  8. Diskussionen om stolarna dök upp på krogen igår, ganska sent. Men alla var rörande överens om att stolarna kommer att förstöras. Det är inte vårat fel att Higab inte kan projektera ordentligt och då ska inte vi straffas. Att blåvitt får köpa nya stolar kan hjälpa dom sätta press på Higab (?). Bort ska dom iaf.

    SvaraRadera
  9. För att skriva om något annat, Robin Söders skada. Jag kan bara säga det här, jag hoppas Håkan Mild förbjuder blåvitta spelare att åka till U-21 läger tills Jörgen Lennartsson avgår. Jag gör verkligen det.

    BM

    SvaraRadera
  10. Anonym 11:56:

    Tyvärr får väl både spelare och klubb böter om dom håller spelare från landslaget, annars håller jag helt och hållet med dig... Fy fan...

    SvaraRadera
  11. 12:04, är det så, det visste jag inte. Jörgen Lennartsson borde i alla fall be om ursäkt och erkänna att det var ett felbeslut, inte ens det har han gjort. Efter att kanske förstört Sveriges mest lovande spelares karriär. Fy fan vilket litet äckel den där Lennartsson är.

    SvaraRadera
  12. "Är en sådann supporter där för sin egen eller för lagets skull?"

    Det var det dummaste jag hört! Självklart gör man det man vill göra.

    SvaraRadera
  13. "Uttalanden som:
    "Får vi inte hoppa kan vi lika gärna skita i att gå"
    låter i mina öron helt befängd. Är en sådann supporter där för sin egen eller för lagets skull?"

    Uppenbarligen för lagets skull, då det är dem man stöjder med hoppandet. Hade man däremot snällt accepterat ytterliggare en inskränkning i sitt stöd bara för att få se matcherna, då kanske man är där för sin egna skull...

    SvaraRadera
  14. hoppa eller inte hoppa....tro fan det skall hoppas och vrålas skrikas och gapas,vart enda fotbollslag i sverige skall vara livrädda för att möta blåvitt.Marken skall vibrera ljudet skall vara öronbedövande tv-kamrorna skall skaka det är på så sätt man stödjer sitt lag, man blir den extra utespelaren som alla andra fotbollslag är livrädda för.Det är på så sätt man stödjer sitt lag ENLIGT MIG i alla fall.Till er andra som sitter och tittar på och apploderar med fingerspettsarna finns det andra sporter typ tennis eller golf.Ha nu en underbar semester allihop..

    SvaraRadera
  15. Är det någon som sett vibrations kurvorna från mätningarna?. Nån som varit med och sett med egna ögon hur dessa "skakningar" ser ut förutom "någon" som klagat/mätt skakningar i stampen?.
    Detta är ännu ett sätt att förstöra för blåvitt supportrar. Precis som polisen släppte fram djurgårdarna till familjeläktaren.
    Fattar ni inte att vi är utsatta för en massiv komplott!. GP, POLIS ALLA!.

    SvaraRadera
  16. Så här är det: hoppandet kommer inte att tillåtas fortsätta under nuvarande förutsättningar. Om hoppandet på Blåvitts matcher fortsätter kommer bara Higab att vältra över ett eventuellt skadeståndsansvar på Blåvitt eller så kommer Blåvitt att flytta sina matcher till (stora) Ullevi.

    Kan inte Blåvitt kräva att Higab pålar upp arenan då? Mmmm, det kostar kanske 100 miljoner. Pengar som Higab - i förlängningen skattebetalarna eftersom Higab är ett kommunalt bolag - inte vill betala. Tänk själva: 100 miljoner
    för 2 - 3 000 personers rätt (?) att få hoppa i takt under kanske totalt några minuter varje vecka under den allsvenska säsongen jämfört med vad dessa pengar kan göra inom vårdåskolaåomsorg.

    Kan då inte Blåvitt som hyresgäst stämma Higab för att inte arenan håller måttet? Om arenan inte klarar av att ngra tusen personer hoppar i takt till en trumma utan att orsaka olägenheter på omkringliggande fastigheter, men i övrigt fungerar helt utan anmärkning, ja då kommer Blåvitt ALDRIG att få rätt vid en eventuell domstolsprövning. Med andra ord: You are all royally fucked.

    Att då börja gaffla om att stolarna ska förstöras för att Blåvitt ska sätta press på Higab är ju ett klart tecken på att klacken behöver idka seriös självsanering bland de element i klacken som uppvisar allvarliga begåvningsbrister. Är det någon som tror att Higab/kommunen blir mer positivt inställda till att bekosta pålningar om arenan vandaliseras under Blåvitts matcher?

    SvaraRadera
  17. Vi behöver kanske inte någon ståplats vi kan ju stå upp ändå. Men vi ska ju kunna hoppa av glädje, eller för den delen hoppa i takt. Det ska bara gå! Gamla ullevi är byggd på 2000-talet hallå? Så mkt pengar, bara för ett skal av läktare som det inte ens går att hoppa på! Hela fotbolls Sverige måste ju skratta medans en annan nästan gråter för att man bara skäms! Visst man kan rätta sig i leden och göra som HIGAB vill, men då får man ju skämmas ännu mer... Snälla IFK Göteborg börja titta över om vi kan bygga oss en egen arena och sälj namnet. Det spelar ingen roll, bara vi kan få en arena som kan klara av en fotbolls publik. Vare sig man är Barn, vuxen eller gammal! Om man sitter ner eller står, hoppar eller bara klapper händer! Snälla jag klarar inte av den här skammen!

    Älska Blåvitt!

    SvaraRadera
  18. Jag tycker mig känna lite skakningar av allt folk som springer in på Operan och även att det klirras i glasen lite för högt Kan man göra något åt det? Nä fy fan där sitter borgarna och känner efter tror fan inte att det skakar så mycket mer än när vagnen drar förbi och om det kostar 100milj för ullevi vad kostar det för att påla husen ner till berg inte fan e det 100 milj iallafall

    SvaraRadera
  19. En sak som är säker; den 9;onde skall det hoppas som fan.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.