2007/08/26

Överkokt korv och urvattnad folköl

ULLEVI Östtyskland byggde sin mur runt Berlin. Israel byggde sin mur runt Palestinierna. På Ullevi har vi en egen liten apartheidmur som de flesta inte tänkt på, eller lagt märke till. För den här muren stänger inte in en annan grupp av människor, den stänger in samma gäng som "byggt" den. Bakom muren gömmer sig Supporterklubben Änglarnas lilla pub.

Men missförstå inte de hårda orden, Supporterklubben Änglarna är smarta, de skapar fler vägar för deras medlemmar att känna av värdet i sitt medlemsskap. De som blir blåsta på staketet mellan puben och läktaren är de som inte är medlemmar utan "bara" Ullevibesökare. Men även vi, ett par tusen personer som är medlemmar i IFK Göteborg.

De flesta av oss har inte ens märkt av den. Majoriteten av Ullevis besökare står inte ens på sektion LM och de flesta som står där har inte tillträde till densamma. I ett litet hörn under läktaren så har Supporterklubben Änglarna öppnat en egen pub med fullständiga rättigheter och möjligheten att sälja mat till pubbesökarna. Men under det första året har man varit tvungen att skaffa sig en speciell fotolegitimation som utfärdas till Supporterklubbens medlemmar för att få tillträde. En viss liten grupp har valt att göra detta och därmed fått sin egen privata lilla pub under sektion LM.

Supporterklubben Änglarna ber nu folk att komma med åsikter om vad som bör förbättras med puben. En fråga som blir omöjlig för läktarens stora majoritet att svara på, då vi inte har tillträde till puben, de flesta av oss inte ens till den sektion som puben finns på. Men en fråga kan vi svara på och det är om inte arrangören IFK Göteborg borde ge tillträde till arenans faciliteter till alla sina besökare? Jo, självklart borde de göra det. Argument om fylla och annat håller inte för fem öre, det handlar inte om alkoholen, utan om en icke marknadsmässig prissättning av kioskutbudet, om en kraftigt haltande kvalité och om ett minst sagt undermåligt utbud.

Än så länge finns inget överhängande tryck på vare sig IFK Göteborg, arrangören Got Event eller Supporterklubben Änglarna att ge tillträde till puben för oss andra. Men om inte situationen förändras inom kort kommer fler och fler börja irritera sig över hur det ser ut på våra hemmamatcher. Hade det varit så att Ullevis kiosker erbjöd vettiga priser och acceptabelt utbud skulle den kommande kritiken, som lär växa sig starkare, bli lite svalare. Idag har vi istället en situation där Ullevi erbjuder folköl i platsmugg för 45 kronor och sönderkokt korv för överpris. Denna situation måste adresseras nu, i god tid före flytten till den nya arenan. För när vi stiger in där för vår första hemmamatch är det bäst att kvalitén på det som serveras är acceptabel och prissättningen inte är i nivå med streetfood i Oslo.

Om inte IFK Göteborg vaknar till och börjar erbjuda sina besökare, medlemmar och trogna fans bättre alternativ, mer prisvärda lösningar och lite kvalité (det är väl det minsta man ska kunna kräva?) så kommer irritationen snart växa sig utanför de kontrollerbara ramarna. IFK Göteborg har under flera år haft problem med att locka till sig en acceptabel medlemssiffra i jämförelse med hur många supportrar man har i staden och runt landet. Samtidigt så erbjuds dess supporterklubbs medlemmar en pub som serverar bättre mat och dessutom en pilsner för ett vettigt pris på hemmamatcherna.

Inget mörker faller över Supporterklubben, som gör ett bra jobb för att skapa mervärde för sina medlemmar, idag ett jobb långt bättre än föreningen IFK Göteborg klarar av för sina medlemmar. I mörkret sitter istället de tusentals personer som är medlemmar i IFK Göteborg, som idag erbjuder sämre alternativ för sina egna medlemmar på hemmamatcherna än Supporterklubben gör. Var finns logiken i det? Hur lockar det fler personer att gå från allmänt engagemang till fullvärdigt medlemsskap i föreningen? IFK Göteborg har nordens största supporterfölje men trots det har flera andra föreningar och klubbar runt landet fler medlemmar än oss. Ett första steg ut ur det här medlemsmörkret vore att erbjuda lite ordentlig mat och dryck tll Ullevis gäster. Till marknadsmässiga priser. Ocker bör man inte nyttja mot de sina trognaste av trogna.

Klarar man inte av det, så är det dags att öppna grindarna till grogghyllan och släppa in oss från den vanliga publikpöbeln. Idag behandlas fortfarande majoriteten av supportrarna, medlemmarna och de fotbollsintresserade Göteborgarna som en pöbel vars enda mål är att supa sig drängpackad och skräna tills man är hes. Frågan är om Ullevis besökare är överens med arrangörernas syn på deras tillvaro på arenan, jag är högst tveksam.

Förbättringar krävs innan vi flyttar till den nya arenan. Annars kommer separerande stängsel, specialfaciliteter för vissa utvalda och överpriser leda till både interna motsättningar som spänningar mellan supportrar och förening. Menar IFK Göteborg allvar med att öka antalet medlemmar så måste man börja värna om de som redan idag innehar sina medlemskort. Visa att ni tar hand om era medlemmar och vill erbjuda dem det bästa möjliga vid varje matchdag, så kommer medlemsskapet bli den stolthet det borde vara, istället för den axelryckning den tyvärr allt för ofta är. När medlemsskapet skapar ett mervärde- så kommer den breda massan av blåvita till detsamma. Så börja i rätt ände.

Flytta inte med det usla utbudet och överpriserna till nybygget.
Flytta inte med negligerandet av medlemmarna till nybygget.
Flytta inte med de separerande staketen till nybygget.

48 kommentarer:

  1. riktigt piss att man måste vara medlem i älgarna samt fotolegg, ska aldrig någonsin få för mig att bli medlem där mer..

    SvaraRadera
  2. Om jag inte minns fel så drivs ullevikioskerna av två bröder på entreprenad, de har alltså inget med föreningarna att göra och kan således sätta vilka priser de vill. Detta utnyttjar de naturligtvis och tjänar således riktigt bra med pengar också enligt ryktet.

    Förhoppningsvis gör man inte om samma misstag på nya arenan, utan låter istället alliansen ta hand om driften och försäljningen på egen hand. Sen om det finns kompetens för det är ju en annan fråga...

    SvaraRadera
  3. Allt e Aftonbladets fel...

    SvaraRadera
  4. Riktigt mysigt inne på puben. Lite lite folk ibland dock, men riktigt trevligt att få sig en rekorderlig pilsner i halvlek.

    Om man ändå är medlem i Änglarna, förstår jag inte varför man inte skaffat det där fotolegget.

    SvaraRadera
  5. Några fullständiga rättigheter har man dock inte. Det är ett faktafel. Enbart starköl och cider säljs.

    SvaraRadera
  6. Banner/ Rättigheterna finns, men de utnyttjas inte till fullo. Har hört detta från änglarna själv. Sen är det ju bara en detalj.

    gällande varför man inte skaffar fotolegg är väl tusen anledningar, folk tycker väl generellt att det borde räcka med ett id eller körkort, folk har väl inte tid att greja med det, folk tycker väl även att det är fel att bara vissa får komma in där...

    SvaraRadera
  7. ioi:
    OK, i vilket fall som helst, finns där ingen vin eller sprit.

    Vad gäller sönderkokt korv, är det en floskel som ofta används. Jag har nog knappast sett en enda sönderkokt korv säljas på Ullevi eller Gamla Ullevi de senaste 25 åren. Ibland möjligtvis lite överkokt, men normalt sett rätt bra korvkvalitet även om man kunde önskat start senap..

    Jag kan hålla med om att medlemmar i IFK borde ha tillgång till medlemspuben, men som medlem i båda var det aldrig intressant för mig personligen. Om just medlemsskap i Änglarna varit en förutsättning för att ens få rättigheterna från första början och vilka som haft det kravet vet jag inte. Jag bryr mig inte heller.

    SvaraRadera
  8. Mer kryddpeppar och lagerblad i korvspadet tack. Skulle dessutom vilja he en mer köttigare korv, tänk Stefan Rehn:)

    SvaraRadera
  9. bruce banner/ Du tror inte att sönderkokt korv är en symbol folk (och baraben) använder för att påpeka att nivån på det som finns är låg och att utbudet haltar snarare än att själva skinnet p¨å korven har spruckit? (anledningen till att de inte spricker är ju för att korven INTE KOKAS utan värms i ett ljummet spad...)

    SvaraRadera
  10. När den där puben precis hade öppnat tänkte jag och brorsan gå in dit i halvtid, men blev ju då stoppade eftersom vi "bara" är medlemmar i IFK.

    Tycker att det är fruktansvärt dåligt alltså. Som det är nu så är det bättre att INTE ge pengarna för medlemskap till IFK utan till supporterklubben och det känns bara fel.

    SvaraRadera
  11. Bruce Banner/ Angående det med rättigheterna frågade jag Supporterklubbens ordförande om de hade fullständiga rättigheter för sin pub och fick ett ja där, så litar du inte på uppgiften får du allt vända dig till Änglarna med den frågan...

    Sedan är ju snacket om detaljen i korven helt irrellevant, jag tar det som ett exempel på att nivån är för låg och inte alls i tiden. Det borde gå att kräva mer av arrangemang i den här typen, något vi måste reagera mot nu så vi inte får samma låga nivå på nya arenan...

    Erling/ Det stämmer, det är rastafolket som har dessa, men arrangör och den som hyr har naturligtvis enorm makt över dem då det lätt kan säga vad man vill ha på sina arrangemang. Exempelvis på konserter finns extra försäljning, extra bås, osv så att finna enkla lösningar och höja/bredda utbudet går om viljan finns...

    SvaraRadera
  12. jag skaffade fotolegg men då jag sitter på sektion A2 så har jag inte riktigt nyttjat puben. Det vill säga aldrig, o aldrig att jag betalar medlemsavgift dit igen

    SvaraRadera
  13. kostar inte ölen 40 spänn eller...

    SvaraRadera
  14. Nånstans måste man börja. och ska man ha rättigheter, vill sköta det är det helt genomtänkt använda sig av en grupp, fotoleg och inte släppa in vem som helst. Hade det urartat med bl.a de som redan tar sig in med droger i kroppen hade vi kunnat glömma en fortsättning.
    Sedan är det dags utveckla och släppa in nästa grupp, medlemmar i IFK. Men nån allmän pub, glöm det! Vi har för mycket tråkigheter som hänger i utkanten och risken är stor man sabbar för övriga. Och så himla svårt är det inte att visa vilket lag man håller på genom pröjsa 300 till IFK eller änglarna. De medlemmarna ska ha förmåner på sin arena. Även om man är med i FML, YL, Wiseman osv kan det inte vara så himla svårt vara med. Bra början gjort av Änglarna, hade det blivit en allmän pub hade den varit stängd nu, knappast ens fått tillstånd. Så enkelt är det

    SvaraRadera
  15. Det är som ni skriver. Bra gjort av Änglarna och bra att man i alla fall börjar någonstans, även om det är en låång väg att gå.

    Sönderkokt korv eller inte, det stora problemet är väl att det tar så förbannad lång tid för fånen på Bollgott att servera sina kunder. Jag har själv varit i branschen och vet att med bra förberedleser så kan man servera och ta betalt för en korv och öl på 20 sekunder. Skärpning!

    SvaraRadera
  16. Får alla som är medlemmar i supporterklubben men inte i IFK komma på kamratgårdens dag?

    Anledning till att många inte har tagit nåt kort på sitt medlemskort är att man inte vill vara med om detta "förmyndarsamhälle". För jag lovar, detta är bara början.

    Snart kommer vi får vi se koder på kortet som all identitet finns på, det är mot det samhälle vi går mot och polisen och IFK GBG skulle nog bra gärna vilja ha det så. ID koll på bortamatcher är nog bara en tidsfråga innan det är verkliget.

    SvaraRadera
  17. Man ska fan inte behöva gå på McDonalds efter jobbet före en match. Jag vill ha mat på arenan (INTE sönderkokt böllgöttkörv) och att blåvitt ska tjäna på det!

    SvaraRadera
  18. Mycket bra Frankie. Främst att frågorna ställs i tid. Och det är väl självklart att man bör lyssna på supportrar och sponsorer. Det är ju dom som skall hålla till på den nya arenan. Sen bör ju Blåvitt inse att kan man tjäna pengar på varje korvsom säljs så blir det pengar på ett år. Oerhört viktigt att vi supportrar är nöjda med fotbollen och arangemanget runt omkring matchen. Och där vill ju vi supportrar att alla pengar vi lägger på arenan skall gå till Blåvitt. Har man åsikter skall man komma med dom. Och det underlättar ju om dom kommer i god tid. Nu är det ju bara att hoppas att Blåvitt lyssnar på sina supportrar. Frågan är väl också vart man vänder sig med denna kritik? Något som jag tidigare påpekat är att Blåvitt bör bli mer öppna mot sina supportrar. Lyssna och ta del av ideer och kritik. Sen kan jag förstå om dom inte alltid kan hjälpa oss. Och vi som supportrar har ju olika behov och åsikter. Alla kan inte alltid bli nöjda. Men som supporter vill man ha svar. Får man bara en vettig förklaring varför saker är som dom är kan man också lättare ta ett nej. Livet består av både ja och nej. Kanske finns också. Men det är inget man vill höra i dessa samanhang. Raka rör. Stick ut hakan och säg vad man tycker och tänker. Blir exempelvis lite småtrött när man i Blåvitt på frågan om man letar efter en ersättare till Berg svarar att vi tittar alltid efter bra spelare i varje lagdel. Självklart gör man det. Men gud så tråkigt svar. Tycker man gör det för lätt för sig många gånger. Bättre att inte säga något som man kanske inte kan hålla. Känns som det är så man resonerar.

    SvaraRadera
  19. Mer pålägg på kôrven för fan! Går inte med dålik ketchup å senap. Ska vara torkad lök plika gurkor, olika slags korvar, kabanoser med potatismos ect.

    SvaraRadera
  20. Det finns numera ett "mat- / VIP-paket" som man kan köpa på IFK:s hemmamatcher. Matchbiljett och ett hyfsat utbud på olika menynerna.
    Helt klart ett steg i rätt riktning.
    http://www.ullevi.info/ifk.htm

    SvaraRadera
  21. Att det är en avskild medlemspub på Nya är först och främst en fråga om serveringstillstånd.
    Förhoppningsvis kommer den nya arenan innebära fler och bättre serveringsmöjligheter som allmänheten kan komma åt (som på Scandinavium).

    Att den nya loungen kommer att hålla bra klass kan vi nog vara ganska säkra på. Frågan är om allmänheten har tillträde till loungeområdet innan och under match eller om vi får nöja oss med utbudet i de vanliga kioskerna.
    Nu är det iofs sagt att dessa skall hålla en hög standard (tror det när jag ser det) men man undrar ju om man kommer att kunna få sig en riktig öl i dessa kiosker / barer.

    SvaraRadera
  22. Anonym 01:

    Grejen är den att korven inte skall kokas, då går den nämligen sönder. Den skall bara värmas. Men mer kärlek behövs dock tex med lagerblad och kryddpepparkorn samt värmda korvbröd.

    Frankie:
    Jag tycker korven är nästan det enda i din text som egentligen är värd att ta på allvar i nuvarande skick. Därför är det just det enda jag lägger vikt vid. Jag antar att du vill nå någon form av förändring med det du skriver. Då kan man tänka sig att det vore en bra idé att inte jämföra supporterklubben Änglarna med en totalitär regim samt en mer eller mindre rasistisk ockupationsmakt.

    En öppen fråga: Om ni är medlemmar i IFK men inte Änglarna, skulle ni vara beredda att skaffa ett medlemskort med foto för att få tillgång till puben? Ja eller nej? För såvitt jag förstår är detta inte ett krav som änglarna själva har ställt dvs exklusivitet på medlemsskap i Änglarna, utan det kommer från annat håll om det nu är IFK eller polisen.

    SvaraRadera
  23. Jag hatar korv.

    SvaraRadera
  24. Barsom till ösk!!! Äntligen kan man andas ut!!!

    SvaraRadera
  25. Lustigt!

    Någon (anonym) han före med exakt samma formulering.

    Barsom hade aldrig gått hem i Göteborg. Hamnarbetarna hade blivit för avundsjuka, han har större kran än vad de har.

    SvaraRadera
  26. 45:- för en öl är inget problem i sig, men 45:- för en usel folköl är för djävligt. För en bra Pilz eller Ale hade 45:- varit som hittat så höj kvaliteten i stället för att sänka priset.

    Och sälj bra korv och kanske en del annat också av bra kvalitet.

    SvaraRadera
  27. "Mer kryddpeppar och lagerblad i korvspadet tack. Skulle dessutom vilja he en mer köttigare korv, tänk Stefan Rehn:) "

    Och lite lök, samt att man kan låta spadet koka rejält en stund innan man lägger i korvet så får man smaken ur kryddorna i spadet och sedan ur spadet och in i korven.

    Kokt Winerkorv med senap, Gammel Dansk Bitter Dram och en Hof (Bryggd i Danmark) är inte fy skam.

    Blir nog en till Halmstad-Blåvitt i morgon. Jag kan rekomendera SO Larssons korv (Saluhallen). Ölen finns att köpa i Flensburg eller Puttgarten tillsammans med Gammeldansken.

    Om man inte njuter av fotbollen kan man alltid njuta av tilltugget.

    SvaraRadera
  28. 40 spänn för en pissig folköl är ta mig fan skammligt.

    SvaraRadera
  29. Riktigt skönt med begränsad tillgänglghet på Puben. Ingen kö utan man får sin öl direkt. Ett foto och medlemsskap i Änglarna är ett lågt pris för att köpa bra öl och slippa köa på Ullevi. Känns faktiskt dom lite VIP om det inte vore för den spartanska inredningen.

    SvaraRadera
  30. Ni är välkomna att titta in på min Blogg.

    http://rodguling.blogspot.com/

    SvaraRadera
  31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  32. Ullevi måste söka spons från Saluhallen. Jag tycker även att man bör kunna köpa fisk på arenan. I bortasektionen bör det enbart säljas fisk, så de får valuta för sina gbg-fisk-ramsor

    SvaraRadera
  33. bruce banner, du verkar ju inte vara fullt frisk i hjässan.

    SvaraRadera
  34. håller med, bruce banner är verkligen inte frisk nånstans, när han blir arg förvandlas han ju till HULKEN! *ellos*

    SvaraRadera
  35. Man blir intelligent av att äta fisk!

    Vad äter ni i Borås?

    SvaraRadera
  36. bruce banner rasar mot hankins jämförelse av inhägnader, snart kommer protestlistorna fram mot baraben va? avhopp från grogg-bloggen hahaha

    SvaraRadera
  37. Anonyma kommentarer är inte värda ett skit.

    Så länge dom är av negativ art.

    SvaraRadera
  38. Vad är problemet? Jag har inte kollat på den nya arenan, men det är väl helt uppenbart att den måste vara byggd för 2000-talet? Där måste finnas allt som besökaren vill ha, i form av restauranger, barer och spelbarer. Det kan man ju tänka ut med röva :-) Finns inte det inplanerat, då kastar de bort pengarna som det kostar att bygga den. Så dumma kan inte ens politikerna vara.

    SvaraRadera
  39. Vad kostar en bärs inne på ängla-puben då?

    SvaraRadera
  40. bruce "icke anonym" banner/ jag antar att det står bruce banner i ditt pass eller? du är precis lika anonym som vem som helst här. gomorron.

    SvaraRadera
  41. De som vill gå på puben inne på arenan, fixa fram ett pubkort som kostar 50 och låt pengarna gå till fonden

    SvaraRadera
  42. Anonym 27/8/07 20:43:

    Innan match fram till en timme (eller en halvtimme) innan matchstart kostar en stor stark 25:-. Efter det så kostar de 40:-

    SvaraRadera
  43. Heja bögen Glenn Hysén -
    Jag är faktiskt Schizofren!

    SvaraRadera
  44. Vad är problemet? Bli medlem!!! Eller försök få tillstånd själva och lär er vad som krävs med tillstånd, åldergränser, legitimation, avgränsat område på arena

    Gnäll gnäll gnäll gnäll
    Istället för att hylla Änglarna som iaf gjort något som kan bli bättre.

    SvaraRadera
  45. Men vänta lite nu. Ska det inte gå för vanligt folk att kunna ta sig en måltid utan behöva nöja sig med kiosker på den nya arenan?
    Är det sant, man baxnar ju för i helvete om detta stämmer. Där kan vi tala om 1800-tals nivå.

    SvaraRadera
  46. Nja vanligt folk, pratar vi inte klacksektioens pub. Är man medlem finns det legitimation, avstägning vid misskötsel och därmed vågar ansvariga släppa till rättigheter. Tyvärr har några grupperingar misskött sig innan och som tillståndsmyndighet lär man knappast ge tillstånd till klackens mörka sidor. Deras ansvarsområde kräver koll, är väl inte konstigt då att vi får testa med de regler som finns idag. Men som allt annat kan det väl utvecklas. Bara dårar kan tro att man släpper fritt alkohol på en klacksektion utan koll.

    SvaraRadera
  47. Men korven kan man ju släppa fritt så länge den inte är hälsovådlig, kastas in mot islänningar eller är sönderkokt......
    Håller helt med att allt är Aftonbladets fel

    SvaraRadera
  48. Läs vad som väntar landskampen Sverige Danmark. Liten plaskdamm vi leker i. Bra gjort Änglarna
    BLI MEDLEM OCH STÅ UPP SOM SUPPORTER ISTÄLLET FÖR GNÄLL OCH GÖM SIG SOM OANSVARIG UNGE

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.