2007/08/11

Satsa rätt med Berg-pengarna!

ANALYS Så plötsligt är IFK Göteborg en rik klubb igen. Vi gjorde det som man hoppats skall hända i flera år. En av våra talanger blommade ut på väldigt kort tid och vi lyckades få ut en mycket stor summa när det slutligen blev klart med en försäljning av spelaren. Att det blev Marcus Berg är egentligen bara en tillfällighet, det hade lika gärna kunnat bli någon av våra andra unga spelare. För så bra är våra talanger, och så rätt är den satsningen vi gör.

Självklart finns det två sidor av myntet. Å ena sidan ett stort viktigt ekonomiskt tillskot, å andra sidan ett minus för den sportsliga delen. I den här affären överväger den första delen betydligt. Det är faktiskt inte ens något att orda om. Vi får en möjlighet att sälja en spelare som varit ordinarie i allsvenskan en halv säsong och inte gjort en a-landskamp för en väldigt hög summa som säkerställer föreningens ekonomiska framtid för en bra tid framöver. För faktum är, att föreningens ekonomi inte alls var bra - fram tills idag.

Nu finns resurserna att satsa, nu finns medlen att göra investeringar. Och är man nu smart på Kamratgården så gör man inga panikvärvningar, inga oprövade kort för miljonbelopp. Det har redan börjat skrikas om värvningar för att ersätta Berg men här gäller det att tänka till. Hur fick vi fram Berg och hur blev han så bra? Det är något vi alla vet, han värvades till vår u-sektion, blev uppflyttad till a-laget, och blommade sedermera ut till den succén som varit i år. Precis som vart fallet med våra några av våra senare års försäljningar, såsom Kalle Svensson, Oscar Wendt med flera. Detta är rätt väg att gå och den inslagna vägen skall vi fortsätta vandra på. Alltså, ingen Quirinho-värvning för de nyinkomna pengarna.

Vi står i dagsläget med 4-5 anfallare i truppen, trots förlusten av Berg. Någon av dessa måste nu kliva fram och börja göra mål när skyttekungen själv lämnar. Om det visar sig att ingen har klivit fram i den rollen när det är dags att summera säsongen kanske man får tänka om och börja se sig om efter anfallare då.

Sen finns det de som säger att vi slänger bort sm-guldet, eller åtminstone chansen till det, i och med att vi nu säljer Berg. Chanserna minskar helt klart, det skall man inte sticka under stolen med. Vi har en het målskytt som gjort över hälften av våra mål i år. Men trots detta så ligger vi inte högre upp i tabellen. Sanningen är den att det troligtvis blir ytterligare ett jobbigt mellanår i år, även om vi hade haft kvar Berg. En spelare gör som bekant inget lag och problemet ligger snarare i att vi släppt in många mål i år, och inte produktionen i anfallsväg. Skall det bli guld i år så måste hela laget höja sig flera snäpp och komma in i en makalös form där det krävs många vinster på rad resten av säsongen. Marcus Berg hade varit en bidragande orsak i det uppsving som måste till men hade knappast kunnat stå för allt själv, som nu säsongen alltså redan visat.

Så vad ska vi då göra med pengarna? Det är den intressanta frågan. Nu mer än någonsin behövs pengarna för att göra de nödvändiga satsningarna i organisationen på Kamratgården. Det finns nu en möjlighet att göra ordentliga investeringar i de områden som verkligen behövs. Ett absolut minimum i kraven är att man genast tar tag i att anställa någon eller några som sköter om klubbens officiella hemsida på heltid, samt att man inom beskedlig tid anställer ytterligare en person i organisation som arbetar med publikrekrytering inför den nya arenan. Enkla beräkningar visar att vi i takt med en eventuell publikökning på den nya arenan kan höja intäkterna med upp till det dubbla mot vad vi har idag. Men då krävs att vi gör satsningar på de nämnda områdena. Först då skapar vi oss en bättre ekonomi på lång sikt vilket kommer att ge oss stora resurser att åter bli den största klubben i Sverige.

Så tänk rätt nu alla supportrar och även anställda inom IFK Göteborg. Pengarna från Berg-försäljningen är en riktig skänk från ovan som knappt någon av oss hade kunnat drömma om före säsongen. En nödvändig injektion för vår sargade ekonomi. Gör nu rätt satsningar och tänk på lång sikt, samma tankesätt som gjorde den här försäljningen möjlig. Fortsätter vi jobba på det här sättet så kommer framgångarna att fortsätta, både sportsligt och ekonomiskt.

30 kommentarer:

  1. låter vettigt... forza blåvitt!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet Erling!

    SvaraRadera
  3. så jävla sant! underbart skrivet...hoppas ranegie tar steget ut och blir våran nästa målspottare, han har iaf potentialen

    SvaraRadera
  4. "Ett absolut minimum i kraven är att man genast tar tag i att anställa någon eller några som sköter om klubbens officiella hemsida på heltid, samt att man inom beskedlig tid anställer ytterligare en person i organisation som arbetar med publikrekrytering inför den nya arenan. Enkla beräkningar visar att vi i takt med en eventuell publikökning på den nya arenan kan höja intäkterna med upp till det dubbla mot vad vi har idag. Men då krävs att vi gör satsningar på de nämnda områdena."

    En person som arbetar heltid med publikrekrytering till den nya arenan är helt OK.

    Hmhmhm, sköter om klubbens officiella hemsida på heltid, hur kan detta vara så extremt viktigt (till exempel i jämförelse med publikrekrytering till den nya arenan)?

    SvaraRadera
  5. Hoppas att långsiktigheten blir en ledstjärna för Mild och stickan.

    SvaraRadera
  6. Hmhmhm, sköter om klubbens officiella hemsida på heltid, hur kan detta vara så extremt viktigt (till exempel i jämförelse med publikrekrytering till den nya arenan)?

    Ja, det där kanske kräver en förklaring. Jag tror att man skapar hets runt en klubb till stor del genom internet idag. Officiellas hemsida har runt 5000 unika besökare varje dag (enligt obekräftade uppgifter), vi här på baraben har mellan 2000 och 3000 unika besökare varje dag.

    Vi har en omåttlig hets här på bloggen och har genom det ökat våra besökarsiffror från 0 (i starten för 2,5 år sedan) till de siffror vi ser idag.

    Samtidigt har IFK ökat sina publiksiffror, trots flytten till Nya Ullevi. Nu skall vi inte ta åt oss någon större ära för detta på denna blogg men jag tror ändå det finns ett litet samband. Sen har naturligtvis även officiella hemsidan blivit bättre på senare år men trots det är det fortfarande dagisnivå på ifkgoteborg.se.

    Detta måste ändras för att intrycket av föreningen skall bli bättre för eventuella nya supportrar, men även för att visa för de som redan är supportrar att klubben erbjuder mervärde.

    Därför tror att det lönar sig att anställa minst en person på heltid som har hand om hemsidan, det kommer helt enkelt att löna sig i längden.

    SvaraRadera
  7. ok
    bra synpunkter
    men får inte heller vara feg som förening
    finns det inte en uppsjö av föreningar som "satsar på ungdomar" och aldrig presterar resultat
    allt är relativt..
    det kan också vara kortsiktigt att sälja nu
    laget kanske skulle lyfta sig i höst om ex hysén kommer
    framgångar skapar intresse från media, sponsorer, presumtiva nyförvärv.
    det finns andra alternativ att bygga upp god ekonomi. ny arena, ansvariga proffs etc

    men aldrig fega! jag vill vinna

    tack för ordet

    SvaraRadera
  8. Bra talat. Att höja omsättningen måste vara målet. Det är först då som vi kan göra en allvarlig satsning på att behålla våra talanger.

    //Blazen

    SvaraRadera
  9. Men vem fan ska göra målen nu då? sen dom riktiga pengarna kan vi bara få genom vinna guld, som inte kommer hända på några när vi säljer alla bra, visst ci fick mycke pengar men vi blir nog av med dom lika snabbt med.

    SvaraRadera
  10. "Skall det bli guld i år så måste hela laget höja sig flera snäpp och komma in i en makalös form..."

    Vet inte riktigt om jag håller med om det till fullo. Som tabellen ser ut så räcker det i princip med lite mer tur på vår sida så är vi där uppe. Hade vi tagit 6 poäng (som vi utan tvekan var värda) istället för 1 mot malmö och helsingborg så hade vi legat i topp redan nu.

    Sedan tycker jag att man mycket väl kan satsa en del av pengarna på ett nyförvärv så länge han håller tillräcklig klass. Däremot behöver man inte vara bunden till att panikvärva just anfallare. En ny ytterback kanske?

    SvaraRadera
  11. Surfade precis in på sportbladet. Verkar som dom är ute efter att skapa ny "skandal" i blåvitt.
    Dom har till våran fasa kallat in en "analytiker" som talar om det hemska i att lyfta ut svarte ur spelarkorgen innan försäljningen.

    Konstigt, har inte hört någon av investerarna klaga öppet...

    SvaraRadera
  12. Mycket bra skrivet Erling, håller med dig också.... Nyanserat, verklighetsbaserat

    SvaraRadera
  13. Hey, cant read swedish but i'd like to thank you and your club for striker marcus berg. Hopefully he'll play good in his remaining 2 games and maybe he'll return in the future, but for now, thanks for this big talent, we'll put it in the starting 11.

    Fc Groningen Supporter

    SvaraRadera
  14. He will be very welcom in Groningen. And will take very good care of him in the green hell of the north stadium.

    SvaraRadera
  15. Henke lite mer tur? Tur att inte du styr förenignen.. Att enbart förlita sig på tur brukar la går sådär i längden va? 35 miljoner för Berg är väldigt svårt att tacka nej till. Jag hade väldigt gärna haft honom kvar.. Elfsborgs 15 miljoner för Anders Svensson måste la anses vara tillbalbetalda tack vare ökat intresse från sponsorer, publik och sportsliga framgångar. Berg och Svensson situationer skiljer sig åt Svensson ville hem Berg vill ut 35 miljoner är mycket pengar som ger blåvitt nya förutsättningar som erling skriver. Blåvitt visar att de kan ta betalt och unga talanger borde se blåvitt som det hetaste valet för utveckling och framgång, annat var det för ett par år sedan då ingen jävel ville till oss.

    Sedan angående vår uppryckning de senaste matcherna så var det likadant ivåras när vi mötte samma lag (örebro, Gefle) så det är verkligen upp till Bevis nu att det inte bara är spelschemat som liger bakom vår klättring utan att laget verligen förbättrat sig.

    SvaraRadera
  16. Tycker att Roger Gustafsson förtjänar lite "cred". Förutom att han var mannen bakom våra framgångar på 90-talet, så är det väl hans långsiktiga satsning på ungdomar som nu äntligen börjat betala av sig.
    Så tack Roger för din nästan sjuka envishet och att du inte lyssnat på alla "förståsigpåare" som sagt att Blåvitt är inne på fel spår.

    För övrigt tycket jag att vi bör försöka locka över öis-Ken. Han passar perfekt in i Blåvitts fortsatta satsning.
    /Andreas

    SvaraRadera
  17. Och vem fan har velat komma hit då förutom möjligen Tobbe då vem mer???
    Nej det e ingen som vill spela för oss längre då det inte längre finns några som helst ambitioner att till höra toppen av svensk fotboll mer.
    För att det kommit in 35 milj på kontot skulle det dyka upp massor av nyförvärv av klass på kamrat gården? Vakna upp och inse sanningen!

    SvaraRadera
  18. anonym 12:10/

    Vad jag menar är bara att serien är så satans jämn att vi, med eller utan Marcus Berg, inte behöver ge upp tankar om topplaceringar. Har man lite flyt, får några treor i rad, då är man med där uppe. "This aint the fucking Premier League".

    Jag menar inte att man som förening skall förlita sig på tur för att vinna matcher.

    SvaraRadera
  19. ""ingen quirino värvning"""

    tror 100% håller med om det. därav helt menlöst skrivet.

    SvaraRadera
  20. Håller med om varenda ord!

    SvaraRadera
  21. Bra skrivet Erling! hoppas nu dom kan få Tobbes namnteckning.. skulle nog lyfta laget..

    SvaraRadera
  22. Visst e det viktigt att tänka långsiktigt, men det är också jävligt viktigt att leva i nuet!!

    Annars så är risken att vi under flera år bara lever i en framtidsvision som vi aldrig når!

    Tänk på det också!

    SvaraRadera
  23. BRA SKRIVET!!! JÄVLIGT BRA!!!!

    Trevlig helg! forza blåvitt!!!

    //Krille

    SvaraRadera
  24. Hoppas hoppas att ryktet om Demba-Nyrén bara är en tidningsanka och inte på riktigt. Den gubben skulle inte tillföra ett skit till klubben.

    SvaraRadera
  25. Vilka svenska unga talanger finns det som man möjligtvis skulle kunna tänkas värva? Oremo är väl den som poppar upp först. Hedlund är också duktig i Gefle. ÖIS tror jag inte släpper Ken, vilket dom gör rätt i. Dom håller på att bygga laget kring honom. Vilka mer finns?

    SvaraRadera
  26. Värva Oremo!

    SvaraRadera
  27. Vi har trots allt mourad säsongen ut.. och nu är det väl dags att ge gerba en riktig chans

    SvaraRadera
  28. - Jag kan gå in med hur stort kapital som helst om jag beslutar mig för att vara med, säger Bert Karlsson.
    Bert for president!

    SvaraRadera
  29. Det är synd att de flesta supportrar inte inser att det är kortsiktig framgång som är viktigast för blåvitt, hade man satsat på ett sm-guld redan i år så hade man skapat förutsättningar för att bli ett storlag även på lång sikt. Framgång föder framgång och det är svårt att se hur blåvit återigen ska bli en storklubb när det verkar som att man är nöjda med 6-7 placeringar år ut och år in. Nåväl än är inte loppet kört och jag hoppas verkligen att IFK använder nytillskottet i kassan till att värva en erfaren och dokumenterat duktig målskytt för att fylla hålet efter Berg.

    SvaraRadera
  30. Jo så resonera ja också, men nu är man ju med där uppe, bara och erkänna att man hade fel. Såtillvida man inte rasar nu efter berg.

    /
    Bert stödjer ifk, härligt. gillar allt med den mannen.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.