2007/08/09

Läktarens röst: 34 förslag till förbättringar av IFK Göteborg.

LÄKTARRÅDET I fredags presenterade vi Läktarrådets (LR) första "34 punkter för Blåvit förbättring". Idag publicerar vi listan av förslag och idéer i sin helhet igen. "34 punkter för Blåvit förbättring" har även skickats till IFK Göteborgs marknadsavdelning. Inom kort kommer vi på Baraben.com även att punktbelysa olika delar av dessa förslag, där vi inbjuder er läsare att vara med i dialogen kring hur föreningen kan bli bättre på det för dagen berörda området.

34 punkter för Blåvit förbättring
(Skickades till IFK:s marknadsavdelning 3/8 -07)

1. Nya Arenans supporterrelaterade varumärken.
I folkmun finns flera etablerade "varumärken" som bör användas i marknadsföringen av matcherna. Man kan exempelvis döpa läktarsektioner till alternativa sektionsnamn som ger samhörighetskänsla med en viss grupp av supportrar. Inte bara lämna fältet öppet för bokstävsdöpta sektioner på ståplats och sittplats. Skapa medvärde genom att döpa en sektion till "Sjungande sittplats", en till "Gubbhörnan", en till Klacksektionen och så vidare. I samband med att man lyfter fram de olika namnen så bör man medvetet lyfta fram de medvärden som man kan få av att sitta där, som exempelvis att en viss del av sittplats är till för livligare supporterstöd, en annan del är till för lite äldre supportrar och en del är uttalad familjeläktare. Detta skapar trygghet hos supportrar och det skapar en känsla av "vi" på den berörda läktaren.

2. Blåvittrabatten
En "Idrottsrabatten" fast för blåvita. Alla sponsorer erbjuder supporters en liten rabatt på deras produkter. Rent praktiskt så köper man ett häfte av blåvitt, eller får ett som medlem och erbjuds därmed direkt kontakt med föreningens sponsorer. På så vis ger man medlemmarna ytterligare en anledning att teckna medlemskap, man ger medvärde till de befintliga medlemmarna och så ger man sina sponsorer "gratis" kunder. Originalet på http://www.idrottsrabatten.com bör fungera som en förebild för projektet.

3. Blåvittombudsman
IFK Göteborg bör utnämna en av sina anställda som en "Ombudsman" för supportrarna. Detta ska innebära att publik, medlemmar och supportrar ska kunna nå den här personen via mail, telefon och på plats på Kamratgården för att framföra sina synpunkter, positiva som negativa, om föreningens verksamhetsområden. Detta för att undvika problemet att folk vänder sig till fel person med sina frågor och klagomål. På så vis underlättar man för supportrarna men även för sig själva då man sparar in på den tid som går åt att bolla frågor mellan personer i föreningen.
I detta skulle även en fråga-svar funktion kunna finnas tydligt på officiella hemsidan men även som redan idag förekommer i föreningstidningen 4-4-2. Skillnaden blir då att det hamnar under en och samma profil med ett uttalat ansvar för att besvara alla berörda parters frågor effektivt. På så vis skulle man även kunna bygga upp en FAQ (Frequently asked questions) där vanligt förekommande frågor får offentliga svar. Då slipper man besvara frågor dubbelt och trippelt när supportrar på egen maskin kan läsa sig till aktuella svar på de funderingar som kan finnas kring biljettfrågor, matcharrangemang och annat.

4. Target celebritys
Här ett amerikanskt koncept som med framgång skapar rubriker åt flera idrottslag i staterna. Man bör medvetet söka upp och erbjuda kända IFK Göteborg supportrar paket för hemmamatcherna. Exempelvis biljettföreträde, tillgång till loger och rabatter i gengäld att de ställer upp för föreningen vid vissa officiella jippon och evenemang. En stor andel av kändiseliten i Sverige har IFK Göteborg som favoritförening men det är extremt sällan som någon av dessa syns på Ullevi idag. Skapa detta nätverk med fler "kändisar" än före detta spelare och utnyttja det mediala men även publika intresse som kan skapas av detta kontaktnät.

5. Nummer 12
I många klubbar används tröjnummer tolv inte på grund av att man gett den till supportrarna. Det är en supporterns tröja. Men man skulle kunna ta detta en nivå ytterligare utan att kopiera befintliga format. Ett exempel vore att göra rad nummer tolv på en viss del av arenan till en VIP-rad. Dessa biljetter skulle man sedan kunna lotta ut bland publik, medlemmar, shop- kunder, tävlingsdeltagare etcetera. "Rad tolv" skulle kunna bli Blåvitts sätt att kunna ge någonting gratis tillbaka till sina trogna fans. Utöver biljetten kan man ge vinnarna en guidad rundtur på arenan och även del av en spelarträff. I England är metoden med spelarträff för vinnare av tävlingar mycket sofistikerad och där har nästan alla föreningar "meet and greet" mellan press, sponsorer och supportrar innan varje match. Exempelvis i ett loungeområde på arenan eller i konferenslokaler i anknytning till, eller på själva arenan.

6. Samarbete med Göteborg & Co kring "Blåvit turism"
Göteborgs stads turistbyrå Göteborg & Co söker ständigt nya vägar för att stärka turismen till Göteborg. Ett samarbete med IFK Göteborg kring "Blåvit turism" känns naturligt med tanke på att årliga omröstningar ständigt lyfter fram IFK Göteborg som svenska folkets mest kära förening. Här skulle man kunna erbjuda weekendpaket till IFK Göteborgs matcher där hotell, matchbiljett, Lisebergsbesök (under säsong) och annat trevligt turistgöra finns i ett samlat pris. Speciellt under semestertider och i guldjakt på sena hösten finns det enorma mängder av Blåvita i landet som reser till Göteborg och ser Blåvitt spela, så varför inte erbjuda dessa turister ett färdigt paketalternativ för "Blåvit turism"?

7. Blåvittbussen
IFK Göteborg har en enorm åskådarskara ute i landet och det tar många resebolag och bussbolag fasta på genom att arrangera resor till IFK Göteborgs matcher från andra delar av Västsverige och landet. Här finns ett stort ekonomiskt kapital att vinna för föreningen men det finns även möjlighet att utöka sina egna marknadsandelar gällande exempelvis Blåvittshopen genom att ta sig in på den här blåvita resemarknaden. I samband med IFK Göteborgs matcher skulle man kunna arrangera ett antal "Blåvittbussar" som reser in från exempelvis Skåne via Halland, Småland via Borås, Värmland via "Trestad" och liknande med syfte att transportera Blåvittsupportrar från hemstäderna till Ullevi och matchen med IFK. Dessa bokningar skulle man kunna sköta via telefon eller web i samarbete med ett bussbolag och på så vis skapa en extremt enkel väg för supportern till IFK Göteborgs matcher och evenemang.

8. Blåvitt-Taxi
I Göteborg finns flera stora taxibolag som bör vara intresserade av att knyta till sig den största kundgruppen i regionen, nämligen de Blåvita supportrarna. Det räcker dock inte bara med att få en liten procentuell rabatt vid medlemsskap utan man bör utveckla ett "Blåvitt-taxi" koncept. Här kan man få fasta priser till och från IFK Göteborgs matcher (och andra evenemang) till olika zoner av Göteborgsregionen. Exempelvis skulle taxibolaget även kunna samarbeta med "Blåvit turism" och på så vis knyta kunder från och köra kunder till de hotell som ingår i samarbetet.

9. Medial folkrörelseprofil
Då IFK Göteborg är en elitförening blir det allt viktigare för oss att profilera oss i samband med olika idrottspolitiska frågor. Speciellt då vår ungdomssektion växer, vi har strukturella förändringar i rörelse ständigt (arenafrågan bland annat) och skolsatsning så måste vi tydligt visa vad föreningen vill ha. Både kommunalt, som i planfrågor och konkurrensfrågor med andra föreningar men även statligt som i spelarskattefrågor och arbetsgivarfrågor bör IFK Göteborg oftare försökta ta chansen att komma till tals. Då man har en specifik arbetsmetod och en förenings profil att värna om gäller det att i den offentliga debatten lyfta fram varför just föreningen IFK Göteborg anser att viss utveckling är att föredra. Det kan även bli ett sätt för vår styrelse att på ett tydligare sätt profilera sig i medierna och visa att man står för de föreningsideal som man med medlemmarna kommit överens om.

10. Aktivera gamla spelare
I samband med reklamkampanjen Gais-Bonito lyftes de gamla spelarna Glenn Stömberg och Pontus Kåmark fram som reklampelare för föreningen. I samband med presentationen av Ijeh på Stora Teatern showade Johnny Ekström och på medlemsfester har Thomas Ravelli förekommit som konfencier. Här finns ett uppskattat koncept att spinna vidare på, att på olika sätt lyfta fram gamla spelare i sin marknadsföring och i sina event för att skapa större intresse för desamma. Att man inte spunnit vidare på den enorma "Glenn"-hype som ekat runtom i Sverige sedan Glenn Hysén och Glenn Stömberg blev landets stora hushållsnamn i sportkommentatorsboxarna är synd. Varför inte reklamfilm på lokal-tv (och Blåvitt-anknuten media) med liknande gamla spelarhjältar? En Glenn Hysén drar fler åskådare til Ullevi än en Hjalmar Jonsson, förhoppningsvis kan sedan spelarna på planen se till att åskådarna kommer på återbesök...

11. Blåvit ICA-kasse
Börja sälj en Blåvitt-kasse i ICA-butiker i Göteborg. Låt den kosta 2 eller 3 kronor. Tryck blåvitts klubbmärke på en platskasse och sälj sedan dessa i utvalda butiker i Göteborg med omnejd. Det finns pengar att tjäna på sådana simpla projekt, liknande det man har haft med Blåvittmålet på Burger King. Öronmärk gärna dessa inkomster för ett positivt projekt så att folkgärna vill skänka den där lilla extrakronan, akademin förslagsvis.
Här är ett exempel på hur det skulle kunna se ut: http://www.fct.nu/bag/fct_pasen.pdf

12. Matchreklam i pressen
Utformningen av reklamen inför matcher måste bli mer fantasifull. När man plockade in den externa reklambyråns serie av tecknad reklam blev det en "snackis" i hela Göteborg. Målet bör vara att varje annons IFK Göteborg har i media skall skapa större intresse än för de närmast berörda. Enbart matchdatum och sponsorutrymme duger inte för att skapa intresse hos marginalsupportrar.

13. Musik & SpeakerUllevi
Under matcharrangemangen behöver den spelade musiken och speakerns utrop bli med professionella. I åratal har supportrar klagat över en undermålig information och dålig musik i samband med Blåvitts matcharrangemang, men ingen som helst reaktion har kommit från IFK Göteborgs sida förutom kommentarer i stil med att "vi tycker det är bra". Här behövs mer info till publiken, det behövs statistik, historia kring lagen, effektivare försäljning av Blåvittshopen, Änglarnas bortaresor och andra Blåvittrelaterade evenemang. Speakern måste ha känsla för matchresultat och liknande för hur man framför reklamen för att den ska få effekt och positiv känsla hos hemmapubliken. Att glatt mässa om Blåvittshopen eller nästa hemmamatch strax efter ett 0-3 mål är inte smart, det är direkt bortstötande av sin kundgrupp. Dessutom måste, MÅSTE, musikval före, under och efter match få en rejäl översyn.


14. Västsvenska föreningssamarbetet
Det skulle behövas ett bredare och mer välutvecklat nätverkssamarbete mellan föreningarna i Västsverige och IFK Göteborg. Speciellt klubbar och föreningar i Göteborgsregionen blir allt mer påverkade av den växande ungdomssatsningen i IFK Göteborg. Samtidigt har föreningarna gemensamma intressen i planlösningar, lokal idrottspolitik och även reklam och marknadsandelar inom exempelvis sponsring. Ett större nätverk av föreningar som på nära håll knyts till IFK genom att föreningarna i projektet får del av IFK:s ledarutbildningar, föreningshappenings, matchbiljettspaket och så vidare samtidigt åtar sig att göra reklam för IFK:s matcher (och andra arrangemang) i den lokala föreningen, i den lokala närmiljön, bland medlemmar och så vidare. Exempel på danska Ålborgs framgångsrika klubbsamarbete i Nordjylland.

15. Änglagårdsskolans hemsida
Änglagårdsskolans hemsida är idag väldigt undermålig och är inte alls integrerad i ifkgoteborg.se. För övrigt bör samma grafiska profil användas för Änglagårdsskolan som hos Officiella hemsidan så att man alltid känner igen sig när man är på en av IFK Göteborgs hemsidor. Hemsidan är ansiktet utåt idag och därför är det av yttersta vikt att ha den väl anpassad rent grafiskt utifrån ens syfte men även lätthanterlig för användaren. Idag bygger man på ett färdigbyggt templatessystem som kostar cirka 300 kronor i månaden att ha uppe vilket ger en helt oseriös och oprofessionell känsla av skolverksamheten. Här bör även ges eleverna möjlighet att ha ett internt community i framtiden där eleverna via sitt flitiga webanvändande knyts starkare till föreningen, skolan och kamratkänslan.

16. Andelsförsäljning för ny hall och uppvärmd plan
Styrelsen har gått ut och berättat att Supporterfondens första gåva skall bli en grundplåt en renovering av fasciliteterna på Kamratgården, där vi antar att sponsring och rent föreningskapital blir andra bärande ekonomiska faktorer. Dock föreslår vi att föreningen tar chansen och säljer ut andelar av de nybyggen man anser bör komma till. Främst en fullstor inomhushall och en uppvärmd utomhusplan är de återkommande nya anläggningar som expertisen vill se på Kamratgården. För att samla kapital till detta bör man sälja ut andelar av anläggningarna till supportrar och sponsorer. Ett antal paketandelar bör tas fram i olika prisklasser med ambitionen att supportrar köper in sig i ett blåvitt framtidsprojekt. I gengäld skall de som köper in sig i andelarna få symboliska bevis på detta genom att exempelvis få sina namn på plaketter i samband med anläggningarna, bjudas in till speciella spelar och tränarträffar på Kamratgården (eller lämplig konferensanläggning) och motta ett officiellt andelsbevis i diplomsform av föreningen. Här kan man specialsy privatpaket, företagspaket, sponsorpaket, gruppaket och föreningspaket med olika fördelar för olika intressenter att investera i anläggningarna.

17. Utökat internt sponsornätverk
Kontakten sponsor till sponsor är en viktig nätverksfunktion som bör vårdas och ökas. De sponsorevenemang som genomförs av föreningen får alltid positiva omdömen och därför är det viktigt att utöka dessa evenemang och vår omvårdnad av sponsorernas kontakt med föreningen. Med Blåvitt i centrum bör konserter, fotbollsmatcher, medlemsevenemang och kundträffar riktas fokus till att få IFK Göteborgs olika sponsorer att till större del dra nytta av varann och den kompetens man besitter. Genom att öka nätverkandet mellan de olika företagen knyter man starka relationer till föreningens verksamhet som sponsande part och minskar risken för att man väljer andra sponsorlösningar i framtiden.

18. Tillsättandet av en "Branschpanel"
IFK Göteborg bör via sina samarbetspartners, sponsorer, kontaktnät och medlemsbas införa en så kallad branschpanel för problemlösning. Här skall man sprida kompetens inom alla tänkbara affärsområden i en slags lobbygruppsmässig organisation med avsikt att arbeta för IFK Göteborgs väl. Denna kan sedan involveras i samtliga större projekt man åtar sig, utbyggnader, ungdomssatsningar, spelaraffärer, arenalösningar och så vidare. Branschpanelen skall ha utspridd kompetens så att den enkelt kan ha specialiståsikter och specialistlösningar på specifika problem som kan uppstå. Allt från byggherrar, ekonomiska konsulter, föreningsledare, lokalpolitiker och näringslivstoppar bör ingå för att få en spridning av kompetens. Branschpanelen skulle på sikt kunna hålla offentliga "hearings" med berörda parter i olika mål dit man bjuder in medlemmar och supportrar för att få ta del av den interna diskussion som pågår i föreningen utan att riskera motsättningar mellan sittande styrelse och kortsiktigt kravfyllda supportrar. Man skulle stimulera till ökat engagemang från medlemmar och till vidare debatt kring offensiva lösningar av föreningens befintliga och kommande problem.

19. Styrelseuppföljning
IFK Göteborgs styrelse har traditionellt alltid hållit en låg offentlig profil och gör så även idag. Med hjälp av en mer utåtriktad fasad skulle styrelsen med all sannolikhet minska avståndet mellan supporter och ordförande. Detta innebär inte att man ständigt i detalj ska redovisa vad som sker i föreningens korridorer utan att man faktiskt värnar om det intresse som supportrarna har för föreningens arbete och utveckling.
Ordföranderollen måste bli mer utåtriktad så att främst medlemmar men även allmänheten får ta del av de visioner, målsättningar och diskussioner som föranleder arbetet i föreningen.
Ökad kontakt med den vanliga supportern genom krönikor i medlemstidning, regelbunden uppdatering av styrelsens arbete i internweb och liknande skulle stärka förtroendet för föreningens arbete bland "fotfolket".

20. Ökat mervärde med medlemsskap
Idag är de flesta medlemmar i IFK Göteborg medlemmar av en princip, att man vill vara medlem i den förening man är supporter till. Det är dock viktigt att visa hur man genom medlemsskapet faktiskt har en demokratisk makt genom årsmötet och även andra mervärdeseffekter av att vara medlem i föreningen.
Medlemmarna bör involveras i fler beslut i föreningen för att på så vis även känna behovet av att vara medlem och för att öka antalet medlemmar (en ökningspotential som är gigantisk).
Sådana beslut kan exempelvis vara att låta medlemmarna deltaga i omröstning om vilken matchtröjsmodell som laget skall spela i. Man låter tröjsponsorn ta fram tre alternativ och genomför sedan en omröstning på årsmöte eller medlemsmöte för att visa på att medlemsskapet ger direkt inflytande i föreningen och för att ge tillbaka till de medlemmar som egentligen utgör själva föreningen.
Årsmötet i sig bör även göras till ett större evenemang och till ett event mer än något som ska "avverkas". Årsmötet måste vara något folk verkligen vill ta del av för att öka intresset för det viktigaste demokratiska organ som en medlemsförening har. Tydligare och tidigare information om årsmötet via föreningsmedierna är ett måste.
Medlemsbasen är dessutom en perfekt specialiserad kundgrupp för sponsorerna och den kontakten borde utnyttjas mer än att man lägger fram ett par rabatter som existerar via medlemsskapet. Här finns oändliga möjligheter med internweb för medlemmar på hemsidan men även på föreningens arrangemang som matcher där man bör premiera medlemmarna. Ett tydligt exempel är hur Supporterklubben Änglarnas medlemmar numer har tillgång till en matchpub medan föreningen IFK Göteborgs medlemmar ej har det. Vilket i sig är högst märkligt och bör åtgärdas omedelbart på något sätt för att inte underminera vikten av medlemsskapet. IFK Göteborgs medlemmar måste vara de viktigaste kunderna i alla lägen.

21. Förstärkt sponsorarbete och mediearbete
Genom att konsekvent förknippa föreningens profil med enbart positiva upplevelser inom de områden man kan påverka direkt (vinstresultat går ju ej att garantera, tyvärr) så stärker man upplevelsen för sponsorer kring föreningen. Idag kan valfri intresserad sponsor läsa via IFK Göteborgs hemsida att man som tredje säljargument för ett sponsorpaket som kostar drygt 18 000 kronor per säsong får en kaffe och kaka vid match. Det är inget annat än ett hån mot de sponsorer man vill få ut sådana pengar av. Matchupplevelsen till de ekonomiska faktorer som föreningens ekonomi till stora delar bygger på måste förbättras avsevärt. Ordentliga måltider för sponsorer, tillgång till bra konferens- och publokaler, exempelvis externt om inte egna fasciliteter tillåter, är av högsta vikt för att ge tillbaka en optimal upplevelse till dem som satsar stora ekonomiska resurser i föreningen. Att vara sponsor för IFK Göteborg måste innebära att hela upplevelsen kring sponsorskapet är en genomgående positiv sådan, inte något man måste genomlida för att få se matchen.
Här bör även mediernas bemötande räknas in. Pressen skall skämmas bort på alla sätt som är möjliga. Tillmötesgående och fjäskande om inte på gränsen till mutande bör vara inställningen till hur man hanterar media i samband med blåvita matcharrangemang. Ju bättre en journalist mår på våra matcher ju bättre mår han när han skriver om sitt helhetsomdöme i samband med våra matcher. Här ligger vi tyvärr långt efter en del av våra konkurrenter idag.

Förbättingar av Officiella hemsidan

22. Embedfunktion för- Kanal 1904
Enbed-funktion för Kanal 1904. Med "Embed" menas att man som internetbaserad filmdistributör ger möjligheten för andra hemsidor, bloggar, nyhetssiter och liknande att publicera ens videoproduktioner på dessa extrena hemsidor. Förebilden är alla större filmsiter, exempelvis Youtbube där man fulländat funktionen i sin enkelhet. Så här genomför man en "embed":ing.

23. Riktad reklam i Kanal1904
Det finns garanterat gott om företag i regionen och nationen som vill ha riktad reklam till fotbollssupportrar generellt och Göteborgska sådana specifikt. Reklam som passar programmet och profilen skulle lätt kunna inkorporeras i konceptet och på så vis utöka det ekonomiska utrymmet för programmet att utvecklas och växa.

24. Föreningens historia
Den officiella hemsidan behöver förstärkas på flera sätt mot idag. Många förbättingar kan dessutom göras med små resurser, exempelvis en satsning på föreningens historia. Idag finns en kort beskrivning av vår historia och referens till föreningens 100-årsbok. Med lite effektiv marknadsföring av den boken via en ny "Historia-sektion" skulle flera nytryck av densamma kunna "produceras". Först bör man skapa små "preview"-snuttar av alla epoker som finns med i boken. Små apritretare på allt som går att läsa sig till, se sig till (via bilder) och här även dela med sig av större historisk information i form av kuriosa och statistik.

25. Föreningens historiska profiler
Idag utnyttjas inte de varumärken som IFK Göteborgs före detta spelare är alls. Dessa spelarhjältar bör få en egen sektion av hemsidan där man kan arrangera omröstningar av "tidernas spelare", "drömelvor" och även ge ytrymme till före detta spelare att dela med sig av sina funderingar, anekdoter och nutida fotbollsanalyser. En del av profilsidan bör tillägnas att profilera de största stjänorna som spelat i IFK Göteborg med fullständig information om deras karriärer och även klipp på mål, klassiska bilder och referat från matcher där de spelar avgörande roll.

26. Biljettstaplar för alla matcher
Biljettstaplar som visar hur många biljetter som är sålda till alla hemmamatcher bör göras tillgängliga. Dessa skall även vara av typen att de uppdateras löpande och även ges publiceringsmöjlighet på externa hemsidor utanför ifkgoteborg.se. IFK har tidigare bedömt att man bara vill använda sig av detta när man tror det gynnar publikutvecklingen. Vi anser snarare att en ständig befintlighet av fenomenet tydligt kommer visa hur marknadsavdelningen och föreningen sköter sitt jobb med reklam och biljettförsäljning. Det är en press på sig själva man kan skapa genom detta och inte ha den fega inställningen att man bara slänger upp staplar i de fall man i ett tidigt skede har sålt mycket biljetter.

27. Flerspråkig information om föreningen
Det bör ligga nära till hans för en förening med stort Europeiskt cupdeltagande att ta fram kort information om föreningen på flera Europeiska språk. Dessa bör även expanderas vid de tillfällen som vi har spelare i föreningen från andra länder där intresse för föreningen IFK Göteborg kan skapas på andra delar av kontinenten och världen. Den befintliga information som finns om föreningen på engelska bör växa mycket mer och en nyhetsfunktion på engelska bör skapas. Den här nyhetsfunktionen behöver inte uppdateras i samma takt som själva nyhetsflödet på Officiella hemsidan, men större spelaraffärer och nyheter bör finnas tillgängliga för en internationell publik.

28. Medlemszon på Officiella hemsidan
En inloggningsbar medlemszon på ifkgoteborg.se. Det här borde ha varit klart redan till lanseringen av den nuvarande "nya" versionen av ifkgoteborg.se men har inte blivit genomförd av okänd anledning. Här har man ett gyllene läge att kunna sprida sina souvenirer, intern information till medlemmar och skapa debatt mellan supportrar på ett intern och kontrollerat utrymme. Detta är ett måste för ifkgoteborg.se inom kort. Exempel på inloggningsbar supporterzon.

29. Integrera Blåvittshopen med Officiella hemsidan
För att utnyttja websidan för Blåvittshopen bör den omedelbart integreras tätt med Officiella hemsidan ifkgoteborg.se. Här har man en möjlighet att lyfta fram sina souvenirer på ett mycket snyggare sätt för besökarna på Officiella sidan som idag tvingas ut på ännu en sida, dessutom sämre byggd och organiserad sida, från officiella. Integration av shopen i den gemensamma profilen för alla IFK Göteborgs hemsidor är av stor vikt.

30. Filmade presskonferenser
Att föreningens presskonferenser inte finns filmade och tillgängliga via Kanal1904 är idag bara märkligt. Det känns som ett nödvändigt och naturligt steg för att locka intresse till sitt nya medium, även motståndarlagens supportrar kommer ha intresse av att se dessa. Presskonferenser generellt och presskonferenser specifikt i samband med matcherna bör finnas tillgängliga för supportrarna. Det handlar om att ge åskådarna en helhet i samband med matcherna, att ge den här tjänsten till supportrarna är att ge lite mer tillbaka för matchbiljetten. Man får även höra åsikter och analyser från Officiellt ledarhåll vilket kan ge goda effekter av att frågor kring beslut under matcherna besvaras och diskuteras. Dock bör man helst inte finta med att snacka om nyförvärv och mena ett kreditkort...

31. Blåvitt-webcam
IFK Göteborg bör ha en eller ett par Live-webcams uppe på Kamratgården. Med dessa skulle man kunna visa exempelvis träningsplanen och parkeringsplatsen/matsalsutrymmet. Genom att sedan sända valda delar av verksamheten, exempelvis specifika träningar, eller varför inte alla träningar skulle man skapa ett enormt intresse för hemsidan bland stora delar av supportarna. Större intresse för hemsidan innebär även att supportrarna sedan kan lockas in i souvenirköp, ta del av information och känna starkare band till föreningen. I framtiden (eller varför inte redan idag) skulle även webcams-idén kunna vidgas till direktsändningar av träningar eller presskonferenser via weben. Idag saknas den här typen av event till Blåvita supportrar som bor utanför Göteborg och även utanför Sverige.

32. V-Blog 1904
Chelsea och andra Europeiska storlag kör numer regelbunden videoblog kring föreningens verksamhet. Konceptet är oerhört enkelt och kan genomföras helt utan nya resurser. En anställd i föreningen kör återkommande "dagboksinlägg" i videoform som man sedan gör tillgängliga via extern videosite som Youtube (alternativt att man knyter ett samarbete med en svensk videosite) och/eller på egna hemsidan. Här skall små kommentater om föreningens löpande arbete få plats tillsammans med den aktuella "programledarens" egna reflektioner om laget, mediernas reaktioner på laget/föreningen och så vidare. Regelbunden (läs: oregelbunden) uppdatering med korta kommentarer från en karismatisk men tidigare okänd föreningsanställd.

33. PPV-rättigheter för utlandskunder
I dagsläget har många av IFK Göteborgs supportrar och sympatisörer i utlandet väldiga problem med att se IFK Göteborgs matcher. Detta på grund av hur Pay per view-systemet inte går att tillgå i utlandet och har man inte råd eller möjlighet att skaffa en gigantisk parabol med rätt abbonemang och lösningar (vilket på många håll inte ens är möjligt) så kan man inte se IFK:s matcher där man bor. IFK Göteborg har även klart flest supportrar i Sverige och därmed flest supportrar i utlandet, både bland i utlandet bosatta, människor av andra nationaliteter och främst Blåvitt-supportrar på semester i utlandet.
Här bör man gå i framkant och ligga på de som äger rättigheterna för att få tillgång till att streama (direktsända digitalt) matcherna via Kanal1904/Officiella hemsidan. Genom att medlemmar får möjlighet att punktbetala en digital PPV avgift ska de kunna ladda ner matchen i sin helhet och/eller se matchen streamad direkt till den plats i världen där man befinner sig för tillfället. Mörkertalet av blåvita som inte kan se IFK spela men som vill och är beredda att betala för det är stort.

34. Veckans förbättring
Via hemsidan ha en tätt uppdaterad men ständigt stående "nyhet" där man pekar på små som stora förbättringar inom organisationen. Här kan man peka på allt från biljettlösningar, ungdomaslag, Änglagårdsskolan, A-laget, marknadsavledningen och liknande som gjort något positivt i den gångna veckan. Ett slags styrkebesked och ett bevis på att organisationen ständigt arbetar för förbättring av sin verksamhet på olika områden. Dessa förbättingar kan man sedan publicera både digitalt men även i kort form i blåvit press som "4-4-2".

Med blåvita hälsningar

Läktarrådet genom Markus Hankins

Dina åsikter är av den karaktären att de i sig bygger upp Blåvitt till vad det är, folkets lag. Men så länge dina åsikter inte får utrymme att synas och höras så hjälper de inte IFK Göteborg. Nu har du chansen att bidra till konkreta och konstruktiva förslag på förbättringar som IFK Göteborg kan och enligt dig bör ta till sig. Om föreningen sedan lyssnar är upp till dem själva, men har du inte ens försökt att få din röst hörd- hur kan du då legitimera att du gnäller över ett specifikt problem nästa gång den uppstår? Ta chansen att maila in dina tankar och funderingar till Baraben.com:s nya sektion "Läktarrådet" (LR) där konstruktiv kritik är nyckeln, fundamentet och ryggraden! Gör din röst hörd:

Maila läktarrådet på lr@baraben.com

49 kommentarer:

  1. läktarrådet fick aldrig chansen...

    SvaraRadera
  2. shit sicken jävla lista. det är vad jag kallar konstruktiv kritik, flera av idéerna låter riktigt spännande med.

    SvaraRadera
  3. Brainstorming... kan ordet ha använts när dessa förslag kom till tro? =)

    Flera förslag såg riktigt intressanta ut, det är faktiskt IFKs skyldighet att åtminstone lyssna på vad supportrarna tycker.

    /Roffe

    SvaraRadera
  4. Fruktansvärt bra!
    Det känns som att styrelsen inte har tänkt igenom stora delar av de här ideerna, men att ge dem dessa svart på vitt kan inte bli annat än en succé!

    Grymt bra jobbat!

    SvaraRadera
  5. branschpanelen och medlemsmakt- idéerna är riktigt jävla bra. två saker jag verkligen tycker är intressanta att satsa på!

    SvaraRadera
  6. Låter väldigt bra. Hoppas det ska gå att genomföra inom en snar framtid

    SvaraRadera
  7. den här har du allt suttit och tryckt på sedan ett tag frankie, jag har ju hört dig snacka om flera av dessa idéer i våras...

    SvaraRadera
  8. Hans Lundberg
    Marknadschef
    031-703 73 11
    hans.lundberg@ifkgoteborg.se

    Anna Landberg
    Marknad
    031-703 73 05
    anna.landberg@ifkgoteborg.se

    Andrej Häggblad
    Marknad
    031-703 73 28
    andrej.haggblad@ifkgoteborg.se

    SvaraRadera
  9. Mycket bra lista.
    Ang. ICA kassar med IFK logga på vet jag att detta gjordes, görs i Helsingborg. Ett tag var det ett helvete att få tag på kassar där det inte stod HIF på och jag ville inte gå runt med en sådan.
    Om nu svenska damlandslaget ska nya arenan som hemma arena, får vi då pengar från SVFF?
    Tycker IFK ska knyta till sig Göteborg/Kopparbergs damlag. Det är för jävligt attdet inte finns ett och om dem nu har skola där flickor går så kan det ju bli en naturlig väg också.

    SvaraRadera
  10. fan vad bra.
    fast är jag ensam om att gilla musiken som spelades på gamla? lol
    /mac

    SvaraRadera
  11. "En stor andel av kändiseliten i Sverige har IFK Göteborg som favoritförening"...

    Ojoj. Den är härlig, göteborgshumorn...

    SvaraRadera
  12. Fantastiskt bra konstruktiv kritik! Hoppas verkligen att ni tar detta vidare, och kräver respons på det. För en gångs skull, så läggs det fram bra saker som kan leda till ännu bättre saker. Inte bara det vanliga "vi tycker det är dåligt att det inte finns annat är korv med bröd".

    Skicka detta vidare (vilket ni säkert redan har gjort), men kräv att få respons på det så att det inte hamnar i ngn låda någonstand.

    Är det ngn gång som Blåvitt skall visa sina framfötter, så är det i samband med den nya arenan!

    KOM IGEN NU IFK! AGERA!

    /Micke 1976

    SvaraRadera
  13. Mycket bra skrivet. Många idéer tror jag mycket på, dock är blir det naturligtvs svårt att genomföra allihop. Men efter år av träda måste jag säga att jag har ett visst förtroende för marknadsavdelningen i och med att den där Andrej har kommit. Hans intervjuer på Fan-tv ger ett visst hopp.

    //calle

    SvaraRadera
  14. Hoppas nån i styrelsen läser

    SvaraRadera
  15. Skitbra punkter, Hankins

    SvaraRadera
  16. det handlar ju inte om att göra ifk bättre, eller om att skaffa en större/bättre klubbkänsla/själ. Den där listan är bara ren jävla kommersialism. Men visst, Lagrell, Bank och dom andra svinen tycker säkert att den är jättemysig.

    SvaraRadera
  17. Många kloka förslag.....
    Hoppas att det inte stannar vid just förslag utan att ansvariga utses för att genomföra dom...

    SvaraRadera
  18. grymt bra! gillar särskillt punkt nr 1.

    SvaraRadera
  19. Jävligt bra synpunkter! Se nu till att IFK verkligen lyssnar till dessa, då många av dessa punkter verkligen är lysande sätt att öka engagemang och intäkter för blåvitt

    SvaraRadera
  20. Bl.a. Blåvittbussar tror jag är en bra idé. Själv har jag nu flyttat till göteborg, men tidigare bodde jag i Borås (jag vet, det var synd om mig). Under 15 års tid åkte jag buss/tåg till alla våra hemmamatcher. Under denna tid såg man att många gjorde som jag. Med speciella bussar hade man kunnat utvecklat detta ytterligare, skapat förutsättningar för ej gbg-boende att gå på alla hemmamatcher, ta med sig bekanta, vänner etc.

    SvaraRadera
  21. Jävligt bra lista! Se så skicka till markandsavdelningen och Seppo och även Stig.

    SvaraRadera
  22. Väldigt mycket bra tankar, jobba vidare med det!!! Kanon med en sammanställning

    SvaraRadera
  23. Just marknadsföringsbiten tror jag är viktig. Bor själv 35 mil från stan men var nere till ÖSK-matchen och bodde då på vandrarhem med familjen. Såg inte ett ord på stan om match öht.

    Se till att få upp flyers på v-hem, campingar och hotell i semestertider. Massor av folk som "passivt" håller på Blåvitt men de vet inte att det är match.

    SvaraRadera
  24. Listan kan ju även lämnas til ifk via publikrådet..

    SvaraRadera
  25. Anonym 11:34/ Publikrådet? Varför skulle man lämna in det där? De har ju inget med marknadsavdelningen eller ekonomiavdelningen att göra utan ska funka som kontakt med publikens åsikter kring matcherna.

    SvaraRadera
  26. Detta borde inte mailas in, skriv ut listan och marshera upp till kamratgården och lämna den till Håkan personligen och kräv respons

    SvaraRadera
  27. Mycket bra ideer!

    SvaraRadera
  28. Grymt bra jobbat, kunde inte säga de bättre själv.

    SvaraRadera
  29. Sannslöst jävla välskrivet! Hoppas nu att trähattarna tar detta till sig, för då blir vi det vi en gång var, ledande på alla fronter!!

    Tack som fan till er som jobbat ihop detta!

    ALLTID TROGEN BLÅVITT!

    SvaraRadera
  30. Inponerad. Bara en sån sak som ICA-påsen kommer garanterat göra succé. Ellos har en och dom tjänar jävligt bra. hoppas det går igenom.

    SvaraRadera
  31. Är detta också ironi eller?

    /markus

    SvaraRadera
  32. Bra punkter det här. Blåvitt måste bli proffsigare helt enkelt, om man jämför t.ex. med FCK:s hemsida så är det ju mil mellan dom.

    SvaraRadera
  33. Mycket bra ideér! Tyvärr känns det som om många delar av blåvitt lever kvar lite på 80-talet så det var friska förslag. Äe IFK kontaktade med förslagen?

    SvaraRadera
  34. Anonym sa...

    Mycket bra ideér! Tyvärr känns det som om många delar av blåvitt lever kvar lite på 80-talet så det var friska förslag. Äe IFK kontaktade med förslagen?

    3/8/07 23:50


    Det står ganska tydligt i texten att punkterna mailats in till IFK...

    SvaraRadera
  35. Var är ambitionerna!? =D

    SvaraRadera
  36. Anonym 17:06/ Här.

    SvaraRadera
  37. Mycket bra punkter, men varför publicera dem här, så att övriga klubbar får samma tips? Hade det inte räckt att maila dem till IFK?

    SvaraRadera
  38. Hållr med förra. skulle det inte varit bättre att bara styrelsen fick reda på det? kanske inte?
    men varför då isåfall?

    SvaraRadera
  39. några låtar kan vara bra på matcherna, men man hör dom fan knappt, kom ihåg derbyt mot Gais, där ekade fan deras låtar i arenan. sen deras speaker var rolig också :P

    SvaraRadera
  40. Får hoppas att dom har datorer och internet på kamratgården, det är inte helt säkert. Högst ett 56k modem som Roger glömt att kasta ut och till det en 3.86:a som man köpte när vi sålde Jeppe till Milan.

    SvaraRadera
  41. Många bra punkter, en del helt värdelösa och ogenomförbara....

    SvaraRadera
  42. Vilka tycker du är värdelösa om man får fråga?

    SvaraRadera
  43. Anonym sa...

    Mycket bra punkter, men varför publicera dem här, så att övriga klubbar får samma tips? Hade det inte räckt att maila dem till IFK?

    8/8/07 04:14


    Mailar man bara dem till IFK så finns ju en jättechans att de inte ens läser mailet. Publiceras det även så skapas ju en press på dem att reagera, för supportrarna ser att det kommer in massvis av förslag på förbättringar till föreningen. Då syns det även om inga av förslagen tas till sig från Kamratgårdens sida och det syns om man inte arbetar för att förbättra sig.

    SvaraRadera
  44. Säljer dom Berg för "Skitpengar" och sedan ger bort hälften av dessa skitpengar till kapitalister innan de ens satsat något.

    Då lägger jag ner det där med Blåvitt och bara håller på Liverpool i framtiden.

    SvaraRadera
  45. Fina förslag. Jag själv står bakom det mesta. Mina tankar om all idrott är att det krävs mycket pengar för att kunna genomföra den. Då är det viktigt att man på alla möjliga sätt kunna få fram dessa. Därför är det bra att kunna få kontakt med etablerade företag m.m. för att få den extra hjälpen.

    SvaraRadera
  46. Hello
    http://www.thecenterforenergyhealing.com/ - adipex phentermine
    Antidepressants such as citalopram, fluvoxamine, amitriptyline, paroxetime, imipramine, and nortriptyline must also be reported to your doctor before taking Adipex.
    [url=http://www.thecenterforenergyhealing.com/]adipex drug[/url]
    Without changing their way of life and what they eat, these people will succumb to death because of obesity.
    adipex price
    No prescription! Fast delivery!
    Phentermine (Adipex), a relatively strong diet tablet must be taken when one is full.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.