2007/08/24

Hysén, Vaihela och en 15-årig komet...

ERLINGS ANALYS Det är något speciellt med att se IFK Göteborg spela fotboll. Tyvärr är det dock alltför sällan a-laget spelar vilket innebär att man med jämna mellanrum får se träningar, b-lag, juniorlag och dylikt för att stilla sitt enorma behov av fotboll. Idag var en sådan dag.

På Rambergsvallen tog Häckens u-21 lag emot IFK Göteborgs dito. Ett för dagen aningen försvagat IFK med flera spelare ute på landslagsuppdrag som i vanliga fall spelar i detta lag. Ali Gerba, Sebastian Eriksson och Ali Selim kan nämnas. Trots detta var det ett starkt lag man ställer på benen med bland annat Jakob Johansson, Andres Vasquez, Eldin Karisik och Erik ”Runar” Dahlin tillbaka efter skada. Även världens yngsta 35-åring var givetvis med - Ölme. Idag såg vi dessutom ett spännande gästspel av den 20(!) år yngre Nicklas Bärkroth, mer om denna yngling senare. I övrigt så spelade Blåvitt med Oskar Gustafsson och Johan Björkeryd som mittbackar och Jonathan Svensson som högerback. Bastian spelade till höger på mitten och unge Tobias Nilsson, tillsammans med nämnde Vasquez, i mitten på mittfältet.

I vanlig ordning när det gäller b-laget så är det inte mycket till ordnat spel att tala om. Mixen mellan spelare från a- och u-lag är en påtaglig faktor som gör att spelet blir ofta blir ganska dåligt. Det är därför av större betydelse att bedöma spelarna individuellt.


Erik ”Runar” Dahlin är stabil i sin comeback, inte mycket mer att säga om. Han hörs mycket och styr sin backlinje förtjänstfullt. Backlinjen är bra den här matchen men tenderar att fallera ibland på grund av att backarna inte är tillräckligt spelskickliga. Gustafsson och Björkeryd är duktiga i dueller men saknar en del rutin när det kommer till att fördela spelet framåt. Två godkända insatser, inte mer. Jonatan Svensson är okey som ytterback och så även Ölme, som naturligtvis vinner mycket på sin rutin i matcher av sådan karaktär som denna.

På mittfältet gör Eldin en bra match idag. Han gör många lyckade dribblingar, även om han ibland också blir av med bollen lite lätt. Han får kröna sin insats genom att göra 1-1 målet i matchens slutskede. Bastian kämpar på andra kanten men får i ärlighetens namn inte ut särskilt mycket idag. På innermitten spelar Andres tillsammans med unge Tobias Nilsson, som kom till oss från Frölunda förra året. Tobias är redan en väldigt klok spelare som ofta lyckas skapa sig ett par extra meter med bollen. Slår fina passningar och vill vara med och bygga upp spelet. En spelare som vi kan förvänta oss mycket av framöver. Andres Vasquez däremot, vad har hänt med pojken? Inte alls i form idag, lyckas inte med särskilt mycket och ser allmänt trög ut. Det är något som inte stämmer just nu. Var det förresten någon mer som såg Andres i senaste klubb-tv och reagerade på hans bistra uppsyn och sluddrande svar? Det är möjligt att det ligger en häst begraven här, men om det bara rör sig om en formsvacka så gäller det för Andres att bita ihop och kämpa på.

Jakob Johansson spelar i anfallet idag, en position han är van vid från p90-landslaget. Han gör det okey, men utan att glänsa. Får agera bollmottagare men är inte alltid vän med bollen. Har några bra aktioner men är aningen svag i passningsspelet.

Och så var det den unga pojken från Balltorp, blott 15-årige Nicklas Bärkroth. Jag har sett Nicklas tre-fyra gånger i sommar och det är alltid en fröjd att skåda denna lilla speedkula när han sätter full fart. För det är hans stora vapen, snabbheten. Han är snabb. Så in i helvete snabb till och med. Och han är redan snabb mot spelare på seniornivå. När han sätter fart så går benen som trumpinnar och han utvecklar en frekvens som jag inte sett på någon fotbollsspelare komma upp i på väldigt länge. Tankarna svävar iväg till Michael Owen 98. Nåväl, självklart är han inte på den nivån ännu, givetvis inte på långa vägar. Men bara en sån sak som att han får vara med och spela med b-laget när han är i den åldern han är i säger en del. Förutom snabbheten har han dessutom ett brett register av finter, är väldigt ettrig att möta för en försvarare och visar även prov på stor spelförståelse i vissa moment. Dessutom bra skott - med båda fötterna.

Jag kan sätta min själ på att denna unga grabb så småningom kommer att spela i IFK:s a-lag, om han inte blir såld innan dess, och någonting säger mig dessutom att han kommer bli en stor publikfavorit. Om det blir nästa år eller året efter det låter jag vara osagt, men det kommer att hända.

Mattias Etteus gör för övrigt ett piggt inhopp och är den som spelar fram till Eldins mål. Detta är också en mycket duktig spelare som har en stor känsla för mål och dessutom också är duktig att komma på genombrott och utmana en mot en.

I övrigt inte mycket att säga om den ganska jämna matchen. Resultat som sådant var rättvist, om det nu finns någon rättvisa i fotbollen...

-------------------------------------------------------

Från det ena till det andra. Enligt mycket säkra källor till Baraben.com så kommer Tobias Hysén att få nummer 7 när denne presenteras, vilket kommer att ske inom en snar framtid. Det blir således Håkan Milds gamla nummer som Hysén får äran att ta över. Och med det följer självklart förväntningar om en ny fältherre som skall leda oss till framgångar. Lyckas Hysén bättre än vad Kihlberg gjorde att axla konungens mantel?


-------------------------------------------------------

Håkan Mild ja, som i dagarna får en ny chef. Seppo Vaihela tillträder officiellt som ny klubbdirektör den förste september. En position som varit vakant sedan Mats Person fick stämpla ut för sista gången. Vem är Seppo och hur vill han forma föreningens framtid?

Baraben.com gör på tisdag en exklusiv intervju med Seppo Vaihela. Nu ger vi chansen till våra läsare att ställa sina frågor till Kamratgårdens nya operativa chef. Har du några frågor och funderingar som du vill att vi ska ta upp med Seppo, maila dem till erling@baraben.com!

15 kommentarer:

  1. Jag spelade ju tillsammans med Tobbe Nilsson i frölunda när jag fortfarande hade bollkänslan kvar

    SvaraRadera
  2. Skulle tänka mig att Hyséns presenteras i mitten av nästa vecka. Så han lär inte vara med mot Halmstad. Det är min gissning

    SvaraRadera
  3. jag har mött nicklas i hans forna klubbs juniorlag. Sjukt snabb kille. Men han var ingen vidare passningsspelare, i alla fall då. Ganska lätt att få ur balans också. Både mentalt och fysiskt. Men med tanke på att jag var 3 år äldre än honom så är det väl inga konstigheter om han inte imponerar annat än i relativitet till hans ålder och storlek.

    SvaraRadera
  4. Det finns bara en Hasse Blomqvist.. Eeen Hasse Blomqvist. Finns bara en Hasse Blomqvist.

    SvaraRadera
  5. Apropå Hysén och Nr.7, folk glömmer att även en viss Rehn spelade i Nr.7. Många stora spelare i den tröjan med andra ord.

    SvaraRadera
  6. varför kallas dahlin för Runar?

    SvaraRadera
  7. kan nämna att ja blev avskuren på götaälvbron igår, lr va man nu säger. kom från nordstan o skulle lägga mig i högerfilen, då kommer en volvoxc90 o drar på som fan, o gissa vem det är, håkan bråkan o ja fick väja ordentligt. han var faktiskt försenad till b-matchen så inget ont där.

    SvaraRadera
  8. Anonym said...

    varför kallas dahlin för Runar?

    25/8/07 09:40


    Frisyren, och kanske något annat också...

    Anonym said...

    kan nämna att ja blev avskuren på götaälvbron igår, lr va man nu säger. kom från nordstan o skulle lägga mig i högerfilen, då kommer en volvoxc90 o drar på som fan, o gissa vem det är, håkan bråkan o ja fick väja ordentligt. han var faktiskt försenad till b-matchen så inget ont där.

    25/8/07 11:20



    Du är inte ensam om det där, Håkan kör som en riktig vilde.

    SvaraRadera
  9. tobias nilsson går i min klass

    SvaraRadera
  10. Anonym sa...
    Apropå Hysén och Nr.7, folk glömmer att även en viss Rehn spelade i Nr.7. Många stora spelare i den tröjan med andra ord.

    >>Beror på hur man ser det. Rehn hade egentligen nummer 17, men i de matcher startelvan gavs nummer 1-11 hade han nummer 7 efter utgångsposition på plan.

    Sämst nummer 7-bärare då? Magnus Pehrsson är mitt val.

    SvaraRadera
  11. Tobbe är klar!

    Chécka officiella :)

    SvaraRadera
  12. Välkommen hem Tobias Hysén!!:D

    SvaraRadera
  13. Vad snabb som Owen? Det är ju inte ens snabbt. Snabb som Johnny däremot...

    SvaraRadera
  14. Haha, -fan vad b att lägga upp en bild från en annan b-lagsmatch mellan Häcken och Blåvitt. :o)

    SvaraRadera
  15. Anonym said...

    Haha, -fan vad b att lägga upp en bild från en annan b-lagsmatch mellan Häcken och Blåvitt. :o)

    26/8/07 12:54


    Hehe, cred till dig som ser det! Trodde ingen skulle märka nåt. Inte så noga egentligen väl...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.