2006/03/14

Aktuell rapport från Stadsbyggnadskontoret

NYA ARENAN Informationsmötet på stadbyggnadskontoret ikväll var föga upphetsande. Cirka 30-40 besökare var på plats, varav tre (?) blåvita. Ingen direkt ny information kom fram mot vad som sagts innan. Här en sammanfattning i korthet.

Planen som man jobbar efter är alltså en arena för 17000 varav 3800 skall vara ståplats. På en direkt fråga om det finns möjlighet att påverka detta svarade Higabs representant att "det får i sådant fall gå via den klubb man sympatiserar med".

Själva detaljplanen kan endast överklagas av de som bor eller bedriver någon form av verksamhet i närhet till, eller i, området. Man måste även ha en motivering till varför man överklagar. Det går alltså inte för vem som helst att överklaga, och inte heller utan giltiga skäl. Ett överklagande som berör någon annan del i detaljplanen än arenan behöver inte heller påverka själva arenabygget. 11 april är sista datum i denna första etapp för överklagande. Ärendet tas sedan upp till byggnämnden för justering och det kommer sedan ytterligare en period där överklagande är möjligt. Någon gång efter sommaren kan sedan ett slutgiltigt beslut klubbas igenom i byggnämnden.

Enligt projektledaren Lennart Widén så kommer det att bli en "koncentrerad arena med läktare nära planen. Kontakten mellan spelare och publik blir maximal"

Belysning kommer inte att utgöras av höga pelare, utan från taket på kortsideläktarna. Detta både för estetiken, samt för att inte störa de boende i närområdet.

Arenan blir cirka tio meter högre än vad den högsta punkten på sittplatsläktaren är i dag. Arenan blir inte nämnvärt bredare, varför man alltså bör kunna räkna med ordentligt branta läktarsektioner.

En utbuktning på parkgatans långsida kommer utgöras av kommersiella fastigheter. Det är även på denna sida som en stor fil för bussar planeras, för avsläppning av motståndarlags supportrar. Hela arenan kommer för övrigt att flyttas ett par meter västerut, för att ge mer plats på polisens gård på andra sidan. Platsen utanför västra långsidan beräknas trots detta bli god med tanke på att all parkering försvinner ner under marken.

Arenan kommer byggas med tak som täcker samtliga platser. Den skall även förberedas för att i framtiden kunna byggas ut med ett heltäckande tak.

Den nya arenan beräknas vara klar till säsongen 2009.

22 kommentarer:

  1. Ska både 2007 och 2008 spelas på Nya Ullevi? Kommer att mörda fotbollsintresset, åtminstonde tillfälligt.

    SvaraRadera
  2. tycker det låter riktigt bra!!

    SvaraRadera
  3. Skulle inte arenan stå klar till nästa år? Så var det väl åtminstone tänkt från början. Låter jävligt länge 2009..

    SvaraRadera
  4. Om det är 2009 så lär det ju som första anonym säger döda intresset om man ska behöva stå på betongklumpen i två år!

    SvaraRadera
  5. arena skall väl rivas i augusti vad jag förstått?

    SvaraRadera
  6. Gällande tidsplanen så gavs inga direkta svar på när arenan skall rivas, kan ha berott på att ingen frågade...

    Jag kan dock citera ur Genomförandebeskrivningen för detaljplanen där följande står:

    Tidsplan
    För detaljplanen gäller följande tidsplan:
    Samråd 1:a kv 2006
    Utställning 3:e kv 2006
    Antagande 4:e kv 2006

    Hurvida man kan börja riva innan det har klubbats igenom ett antagande låter jag vara osagt.

    SvaraRadera
  7. snälla kan inte någon vädja till IFk om att det inte får finnas ståplatser på nya arenan?! Ståplats = Gais och folköl!

    SvaraRadera
  8. Bra rapport Erling, koncis och stabil.

    SvaraRadera
  9. Herregud, jag är rädd inför framtiden: Vårt kära IFK i brygga: Nu ÖIS 10,5 milj back... Vad kommer finnas kvar? Kapitalstarka Häcken? GAIS med 3 miljoner på banken? Vad har hänt med gamla goa blåvitt?!?

    SvaraRadera
  10. Tänk litet 17,000.
    Onödigt med tankar och vissioner som betyder större. jag tycker att 20,000 skulle vara ett minimum när man ska bygga en ny arena.
    Titta på vad håkan Loob sa om löfbergs lila arena. "Visste vi att suget skulle bli såhär stort skulle vi byggt en dubbelt så stor arena."
    Vem och när ska någon tänka lite större i landet lagom?

    SvaraRadera
  11. I dagens Gt står det att arenan kommer rymma 18000 och kommer att kosta 250 miljoner.

    Förövrigt tror jag det kommer bli sjukt bra när det väl bli färdigt.

    SvaraRadera
  12. Frågan jag ställer mig är fortfarande. Kommer det 3800 ståplatserna, vara ståplatser, eller sittsektioner där folk står?

    En avgörande skillnad om ni frågar mig.

    SvaraRadera
  13. Jag hoppas avbytarbåset blir på läktaren som tex hos Liverpool och Arsenal.

    SvaraRadera
  14. bruce banner/ Jag försökte få fram det med ur bland annat IFK, men de verkade inte helt säkra på sin sak. På diskussionen har det låtit som om det blir "riktig" ståplats. Vilket oroat mig lite.

    Gällande kapaciteten får folk lugna ner sig kraftigt. Vi snittar idag 12-14 000 ett par derbymatcher inräknat så en arena på 17-18 000 platser är snarare perfekt storleksmässigt för oss på en 20-årssikt. Alla snackar om glappet mellan NyaGamla och Nya Ullevi, men glappet mellan publiken och ett större NyGamla då?`

    Säg till exempel att man skulle bygga för 25 000 och vi hade dagens snitt på 12-14 000. Då skulle vi ALLTID spela för en halvtom arena, med ett fåtal undantag i toppmatcher. Säg att vi skulle höja vårt snitt till tex 16-17 000 istället. Då skulle vi på en arena med 25 000 platser fortfarande vid majoriteten av matcherna spela för en i princip halvtom arena.

    17-18 000 är inte bara bra rent publikmässigt för IFK, det är dessutom en siffra som på sikt kan skapa ett sug efter biljetter som gör att folk inte väntar till matchdag för att betala i spärren då det faktiskt finns en reell risk att biljetterna tar slut. Lex Frölunda i Scandinavium.

    Jämförelsen med Borås är vidare helt ohållbar då Borås är en stad med 100 000 invånare men endast ett Elitlag i idrott och det är Elfsborg. Man är usla i hockey, usla i handboll, usla i innebandy osv.

    I Götet slåss vi om publiken inte bara med Gais, Öis, Häcken, Frölunda mfl utan även med VFHC, RIK, Sävehof, Pixbo, Önnered osv osv...

    17 000 på NyGamla Ullevi skulle innebära ett lyft för Blåvitt.

    SvaraRadera
  15. Det här kommer att bli skitbra gubbar! 17 000 blir bra, konkurans om biljetterna ökar försäljningen av säsongskort och mer folk går även på de "sämre" matcherna... som tex Öster, Gefle, om det blir svårt att få tag i biljetter till matcher som DIF, Öis och Malmö....Jag längtar till 2009!

    SvaraRadera
  16. Jag tror också 17-18000 blir kalas. Hurvida det nu blir just 17000 eller 18000 verkar dock vara ett mysterium.

    Projektledaren säger 18000 medans Higabs representant säger 17000. Är nog inte helt klart än gissar jag.

    SvaraRadera
  17. Strålkastare på kortsidorna? Finns det inte risk för att spelarna blir bländade? :S

    SvaraRadera
  18. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=264577

    SvaraRadera
  19. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=264577

    SvaraRadera
  20. Ståplats måste bort, iallafall sådan som vi har på gamla idag.
    Sittplatser där folk står är väl det som det ska bli då...

    SvaraRadera
  21. "Titta på vad håkan Loob sa om löfbergs lila arena. "Visste vi att suget skulle bli såhär stort skulle vi byggt en dubbelt så stor arena.""

    Det sa han nog innan intresset började dala igen och man har 6800 i en slutspelsmatch.. Tänk vad tomt det hade kännts om arenan då haft plats för 14000, som i Globen när DIF spelar..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.