2006/03/10

Om förlusthantering

FÖRLUSTHANTERING Anton till Ellos? Ett gulligt tankeexperiment för Boråsare, men inte mer? Väl? Tydligen är det lite värre än så. Än ropar inga halta löss hejsan från andra sidan vattendrag, men det kanske är lika bra att vi tar det här med motgång på en gång.
Dessvärre så kan det ju, numera, göra ont att hålla på Blåvitt.

"Det ska göra ont att vara supporter." Bland det mest provocerande med GAISanhängare är den maximen. Det ska kvalas från och till alla möjliga lingonserier, det ska skramlas med hinken för att rädda föreningen från konkurs, det ska gå åt helvete gång på gång, och givetvis ska det lyssnas på Morrisey också. Då mår de som bäst, våra alliansbröder. I alla fall påstår de det.

När jag var ung var den attityden komplett omöjlig att förstå sig på. På den tiden hade vi hundra mille på banken, kvitterade ut SM-guld i juni, och fyllde en halv VM-trupp själva. Det närmaste vi kom Via Dolorosa var att missa Champions League. I det läget verkade det fullständigt barockt att kokettera med någon sorts
"lidande;" det var konsekvent skitkul med fotboll.

Det är det ju, dessvärre, inte längre. Den tryggheten försvann i takt med pengarna, resultaten, och de innovativa idéerna av typen "vi ska inte prata med agenter" och "vår nye tränare heter Reine Almqvist" och "har ni träffat vår nya samarbetsklubb? De heter Västra Frölunda". Jag kan förresten peka på det exakta ögonblicket när jag straffades ut från min barnatro; det var när Svante Samuelsson, av alla jävla människor, dunkade in 3-2 till ÖIS i vårderbyt 1998. De vann med 5-2 och jag har sällan mått så dåligt; i den stunden visste jag att vi, för den närmaste framtiden, hade slutat vara Laget Som Alltid Vann.

Det är länge sen nu. Och i takt med att gulderan har blivit Myt och Historia har jag har börjat acceptera förluster på ett helt annat sätt. Reaktionen är inte längre den arroganta bestörtningen hos en skjuten statschef – hur kan någon vilja skada OSS? Vi är ju det Goda Imperiet! – snarare den molande värken hos en dasstömmare. Det luktar illa, det är äckligt, tungt, och jobbigt, men vafan, det ska ju göras. Man ska ju förlora också. Man ska ju bli utsjungen, utspelad, utvisslad, och utvisad. Man ska ju tappa Martin till Danmark, Jeppe till Stockholm, och ledningen i slutminuterna. Man måste lära sig.

Efter tio år av den sortens tankesätt verkar Anton i Elloströja på något vis ofrånkomligt. Den skiten ska ju också hända, förr eller senare. Om något får man väl vara glad för att han inte går till en ordentlig rival, eller guldkandidat. Vill han varva ned så får han väl det.

Jag har spenderat alldeles för lång tid med att bygga upp mina försvarsmekanismer för att bli knäckt av slika affärer (även om Jeppe i djurgårdströja i och för sig knäckte de mekanismerna fullständigt; det fanns liksom inga mentala resurser för hur jävla ont det gjorde). Och det tror jag de flesta andra har också. Vi vet, vid det här laget, hur det känns att må dåligt. Ni kommer inte att kunna chockera oss längre.

Jag har till och med blivit så perverst invand vid taskigheter att jag alltid tittar på motståndarklacken när vi släpper in ett mål. Jag kan inte hjälpa det, det är någon sorts smärtreflex. Det är som att jag vore nära släkt med en hatad diktator och inte kan sluta titta när de jublande folkmassorna firar hans bortgång. Tvärsöver planen startar tjugo vrålfulla, halvnakna, och överlyckliga Gnagare en congaline; själv hukar jag mig vanmäktigt och försöker undvika att komma i vägen när fjortisarna bredvid börjar slåss av besvikelse.

Intressant förresten hur de där mekanismerna skiljer sig för alla lag; GAISare använder som sagt attityden att det är klart att det går dåligt! Det SKA gå dåligt! Vi använder våra meriter; vi må ha torskat i seriefinalen men vi har iallafall sjutton sm-guld! Våra trevliga vänner i Solna brukar ju som bekant annonsera "Nästa år, då jävlar!" Undrar vad man säger i typ Öster eller Norrköping? Det har förmodligen något med vinnarkultur och mentalitet att göra.

Hursomhelst. Jag saknar guldåren, men inte mentaliteten som följde med den; det gjorde alldeles för ont när vi föll för att jag skulle vilja tänka så igen. (Jag tycker redan nu synd om DIFarna när deras kollaps kommer om ett par år; det tog Malmö sexton år och en degradering, det har hittills tagit oss tio år och ett kvalspel, det är hemskt att försöka resa sig igen.) Det är inte speciellt roande att vänja sig vid att må dåligt, men det betyder iallafall att jag inte kommer att kollapsa om en mittback från Sillhövda spelar för ett annat svenskt lag 2006.

Förresten så är jag ändå rätt säker på att han kommer hit. Och gör han inte det så, vafan. Vi har ju ändå sjutton SM-guld.

22 kommentarer:

  1. Le..Solen skiner och om 1 månad trillar tre poängarna in!
    Livet är gött som IFKare

    SvaraRadera
  2. Det du säger stämmer helt. När vi kommer 2:a i allt vi ställer upp i, eller förlorar med 0-3 mot ett korpkollektiv, så brukar jag nuförtiden endast reagera med en apatisk suck.. Ska det vara så?

    SvaraRadera
  3. Vi är blåvitt - Bäst i Sverige!!!

    SvaraRadera
  4. Så klockrent skrivet!
    Jag har alltid varit omgiven av Öisare. Dagen då jag insåg att den glada tiden var förbi var när jag inte längre kunde hånle mot mina vänner som blev till sig i byxorna av att det var ett derby på gång. Plötsligt betydde det något att i alla fall vara bäst i stan.
    Vill inte att det skall vara såhär. Det måste sluta. Nu.

    SvaraRadera
  5. hejdlöst bra!

    SvaraRadera
  6. Håller med... klockrent skrivet. Nu måste vi vända på skutan!

    SvaraRadera
  7. Det intressanta vore hur gaisarna skulle reagera (och vart de skulle ta vägen) om de mot förmodan skulle börja vinna matcher i Allsvenskan och blanda sig i toppstriden. Haha kan knappt hålla mig för skratt när jag skriver detta men tanken är kittlande. Gaisare som gör avbön från laget för att de vinner och spelar "smärt"-fritt? Naaah det vette fan va...

    SvaraRadera
  8. //Frankie
    Svaret är att alkoholisterna i Göteborg hade minskat om GAIS hade börjat vinna! Tragiskt men sant! =)

    SvaraRadera
  9. frankie - se på bajen. de om några var ju laget som inte kunde, ocg knappast heller vill vinna. vad skall de nu bygga sin myt kring? efter deras sm-guld känns det som att de blivit en gäspning.

    SvaraRadera
  10. Anton är gulsvart ända in i själen, sen om han själv vill till Elfsborg och om Wien släpper honom är en annan femma ;D

    SvaraRadera
  11. "Ni kommer inte att kunna chockera oss längre". Degradering och 52 år utan någon pokal. Hur låter det?

    10 år och lite ekonomiskt trubbel är en njutning i jämförelse.

    Men väldigt välskrivet var det!

    SvaraRadera
  12. Underbar artikel, mer sånt. Du skriver ju lika bra som Nick Hornby.
    Pilfalk

    SvaraRadera
  13. Måste säga att det fortfarande gör jävligt ont att förlora men smärtan har väl blvit lite mindre. Någon annan som är livrädd för vad som händer när Alex, ölme och Bengan är borta?

    SvaraRadera
  14. Precis, Anton till Borås och ICA-gubben gör väl ingenting - så här kommer det att fortsätta var så säkra.
    Jag försökte få igång ett upprop mot honom, men ni era lamadjur är så "blåögda" och sväljer allt bara för att man strukigt omkring på kamratgårn i 100 år är man givetvis en bra kandidat..Ingen hängde på uppropet så skyll er själva..

    SvaraRadera
  15. Morrissey med två s, tack. Syns i Norge?

    SvaraRadera
  16. Ni har fortfarande inte rättat till Morrissey-stavningen. När sker det?

    SvaraRadera
  17. anonym/ Upprop är värde ungefär, eeeh inte ett piss.

    SvaraRadera
  18. Lidandet fungerar som ett utmärkt socker till segern när den kommer. Glöm aldrig det. Minns Tomtens tårar när Bajen vann. Hur kunde de vinna? De har ju lika mycket vinnarskalle som Västra Frölunda. Barockt. Anton, qui-est? Vi kommer tillbaks. Det är ju bara kul om det finns fler seriösa utmanare. Hur kul hade det varit att alltid ha det överlägset bästa laget att ställa ut som på 90-talet. Ok, ganska kul, men det är roligt att vinna mot flera bra lag. Punkt.

    SvaraRadera
  19. Det som var positivt med att Jeppe flyttade till dif var att jag kom underfund med att jag inte var homosexuell, älskade den killen men nu finns ingen attrakiton, inget agg bara tomhet. Får hoppas att Bengan inte sviker oss så man fortfarande har dubbelt så många potetiella raggä n de flesta andra, sviker han oss får man kanske acceptera att det är kvinnor man innerst inne attraheras av det är svårt men att ljuga för sig själv innebär bara större problem i framtiden.

    SvaraRadera
  20. Homofob! Sådana kommentarer bara styrker att du är gay. Det är inget fel i det. Vi älskar dig ändå.

    SvaraRadera
  21. Visst kommer det kännas hårt den dagen Djurgården inte kommer vara lika bra som idag för oss Djurgårdare. Ingenting varar som sagt för övrigt, men att komma och säga att lidande vore något nytt för en Djurgårdare måste vara något sagt för att lindra de egna såren.

    Inte för att Djurgården någonsin varit så hysteriskt framgångsrika som IFK på 90- talet, men nog har fotbollen genomlidigt hårda stunder, men framförallt tänker jag på DIF Hockey.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.