2006/03/04

Skatteskandalen: Halse eller Persson- ord står mot ord...

SKATTESKANDALEN Aftonbladet har i veckan genom offentliggörandet av Skatteverkets beslut om anståndansökan för IFK Göteborgs skatteskuld fått reda på att grunden till Åklagarmyndighetens misstankar mot föreningen IFK Göteborg ligger i att före detta klubbdirektören Mats Persson pekar ut vår ordförande Bengt Halse som medskyldig till de felaktiga utbetalningarna (återbetalningarna) till Jan "Plånbok" Nilsson i samband med köpen av forwardsstjärnorna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

IFK Göteborg hade ansökt om anstånd för hela den Skatteskuld man nu har till Skattemyndigheten på grund av omständigheterna kring Stefan Selakovic värvning. Men igår avslogs anståndet på hela summan, istället fick man fick anstånd för cirka 2 miljoner kronor av den totala skulden. Skatteverket har beslutat att IFK Göteborg inte får anstånd på resterande belopp utan omedelbart måste betala skatteskulden på ofattbara 9,9 miljoner kronor.

Aftonbladet intervjuar avgående ordförande Bengt Halse kring uppgiften att Mats Persson pekat ut honom som delaktig i affären, bland annat påstår Persson att han vid minst två tillfällen informerat Halse om det upplägg som Persson och Jan Nilsson valde för värvningen av Stefan Selakovic. Halse hävdar dock att Persson ljuger om det hela och säger att Persson har andra motiv än föreningen IFK Göteborg.



"Mats Persson har vidare sagt att styrelseordföranden haft kännedom att
kompensation skulle utgå vid möjligt tillfälle. Vid polisförhör har Mats Persson
sagt att han inför ett styrelsemöte i februari 2005 informerat Bengt Halse om
att pengar skickats till Jan Nilsson via Stefan Selakovic konto", skriver
Skatteverket.

Mats Persson ljuger?
- Ja, du kan tolka det så.
Orolig för din egen och föreningens del?
- Nej, därför att uppgiften är oriktig.
Varför säger Persson då så här?
- Det finns säkert skäl till det. Jag kan bara konstatera att det är
fel, säger Bengt Halse.

I IFK Göteborgs inlaga till Skatteverket lägger föreningen all skuld på
Mats Persson som man påstår ha gått bakom styrelsens rygg och gjort
återbetalningen utan vare sig "befogenhet eller behörighet". "Betalningen till Nilsson via Selakovic är en civilrättsligt ogiltig handling eftersom den aldrig godkänts av IFK".

- Mats Persson hade möjlighet att göra utbetalningar tillsammans med
vår ekonomiansvarige (som inte är brottsmisstänkt), säger Bengt Halse.
- Mats gav direktiven och attesterade själv utbetalningen.
Han kunde alltså göra den här transaktionen utan att styrelsen
visste om det?

- Ja, han hade en vd:s mandat att göra det.

Från Aftonbladets artikel om Persson & Halse (2006-03-04)


Uppenbart är ju att minst en av två parter ljuger och att det för en utomstående supporter blir väldigt nära till att tro att det är Mats Persson som ljuger då man som Blåvit vill backa föreningen till det yttersta. Men om det är så att IFK Göteborg tycker att Mats Persson agerat över sina befogenheter och är den som personligen är ansvarig för att ha ställt till med det kaos som nu kommer tvinga IFK Göteborg att betala in 10 miljoner kronor (som föreningen inte har), så varför i hela världen har inte Mats Persson polisanmälts för trolöshet mot huvudman?

Om man hävdar att en person som getts "en VD:s mandat" för att agera i medlemsföreningen IFK Göteborg agerat mot föreningens bästa och satt föreningens intressen och ideal på spel genom att bryta mot lagar och regler så måste väl föreningens ledning till varje pris se till att den här personen straffas för detta och ställs till svars för det snart årslånga helvete som man nu genomlidit?

För det faktum att inte IFK Göteborg har gått eller går hårdare fram i sina uttalanden och i sitt agerande mot Mats Persson ger ju en lucka för tvivel kring frågan om styrelsen i IFK Göteborg har rent mjöl i påsen. Nu väcks åter funderingen på om styrelsen i IFK Göteborg bör ges ansvarsfrihet för det här årets kaos, skandaler och skatteskulder? Om man nu har rent mjöl i påsen så borde man väl inte ha några som helst problem med att medlemmarna inte ger styrelsen ansvarsfrihet- i väntan på att hela affären nystas ut och att vi medlemmar och andra supportrar kan få svar på alla de frågor som dyker upp. För om styrelsen är helt oskyldig så borde man från deras håll vara väldigt måna om att återupprätta IFK Göteborgs anseende och rykte. De första stegen vore ju att fördöma Mats Perssons agerande offentligt och att anmäla honom för trolöshet mot huvudman. För det är trots allt den nuvarande styrelsen med Bengt Halse i spetsen som gett Mats Persson den VD-roll där han fått agera lite som han själv behagat.

Vi står bakom IFK Göteborg till fullo och vill uttrycka våra sympatier med vår
fängslade klubbdirektör Mats Persson. Han bör liksom alla andra svenska
medborgare behandlas som oskyldig tills motsatsen bevisats. Att åklagare väljer
att behandla detta fall av misstänkt skattefusk på ett så extremt manér tycker
vi är olyckligt och förvånande. Mats Persson bör behandlas som oskyldig tills
motsatsen bevisats, inte tvärtom. IFK Göteborg som förening och alla individuella
spelare, ledare, sponsorer och supportrar som direkt och indirekt drabbats
negativt av åklagarmyndigheternas agerande behöver en klapp på axeln och ett
visat stöd.

och Mats Persson när han först fängslades (2005-11-03)

Det här stöduppropet skrev 671 personer på här på Baraben. Är det då för mycket begärt att vi supportrar i gengäld ska få någon typ av offentligt fördömande av Mats Perssons agerande när han felaktigt (för det är det väl?) pekar ut IFK Göteborg som delansvarig i de eventuella brott/regelbrott som han nu sägs ha begått? Hoppas det kan komma på årsmötet.


Istället har IFK Göteborg fått garantier om ett banklån på 7,5 miljoner
kronor med Kamratgården som säkerhet. Ytterligare 2,5 miljoner kronor
kan privatpersoner, som avgående ordföranden Bengt Halse, komma att bidra med erfar Sportbladet. Lundström bekräftar delvis uppgifterna.
– Det blir förmodligen en kombination av banklån och insatser från folk
inom föreningen. En del har vi redan säkrat i form av banklån.

Från Aftonbladets artikel om skatteskulden (2006-03-04)

Hur man än vänder och vrider på detta så känns det för mig personligen som engagerad supporter som att vi måste kräva någons ansvar för det som skett och att om styrelsen vill ha fortsatt förtroende borde de ju helt klart fördöma Mats Persson och hans påståenden kraftigt. Man kan inte välja att skaka hand och glömma affären för att vara "schysst" när den personen försatt oss i tidernas största mediala storm, en skatteskuld på 12 miljoner och ett allmänt elände. Pantsätta Kamratgården? Ja, sorgligt nog blir det en nödvändighet. Frågan är när de så omtalade och välbärgade Blåvita Elitgöteborgarna ska stiga fram och lyfta oss ur detta elände?

Jan Nilsson? Mats Persson? Bengt Halse? Övriga Göteborgare i "eliten"?
Anonyma bidrag är mer än välkomna...

Köp tillbaka Kamratgården:
www.supporterfonden.se

38 kommentarer:

  1. Ta ditt ansvar Halse, för du har råd!!

    SvaraRadera
  2. Stiger ingen annan fram får vi supportrar göra det.

    SvaraRadera
  3. Jag läste att Halse kunde kassera ut över 10 miljoner när Comhem (som han var ordförande för) såldes till ett amerikanskt bolag strax innan jul. Så att han ska gå in är väl fan självklart, annars kan man fråga vad fan han gör på Kamratgården över huvudtaget?

    Det var ju han som tog hit Persson till oss. Det var ju han som gav dåren Persson fria händer. Naj Halse, att skänka en mille i detta läget känns som att försöka muta dig ur ditt egentliga ansvar. För även om Persson begått brotten så hade han aldrig kunnat göra det utan att Halse gav honom alla möjligheter och friheter till det.

    Ansvarsfrihet? I helvete heller.

    SvaraRadera
  4. Janne P, Mats P & Bengt Halse - betala för den skit ni ställt till med! Ni har fan råd.

    SvaraRadera
  5. Att sätta in pengar på supporterfondens konto är ett sätt att skänka. Ett annat sätt kunde vara att i samband med matcher ha en "sparbössa" av något slag vid insläppen och runt arenan. Jag tror att man når en del människor via denna eminenta sida men man når inte alla. Genom att stå med dessa "sparbössor" skulle man nå dem som omedvetna om denna viktiga fond för vårt älskade IFK. Exakt hur detta skulle gå till vet jag inte men det finns säkert många som skulle vilja hjälpa till med detta, inklusive undertecknad. Därefter sätter man i pengarna på supporterfondens konto.

    SvaraRadera
  6. Vi supportrar ska fan inte behöva betala tillbaka det som några rika knösar dragit in föreningen i? Det är fan inte vi som begått kriminella handlingar och förstört klubbens goda namn.

    Fy fan för det här, Halse, Janne och Mats. Fa fan!

    SvaraRadera
  7. glenn/Men sådana insatser kräver även stor hjälp från privatpersoner osv.

    Det får ju aldrig se ut som att Blåvitt tigger pengar, speciellt inte nu med tanke på skatteskulden osv...

    Supporterfonden är ju någonting vi supportrar driver, även du kan vara med och hjälpa till...

    SvaraRadera
  8. Halse? God för många miljoner- BETALA!

    PLÅNBOK? God för många miljoner- BETALA!

    Persson? God för en jävla massa lögner. TALA SANNING!

    SvaraRadera
  9. Persson är miljonär han också. Om inte annat sen han kasserade in den miljonfallskärm vi betalat till honom.

    Ju mer man tänker på hur dessa miljonärer genom sina kriminella handlingar försatt vår stolta förening och dess historia i skiten, desto mer vansinnig blir man.

    SvaraRadera
  10. Jag såg att Mats Persson lagat sin båt för ett tag sen, notan låg på typ 50 000 eller nåt, så den killen har en heeeel del stålar han med...

    Och till skillnad från Halse/Plånbok har han ju dessutom fått ut en fet lön från Blåvitt och en "fallskärm"...

    SvaraRadera
  11. Undrar om de ens tänker tanken på hur många människor de förstört vardagen för? Hur många människor som tänker på Blåvitt var eviga dag. Som jobbar och angagerar sig i Blåvitt varje dag - på sin egen fritid, utan minsta betalning för det.

    Stå för vad ni gjort och betala ur egen ficka! Blåvitt är våran bästa vän!

    SvaraRadera
  12. dem som ställt till med skiten ska betala tillbaka. Om inte Blåvitt själva kräver det kan vi supportrar kräva det av dem. Vi är många och vi kan göra något åt det, det underbara syftet med supporterfonden ska fan inte gå till att betala skulder osv.

    SvaraRadera
  13. glenn

    Du är inne på helt rätt spår! Vi kommer självfallet att göra allt för att finnas representerade på arenan under matcher.

    SvaraRadera
  14. Med all sannolikhet rullar inte huvuden på årsmötet utan Halse och co har bjudit in sina polare Persson och Plånbok för att hyllas av zombierna i Gamla Kamrater.

    Persson och Plånbok borde BANNLYSAS från både Gamla Ullevi och Kamratgården som de äckliga fifflare de är.

    SvaraRadera
  15. precis som man bannlyser visa supportrar ifrån arenor, borde väl dessa herrar nekas inträde ja.

    SvaraRadera
  16. AB antyder ju att Halse redan gått in med lite stash för att täcka dom tio millarna, då inte kamratgårde var täckning nog. Sedan är det bara att hoppas att Janne P och MP räddar ett uns av sin heder, och gör sitt för att hjälpa oss ur denna soppa.

    SvaraRadera
  17. nee fyfan detta börjar bli pinsamt nu!

    SvaraRadera
  18. Rena rama dagiset! Att skylla på varandra och vägrandet att lägga korten på bordet skitnar ner våran blåvita fana ännu mer!

    Ta ert ansvar och få fram sanningen!

    SvaraRadera
  19. tycker det är konstigt att blåvita supportrar hänger ut oskylldiga och är så ivriga att dömma dem. Kom ihåg att om IFK får rätt mot skatteverket så får man tillbaka pengarna....

    SvaraRadera
  20. "Persson är miljonär han också", lugna er lite nu så mycket deg har han inte...

    Men det ska fan inte hindra att han, Halse och Nilsson betalar! De spelar ingen roll om Halse är bedragen, han anställde skiten, och har det övergripande ansvaret!

    Betala! Annars vill utlova ett väldigt otrevligt klimat!

    SvaraRadera
  21. Känner eliten till fonden än måntro? Jag tror inte det hade vart fel med namn som håkan mild osv skulle kunna komma med på listan över hjältar, när kända personer som ligger oss varmt om hjärtat börjar skänka pengar tror jag att vi gör samma sak! Så skicka ett brev till Håkan eller annan profil å be om ett litet bidrg.. Självklart ska vi inte tvinga på någon fonden eller så bara påminna dom om att den finns..

    SvaraRadera
  22. Som Gaisare är det med ett stort vargflin man läser om allians"brödernas" räddningsaktioner.
    Ni kan få låna våran hink.
    Den kan ni ju behöva om ni skall slå kamelernas 220.000:- med tanke på att ni bara fått in 25.000 på en månad.

    SvaraRadera
  23. Näst senaste anonymous

    Håkan är anställd av IFK Göteborg, därför är det högst tveksamt om han kan skänka några pengar.


    Sista anonymous

    Pengar som är insamlade innan allsvenskan ens har börjat, innan vi ens har börjat marknadsföra projektet (just nu finns vi egentligen bara på internet..)

    Den kan ni ju behöva om ni skall slå kamelernas 220.000:- med tanke på att ni bara fått in 25.000 på en månad.

    Man märker ju att din matematiska och analytiska förmåga inte är på topp, troligtvis på grund av ett mer eller mindre gravt alkohol missbruk?

    Det är sådana som du som gör att gays alltid kommer att vara gays.

    Puss och godnatt!

    SvaraRadera
  24. Ja just det, allt du säger är förstås alldeles riktigt och förnuftigt. GAIS brukade samla in mellan 15.000-25.000 per match i den berömda hinken under ordinära division 2 matcher. Som sagt: Ni får gärna låna hinken, kära "bröder", själv är jag upp över öronen glad över att SLIPPA.

    SvaraRadera
  25. gais är bajs.

    SvaraRadera
  26. Sorglig historia detta! Den blir bara värre och värre. Har killarna ingen heder kvar så att de kan tala sanning och lösa detta de har ställt till med? Som man bäddar får man ligga som man säger. Ta era konsekvenser som alla andra får göra när de gjort nått fel, är det för mycket begärt? Då har ni någon heder i behåll i alla fall, än om den är liten.

    SvaraRadera
  27. Gays-bajs

    Ditt senaste inlägg är ju bara en ren tortyr att läsa, vad menar du?

    Tips: Späd ut brännvinet!

    SvaraRadera
  28. Såg att "Ellos" var ner till Wien för att snacka med Anton.. de behöver en mittback. Tråkigt om skatteaffären får flera konsekvenser.

    SvaraRadera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  30. Raderade lite fyllekommentarer från någon "mindre listig" läsare...

    SvaraRadera
  31. Fondhjälte 47, jag har redan skickat in pengar och kommer göra det varje månad. Jag tror att vi slår oss lite för bröstet med supporterfonden. Det är ett fantastiskt initiativ men den når inte alla. Varför, jo med tanke på att den hitills enbart fått in 25000 kr, det tycker jag är en klar besvikelse. Varför skall vi uppfinna hjulet på nytt. Om Gais lyckades med sin spann och fick in mellan 15000-25000 kr vad kan inte vi få in då med tanke på hur mycket mer publik vi har. Det är ett enkelt sätt att skänka pengar, bara att stoppa ner handen i fickan och ta upp dom pengarna man vill ge. När man skall betala via internet/bank/post eller vad man nu gör så är det flera moment och många tankar som skall passera genom en givares hjärna. Då tror jag att det kan vara enkelt att "låta bli" Jag vill inte stå som supporter om X antal månader eller år och vara förbannad på ett gäng styrelsemedlemmar som satte föreningen i denna sits utan att ha gjort något åt det. Vi kommer aldrig att få varken MP eller Janne P att skänka det som dom orsakat, det är en utopi att tro det. Det är vi supportrar som är tvugna att vinna denna strid. Jag skänker således hellre pengar idag än att se mitt kära blåvitt förblöda. PS, är det så att Halse skänker en miljon så tycker åtminstone jag att det är helt fantastiskt och värt all min respekt. DS

    SvaraRadera
  32. Skämmes tamefan. Usch!

    SvaraRadera
  33. Hoppas att fotbollsförbundet inte fegar denna gång och utdömer ett straff enligt gällande regelverk , dvs nedflyttning.
    Blåvitt har dopat sig ekonomiskt , och har därmed kunnat köpa spelare uöver sin egentliga förmåga. Att detta påverkat det sportsliga för blåvit och andra lag går ej att utesluta.

    SvaraRadera
  34. Halse och MP tror jag helt klart är skurkarna i den här affären. Plånbok har "bara" lånat ut pengar i tron att han skall få tillbaka dom. Inga skriftliga avtal finns, så man börjar att skylla på varandra.

    Är mest förbannad på MP, ogillade honom starkt redan innan den här affären. Och inte är det bättre nu...Sedan är det ju löjligt att tro att Halse inte är rejält iblandad i den här affären...Plånbok är bara inblandad för just sin plånbok. Förmodligen har han bara lånat ut pengar till klubben. Men om det här med ränta och den biten stämmer så är ju Janne.P ingen större hjälte heller. Även om han nu jobbat ideelt för Blåvitt i över 20 år.

    SvaraRadera
  35. Jaså? MP och Halse är skurkarna? Vad sägs om dem som samlar in pengar i skurkarnas namn då? Blåvita vandaler?

    SvaraRadera
  36. Man kan ju fråga sig om man har den klubbledning man förtjänar. Det är möjligt att pressen från supportrar, press mm blir för stor och man börjar chansa. Då blir det i slutändan oftast supportrar/medlemmar som får betala.
    En jämförelse är ju Bajen handbolls kampanj "Stoppa fogden", när konkurshotet var akut. Där blev det fansen som fick betala.

    SvaraRadera
  37. Manar återigen till att läsa igenom det upprop baraben publicerade när polisrazziorna skedde och Persson satt på häktet.
    Utgå från (även om det känns hopplöst svårt, tro mig...) att folk är oskyldiga tills motsatsen bevistats!
    Ännu så länge är ingen dömd för något brott. Inga åtal har ännu väckts. Föreningen har inte ens polisanmält den man med "VD:s befogenheter/mandat" som ordföranden nu offentligt anklagar för att ljuga om huruvuda styrelsen var involverad eller inte.
    Jag hyser inget hopp om att årsmötet kommer att bifalla en vägran att ge styrelsen ansvarsfrihet, även om det kliar i hela kroppen av längtan att väcka frågan på mötet. Däremot hoppas jag att många av alla röster som höjts här, liksom jag är medlemmar i IFK Göteborg och kommer att utnyttja sitt demokratiska inflytande i föreningen för att få fram ett budskap till den sittande (2005) styrelsen och klubbledningen att föreningens hörnstenar, medlemmarna, inte accepterar det som hänt. Väl mött!

    SvaraRadera
  38. Jag undrar hur de otrevliga kommentarerna såg ut med tanke på att de finns vissa här som tar sig friheten att lägga fram hot mot Halse bland kommentarerna till Halse, trots att de inte vet om han gjort något olagligt eller inte.

    Oavsett om Halse är snorrik eller utfattig så ska det ju inte ha någon betydelse.

    Oskyldig till motstatsen är bevisad, gäller i min bok.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.