2006/03/10

Tack gode Gud för Royal League

NEDRÄKNING Ja, det är sannerligen en god sak som Torbjörn har skapat. Eftersom IFK förlorade kvartsfinal nummer två mot Lilleström på den enda fotbollsplanen i Norge som gud inte glömt att ta hand om, så är det inte mycket positivt som hörs om turneringen. Det var det väl inte innan heller, men jag kan tänka mig att dagarna som kommer lär präglas av det mantra som Djurgården använde förra året, att man inte satsade på turneringen. Många negativa röster är det hur som helst.

Vissa vill flytta turneringen till sommaren, vilket för mig är oförståeligt, eftersom det motverkar hela syftet med turneringen, d v s att ge topplagen i de skandinaviska ligorna välbehövlig matchträning mot bra motstånd och i tävlingsform under juluppehållet (Danmark) eller säsongsuppehållet (Sverige och Norge). Dessutom är tävlingsschemat under sommaren aldeles för späckat för topplagen redan, med Allsvenskan, Svenska Cupen och möjligt spel i Europa. Glöm inte den totala mörbultning IFK utstod på vårkanten förra året med serie, cup, Intertoto och Royal League på samma gång (sju matcher på tjugo dagar i juni månad ger lite över tre matcher i veckan).

Andra klagar på dåligt publikintresse, dåligt väder, dåliga planer och allt det som hör vintern till. Ja, det är ofta dålig uppslutning (knappa 6 000 när Håkan Mild lägger av). Javisst förfryser man flertalet vitala kroppsdelar varje gång man tvingar sig till Ullevi i minusgrader och (som förra turneringen) snöstorm. Ja säger jag ju, det är jävligt dåligt att matcher flyttas för att arenorna inte pallar med vädret. Jag håller med fullständigt. Men ni har fel! Publikintresset blir inte bättre om man lägger ner Royal League. Vädret blir inte bättre om man lägger ner Royal League (även om jag tycker mig minnas att vintern 2003-04 var väldigt mild i förhållande till de två senaste). Och planernas skick blir faktiskt inte heller bättre om man lägger ner Royal League.

Nej, se det positiva istället. Vi tjänar miljoner, trots lite publik, vi möter inspirerande motstånd som Bröndby, FCK, Vålerenga, Djurgården, Ålborg och Lilleström, istället för mindre inspirerande motstånd som Odense, Kristianstads FF, SønderjyskE, Trelleborg och GAIS, som ett visst icke-Royal League-spelande lag har roat sig med att möta. Och för att komma fram till det som jag egentligen tänkte skriva om, hur oerhört mycket mindre fotbollsabstinens man behöver dras med. Jag kände i höstas, när Allsvenskan var slut, en abstinens jag aldrig kännt förut, vilket tvingade ned mig till Ruddalen för att se den sämsta B-lagsmatch som IFK spelat på länge. Tack Gud, för att jag slapp dras med den abstinensen i fem månader...

För vips, nu är det bara drygt tre veckor kvar till den allsvenska starten. Utan Royal League hade det i dagsläget varit kvar minst tre månader dit (något som jag som teknologstudent inte ens kan förklara). Tre månader fyllda av inget annat än hård träning och skatteskandalsprat. Tre månader med träningsmatcher mot GAIS, Uddevalla och lag med namn du varken kan stava till eller uttala, från länder med namn du varken kan stava till eller uttala, under träningsläger på ställen med namn du, ja, ni förstår... I brist på annat att klaga på sträcker sig vissa så långt att de anser att turneringen är hämmande för talangerna, som inte får spela träningsmatcher. Det spelas faktiskt fortfarande träningsmatcher, och om det nu vore hämmande hade det bara varit att låtsas att RL är träning, och testat talangerna där.

Tack Torbjörn, för de Royal League-matcher du givit mig under vintern. Synd att du inte kunde bistått med tre matcher, och tre vinster, till under de 23 dagar det är kvar till den allsvenska premiären.

7 kommentarer:

  1. Bra text och bra tankar...

    SvaraRadera
  2. RL-matcherna mot Dif värmde och lyste upp i vintermörkret!!

    Och så sant, vi har inte spelat mot Odense, Kristianstad, Sønderjyske, Trelleborg och Gais.

    SvaraRadera
  3. nää... lag som Fredrikstad och Ålesund har vi sluppit nu för en gångs skull;)

    SvaraRadera
  4. Du älskar fotboll.
    Iband blir det bara så.

    Mackan

    SvaraRadera
  5. jag är trött på skiten nu. royal league. bortsett från pengarna, som är lockande förvisso, så skulle en "normal" försäsong sitta gött.

    SvaraRadera
  6. frankie, klart vi är trötta på skiten.

    Vi satsade ju inte på turneringen i år... ;D

    SvaraRadera
  7. Nej jag gillar tuneringen och den gör att jag har mer att görra och jag kan följa IFK lite närmre under off season.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.