2006/03/19

Gästblogg: Med Schytts mot gulddans?

MUSIK Påfallande ofta blir det pinsamt när man blandar sport och musik. Framförallt när idrottsmän försöker ge ut skivor. Det är ju faktiskt lättare att sparka in en idrottsman in i en musikstudio än att sätta Kenta på höger yttermittfält. Men fan vet om det är bättre. Kjell Johansson och Stellan Bengtsson är nog inte så stolta över "Pingis är toppen". Eller Pernilla Wiberg över "Privilege". Och Carl Lewis sprang bättre än han sjöng.

Musik som framförs av musiker för supportrar är en annan femma. Låten ska vara bra kass ifall den går emot den gyllene regeln "bra resultat - bra låt". Jag kan försäkra att Ciao Ciao Italia med After Shave hade varit en hit om det inte varit för 1-2, 1-2, 1-2. Tror t o m det varit en hit med Kenta ifall Schwarz sparkat ner Medford. Och Nick Borgens "Den glider in" floppade här, men blev en hit i Finland efter hockeyguldet -95. Och året innan skrålade även folk med genuint musiköra med i "När vi gräver guld i USA".

Därför är "Heja Blåvitt" med Schytts en hit. Den skrevs under de offensiva åren i mitten av sjuttiotalet då Blåvitt låg i andradivisionen och strävade tillbaka. Sedan har den ju bara hängt med över UEFA-segrar och SM-guld. Vi vet att andra garvar åt den. Men låten har ett värde för oss. Precis som "Toppen är vårat HBK" till melodin från Bron över floden Kwai har för HBK:are. Tänk på det nästa gång ni garvar tarmarna ur er på Örjans Vall. Eller när ni hör Kenta på Söderstadion. Schytts dör aldrig. Men de behöver mer stöttning bakifrån.

Mera musik - och nyare!

/Peter Käck

17 kommentarer:

  1. Jag är stolt ägare till Änglalåtar på vinyl. Den är kanon...

    SvaraRadera
  2. Med tanke på resultatet i Italien-VM så borde ju "Helt Apropå"-gängets kampsång "Det går åt helvete" blivit en monsterhit.

    SvaraRadera
  3. Jag jobbar ju som DJ och försöker hålla reda på lämplig musik. Har ännu inte bestämt om det är en bra idé att Tomas Ledin skriver officiella VM-låten i sommar. Det får vänta tills jag hör den.

    Var finns det blåvita?
    Jag har sett sångaren i Lok med Blåvit tröja. Soundtrack OOL?Hardcore Superstar?

    Emrik i Stonefunkers och Håkan Hellström är ...eeh... ja, de håller på ett annat lag. Inte aktuellt.

    SvaraRadera
  4. In Flames så klart. Se länk för bildbevis från Ullevi i somras: http://m03.hbg.lu.se/~stefana/temp/maiden/

    SvaraRadera
  5. Hardcore Superstar ska enligt uppgift vara blåvita. I TSOOL är det väl bara Ian som är blåvit? I övrigt så är Nina Natri hängiven samt Stefan Andersson ( som hade ett par hits för ett gäng år sedan).

    SvaraRadera
  6. Börjar fylla ett nytt album snart?

    Ring och kolla!

    SvaraRadera
  7. Öh, Tomas Ledin? Eh. Give me a break. Det här med Ifkare i musikvärlden har väl ältats på den här bloggen i evinnerlighet. Pröva med Nick Borgen. Han är ju lika mycket 00-tal som Tomas Ledin.

    SvaraRadera
  8. Jag glömde ju vad jag skulle säga. Öh, alltså Carl Lewis "Break It Up" var ju en monsterhit. Den funkade mycket bra på golven jämfört med Pillan. Tycker för övrigt att Ciao Ciao Italia funkar än idag. Kanske för att man tillhör den ironiska generationen. Kanske för att smärta hör till fotbollen. Du borde nämnt Mats Wilander! Glöm aldrig textraden: "På hyllan under spegeln, ståååår ditt läppglans kva-aar" som snurrat i 100 höjdare ett antal gånger. Han kanske kan skriva en låt åt oss. IFK skickade ju telegram till honom när han vunnit bragdguldet 82. Payback time. Hans poesi passar nog bra in.

    SvaraRadera
  9. Om nu "Toppen är vårat HBK" är så kär bland Halmstadsfansen - varför spelade dom in en ny låt med gyllene tider ?

    SvaraRadera
  10. Synd att Totta är död. Han hade kunnat fronta en blåvit supergrupp.

    SvaraRadera
  11. När jag ändå blajar på ämnet, bör det väl nämnas att Jidheds låt är ett bra exempel på all smaklös smörja som släpptes på 90-talet.

    SvaraRadera
  12. Sant. Wilander glömde jag. Brrrr.

    Vad gäller HBK spelas "Toppen är vårat HBK" varje inmarsch. Gessle är Halmian. Har inte hört någon HBK-låt med Gyllene Tider.

    Professorn: det finns väl värre än Ledin? Fråga VF:s fotbollsfans, spelare och ledare hur kul de tyckte att det var när Brita Borg underhöll för dem.

    Tänk också på att jag inte hängt med här från början. Skriver för att jag tycker att det är kul.

    SvaraRadera
  13. Jag kommer ihåg för en massa år sedan när Liverpool var på besök. Vilket år det var vet jag inte men John Barnes var med i alla fall - det ni kids!. Innan matchen sjöngs det klubbsånger istället för nationalsånger. För sjöngs en mycket stämningsfull "You´ll Never Walk Alone" med tillhörande allsång och allt det där. Det är ju en klassisk fotbollssång så stämningen var nästan magisk. När den sången klingat ut stegar en tomte in och drar igång "Heja Blåvitt". Det var nästan pinsamt i jämförelse... Men det är ju i alla fall vår låt så...

    SvaraRadera
  14. peter käck:
    Du snackar skit!
    HBK spelade in en ny låt förra veckan - så mycket för deras stolthet över "Toppen"... för övrigt en bonnig låt som bara är pinsam.
    Bajens låt med Kenta är däremot en grym fobollslåt. Det är otroligt mäktigt när den spelas. Det måste jag som icke-hammarbyare erkänna.

    SvaraRadera
  15. För övrigt harmonierar "Toppen? Är vårat Hå-be-kå" mycket väl med både klobben och Halmstads invånare. Inget fel i att vara bonnig, bara annorlunda. Låt de vara. Troligt att Gyllene återförenats för att spela in en HBK-låt. Inte.

    Tomas Brolin och Björn Borg har väl ändå varit med och frontat världens bästa låt; Alla vi. Bra video annars.

    SvaraRadera
  16. Vänta lite nu. Jag råkar jobba på de flesta matcherna på Örjans Vall. Så jag vet vad som fram till nu har bjudits på i högtalarna vid inmarscherna. Men kanske kommer det en annan låt denna säsongen. Det återstår att se.

    Professore: vad gäller "Friends in need" är jag helt mållös. Den är både grym och fasansfull. Suverän och vidrig. Och då räknar jag även in musiken som hörs till de rörliga bilderna...

    Sedan vad gäller Ledin kanske det inte direkt är det trendigaste valet i världen. Men, handen på hjärtat, hur troligt hade det varit att Timbuktu, The Knife, Laleh eller Hellacopters varit på tal hos förbundet?

    SvaraRadera
  17. lever ni under en sten?
    Det stod ju i tidningen förra veckan om HBKs nya låt. Inspelad med hjälp av några av bandmedlemmarna i Gyllene Tider?
    Var de stolta över låten?
    Stabilt att vara stolt över en töntig låt med stulen melodi...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.