2006/03/06

"Det behövs kamratskap i en annars hård värld"

IFK GÖTEBORG Under måndagskvällen hade IFK Göteborg ordinarie årsmöte och av de cirka 5 000 medlemmarna deltog ett ovanligt stort antal ikväll, nämligen ungefär 325.

Media närvarade och som första punkt tog årsmötet beslut om att skrivande och fotograferande media skulle få närvara men inte rörliga bilder. Så TV4 fick snällt krypa ut ur Burgårdens aula med svansen mellan benen.

På dagordningen stog bland annat frågan om ansvarsfrihet för den nuvarande styrelsen och efter viss diskussion där bland annat jag själv deltog så beslutade årsmötet att ge ansvarsfrihet till samtliga styrelseledamöter förutom Jan "Plånbok" Nilsson för det gångna verksamhetsåret. Beslutet kring Jan Nilssons ansvarsfrihet sköts på framtiden i avvaktan på en eventuell kommande brotssmålsutredning kring de omskrivna skatteaffärerna. Diskussionen handlade främst om ifall även Bengt Halses ansvarsfrihet likt Jan Nilssons skulle skjutas på framtiden. Årsmötet tog med en stor majoritet (uppskattningsvis cirka 200 mot 75 röster) beslutet att Bengt Halse skulle få ansvarsfrihet för det gångna året. Debatten fördes i god ton och även om den blev långrandig så fick ungefär 15-20 medlemmar chansen att yttra sina åsikter i frågan.

Revisorerna fick frågan om vilka uppgifter de baserat sitt beslut kring att bordlägga Jan Nilssons men inte Bengt Halses ansvarsfrihet men svarade inte alls, snarare fick man flashbacks till förra höstens "inga kommentarer"-kavalkad när den här frågan skulle besvaras.
En annan medlem uttryckte sin ilska över att medlemmarna i IFK Göteborg fått för lite information kring händelserna det senaste året och hänvisade bland annat till att Supporterklubben Änglarnas extrainsatta medlemsmöte borde föregåtts av större information till IFK Göteborgs medlemmar. Dock fick han inget gehör från styrelsens representanter på podiet i den här frågan.

Arne Erlandssen fick chansen att både sammanfatta det gångna året och lägga fram lite visioner om det kommande. Bland annat hade han verkligen inte glömt förlusten efter 26 straffar i Royal League finalen utan skämtade:
- Sebastian slog världens sämsta straff. Men se på honom nu, nu är han på gränsen till Irak.
Ett skämt som drog ner kvällens största skratt från de närvarande medlemmarna.
Arne ansåg även i ett lite kritiskt uttalande att IFK Göteborg var tvungen att arbeta hårdare för att förbättra faciliteterna för träning under vintern. Han berättade om vikten av högkvalitativ träning för spelartruppen och uppmanade styrelsen för att arbeta för bättre träningsvillkor vintertid för A-laget. Huvudargumenten för en sådan här satning var att kunna bibehålla en hög kvalité på träningen och genom det minimera skaderisken för spelarna.

Bengt Halse och Tore B Carlsson från styrelsen fick sedan chansen att dela ut ett helt gäng priser till före detta spelare, det här året från A-truppen lämnande spelare och gamla trogna Kamrater. Bland annat fick alla nyblivna landslagsmän en IFK vimpel, både från fotbollssektionen men även bland annat friidrottssektionen. Håkan Mild fick vid den här programpunkten en stående ovation och flertaler sköna tacktal hölls från de prisade medlemmarnas sida. Marino Rahmberg utmärkte sig lite extra när han råkade tappa den kristallstatyett med IFK-loggan som delades ut till honom i golvet. Marino som numer arbetar för marknadsavdelningen inom IFK och även jobbade som funktionär för mötet ikväll fick tacka för sig till glada skratt och applådsalvor från församlingen. Sedan avtackade man samtliga spelare som lämnat föreningen under året men glömde (?) Peter Ijeh...

Till sist, i det drygt tre timmar långa mötet, var det dags för Bengt Halse att tacka för sin tid i IFK och han berättade att trots de jobbiga senaste månaderna så skulle han snart i huvudsak minnas de positiva bitarna av sin tid i föreningen. Han nämnde bland annat att han sett föreningen gå från ett sportsligt stolpskott från superettan till en etablering i toppen av serien. Församligen applåderade ut Halse från ämbetet och in den nye ordföranden Stig Lundström i ordförandepositionen. Lundström bevisade sin spontanitet inom sitt talhållande genom att visa upp ett helt blankt blad på det block han tog med sig upp till podiet.
- Det är viktigt för mig att tala från hjärtat. Några av de viktigaste värderingarna för mig är ärlighet och att man håller ingångna avtal, berättade han för årsmötet.

Han fortsatte med att påpeka vikten av Kamratskap och lyfte fram att det är grundvärderingen i föreningen IFK Göteborg.
- Det behövs Kamratskap i en annars allt hårdare värld, sa Lundström.
Han lyfte även fram Jan Nilssons positiva sida där han berättade om det arbete som "Plånbok" till största del ideellt lagt ner för Blåvitt. Jan Nilsson som vid ett senare tillfälle ska bli avtackad för sitt arbete för IFK Göteborg.
Den förslagna styrelsen och valberedningen valdes om (med två nya medlemmar i styrelsefallet) enhälligt av årsmötet.

Mötet valde att ändra i stadgan gällande antalet ledamötet i styrelsen. Suppleanterna ersätts av fler fasta medlemmar i styrelsen och hedersordförande Gunnar Larssons samtliga förslag till styrelseposter röstades enhälligt igenom.

Avslutningsvis kan man konstatera att årsmötet hölls i god anda och att alla medlemmar som ville yttra sig fick komma till tals. Som medlem och supporter fick man ett gott intryck av vår nya ordförande "ICA-Stig" som passionerat talade om hur han redan från barndomen i Eskilstuna fick upp fotbollsintresset via sin far och de flesta lämnade nog mötet med gott hopp om ett framgångsrikt år framför oss.

Baraben.com vill tacka Bengt Halse för sin tid i föreningen och önska Stig Lundström all lycka i arbetet under det kommande året!

Till sist kan noteras att "Gamla Kamrater" nämndes inte mindre än sju gånger under mötet. Medelåldern på mötet var även förmodligen det dubbla och lite till i jämförelse med Änglarnas extra medlemsmöte i höstas...

36 kommentarer:

  1. Wernblooms vita tubisar var snygga med IFK-kostymen... LOL

    SvaraRadera
  2. Bra rapport. Tackar!

    SvaraRadera
  3. peter1904/ Lite som Letterman. Haha sen var han röd som en tomat allmänt sätt med...

    SvaraRadera
  4. en invandrarkille, typ 30-årsåldern va SKITFÖRBANNAD med all rätt, affärsmanstyp, kostym och bröt på jugoslaviska tyckte att det var fegt av halse och company att inte uttala sig. jag är inte den som brukar yttra mig så mkt men fan va skönt att fler tycker som mig.

    änglarna fick ett extramöte, vad fick vi medlemmar? "inga kommentarer" via medierna. baaaah!

    SvaraRadera
  5. Själv undrar jag varför "Gamla Kamrater" var presenterade på dagordningssidan med styrelse & allt. Känns lite skumt får man säga...

    SvaraRadera
  6. Jag gick med en gammal kollega och hans polare - dom har aldrig sett så många yngre (ja även vi runt 30 räknas dit) på ngt årsmöte.
    Så återväxten känns tryggad...

    Magknip suger förresten.
    Kunde inte slappna av på 30 minuter. Skyller den på starkt kaffe och jättemackan som IFK bjöd på.

    SvaraRadera
  7. Lite dåligt med info men inget annat var ju att vänta.
    Tyckte att utgången av det hela kändes ganska logisk.
    MP är nog duktigt körd vid en kommande rättegång. Tror jag.

    SvaraRadera
  8. "gamla kamrater nämdes sju gånger"

    hahahahahaha

    SvaraRadera
  9. Gött me en snabb och bra rapport, det uppskattas stort!! Gracias!

    SvaraRadera
  10. Hela A-truppen kom för övrigt som uttalat i kostym... förutom Stefan Selakovic som var iförd jeans och t-shirt.

    SvaraRadera
  11. OHJ/ Jaha, så det var du och Stellham som fipplade fram och tillbaka med mobilerna?

    Ja inget var väl oväntat på mötet. Inte heller att Marino slängde iväg IFK-plaketten, hans aktiva tid lär ju inte locka till skratt i hans minnesbank... ;)

    SvaraRadera
  12. Fy fan va fegt av "Halse med vänner" att pressa fram ansvarsfrihet för honom. Om han nu är så oskyldig som de vill ge sken av är det väl inga problem att ta sitt ansvar?

    Att man dessutom försökte smyga ut denna hållning via revisorerna var direkt pinsamt.

    SvaraRadera
  13. --- Frankie
    Yes. Thats me.
    Missade typ en kvart i början och hade så magont att jag knappt hörde vad som sas i ytterligare en stund.
    Men det la sig och sedan var man ju med igen... :)

    SvaraRadera
  14. --- hasse b
    Vadå pressa fram???
    Det beslutet togs ju med klar majoritet efter votering.
    Det var väl bra att det blev en debatt och en omröstning?

    SvaraRadera
  15. Att ge Halse ansvarsfihet var ett STORT misstag. Läs GP.se så får man se följande rader:

    - Klubben har fel, de har inte läst på i sina egna delegationsbeslut. Mats Persson har gjort det han blivit tillsagd. Vi kommer att visa att Mats Persson har förankrat varje beslut, säger Samuelson.

    Hade man inte bott flera timmars bilfärd från Götet numer hade man vart där. Men men.

    SvaraRadera
  16. Glömde förvisso lyfta snacket om att Plånboks pengar i Luxemburg-affären skulle varit starten på ett riskkapital, vad fan var detta för snack och varför reagerade inte folk på detta?

    Det lät ju riktigt underligt.

    SvaraRadera
  17. ohj:

    Tom mötesordföranden försökte ju styra beslutet i Halses favör.

    Så fort kritik riktades mot styrelsen försökte det dessutom viftas bort eller ignoreras från mötesledningnen.

    SvaraRadera
  18. --- hb
    Visst.
    Det kanske kan tyckas så, jag håller till viss del med dig.
    Men jag anser ändå att det gavs fullt utrymmre för åsikter, synpunkter och förslag för den som ville komma med det.

    Det värsta var väl att revisorerna inte närmnare kunde kommentera hur dom hade kommit fram till sin uppfattning.

    SvaraRadera
  19. En annan sak som bör uppmärksammas:

    Gustav Hessfeldt fick pris från "Lennart Franssons Minnesfond" & valde att skänka 1000 kr ur stipendiesumman till Supporterfonden.

    En äkta blåvit hjälte på alla sätt!

    SvaraRadera
  20. Mötet återvalde ändå revisorerna. Varför egentligen återvälja någon som inte kan ge oss mer "kött på benen" angående sitt utlåtande?
    Årsmötet är högsta beslutande organ, glöm inte det!

    SvaraRadera
  21. En gubbe försökte ju påvisa att det var konstigt att styrelsen som satt skulle besluta angående plånbok och Halse precis där började jag fundera på "jäv" och det som sulle kunna tolkas som muta.

    Vad menar jag med det?

    Om det stämmer att Halse har skänkt miljonbelopp vem vill då nita honom?
    Styrelsen behöver all ekonomi den kan få just nu där finns risk för jäv ja/vi blundar lite grann så att vi reder ut situtionen.

    För Halses del om han blir dömd så kan han alltid hänvisa till tolkningsfråga ang skattemyndigheten/rättsystemet

    och att styrelsen och även medlemmarna hade en helt annan synpunkt.

    Konspiratoriskt?

    Ja visst men även fullt möjligt.

    Frankie din hänvisning till att fria eller fälla både två som var under utredning var etiskt solklar och du möttes av en paragraf fint.

    MP slänger skit säger man det tror jag inte alls att det behöver röra sig om utan nu upplever han svek och övergivenhet och syndabockskänslor där fler har mer ansvar och nu kommer bitterheten.

    Det kommer mera där på sikt skulle jag tro!

    SvaraRadera
  22. Det här luktar Frölunda för några år sedan.
    MP kommer att offras på samma sätt som Benny
    offrades. Halse kommer att frikännas som Bula frikändes.

    SvaraRadera
  23. Det är inte en lukt utan en stank av vad som hände i Frölunda för några å sedan.

    Varför ber inen om ursäkt?

    Något fel har man väl ändå gjort?

    Om inte kriminellt så åtminstone bedömningsmässigt både när det gäller personer eller strukturmässigt från styrelsens sida.

    Plånbok har rätt taktik tystnad!

    När pajkastningen sker sä växer det runt honom inte mot honom med pajkastningen menar jag den som vi bara sett börjn på

    SvaraRadera
  24. Hur kan ni vara nöjda med mötet igår?

    SvaraRadera
  25. Att MPs advokat Per E Samuelsson sagt till GP att styrelsen känt till allt MP gjort är bara taktik. Samuelsson föutser redan nu en "smutsig" rättegång där det kommer att kastas pajer åt alla håll. Samuelsson inser att den som har mest att förlora på en sådan rättegång är IFK, dessa "hot" hoppas han skall innebära att IFK tänker efter både en och två gånger innnan de polisanmäler MP, eller försöker baxa över all skuld på honom.

    Har förövrigt svårt att fatta att "plånbok" verkligen kan ha varit så otroligt klantig/korkad som det verkar. Han han väl varit kassör i klubben sen typ 1904.

    Att Marino tappade statyetten var väl pricken över i:t för hans strålande sejour i klubben ;)

    /semper fidelis

    SvaraRadera
  26. tja vad skall Per E Samuelsson säga när GP ringer?

    Min klient är skyldig!

    SvaraRadera
  27. "Plånbok har rätt taktik tystnad!"

    Idag, 7 mars, går Janne Plånbok ut i GT och "berättar". Så mycket för den taktiken.
    Surfa in på www.gt.se och se själv!

    SvaraRadera
  28. Det var ju mycket "nytt" i det "exklusiva uttalandet". Eller hur...

    SvaraRadera
  29. Vilken funktion fyllde de svenska flaggorna i bakgrunden på podiet? Förde mest tankarna till typ moderaternas partistämma.

    SvaraRadera
  30. Delar av media visade sitt stora kunnande och sin yrkesskicklighet igår. En kvinna från Tv4 kom fram till mig strax innan jag skulle gå in.
    - Hej är du Blåvitt?
    - Visst
    - Men..är du Blåvittsupporter
    -Ja..
    -Är du en riktig supporter?
    -??..Ja, självklart
    - Är du medlem?
    - Ja det är klart
    - Kan jag få intervjua dig för tv4?
    Trött på det allt mer sinnessjuka samtalet sa jag nej. Kvinnan och medföjande kameraman går då fram till Selakovic - också på väg in.
    - Hej är du supporter
    - Nej
    - Vad är du då?
    - Jag är spelare
    -Hmmm okej...
    Selakovic gick flinande därifrån och muttrade tydligt något i stil med att "vilket avtryck i media man måste ha gjort"

    Kul att se att delar av media inte ens känner igen, eller vet vem Selakovic är. Detta då de ska bevaka ett årsmöte som enligt media själva till del skulle komma att handla om en "affär" kopplad till nämnda spelare, där de skrivit spaltmeter om bl.a. just Selakovic.

    SvaraRadera
  31. piraten, haha, tv 4 visar återigen klass!

    SvaraRadera
  32. Piraten/Haha, tv4 är ju riktigt bra på sånt.
    Hur verkade Sella i övrigt? Var han på OK humör? Känns som om det varit upp och ner med honom de senaste månaderna.

    SvaraRadera
  33. --- anonym
    Sella garvade & snackasde ihop med bla Halse efter mötet.
    Verkade på lysande humör.

    SvaraRadera
  34. Kul! Nu när allt är betalt behöver inte Sella känna något om det utan kan koncentrera sig fullt på sitt spel!

    SvaraRadera
  35. Jag kanske har en simpel humor men jag tyckte det var roligt hur en äldre herre begärde ordet ett antal gånger till Halses försvar. Varje gång sa han Bengt Hassle, måste känts underligt för Halse att få ett sådant stöd av en Herre som inte ens vet vad han heter i efternamn...

    SvaraRadera
  36. Kan någon förklara vad detta med ansvarsfrihet betyder i praktiken?
    Hur/vad påverkar det att halse fick ansvarsfrihet och plånbok inte fick det. För klubben och för dom som personer.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.