2006/03/15

Riskkapitalets högdjur får ÖIS att be till högre makter...

EKONOMISK DOPING - Det ska då visa att allt är lugnt, och att vi har ett positivt kapital. Om inte, så är det kört, säger han på sin extremt breda stockholmsdialekt till Aftonbladet. Det är ÖIS klubbdirektör Stefan Herre Eriksson som lägger ut sanningen om krisen i ÖIS och svensk fotboll.

Örgryte är ett blödande skadeskjutet djur till förening. Trots att man är Sällskapet som härrör från de finaste societetssalongerna och lyxvillorna i Göteborg verkar till och med det fina folket nu ha tröttnat på att mata detta ekonomiska odjur som aldrig ger något tillbaka. Anledningen till att det är stort medialt tjohej heter, hör och häpna, ekonomisk kris för en Allsvensk fotbollsförening. I detta fall en förening som har en anrik historia, men det är nästan allt de har med.

- Vi har pratat om att sälja Ailton, men kommit fram till att vi då skulle bita oss själva i tummen. Det betyder mycket sportsligt och ekonomiskt genom att behålla honom i Öis. Ailton är den typen av spelare som kan generera större publik- och sponsorintäkter, säger tillfällige ordförande Bengt Gabrielii till Aftonbladet.
Detta är en sanning med kraftig modifikation då ÖIS enligt säkra källor inte skulle tjäna några pengar på en försäljning av Ailton Ailmeida eftersom de inte äger honom själva. ÖIS har på samma manér som AIK och DIF satsat på ett riskkapitalbolag som gått in och finansiellt backat en del spelaraffärer. Helt enkelt för att sällskapet i många år har haft en alldeles för dålig ekonomi för att kunna köpa bra spelare och i detta fall för dålig ekonomi för att kunna behålla en spelare när han slår igenom. Detta är den mörka baksidan av de i svensk media och bland supportrar så okritiskt hyllade riskkapitalbolagen.

Nu missar förvisso Gabrielii inte bara den dimension som berättar att ÖIS faktiskt inte skulle tjäna några större summor på att sälja sin stjärna då det egentligen är finansiellt starka Långedragstjommar som gått in med nödvändiga medel- utan han missar ju faktiskt att hela hans resonemang kring att "Ailton är den typen av spelare som kan generera större publik- och sponsorintäkter" blir helt absurdt i skuggan av det överhängande hotet om indragen elitlicens och automatisk tvångsnedflyttning en eller två serier i seriesystemet.

Vad är det för publik och sponsorer som Ailton ska dra till ÖIS om man spelar i Superettan?

AIKs så omtalade Agent 03 är det perfekta exemplet på vilken absurd situation som uppstår när föreningarna inte längre är de som äger sina spelartrupper. Med hjälp av riskkapitalbolaget Agent 03 har AIK kunnat finansiera flera i sammanhanget tunga värvningar till sitt lag. Bland andra Fredrik Björck, Arash Talabinejad, Pa-Modou Kah och Derek Boateng togs via externa pengar till ett AIK som årligen slagit svenskt rekord i att missköta sin ekonomi. AIKs verksamhet gick i fjol minus 14 067 000 kronor men man räddar tillfälligt ansiktet genom att i en nyemmission av sitt Aktiebolag tillföra ett antal miljoner för att frisera siffrorna.

Ett lag som blöder kraftigt ekonomiskt får genom ett antal privatpersoners hjälp möjlighet att kontraktera spelare en bit eller till och med långt över föreningens egentliga kapacitet för tillfället. Så långt, ingen fara på taket. Problemen kommer senare, som i ÖIS fall när den ekonomiska krisen fortsätter och blir så påträngande att hela verksamheten hotas. Då har de flesta föreningar två stora ekonomiska tillgångar som man lite beroende på situation värderar som föreningens fundament. Det ena är oftast de lokaler, planer, klubbhus och så vidare som föreningen helt eller delvis har i sin ägo. Den andra tillgången är föreningens kontrakterade spelare, som man via försäljning kan få in stora inkomster på. Men inte om det är någon annan än föreningen som äger dem. Någon annan som ett riskkapitalbolag.

Örgrytes ekonomiska stabilitet är av intresse för IFK Göteborg som de senaste åren via dubbla derbymatcher och viss allmän intresseökning tjänat ett antal extra miljoner på att ÖIS haft lite vind under vingarna. Därför är det även av vikt för IFK Göteborg, som i skatteinbetalningens spår ständigt jagar den där extra miljonen för att öka vår intäktssida att ÖIS inte rasar ur Allsvenskan. För trots Gais tillfälliga (förmodade) ettårsbesök i högsta serien så har IFK på flera säsongers sikt ett mycket större ekonomiskt intresse i att ÖIS sköter sin ekonomi på tillräckligt bra sätt att man klarar elitlicensen och därmed inte heller flyttas ner.

När Håkan Mild uttalade sig negativt om riskkapitalet med orden "det blir som en slags ekonomisk doping" så hade han förmodligen inte i tankarna att han något år senare skulle bli Sportchef i Kamraterna. Men Håkan Mild behöver inte jaga riskkapital som ÖIS, DIF och AIK för vi har under en lång period satsat på ungdomsverksamheten på en bred front på ett sätt som från och med de närmaste säsongerna kommer att börja betala av sig på ett märkbart framgångsrikt sätt. När ÖIS inte tjänar en krona på att sälja Ailton så tjänar föreningen IFK Göteborg 100 procent av en försäljning av exempelvis Vasquez, Jonathan Berg, Kalle Svensson eller Ozzy Wendt. Spelare uppflyttade i A-truppen eller kontrakterade direkt av föreningen. Inte uppkontrakterade av riskkapitalister.

Så ni supportrar som efter varje säsong gnäller om att "vi borde ha ett riskkapital" kanske även borde se bakom de okritiska hyllningarna av denna finansieringsväg? För om både Hammarby, Ajax och Barcelona kan vinna ligor utan riskkapital behöver vi väl knappast gå i AIKs eller ÖIS fotspår? Vi går vår egen väg mot framgång. Vi går en ny och smartare väg.

Slutligen får man väl i Sören Åkebys instiftade tradition deklarera att det här riskkapitalet, oavsett om det är Quesada eller Agent03, är ett hot mot svensk fotboll. Eller hur Åkeby?

37 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Spot on.
    Droppade själv ett litet ekonomi- / dialektinlägg på Alltid Blåvitts forum precis.

    Visst är det liiite speciellt när det fiiina folket taaalar Seglingsgöteborgska / Britt-Marie-Mattson-dialekt.

    SvaraRadera
  3. med risk för att falla i gamla fotspår, men:

    inte ofta jag håller med dig Hankins men ikväll har du fan 100% rätt.

    /V.

    SvaraRadera
  4. Med tanke på att vi är en av de sämsta klubbar på att få pengar för de spelare vi säljer så lär vi inte få speciellt mycket för Berg, ozzy och gubbarna om dom säljs....max 2-3 mille.....tyvärr men så är det....

    SvaraRadera
  5. Hoppas dock att Håkan kan ändra på detta så vi får lite mer pengar i våra försäljningar

    SvaraRadera
  6. anonym/ Du ska nog inte jämföra Mats "jag har inga principer" Persson med Håkan Mild. Jag tror det är som natt och dag gällande vilka krav vi kommer att ha på köpare framöver. Det går ju att få ut lite stålar om man är lite skicklig, bara att se på MFF och hur de klämt ur miljonerna ur Zlatan, Majstrorovic och Rosenberg-affärerna...

    ohj/ Ja det är sant, den "mellan-tänderna" dialekten från de allra västra delarna av stan är ju så gullig. Bortsett från Herre Erikssons sanslösa stockholmska då...

    SvaraRadera
  7. typiskt att ni trångsynta ska klaga på folks dialekt och annat. Jag gick i skola i dessa områden och ledsen att ge många vänster vridna IFKare att dom som utalade sitt stöd till någon förening höll på IFK.

    SvaraRadera
  8. mammon/ Men ditt mähä, jag är aktiv folkpartist men avskyr trots det den nasala Mattsson-dialekt som det talades om. Det är inte rekti Göttebosska, det är ett småfegt trånande mot Stockholm.

    SvaraRadera
  9. Exakt.
    Seglinsdialekten är helt enkelt ett sätt att stryka över den "riktiga" Göteborgsdialekten visa att man är "lite mer" och därmed pissar man indirekt på sitt eget ursprung.
    En kompis till en kompis (ja, faktiskt så) som jag inte hade träffat på ngt år hade helt plötsligt börjat prata seglingsdialekt när han fått ett schysst jobb & tjänade bra med pengar. Att man inte kräktes...

    Att marstrandsgöteborgskan enbaaart förekommer hos folk i de västra villaförorterna (eller hos människor som gärna identifierar sig med dessa) ser jag inte som en slump...

    SvaraRadera
  10. OHJ/ Marstrandsgöteborgska. City boys har myntat ett bra begrepp. Respekt! Det ska jag härmed använda flitigt.

    SvaraRadera
  11. oj..här var allt sant..lr inte

    SvaraRadera
  12. idioter.. Det är klart att ÖIS tjänar på att sälja ailton eftersom bolaget inte tar alla pengarna..Om han köptes för 1 mille så knappast att bolaget får resten av de 15 miljonerna lr vad det nu blir..Tänk lite nu

    SvaraRadera
  13. dessutom är det ju inte alls så att 50% av ÖIS spelare är egna produkter=)

    SvaraRadera
  14. "Anonymous said...
    idioter.. Det är klart att ÖIS tjänar på att sälja ailton eftersom bolaget inte tar alla pengarna..Om han köptes för 1 mille så knappast att bolaget får resten av de 15 miljonerna lr vad det nu blir..Tänk lite nu "


    Förklara gärna detta ditt lilla ÖIS-mongo. Om man äger en spelare till 80% eller 100% så äger man honom till den procenten oavsett om han ena dagen värderas till en femtiolapp och nästa till 50 miljoner. Hoppade du av skolan på mellanstadiet eller?

    Andra Öisare som ordbajsar klipps även de. Ni som försöker säga något men inte får fram nåt som flane nummer två med: "Anonymous said...
    oj..här var allt sant..lr inte "

    får ju gärna tala ur skägget eller är det desperata försök att etablera en vidare bild av er själva som de tomtar ni är?

    SvaraRadera
  15. Bra skrivet... Huvudet på spiken.

    IFK - Fortsätt på den inslagna vägen...
    Se bara på Frölunda i hockeyn... De har gått från bankrupt-hot till guldfavorit på en rätt kort tid, tack vare en grym ungdomssatsning kryddat med intagen spetskompetens...

    Många positiva likheter mellan föreningarna tycker jag!

    SvaraRadera
  16. Konstigt att ni inte tog med DIF's bolag i texten. Det går ju skitbra och fungerar verkligen.

    SvaraRadera
  17. Bästa Baraben-apor!

    Ni skänker mig en ljusglimt i denna mörka vår, genom era lysande reportage som helt konsekvent genomsyras av en längtan bort från förorterna i öst och en ingrodd bitterhet och avundsjuka mot de mer, låt mig säga, "bemedlade" i min del av stan.

    Dessutom lyckas ni ständigt att komma med de mest färgade texter och okritiska uttalanden! Bravo!

    Precis som föregående post så tycker jag det är märkvärdigt att inte Djurgårdens externa riskkapitalbolag tagits upp i texten. Ett avskräckande exempel? Knappast.

    Ett riskkapitalbolag kan fungera på flera sätt. Ett bolag som till exempel har målet att finansiera stjärnan i truppen (men inte halva laget) som ej hade kunnats avlönats utan externt tillförda medelhar givetvis goda möjligheter att gå med vinst vid vidareförsäljningar. Visst skapar en sådan strategi indirekt ökade sponsor-och publikintäkter.

    Ännu mer komiskt är det att läsa dessa frekvent förekommande inlägg om "borgarna i väst" och "seglargöteborgska från Marstrand."

    Inser ni inte det befängda i att detta framhålls av bakåtsträvande kommunister som er själva OCH I SAMBAND MED diskussioner om riskkapitalbolag och nyemissioner.

    Ni ger mig alltid ett gott skratt, så här efter den sedvanliga räkmackan och kaffet kl 10.15, mina kära baraben-apor!

    SvaraRadera
  18. Bra text, självklart ska vi fortsätta satsa på våra ungdomar men jag tycker inte att det skulle behöva betyda döden för alla planer på riskkapitalbolag? Jag menar meningen är väl att krydda ungdomarna med spetskompetens? Det är ju det sista som de ska stå för, men visst har vi pengar själva så är ju det bättre..

    SvaraRadera
  19. Den dag Södra Viktorigatan räknas till förorterna har City blivit jäkligt litet...

    Ang seglingsdialekten så förekommer den i ytterst begränsdad omfattning i exvis Vasa trots att många som bor där har det gott ställt och finns högt upp på den sociala stegen.
    Det kanske är främst i väster som inte har vett att snyta ur näääsan på morgonen innan man skall in och hålla föredrag för kollegorna på avdelningen..?

    SvaraRadera
  20. som Halse säger...
    Riskkapitalbolag är som att kissa i byxorna, det är skönt till en början...

    När ska Roger bli Heders-ängel?
    Den gubben är ju så ovärdelig så det finns inte... Merit-lista:
    * 5 SM-GULD
    * Rädda oss kvar 2002
    * Satt fart på en härlig och fruktansvärt viktig ungdomssatsning.

    SvaraRadera
  21. Har också flera gånger påpekat det absurda i att Roger inte hyllas mer av oss fans.

    Föresten - vann han någon gång "Årets tränare"?

    SvaraRadera
  22. Ludwig James said...
    Bästa Baraben-apor!


    När du påbörjar ditt inlägg så och sedan orerar om hur det är att bo i de sydvästra delarna av staden idiotförklarar du ju dig själv. Själv bor jag även jag i Väst och har knappast några önskemål om att omlokalisera till Långedrag och dina sällskap.

    Lite mer sådan pajkastning så kommer du att plockas bort. Den enda apan här är du.

    SvaraRadera
  23. Är det inte lite roligt att ifk själva försöker dra igång ett riskkapitalbolag och sen misslyckas..
    Det här är i klass med att brasiliansk fotboll är skit , 2 veckor senare försöker ni plocka in 2 brassar..Ni är ju helt otroliga

    SvaraRadera
  24. anonym/ Det var ju en Öisare (Mats Persson) som tog hit brassepacket. Och ja, brasiliansk fotboll är skit.

    SvaraRadera
  25. hahahahahaha

    SvaraRadera
  26. IFK kommer säkert att låta IFK Göteborg Fotboll AB att finnas med i kulisserna ett tag till.
    Tror att man avvaktar rätt tillfälle innan det är dags att "gå live" helt enkelt.

    Det kan säkert vara nödvändigt med externt kapital framöver, frågan är väl i exakt vilken form man skall låta finansiärerna ha möjlighet att påverka och hur stor del som skall falla tillbaka vid ev försäljningar.
    Att som öjs låta Farbröderna äga hela klabbet har ju uppenbarligen visat sig vara ett osmart drag...

    --- anonym
    Just precis.
    Brasiliansk fotboll är skit och bara för att bevisa detta så plockade RG hem två testbrassar som bevisade just den tesen.

    Alla regler har dock undantag, i Sverige stavas det just nu Ailton. Grattis till honom men "synd" att ni inte knappt kommer att få en spänn för honom oavsett försäljningspris.
    Ni får väl hoppas på att seglarsällskapet fortsätter att pumpa in pengar i erat svarta hål till ekonomi.

    SvaraRadera
  27. [HÄR ÅKTE 2 INLÄGG VÄCK]

    ÖISare bör nog inte mästra Blåvita kring att vara tragiska.

    Har man inte språkkunskap över lågstadiet och vräker ur sig skit så får man inte skriva alls.

    SvaraRadera
  28. Fick för mig att det var RG som "hittade" pissbrassarna men det stämmer nog att det var MP.

    Rätt skall vara rätt och som bevis på detta har IFK (i förebyggande syfte) betalat in sitt (förhoppningsvis får man igenom överklagandet) skattekrav.
    Öjs däremot har låtit sina skattskulder gå så långt som till kronofogden... Men det visste ju alla redan.

    SvaraRadera
  29. frankie: Nej*snyft* Tyckte mitt inlägg var så välskrivet

    SvaraRadera
  30. Imponerande att inte ens höra skillnad på Stockholmsdialekt och gnällbältesdito, vilket är vad Stefan Herre Eriksson pratar. (Han är från Köping.)

    SvaraRadera
  31. sällskapet/ Imponerande att inte förstå sarkasmer. Även imponerande att driva sin förening rätt in i marken och ännu mer imponerande att inte äga de enda spelare som kan rädda en. Imponerande.

    SvaraRadera
  32. Annars kan man ju köra med sitt eget lilla riskkapitalbolag - Skatteverket. Den så kallade Selakovic-modellen vinner hela tiden nya förespråkare.

    SvaraRadera
  33. Goa gubbar i de kommunala bolagen.

    SvaraRadera
  34. Känns det inte lite ironiskt att som IFK:are anklaga andra lag för ekonomisk doping?

    SvaraRadera
  35. även imponerande att skriva en artikel med 100% skit

    SvaraRadera
  36. Vafan Hankins nu får du fan lära dig att Vasques inte stavar med Z !!! Kan du inget om Blåvitt eller?

    SvaraRadera
  37. Patetisk krönika som ondgör sig över hur negativt det är med externa finansiärer. Huvudargumentet är att föreningen inte får något betalt när spelarna lämnar. Ett helt absurt argument.
    Anledningen till att man tar in externt kapital är att man vill ha en spelare utan att föreningen behöver ta en ekonomisk risk.
    Gör spelaren succé och därmed säljs dyrt gör finansiärerna en vinstaffär. Floppar spelaren tar finansiärerna smällen , inte föreningen. Detta är man så klart medveten om när man lägger upp ett spelarköp enligt denna modell. Då finns ju inte alernativet att sälja spelaren när man hamnar i ekonomiska problem.
    Är inte föreningen medveten om detta när man lägger upp en affär så kanske de skall syssla med någo annat.

    Att ta in externt kapital kan vara bra. Men det är ingen universalväg till framgång. Det kräver att föreningen har en välskött ekonomi och ej lever över sina tillgångar.
    Går det snett så kan man inte i efterhand komma och skylla på upplägget med externt kapital.

    AIK , HeIF och ÖIS har levt över sina tillgångar. Samtliga föreningar har tagit in externt kapital. Men det är inte det som är probleme! Problemet är att utgifterna har varit högre än intäkterna...

    DIF har en modell för affärer med externt kapital. "Trots detta" går det mycket bra för föreningen som varit ett föredöme för allsvenska föreningar på 2000-talet.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.