2009/04/10

I blodet finns kampen

REFLEKTION. Jag tror året var 1998. Wisemen fanns inte. Vi kallade dem firman. Matchen på Söderstadion var usel och stämningen i den klassiska buren höjdes inte ens av "Råttans" hängande från taggtråden ovan staketet. Det var en sådan dag, där hånet mot bollkallarna som efter matchen fick ägna sig åt att samla "dricks" framför vår läktare, sågs som dagens höjdpunkt.

På väg ut från bortaklacken hamnade jag i tjafs med en snubbe. Jag hade svurit om de "jävla innerstadsas" som bajarna var, för mig själv, och fick höra något i stil med "håll käften din lille förortshora" på bred Stockholmsdialekt. Ansikte mot ansikte stod jag nu med en jättelik bajare. Snart skulle han syna min kaxiga bluff. Då kom lille "Mowgli" mellan oss. Utan att minnas de exakta orden eller ens vad som hände så bröt han upp det otäckt socialrealistiska, fotbollspolitiska, dödläget mellan mig och en ilsken bajare. Ett dödläge som hade lett till att mitt tonårsarsle hade fått en fet blåtira.

Vi hade sällan samma åsikt, samma åskådning, eller samma syn på saker och ting. "Mowgli" och jag. Ofta såg vi på varann som "motståndare" på samma blåvita läktare. Men i grund och botten så såg vi på varann, nickade åt varann, där vi sågs i Helsingborg, på Rose & Crown eller i Gamla Stan. Det som höll oss i sär stod då åt sidan. För det som höll oss samman stod över allt. Det var Blåvitt. Det är Blåvitt.

När min morfar fortfarande var vid liv så berättade han ofta och gärna om hur han stred i andra världskriget. När en kamrat stupade i Röda Arméns uniform så yttrades alltid mottot: "i blodet finns kampen". För den blodröda färgen hade ursprungligen kommit från arbetarnas och böndernas liv som offrats för samhället. På samma vis måste jag i dag visa min respekt för en fallen kamrat.

Vi kanske inte såg världen på samma sätt, vi var aldrig ens nära att bli vänner, men det som är signifikativt för en fallen kamrat står ändå kvar. I blodet finns kampen kvar.

46 kommentarer:

  1. Rest in peace, kamrat.

    Tråkigt att du inte kan uppleva årets fest med oss!

    SvaraRadera
  2. Tror att det är oerhört många som inte kände Christian personligen, som ändå vet vem han var och idag sörjer.
    Det som Frankie skriver, hände även mig men på hemmaplan mot AIK en gång i tiden.
    Alla som var med på den tiden, kommer säkert ihåg den där pundargaisarn som alltid gled runt utanför Gamla efter Blåvitts matcher, för att se om han kunde få till något själv.
    Då vi, på sedvanligt manér efter matcherna mot Gnaget, valde att gå bort mot deras bussar efter matchen, kom denna idiot fram till oss. Vi var säkert inte mer än 17 år, och var därför ett ganska tacksamt byte för en fullvuxen idiot. En del hets uppstod, och helt plötsligt kom Mowgli farandes från ingenstans. Han fick sig en jä-la smäll, så att det började blöda ur örat på honom. Men ändå kom han fram till oss efteråt och frågade "Är ni OK?".
    Det säger en hel del om vad detta var för kille. Han tvekade aldrig att gå imellan om han såg att någon i samma färger höll på att råka illa ut.
    Har många fler minnen av honom, men detta är ett av de första, och det sitter starkt kvar på näthinnan.

    Vila i frid Christian...
    /Martin

    SvaraRadera
  3. Killen var 100% lojal mot Blåvitt och sina blåvita kamrater.

    Christian-Du är alltid en av oss. Vila i frid!

    /PHO

    SvaraRadera
  4. R.I.P Christian, du är lika mkt blåvitt legend som Bebben,Torbjörn,Mild och Alex

    SvaraRadera
  5. Oerhört tragiskt att en så stor Blåvit profil gått bort i så unga år. Mitt första minne av honom var från en bortamatch i Malmö någon gång på 80-talet. Han levde för Blåvitt.

    Vila i frid.

    SvaraRadera
  6. R.I.P Chrille!

    Vi kommer sakna dig!

    SvaraRadera
  7. SFAC/
    Jag har knappt pratat med han, tillhör det äldre gardet som åkte runt med klubben sen mitten av 80. Någon gång på slutet av 80 började han åka med som en liten visp. Det var en stor personlighet, som tyvärr lämnade in i förtid. Hans närmsta polare hänger på ett annat forum och mina tankar går till dem och Christans föräldrar.Varför, varför väljer man att ta sitt liv..
    sfac/

    SvaraRadera
  8. Vila i frid min blåvite broder.. många var de matcher som vi gemensamt besökte. Du ställde alltid upp utan att tveka om det var något och var alltid "en glad skit". Kommer sakna dig något oerhört.

    Vi ses på andra sidan Christian / P

    SvaraRadera
  9. Christian var en av de största Blåvittprofilerna. En otroligt lojal kamrat som verkligen levde för klubben. På lördag sjunger jag för dig.

    Vila i frid.

    SvaraRadera
  10. goteborg19042009-04-10 09:46

    R.I.P Christian. Änglarna kommer att sjunga extra för dig i morgon.

    SvaraRadera
  11. R.I.P Mowgli!

    Du var en skön snubbe.

    Järngänget/Babyfirman/DFG

    Djurgårdens IF - Stockholm

    SvaraRadera
  12. Vem fan är Mowgli/Christian?

    SvaraRadera
  13. Tack BaraBen!

    Vila i Frid Christian.........

    SvaraRadera
  14. En blåvit supporterlegend, med ett hjärta av guld. RIP

    SvaraRadera
  15. En av de bästa!
    Christian, hoppas du har det bättre där du är! du är saknad av många!
    /Norrland

    SvaraRadera
  16. Vila i frid du blåvita kamrat!!
    Vi står enade för blåvitt!!!

    SvaraRadera
  17. Jag började gå på Blåvitt i mitten av 90-talet, då såg man upp till de äldre killarna, och Christian var en av dom. Sen lärde man känna han, och respekten växte än mer. En underbar människa med ett stort Blåvitt hjärta.

    ~ R.I.P ~

    /Hisingen

    SvaraRadera
  18. Har aldrig hört talas om denne kille. Eller så har jag det??!? Men jag har gått på i princip alla hemma matcher och väldigt många borta matcher sen 1990, så jag bör ju veta vem denna grabb är. Kan inte någon hänga ut en bild?

    SvaraRadera
  19. R.I.P Mowgli. Fan vilka roliga minnen jag har av dig. Särskilt från 90-talets utlandsresor. Större supporter har sällan skådats.

    SvaraRadera
  20. R.I.P Christian

    SvaraRadera
  21. Vila i frid Kamrat. En äkta Blåvit grabb. Mannen som aldrig sov. Bild finns på Tifoledaren. /P

    SvaraRadera
  22. Jag har aldrig vart bekant eller ens pratat med mowgli men ändå känns det som att något kommer fattas på Ny/gamla ullevi. Han verkade vara en galen jävel men med glimten i ögat, kommer fortfarande ihåg en rolig händelse borta mot helsingborg när Mowgli springer in på plan innan spelarpresentationerna och skjuter en straff i mål till den tillresta blåvita klackens stora jubel. Vila i frid

    SvaraRadera
  23. Så tråkigt... Han var en supporter som vi behövder. En som ofta åker på borta matcher och gärna försvarar blåvita bröder med kroppen som insats. Kom ihåg på nya för några år sedan när han drog igång en hyllnings ramsa för Tony"Malexander" Olsson, när snuten hade jävlats på läktaren. R.I.P

    SvaraRadera
  24. Nu är det våran tur att sjunga för honom. Att alla visar hur mycket han betydde för många Blåvita. Jag personligen har bara sett snubben och utbytt 1-2 ord med honom om Ullevi's korv med bröd, men imorgon änglar.

    Vi ska sjunga till Joel Alme, vi ska krossa Djurgården och vi ska Hedra "Mowgli", vila i Frid Christian och ja tackar å allas vägnar för vilken otrolig kamrat du verkar ha varit!

    En för alla...

    SvaraRadera
  25. Var tvungen att ta fram första numret av Tmgf nu när jag fick höra att Christian gått bort. Fan han var en rolig jäkel! Imorgon kommer jag ta i lite extra för din skull det lovar jag. Vila i frid och hälsa Dajla och Tony.

    SvaraRadera
  26. Man pratar om en tyst minut för Christian på änglarnas forum.. Något att sprida vidare..

    Slut upp för vår blåvita vän..
    En för alla....

    SvaraRadera
  27. När man läser allas kommentarer blir man lätt tårögd. Mowgli du var ÄKTA!
    Blåvitt spelar för dig på lördag!

    Vila i frid.

    SvaraRadera
  28. Jag är bördig från Polen och tycker att jämförelsen Mowgli/Röda Armén är helt horibel. Om du bara visste Frankie vad de plundrade och våldtog i mitt andra hemland under kriget. Ett riktigt illa gjort val min vän.

    RIP Mowgli

    SvaraRadera
  29. Vila i frid!

    SvaraRadera
  30. anonym 14:30/ Det är ett talessätt de använde för att hedra sina fallna kamrater. Alla militärmakter begår övertramp, så håll dig till ämnet och tjafsa inte om sidospår.

    SvaraRadera
  31. Christian vila i frid kommer aldrig glömma dig. Du va en underbar kille.

    SvaraRadera
  32. Vila I Frid Mowgli (F)

    SvaraRadera
  33. Christian Jansson aka Mowgli född 1977 och kom från Askim. Jag har inte umgåtts med honom de senaste 15 åren mer än lite snack på Blåvittmatcher. Han hamnade tidigt lite snett i livet men var en skön kille som älskade IFK.
    RIP Christian

    SvaraRadera
  34. Vila i frid Mowgli. Du var en av de trevligaste och snällaste människor jag lärt känna i samband med bortaresor. Det är en sorgens dag...

    SvaraRadera
  35. Kände honom inte, men vad man har läst så verkar det har varit en skön kille.

    Alltid sorligt när en blåvit border går bort.

    SvaraRadera
  36. folk få tycka vad dem vill, christian var tokig, galen, pundig.

    Men att han alltid fanns där det vet alla, varje match borta som hemma!

    Hjälpsam som få, bara du var blåvit.

    Vila i frid allas vår mowgli, du kommer bli saknad

    SvaraRadera
  37. FAN VA JAG SAKNAR DIG CHRISTIAN ALLTID SÅ JÄVLA SNÄLL OCH GO ....OKEJ ATT VI SVÄVA IVÄG IBLAND MEN DET HAR MAN RÄTT TE ...IMORGON VINNER FÖR DIG---- SYNS SENARE..R.I.P

    SvaraRadera
  38. Killen låter som han kunde vara en äkta hedersbajare. Vila i frid och all respekt från Bajen på Söder!

    SvaraRadera
  39. Fyfan vad man gått omkring som i en dimma, du var den trevligaste, snällaste och mest sympatiska person jag träffat. Resan till kalmar med dig var något a det roligaste jag varit med om, du fick mig fan att skratta nonstop, och då var jag nykter och är känd som en vresig fan.

    Du är och kommer alltid vara en av dem äldre som man såg upp till, vi kommer alltid sakna dig, imorgon är Ullevi Blåvit och jag kommer tveklöst stå där med Sorgeband, mitt hjärta blöder och hela IFK blöder.

    Vila nu i frid min broder och när du hör Änglarna sjunga imorgon så vet du att rösterna talar till dig, du är den störste av dem alla.

    Sörjer sin vän//Lainen aka Big Daddy

    SvaraRadera
  40. Var inte han medlem i wisemen? isf är det nog ett långskott att försöka göra så att det ska hållas en tyst minut för honom? Jag menar dett dör blåvita profiler varje vecka. Hade vi t.ex. någon tyst minut för Abris?

    SvaraRadera
  41. 02:19> Exakt vad fan spelar det för roll? Är det något som per automatik gör oss mindre värda?

    Han var en genuin Ängel. Fråga vilken jävla gruppering som hellst som har medelålder över 20, han var och kommer alltid vara en stor del av den Blåvita rörelsen.

    Spy inte galla över en person som antagligen hjälpt Blåvitt mer än vad du någonsin kan göra.

    Om ni inte har något bra att säga, håll tyst, det gäller extra nu.

    Mowgli har lämnat oss men ni som angriper hedrandet av honom pga grupptillhörigehet ska nog ta reda på fakta först.

    HAN ÄR TAMIGFAN DEN STÖRSTE BLÅVITA AV ALLA!

    Ses imorgon, svart armbindel på.

    //Lainen

    SvaraRadera
  42. Visst killen var WM... OCH. Han var riktigt trogen vårt kära Blåvitt. RIP

    SvaraRadera
  43. Kände honom inte och har bara sett honom ngn enstaka gång men hedras ska han och det lika mycket som vem som helst annan i vårt blåvita brödraskap. Att han var WM betyder "bara" att han stod längst fram och blödde för oss andra. Kan man inte respektera det så kanske man ska ha förstånd nog att hålla igen käften en sån här dag.

    Ave Mowgli, idag är det din dag.

    SvaraRadera
  44. Tack för allt du gav kära kamrat. Vila i frid!

    SvaraRadera
  45. Vila I Frid Chrisitan !

    En sann ängel <3

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.