2007/06/30

Ett sannongens ord från radion...

"Fruktansvärt vad skåningarna är dryga...
de är så dryga att de tror att de är guds ord,
att hela världen är Skåne."

På måndag kommer dom...

Mer Silly än så här blir det inte: Jocke Olsson på ingång

SILLY SEASON Enligt uppgifter till Baraben.com var Håkan Mild på Ruddalen igår fredag för att snacka med Frölundamålvakten Joakim Olsson om ett korttids lånekontrakt med IFK Göteborg. Anledningen till detta är att vårt andraval på målvaktspositionen, Erik Dahlin, just nu är skadad.

"Jocke" Olsson, tidigare mångårig målvakt i BK Häcken, är mest känd för att vara ganska galen och impulsiv som målvakt. Han blandar vansinnesutrusningar med makalösa reflexräddningar och har fått mer än en lokal supporter att riva sig flintskallig med sin nyckfulla spelstil.

Om ett lån av Olsson blir av finns en "naturlig" koppling till IFK, hans bror heter nämligen Jonas...

Den var inte dålig...

2007/06/29

Old School souvenirer

ALTERNATIVA SHOPEN Med 58 motiv och över 1 100 plagg växer Alternativa Shopen hela tiden. Vi växer utifrån de krav om motiv som ni läsare mailar in till oss på Baraben.com.

Vi har utökat vår Glenn Army-kollektion med bland annat muggar, en musplatta och truckerkepsar. Annars finns vår Ramones-inspirerade "Glennones" och även vårt 1980-talsinspirerade retromotiv kvar inför shopens sommarstädning av motiv.

Baraben.com vill dessutom gärna ta del av souvenirerna när de kommit fram till er köpare. Ta en bild på dig eller din polare i en Alternativ tröja och maila in dem till Baraben.com! Inte bara kan ni få bilderna publicerade utan riktigt bra bilder kommer att belönas rikligt...

Maila Alternativa Shopen med dina egna förslag till souvenirer!

Stäng av Persson och Nilsson från Ullevi!

SKATTESKANDALEN Från IFK Göteborgs officiella hemsida:
"Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har gett IFK Göteborg böter på 20.000 kronor för flaggbränningen i samband med matchen mot Gais den 28 maj.
- Förbundet ser allvarligt på händelsen och det gör självklart även vi, säger Tommie Elgestål som är säkerhetsansvarig hos IFK Göteborg."

"De som brände flaggorna kommer att hållas ersättningsskyldiga för bötesbeloppet från föreningens sida.
- Nu blickar vi framåt och hoppas på publikfester utan böter på Ullevi, säger Tommie Elgestål."
Jag bara undrar en "liten" sak:
När ska Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson, dömda för bland annat trolöshet mot huvudman, bli ersättningsskyldiga för de dryga 13 miljoner kronor i kvarskatt som föreningen IFK Göteborg tvingades betala- som ett direkt resultat av transaktionerna kring Peter Ijehs och Stefan Selakovic övergångar till föreningen?

Om 20 000 kronor är värda att begäras tillbaka, borde inte 13 miljoner kronor vara värda en civil stämningsansökan, separat polisanmälan och alla möjliga tänkbara åtgärder? Eller vill man inte sätta hårt mot hårt när ens egna styrelsekamrater och kompisar är de som står bakom eländet?

Stäng av Jan "Plånbok" Nilsson och Mats Persson från Ullevi precis som vanliga bråkstakar, flaggbrännare och andra tvivelaktiga element stängs av. Den skattekarusell som nu dragit ner föreningens verksamhet i smutsen i flera år är inte över, de dömda kommer säkerligen att överklaga sina fängelsedomar till hovrätten. Under tiden vore det enda rätta att ge var och en av dessa herrar en symbolisk två års avstängning från IFK Göteborgs matcher. Om invändningen mot en sådan avstängning är att det endast är "brott" i samband med matcher som kan rendera sådana arenaavstängningar- så skriv om regelboken. För aldrig tidigare i IFK Göteborgs 103-åriga historia har vi drabbats av ett sådant monumentalt svek mot föreningen som Mats Persson och Jan Plånbok Nilsson är skyldiga till. Då måste man bita ifrån om man har någon ryggrad.

I rättvisans namn. I respektens namn. I balansens namn.

Trolöshet mot IFK Göteborg måste innebära en grov diciplinär markering från föreningens sida för att inte föreningens nuvarande ledning ska framstå som lika goda kålsupare och hycklare.

Stäng av Persson och Plånbok från Ullevi!

Min gamle idol dömd till fängelse

SKATTEMÅLET Inom sitt favoritlag skaffar man sig nästan alltid en eller flera idoler. Kanske en spelare som man vill se spela varje match eller avgöra varje match, bara för att man känner så starkt för just den spelare, kanske nästan lika starkt för som hela laget. Inom mitt favoritlag IFK Göteborg har jag alltid sett vissa spelare som större idoler än andra. Håkan Mild betydde alltid mer än "Långås" Andersson och Jonas Henriksson, men nog fan utgjorde alla tre det som var mitt favoritlag.

Under 2003 fick jag en ny idol inom IFK Göteborg. Det var ingen spelare, ingen tränare, ingen kallskänka - det var klubbdirektören Mats Persson. Jag charmades av Mats Persson, av hans sätt, av det han sa, av det han gjorde, ja, så fort jag såg honom så kände jag att detta var precis den mannen jag ville skulle leda IFK Göteborg. Peter Ijehs uppmärksammade övergång till IFK gjorde att jag såg upp ännu mer till Mats Persson. Jag vet inte varför och det svårt att beskriva min relation till Mats Persson. Jag hade aldrig träffat honom, men han verkade så skön på något, så avslappnad men så handlingskraftig. Hade Mats Persson gjort turnér runt om i Sverige, stått på scen och uppträtt med att vara klubbdirektör, så hade jag nog följt turnén, hängt på säkerhetsstaketet, försökt ta en bild med min digitalkamera och sedan kämpa för en autograf. Så stor var Mats Persson för mig.

Sommaren 2005 såg jag IFK Göteborg förlora en bedrövlig match hemma mot Gefle på Gamla Ullevi. IFK hade vid den här tiden en provspelande anfallare på Kamratgården, kommer nu inte ihåg hans namn. Ingen visste riktigt vad som skulle hända med denna provspelande afrikan. I pausen på matchen ser jag Mats Persson och Bengt Halse bakom huvudläktaren på Gamla Ullevi. Jag hinner i fatt dem båda precis utanför toalettdörren, men Halse försvinner in genom en annan dörr. Jag säger:
- Mats, hur blir det med (provspelande afrikanens namn)?
Mats svarade mig:
- Blir inget. Han håller inte.

Sen gick han i väg, i sin svarta blazer med det vackraste av klubbemblem på bröstet. Jag stod kvar och tänkte på vad han sa. "Han håller inte". Genom det lilla svaret var Mats Persson helt plötsligt bland dem största någonsin i mina ögon. Svårt att säga varför, jag var ung och dum.

Hösten samma år var det förtroende som Mats hade hos mig helt borta. Jag förstod inte hur en man som jag repsekterade så mycket kunde ligga bakom det som avslöjades i kvällspressen. På en och samma dag åkte Mats Persson ner från platsen längst upp på piedestalen, där han tidigare satt tillsammans med Torbjörn Nilsson och Håkan Mild. Nu låg han på golvet, tillsammans med misslyckade värvningar som Andreas "Dessa" Nilsson eller Daniel "Friska Viljor" Johansson - eller vad han nu plockade in i IFK.

Jag kan fortfarande inte förstå vad som får två män, en som jag respekterade mer än någon annan, att dra IFK:s värdighet i gruset och sedan spotta och sparka på det samma. Det gör mig ingenting att min gamle idol Mats Persson nu får sitta i fängelse. Domen kan kallas för grovt bokföringsbrott, eller vad de vill, men att vanhedra IFK Göteborg och att svika så många supportrar, det tycker jag är ett brott som man aldrig kan förlåtas för.

I dag har jag nästan samma förtroende för sportchefen Håkan Mild. Något säger mig dock att Håkan aldrig kommer hamna i samma blåsväder.

VÄLKOMMEN!

Barsom nära kontrakt med Blåvitt

SILLY SEASON Den 7 Juni rapporterade vi på Baraben.com första vändan av Stefan Rehns vilja att värva Agbar Barsom:
"Agbar Barsom- På grund av att Stefan Rehn tidigare tränat Djurgården blir per automatik hans tidigare spelare heta samtalsämnen vid Silly Season. Först Arneng, sedan Anderas Johansson och nu ryktas det om Barsom. Intenetspekulationer gör gällande att Rehn dessutom gillat Barsoms spelstil och inställning, vilken näsa för sanningen dessa spekulationer har låter vi dock vara osagt.
Baraben.com erfar att det är Håkan Mild som hittills stoppat en värvning av Agbar Barsom. Stefan Rehn har enligt egen utsago i City-GT gjort det klart för sina tränarkollegor och sportchef Mild att han ser Barsom som en bra värvning. Än så länge har han dock inte övertygat sin omgivning om att en sådan satsning vore rätt. Agbar Barsoms kontrakt är på väg att gå ut och därför skulle han komma som Bosmanspelare. Mild har som vi tidigare kunnat rapportera här på Baraben.com- varit på jakt efter en vänsterspelare och nu återstår att se om Rehn klarar av att övertyga Mild om att just Barsom bör få en chans i IFK."
Expressen rapporterar idag att Blåvitt, enligt tidningens källor, erbjudit Agbar Barsom ett halvårskontrakt med en lön på cirka 40 000 kronor i månaden. Barsom har under den gångna säsongen spelat i grekiska andraligan, för Messiniakos och ska enligt Expressen under de senaste veckorna ha"jagats av flera olika klubbar". Utan att bli näsvis kan man väl konstatera att Åshöjdens BK tappat intresset nu när Blåvitt verkar ligga längst fram i den så kallade "jakten" på Barsom...

DOMEN

Stefan Selakovic- Frikänd
Strafflängd: -
Frikänd från: Grovt penninghäleri, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll och grovt bokföringsbrott, grovt intygande och skyddande av brottsling.

Mats Persson- Fängelse
Strafflängd: 1 år
Dömd för: Grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och osant intygande.

Jan Nilsson- Fängelse
Strafflängd: 1 år
Dömd för: Grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Då Göteborgs Tingsrätt inte anser brotten Grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll som grova blir straffsatsen mot de två dömda ganska låg. Detta i kombination med att man räknat med tidigare "lidande" som de åtalade drabbats av hela rättsprocessen och mediekarusellen.

Stefan Selakovic döms till att inte ha haft något uppsåt att begå brott medan Persson och Nilsson bedöms ha haft uppståt. Därför frikänns Stefan Selakovic helt från alla anklagelser. Baraben.com bedömder det som extremt osannolikt att åklagarsidan överklagar domen mot Stefan Selakovic. Dock lär fängelsedömda dynamiska skattefifflarduon Persson-Nilsson överklaga alltihop en vända ytterligare till hovrätten.


För att läsa hela dagens dom, ladda ner den som PDF här.

Framtidens modell: Blåvita sedelpressar?

Seppo Vaihela på Tisdag förmiddag (om mediestrategier och annat):
– Det handlar inte bara om att vi ska vinna allsvenskan. Vi ska bli bäst på media, på att ta hand om sponsorer, samarbetspartners och supportrar, säger Vaihela.
Stig Lundström på Onsdag förmiddag (om Investmentbolaget):
Investerarna har inget inflytande över vilka som ska köpas eller säljas. De går bara in med pengar. IFK Göteborg tar på sig att se till att spelarna står under kontrakt, så att de inte försvinner som bosmanfall.
Ordförande-Stig ger ungefär följande budskap till IFK Göteborgs spelare via Aftonbladet:

"Vi kommer tvingas att betala vad som helst i lön och bonusar till er spelare som delvis ägs av Investmentbolaget. Så när du Ragnar, Pontus eller Andrés närmar er kontraktsförhandling behöver ni bara insinuera risken att du lämnar föreningen som bosmanfall- så kommer vi tvingas trycka upp egna sedlar för att kunna betala din lön."

Ungefär. Inte direkt någon större höjdarstart på Seppo Vaihelas nygamla vision om att vara bäst i norden på media, direkt. Men å andra sidan har vi sedan den här bloggens tillkomst tvingats ondgöra oss över mer eller mindre galna medieuttalanden från bland annat Mats Persson, Arne Erlandsen och Bengt Halse med flera, så det kan väl bara bli bättre...

En intressant ordväxling uppstod mellan en Blåvit supporter och mittbacken Mattias Bjärsmyr på Score sportsbar i onsdags. Bjärsmyr var på plats tillsammans med Hjalmar och Tomas Olsson i en fullsatt lokal.
Vid ställningen 3-0 till Hammarby passerar Bjärsa från sitt bord, förbi "ståplats", mot toaletterna och en kille i keps säger:
– Du får ta och gå in och styra upp detta Bjärsa!
Bjärsmyr svarar:
– Det kan du väl fan göra själv.

Vásquez-hysterin i Peru fortsätter...

2007/06/28

Vad tänkte spelarna före, under och efter matchen?

Bengan
Minut 1) - Fan, tog jag min reumatism-medicin imorse eller?
Minut 45) - Hmmm, det där gick ju bra. Jag behövde inte ens slänga mig en enda gång.
Minut 90) - Fan om man skulle ta och gå ut på jakt imorn? Av någon underlig anledning har jag en stark vilja att fånga något...

Adam
Minut 1) - Jag vill spela mittback.
Minut 45) - Va kul det var att spela mittback och släppa Eguren på kanten.
Minut 90) - Vadå Stefan, menar du att jag faktiskt inte var mittback idag?

Gustav
Minut 1) - Min favoritactionhjälte är invisible man.
Minut 45) - Min favoritactionhjälte är Pontus Wernbloom.
Minut 90) - Min favoritactionhjälte är Blixt Gordon.

Ragnar
Minut 1) - Gött nu kör vi hårt mot tre poäng.
Minut 45) - Vafan är det för jävla klåpare jag tvingas spela med i backlinjen?
Minut 90) - Har någon Alejandro Lagos telefonnummer?

Ölme
Minut 1) - Undvik rött kort, undvik rött kort, undvik rött kort.
Minut 45) - Fan nu kommer jag få skulden för det här, som vanligt...
Minut 90) - Hahahaha jag gjorde måååål.

Alex
Minut 1) - Undrar om Lagerbäck är här idag?
Minut 45) - J*v** linjedomare din f***i*g j*v** k*k***a*e!
Minut 90) - J*v** domare din f***i*g j*v** k*k***a*e!

Jakob
Minut 1) - Tihihi jag spelar i allsvenskan. Tjohohooho.
Minut 45) - Maaaaamma jag vill hem nu. Kom och hämta mig!
Minut 90) - Undrar om man skulle ta och peta sig själv?

Vasquez
Minut 1) - Änna dags för en Rabona idag.
Minut 45) - Fan änna dags att komma till avslut idag.
Minut 90) - Harreguuud, jag kanske kan ta en tv-repris på skottet jag aldrig sköt?

Sella
Minut 1) - Snälla Bajenfans, sjung inget om skatteskandalen nu.
Minut 45) - Fan inte en kommentar om svartarbete, spelglädjen återvänder ju!
Minut 90) - Skit i allt, det gick bra för mig idag. Fan inte illa. Synd att det blir kåken snart bara...

Mackan
Minut 1) - Idag ska jag göra två mål.
Minut 45) - Idag ska jag göra ett mål.
Minut 90) - Idag ska jag skjuta ett skott på mål.

Wallerstedt
Minut 1) - Mitt namn är "varannan match".
Minut 45) - Snygg filmning jag körde när jag kom fri va?
Minut 90) - Fan jag skulle kastat mig när jag var fri...

2007/06/27

Feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA Är egentligen för fysiskt och psykiskt trött i dag efter att ha jobbat röven av mig för att orka och ha hjärna nog att sätta några vettiga betyg, speciellt efter en sån här match med två helt totalt omvända halvlekar.

Hammarby IF, borta
5 poäng: Jakob Johansson - Debuterar som nybliven sjuttonåring i Allsvenskan, från start, på innermittfältet, mot Hammarby på Söderstadion. Gör det tillräckligt bra, vilket dock för matchutgångens del tyvärr inte var bra nog, för att få femman.
3 poäng: Stefan Selakovic - Har under sin tid i Blåvitt presterat som bäst från en mittfältskant, och gör årets bästa insats i Allsvenskan för egen del, utmanar och slår inlägg på ett föredömligt sätt.
2 poäng: Magnus 'Ölme' Johansson - Jag trodde aldrig någonsin i hela mitt liv att jag skulle sätta en enda liten poäng på Ölme, men efter en blick och en frispark med världsklasskänsla i dag får jag äta upp det. Spelade dessutom hyfsat bra i andra halvlek.
1 poäng: George Mourad - Får en poäng för sakens skull mer än för vad han presterade. Det känns ytterst tråkigt att Rehn och Olsson är lite för fega för att våga byta in honom tidigare för att ge honom en riktig chans att komma in i matchen.

Totalt efter 11 omgångar
1. Niclas Alexandersson 16½ poäng
2. Ragnar Sigurdsson - 15 poäng
3. Thomas Olsson - 14 poäng
3. Andres Vasquez - 14 poäng
5. Marcus Berg - 13 poäng
6. Bengt Andersson - 6 poäng
7. Pontus Wernbloom - 5½ poäng
8. Mattias Bjärsmyr - 5 poäng
8. Erik Dahlin - 5 poäng
8. Jakob Johansson - 5 poäng
8. Jonas Wallerstedt - 5 poäng
12. Adam Johansson - 4 poäng
13. Jonatan Berg - 3 poäng
13. Hjalmar Jonsson - 3 poäng
13. Stefan Selakovic - 3 poäng
16. Magnus 'Ölme' Johansson - 2 poäng
17. George Mourad - 1 poäng
17. Gustav Svensson - 1 poäng

Hammarby- ett lag i kris!

Bandyboss ny klubbdirektör i Blåvitt!

SILLY SEASON Senast IFK Göteborg hade en klubbdirektör hamnade denne tillsammans med ett par kumpaner i tidernas mest uppmärksammade skatteskandal. Sedan dess att Mats Persson fått sparken från sin position inom IFK Göteborg och Håkan Mild tillträtt som sportchef har vi saknat klubbdirektör, tills September, då tidigare Bandybossen och idag styrelseledamoten i Blåvitt- Seppo Vaihela tar över.

Under tiden att föreningen stått utan klubbdirektör har Thomas Wernerssons högra hand och på den tiden vice klubbdirektör Thomas Gertmo lagt ner ett stort arbete i det tysta för att hjälpa IFK Göteborg. Gertmo var bland annat den som utbildade Håkan Mild in i rollen som sportchef och han har även skött en hel del av kontakterna med nyförvärv och klubbar runtom i landet.

Men nu får föreningen, från och med i höst, ett nytillskott på den adminstrativa sidan. Seppo Vaihela stiger ner från styrelsen och in i den anställda staben på Kamratgården. Seppo Vaihela har förutom en lång privat karriär inom SEB (tidigare SE-Banken och även tidigare storsponsor till IFK Göteborg) varit mest känd som Ordförande i det svenska banyförbundet. Där har vi Göteborgare mest hört om Vaihela i sammanhanget kring att få Bandy-VM till Göteborg, ett projekt som inte direkt blev jättelyckat trots flera års lobbyarbete.

Förhoppningsvis innebär den här förstärkningen att föreningen får en bättre spridning på sina arbetsuppgifter och dessutom även stärker organisationen gentemot alla externa projekt, kontakter och medierelationer. Det enda negativa man på förhand kan se med tillsättandet av en klubbdirektör är att man väntat så jävla länge på att göra det och till sist fyller ut positionen med en "in house" rekrytering. Man frågar sig varför det dröjt så länge och om man är rädda att ta in personal utifrån efter katastrofen kring Mats Persson?

Hursomhelst är det en tung nyrekrytering, om så bara inom föreningens verksamhet, att tillsätta en klubbdirektör som kan avlasta resten av föreningen och bli en spindel i nätet mellan Mild, Marknadsavdelning, Ekonomiavdelning och styrelse. Vi önskar Seppo lycka till!

En Eguren på fri fot- ett hån mot demokratin

BORTAMATCH Oroa er ej. Båten gungar fram över Hammarby sjö. När vi ser 90 minuter kalasfotboll på Söderstadion ikväll är vår fiende inte vare sig haschtomten på ståplats eller Bajentomten med eget parti, vår värste fiende sänkte Djurgården på "egen hand" i Stockholmsderbyt häromveckan.

Han heter Sebastian Eguren, Uruguayansk mittfältare som bytte Rosenborg mot Hammarby i samma veva som Blåvitt värvade superspelaren Alejandro Lago. 2004 var Eguren avstängd i sex månader efter att ha testat positivt för kokain. Egurens egna gulliga förklaring:
- Jag hade bara druckit koka-te, som skydd mot den höga höjden. Det är sånt te som säljs i alla butiker i Anderna.
Ja tjenare ja. Egurens förklaring till sin halvårslånga kokinavstängning är i bästa fall en dikt som kan platsa i "Fablernas värld". Därför kräver vi på Baraben.com att Eguren omedelbart testas för kokainpåverkan. Innan 19:00 ikväll så bör Polisen i Stockholm ha gripit den här knarkkungen från Sydamerika. Vi uppmanar alla våra läsare att höra av sig till Stockholmspolisen och meddela det uppenbara faktum att en knarkkung från Sydamerika planerar att av mystisk anledning befinna sig vid den stora folkmassan på Söderstadion ikväll.
Ge valuta för våra skattepengar-
grip och kokaintesta Eguren, IDAG!
Eftersom ingen tidigare husrannsakan genomförts mot den här uppenbara knarkkungen från sydamerika kräver vi att de svenska myndigheterna nu agerar mot knarksyndikatet Hammarby! För att reagera, rasa och förmedla din åsikt i frågan till ansvariga inom Stockholmspolisen: vädra ditt personliga missnöje med att man inte ännu gripit den här uppenbara Tony Montana wannaben tillika skurkkaraktären så vänd er till följande nummer och adresser:

City Polismästardistrikt: 08-401 00 00
Länskriminalpolisens tipstelefon: 020-26 02 70
Rikspolisstyrelsen: rikspolisstyrelsen@polisen.se
Polisen: 114 14
Polisens: polisanmälningsformulär

(Baraben.com vill på förhand påpeka att vi tar inget som helst ansvar för någonting alls om exempelvis Stockholmspolisens växel bryter ihop under dagen...)

2007/06/26

Så göra vi när vi krossar Hammarby...

0-1


1-2

En tuff holmgång mot Bajen imorgon

MATCHDAGS Lagom till att säsongens första stora omflyttningar i truppen tvingas fram av skador och avstängningar så har José Shaffer gått och dragit på sig en grov diciplinvarning för utvisning i senaste U21-matchen. Så den evige reserven förblir hemmareserv även i morgondagens match mot Hammarby på Söderstadion.
Tomas Olsson och Mattias Bjärsmyr, två delar i vår numera ordinarie centrallinje, är avstängda och det lägger fram öppen passage för Pontus Wernbloom och Gustav Svensson att göra ett försök att slå sig in i startelvan. En trolig startelva för imorgon blir därför:

------------------------B. Andersson--------------------------
A. Johansson- G. Svensson- R. Sigudsson- M. "Ölme" Johansson
--N. Alexandersson- P. Wernbloom- A. Vasquez- E. Karisik----
----------------------M. Berg- J. Wallerstedt------------------

Stockholmsdödaren från 2004- George Mourad, lär tillsammans med Stefan Selakovic få komma in om spelet inte fungerar i första halvlek. Då ligger det nära till hands att den sämsta mittfältaren går ut och den sämsta av anfallarna går ut för rena byten. Det finns ett antal tänkbara rockader med mittfältet för att förändra det om spelet på något sätt låser sig. Pontus Wernbloom som har främst offensiv kapacitet kan skickas fram som en släpande anfallare, Vasquez kan plockas ut till vänster och Karisik har rutin som innermittfältare- precis som Alexandersson. Men ovanstående elva är trolig startelva mot ett Hammarby som just nu är i bra form och dessutom har flyt i Stockholm.

Enligt gällande Gais-matematik så bör vi förlora matchen mot Hammarby med 1-4. Detta med tanke hur Djurgården besegrade oss på Stockholms Stadion och senare fick stryk i derbyt mot just "Bajen". Dock är matcherna mellan Hammarby- IFK Göteborg på Söderstadion av tradition väldigt jämna historier, även i de matcher där det rusat iväg åt något håll rent målmässigt.

Bajen Fans vet hur man hetsar inför en match dessutom. De både kallar matchen för säsongens viktigaste hemmamatch (trots att de i samma text tycker att alla matcher mot Stockholmslag är viktigare, ingen dålig ekvation) och lägger fram sitt hetsbudskap som följer:
"Nu är det en annan situation som råder i klubben och man har skattefifflande klubbdirektörer med illaluktande spelare för att nå framgång som melodi. Supportrarnas fantasi och supporteridentitet sträcker sig ungefär lika långt som den gör ute i Solna, det vill säga noll egna ramsor och ett stort komplex för Sveriges ledande supportrar alla kategorier."
Även om man skulle kunna be Hammarbyarna att dra åt helvete och lite längre så måste man ge dem så mycket att de verkligen vet hur man skapar hets inför matcherna. Där har Änglarna en hel del att lära och ta efter. Men jag vill även ta tillfället i akt att be Bajen Fans att dra åt helvete. Så har vi det sagt med. För på läktaren lär vi knappast ha något att sätta emot, men som tur är avgörs ju inte Allsvenskan på dess läktare heller...

Vi förutspår därför ett rejält ställningskrig där Hammarby för matchen och där Blåvitt med sitt nykomponerade försvar får se upp för ett tidigt baklängesmål. Vid seger tar Blåvitt för första gången på länge serieledningen i Allsvenskan och kan dessutom bryta trenden av förluster på bortaplan mot andra topplag. Nu fick med oss tre poäng i slutet av matchen hemma mot Kalmar. Nu är det dags att få med oss tre poäng på bortaplan mot Bajen. Framåt Kamrater!

Av supportrar, för supportrar- Alternativa Shopen

2007/06/25

Why drugs and football don't mix well

Träningsrapport: "Tjopp, tjingeling kom bara"

TRÄNINGSBETRAKTELSE Vad kan få en, till synes, vanlig ung man att en ledig måndagsmorgon gå upp klockan 08:18 till ljudet av en förinställd väckarklocka? Vad är det som kan få denna unga man att gnugga sömnen ur ögonen, slänga i sig en torftig frukost och bege sig ut i Göteborgs lokaltrafik? Jo ännu en i raden provspelare befinner sig på kamratgården. Denna gång en ung isländsk herre vid namn Kjartan Henry Finnbogason.

Träningen inleddes med att spelarna delades upp i smågrupper där de fick vandra runt på diverse stationer. Jag och min kompanjon följde stationen där vår underbart sympatiska tränare Stefan Rehn stod som huvudansvarig. Övningen gick ut på att en kille stod i mitten mellan två medspelare, dessa spelare skulle vägga med killen i mitten och därefter lobbchippa bollen över honom till mottagaren på andra sidan. Rehn var på gott humör och peppade på killarna att träna upp sin teknik

- Nu får ni sex minuter på er att träna upp er teknik och sen blir det troligtvis inget mer den här säsongen.

Rehn skrattade gott åt killarnas misslyckade försök och gick då och då in och visade var skåpet skull stå, hur en slipsten skulle dras och så vidare och så vidare. Rehn var med andra ord klasser bättre än de flesta andra på att få en fin båge på bollbanan. Efter att Hjalmar gång på gång misslyckades med att få bollen över till sin medspelare i form av en chip så levererade Rehn följande kommentar följt av ett nöjt flin:

- Den här övningen gillar inte Hjalmar!

Efter att Rehn instruerat Adam i konsten att chippa bollen och Adam därefter mycket fint lyckas med uppdraget så hör man Rehn säga:

- Tänk när yttermittfältaren kommer, tjopp tjingeling kom bara!

Så när ni på onsdag ser Adam chippa bollen över Hammarbys yttermittfältare- ha då Rehns ord i bakhuvudet.

Efter den här lätta uppvärmningen delades spelarna in i två lag. Övningen gick ut på att lagen skulle turas om att anfalla i högt, kontrollerat tempo där bollen med snabba spelkombinationer letade sig igenom laget och där anfallet allt som oftast avslutades med ett inläggsförsök. Försvarande lag gjorde i princip ingenting för att försöka få tag i bollen utan det var enbart en av backarna i det försvarande laget som hade tillåtelse att försöka avstyra anfallsförsöket. Här kan vi notera att Bjärsmyr var en jätte i försvaret och lyckades nicka undan de flesta bollar som kom i hans väg.

Vad vi kan notera från denna övning var att Ragnar tränade vid sidan om, Olsson fanns inte med överhuvudtaget och Karisik tog en central plats på ena mittfältet, Gustav Svensson hade även han en central roll på ett mittfält, José Shaffer som för övrigt hade lysande inlägg spelade vänster yttermittfältare och det gjorde även Selakovic. I ena mittförsvaret spelade Hjalmar Jonsson och till vänster om sig hade han Ölme. Ni får själva dra era slutsatser men jag skulle inte bli förvånad om backlinjen på onsdag ser ut såhär: Adam - Hjalle - Ragnar - Ölme.

Varför har jag då inte skrivit något om vår alldeles egen Henry ännu då? Jo för så långt in i träningen har han inte visat upp sig det minsta. Han har varit totalt anonym. Jag tror inte att han mäktade med att placera bollen i mål vid ett enda tillfälle. Någon som däremot var het var hans anfallspartner George Mourad. Säga vad man vill om George men skjuta det kan han. Hans avslut var riktigt fina, distinkta, hårda skott väl placerade vid stolproten.

Träningen avslutades med fritt spel och här börjar Henry utmärka sig en aning. Han visade prov på ett utmärkt defensivt spel där han agerade bollvinnare vid ett flertal tillfällen. Han bröt backarnas uppspel och skapade på så vis flera farliga chanser för sig och för sina medspelare. Betyget överlag är dock att han inte imponerade speciellt mycket sett till hela träningen men å andra sidan tar det väl ett tag att acklimatisera sig och förhoppningsvis imponerar han mer under resten av veckan.

Som avslut får ni ta del av Jonas Wallerstedts rappa munläder:

- Hörde du när spanjacken snackade svenska med islänningen?

Örgrytes största motståndare - domarna

2007-06-16 Landskrona BOIS - Örgryte IS 2-1


2007-06-24 Örgryte IS - GIF Sundsvall 1-2

2007/06/24

Fagerberg avskriven och Salomonsson på väg in

SILLY SEASON I vanlig ordning är det full rulle på spelarmarknaden när transferfönstret står öppet (från och med 1/7). Med tanke på hur Stig Lundström i ett dussintal intervjuer lovat att det i flera år omtalade men aldrig lanserade "riskkapitalbolaget" skall vara i startgroparna så finns en större förväntan än på länge kring Blåvita nyförvärv av klass. Låt rykteshärdarna, insiderinformationen och spekulationerna sätta igång!

Har du information av värde? Hört ett rykte? Fått tag i lite mer info än du borde? Motivera varför just din information borde ses som pålitlig och hör av dig till oss på Baraben.com med ett mail. Bra tips belönas men även intressanta rykten är av värde!

Senaste nytt i RÖD TEXT.

På väg in till Blåvitt?

Pavel Zavadil (Öster)- Enligt GT är Blåvitt en av ett flertal allsvenska föreningar som visat intresse för den tjeckiske innermittfältaren. GT:s uppgifter kommer dock från spelarens agent, sällan en trovärdig källa i sammanhanget. Håkan Mild dementerar i samma artikel att Zavadil skulle vara aktuell för Blåvitt i dagsläget.
– Zavadil är en bra fotbollsspelare, men ingenting för oss för tillfället, säger han.


Emil Salmonsson (Ängelholm)- Den talangfulle mittfältaren som var på väg till Göteborg för provspel i vintras skall nu äntligen få en ny chans: - I slutet av juli ska jag träna med IFK i fyra dagar. De vet nog vad jag går för redan, så jag ska bara åka upp och ha roligt, säger Emil Salomonsson till Helsingborgs Dagblad.

Karl Svensson (Glasgow Rangers)- Trots återkommande rykten om att han är på väg bort från sin nuvarande klubb säger de senaste uppgifterna till Baraben.com att Karl är fast besluten om att kämpa vidare i Skottland. Svensson mer än fyrdubblade sin lön när han bytte Allsvenskan mot Skottland, men har under vintern fått begränsat med speltid och även varit inblandad i ett par medialt kritiserade försvarsingipanden. Detta i kombination med att Glasgow vill få loss kapital för nyförvärv gör att spekulationer om en flytt varit på bordet.

Joakim Sjöhage (Elfsborg)- Enligt senaste ryktesuppgifterna sägs Elfsborgs talangfulle anfallare Joakim Sjöhage vara missnöjd med sin situation i Elfsborg. Det ryktas att Elfsborg vill låna ut den kvicke anfallaren, Ålgårdsläktaren hävdar att Gais kan bli adress för den låneperioden. Källor till Baraben.com gör dock gällande att Joakim Sjöhage i första hand inte vill lånas ut- något som skulle kunna bädda för ett klubbyte för honom. Samtidigt är frågan om han vill ha mer speltid tillräckligt mycket för att Elfsborg ska vilja släppa honom till en konkurrerande förening? Eller om Sjöhage ens tror sig kunna få speltid i ett Blåvitt där anfallarna Berg och Wallerstedt går bra och har Selakovic- Mourad bakom sig på bänken? Faktorerna som väger in är många men det vore ett tungt tapp i karriärsstegen för unge herr Sjöhage att lånas ut till Gais. Kommer Blåvitt att ta fördel av den uppkomna situationen? Många är frågorna kring unge herr Sjöhage...

Sjöhage gjorde som 16-åring sin Allsvenska debut för Elfsborg i segermatch mot just Blåvitt har hela sin umgängeskrets i Borås och är även tillsammans med sin Boråsare till flickvän (och sambo) Sanna, faktorer som gör att en flytt till exempelvis Stockholm känns ganska avlägsen. Detta trots att "AIK rycker i Sjöhage". Men samtidigt: finns det någon spelare i världen som AIK inte "rycker" i? Vi skrattar fortfarande åt förra veckans AIK-rykte om hur "Marcus Allbäck är klar och presenteras på presskonferens 20:00".


Ali Gerba (Horsens, utlånad)- En spelare som redan är Blåvit och har kontrakt över 2008 med. Just nu utlånad till danska Horsens där han kommit igång med sitt spel och den senaste tiden tokdominerat i Kanadensiska landslaget med fyra mål och två assists under det pågående Gold Cup i Amerika. Gerba sköt med två mål mot Guatemala sitt Kanada till semifinal i turneringen och har enligt amerikansk press imponerat stort. Direkt väcks frågan om inte Gerba borde få en ny chans i Blåvitt, speciellt med tanke på att Mourad inte skrivit på nytt kontrakt, Ranégie är långtidskadad och Selakovic verkligen inte har imponerat? Ett av Gerbas fyra mål i den senaste landslagsturneringen:


Ken Fagerberg (ÖIS)- Grabben som i början av Juni debuterade i P18 landslaget skall enligt Henrik Leman ha väckt stort intresse hos Håkan Mild. Mild sägs vara imponerad av Fagerbergs framfart i Öis och direkt spekuleras det i att Fagerberg kan bli aktuell för IFK Göteborg inom kort.
Det som talar emot är Öis ovilja att sälja till Blåvitt och det faktum att Öis nuförtiden har en ekonomiskt säkrad situation och därför inte behöver agera desperat. Samtidigt har Öis inget överflöd av forwards i sin trupp och skulle vid försäljning tvingas förstärka laget.
Mild är imponerad av Fagerberg men något forwardsförvärv lär det förmodligen inte bli, i alla fall inte förrän man tagit slutgiltiga beslut i om man ska förlänga med Wallerstedt eller Selakovic och om man kan sälja Mourad eller inte. Men de besluten kanske redan är tagna i tysnad?
Fagerberg har imponerat i Superettan för Öis trots att han gjorde debut för endast två månader sedan. Sedan dess har han etablerat sig som målskytt och dessutom hunnit med att göra mål i P18 landslaget (Feyenoord 2-0).
Enligt Mats Ryhede, ordförande i Örgryte Fotboll AB så är dock ingen försäljning inom Sverige aktuell:
- Säljer vi Ken så säljer vi utomlands, säger han till TV4.


Benedict Vilakazi (Orlando Pirates)- Baraben.com erfar att den 24-årige Sydafrikanske innermittfältaren som var högaktuell för Djurgården för två år sedan, återigen är aktuell för Allsvenskan. Vilakazi var vid tillfället för Djurgårdens intresse anklagad för att ha haft sex med en minderårig, en brottsmisstanke som via rättegång nu försvunnit. Tjejen han haft sex med har nu fött hans barn och Vilakazi har offentligt ursäktat sig till fansen i Orlando Pirates för den härva han blandat in sig i.

Innan hela karusellen drog igång hade han dock ögonen på sig av bland annat Manchester City, FC Porto och Djurgården. Nu viskar vindarna till Baraben.com att Stefan Rehn talat med Håkan Mild om möjligheten att lösa Vilakazi från Sydafrikanska Orlando Pirates. Vilakazi är en väldigt kort (cirka 160 centimeter) men extremt stark spelare med defensiva kunskaper som sin expertis. Vidare har han gjort närmare 30 landskamper för Sydafrika och spelade bland annat för sitt hemland i Afrikanska Mästerskapen i Egypten 2006.

Det återstår att se om han är tillräckligt attraktiv (om Mild värderar honom som det i förhållande till spelare i närområdet) för att tas norröver- han själv lär nämligen inte protestera. Baraben.com erfar att han bittert ångrar sin missade chans hos Djurgården och längtar efter att få visa upp sig på den Européiska scenen. Kanske är han för desperat efter en flytt hemifrån? Kanske är det samtidigt ett gynnsamt förhandlingsläge. Skulle förmodligen även vara aktuell för HIF då han var ordinarie i Stuart Baxters Sydafrika, men HIF har ett överflöd av icke-EU spelare. Oklart vilket intresse Djurgården har i dagsläget då de tränare Stockholmarna hade vid det första intresset inte längre är kvar...

Mister X- Nordisk spelare som sägs ha landslagsmeriter från högsta nivå. Finns med på IFK Göteborgs nuvarande "Shortlist" över attraktiva spelare som är potentiella värvningar. Men samtidigt gör alltid "alla" bra spelare det, så vi på Baraben.com blir inte hysteriska över denna säsongs "X". För varje silly season de senaste fyra åren har vi längtat och ryktats efter den här mystiska storstjärnan för attt varje gång ha fått bita i det sura äpplets verklighet- en "Långås".

Emil Hallfredsson (Tottenham)- Tidigare Tottenham och Malmö FF, har själv sagt sig vara intresserad av en återkomst till Allsvenskan. Efter en andra period i Tottenham vill han röra sig då han inte lyckats få speltid i London-klubben. IFK Göteborg har under våren sökt vänsterspelare med ljus och lykta i både Tyskland, Danmark, Norge och England. Halfredsson är en av många namn man håller koll på, dock är man enligt uppgifter till Baraben.com i första hand ute efter en långsiktig förstärkning till vänsterbackspositionen. Ölme ligger löst till och lär med all sannolikhet inte få förlängt kontrakt efter 2007.

Tobias Hysén (Sunderland)- Efter att Tobias själv gett indikationer till pressen om att det skulle kunna bli svårt att ta en plats i Sunderland från och med i höst har en hemflytt nämnts allt flitigare. Hysén var nyligen hemma i Sverige och tränade med Djurgården under sin tid i Stockholm. Baraben.com erfar dock att Tobias Hysén i dagsläget inte planerar att vända hem till Sverige. Enligt vår högst trovärdiga källa i fallet har Hysén lagt upp målet att ge Premier League en chans- även om Sunderland väljer att förstärka laget på hans position. Samtidigt hade Hysén tankar om att vända hem till Sverige redan under hösten 2006 under en period då det gick extra trögt för Hisingsgrabben.
Precis som vi här på Baraben.com förutspådde så berättade Tobias Hysén nyligen att han inte planerar att återvända hem till Sverige i dagsläget och att det bara var ett worst case scenario som han spekulerade i.

Agbar Barsom- På grund av att Stefan Rehn tidigare tränat Djurgården blir per automatik hans tidigare spelare heta samtalsämnen vid Silly Season. Först Arneng, sedan Anderas Johansson och nu ryktas det om Barsom. Intenetspekulationer gör gällande att Rehn dessutom gillat Barsoms spelstil och inställning, vilken näsa för sanningen dessa spekulationer har låter vi dock vara osagt.
Baraben.com superchockmegaerfar att det är Håkan Mild som hittills stoppat en värvning av Agbar Barsom. Stefan Rehn har enligt egen utsago i City-GT gjort det klart för sina tränarkollegor och sportchef Mild att han ser Barsom som en bra värvning. Än så länge har han dock inte övertygat sin omgivning om att en sådan satsning vore rätt. Agbar Barsoms kontrakt är på väg att gå ut och därför skulle han komma som Bosmanspelare. Mild har som vi tidigare kunnat rapportera här på Baraben.com- varit på jakt efter en vänsterspelare och nu återstår att se om Rehn klarar av att övertyga Mild om att just Barsom bör få en chans i IFK...

Kjartan Henry Finnbogason- En Isländsk anfallare vid namn Kjartan Henry är även på väg in för provspel från Skottland. Kjartan har dock inte (som en del medier påstått) spelat för Queens Park Rangers utan för skotska Queens Park FC som är ett Skotskt Division tre lag. Han har även varit aktuell för utlån till Bristol City (inte redan utlånad som en del medier påstått...) så meritlistan imponerar inte direkt. Noteras skall även att samtliga provspelare som IFK Göteborg erbjudit kontrakt på den här sidan av milennieskiftet har floppat hårt: Kwedi, Christopher, Crossa och Diallo, vilket inte direkt talar för Kjartan. Platsar för närvarande inte i Celtics reserv- och P19-lag.
Finnbogason provtränar mellan 24-30/6 med Blåvitt på Kamratgården.

Fler namn som det talar om är Oscar Wendt, då FCK har köpt in en landslagsman till hans position. Det talas om Anderas Johansson i Wigan men där ser Djurgården ut att kunna hålla sig framme som förstaalternativ när han vänder hem. Christian Järdler i MFF får dåligt med speltid och har ryktats vara missnöjd, självfallet kopplades han kvickt ihop med Blåvitt. Senaste dagarna har det även börjat ryktas kring en "okänd" vänsterbreddare i en nordisk nation.

På väg ut från Blåvitt?

Jonathan Berg- Leman rör om i Blåvittgrytan. I en City-intervju med Jonathan får han Berg att svara väldigt defensivt och på ett vis som ger indikationer om att han vill bort från sin nuvarande situation på bänk- och läktarplats:
Hur mår du Jonatan Berg, 22, IFK Göteborg-mittfältare som inte platsat på länge?
Har du fått någon förklaring av tränarna?

– Ingen kommmentar.
I fjol lånades du ut till Gais, kan du tänka dig något liknande igen?

– Ingen kommentar.

När Baraben.com bevakade IFK Göteborgs sista träning inför matchen mot Kalmar FF fick våra utsända se en lång och allvarlig diskussion mellan tränarna och Jonathan Berg. Det var en motivering till petningen av högeryttern från Torsby och samtidigt en öppen irritation från Bergs sida gentemot utebliven speltid. Att han har god allsvensk kapacitet är en faktor han själv känner på sig och nu börjar frågan formas: hur länge han "tål" att vara petad? Speciellt i ett läge där anfallaren Selakovic kan komma att få speltid på mittfältet- före mittfältaren Berg...

George Mourad- Står fortfarande utan kontrakt efter 2007 års säsong. Samtidigt fick Stefan Selakovic inför 2007 förlängt med motivationen att det är "upp till bevis". Selakovic har än så länge inte rosat marknaden men gör en stark arbetsinsats som tränarstaben är nöjd med. Ranégie gick dessutom och långtidsskadade sig efter att ha fått en del speltid i början av säsongen. I skuggan av detta har Mourad återvänt från skada och gjorde mål i sin första B-lagsmatch. Detta innebär att han nu konkurrerar med ett förutom Marcus Berg- lite skadeskjutet anfall, vilket kan ge honom speltid trots att han inte valt att skriva på en förlängning med Blåvitt. Oavsett om han spelar för kontrakt i en annan klubb eller förlängning med IFK så står det mycket på spel för Frölundasonen.

IFK Göteborg står fast vid sitt bud och i dagsläget ser Frölundatalangen ut att försvinna från föreningen senast till efter säsongen, men kanske redan nu när transferfönstret öppnar i Juli. Det är en olycklig situation där föreningen nästan statuerar exempel av vår A-landslagsmeriterade anfallare i en bredare process för att sätta press på spelarna från föreningens sida. Mourad är i dagsläget den spelare med störst potential utanför startelvan. Mourad borde inte få gå som Bosman och speciellt inte till en Allsvensk konkurrent. Men om vi nödvändigtvis skall släppa honom vore det ju trevligt om han kunde lämna med ett målbombregn likt dem han presterade under 2004 och 2006. Mourad är nämligen tillbaka i laget mot Djurgården idag...

George i (12/6) GP:
"George Mourad säger att i dagsläget finns det inte några anbud från andra klubbar och innerst inne hoppas han komma överens med Blåvitt.
- Det vore det bästa. Nu är vi inte det. Skall jag lämna Blåvitt skall jag göra det för något bättre sportsligt eftersom jag vill fortsätta utvecklas som fotbollsspelare."
Andres Vasquez- Baraben.com erfar att Vasquez idag bevakas av ett flertal Europeiska klubbar. Inte så till vida att de har folk på plats vid varje match, utan genom scouting och filmupptagningar. Ajax Amsterdam är en av de tre klubbar som visat störst intresse för Blåvitts mittfältstalang. Dock ansågs Vasquez i vintras inte vara klar för större uppdrag, detta enligt Ajax scout för Norden och Baltikum. Troligtvis aktuell för utlandsspel tidigast efter 2007. Har även ett utgående kontrakt som gör att viss nervositet kring hans framtida situation i IFK har uppstått i debatten. Lär dock ej gå som bosmanspelare, men har spelat till sig en väldigt bra förhandlingsposition gentemot IFK.

Marcus Berg- Förlängde sitt kontrakt till 2010 i våras, en situation som gör att han vid fortsatt målfabrikation under sommaren och hösten kan han enligt bedömare komma att bli värd uppemot 20-30 miljoner kronor vid eventuell försäljning.

Ragnar Sigurdsson- Ännu inte superaktuell, dock blir han logiskt sett aktuell då IFK är en erkänd mittbacksplantskola och har en gott rennomé på området ute i Europa. Är dessutom förmodligen ett förhållandevis billigt alternativ, även om man med IFK:s mått säkerligen vill ha väldigt bra betalt för honom. U21-landslagsmannen Gustav Svensson finns färdig som backup med ambitionen att ta över, så en försäljning skulle inte vara omöjlig om situationen uppstod.

Förberedelser inför onsdag: Bajen borta

Polisen gör ett tillslag mot Hammarbys träningsanläggning...

Miss Södermalm utses...Borrkompaniet- ny sektion av UNICEF?

Taktiken "skrämma skiten ur motståndaren" anammas...

Bajens Fans håller styrelsemöte...

Tidernas största Hammarbystjärna värmer upp med kramp. Nu i Norge.

Blåvitt värmer upp inför postmatchiala övningar...

Nytt bortaställ varje match?

2007/06/23

Erlings analys: Hammarby

ALLSVENSKAN 2007 Inför Allsvenskan tog vi på baraben.com tempen på (nästan) samtliga lag i serien och lät en supporter från varje motståndarlag komma med spådomar inför säsongen. Med hjälp av en motståndarsupporter till respektive lag lyfte vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Inför matchen på onsdag så återpublicerar vi nu "Erlings Analys" med fokus denna gång på Hammarby IF.

Hammarbys supporterprofil i "Erlings analys" är den eminenta bloggen Grönvita sidan upp... som allt som oftast ger intressanta synpunkter på Bajens strapatser. Här ger de sina åsikter om hur de tror att året 2007 kommer att utvecklas. Notera att intervjun och analysen gjordes i början av försäsongen.


Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?

- Nöjer oss med att konstatera att Bajen inte tar guld i år. (tilläggas bör att vi är världens sämsta tippare)

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?


- Charlie Davies är Hammarbys på förhand mest spännande nyförvärv någonsin, exakt hur bra han är återstår förstås att se. Vi försöker att hålla förväntningarna på en rimlig nivå. Erland Hellström har mycket att bevisa och kommer säkert att få mycket att göra bakom en väldigt uttunnad backlinje. Christian Traoré blev en publikfavorit när han var inlånad i Bajen 2002, men han har haft ett par tuffa år karriärmässigt och frågan är om han är redo att vara försvarschef i ett lag med toppambitioner. Om nu Bajen har toppambitioner i år. Det vete fan.
Simon Helg kan bli en stor lirare, men inte än på ett tag.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?

- Det sägs att backen Matthias Olsson (född -89), som kommer från juniorlaget, kan bli något alldeles extra och kanske kan göra allsvensk debut redan i år. Annars verkar Erkan Zengin ha något stort på gång, att döma av försäsongen så här långt. Och så Sebastian Eguren, förstås. Poesi i rörelse.


Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?

- Knepig fråga. Mittfältet ser starkt ut men det finns frågetecken både bakåt och framåt (särskilt om Mourad försvinner) och det finns inte så mycket i kassan att värva för. Kan man lägga turbulensen från i fjol bakom sig, har tur med skador, och alla pusselbitar faller på plats så har man hyggliga förutsättningar att slåss i toppen. Men det känns som om i alla fall fem-sex lag på papperet har större chanser till guld.

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?

- Elfsborg. De har lyckats behålla laget som vann i fjol, spetsat det med Keene, har ännu mer pengar i kassan i år, och tas av någon outgrundlig anledning fortfarande inte riktigt på allvar. Samuel Holmén får sitt stora genombrott i år och växer till Allsvenskans näst bäste mittfältare (efter Eguren).

ANALYS Hammarby år 2007 känns som ett typiskt mittenlag. Man har ny tränare, nya spelare och en lagom dos med internt kontraktsstrul, ungefär som för vår egen favoritklubb. Svårbedömt men knappast toppstrid, dock ej heller bottenkamp. Dock hände en sak förra veckan som naturligtvis rörde om en del i grytan.

Man förlorade mot Brommapojkarna – med 1-5! Dessutom så gjorde BP samtliga sina mål inom loppet av de första 18 minuterna. Måste vara någon form av rekord, jag har i alla fall aldrig hört talas om någon liknande målfrenesi mellan två lag i samma division. Hur som helst så kan det även tänkas att det var en märklig match att se, och spela för den delen. Notera att Grönvita sidan upp… skrev deras text innan den matchen. Kanske hade den förändrat deras bild att se på den kommande säsongen?

Nu tror dock inte jag att en sådan stor förlust mot en allsvensk nykomlig automatiskt innebär nedflyttning för våra söderbröder. De saknade en del nyckelspelare i den matchen, och som GSU faktiskt skriver så har man en del intressanta nyförvärv, och om dessa lyckas så kanske man till och kan haka på en toppstrid. Men då skall allt klaffa. Charlie Davis är som brukligt när det gäller Stockholmslagen duktigt hypad i media och det skall verkligen bli intressant att se vad han kan prestera. En annan som nämns är Simon Helg som jag verkligen tror på inför framtiden, jag tror han redan kan få en del speltid i år faktiskt. Lagkamrat med Jakob Johansson i P17-landlaget är detta ytterligare en lirare från den ”gyllene generationen” P90. En dribbler med utgångspunkt från vänsterkanten, lite lik vår egen unge lirare Kamal Mustafa, för dem som sett han spela.

Sammantaget tror jag Hammarby 2007 blir för mycket upp och ner. Man kan säkert knipa en del poäng av topplagen men i likhet med hur det antagligen blir för vårt egna favoritlag så kommer det också komma djupa dalar. Jag tror på en sjundeplats för Hammarby 2007.

Vad tänker tomten?

2007/06/21

Välkommen till Stockholm!

TURISM För oss ängla-fans boendes på fel sida Sverige är kommande vecka en högtidspunkt med möjlighet att se vårt kära lag krossa söderns bröder. För er andra finns möjlighet att komma till Stockholm och ta del av det fina kulturella utbudet!! Strunta i slottet, moderna museet, Gröna Lund eller låtsas världen vid Stureplan. Nä, besök hellre dessa fantastiska ställen!

The Londoner: Pub på Östermalm som djurgårds-supportrarna totalförstörde efter att ha blivit lite ledsna i ögat för att det inte fick slåss mot Hammarby fansen. Om djurgårdens spelare hade visat samma tåga i derbyt kanske de kunde ha skapat en målchans!!

East End Co: Bar i Solna där man kan se AIK-intelligentian från norra stå, ladda och fortfarande vara i tron om att AIK är det bästa laget i landet. Sanningen är en 10e plats strax efter Gais!!

Söderstadion: Platsen för onsdagens stora kamp. Centrum för den tröttsamma fotbollsromantik som bajerns fans ständigt försöker hävda är så speciell för Hammarby. Att de nästan startade ett krig där på ett derby förra året är kanske inte så romatiskt!!

Undici: När vi säkrat tre poäng är det dags att fira och varför inte besöka Brolins krog Undici. Här finns chansen att träffa massa gamla idrottshjältar och maten får en att förstå varför Brolin inte riktigt håller matchvikten. Se dock upp för de hala trapporna, fråga J-O Waldner hur det går om man inte är uppmärksam!

Än en gång välkomna till Stockholm - krossa Hammarby!

"Nej nu får det vara nog"

SILLY SEASON Det finns spelare som ingen vill ha under Silly Season. Sedan så finns det varor som ingen vill ha under Silly Season.


Citat Blocket.se:

"Årskort till AIK fotboll, norra mellan
Pris: 500:-
Orkar inte se mer AIK i år. Nu ger jag dig chansen att bevittna ett trött gäng som inte kämpar för stolta AIK. Mer än halva säsongen kvar, inkl hemmamatch mot DIF."

Ett grillat medgångssvin serverat...

Kommentarer överflödiga



För övrigt: En del av Baraben.com:s funktioner krånglar för närvarande i en del utgåvor av webläsaren Internet Explorer, exempelvis högermarginalen med länkar, chatbox och annat. Vi avvaktar besked kring vad som är problemet och kan förhoppningsvis ha åtgärdat det inom kort.

För er som vill slippa problemet redan nu, ladda ner webläsaren Mozilla Firefox helt gratis här. Firefox har dessutom många funktioner som är klart bättre än IE:s...

2007/06/20

Sommar, sol och Alternativa Shopen

"Tänkvärda texter och citat" eller "Varför vi älskar världens största sport"

KÅSERI Jag hade påbörjat en lång textharang här men insåg att det mest blev tragiskt mumbojumbo och patetiskt känslomässigt eftersom texten var tänkt att bli klar innan vi nu vann mot Kalmar och innan den deprimerade feldgrau som vanligt förvandlades till en hoppfull och lycklig individ igen efter vinsten. Jag kunde naturligtvis väntat till nästa omgång och nästa förlust, men det har jag inte ork till. så jag skiter helt enkelt i den där textharangen (även om den här förklaringen blev nästan lika lång) och ger er istället ett antal tänkvärda och sköna stycken och citat med fotbollsanknytning, med korta kommentarer.
To say that these men paid their shillings to watch twenty-two hirelings kick a ball is merely to say that a violin is wood and catgut, that Hamlet is so much paper and ink.
— J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

Inte nog med att det här är ett riktigt klasscitat, som fullständigt ställer alla fotbollshatare som gillar att undra hur man kan tycka att det är kul att se tjugotvå män som sparkar på en boll, det är dessutom från 1928.
Vad är kultur, om inte estetik, sensualism, spänning och professionalism. Vad är Blåvitt, om inte estetik, sensualism, spänning och professionalism. Blåvitt är kultur.
— Karl Beijbom, Göteborgs-Posten, 1982

Blåvitt hade slagit ut Kaiserslautern ur Uefacupen efter 2–1 i förlängning, och var klara för final. "Blåvitt är kultur." När får vi se GP skriva det nästa gång, tro?
Someone said 'football is more important than life and death to you' and I said 'listen, it's more important than that'.
— Bill Shankly, 'Live from Two', 1981

Football is war.
— Rinus Michels

Två citat som beskriver hur viktig fotbollen är. Det är ingen slump att det har uppkallats krig efter fotbollen, att båda sidor i Nigeria-Biafrakonflikten beslutade om vapenvila när Santos och Pelé spelade uppvisningsmatch i landet, att det påstås att kriget i forna Jugoslavien startade med ett fotbollsupplopp och att det påstås att Elfenbenskustens kvalifikation till VM avslutade ett inbördeskrig. Fotboll berör, på gott och ont.
Football. Bloody hell.
— Alex Ferguson, efter CL-finalen, 1999

En klassisk match. Samtidigt som jag förstod och delvis levde med i den sanslösa glädjen hos United-spelarna efter två mål på övertid och en totalt omvänd matchutgång, gjorde det mig så otroligt nedstämd att se Samuel Kuffour ligga på gräset och grina som ett barn, oförmögen att resa sig ens med Collinas hjälp. Ett klassiskt citat.
Fotboll är den sanna sporten. Det finns egentligen bara tre sporter: att vara starkast, att vara snabbast och att kunna hantera en boll. Allt annat är avarter.
— Okänd

Jag vet inte vem som har skrivit det här, men nog är det ett skönt citat alltid. Och visst ligger det något i det. När vissa gillar is, skridskor, klubbor och en svart trissa, och andra föredrar specialbyggda motorcyklar som bara svänger åt ett håll på en grusbana, nöjer sig andra med en boll.
Livet självt är som en fotbollsmatch och en fotbollsmatch är som livet självt. Fotboll - det är den mänskliga tillvaron på liv och död, koncentrerad till nittio minuter och till ett område som inte behöver vara mer än hundra meter långt och sjuttio meter brett, där bebyggelsen inskränker sig till några målstänger och fyra hörnflaggor, där lag och rätt representeras av en herre med visselpipa och två herrar med flaggor, och där inte en ställs mot tio utan elva mot elva. Och där bollen, denna magiska tingest, leksakernas leksak, är allas öde.
— Kerj Jonsson

Därför älskar vi världens största sport. Jag kan sitta och upprepa den sista meningen i oändlighet utan att bli trött. Fantastiskt skrivet. Nästan så att jag blir lite rädd för mig själv när jag inser att mitt öde till stor del är knutet till en futtig boll.

Vinnaren av Blåvit Gadd 2007!

TATUERINGSTÄVLINGEN Så var tävlingen till slut avgjord. Efter flera månaders väntan kan vi äntligen presentera vinnaren av "Blåvit gadd 2007".

Nu är finalen avgjord! De fyra första motiven röstade ni läsare röstat fram i två semifinaler. Dessa fyra kompletterades med fyra stycken "jokrar" som kom in sent till tävlingen. Ni som inte fick med era bilder i tävlingen kommer att få dem uppvisade i en slagsuppsamlingsomgång där vi redovisar alla de tatueringar som kommit in till oss. Kul att ni deltagit och visar engagemang på det mest hållbara av sätt...

Vinnaren som ni röstat fram och nu kan titulera sig "svensk mästare i Blåvit gadd 2007". Är finalbidrag nummer fem, "Göteborg" som vann finalomröstningen före bidragen "Evigt trogen" och "Loggan".

Gadd 5 (Joker)- "Göteborg"

Ett stort grattis till motivet "Göteborg" som vann hela skiten. I äkta Baraben.com-anda fördes en del kampanjer och "fuskförsök" åt flera håll för att vinna omröstningen och det är bara härligt att se engagemanget från er läsare! Så här ser slutställningen av "Blåvit Gadd 2007" ut:

Blåvit gadd- Final, Vilken gadd är din favorit?

Motiv Röster Procent
1.
"IFK i färg" 41 8%
2.
"Evigt trogen" 107 21%
3.
"1904" 31 6%
4.
"Loggan" 81 16%
5.
"Göteborg" 120 24%
6.
"Klubbens ängel" 53 10%
7.
"Örnen" 30 6%
8.
"Ryggen" 43 8%