2007/06/01

3-årsjubileum: Beckas episka öppna brev!

Kära läsare och skribenter!

Under mer än två år har baraben.com och dess forum vuxit så det knakar och är nu den största supporterbloggen i Sverige. Men de som en gång startade som ett sätt att granska, hylla och älska Blåvitt har nu utvecklats till något annat. Det har blivit en organisation för ett gäng kompisar där allmän diskussion och ömsesidig respekt för varandra inte får plats.

Att vara en del i Bara Ben innebär inte att man får lov att diskutera och tycka fritt och samtidigt bli bemött med respekt av andra. Det innebär raka motsatsen. Vi som står undertecknade under detta brev, har försökt diskutera vad de är vi egentligen publicerar på bloggen i det interna forumet vid flertalet gånger. Men istället för att ha en respektfull diskussion har vi översköljts med verbala attacker från Bara Bens ledning. Våra åsikter har inte diskuterats – istället har de hånats och blivit spottade på. Och detta brev är vårt sätt att sätta stopp för detta.

Flertalet gånger har det publicerats mer eller mindre smaklösa bilder på bloggen. Vi tycker det är en sak att driva med enskilda spelare, supportergrupper och så vidare. Men i sin önskan att driva med andra människor skall man inte använda sig av sexism eller driva med utvecklingsstörda. Bilderna vi talar om är bland annat bilden på AIK-supportern med Downs Syndrom och bilden med GAIS- och Blåvittjejer sida vid sida, där den blåvita är mer eller mindre avklädd. Det vi har ställt oss frågande till är huruvida detta har någon relevans alls för bloggen och framförallt vad det har för koppling till Blåvitt. Men som ni kanske har förstått talade vi för döva öron.

Vi alla blev en del av Bara Ben för att vi älskar Blåvitt, och för att vi har ett engagemang. Men vi är också människor med principer och åsikter. Och vi tänker inte vara del i en organisation där vi och våra åsikter inte ens kan respekteras i en allmän diskussion.
Därför har samtliga undertecknade valt att sluta som skribenter. Istället ser vi fram emot en säsong med framgÂngar för Blåvitt, på plan och vid sidan av. Och när säsongen är slut kanske vi alla står och sjunger ”SM-Guld, SM-Guld…”.

Med vänliga hälsningar
Jolly
Becka
Kjellén
Larz

50 kommentarer:

  1. Sååå.. Kanske bara jag som missat, men har någon av er fyra bidragit med något läsvärt som man kan läsa in sig på så man får en korrekt uppfattning innan jag dömer ut er som bittra PK-ister som verkar ha svårt att ta skämt?

    SvaraRadera
  2. Subtil ironi! :)

    SvaraRadera
  3. Jag fattar inte varför det skulle rekryteras så många skribenter? Hur många är det som skriver på bloggen liksom? Blir den bättre om det kommer nya artiklar en gång i timmen?

    Bra att ni står på er dock. Kanske vi får se en utbrytarblogg som håller upp nivån?

    ///Älska blåvitt

    SvaraRadera
  4. Skön felstavning i rubriken också!

    SvaraRadera
  5. Men det måste väl vara på skoj? Ganska uppenbart, eller?

    SvaraRadera
  6. Detta är absolut inte på skoj. Och att säga att vi inte bidrar är fel. Vi kanske inte bidrar med en artikel varje dag, men vad vet ni vad som händer bakom kulisserna?

    Vi vill inte på något sätt framhäva oss som de viktigaste personerna på Baraben.com, det vi vill sprida är hur skevt den här sidan styrs och hur illa man behandlas om man har avvikande åsikter.

    SvaraRadera
  7. Ett sundhetstecken för den blåvita supporterskaran att folk reagerar tycker jag.

    Efterlyser också en "utbrytarblogg", skulle själv vara intresserad av att bidra...

    SvaraRadera
  8. Om det är tal om någon utbrytarblogg vet vi inte i nuläget, vi har alla mycket att stå i och att lägga ner tid för att få en bra blogg det tar tid och många har gjort ett bra (men ideelt!) arbete med denna sidan och det går inte att ta ifrån Frankie. När han gör det han ska göra så gör han det riktigt bra, men han måste också lära sig att respektera andra individer som också kämpar för ett bättre IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  9. Respekterar andra individer med andra åsikter och uppfattningar i vissa frågor. Det var dit jag ville komma.

    SvaraRadera
  10. Tummen upp för er som skrivit inlägget! Eller egentligen skiter jag i det eftersom jag tycker bloggen till stor del bara publicerar trams och drivs av ett gäng muppar, som inte är annat än hugger på andra.
    /Fredrik

    SvaraRadera
  11. Vi ville också ha en diskussion om man kunde publicera vissa saker som många av oss inte ville ställa sig bakom, vi tänker då särskilt på de två inlägg som vi nämner i vårt brev. Vi ansåg att hånet och förlöjligandet av vissa gick för långt, att det inte handlade om vårt älskade IFK längre. Att diskutera gick dock inte och vi fick nog.

    SvaraRadera
  12. Förstår er till fullo. Det har gått för långt och framförallt är det för mycket skit som drar Blåvitts namn i smutsen. Bloggen förstör mer än den tillför något.

    SvaraRadera
  13. Ah, härligt att läsa! Sådana här ställningstaganden gillar jag. Det är bra för alla parter. Det handlar om integritet.

    Alla har vi olika relation till Bara Ben. För mig är Bara Ben ett vattenhål i det mediabrus vi där alla verkar tävla om vem som kan vara mest politisk korrekt.

    För mig är det också ett sundhetstecken att man har en ledning som vet vad man vill. Det är också ett sundhetstecken att de som inte delar ledningens åsikter lämnar.

    Heder (och tack) till er alla men främst till ledningen som står på sig!

    Kör hårt! :)

    SvaraRadera
  14. Ingbritt instämmer. Bra talat, becka.

    SvaraRadera
  15. Tycker ni gör helt rätt, bloggen har blivit sämre och sämre hela tiden. En gång var den intressant, särskilt under silly season, nu mer bara lovar den och lovar, men det händer inte så mycket rent konkret. Tycker också att bilerna ifråga är ingenting jag som människa vill stå för. Särskilt inte downs syndrom bilden som var rent utsagt fruktsansvärd. Stå på er!

    SvaraRadera
  16. oj oj sicka muppar ni är. *gäspar*

    SvaraRadera
  17. Bra att nån som står på sig! Hoppas på en ny blogg där man slipper en massa smaklösa och irrelevanta inlägg!

    SvaraRadera
  18. Även om jag gillar er fyra som personer, och även om jag till viss del håller med om kritiken, så har jag svårt att göra något mer än att rycka lite på axlarna då ni inte varit några av de mest produktiva medlemmarna. Det är enkelt att avgå när man inte har speciellt mycket att förlora, så att säga.

    SvaraRadera
  19. Hoppas också på en ny humorlös blog utan Frankies insyn i föreningen, blir kanon...

    SvaraRadera
  20. Förstår er ståndpunkt, bloggen har blivit något av en egotripp för frankie.

    SvaraRadera
  21. Alla de som hoppas på en utbrytarblogg kan ju för övrigt fundera på vem det är som håller igång Baraben.com. 90 % av inläggen kommer från Frankie, 9 % är väl någorlunda jämnt fördelade mellan 4-5 andra skribenter, och 1 % skrivs av övriga 10-20 skribenter, varav de fyra som nu avgår kan räknas in i den sista skaran...

    SvaraRadera
  22. Men sluta grina för helvete! Gillar ni inte bloggen så va in här inne och kolla då! De e inget fel på bilderna, dom e på skojj ffs! leve Frankie!!

    SvaraRadera
  23. Bara Ben har på senare tid allt mer tenderat att bli en klubb för inbördes beundran. En plats där man kan skämta om allt, men inte diskutera om allt. Tycker man till exempel att de bilder det pratas om är motbjudande, då blir man kallad för mupp (som f.ö tycks vara det nya modeordet här inne).
    Försök inte dra hem enkla poäng hos era polare. Det handlar inte om vem som får flest ryggdunkar för att han vågade publicera den mest kontroversiella bilden/skämtet.
    Skriv om blåvitt.
    Som vi ALLA har gemensamt. Som vi ALLA kan diskutera. Som vi ALLA älskar.

    SvaraRadera
  24. Frankie står säkert för 90% av bloggandet. Det betyder dock inte att allt är bra.

    Tycker även jag att det blandas friskt mellan riktigt bra artiklar och rent trams. Trams kan definitivt vara kul, vilket flera artiklar har varit.

    Dock skrattade jag inte alls åt "aikbilden". Gillar tjejer och naken hud, men när man lägger fram det på ett sånt sätt som på gais vs Blåvitt-bilden blir det bara pinsamt.

    SvaraRadera
  25. kooj:

    Varför ska jag sluta läsa bloggen? Det finns ju bra grejer också. Tycker bara att det finns mycket dåligt.

    SvaraRadera
  26. feldgrau:
    Jo, att det här är Hankins projekt är väl uppenbart för alla och det är ju också han som stått för övertrampen eller den för många svårsmälta humorn om du hellre vill. Svårt att vara skribent här utan att bidra till att legitimera det som Hankins skriver kan man tycka.

    SvaraRadera
  27. Varför ska jag sluta läsa bloggen? Det finns ju bra grejer också. Tycker bara att det finns mycket dåligt.

    5/6/07 21:11

    Ni gnäller ju så in i helvete, vad glad för de finns en blogg istället!

    SvaraRadera
  28. håller med er till fullo.....inte men det är klart om det mest seriösa man håller på med i livet kretsar runt denna blogg så måste man givetvis hoppa av om man inte står för bloggens värderingar. men om man skriver och läser med en klackspark så kanske det inte är så jävla farligt trots allt ? Om allt som står här skall vara politiskt korrekt och inga plumpa påhopp får förekomma då tycker iallafall jag att bloggen tappar fart . mvh Hasse

    SvaraRadera
  29. Håller med! Det gick över gränsens senast

    SvaraRadera
  30. Jag vill damma av några vackra ord i detta sammanhang, det är djupt hedevärt och rakryggat. Era ord får mig att känna stor sympati. Det är underbart att tillhöra samma klubb som er. Älska blåvitt!

    SvaraRadera
  31. Vill jag se halvnakna/nakna kvinnor så gör jag det på andra sidor

    Blanda inte ihop fotboll och porr!

    SvaraRadera
  32. Bra. Denna blogg verkar ju ändå bara vara inne på att följa den mediokra komikern Magnus Betnérs tröttsamma ord om att man "får" skämta om allt.

    SvaraRadera
  33. Man kan inte bara säga att "skit i att läsa här om ni inte gillar det". Det skulle jag gärna göra ibland!
    Men när adressen är IFK Göteborg så kan jag fan inte blunda för vad som skrivs i dess namn. Byt namn på bloggen och publicera bilder på bajs varje dag, då bryr jag mig inte. Men så länge ni skriver i IFK Göteborgs namn är man ju tvungen att försöka påverka innehållet.
    Nu blev det mycket klaga i det här inlägget, men mycket gör ni bra på på den här bloggen!
    /Petter

    SvaraRadera
  34. Bloggen är ju helt komplett - alla delar finns. Har oerhört svårt att se en blogg bli intressant med enbart pk-texter som bara handlar om pk-ämnen med pk-skribenter.

    Det finns poänger här som har missats helt: BaraBen är från början inte en enda samlad röst, utan en samling med skribenter som med olika kunskaper bidrar med -sina egna- grejer till en samlad massa. Snacket om att ens egna moraliska förpliktelser blir mindre relevant då eftersom man har en påverkan och integritet som störs relativt lite av poster som inte är ens egna.

    Istället för att gnälla över nivån över andra skribenter bör ni kanske producera mer av det ni själva vill se på BaraBen då?

    // Ekim

    SvaraRadera
  35. Frankie står säkert för 90% av bloggandet men han står för 95% av all dynga också. Det lustiga är att han kan skriva vettiga och läsvärda artiklar. Men han skiter liksom i det och ballar ur totalt. Ett par inlägg är så bisarra och osmakliga och meningslösa att man undrar om man är med i nån sorts sociologisk undersökning där ens reaktion på alstret i fråga studeras.

    SvaraRadera
  36. Bara Ben har på senare tid allt mer tenderat att bli en klubb för inbördes beundran. En plats där man kan skämta om allt, men inte diskutera om allt. Tycker man till exempel att de bilder det pratas om är motbjudande, då blir man kallad för mupp (som f.ö tycks vara det nya modeordet här inne).

    Inbördes beundran? Intressant att du som utomstående kan veta sådant. Ett antal skribenter utöver de här fyra som nu säger sig ha hoppat av tyckte att det var lågt att publicera bilden, och sade även det (däribland jag själv). Var är den inbördes beundran någonstans? Diskutera om allt kan man väl visst. Det var väl över 200 kommentarer, varav de flesta var negativa, i samband med bilden. Det finns ett forum där man kan skriva inlägg, men uppenbarligen var ingen tillräckligt upprörd för att skriva något där.

    Försök inte dra hem enkla poäng hos era polare. Det handlar inte om vem som får flest ryggdunkar för att han vågade publicera den mest kontroversiella bilden/skämtet.

    Som sagt, var är ryggdunkningarna? Du snackar en massa skit men du har ingen faktabakgrund till det. Frankie älskar att uppröra och provocera och det vet vi alla. Men han gör det knappast för att bli beundrad av några kompisar. Han gör det just för att uppröra och provocera.

    Skriv om blåvitt.
    Som vi ALLA har gemensamt. Som vi ALLA kan diskutera. Som vi ALLA älskar.


    Där håller jag med dig.

    SvaraRadera
  37. En annan kul grej är att folk på allvar utgår ifrån att en blogg som är tänkt för alla som gillar Blåvitt till fullo ska innehålla högsta klass och ämnen som intresserar en själva.

    Hur jävla lätt är det med en ickehomogen supporterskara? Det finns garanterat att minst en klick gillar någon post.

    Är själv mest intresserad av info kring övergångar och dylikt, men passar på att kika igenom efter annat intressant också. Vissa grejer är inte lika bra som andra. Det är liksom lite det som Internet är. No fucking nationalencyklopedi.

    // Ekim

    SvaraRadera
  38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  39. Feldgrau>> tack för att du trots allt gillar mig, jag gillar dig med;-) men det du säger om att vi inte är prduktiva har en anledning. i början (2005) publicerade jag regelbundet texter här, var t.o.m. en av de flitigaste skribenterna. men jag fick fick allt svårare att stå för det då jag upplevde att det ballade. Därför har jag inte varit lika produktiv det senaste året.
    Ignatius>> Du har helt förstått vår poäng. tack! Roligt att det kan bli debatt om detta.

    5/6/07 21:33

    SvaraRadera
  40. "När han gör det han ska göra så gör han det riktigt bra" -är det ni som skall avgöra huruvida Frankie gör ett bra arbete?

    Jag var inte heller överförtjust i bilderna ni tar upp men det var ett jävla tjat om dessa bilder!

    Frankie -fortsätt. Har största respekt för det du gör, du är helt enkelt på en helt annan nivå än de flesta skribenter på denna sidan. Inte minst märker man detta på din litterära förmåga då du har en förmåga att uttrycka dig på ett sådant satans vasst, underfundigt och rikt sätt att säkerligen många blir avundsjuka på dig.

    SvaraRadera
  41. Väl rutet Ekim. Vill man förändra något så får man själv se till att bidra till förändringen. Lech Walesa satt inte och pillade navel när han var missnöjd. Det gjorde inte Martin Luther King eller Gandhi heller. Att själv agera för en förändring är 1 000 gånger mer givande än att "avgå".

    SvaraRadera
  42. becka/ Jag förstår att man inte alltid har lust eller tid att vara så aktiv som man önskar och respekterar det helt. Vi lär väl ses på läktaren framöver hur som helst. :)

    SvaraRadera
  43. Heder åt er som lämnar det sjunkande skeppet!

    Vi är många blåvita som tycker att artiklarna på baraben blivit mer&mer unkna.

    /Per

    SvaraRadera
  44. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  45. Feldgrau>> I texten framgår att jag upplevde att det inte GICK att vara med och påverka. Därav reaktionen. Självklart ses vi på läktarna:-) Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  46. De fyra underskrifterna har inte bidragit med överdrivet rolig läsning här på bloggen vad jag sett.

    SvaraRadera
  47. ett par tankar:

    kan det vara så enkelt att det handlar om växtvärk?

    frankie återkommer ofta och gärna till devisen "men det är ju en supporterblogg!", dvs bloggen är mer eller mindre ett åsikts/diskussionsforum där det inte är meningen att alla som är med ska hålla med om allt - snarare tvärtom. även de "obekvämaste" åsikter ska få husera fritt, allt går att publicera, var inte så jävla pk, etc.

    MEN när baraben växte till sin nuvarande status – som en av sveriges största idrottsbloggar % kanske det "viktigaste" oberoende åsiktsorganet om ifk göteborg, SAMT blev intimt förknippad med supporterfonden som faktiskt driver ett konkret samarbete med föreningen ifk göteborg – då får det som publiceras här nya konsekvenser. då blir det plötsligt viktigt att hitta en saklig nivå som håller. och framför allt blir det viktigt att de som är inblandade känner att de kan stå för det som skrivs på bloggen, även om de inte håller med i sak. så är det väl på alla "redaktioner."


    DÄRFÖR tycker jag att man ska skala ner skribentstaben till kanske fem-tio man. sätt en disclaimer "detta är en blogg ur supportersynpunkt och ska inte sammablandas med supporterfonden eller ifk göteborgs officiella hållning, etc.". bjud in gästskribenter ofta – visst, men begär inte att femtio man ska behöva "representera" utgivarens ofta milt sagt kontroversiella utspel/humor.

    fotnot ett: jag gillar frankie som person.
    fotnot två: jag tycker fortfarande baraben publicerar mycket bra grejer.

    /disco
    som är inaktiv skribent

    SvaraRadera
  48. Från att vara den bästa sidan vid silly s., och även andra underhandsuppgifter. En sida som även citerades som källa i de "stora" kvälltidningarna, har nu tappat spåret, flippat ut och blivit spretig - liknar mer och mer Lunarstorm än en supporterblogg. Brist på bra nyheter och ideér? Downs syndrom-bilderna var lågvattnet, omoget och korkat..Tillbaka på spåret eller lägg ner!

    SvaraRadera
  49. men herrejäävlar, det här var det mesigaste jag läst på länge, fan e ni för fjantar? bloggen handlar om supporterkultur och där finns det inte plats för massa PK tänkande och annat jävla trams, ska ni ställa er med Peace Love and Understanding plakat och dela ut blommor till folk på ståplats oxå eller?

    jävla lipsillar, känns enbart positivt för bloggen att ni slutar skriva, inte för att jag kan minnas att jag någonsin läst något ni skrivit men med den där jävla pajas-mentaliteten lär man inte ha mycket att tillföra..,,sluta gärna gå på matcherna med, ingen lär sakna er...

    MVH

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.