2006/01/31

Mouradona till Italien för 1,3 miljoner!

SILLY SEASON Efter en misslyckad säsong 2005 började tidigt rykten kring att George "Bombaren från Frölunda" Mourad var på väg bort från Kamraterna florera.

Bresciacalcio.it/ skriver: "Brescia har värvat centerforwarden från Göteborg, Sveriges mest framgångsrika lag. George Mourad lyckades göra 14 mål på 42 matcher den senaste säsongen. Han är 1,89 lång och 86 kilo tung. Hans spelstil är lik den karaktäristiska centerstil som man ser i Tares. Förhoppningsvis är Mourad redan imorgon på plats för träning med Maran (tränaren, reds anm.)"

Brescia kontaktade IFK Göteborg och Håkan Mild för ett par dagar sedan för att höra sig för angående ett eventuellt lån av George Mourad. Det är ingen hemlighet för oss Blåvita att Mourad under den senaste tiden inte har varit helt tillfreds med tillvaron i Blåvitt.

Med knappt fyra timmar kvar innan transferfönstret stängdes, skrevs lånepappren under. Till en början lånas George Mourad ut till Italien. För det här får IFK Göteborg 1,3-1,5 miljoner- för utlåningen till Italien och Serie-B laget i 6 månader. Skulle Brescia (som åkte ur Serie A förra säsongen) ta steget upp igen och om Mourad får förtroende att spela så finns en klausul om att köpa loss "Mouradona" från sitt kontrakt med Blåvitt.

Prislappen på en eventuell försäljning ska enligt uppgift ligga på 7 miljoner kronor.

Slutsumman för försäljningen av Mourad kan alså bli runt 8,3 miljoner. George som har två år kvar på sitt kontrakt med Blåvitt har på 49 allsvenska matcher lyckats bomba in 10 mål (trots Bresicas beräkningar) och blev hösten 2004 "Mouradona" med hela Göteborg. Mourad kommer få en lön som ligger en bit över 150 000 kronor netto. En lön han knappast gnäller över. Utöver den attraktiva lönen ryktas det att både lägenhet, bil och andra förmåner finns som lockbeten i det luckrativa kontaktet.

Brescias tränare Rolando Maran har lovordat Mourad och har personligen givit Mourad löften om speltid som anfallare. I dagsläget ligger laget på kvalplats, upp till Serie-A. Återstår dock att se om Mourad hamnar tillbaka på Kamratgården igen efter VM uppehållet, eller om vi får ännu en före detta IFK- spelare i Serie-A. Zlatan Muslimovic i Messina är ju som bekant den andra.

Vi på Baraben lyckoönskar George på hans äventyr i Italien. Vi får hoppas att han spelstil passar bättre i Serie-B än vad den gjort här i allsvenskan det senaste året. Med tanke på hur Italienare spelar fotboll finns väl dock risken att Brescia nu vinner kategorin "mest frisparkar emot sig" med en enorm marginal.

Media har spekulerat en hel del i att någon typ av konflikt mellan George och Arne Erlandssen är grunden till att "Mouradona" haft en svår säsong under 2005. Dock avslöjar källor till Baraben att det inte finns någon egentlig konflikt, mer än att George Mourad trivdes mycket bättre med Bosse Johanssons taktiska upplägg med spel via kanterna än Erlandssens rakade spelidé.

Så George, ta det lugnt med Italienarna, slår du till dem som du gjorde med danskjäveln nu senast i Royal League lär de hamna på sjukhus...

ALLA HETER GEORGE I GÖTEBORG!

Psykbryt av Röd Guling!

KONSPIRATIONSTEORI Vi har alltid undrat vem bloggaren och forumskribenten "Röd Guling" är, och vad han har för budskap. Tidigare i dag blev det dock solklart när han publicerade detta inlägg på Alltid Blåvitts forum:


"Vad jag menar är att socialismens materialistiska lösningar, när de är genomtänkta och utstakade efter kärlekens väg, tar hänsyn till de kosmiska och universella lagar som styr allt liv i universum. Jag förespråkar således inte en materialistiskt koncentrerad socialism med tillhörande ateism, en sådan idelogi är lika dödsdömd som ett kapitalistiskt system. Det har historien även visat. Tack för visat intresse.
"

Frågan som nu alla ställer sig är följande: Är han Tomas Di Leva, eller har han något kosmiskt samröre med honom?

Det sker saker kring Officiella hemsidan!!

IFKGOTEBORG.SE Först kom Baraben.com, sen Hammarbys Officiella blogg och nu föds IFK Göteborgs Spelarblogg! Inte en dag för sent, eller som de själv uttrycker det på officiella: "Nu gör IFK Göteborg som många andra. Vi har blivit med blogg. "

I chocken över att Blåvitt skapar detta kommunikativa organ för sina supportrar kan vi inte annat än buga och bocka, kanske ge en stående ovation. Ännu vet vi inte om det är marknadsgeneralissimo Lundberg, webräven med Morriseylooken Arvidsson eller nya stjärnskottet Häggblad som kläckt denna idé, men bra är det i alla fall.

En dag som denna bortser vi helt från att designen är minst sagt tafflig och att det faktiskt saknas en del elementära blogg-funktioner (RSS-flöde till exempel) och lyfter på "Söderberg-hatten" för initivativet. Dessa detaljer går trots allt att fixa till efter hand.

Supporterfonden.se växer för övrigt just nu en FAQ (Ofta återkommande frågor) fram, där projektledningen försöker besvara alla tänkbarta oklarheter kring projektet. Så har du frågor, se till att agera, säg ifrån, fråga och delta!

Glöm inte heller bort att vi nu har en strid ström av banners som kommer upp där alla med intresse för fonden kan lägga upp banners på sina egna hemsidor. Bannersidan uppdateras löpande med olika budskap som passar olika individer, men grundtanken är densamma- en stark supporterfond är ett enormt stöd för IFK Göteborg! Här finns även färdiga koder för er som saknar tekniska kunskaper, att klippa in så att bannersen hamnar på respektive hemsida.

007-Söderberg, med rätt att "hatta"...

Enligt alltid "välinformerade" källan Gnagarforum befinner sig Aiks "supervärvare" Stefan Söderberg"spionresa" i Kroatien. Baraben fruktar det värsta eftersom det ofta brukar gå hett till när "007-Söderberg" tar på sig "spionhatten".

Huruvida "Agent-Hatt" hittar någon ny "hitman" till anfallet på sitt spionuppdrag eller ej, låter vi vara osagt. Säkert är däremot att folket på Balkan har all andledning att "hålla i hatten"...

Ännu en pungspark

KAMRATFÖRENINGEN Citat från dagens Metro: "Förundersökningen om skattebrott inom IFK Göteborg, kan inte bara resultera i åtal, fällande dom och ekonomisk smäll. Det kan också sluta med att klubben fråntas rätten att kalla sig IFK." I artikeln intervjuas Erik Lidèn, ordförande i IFK-föreningarnas centralstyrelse och han ställer sig tveksam till att "ha den här typen av föreningar inom IFK-rörelsen".

Precis när man börjat tro att det omöjligt kan bli värre, händer det här. Hur mycket mer skit orkar, spelare och supportrar ta? Kommer detta stärka supportergemenskapen och lojaliteten eller kommer det hela att resultera i en slutgiltig kollaps? Vad har vi kvar när vi står utan pengar, Allsvensk plats och föreningens namn? När vi fått en ordförande som tidigare svikit klubben, själv sitter i valberedningen, vilket inte alls är okej om ni frågar mig, och inte har sina supportrars fulla stöd? För mig blir svaret: Givetvis sitt klubbhjärta, och jag hoppas att fler känner likadant.

Åh vad man längtar efter att få läsa artiklar om IFK Göteborg, (snart bara Göteborg?), som enbart handlar om fotboll. Om total mangling av Diff;arna i Royal League, segertåg i Ålborg och en Allsvensk premiär som slutar med en förkrossande seger.

Det är kanske dags att bli religös....om inte annat för att man tror på Änglar....

Baraben på filmfestival


FOTBOLLSFILM Denna kväll bar med sig min första fotbollsfilm på Göteborg Film Festival detta år, Groundhoppers. En dokumentär om två smått besatta Brann-supportar. Givetvis brinner de för Brann, men deras intensiva intresse för fotboll kräver mer än så. Vid ett Englandsbesök fann de en ytterligare dimension i fotbollstokeriet, de blev Groundhoppers.
Nu tillbringar de all tillgänglig semestertid i England och försöker se matcher på alla engelska arenor i de fyra högsta divisionerna. Arenorna är 92 till antalet och de är på god väg att nå sitt mål.

Man får följa bröderna till deras centralpunkt vid deras fotbollsresor. Ett ställe i Rotherham som har blivit som ett andra hem för dem. Därifrån reser de till arenor, mestadels med tåg.
Ett antal besök på arenor hinns och jag tycker att filmen lyckas fånga känsla och stämning på ett bra sätt. Bröderna är härliga karaktärer som är väldigt svåra att inte tycka om.

Som fotbollsupporter så är det verkligen en film som man bör se. Tyvärr var det den tredje och sista visningen på festivalen ikväll. Så det blir att försöka se den vid något annat tillfälle för er som missat den.

2006/01/30

Ängel i centrum av HCZ...

TV UNDERHÅLLNING I höstas blev fotbollssåpan FCZ en succé på TV3 och ZTV. Nu kommer uppföljaren med ishockey i centrum.

Istället för Glenn Hysén som fotbollstränare kommer den gamla stofilen Kenta Nilsson träna ett gäng fullständigt hopplösa hockeytalanger.

Men vad har detta för relevans på Baraben? Jo, det är nämligen så att en av Änglarna Stockholms mest Blåvita profiler, Måns Månsson är en av deltagarna i hockeysåpan. HCZ har redan lirat sin första omgång matcher och kommer snart nå en tv-ruta nära dig.

Med tanke på hur den skäggbeprydde Måns oftast brukar vara dränkt i Blåvitt-attaraljer kan vi nog förvänta oss en och annan referens till våra Änglar i programmet...

Är detta måhända den avgörande faktorn som kommer tvinga Blåvitt att byta sin huvudinriktning till ishockey så som huvudstadens banbrytande hockeybollklubbar AIK, Dif och Bajen har gjort?

Analys av inkast

FOTBOLLSVETENSKAP Vid något tillfälle förra säsongen så påtalade lagledningen att det behövdes arbetas lite på hur inkast skulle genomföras. Som det var nu så förlorades alldeles för många inkast. Jag vill då dra mitt strå till stacken genom att framföra vad folk som säger sig hålla på med vetenskap har kommit fram till om inkast.
Rätt hanterad under försäsongen så får vi kanske se att inkastsituationer utnyttjas bättre när Allsvenskan drar igång.

I kommande volym av Sports Biomechanics publicerar forskare från University of Brunel i Storbritannien vad de kommit fram när de studerat inkast i detalj. Nu har de inte studerat mer komplexa händelser kring inkasten, som hur spelare rör sig etc, utan bara tittat på hur långt bollen kastas. Givetvis får man då ett beroende på vilken kraft och vilken vinkel som man kastar med, men slutsatsen blir kanske lite annan än vad man till att börja med trott.
Man studerade speciella videoupptagnigar där spelare fick kasta bollen med olika vinklar mellan 10 och 60 grader. Videobilderna analyserades med hjälp av biomekanisk mjukvara och man kom fram till att den optimala vinkeln är 30 grader. Detta skiljer sig en del från vad man annars får lära sig på fysiklektionerna, i alla fall de som lyckas hålla sig vakna. Där får man alltid lära sig att för att maximera kastparabelns längd så skall man ha en utgångsvinkel på 45 grader.
Vidare så kommer de fram till att man kan nå ytterligare lite längre med sitt inkast om man kastar med ännu lite lägre vinkel samt kastar bollen med underskruv.

I framtiden skall forskarna även studera vinklarna för att skjuta bollen. Kanske har Ölme ett samtal att vänta. I alla fall om de skall studera tjongbollar.

Notisen baserad på artikel från physicsweb.org.

Supporterfonden: 11 dagar kvar!!

SUPPORTERFONDEN Du kanske har hört talas om projektet med Supporterfonden men inte riktigt vet vad det går ut på.

Grundtanken är ju att samla in ekonomiska bidrag från supportrar som sedan skänks till IFK Göteborg.

Men hur går det till? Vem styr? Vart hamnar pengarna? Ställ dina frågor här i kommentarsfältet och hjälp oss utforma en FAQ (Frequently Asked Questions, på svenska: återkommande frågor) för Supporterfonden.se som ska ge enkla svar på vanliga frågor som Blåvita supportrar har kring projektet. Man kan antigen ställa sina frågor och funderingar här i kommentarsfältet eller använda det formulär som finns längst ner på www.supporterfonden.se.

Vi kan med glädje även konstatera att Supporterfonden nu fått stöd av Änglarna Skåne som ställer sig i gruppen av dem som officiellt stödjer Supporterfonden och med bannerbyten hjälper att marknadsföra densamma. Alla som har en hemsida och vill visa sitt stöd för Supporterfonden kan nu även kolla in vår bannersida där banners i olika format kommer finnas för användning. Bannersen har även färdiga koder utlagda som man kan klippa in.

2006/01/29

Supporterfonden: 12 dagar kvar!!

SUPPORTERFONDEN En liten summa från en ängel flyttar inga berg. Men tusentals bidrag från tusentals Änglar i ett kollektiv kan bli del av den kraft som åter bär fram vårt Blåvitt till en position som Sveriges nummer ett! Skänk en slant till Supporterfonden och stärk Blåvitt i kampen om nyförvärv och framgångar!

I planeringsstadiet av Supporterfonden har det varit viktigt för oss att etablera ett brett samarbete kring Fonden bland Blåvita supportrar. Hittills har Supporterklubben Änglarna, Änglarna Stockholm och Baraben.com alla tre kommit överens om länkbyten och ett uttalat stöd för projektet.

Men vi nöjer oss inte med detta, vi vill att varje Blåvit gruppering runtom i landet ska bli delaktigt i detta projekt! Så är du del av eller ledare för en ultrasgrupp, ett kompisgäng som åker på matcher, en Blåvit hemsida på nätet eller kanske ett gäng arbetskamrater med Blåvitt i hjärtat- så tveka inte, ta kontakt med Supporterfonden för att delta och visa ditt stöd:
kontakt@supporterfonden.se

2006/01/28

"Talk to my little friend"

FILMFESTIVALEN I veckan har Sveriges största filmhändelse, Göteborgs Filmfestival, haft premiär här i stan. Förutom en hel del fotbollsrelaterad film som tidigare listats här på Baraben så fick vi in den här Blåvita filmbilden till höger från Kim, en av våra läsare.

Fotbollsfilmerna under festivalen hittar du här.

Supporterfonden: 13 dagar kvar!!

SUPPORTERFONDEN Supporterfonden Ängel är en traditionell insamling av små medel från stora mängder av supportrar.

"Supporterfonden sätter därför upp målet att vi ska tiodubbla Öis insamling under 2006. Målet är att samla in minst 2 112 280 (Två miljoner etthundratolvtusen tvåhundraåttio kronor) under 2006."



Förhoppningen är att vi ska nå minst 5 miljoner kronor.
En insamlad summa som kommer gå oavkortat till IFK Göteborg.

Har du en åsikt, tanke eller vill hjälpa till?
Hör av dig till: kontakt@supporterfonden.se

2006/01/27

Panathinaikos rycker i Anton!

SILLY SEASON Enligt Grekiska medier är storklubben Panathinaikos Athen intresserade av att köpa den före detta Blåvita mittbacken Mikael Antonsson.

I Österrike skriver Sport1.at:

"Panathinaikos Athen soll laut griechischen Medien an Austria-Verteidiger Mikael Antonsson interessiert sein. Sportchef Peter Stöger gibt sich mangels Angebot in der "Krone" jedoch zurückhaltens: "Wir denken erst darüber nach, wenn auch offizielles Interesse besteht."

vilket översatt till svenska blir:

Panathinaikos Athen är enligt grekiska medier intresserade av Austria-försvararen Mikael Antonsson. Austrias sportchef Peter Stöger uttalar sig dock till tidningen "Krone" försiktigt eftersom det fortfarande saknas [ett officiellt] anbud: "Vi tänker pa det först när det finns ett officiellt intresse."

Man har även lagt upp Antonsson som en möjlig värvning till Panathinaikos på sin Silly Season-sida..

Djurgården bäst i allsvenskan?

ALLSVENSKAN Lagom till att ”fiasko-turnén” i arabvärlden som den kallats av många har lagt sig kommer lite trevlig läsning. Det påstås ju av i princip alla medier att Djurgården redan är klara för SM-guldet innan någon match ens har spelats men oftast kan man få ett hum om hur bra ett lag är genom att se över hur många landslagspelare man har i laget. Här nedanför följer en tabell över spelare som var med på de senaste svenska landslagssamlingarna med U21 0ch A-landslaget. Listan är i fallande ordning efter mesta antalet svenska landslagsspelare totalt.

IFK Göteborg: (Tot.: 7 spelare)

A: Niclas Alexandersson, Karl Svensson och Stefan Selakovic
U21: Mattias Bjärsmyr, Oscar Wendt, Marcus Berg och Pontus Wernblom

IF Elfsborg IF: (Tot.: 6 spelare)

A: Stefan Ishizaki och Anders Svensson
U21: Abbas Hassan, Jesper Arvidsson, Samuel Holmén och Joakim Sjöhage

Halmstad: (Tot.: 5 spelare)

A: Dusan Djuric
U21: Marcus Sahlman, Peter Larsson, Martin Fribrock och Joel Johansson

Hammarby: (Tot.: 3 spelare)

A: Max von Schlebrügge och Jeffrey Aubynn
U21: Erkan Zengin

Helsingborg: (Tot.: 3 spelare)

A: Andreas Granqvist
U21: Oscar Berglund, Andreas Dahl

Djurgården IF: (Tot.: 3 spelare)

A: Matias Concha, Mattias Jonson och Tobias Hysén
U21: -

Malmö FF: (Tot.: 2 spelare)

A: Olof Persson och Yksel Osmanovski
U21: -

Kalmar FF: (Tot.: 2 spelare)

A: -
U21: Sasja Sjanic och Fredrik Petersson

Örgryte IS: (Tot.: 2 spelare)

A: -
U21: Axel Wibrån och Ola Toivonen

BK Häcken. (Tot.: 1 spelare)

A: Teddy Lucic
U21: -

Östers IF: (Tot.: 1 spelare)

A: -
U21: Emin Nouri

Gefle IF: (Tot.: 0 spelare)

GAIS: (Tot.: 0 spelare)

AIK: (Tot.: 0 spelare)



Källa: www.svenskfotboll.se


Som ni ser så är det bara Gefle, GAIS och AIK som inte har några landslagsspelare med i sina trupper. De andra lagen i Allsvenskan har minst en landslagsspelare i truppen. Ja, jag vet att statistiken haltar lite för att jag bara skrivet med de som var med på turnén och inte de som har lämnat återbud t.ex. Johan Arneng men å andra sidan kommer Djurgården bara upp i 6 spelare med alla återbud men IFK har fortfarande 7 spelare. Så enligt denna statistik skall IFK vara bättre än DIF. I alla fall har IFK fler landslagsspelare. Sedan är det en intressant detalj till som man kan titta på, nämligen hur många U21-spelare varje lag har- för att se lite på framtiden. Där ser vi att det är IFK Göteborg, Elfsborg och Halmstad som det ser ut att ha en bra framtidstrupp. Jag tror personligen att de här tre lagen kommer att vara bland de topp fem i slutet av serien.

Supporterklubben Änglarna- på "pamp"s eller medlemmarnas sida?

ÅRSMÖTET & ORDFÖRANDESKAPET Supporterklubben Änglarna med sin ordförande Anderas Toll som talesman går ut i dagens Aftonbladet och deklarerar att
-Om Gunnar Larsson skulle bli ordförande kommer vi inte att protestera.
Baraben frågar sig dock varför i hela fridens namn Änglarna uttalar sig om detta? För ett demokratiskt val på IFK Göteborgs årsmöte måste väl respekteras i vilket fall?

Här målar man in sig i ett hörn där man verkar ge stöd åt Gunnar Larsson, men följer man debatterna på Änglarnas forum och andra IFK Göteborg relaterade forum så märker man snabbt att en enorm övervikt av Änglarna på internet är starkt emot att få tillbaka Gunnar Larsson som ordförande. För Supporterklubben Änglarna ska väl representera sina medlemmars åsikt i största möjliga grad? Inte finns väl de konservativa pampfasoner som många nu fruktar från Gunnar Larsson även hos Änglarnas ledning?

Fem av tio Göteborgare säger nej till Gunnar Larsson som ny ordförande. Varför väljer inte Änglarna att aktivt ta ställning för en kandidat? Eller i alla fall kräva att valberedningen i IFK Göteborg på ett demokratiskt acceptabelt vis presenterar minst två kandidater som kan lägga fram sina visioner för ordförandeskapet i förväg och på så vis ge medlemmarna möjligheten att bilda sig en egen uppfattning?

Supporterfonden: 14 dagar kvar...

SUPPORTERFONDEN Vissa kanske inte överhuvudtaget känner till oss än. Andra har hört vårt upprepade mantra om att det är på gång. Vad det är jag pratar om? Tidernas största supporterprojekt, Supporterfonden 2006 såklart!

Supporterfonden är en insamling av bidrag från alla med ett intresse för ett framgångsrikt IFK Göteborg. Vi organiserar genom detta projekt tusentals IFK-fans att med små bidrag gemensamt bilda en enorm summa som skänks till IFK Göteborg vid årsslutet. Ett år där det är dags att visa hur inga motgångar, hur brutala de än må kännas, kan splittra oss Blåvita från att i alla väder stå bakom Göteborgskamraterna.

Adressen? http://www.supporterfonden.se såklart!

2006/01/26

Marbellalägerstart med skyfall och regntunga planer...

TRÄNINGSLÄGER Laget har gjort två pass på gräs men eftersom det regnade ganska kraftigt natten till torsdagen har kvalitén på planerna varit ganska dålig. Inga större nyheter eller händelser finns att rapportera från träningen men imorgon förväntas tempot vara högre och planerna bättre.

Morgonen präglades av dåligt väder men på eftermiddagspasset blev förhållandena snabbt bättre och tränarstaben hoppades på riktigt gynnsamma förhållanden för fredagen.
Kalle Svensson hade anlänt till truppen från landslagslägret och under fredagen kommer både Stefan Selakovic och Niclas Alexandersson även de till Spanien.

Gerba har sett pigg ut på träningarna och hans enorma träningspotential har börjat visa sig. Ännu är inte resultaten från Laktat-testet som togs i veckan (blodtest som tas i ett löpmoment på löparband, för att mäta mjölksyrehalten) kända utanför truppen men det sägs redan att Gerba gått rakt in i toppskiktet. På den våta träningen på Torsdagsförmiddagen stänkte han in ett par bollar bakom Bengan på ett sätt som gav mersmak.

Mourad testades åter i en mittfältsroll i flera av övningarna och mittbackskonkurrensen mellan Kalle, Bjärsa och Dennis ser ut att pusha dem till nya nivåer. Kalle som just återvänt från landslagsturnén fick se Dennis och Bjärsa agera väldigt piggt under träningen. I frånvaron av Alex rapporteras att både Jonathan som Vasquez fått spel och övningstid till höger på mittfältet.

Gällande skadeläget så har både Kilhberg men främst Thomas Olsson varit på gång i träning men det dröjer ett litet tag till innan de är i matchtrim. Hotellet man bor på är som beräknat till stor belåtelse och tongångarna kring Marbella-lägret är minst sagt positiva, även om vädret på Torsdagen var typiskt grått Göteborgskt.

På Lördag 16:00 lirar Blåvitt mot Torpedo Moskva och nästa Fredag 16:00 mot St Mirren.

I veckan kan ni följa Patrik Hermanssons bloggande från Spanien för uppdateringar kring lägret. Han har även kamera och kameraman med sig i "bagaget" så vi ser fram emot lite Insider-journalistik från Fan-tv...

Gästkrönika: Det självspelande pianot behöver dig

Det förekommer påtagligt lite offentlig debatt bland medlemmarna om vem som bör bli blåvitts näste ordförande. Rätt eller fel? Supporterfondens projektledare Markus Hankins har sin åsikt klar.

Det fanns en tid då man aldrig tänkte på vilka som ledde vårt kära IFK Göteborg. Det var en tid av framgång som är svår att förklara om man inte själv deltog i den. Vårt lag var ett självspelande piano som aldrig vek ner sig, vare sig på gräsplanen eller i diskussionen runtomkring. När det talades om Blåvitt var det framgång, stolthet och hopp som var de gemensamma nämnarna. I bakgrunden stog starka och karismatiska profiler som Gunnar Larsson, Thomas Wernersson och Roger Gustavsson.

Denna framgångsrika epok brändes in i vårt medvetande på ett lika effektivt sätt som en förväntan av ständig framgång framkallades i oss. Det är nog densamma förväntan som än idag gör att vi som är IFK Göteborgs supportrar har de absolut högsta kraven på vår egen förening, av alla svenska fotbollssupportrar. Det är samma invanda mönster och känsla av ett självspelande piano som får oss Änglar att reagera i lite större frustration och desperation när saker inte går vår väg. För visst är det som så att vi Änglar i en lite större utsträckning än många andra supportrar identifierar oss med föreningen i våra hjärtan. Och lider med den om det självspelande pianot hackar eller tappar bort nothäftet helt?

När Bengt Halse beslutade sig för att den pågående perioden av ordförandeskapet i föreningen IFK Göteborg blir hans sista så väcktes åter detta ganska nya engagemang till ytan för oss Blåvita. Oavsett om vi är medlemmar i föreningen IFK Göteborg eller inte så engagerar frågan oss, vi är rädda för att det självspelande pianot ska börja improvisera och att musiken som då komma skall inte blir någon vacker melodi som lever upp till våra förväntningar. Därför är det dags att vi som faktiskt är medlemmar börjar prata om frågan på ett sätt där vi inser allvaret. Vi själva och ingen annan har saken i våra händer. Det är vi medlemmar i IFK Göteborg som är noterna för det piano som IFK Göteborg är. Och när det slutat agera självspelande är det hög tid för oss medlemmar att sätta oss vid tangenterna och spela den viktiga roll som styr pianot till rätt melodi.

Vi minns nog alla hur vår så välfyllda kassakista på 1990-talets slut började läcka, hur utgifterna plötsligt översteg inkomsterna och hur vi i det närmaste räddades från konkurs av den Kurt Eliasson-styrda sparstyrelse som bromsade utgiftskaoset under ett par sportsligt svåra år. Nu är vi inne i en fas där de sportsliga framgångarna etablerat sig på en nivå som vi nästan kan vara nöjda med, men med ett årslångt kanslikaos hängande över oss som resultat av det problematiska Skattemålet mot vår förening. För att växa oss ur problematiken och eventuellt även gå stärkta ur en kommande storbetalning till Skattemyndigheten behöver vi nytt blod. Helt nya noter att spela efter.

Det går inte för oss att hämta framgångsreceptet för den kommande konserten från 6e klassens musiklektioner. Även om musikbetyget då blev högt så är de samma en gång så framgångsrika noterna från historien med all sannolikhet inget som kan imponera vår omgivning idag. Nu är vi Blåvita inne i en ny fas av delaktighet och engagemang, vi är som en tonåring som står inför flera avgörande moment där vi ska försöka hävda oss för att nå en ny nivå på vårt arbete. Som att ta steget upp från den trygga skolvärlden till arbetslivet eller högskolan. Vi står inför ett problematiskt val mellan att möta våra plågoandar samtidigt som vi ska lämna många av de tidigare så trygga arbetssätten bakom oss.

Men genom att leva på vår historia kan vi aldrig åter nå den framgång vi törstar. Och törstar vi inte längre framgång och ära så har vi tappat våra noter igen. Men den här gången kanske vi aldrig hittar dem igen, de sammansatta små element som tillsammans skapar ett mästerverk av Mozart, eller grundtanken med IFK Göteborg. Vi måste samtidigt som vi blickar ut över framtiden och eftersträvar en vass och nyskapande ordförande i vår förening aldrig glömma de noter som utgör grunden till varför vi håller på IFK Göteborg. Vår förening är inte som andra. Vi är vår förening. Vi är noterna som ger vår ordförande, pianisten, möjligheten att konstruera det mästerverk vi alla förväntar av oss: IFK Göteborg som en ärofylld segrare igen!

Så delta i den offentliga debatten om ordförandeskapet i IFK. Se till att ni är på årsmötet och röstar fram er kandidat och vågar att ifrågasätta ifall bara en kandidat föreslås. Om det nu är ett problem för er. Vissa kanske nöjer sig med att bara en kandidat föreslås och att han med all sannolikhet kommer heta Gunnar Larsson. Jag är inte en av dem. Jag vill se pianot spela mer än den melodi som var framgångsrik när pianisten bara var ett barn. Jag vill se IFK Göteborgs kapten lyfta pokaler.

Markus Hankins
Projektledare för
Supporterfonden


Redaktionell kommentar: Debattartikeln publiceras i ett led av debattartiklar och blogposter kring frågan om vem som borde bli ny ordförande i IFK Göteborg och hur IFK Göteborg sköter verkamheten vid sidan av planen. Tidigare publicerade artiklar och krönikor i ämnet är:

Måndag, 23 Januari, 2006- Supportrarnas förslag till Blåvitts marknadsavdelning!
Torsdag, 19 Januari, 2006- Thomas Gertmo: "Mild passar perfekt som sportchef"
Måndag, 16 Januari, 2006- Läsarna vill ha Johansson eller Ahdrian som ordförande!
Måndag, 16 Januari, 2006- Debatt: Blåvitt måste synas i medierna
Lördag, 14 Januari, 2006- Frölundabasen lämnar öppet för IFK-jobb?!
Fredag, 13 Januari, 2006- Gunnar väljer Gunnar och bara Gunnar?
Torsdag, 12 Januari, 2006- IFK Göteborgs starka män?
Onsdag, 11 Januari, 2006- Vem är rätt person att leda IFK Göteborg?
Tisdag, 10 Januari, 2006- Tävling: Vinn John Alvbåges signerade handskar!
Onsdag, 21 December, 2005- Gästkrönika: Var är visionerna hos IFK Göteborg?
Torsdag, 15 December, 2005- Blåvitts tröja eller Adidas reklampelare?
Måndag, 12 December, 2005- Öis agerar som Blåvitt borde!
Torsdag, 01 december, 2005- "Jag vill se åtgärder och det snart"
Torsdag, 01 december, 2005- Marknadsavdelningen gör bort sig totalt...

2006/01/25

Välj AIK

Välj AIK. Välj ett lag från en stad som folk flyr från. Välj dem för att det inte finns något annat. Välj att skryta om den enda gång ni spelat i Champions League. Välj att skryta om hur ni nästan spelade jämnt mot Barca. Välj att köpa alla era bästa spelare från Västkusten.
Välj en tränare som inte bara mumlar men som är ryggradslös. Välj att annonsera ut att ni köpt Ali Gerba.

Välj att se hur Gerba går till IFK Göteborg. Välj att annonsera ut att ni köpt Stefan Batan. Välj att se Batan gå till Djurgården. Välj att spela offensivt ena året och köra på tokdefensiv nästa. Välj en klubb som vägrat att ge sina skadade spelare lön.
Välj att vara en supporter som i bästa fall är ett genetiskt experiment mellan råttor och hamstrar. Välj att ha en kortärmad tröja när det är vinter för att kunna spela hård. Välj en grotesk arena som allt som oftast gapar tom som fan. Välj att dricka bensin. Välj att gå runt med en gulsvart tröja. Välj att ha Pasqual Simpson som största legend. Välj att gråta framför kamerorna, för att sedan gå bärsärkagång när de stängs av. Välj att leva med en galge i arslet.
Välj att hålla på det lag som spenderat överlägset mest pengar på truppen i förhållande till lagets resultat. Välj att aldrig se fler än ett mål per match. Välj att ha en skinnhatt som modeideal. Välj att bua oavsett vilket beslut domaren tar. Välj att ha Mia Pettersson som största supporterprofil. Välj att bo i Solna. Välj ett liv utan glädje och passion. Välj att bara vara en utslagen och hemlös stackare.

Välj AIK.

2006/01/23

Hårdträning varje dag...

TRÄNING Träningsdosen i Blåvitt är just nu större än kanske någonsin tidigare. Kommer spelarna klara av Arnes nästan vansinniga träningspress, hur går de olika momenten till och hur mäter man vilken träningsutveckling spelarna genomgår? Vi listar kort vilken träning IFK Göteborgs spelartrupp genomgår i början av den här veckan...

MÅNDAG- Under måndagen körde truppen fyspass på gymmet Gymnasium vid Sisjön. Truppen varierar delar av sin löpträning mellan olika gym runtom i Göteborg. Detta på grund av att man endast har ett löparband uppe på Kamratgården, något som Arne Erlandssen länge viljat förändra och han sades till och med ha beställt nya löparband på eget bevåg när han först kom till Göteborg. Dock krävs förmodligen en uytbyggnad av träningslokalerna på Kamratgården för att möta Arnes vilja och hittills har inte IFK gått med på vår norska tränares önskemål. Två pass ute på Gymnasium, ett med styrka och ett med löpning blev måndagens resultat.

TISDAG- Tisdagen kommer bli en pärs för truppen, för på schemat står: Laktat test. Detta är ett test där man gör en fysiologisk undersökning av alla spelarnas status i truppen. Man mäter bland annat via blodet vilken nivå av ansträngning som krävs för att spelaren ska få mjölksyra. Testet går till att spelarna utifrån sina tidigare resultat i testet utsätts för löpning på löparband i olika hastigheter, i 5-minutersintervaller. Mellan intervallerna tar kvalificerad personal stickprov av spelarnas blod som sedan analyseras noggrannt för att följa deras fysiologiska utveckling.

De spelare som har höga värden sedan tidigare kan räkna med större belastning även i morgondagens test. Man löper på olika nivåer fyra gånger om minst 5 minuter på dessa test. Mellan varje intervall följer som sagt stickblodstest.

ONSDAG- Blåvitt reser ner till Marbella för ett tio dagars träningsläger där även två träningsmatcher skall spelas. Träningen kommer fortsätta i högt tempo. Spelarna i truppen har för närvarande inte en enda ledig dag utan det är match eller träning varje dag den här perioden på året. Nere i Spanien kommer stenhård träning fortlöpa under tränarstabens insyn. Men förutom de två dagliga passen ska man även spela två träningsmatcher när man kommit fram till Spanien.

Först möter Blåvitt Jonas Wallerstedts tidigare klubb från Ryssland, Torpedo Moskva, för att sedan möta S:t Mirren från Skottland innan man åter vänder hem till kallare breddgrader för spel i Royal League om ett par veckor...

Bara en startelva, ingenting annat...

DISKUSSION Mest för att det är kul att diskutera så här i vintermörkrets abstinens, slänger jag upp "min startelva" till allmän slakt. Förutsättningarna är naturligtvis att alla spelare är friska, hela & i normal form. Uppställningen läses bakifrån & från vänster:


Bengan
Ulander - Kalle - Bjärsmyr - Oscar
Alex - T.Olsson - Mourad - Vasques
Gerba - Sella


Om målvaktspositionen:
"So far" tycker jag att Bengan känns som ohotad etta. Däremot verkar Richardsson på sikt kunna konkurrera vid eventuella formsvackor för "Den attraktive".

Om Backlinjen:
Kalle & Mattias känns solklara som mittlås i dagsläget.
På vänsterbacken ser jag en stor potential i Oscar om han bara kan höja sitt positionsspel en nivå. Dock har Hjalmar goda chanser att utmana, & då framförallt i matcherna mot lite bättre motstånd.
När det gäller Högerbacken drar jag till med en chansning. Det spel som"Ulas" visade upp i matcherna mot Malmö & Dif visade på hög kompetens både offensivt & defensivt, & jag vill därför absolut se honom i starelvan utan att flytta på Alex. Dessutom har Martin tidigare spelat på denna position både i Danmark & i landslaget, så detta bör han klara utan problem.

Om mittfältet:
Här höjs det väl förmodligen på en del ögonbryn när jag väljer Mourad som innermitt. Jag tror att han kan lyckas extremt bra i en offensiv mittfältsroll med rätt uppbackning. George är stor, stark & bra på att fördela & skarva höjdbollar. Här får han dessutom ett bättre utgångsläge för sitt tunga skott. En ytterligare aspekt är att balansen i truppen vid träningar & övningar blir bättre med fyra centrala mittfältare & fyra forwards. En förutsättning för att Mourad skall kunna spela på mittfältet är att han får en bra defensiv stöttning. Rapporterna hittils pekar på att Thomas Olsson sannorlikt kan lösa detta på ett utmärkt sätt. Om så är fallet bör hans fina passningsspel ge en ytterligare dimension i den blåvita speluppbyggnaden. Om Olsson inte klarar av "bollvinnar-rollen" tillräckligt bra avgör dagsform mellan Wernbloom & Kihlberg.
Andres har visat att han håller för allsvenskan som vänsterytter & på högerkanten huserar allsvenskans bäste spelare - case closed!

Om forwardsplatserna:
För mig är "Sella" given som förstaval. Hans inställning & vilja är guld värd för laget, & jag tror att målskyttet kan "lossna" ordentligt för honom i år. Kampen om den andra forwardplatsen är nog en mer öppen historia än vad många tror. Både Marcus Berg & Jonas Wallerstedt (jag räknar Mourad som mittfältare) har visat prov på fint spel när de har fått chansen & dagsformen kan få stor betydelse här. Nu är väl Ali Gerba knappast inköpt för att agera bänkvärmare, så därför väljer jag att lita på Håkan & Arnes bedömning av hans kvalitéer. Mitt egna intryck av Gerba är att han är stark, ganska snabb & har den där förmågan att blixtra till med matchavgörande individuella prestationer som vi tidigare har saknat i Blåvitt.

Allmänt kan sägas att konkurrenssituationen i truppen ser extremt bra ut. Alternativ finns på samtliga platser & ingen (förutom Alex & möjligen Kalle) kan känna sig säker på att få spela från start. Detta borgar för mycket bra träningar där "A-laget" kommer att få kämpa ordentligt för att inte åka på stryk av "B-laget".

Skriv gärna egna förslag på hur laget bör formeras i kommentarstråden nedan till höger. Det finns naturligtvis massor av olika åsikter om vilken som är den bästa startelvan, & diskussionen blir aldrig inaktuell.

2006/01/22

Dagens startelva

MATCH Dagens startelva i matchen mot Fredriksstad (15:00) ser ut som följer:

----------Richardsson------------
Ölme-Dennis-Bjärsmyr-Ozzy
Andres-Pontus-George-Samuel
---------Gerba---Marcus---------

Officiella (http://www.ifkgoteborg.se) kör direktrapport från matchen, ett steg i rätt riktning för Officiella hemsidan!

Bara en konmaster Kjell...

det ryktas att de svenska konorna saknar sin andlige ledare medan Blåvitt är i Norge...

att laget just nu kör den hårdaste träningen sedan Arne tog tag i rodret 2005.

att landslagsspelarna lär få en chock när de återvänder, inte bara till Arnes tokträning utan även tvåsiffriga minusgrader...

att TOs skada mot Vålerengen som tur var inte var något särskilt allvarligt.

att IFK Göteborg nobbat minst två alternativa förslag till ny musik på Gamla Ullevi.

att rockbandet In Flames hade den goda smaken att lägga en blåvit halsduk på trumsetet under kvällens "P3 Guld" gala på Storan här i stan...

2006/01/21

När får Blåvitt åter en skyttekung?

ALLSVENSKAN Senast en spelare i Kamraterna vann skytteligan var 1996 då Anderas Andersson öste in mål i den ICA-prydda randiga.

Sedan Svarte Filips dagar har Kamraterna haft följande Allsvenska skyttekungar i föreningen:

År Mål
1924-25 Filip Johansson, 39
1943-44 Leif Larsson, 19
1946-47 Gunnar Gren, 18
1957-58 Bertil Johansson, 27
1961 Bertil Johansson, 20
1969 Reine Almqvist, 16
1977 Reine Almqvist, 15
1982 Dan Corneliusson, 12
1986 Johnny Ekström, 13
1990 Kaj Eskelinen, 10
1991 Kennet Andersson, 13
1996 Andreas Andersson, 19 (Bilden)

(1961 delade Bebben med Henry Källgren i Peking & 1977 delade Reine Almqvist med Mats Aronsson i Landskrona)

Noteras skall att IFK Göteborg inte sedan 1930-talet missat att gå ett helt decennium utan att ha en Allsvensk skyttekung att stoltsera med. Men när IFK Göteborg under senare år värvat skyttekungar som Peter Ijeh, Mats Lilienberg och Stefan Selakovic har inte spelarna i fråga ännu lyckats upprepa bedriften att vinna den Allsvenska skytteligan.

Typiskt nog är det just så att det år vi senast kunde uppvisa en Allsvensk skyttekung, för tio år sedan, 1996- så vann även Göteborgskamraterna guldet. I dagens trupp finns forwardsen Stefan Selakovic, George Mourad, Marcus Berg, Ali Gerba och Jonas Wallerstedt.
Vem av följande vinner din interna skytteligan för Kamraterna i år? Och krävs det verkligen en skytteligasegrare för att nå fram till guldet för IFK Göteborg under 2007?

Samtidigt ska noteras att 1925, när Svarte-Filip vann skytteligan på magnifika 39 mål vann Kamraterna sina två största segrar genom tiderna i Allsvenskan. 9-1 mot Sleipner den 10 maj 1925 ocht 8-0 mot Hammarby 1 juni 1925 ger mersmak. Dags att vaska fram en skyttekung!

Häcken försöker utmana, men faller platt?

GÖTEBORGSFOTBOLLEN Nyligen bytte BK Häcken både url-adress som utseendet på sin ganska enkla hemsida. Men när bytet kom så lanserade man sig själva som "Utmanaren" i en flash-reklamkampanj på siten. Men Häckens försök att utmana Blåvitt om bäst i staden kan komma att bromsas snabbt. Enligt källor så har nämligen Blåvitt äntligen förstått att den riktigt pinsamma sida man idag visar upp som front för Sveriges stoltaste och framgångsrikaste förening måste få en uppryckning.

Så i vilken form, vet vi ännu inte, men förhoppningsvis inom kort så ska vi få se på omfattande förbättringar av Officiella hemsidan. Förbättringar som kommer sätta Häckens ganska mediokra nykomling på sin rätta plats? Häckens sida, där menyn är uselt kodad, där upplägget inte alls utnyttjas optimalt, där massa onödig kod finns och där detaljerna är helt ogenomtänkta- borde stå som skräckexempel för Blåvitt. Satsa inte på en nylansering om ni inte har en bra ny produkt att visa upp. Sikta på att få Allsvenskans bästa hemsida.

Ser man vidare på Häckens kampanj "Utmanaren" tänkte vi spontant på om man inte borde kallat sig "Uteliggaren" istället och flyttat hemsideverksmheten från Häckenborg till Altbos bostäder nära Backaplan. För om Teddy Lucic är "svenskt stål" är då Dulee Johnson "Liberias kvinnomisshandlare" eller "Hisingens rattfyllo". Skandalerna kring Häcken haglade under hela 2005 och den enda anledningen att alla dessa skandaler inte nådde det mediala strålkastarljuset var hetsjakten på IFK:s skatteplaneringsmaffia.

Häckens utmaning består just nu av en gammal gubbe vid namn Hasse Berggren. Förvisso en jävla duktig fotbollsspelare, men till åren kommen. Baraben såg honom på ett gym mellan Häckens träningsplan och Backaplan, där han såg väldigt seg och trött ut. Inga pigga spännande ben där. Snarare pensionärsrehab.

2006/01/20

Hur nära Göteborg är Anton egentligen?

SILLY SEASON Följande bild damp ner på Barabens mailadress. Vid en första anblick såg det ut som något helt ordinärt från ifkgoteborg.se men när man tittar närmare på vad för namn som står längst upp på sektionen "Nyförvärv" så får man en chock.


Den inmailande signaturen "Adapter" skriver: Fick just nu den här screenshoten av min polare. Vet inte om det är så att han hunnit ta bilden medan IFK visade något som inte var offentligt eller om någon hos Blåvitt suttit och förberett ett framtida drömscenario, men spännande var det att se i alla fall. Tänkte det vore nåt för Baraben.

Baraben tänker inte ta ställning till vad bilden betyder utan lämnar öppet för spekulation bland er läsare. Det kan ju betyda allt eller inget.

2006/01/19

Sveriges 10 bästa fotbollsbloggar 2006- Silly Season Edition

BLOGOSFÄREN Onsdagen den 28 September rankade Baraben "Sveriges 10 bästa fotbollsbloggar!" Sedan dess har vi försökt hålla stenkoll på fotbollsbloggarna som numer ploppar upp som svampar ur marken och rankar idag: "Sveriges 10 bästa fotbollsbloggar 2006- Silly Season Edition"! Om bloggen varit med tidigare på listan står dess förra placering inom parantes, bloggarna rankas efter följande premisser: Humorgrad, informationsrikedom, påhittighet, uppdateringsfrekvens och mängden unikt material.

10. Rosa bloggen- Degerfors och annat (NY)
Hon balanserade för att komma in, men kvoterades in som kvinnlig blogg. "Tyvärr" är hon medialt insmetad i Expressen som nyhetsreporter och bloggar därför om en hel del underligheter. Men när det väl handlar om Degerfors så är det både roligt och annorlunda. Det kvinnliga perspektivet ihopsatt med hennes bostadsort (Stockholm) ger Degerfors-fansen en underhållande läsning. Mer fotboll så kan hon nog avancera.

9. Bajenbloggen- Hammarby fotbolls officiella (NY)
Först ut av de etablerade fotbollslagen att starta en blogg där olika människor med anknytning till föreningen får komma till tals. Uppdateringsfrekvensen var bra till en början men har tyvärr avtagit en hel del i och med säsongens slut. Har helt klart potential att bli Sveriges mest intressanta fotbollsblogg, om man bara lyckas aktivera fler kring spelartruppen att bidra till bloggen...

8. Sven Liljegren Sr- Ett Malmöfans betraktelser (6:a)
Sjunker två placeringar på listan av anledningar som att han bloggar allt mer om andra ämnen än fotbollen. Antigen börjar hypen kring MFF att avta eller så är det helt enkelt inte lika lätt att blogga off season när Djurgården för tillfället bär MFFs epitet som Sveriges "Real"? Dock har han kul grejer på bloggen som intresserar en viss grupp av lite äldre fans med all sannolikhet. Kul med bloggare som vågar göra mer än berätta om sin egen dag eller sammanfatta någon kvällstidnings artikel till en notis...

7. Cidden och bollen- En Kalmar FF blogg (NY)
En ny men väldigt seriöst bloggande "röding" från Kalmar som entrat scenen. Kul att se hur bloggkulturen kring de lite mindre lagen Kalmar och Landskrona Bois växt i en ruskig fart under hösten. Här hittar man en del originella analyser som får smilbanden att sträcka på sig...

6. drillo.se- Blandade fotbollsbetraktelser (NY)
En blogg som till utseendet liknar Baraben otäckt mycket men som har en del roliga inslag varvade med andra tankar som är klart tänkvärda och ovanliga hos genomsnittssupportern. Ryktas att bloggen tidigare haft ett smärre kunskapsmässigt fotbollsgeni från Hisingen som skribent. Synd bara att man ibland sjunker till havsbotten.

5. WM- Inför VM 2006 i Tyskland (NY)
Vinterns mest intressanta nykomling som specificerat sitt bloggande till att följa allt inför VM 2006 i sommar. Fokus ligger på svenska landslaget men det finns även andra kul relaterade inslag. Verkligen bra tempo, snyggt och intressant. Klart värt ett dagligt besök för oss som ska ner till Tyskland. Frågan är, försvinner bloggen dagen efter finalen?

4. Olof Lundhs blogg- Expressens fotbollsblogg (7:a)
En av proffsbloggarna som fick skarp kritik förra gången listan uppdaterades för att han skrev med om "badäventyr" än fotboll. Dock har klar skärpning skett och Olof klättrar två placeringar med. Den lite torftiga humor han tidigare gett oss prov på har numer fått inslag av lite svart sarkasm som kan vara bra underhållande i sina bästa stunder. Fortfarande sparar Olof de bästa av sina nyheter helt och hållet till tidningen och bloggar även sällan om dem. Lite för lite snack om Leeds är dock ett klart minus...

3. kffsnack- Kalmarblogg (NY)
Snygg, snabb & smart med bra finess. Läs, ovasett vilket lag du håller på. Vinterns raket.

2. Robert Lauls fotbollsblogg- Aftonbladets superblogg (1:a)
Robert som inte bara har det exellenta nöjet att kunna blogga på arbetstid, gör det dessutom väldigt bra, kvickt, interaktivt med läsarna och roligt mellan varven. Att han som regerande listledare tappar till andraplatsen har mer att göra med den nya 1:ans bedrifter än Roberts brist på desamma.

1. Grönvita sidan upp- Supporterdriven Bajenblogg (3:a)
Några snubbar som snabbt etablerat sig i toppskiktet bland inte bara de mest lästa fotbollsbloggarna, men även bland de mest frekvent uppdaterade och med snillrik humor briljerande killarna i den svenska sportblogosfären. Tidigt ute är de med, 8 kandidater till tränarposten 2007 har redan för länge sedan utnämnts. Grattis grönvita sidan upp!



(Baraben.com har den här gången valt att inte inkludera oss själva på listan. Det ska man inte sammanblanda med någon nyvunnen ödmjukhet, utan snarare är det så att vi idag känner oss skyldiga att ge er andra en chans till topplaceringarna. Dessutom är det en delursäkt för att vi betalar aldeles för mycket skatt i Göteborg...)

Jonathan, Dennis och Wallerstedt från start...

MATCH Startelvan för IFK Göteborg i kvällens match (19:00) mot Vålerengen:

---------------Bengan----------------
Ölme----Dennis--Bjärsa----Oscar
Jonathan-Pontus-Olsson-Andres
----------George-Wallerstedt---------

UPDATE: Slutresultat
Vålerengen - IFK Göteborg 2-2 (1-0) , Seger på staffläggning (3-1)

Målskyttar:
Vålerengen- 1-0 Glenn Roberts (6), 2-1 Jan Derek Sörensen (68)
IFK Göteborg- 1-1 Samuel Wowoah (61), 2-2 Marcus Berg (87)

Straffsparksläggningen blev en uppvisning i Blåvit anfalls- och målvaktskonst där Bengan tog 3(!!!) straffar och där Ali Gerba, Wendt och George Mourad dönade in de tre målgivande straffarna för Blåvitt. Marcus Berg hann även missa sin straff innan straffsparksläggningen var avgjord.

Blåvitt får alså möta vinnaren mellan Viborg-Fredikstad i nästa träningsmatch.

Thomas Gertmo: "Mild passar perfekt som sportchef"

INTERVJU Baraben.com tog chansen att ringa upp Thomas Gertmo, tillfällig extraanställd på Kamratgården som avlastning och bollplank till nytillträdde sportchefen Håkan Mild. Gertmo har i över 20 år jobbat inom IFK Göteborg i olika sammanhang, med allt från tränarstaben till styrelsen.

Tjena Thomas, det ryktas att du och dina bröder är Öisare sedan barnsben, stämmer detta?
- Man väljer ju inte sina föräldrar så det va ju några år som yngre där som man var påverkad åt det hållet, det var väl upp till en sådär 7e eller 8e klass innan jag kom på bättre tankar än så.

Hur hamnar någon som är Öisare i barndomen senare på Kamratgården då?
- Ja du det var ju Roger Gustavsson som tog mig till föreningen 1983, då som målvaktstränare för U-truppen och sen har man blivit kvar i olika former.

Har du någon tjänst uppe på Kamratgården nu sedan Bengt Halse deklarerat att alla ska få beskrivningar av sina tjänster?
- Innan jul, i November och December gick jag ju in på heltid och hjälpte till för att stötta föreningen men numer blir det väl en 30 eller 40 procentig tjänst ungefär kan man väl
säga.


Vilka områden på Kamratgården är det du främst hjälper till med, är det att coacha Håkan eller något mer specifikt?
- Nej coacha skulle jag verkligen inte kalla det, jag försöker ju att avlasta honom och finnas till hands då när det behövs.

Hur ser planeringen och arbetet på Kamratgården ut nu i dessa tider av förändring där ny ordförande ska utses och kanske även en delvis ny styrelse kommer ta vid i Mars?
- Arbetet fortgår ju som vanligt. Det är klart att man är intresserad och lite nyfiken att se vem som kommer att bli den nya ordföranden, men egentligen så påverkas ju inte vi
direkt av det. Lena Mattsson Wall med ansvar för ekonomin, Hans Lundberg med ansvar för marknadssidan med flera är ju bekanta ansikten som sköter sina delar av verksamheten, så det rullar på inom föreningen.


Du har ju mycket erfaranhet från liknande arbete som Håkan Mild nu är ny inom, hur tycker du det har gått för honom att ta steget från planen och in i "klubbhuset"?
- Det känns som Håkan har jobbat med detta tidigare, det här arbetet faller honom faktiskt väldigt väl in. Han är ju en ledargestalt även på planen så det har gått väldigt bra att ta steget in på kansliet för honom. Han passar perfekt för det här arbetet och det har gått väldigt smidigt för honom.

Ni säger er ju att ha värvat klart för säsongen, är det så eller kommer vi att bli överraskade snart?
- Ja vi är ju nöjda med truppen i nuläget, även om det är Håkan i första hand som har koll på spelarna i truppen. Men samtidigt så är det ju en bransch där mycket kan hända och väldigt snabbt med, under en hel säsong. Så man vet aldrig, men i nuläget ser truppen väldigt komplett ut.

Vi har ju för närvarande fem forwards i truppen, kan någon av dem bli aktuell för utlån?
- Nej i dagsläget är vi nöjda med situationen och det gäller även forwardssidan.

Kommer Javier De Pedros plats att bli fylld av ett nyförvärv?
- Vi har ju redan bra konkurrens på vänstersidan med Wowoah och Vasquez så det är nog inget som blir aktuellt.

Kommer han att ersättas på annat sätt i truppen då, till exempel av en spelare från U-truppen?
- Nej ersättas blir ju fel ord eftersom han var här som en extraspelare, så vi tycker att vi har en tillräcklig trupp i dagsläget.

Det ryktas att Kevin Amuneke åter ska vara aktuell för Blåvitt i samband med att Landskrona BOIS inte lyckats sälja honom till utlandet.
- Jasså? Nej det är det första jag hör om det i alla fall. Så det är nog något som inte kommer bli aktuellt.

Sen är det ju många supportrar som undrar kring Mikael Antonsson vars kontrakt går ut i sommar, har ni inom Blåvitt hört om han vill vända hem igen?
- Ja "Anton" ser vi ju som en god vän mer eller mindre och han var ju här under julen på besök på Kamratgården. Så det är klart att vi har kontakt med honom.

Ja, Dennis (Jonsson) bjöd väl med honom på julfesten ni hade med va?
- Ja precis, det stämmer. Även om inte jag har pratat personligen med Anton om detta så tror jag inte att han har bestämt sig om sin framtid än faktiskt. Men det är klart man hoppas att sådana duktiga killar ska komma till Blåvitt. Sen kan man ju inte veta hur det blir i framtiden.

Men om Anton vänder hem till Sverige så är det Blåvitt som gäller?
- Ja jag hoppas ju det, men som sagt, man kan aldrig veta vad som händer i framtiden i den här branschen heller.

Tror ni att Kalle Svensson kan bli proffsaktuell nu när han gjort sin i media hyllade landslagsdebut?
- Ja du, hehe, det vet man ju inte. Det är ju jättekul för honom och andra killar som det går bra för så det är väl inte helt omöjligt på sikt.

Tack för svaren Thomas och ha en bra dag.
- Tack själv, ha det gött!

"Komplexundersökning"

OMRÖSTNING För att kompensera de saudiska kvinnorna (som gick miste om manlig fägring) bjuder vi idag på ett "race" mellan två st "hunkar" av helt olika slag...

Alternativ 1: Håkan Mild, Blåvitt

Alternativ 2: Stefan Batan, "REAL DJURGÅRDEN"

2006/01/18

Det ryktas i vinterstormar...

...att Mats Olssons psykattack mot Osmanovski och Selakovic efter SportExpressens sändning av Saudiarabien-Sverige var direkt framkallad av en ghb-chockkupp i sodavattnet.

...att det ryktas att ett byte mellan Bois och Blåvitt gällande Kevin Amuneke och Samuel Wowoah + stor vidareförsäljningsklausul, inte är en total omöjlighet, trots allt...

...att Sören Cratz inte bara hann med att undra "undra vad de är de sjunger om" angående läktarsången i högtalarna utan faktiskt hann med att konstatera att Syd-Arabien förtjänade att leda matchen...

...att Djurgårdens tränare Jonevret var motståndare till att satsa så stort kapital som 13-14 miljoner på "superbrassen" men att styrelsen körde över sin tränare...

...att Porthsmouth just nu på nära håll spanar in en landslagsaktuell Allsvensk back...

...att vi snart får "rond 4" i den numer beryktade skattehärvan...

...att Sportexpressens sändning inte kunde undivka det uppenbart journalistiskt integritetsgivande att både nämna Sellas "öppet mål miss" mot Dif som att förknippa honom med mutpengar under sin pittoreska sändning...

...att Glenn Hysén har en imponerande tröjsamling från sina år i den Europeiska fotbollen...

...att hans son begick det enorma misstaget att stanna i "Real Djurgården" istället för att lämna till närmaste ickesjunkande skepp...

...att Dennis Jonsson redan efter förra träningsmatchen fick veta från Arne att han skulle få spela i morgondagens match mot Vålerengen...

...att beslutet att åka upp samma dag som matchen spelas i Norge mötte en del rynkade pannor i spelartruppen samtidigt som en del andra suckade ut över den tunga träningen man just nu går igenom...

...att Kalla Faktas avslöjanden om svartfiske av Makrill gjort det omöjligt för Gais att ställa upp i en träningsturnering...

...att Mats Olssons tjackspasmer lär gå till final i dokusåpan "Lets dance" där diverse kändisar skämmer ut sig med sina icke befintliga danskunskaper...

Varför är landslaget överhuvudtaget i Saudiarabien?

Baraben återpublicerar idag den artikel från 5 December som handlar om att Sverige valde att sälja sina tjänster till Saudiarabien, en kungadömesdiktatur med djupt religiöst förtryck, på grund av den mediala debatt som nu blossat upp kring det faktum att kvinnor skulle bannlysas från landskampen i kombination med att assisterande förbundskaptenen i SRs Radiosporten fällt flera kontroversiella kommentarer om detta faktum.

Från Baraben.com den 5 December 2005:

"LANDSLAGET Den 25:e Januari spelar Svenska Fotbollslandslaget en av två viktiga uppladdningsmatcher innan Tysklands-VM. Det mest intressanta eller snarare skrämmande är att man väljer att göra detta på bortaplan i en av världens värsta diktaturstater, det militärt religiösa kungadömet Saudiarabien.

Att svenska fotbollslandslaget redan styrs som en minidiktatur inom Sveriges gränser känner de flesta till, i alla fall alla som har sett hur man hanterar medierna. Där är det ungefär lika öppet och traditionellt demokratiskt svenskt som antal spelare från Stockholm (det vill säga väldigt få om några alls).

Men att landslaget inte tar i akt det faktum att man genom att resa till Saudiarabien, för en träningsmatch i Januari, faktiskt tar politisk ställning och legitimerar deras regim, är skrämmande. En samhällsapparat där ett kraftigt religiöst betingat förtryck håller nere befolkningens fria vilja och alla slags demokratiska samhällsfunktioner lyser med sin frånvaro.

Eller är inte religiöst förtryck mot sin egen befolkning att räknas som lika allvarligt i Saudiarabien som i Iran eller Afghanistan för att Suadierna är vänskapsnation och samarbetspartner med USA? Svenska fotbollsförbundet har med all sannolikhet fått betalt en rejäl slant för att åka till Saudiarabien och spela en landskamp där.

Precis så som man i November fick betalt för att inställa sig i Seoul i Sydkorea som inhyrt landskampsmotstånd.Svensk fotboll säljer sig till högstbjudande diktatur utan att "någon" reagerar.Visst är fotbollen i Sverige underbar, Fotbollsförbundet åker som inhyrda politiska poängplockare och kramar religiösa fascister. Vad står härnäst på agendan, en hyllningsmatch på Råsunda för Pol Pot och Mussolini? "

Jag frågar mig varför inte den här debatten blossade upp på fler håll redan då, när landslaget sålde sina tjänster till högstbjudande arabnation för sitt träningsläger? Varför startades inte en debatt kring vad svenska landslaget överhuvudtaget gör på en egen turné i en diktatur? Debatten som nu blossat upp kring kvinnorna på arenan är ju en total pseudodiskussion där det självfallet finns hållbara argument på bägge sidorna av konflikten.

Men för mig är det fortfarande väldigt underligt att det politiska och mediala etablissemanget inte hade några som helst problem med att vi skulle åka till en sträng diktatur, dessutom låta samma regim betala för att vi valde deras alternativ som tidig VM-uppladdning, men nu skriker hysteriskt som följd av Roland Anderssons uttalanden?

Det luktar oppurtunism och löpsedelsmakeri lång väg. Politiker väljer att plocka billiga poäng istället för att diskutera kärnfrågan: Vad gör vi hos saudierna överhuvudtaget?

2006/01/17

Sverige- Saudiarabien; en Blåvit glädjehistoria

LANDSLAGET Karl Svensson, Stefan Selakovic och Niclas Alexandersson reste i söndags natt från Norge ner mot Saudiarabien.

I dagens match i Rijad startar Kalle Svensson och Niclas Alexandersson i den svenska elvan och VM-bloggen "WM" spekulerar i att bägge är högaktuella för den svenska VM-truppen till sommaren.

"Kalle Svensson. Han är den ende (av WM) tilltänkte "fjärde mittbacken" i Mellanösterntruppen. Med två bra landskamper och en bra allsvensk vår har han stora möjligheter att ta plats i truppen i sommar."

Från: http://wm.blogg.se



Med tanke på att de tre vanligtvis ordinarie blåvita spelarna spelar landskampsdubbel i Mellanöstern så kommer självfallet även träningsmatchen mot Vålerengen i Norge på torsdag innebära en del omkastningar i startelvan. Blåvitt åker upp till Norge på torsdagen och spelar match samma dag, detta i kombination med att man just nu är i säsongens förmodligen tyngsta träningsperiod kan innebära en hel del lite sega ben mot "Enga"?

2006/01/16

Baraben tackar ödmjukast våra läsare!

TACK TILL LÄSARNA 24 Mars 2005 föddes en blogg som kom att kallas Bara Ben på Glenn Hysén. Den första blogposten var enkel till sin utformning och nummer ett att kommentera den var signaturen "Brokken".

Sedan dess har ni, läsarna, hittat hit, 200 000 unika besök till antalet.

Tack så mycket för ert fenomenala stöd, era hundratals inskickade mail, era fantastiska bilder och kommentarer, men även den sylvassa och givande kritik som ni levererar. Ni får Baraben.com att bli vad det är, en levande mötesplats för alla fotbollsintresserade men givetvis i första hand oss med Blåvitt hjärta.

Tycker du om Baraben? Stör du dig på Baraben? Det finns ett sätt att påverka, börja blogga själv genom att anmäla ditt intresse till oss på: kontakt@baraben.com

Läsarna vill ha Johansson eller Ahdrian som ordförande!

SILLY SEASON Baraben ställde läsarna frågan: "Vem vill du se som ordförande i IFK Göteborg?" Resultatet blev som följer:

Kandidat (yrke) Antal röster- röster i procent

1. Göran Johansson (Kommunstyrelsens Ordf.) 247 röster- 32%
2. Mats Ahdrian (Frölunda Indians) 175- 23%
3.
Bengt Bengtsson (SIBA) 81 röster- 10%

4. Gunnar Larsson (Fd. IFK & RF) 69- 9%
5. PG Gyllenhammar (Företagare) 63- 8%
6. Kenneth Orrgren (Operachef) 51- 7%
7.
Leif Nilsson (Got Event & fd IFK) 30- 4%
8. Seppo Vaihela (Bandyboss) 28- 4%
9. Thomas Gertmo (Klubbdir. IFK) 17- 2%
10. Carl B Hamilton (Riksdagen) 16- 2%

De två kandidater som särkskilde sig markant mot de övriga var politikern Göran Johansson och hockeyledaren Mats Ahdrian. Göran Johansson är sedan länge en känd Blåvitt-supporter och Ahdrian stängde i veckan inte dörren för ett framtida arbete inom IFK Göteborg.

Intressant att notera är hur dessa två topkandidater, Johansson och Ahdrian, tillsammans samlade fler röster (422) än alla de andra åtta kandidaterna tillsammans (355). Totalt gav omröstningen 777 röster från er läsare.

Vi noterar...

...att Sportbladets David Tattenslapp (eller vad han nu heter) tydligen läser & inspireras av Baraben...

1 + 1 = 1891







Patrik Andersson?

Debatt: Blåvitt måste synas i medierna

DEBATT En av våra deltagare i marknadsföringsförslag till Blåvitt- tävlingen med John Alvbåges signerade handskar som pris, Peter Mattsson, ansåg att ett förslag inte var tillräckligt. Istället formulerade han följande debattartikel kring hur han upplever marknadsföringen kring IFK Göteborg.

"I dagsläget är Göteborg en stad som andas fotboll. Även om Stockholmsmedia inte anammar detta, på grund av att det säljs fler lösnummer i de stora "hemmadistrikten". Göteborg som fotbolls-stad går således miste om mycket gratis PR.
I dagsläget pratas det om Djurgårdens "skrytbygge" på cirka 50 miljoner kronor, Jonevret ska försvara guldet, AIK är tillbaka i Allsvenskan, med mera, med mera.
Det som nämns om Göteborg, och då talar jag givetvis om IFK Göteborg, är de misstänkta skattebrotten. Ingenting om att tuppen består av många lovande talanger som faktiskt redan är rutinerade spelare.
Ingenting om de heta derbyna som i år är fler än på många år och som förhoppningsvis kan locka storpublik till Ullevi.
Så gott som ingenting nämns heller om de pågående planerna för den nya arenan. Istället för att gräma oss över Stockholmslagens gratis PR i media, så måste vi i Göteborg göra någonting åt det.

Alla Göteborgslagen i den högsta serien måste hjälpas åt att bygga upp en förväntning och längtan efter att gå på fotboll. Klimatet i dagsläget är trots allt ganska ljummet, förutom för oss fantaster som lusläser varenda supportersite dagligen på internet. Genom aggressivare marknadsföring under försäsongen från IFK Göteborgs sida så kommer man mer eller mindre tvinga in de andra lagen i sina egna marknadsföringskampanjer.

Att ha http://www.ifkgoteborg.se/ som det enda mediet att nå ut till massorna med, är idag inte tillräckligt.

Givetvis är budgeten för marknadsföring begränsad, men IFK Göteborg måste synas i positiva sammanhang! Då är Göteborgs Posten ett utmärkt medium. Börja redan nu att annonsera om säsongskortens fördelar, som i år är fler än tidigare, men som tyvärr inte har gått ut till "de vanliga människorna" som vill gå på fotboll och få en helhetsupplevelse. Även den nystartade TV-kanalen i Göteborgsområdet, Kanal Lokal, kan vara ett bra sätt för IFK Göteborg att synas. Även om man inte når ut till samtliga invånare i Göteborg så kan det ändå bidra till att snacket kring IFK Göteborg kommer igång. Kanske en längre intervju med Håkan Mild och hans nya roll som sportchef, tankar om kommande säsong, funderingar kring nyförvärven med mera leder förhoppningsvis till artiklar i tidningarna och där av ett ökat intresse kring IFK Göteborg.

Vi vet ju alla att det inte krävs mycket för att GT ska skriva om IFK Göteborg, något som de tyvärr inte gör allt för ofta. TV4 kommer att/har börjat med lokala nyhetssändningar direkt efter Nyhetsmorgon på vardagar i Göteborgsregionen. Om man går den vägen tillsammans med de övriga lagen och får in sina tränare för en lättsam debatt om kommande säsong där, så når man ut till ett stort antal tittare och får förhoppningsvis igång en debatt kring Göteborgsfotbollen.

Vidare anser jag att IFK Göteborg har förbisett en stark målgrupp när det gäller marknadsföringen, nämligen studenterna. Chalmers Högskola och Göteborgs Universitet har i dagsläget 10 000-tals studenter, där ekonomin tyvärr är begränsad för de flesta. Som tur är drar Royal League igång strax efter det att terminen börjar. Då har studenten hunnit slå sig till ro över morgontidningen och ser till sin stora överraskning att studenter med giltigt Student- CSN- eller Mecenatkort får exempelvis 20% rabatt på IFK Göteborgs Royal League-matcher!
Att som student få göra något lite annorlunda som man inte är van vid och dessutom till rabatterat pris, lockar många. Man bryter vardagen lite, gör något som man vanligtvis inte gör, och som sagt, till en billigare penning. Vidare kan man införa Studentrabatter även på de allsvenska matcherna, men då kanske runt 10-15% på en viss sektion eller liknande. Detaljer kring erbjudandet kan ju diskuteras, men rabatten borde helt klart finnas där.

Så slutligen en kort sammanfattning; IFK Göteborg bör tillsammans med de övriga Göteborgsklubbarna få igång "draget" kring fotbollen. Detta genom individuell marknadsföring av de enskilda lagen, som senare mynnar ut i gemensamma kraftansträngningar inför stormatcherna. IFK Göteborg måste såväl hitta nya vägar ut i media som att bygga ut de redan befintliga vägarna. Genom att synas så visar man att man finns, och finns man så blir det automatisk samtal om laget, och det bidrar i sin tur till mer drag kring fotbollen. De nya vägarna är således TV, lokal-TV, Kanal Lokal, TV4s morgonsändning med Göteborgsanknytning. D
e gamla beprövade vägarna är Göteborgs-Posten och GT med annonser i stil med "Här är årets spelschema. Klipp ut och sätt upp på kylskåpet! Kom in med annonsen till Supporter Shoppen så får du en kylskåpsmagnet" eller nåt i den stilen. Hitta nya målgrupper!

Studenterna är många, dom gör saker gemensamt men dom har begränsad ekonomi. En eller flera kampanjer riktade mot studenter innan säsongen drar igång är att föredra. Även om man inte gör stor vinst på studenterna så är det ju faktiskt så att folk drar folk. Vi ser alla fram emot ett trevligt fotbollsår med IFK Göteborg, med mycket folk, publikfester och många sköna segrar.Väl mött på Ullevi, Nya som Gamla!

Vänliga Hälsningar,

Peter Mattsson"

2006/01/14

Mer Fotbollsfilm

FOTBOLLSFILM För en vecka sedan skrev jag om att Cinemateket skulle visa fyra fotbollsfilmer under våren. Nu vill inte Göteborg Film Festival vara sämre och har med ett par fotbollsrelaterade filmer i sitt program. Festivalen pågår under 27 januari till 6 februari och biljetterna släpptes till allmänheten idag

Vad jag har kunnat hitta när jag gått igenom årets festivalprogram är:

Först ut på festivalen av de fotbollsrelaterade filmerna är The Other Cup. En dokumentär som handlar om det argentinska laget som ställde upp i det Fotbolls-VM för hemlösa som spelades på Götaplatsen 2004. Man får följa laget från uttagning till matcherna i Göteborg. En del av biljettpriset går till de hemlösas tidning Faktum.

Den andra filmen är Groundhoppers. Det är en dokumentär som handlar om två bröder som är Brann-supportar. De försöker under sin fritid besöka så många arenor som möjligt där det spelas fotboll i de lägre divisionerna i England. Filmen visas tillsammans med en annan dokumentär, som tyvärr inte är fotbollsrelaterad.

Den tredje och sista filmen är Loving Maradona. Ytterligare en dokumentär. Denna gång en om fotbollslegenden Diego Armando Maradona. Man får följa hans väg från favelan i Buenos Aries till hans tid efter karriären. En person som inte undvikit kontroverser under sitt liv. Borde vara en intressant film.

Själv skall jag se två av filmerna under festivalen och jag hoppas att ni andra fotbollsälskare också tar tillfället i akt. Alla tre filmerna har, var för sig, tre olika visningstillfällen och det finns ännu kvar biljetter till alla föreställningar.

Drömdebut för Kungliga Djurgårdens SUPERBRASSE

ALLSVENSKAN Eftersom Baraben strävar efter att bli lika bra & objektiva som kvällstidningarna Aftonbladet & Expressen mfl publicerar vi ikväll en artikel där vi har försökt efterlikna dem så mycket som möjligt.

Den brasilianske landslagsspelaren Tiago Quirino gjorde ikväll sin debut för SVENSKA MÄSTARNA Djurgårdens IF. Stockhoms, & hela Sveriges stolthet mötte Sydkoreanska Pohang Steelers i en träningsturnering på Gran Canaria.

Den 21-årige "Adrianokopian" stod för en makalös drömdebut. Redan i den första spelminuten lyckades sambaliraren dra hela sin imponerande meritlista för den sydkoreanska backlinjen, vilket ledde till att de redan på förhand gav upp matchen.

Efter tre minuter gjorde brassestjärnan ännu en fantastisk prestation när han för första gången klarade av att placera sig rätt som nia i Guldrändernas mycket avancerade spelsystem, något som imponerade starkt på Headcoachen & General Managern Kjell Jonevret. Denna snabba acklimatisering ger en försmak av de otroliga framgångar i Champions League som är att vänta för laget från kungliga huvudstaden.

Några minuter senare gjorde superbrassen ytterligare en sagolik insats när han "såg stark ut" i en löpduell. Situationen rann ut i sanden, men då får man tänka på att stjärnspelaren bara har tränat en gång med laget & dessutom saknar matchtempo. Om man dessutom beaktar att drömförvärvet har mycket bättre meriter än tex Afonso Alves kan man enkelt dra slutsatsen att han redan är en världsartist.

Tjugo minuter in i första halvlek fick superbrassen en boll strax utanför straffområdet. Han vände behärskat upp & avlossade ett mäktigt superskott som gick mycket farligt tre meter ovanför ribban. Samtliga experter var överrens om att det garanterat blivit årets mål om brassestjärnan hade varit fulltränad, han har ju trots allt spelat i det brasilianska landslaget.

Strax efter kanonskottet fick allsvenskans nya superstjärna en ny chans efter en djurgårdshörna. Likt Maradona fick han bollen på handen, men hamnade under Pohangs målvakt. I denna chockattack skadade han tyvärr foten & tvingades av planen. Förmodligen hade steelerskeepern blivit skrämd av att Quirino har spelat tillsammans med Robiniho i landslaget, & såg därför ingen annan utväg än att sätta honom ur spel.
En normal allsvensk spelare hade säkerligen varit borta resten av säsongen efter en sådan brutal attack, men djurgårdsstjärnan kommer förmodligen att kunna träna redan i morgon rapporteras det från djurgårdsledningen.

Att superbrassen tvingades av planen så tidigt är oerhört tråkigt & en uppenbar fara för svensk fotboll. – Man hann ändå se att det är en skicklig spelare, säger Viasat-experten Michael Andersson.

Matchen slutade 1-1 efter att Djurgården kvitterat på straffspark på övertid, en fantastisk insats när man saknade Europas 10:e bästa värvning.

Frölundabasen lämnar öppet för IFK-jobb?!

SILLY SEASON En av kandidaterna till posten som ordförande eller annan ledande position inom IFK Göteborg som seglat upp som favorit i vår omröstning här på sidan är Frölundas karismatiske boss Mats Ahdrian.

Vi på Baraben tog chansen att fråga Mats Ahdrian själv två snabba frågor om hans namn i samband med Blåvitt.

Vi undrar hur du skulle ställa dig till att jobba som klubbdirektör i IFK Göteborg?

Den typen av fråga får gå den riktiga vägen via styrelsen for Göteborgs stolthet bland fotbollsklubbarna.

Vi på Baraben hade ett förslag till ledning i IFK Göteborg med Göran Johansson som ordförande, Håkan Mild som sportchef och du Mats, som klubbdirektör. Vad tycker du om det?

Jag tycker ingenting men kommer alltid vara glad om någon tycker att jag skulle passa för ett jobb.

Baraben noterar att Ahdrian undviker att svara öppet på frågan- men att han faktiskt inte heller säger blankt nej utan lämnar en öppning till att jobba i "Göteborgs stolthet bland fotbollsklubbarna" som han själv uttrycker det.

2006/01/13

Gunnar väljer Gunnar och bara Gunnar?

SILLY SEASON När den "larviga säsongen" är över på spelarsidan så är det istället full fart i de kostymklädda delarna av Kamratgården. Mats Persson och Bengt Halse ut och vem kommer in istället? Halse talade om att Mats Persson inte skulle ersättas utan att Wall/Lundberg istället skulle få lite annorlunda arbetsuppgifter och tillsammans med Håkan Mild bilda en tre person stor enhet som ska styra verksamheten på Kamratgården.

Frågan är nu bara om den styrelseordförande som IFK Göteborg får i Mars håller med om att detta är bästa lösningen eller om man anser sig i behov av att ersätta Mats Persson, varför inte inom organisationen där Thomas Gertmo redan idag tillsammans med Mild sköter Perssons gamla uppgifter. Kom ihåg att Thomas Gertmo var vice klubbdirektör bakom Thomas Wernersson med fler och ansvarig för att knyta namn som Håkan Mild och Bengt Andersson till oss i slutet av 90-talet. För att nämna några.

Gällande Gunnar Larsson, ordförande i valberedningen i IFK Göteborg- kan man fråga sig hur motiverad Gunnar är att satsa stenhårt på att övertala och hitta lämpliga kandidater till ordförandeposten om han själv är intresserad av samma post. Finns det inte en uppenbar "jäv-situation" i att samma person som ska leda jakten på ordförandekandidater faktiskt verkar intresserad av att bli ordförande för samma position?

Glöm inte att rösta på DIN kandidat till ordförande här till höger!

2006/01/12

IFK Göteborgs starka män?

SILLY SEASON Den senaste tiden har det diskuterats hur IFK Göteborg bör formera sina styrkor inom ledningen. Ett förslag på vilka som kan inneha några av posterna kan se ut så här:

Göran Johansson - Ordförande


Mats Ahdrian - Klubbdirektör


Håkan Mild - Sportchef


Leif Nilsson - Marknads- och försäljningschef