2006/01/11

Vem är rätt person att leda IFK Göteborg?

SILLY SEASON Först fick Mats Persson sparken som klubbdirektör. Nu avgår Bengt Halse som ordförande i Mars, det framgick när han under onsdagen deklarerade att han inte ställer upp för omval vid föreningens möte i Mars. Även om vi förstår argumenten till varför Halse avgår är det synd att den här skatteskandalsaffären tvingar bort någon med ett gott Blåvitt hjärta. Vi tackar Halse för sin tid som ordförande och blickar framåt, vem är nu rätt person att framöver leda IFK Göteborg tillbaka till positionen som Sveriges nummer ett?

Därför väljer vi på Baraben.com att lägga fram ett antal förslag på möjliga kandidater till ordförandeposten i IFK Göteborg. Valberedningen med före detta ordföranden och nuvarande hedersordföranden Gunnar Larsson är de som lägger fram förslagen till ordförandekandidater till IFK Göteborgs årsmöte som har beslutanderätt i frågan. IFK Göteborgs valberedning består av: Gunnar Larsson (ordförande) Peter Wiklander (ICA) och Leif Nilsson (Got Event).
Vi hoppas först och främst att Gunnar Larsson och company har anständigheten att lägga fram flera olika förslag på personer som på årsmötet får tala för sin sak till medlemmarna men sedan väljer vi även att ge ett par förslag på kandidater till ordförandeklubban:

Bengt Bengtsson- SIBA direktören som tog över familjeföretaget redan 1961 och förvandlade elbutikerna från Hisingen till ett mångmiljardföretag. Enorm rutin från företagsvärlden, starka band till staden och ryktesvis en stor Blåvittsupporter. På senare tid mest känd för att via medierna i samarbete med polisen kommunicerat med de ansvariga för kidnappningen av hans son Fabian Bengtsson (Numera VD för miljardföretaget SIBA). Han är till åren men samtidigt en kompetent och van ledare med rötterna i Göteborg.


Göran Johansson- Politikerpampen som styrt Göteborg som kommunstyrelsens ordförande i över tio år nu. En man som aldrig duckar för att sätta upp svåra mål och göra allt, bokstavligen, för att nå dem. Tidigare fackman på SKF innan han har gjort yrkespolitisk karriär inom socialdemokraterna i Göteborg och på senare år även suttit i det märktiga VU (Verkställande Utskottet) inom Socialdemokraterna. Stor Blåvittsupporter och även "bekant" med närmast varenda politiker, företagare och kändis i 031-området. Mannen som politiskt backat upp visionen om att göra Göteborg till "evenemangsstaden". Problemet i Görans fall kan vara att han mer eller mindre gett ett löfte om att sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande om Vänsterkoalitionen vinner det kommande kommunalvalet.


PG Gyllenhammar- Volvoräven som gav den Göteborgska bilindustrin ett internationellt ansikte när han som bas för biljätten snabbt växte till en av stadens mest populära företagare. Förmögen affärsman som avgick som styrelseordförande i Volvo 1990 och styrelseordförande 1993 kostar Volvo 110 miljoner kronor fram till sin 76-årsdag i fallskärm. Rutinerad från företagsarbete, styrelsearbete och har ett brett Europeiskt kontaktnät. Dock möjligtvis föga intresserad av arbete inom idrotten och inte motiverad till uppgiften?


Gunnar Larsson- Hedersordföranden i IFK Göteborg och tidigare kommunstyrelsens ordförande, boss i IFK Göteborg och senare i RF. Möjligt att han tvingas kandidera på en ettårig basis för att bereda väg för en noggrannare rekryteringsprocess inför nästa års årsmöte? Larsson själv inser nog att man inte kan fiska efter framtida lösningar i sin egen historia, hur framgångsrik den än må vara. Tillfällig lösning tills han övertalar vännen Göran Johansson att ställa upp?


Carl B Hamilton- Folkpartistisk (riksdagsledamot) nationalekonom som är född i Göteborg, doktorerade i London och tidigare professor vid Stockholms Universitet. I riksdagen är han för närvarande ledamot av arbetsmarknadsutskottet, suppleant i närings- och skatteutskotten, samt vice ordförande i EU-nämnden. Politiskt rutinerade med enorm ekonomisk kunskapsbank. Kanske saknar den mediala träning och utåtriktade profilen dock?



Har du egna förslag eller tankar om det kommande ordförandevalet?
Lägg din åsikt i kommentarsfältet!

60 kommentarer:

  1. Göran Johansson hade varit grym. Oavsett vad man har för politisk åskådning så får man säga att han är en oerhörd viljemänniska som hade kunnat göra mycket för Blåvitt. Men det går dick inte att kombinera rollen som ordförande i kommunfullmäktige med ordförande i IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  2. Carl B Hamilton?? Eh...överraskande val får man väl ändå säga...

    PG Gyllenhammar faller på att han är Öisare...

    SvaraRadera
  3. Bengt Bengtsson skulle vara intressant med tanke på SIBA-miljarderna.

    Tänk er själva en SIBA-arena med plats för 25000 änglar.

    SvaraRadera
  4. Jag skiter i stålarna. Med Göran Johansson hade vi kunnat köra över alla motståndare - rika som fattiga.

    SvaraRadera
  5. SIBA är inte ens sponsor till blåvitt... är det då troligt att Bengt är anhängare till oss?

    Någon borde i alla fall ragga upp SIBA som sponsor.

    SvaraRadera
  6. Who tha 4uck is Kenneth Orrgren? ;-)

    SvaraRadera
  7. PG var ett tag ordförande i ridsportförbundet men de allmänna meningen där var att han inte lyckades uttnytja sina kontakter på det sätt som folk hoppades på.

    SvaraRadera
  8. GÖRAN JOHANSSON

    SvaraRadera
  9. Sven-Olof Bodenfors då? Hur är det med honom, är han pro-Blåvitt? I så fall vore ju han grym...

    SvaraRadera
  10. Men loket då? Han är ju både riksbög och blåvit?

    SvaraRadera
  11. jag säger Bill gates. Tänk er han som våran ordförande och vilka pengar sen. Då hade inte ens Chelsea kunnat stoppa oss=)

    SvaraRadera
  12. Varför inte välja in Refat El Sayed? Då jäklar skulle det blir fart på kamratgården! :-)

    SvaraRadera
  13. moh/ Nu är det väl i och för sig inte värderingarna som varit huvudkritiken mot Halse utan snarare oförmågan att agera. Faktum är ju att han lämnat allt ansvar till Mats Persson och lutat sig tillbaka.

    Kurt Eliasson var ju kraftigt kritiserad som boss i Blåvitt, men det var ju han som rensade upp Blåvitt ekonomiskt, han som vände den läckande skutan som förlorade 20 miljoner om året till att gå plus minus noll. Kurt Eliasson är likt Göran Johansson sosse, men en helt annan personlighet, mkt ödmjukare och snällare.

    Jag tror vi behöver de sociala värderingarna, speciellt i dessa dagar av skattebrott etc men att vi i kombination med dessa värderingar behöver en personlighet som GJ som är beredd att satsa allt för att vinna.

    När man hör namn som Seppo V (bandyförbundets ordförande) mfl diskuteras så är det förvisso folk med rutin från sporten, men samtidigt är det folk som inte har den drivkraft och ambition som tex PG/GJ har.

    Jag är politisk motståndare till Göran Johansson, men samtidigt skulle jag mer än gärna se honom ett par år som ordförande i Blåvitt.

    SvaraRadera
  14. Orrgren= Operachef som driver operan med brakförlust år efter år och måste sitta hos göran johansson och böna om mer pengar att fylla hålen med.

    Holtback= Riktig gris som varit inblandad i flera skandaler och skumraskaffärer på 80/90-talen när han va chef för SEB här i GBG

    SvaraRadera
  15. Tycker det är mycket viktigt att det den här gången inte bara blir en fråga om en kandidat som person, utan att det verkligen finns en plattform att ta ställning till. Ordförandens vision för IFK Göteborg och helst ett utkast till en plan för hur man ska nå dit. I detta skede måste det framförallt gälla hur verksamheten utanför fotbollsplanen ska se ut.
    (Detta är förstås ingen ny idé utan i linje med Mattias Göranssons krönika).

    SvaraRadera
  16. Tuffe Göran J är rätt man för jobbet.

    SvaraRadera
  17. Jag lägger min röst på Hans Majestät konungen.

    Såg på kalla fakta häromdagen att han är ju grym på att skatteplanera samt att han kan inte dömmas för något brott..

    snacka om tillgång för IFK..

    //Knoddas

    SvaraRadera
  18. Vill ha en tuffing med framtidsvisioner som ändå är verklighetsförankrad och med blåvitt hjärta.

    SvaraRadera
  19. hepp/ Valberedning ska ju erbjuda kandidater till medlemmarna, i alla stora fotbollsklubbar i Europa som är medlemsstyrda så är det ju i princip "presidentval" där kandidaterna får plädera och slåss om rösterna. I ankdammen sverige säger Gunnar Larsson: "han ska vi ha" och ingen opponerar sig.

    Det är inte demokrati, det är "ministerstryre".

    SvaraRadera
  20. Det är väl ingen nyhet att Gunnar fortfarande beslutar i Blåvitt. Sorgligt men sant, folk som styr i kulisserna är aldrig bra för en organisation.

    SvaraRadera
  21. Göran Johansson for president!

    SvaraRadera
  22. Göran Johansson´är ett spännande namn i en konkurrensutsatt position som Blåvitt är i. Han skulle riva avtalet med DIF och tvinga fram varenda sponsor i stan för fan...

    Jag är motsatt politiskt än Göran J men har oerhörd respekt för honom och hur han förvandlat Göteborg till Nordens ledande evenemangsstad. För utan hans vilja att genomföra projekt efter projekt skulle Got Event mfl inte vara värda mer än dasspapper.

    SvaraRadera
  23. Vem som helst förutom Bengt Bengtsson. Då syftar jag inte på det faktum att gubben stod stod och grät ut i Tv på värsta Ricki Lake manér. Kidnapparna måste ha rodnat av skam över detta sockersöta framträdande.
    Nej faktum är att jag har flera vänner som menar att Bengt Bengtsson är en vidrig överklasschef som hånflinar åt sina "medarbetare".

    Har även obekräftade källor (vi kan kalla det ett starkt rykte så man inte åker dit för något förtal) på att det var något skumt med kidnappningen och att Bengt Bengtsson senaste åren har skatteplanerat på ett sätt där man befinner sig i gränslandet för vad som är tillåtet - knappast något man vill ska rullas upp om några år...
    Detta sammantaget innebär att jag anser att Bengt ska fortsätta med att kränga el-produkter och att ordförandeskapet går till en person med hjärta, passion och ett fotbollskunande.
    P.S Känner en av Bengts grannar, han påstår att Bengt är Öisare...
    "anonymous" menade att han är intressant med tanke på SIBA-miljarderna - Visst han ger säkert bort lite pengar till en idrottklubb av ren välvilja...
    Samma person menade att "tänk er en SIBA arena" - UNDERBART! vi kan döpa arenan till SIBA ungefär som "cloetta center" eller "Löfbergs Lila Arena" Mycket bra idé...(är du vrickad?).

    SvaraRadera
  24. Valberedningar skall i normalfallet ta fram ett förslag till respektive "ledig" position i styrelsen. De har till uppgift att mönstra en styrelse med rätt kompetens och rätt personligheter. Detta för att det inte skall bli styrelse bestående av bara Göran J typer. Den typen av styrelse tror jag inte hade blivit särskilt framgångsrik.
    Själv tycker jag att GJ är ett mkt bra förslag som ny ordförande.
    Men hur många fler i dagens styrelse motsäger sig omval?
    /Ljungan

    SvaraRadera
  25. Jag får nog hålla med Bond. Göran Johansson är DRÖMMEN!

    SvaraRadera
  26. En ordförande skall ju inte väljas med tanke på dennes peronlige förmögenhet. Det är ju inte direkt så att Abramovich sitter som ordförande i Chelsea.

    Jag anser att en ordförande skall ha en drivkraft att genomföra medlemmarnas vilja, vara en stark ledare, ha ett intresse för IFK Göteborg och även ha lite goda kontakter.

    Kort och gott: Göran Johansson.

    Det tråkiga är ju att han gärna vill avvakta höstens val för att se om (S) får majoritet, då han verkar vara beredd att köra ett par år till med partiet. Detta skulle självklart göra det tidsmässigt otillräckligt för honom att samtidigt leda IFK.

    Kanske är det bästa då om vi röstar fram Gunnar på en ettårsperiod i mars, sen röstar vi blått i september, för att sedan rösta fram Göran till ordförande i mars 2007!

    SvaraRadera
  27. frankie/ Det är inte korrekt att anklaga Larsson för ministerstyre. Han har inte skrivit regleringarna för svenska valberedningar. Självfallet är det så att valberedningen har till uppgift att plocka fram en person som är villig att vara ordförande. Sedan får medlemmarna säga sitt. Om Larsson skulle komma med flera namn på årsmötet skulle han inte följa sitt uppdrag.
    De internationella klubbarna du hänvisar till. Är det Chelsea månne?

    SvaraRadera
  28. Hepp/ Titta på Barcelona, världens största medlemsförening som varje gång har val med flera olika kandidater som lägger fram sina programförklaringar...

    SvaraRadera
  29. Angående kandidater som media spekulerar i:

    Seppo V är väl SEB:are och dom slutade sponsra oss och började sponsra Häcken istället.

    Holtback lär vara öisare.

    SvaraRadera
  30. anonymous: Det känns lite märkligt att du känner flera personer som känner till Bengt Bengtssons ledarskap, någon som säger sig veta att han skattefuskat samt att du känner hans granne som säger att han är öisare. Du måste ha ett rejält kontaktnät?

    SvaraRadera
  31. Jag har hört att Göran Johansson håller på blåvitt!!!

    //Thomas

    SvaraRadera
  32. Det knepiga med Göran Johansson är naturligtvis inte hans politiska åsikter. De bryr jag mig inte om. Dock är hans partifärg samma som Örgrytes tröjor och det tycker jag är mycket oroväckande. Risken är att han missförstår sitt uppdrag och låter IFK spela i Röd-vitrandigt. Buhäääää. PG vet jag inte riktigt. Han misslyckades ju med Volvo, så han kan säkert sopa till det med IFK med. Kontaktnät i all ära, det finns nog bättre snubbar då. Vad heter han på Latour? Nja, jag tycker magkänslan säger Orren och hjärnan säger Sampo Koskinen.

    Sen brukar väl en valberedning i och för sig plocka fram just ett namn, men det hindrar ju inte att det finns flera kandidater när man väljer.

    SvaraRadera
  33. Mats Ahdrian som någon skrev hade nog kunnat få fart på det hela. Påkeylaget här i stan vände han ju från miljonskuld till miljonvinst. Sen hur stor förtjänst just Ahdrian har i det vet man ej. Intressant förslag helt klart.

    Göran Johansson är det bästa förslaget hittills iaf.

    Borde finnas någon halvrik (man får trots allt inte betalt för att vara i styrelsen) i Göteborg med Blåvitthjärta. Skulle vara bra med någon som har ett medelstort företag här i stan och är i åldern 40-55 och hungrig som fan. Någon som vågar förändra och ha åsikter...

    SvaraRadera
  34. Vart är "alla" kvinnliga kanidater slår det mig när man kollar altenativen, Någon stackars brud borde man kunna skaka fram?
    Vart e jämnstäldheten här va?

    Ett par alternativ...

    Cristina Stenbeck (RIK)

    Athina Onassis (ÄNNU RIKARE)

    Unga fräscha kvinnor som behöver göra sig av med lite kapital kanske...

    SvaraRadera
  35. anonymous

    Håller med dig till fullo. Göran Johansson ser jag som förstavalet, tätt tätt följt av Mats Ahdrian (kanske är sugen på en utmaning?).

    Hade varit underbart

    SvaraRadera
  36. BIG Bosse

    Paris Hilton..

    SvaraRadera
  37. Bosse Ringholm. Kan både pengar och fotboll. Har rätt bakgrund.

    SvaraRadera
  38. Fan vad underbart om Göran Johansson blir ny ordförande. Då kommer han att tvinga alla göteborgare att hålla på blåvitt, annars använder han sina politiska kontakter och chockhöjer skatten med 320% för alla icke blåvita.

    SvaraRadera
  39. Bengt Bengtsson! Med hans pengar skulle vi kunna utaman om en Champions League titel =)

    SvaraRadera
  40. Gunnar Larsson vore inte helt fel att få tillbaka! Javier De Pedro har brytit sitt kontrakt ju tråkigt

    SvaraRadera
  41. Göran Johansson, shit. Någon goare och mer langosätande person finns nog inte. Passar utmärkt.

    PG är väl gaisare?

    SvaraRadera
  42. polman/ Langosätande hahaha. Ja han är ju lite Langos hela han, utan honom hade ju garanterat Kalaset varit nedlagt och vi hade aldrig profilerat staden som evenemangsmeckat nummer ett...

    Som jag ser det seglar nu två favoriter fram bland våra läsare:
    -Göran Johansson, Kommunstyrelsens ordförande &
    -Mats Ahdrian, Frölunda hockeys bas.

    Personligen är jag starkt emot Orrgren pga att han de senaste åren drivit en kraftigt förlustgivande verksamhet och inte på något sätt fått den att peka mot motsatt håll. Vi behöver inte bekväma pensionärer, vi behöver visionärer.

    SvaraRadera
  43. Enligt min farmors kusins hunds kompis husses brorsas kompis pappa ska tydligen Ingvar Kamprad vara Blåvittsupporter!

    SvaraRadera
  44. Synd med de Pedro. Han kanske kan bli ordförande nu?

    SvaraRadera
  45. SIBA-Bengt - Ja tack.

    SvaraRadera
  46. Göran Johansson hade ju vart kanon att få som ordförande, Blåvit, van vid att få som han vill, och med mycket vilja.

    Il Professore,
    Säga att PG misslyckades med Volvo är väl att ta i, han gjorde väl en hel del mer för dom än misslyckandet med Renault...

    SvaraRadera
  47. Tror inte ett smack på Göran Johansson. Skulle för övrigt inte vilja ha honom eftersom han är alldeles för starkt förknippad som ledare för socialdemokraterna. Dessutom har han ju lovat att vara kvar vid en eventuell valseger.

    SvaraRadera
  48. Jag vill ha någon som klart och tydligt säger vad han vill med sitt arbete i klubben - och att om han inte har nått dit inom en viss tidsperiod avgår för att bereda plats åt annan.

    SvaraRadera
  49. drömmen är givetvis en judisk mångmiljonär, helst miljardär. gyllenhammar är gammal och inte så fotbollsintreserad.
    Går inte det förstnämda så iallafall ngn som har "kontakter" i näringslivet, eler åtminstone inte skrämmer bort dessa.
    Christoffersson är väl förankrad i den göteborgska myllan, och har varit med länge i klubben. han blir det förresten.

    SvaraRadera
  50. Andreas#1: Vafan spelar hans politiska parti för roll? Eller i alla fall hans dragning till vissa.

    Han är en oerhört stor och respekterad och framförallt folkkär ledare som har ett kontaktnät och en viljestyrka utöver det vanliga.

    Han har dessutom "grön" på possitionen, så nytänkandet kommer absolut ännu mer in i bilden. Vi måste våga försöka med något nytt namn!

    Om han nu vill orkar och kan vilket jag betvivlar så är han åtminstonde välkomnad med öpnna armar av mig! Göran FTW

    SvaraRadera
  51. göran johansson, en man med en stark vilja och kontakter

    SvaraRadera
  52. Givetvis bör det vara så att medlemmarna får ett antal kandidater att rösta på som var och presenterar vad han/hon har för vision.
    Det kanske är så att det är valberedningens uppgift att nominera en kandidat men isåfall är det hög tid att ändra på det.

    SvaraRadera
  53. Johannes: Tror det kommer bli en fantastisk fokus på "sosseklubb" och allt med det. Att GJ är en stark man inom kommunen innebär inte automatiskt att han är bra på att driva en "affärsrörelse" som en modern fotbollsklubb är. Men som sagt tror jag hela grejen är ointressant eftersom jag inte tror att det är en chans att han blir ordförande.

    SvaraRadera
  54. anderas1/ Ja det är väl innihelvete mycket bättre att kallas "sosseförening än att både vara och kallas moderatskattefifflare?

    SvaraRadera
  55. Tänk er:

    Göran Johansson- Ordförande
    Mats Ahdrian- Klubbdirektör
    Håkan Mild- Sportchef
    Thomas Gertmo- Verksamhetschef

    Vi skulle äga svensk fotboll.

    SvaraRadera
  56. PG Gyllenhammar!! Ni måste skämta. Snacka om kulturkrock. PG skulle inte överleva årsmötet han tillsatts på. GJ skulle jag dock gärna vilja ha på min sida. I övrigt. Nej nej och åter nej.

    SvaraRadera
  57. Tycker faktiskt att Göran Johansson skulle passa jävligt bra. Grym vilja och jävligt bra på att få saker gjorda.I politiken är jag till vänster om honom. Men Göran J är respekt och en alldeles utmärkt kandidat som ordförande i Blåvitt.

    SvaraRadera
  58. Moh/ Men det roliga är ju att de som försatt oss i detta kaos var inte några sossar.

    Bengt Halse- Folkpartist
    Mats Persson- Moderat
    Jan Plånbok- Moderat (?)

    Så hur man i detta läge kan säga att en "sossestämpel" vore dålig för profileringen av föreningen förstår jag inte alls.

    Gunnar L och Roger G är ju röda, men och? De har ju fan lett oss till de största framgångarna i svensk fotbolls historia!

    SvaraRadera
  59. Lars-Åke Lagrell lär hålla på IFK. Och han är både rik och sossig.

    Kapten: Jag rekommenderar boken Exit PG. Visst gjorde PG en del gott för Volvo på 70-talet, men därefter var han mest tärande för det företaget. Han hade samma storhetsvansinne som alla andra i sådana maktpositioner; Percy, Göran P m fl.

    SvaraRadera
  60. Ingvar Oldsberg skulle göra föreningen till ett ångande lokomotiv på spår mot stora titlar!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.