2006/01/30

Analys av inkast

FOTBOLLSVETENSKAP Vid något tillfälle förra säsongen så påtalade lagledningen att det behövdes arbetas lite på hur inkast skulle genomföras. Som det var nu så förlorades alldeles för många inkast. Jag vill då dra mitt strå till stacken genom att framföra vad folk som säger sig hålla på med vetenskap har kommit fram till om inkast.
Rätt hanterad under försäsongen så får vi kanske se att inkastsituationer utnyttjas bättre när Allsvenskan drar igång.

I kommande volym av Sports Biomechanics publicerar forskare från University of Brunel i Storbritannien vad de kommit fram när de studerat inkast i detalj. Nu har de inte studerat mer komplexa händelser kring inkasten, som hur spelare rör sig etc, utan bara tittat på hur långt bollen kastas. Givetvis får man då ett beroende på vilken kraft och vilken vinkel som man kastar med, men slutsatsen blir kanske lite annan än vad man till att börja med trott.
Man studerade speciella videoupptagnigar där spelare fick kasta bollen med olika vinklar mellan 10 och 60 grader. Videobilderna analyserades med hjälp av biomekanisk mjukvara och man kom fram till att den optimala vinkeln är 30 grader. Detta skiljer sig en del från vad man annars får lära sig på fysiklektionerna, i alla fall de som lyckas hålla sig vakna. Där får man alltid lära sig att för att maximera kastparabelns längd så skall man ha en utgångsvinkel på 45 grader.
Vidare så kommer de fram till att man kan nå ytterligare lite längre med sitt inkast om man kastar med ännu lite lägre vinkel samt kastar bollen med underskruv.

I framtiden skall forskarna även studera vinklarna för att skjuta bollen. Kanske har Ölme ett samtal att vänta. I alla fall om de skall studera tjongbollar.

Notisen baserad på artikel från physicsweb.org.

18 kommentarer:

  1. Där får man alltid lära sig att för att maximera kastparabelns längd så skall man ha en utgångsvinkel på 45 grader.

    Säger du Brockman. Hehe, vafan ska det betyda? Detta får du allt ta på lekmannaspråk för en novis som mig.

    Sen undrar jag om det är möjligt att lära ut att kasta i 30 graders vinkel i träningssituation. Hur förslår du att man genomför dettA?

    SvaraRadera
  2. Kwedi alltså... Nån mer än jag som kommer ihåg han?

    SvaraRadera
  3. Erling/ Ja inte var det mkt han fick lira men när han bytte ut Dennis någon match på Nya Ullevi drog han ett sjukt inkast.

    Sen att han var ganska medioker övrigt är en annan 5a.

    SvaraRadera
  4. Arne som verkar ju ha en viss fabläs för löpband och dylikt, kanske han kan vaska loss en "inkast-maskin".

    Tänkte nåt i stil med den maskinen Stig-Helmer använder för att lära sig svinga i "Den Ofrivilliga golfaren" fast då, något modifierad så att den passar ändamålet som det diskuteras om.

    SvaraRadera
  5. Att träna med en medicinboll ger resultat. Det gjorde vi när jag var som mest aktiv i min fotbollskarriär och man märkte en markant skillnad på inkasten, en riktig skjuss fick bollen efter ett par träningar med en sådan boll. Hälsa d t Mys-Arne!

    SvaraRadera
  6. Jag fick för mig att Kwedi kastade med ganska hög vinkel, fast jag KAN ju ha fel... ;-)

    SvaraRadera
  7. stellham/ Du och dina smileys, man blir så trött att man spyyyyyyyyyr.

    anonym/ Uppfinn du den inkastmaskinen och pitcha idén för Arne, tror det kan bli succé!

    SvaraRadera
  8. frankie: kastparabeln är den bana som ett objekt, t ex en fotboll, får när man kastar den. Längden på denna blir det avstånd från där du kastar till där bolluslingen landar.

    SvaraRadera
  9. Frankie;

    & allt bara för att reta dig... ;-) *ellos* :-D

    SvaraRadera
  10. Det viktigaste för att få iväg ett bra inkast är starka magmuskler och spänst i kroppen.

    Självklart är vinkeln på armen en förutsättning, men kraften kommer inte från axlar främst utan från "maggen".

    SvaraRadera
  11. kent brockman/ Hehe you make science fun!

    stellham/ du ska nu officiellt byta namn till spamham. haha.

    anonym/ så om man har en gigantisk kagge borde man ju dra bollen sådär 150 meter?

    SvaraRadera
  12. Om man vill kasta så långt som möjligt så är säkert trettio grader optimalt. Men då träffar man en motståndare mitt i pannan. Ibland tycks det mig bättre att kasta lite kortare och låta bollen droppa ner bakom honom. Jag är heller inte direkt tropisk av mig så för mig låter trettio grader lite väl varmt. Kanske kan man spela matcherna iklädd Hawaiskjorta.

    SvaraRadera
  13. Tanken att spela fotboll i 30 grader just nu är rätt lockande, om inte annat.

    SvaraRadera
  14. frankie:

    När man var på träningarna med Kwedi så gick det sus genom publiken varje gång han kastade inkast. Det var ett så kallat "magic moment"!

    SvaraRadera
  15. Kwedi bytte av Dennis i matchen mot Mff förra året, då tog han ju nästan alla inkast den korta tid han fick spela...
    Men Brockman är det inte så att man kastar längre med en hand också?

    SvaraRadera
  16. Om man tror att 45 grader är optimalt har man uppenbarligen själv aldrig kastat ett inkast. Det är uppenbart att bollen, pga tyngdlagen vill nedåt, redan innan man kastat iväg den. För att få lyftkraft på bollen behöver man sätta rotation på den (skruva den). Så den som på fysiklektionerna fått denna information har nog haft en dålig lärare.

    Vidare håller jag med om att Kwedis inkast var mestadels höga. Han kändes inte heller helt landslagsaktuell i övrigt (för något landslag).

    SvaraRadera
  17. Il Professore:
    Kastparabeln stämmer i idealfallet. Bara att ett inkast inte är ett idealfall. Kan tänka mig att kastvinkeln för ett inkast påverkar kraften i kastet och på så sätt ger ett annat än väntat utfall.

    SvaraRadera
  18. Vem fan var Nisse Hult, förlåt jag menar Kwedi?




























    .

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.