2006/01/02

A trip down memory lane...

NOSTALGI Bilden till höger är en från matchen mellan Landskrona Bois och Blåvitt 1980.

Detta är 2 år före vårt första UEFA-cupguld och 22 år innan vi balanserar på att rasa ur Allsvenskan i en streckdramatik värd Filmfestivalens finaste skräckpris. Noteras skall IFK:s bortaställ med helröda tröjor och vit-blåa inslag. En tröja som fick en nyrenässans som bortatröja på 1990-talet och som har en stolt tradition inom föreningen.

Härnäst en bild som egentligen inte behöver presentation. Det är sinnesbilden av uttrycket "en bild säger mer än tusen ord". Det är att stå längst upp på sandhögen efter flera timmars lekande av herre på täppan. Det är svensk fotbollshistorias största ögonblick och verkligen en nostaligtripp modell tyngre.

Efter det letade vi fram en sådan bild som beskriver just ett ögonblick på ett väldigt bra sätt. Det var när det stog 2-0 mot FC Barcelona i semifinalen av Europacupen (det som idag kallas Champions League) och Torbjörn Nilsson tog bollen, såg upp och ryckte ifrån sina motståndare. Snart hade matchställningen ändrats till 3-0 och ingen trodde att vi kunde förlora den här semifinalduetten mot det spanska storlaget. Tyvärr minns vi även hur en svidande tremålsförlust tätt följd av en straffläggningskatastrof skickade ut oss ur turneringen. Men match ett minns vi med stora leenden på läpparna. Trots att gräset på Ullevi långt innan värmeslingorna kom på 1990-talet kunde ha minst sagt varierande kvalitet...

Den sista bilden är en från vår andra UEFA-cupseger. Det är Stefan Pettersson som omfamnas lite restriktivt av Glenn Hysén och Mats Ola Carlsson efter hans förlösande ledningsmål mot Dundee United. Stefan "Steff" Pettersson visade vägen för 1987 års cupmästare med sitt ledningmål strax innan bilden togs. Notera den fortfarande ganska lilla ICA-loggan som pryder den Blåvita tröjans bröst både till vardags och i Europaspel i slutet av 1980-talet. Även kanske de vackraste Adidas-tröjor som Blåvitt spelat i? Glenn och Steff hamnade sedermera i storlagen Ajax och Liverpool som resultat av sitt bländande spel i Blåvitts Europaframgång.

14 kommentarer:

  1. Underbar reklam för Pingstkyrkan på 1a bilden...

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra kvalité för att ha varit 26 år sedan. Riktigt skön bild för övrigt. Hade varit riktigt skog att få se lite fler äldre bilder från både planen och läktarn.

    SvaraRadera
  3. 3 stormatcher, är det någon som har dessa filmer på band?

    SvaraRadera
  4. haha "jesus ger trygghet" tycker jag mig kunna skymta i bakgrunden. Fina bilder det här..

    SvaraRadera
  5. Finns det någonstans man kan få tag på matchen då Blåvitt vann 82.

    Vill se den.

    SvaraRadera
  6. yes, jag har finalen mellan IFK-HSV -82 digitalt på datorn. skall bara fundera på hur jag leverera den till er...

    SvaraRadera
  7. Personligen har jag Barcamatchen 86 både på DVD och VHS om nån är intresserad...

    SvaraRadera
  8. de som har får gärna shara på änglahubben!

    SvaraRadera
  9. sköna klassiska bilder...

    SvaraRadera
  10. Andra klassiska tröjor är ju Den rödvit-randiga och den orangea ;)

    SvaraRadera
  11. erikbe/ Ja den oreganga är fan underbar, den kom igen från 1970 talet...

    SvaraRadera
  12. Underbara bilder allihop

    SvaraRadera
  13. Fantastiska minnen..glömmer aldrig när man fick mammas tillåtesle att sitta uppe lite "längre" för att höra det spännande slutet av Inter-IFK på radion i kvarten av UEFA-cupen, va de 86 eller 87 tro.

    SvaraRadera
  14. Är absolut intresserad!

    Ska leta efter bilder )har dem någonstans) från den svinkalla matchen mot Arsenal -80...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.