2006/01/06

Lanseringen närmar sig: Supporterfonden 2006!

INFÖR SUPPORTERFONDEN Sedan jag under sommaren 2005 lanserade tanken med Supporterfonden 2006 har vi fått många förslag på lösningar och otroligt intresse från supportrar att delta i detta ekonomiska stödprojekt för IFK Göteborg.

Grundtanken- som var och är att supportrar genom små ekonomiska stöd, från ett par tjugor till ett par tusenlappar, gemensamt kan organisera en pott för att stödja en värvning av en spelare, helt eller delvis för "moderföreningen" IFK Göteborg (även om Supporterfonden inte är någon sektion eller del av IFK Göteborg).

Men vad har hänt sen?

Sedan vi kläckte tanken om Supporterfonden så hamnade vi tyvärr i den mediala skottlinjen som förening där gåvor och skatter var ammunition mot IFK, detta är en delförklaring till varför vi avvaktat lite med att dra igång projektet. Dels för att inte förknippas medialt med den negativa rubrikstorm som pågick under hösten 2005 och dels för att vissa eventuella givare kunde avskräckts att investera i en verksamhet som ständigt förknippades med polisiär verksamhet. Men nu är stunden här att vi supportrar ställer upp bakom Blåvitt, inte i den traditionella läktarmässiga meningen utan med hjälp av var mans numer beryktade "plånbok".

Baraben.com har bildat en medlemsförening i vanlig föreningsordning för att kunna demokratisera vår verksamhet optimalt. Första steget med detta har varit att planlägga vad Supporterfonden ska göra och hur vi ska genomföra detta. Supporterfonden har därefter delats in i två sektioner:

- Supporterfonden Ängel (för privatpersoner)- Detta är en traditionell insamling av små medel från stora mängder av supportrar. "Supporterfonden sätter därför upp målet att vi ska tiodubbla Öis insamling under 2006. Målet är att samla in minst 2 112 280 (Två miljoner etthundratolvtusen tvåhundraåttio kronor) under nästa år." Förhoppningen är att vi ska nå 5 miljoner kronor.

"Supporterfonden Ängel" lanserar som tidigare utsatt i början av 2006, runt månadsskiftet Januari/Februari så att alla de plånböcker och bankkonton som lidit hårt av julen och helgernas utgifter får en liten lucka att återhämta sig själv. Här kommer vi acceptera alla gåvor, månadsinsättningar på små summor, autogiro och även större enskilda bidrag.

Vill man skänka pengar till "Ängel" gör man det till Supporterfondens konto (vars nummer blir offentligt i samband med lanseringen av projektet) och gör det i storleksordningen av 10 kronor till 10 000 kronor per år. Vi förutspår att den vanligaste betalningsmetoden blir att de supportrar som vill vara med och skänka pengar till fonden gör detta via mindre summor varje månad, förhoppningsvis via autogiro.

"Ängel" är ett projekt för oss Blåvita som vill tillsammans med ett par tusen andra hängivna änglar vara med och enligt devisen "alla bäckar små" stärka IFK Göteborg som förening genom att lagom till vintern 2007 kunna skänka 2 eller förhoppningsvis 5 miljoner till IFK Göteborg. Vi förväntar oss ingen avkastning till oss som individer, annat än att vi stärker Blåvitt, men dock lämnar vi öppen diskussionen kring att gemensamt med IFK Göteborg i framtiden kunna utveckla ett avtal som innebär att eventuell vidareförsäljning av spelare som supportrarna investerat i kan ge avkastning tillbaka till fonden- och på så vis göra fonden till ett återkommande stödinslag där supportrar kan stärka IFK Göteborg ekonomiskt.

Har du en åsikt, tanke eller vill hjälpa till? Hör av dig till: kontakt@baraben.com


- Supporterfonden Gigant (för företag, grupperingar av privatpersoner och enskilda extra generösa individer) Supporterfonden 2006 insåg snabbt att det fanns ett oväntat stort intresse för enskilda företagare och mer förmögna personer att gå in med större summor av pengar, om de kunde få någon typ av avtal om avkastning för pengarna. Därför har vi tillsatt en arbetsgrupp som börjat titta över vilka former man kan organisera detta på. Vi behöver dock fler personer inom näringslivet, småföretagare som högre "uppsatta" supportrar som vill ge sin syn och input på den här delen av Supporterfonden.

"Supporterfonden Gigant" är ett projekt som förhoppningsvis kan lanseras till sommaren/hösten 2006 där ett mindre antal företag och privatpersoner gemensamt formerar en idé om hur man med större summor kan stödja IFK Göteborgs verksamhet. Tanken är att formera en slags arbetsgrupp först som känner av intresset i staden och bland supportrarna för att stödja föreningen i regionen om 25 000- 1 000 000 kronor, eller mer. Om tillräckligt intresse finns och en gemensam idé om investeringsmöjlighet finns kommer denna att presenteras officiellt för IFK Göteborg.

Dock behövs fler åsikter, tankar och involverade i "Supporterfonden Gigant" innan dess verkliga strukturer kan visa sig. Känner du att du vill delta aktivt eller kanske stödja med lite idéer, tankar eller information? Hör av dig till Supporterfonden på: supporterfonden@baraben.com

Supporterfonden 2006- Tillsammans står vi starka, på IFK Göteborgs sida- i alla väder.

22 kommentarer:

  1. Ett otroligt gott initiativ som jag tror kommer bli en succé!
    Bra jobbat Frankie och alla andra på Bara Ben och lycka till med Supporterfonden!

    SvaraRadera
  2. länge har man väntat på detta. när kommer kontonumret?

    SvaraRadera
  3. Ett par frågor: Har ni pratat med IFK:s ledning och i så fall, vilka är deras synpunkter på supporterfonden? Är det Håkan eller bidragsgivarna som bestämmer vilken/vilka spelare som ska värvas?

    SvaraRadera
  4. underbart, jag har redan räknat med att 200-300 kronor i månaden ska dras via autogiro! mui bien lads!

    SvaraRadera
  5. marcus/ Som jag förstått det är inte detta alls något man gör i samråd med IFK Göteborg, då Blåvitt är ovilliga till att "tigga från supportrarna" utan kontakten med Blåvitt ska byggas först när Fonden har en anseelig summa att visa upp. Då ska man öppna dialog med IFK Göteborg kring vilka spelare man kan behöva fondens hjälp att värva till nästa silly season. Och eftersom "Supporterfonden Ängel" helt och hållet är en gåva från alla oss supportrar till IFK finns ju ingen som helst chans att det kommer finnas motvilja att ta emot pengarna. Dock när det gäller fonden gigant lär man ju tvingas att ha en konkret dialog med föreningen hela tiden...

    Men det är bara så jag förstått det hela. Sen är jag inte helt insatt i hela debatten.

    SvaraRadera
  6. ska bli jävligt spännande att följa detta, jag är helt klart med och skänker mina 50 spänn i månaden.

    SvaraRadera
  7. svenning: tack för svaret!

    Om man registrerat supporterfonden som en förening antar jag att alla som skänker pengar på ett eller annat sätt blir medlemmar i föreningen. I demokratisk anda borde det också vara medlemmarna som antar stadgarna i föreningen; följaktligen bestämmer medlemmarna huruvida fonden ska ta del av eventuell vinst vid vidareförsäljning av spelare etc.

    SvaraRadera
  8. Marcus/ Nu är jag som ansvarig tillbaka och kan informera om att det inte är Supporterfonden i sig som är förening, utan Baraben har blivit en förening för att inom föreningsregelverkets ramar kunna organisera projektet Supporterfonden 2006. Det finns ett flertal faktorer som underlättat arbetet med detta, organisationsnummer, föreningskonton osv.

    Gällande kontakten med IFK Göteborg instämmer jag i följande som Svenning sa: Som jag förstått det är inte detta alls något man gör i samråd med IFK Göteborg, då Blåvitt är ovilliga till att "tigga från supportrarna" utan kontakten med Blåvitt ska byggas först när Fonden har en anseelig summa att visa upp. Då ska man öppna dialog med IFK Göteborg kring vilka spelare man kan behöva fondens hjälp att värva till nästa silly season. Och eftersom "Supporterfonden Ängel" helt och hållet är en gåva från alla oss supportrar till IFK finns ju ingen som helst chans att det kommer finnas motvilja att ta emot pengarna.

    Gällande Supporterfonden Gigant vill jag inte uttala mig kring hur det borde bli ännu, utan vill låta fler helt utomstående vara med och delge sin åsikt och delta i processen kring uppbyggandet av denna sektion.

    SvaraRadera
  9. om man ( som ja) vill skänka pengar men inte har nåt bankkonto..vad gör jag då?

    SvaraRadera
  10. Johan/ Då går man in på till exempel Svensk Kassaservice och sätter in pengarna. Det går aldeles utmärkt även den vägen...

    SvaraRadera
  11. Detta verkar vara ett lovvärt initiativ men hade det inte varit lättare att göra något i samarbete med föreningen. Vad vill Blåvitt?
    Vill man ha pengar om ett år eller kanske ha hjälp med att öka antalet sålda årskort för att öka likviditeten nu.
    Vi är inte GAIS eller ÖIS vi är Blåvitt! Vi har inte vunnit UEFA-cupen och varit en storklubb i Europa med hjälp av en hink.
    Blåvitt vill ha "hjälp" och det genom att fylla arenan varje match.

    SvaraRadera
  12. senaste anonymos:

    Det du pratar om är ju uppgifter för marknadsavdelningen på kansliet(även om den är i stort sett icke-existerande).

    Supporterfonden är ju ett helt annat projekt. Vi vill gå upp till Håkan med en "hink" med 5 miljoner och säga: "här har du, varsågod att värva spelare". Det är väl inget fel med det?

    SvaraRadera
  13. Anonym/ Som Erling säger, marknadsföringen av IFK Göteborg och deras årskort och liknande kan ingen annan än Blåvitt själva effektivt lyfta fram. Här snackar vi om att stödja föreningen på ett sätt som ingen annan kunnat göra tidigare, för vi går inte runt med en hink- vi vill fylla en "Bentley-limousine."

    SvaraRadera
  14. har sagt det innan, säger det igen: detta är fan brilliant.

    SvaraRadera
  15. Alla bidrag sätts vänligen in på vårat konto i Luxemburg. Märk insättningen med "Janne P".

    Får vi in tillräckligt mycket pengar kommer vi kunna genomföra det som Stefan Selakovic så gärna ville, nämligen att köpa hem Janne Prochazka...

    SvaraRadera
  16. Målet är som sagt 2 miljoner, och ska gå direkt till ett framtida inköp.

    Men vad är tanken med "Supporterfonden Gigant"? Är målsättningen 2 miljoner med denna grupp, om svaret är nej, vad ska deras insatts gå till?

    Jag kanske bara är trög, hoppas detta kommer framgå mer tydligt senare!

    SvaraRadera
  17. johannes:

    Som ser det så behöver det inte finnas något tak för supporterfonden gigant. En tanke är väl att det ska fungera som ett vanligt riskkapitalbolag som de som difflarna och andra lag har.

    SvaraRadera
  18. Lite nyfiken bara, intresset för Gigant (bara jag som får associationer?), hur stort är det egentligen?
    Kan man räkna med att dra in 7-siffrigt där?

    SvaraRadera
  19. jom/ vilka assosiationer?

    SvaraRadera
  20. Skitbra initiativ!
    Håller med om att en dialog med Blåvitt kan vänta tills vi skrapat ihop en hyfsad summa, men med tanke på den senaste tidens debatt om "gåvor" kan det ju vara bra om ni som ansvarar för Supporterfonden har bra koll på alla regelverk etc. (ev genom kontakt med klubben) så det inte dyker upp några problem.

    Angående den där "hinken" så är det väl ganska erkänt att IFK räddades -82 av lån från supporterklubben, annars hade det väl knappast blivit några Europatitlar. Eller?

    /Piit

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.