2006/01/07

Fotbollsfilm i Göteborg

FOTBOLLSFILM Ofta kan man vilja hävda att fotboll minsann är kultur, som något slags alibi. Man jag tycker inte att det skall behövas något kulturalibi för att se på den bästa av sporter. Jag skulle vilja beskriva det som en mystisk kraft, som i Närkontakt av Tredje Graden, som drar en till arenan när det är match på gång. Motiveringen till varför man åker och ser på B-lagsmatcher i strilande regn övergår dock mitt förstånd.
Men åter till kulturen kring fotboll. Det har gjorts filmer, vilket oftare brukar anses vara kultur, som handlar om fotboll, både bra och dåliga. Under våren skall Cinemateket i Göteborg visa fyra filmer som har med fotboll i sin handling. Glädjande att Cinemateket väljer att visa lite fotbollsrelaterad film, då de annars inriktar sig på att visa film som ofta anses vara seriösare.

Den 11:e mars visas Fotboll för Buddha på Bio Capitol kl 16. Filmen utspelar sig under Fotbolls-VM 1998 och handlar om två tibetanska flyktingar som kommer till ett buddistiskt kloster i Indien.

Den 18:e april visas Den sista matchenDraken kl 19. En lite udda rollbesättning med bl a Pelé, Osvaldo Ardiles och Bobby Moore som spelare i ett lag av krigsfångar under andra världskriget som skall spela mot tyska landslaget. Även Michael Caine och Sylvester Stallone är med och spelar i det allierade laget. Max von Sydow spelar ond nazist.

Den 9:e maj visas Mål!! VM i fotbollDraken kl 21. En tysk dokumentär om Folbolls-VM 1958.

Som avslutning på Cinematekets fotbollsserie visas den svenska fotbollsklassikern Fimpen på Bio Capitol kl 14 den 14:e maj. I en film regisserad av Bo Widerberg får vi se det dåvarande (1974) svenska landslaget och en sexåring (Fimpen) som gör en kometkarriär och tar en plats i laget. Oförglömliga skådespelarinsatser av spelare och landslagscoach.

Som grädde på moset så skall även den store Torbjörn presentera en film som han valt. Han gör det i en serie som Cinemateket kallar Göteborgsprofiler, där olika person väljer ut en film som betytt något för dem. Filmen, som är Gökboet, har inte mycket mer koppling till fotboll än att det är Torbjörn som valt ut den och kommer att inleda visningen. Men det är en väldigt bra film som bör ses oavsett om den innehåller fotboll eller ej.

Draken är i mitt tycke den finaste biografen i stan och är värd ett besök bara för att få se den. Bio Capitol har även sin charm. Det är en f d porrbiograf med ordentligt benutrymme och mittgång. Dock är galonsätena utbytta, som tur är.

6 kommentarer:

  1. Visst är fotboll "finkultur"...

    SvaraRadera
  2. ja fy fan, här ska biograferna besökas!

    SvaraRadera
  3. blåvittbio! :D galant.

    SvaraRadera
  4. Kul med One Flew Out... Väldigt bra film, Godfather-klass.

    SvaraRadera
  5. Menade självklart One Flew Over... Var distraherad.

    SvaraRadera
  6. cocoooooos newt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.