2011/05/30

Tack för allt "Ragge"

SILLY SEASON. Ragnar Sigurdsson lämnar alltså IFK Göteborg för FC Köpenhamn, den danska klubben som är överlägsna i den inhemska ligan och gjorde väldigt bra ifrån sig i Champions League.



Många är de som kommer att sakna Sigurdsson, passa på att skicka din hälsning till honom i kommentarsfältet så kommer undertecknad att vidarebefodra dessa innan han sticker över sundet.

Tack, Ragnar.


Ragnar Sigurdsson är klar för FC Köpenhamn. Det var väl bara en tidsfråga innan islänningen gick vidare. Det har florerat rykten om övergångar under snudd på hela hans tid i Blåvitt, vilket kanske inte är så konstigt när det handlar om en spelare av den kalibern. Vad man däremot inte kan förstå är varför han väljer att byta ner sig till en sämre klubb. (utrymme för en fet ironisk smiley)

Lycka till och välkommen åter!

2011/05/29

IFK Göteborg vidare i Cupen efter Drugges mål

CUPEN. Åttondelsfinal i Svenska Cupen, en turnering som hemmalaget IFK Göteborg satsar väldigt mycket på. Jonas Olsson har flera gånger pratat om att det är den enklaste vägen ut till Europa. Tobias Hysén och Stefan Selakovic saknades bägge två efter skador, Bärkroth och Söder ersatte de två stjärnorna.
- Vi satsar alltid på Cupen, det är lika stor motivation från vår sida som en Allsvensk match, sa Jonas Olsson innan matchen.

Svajigt försvarsspel i första halvleken
Daniel Sjölund i Djurgården tilläts agera över stora ytor ganska ohotad i den första halvleken och smekte fram två magiska framspelningar, med bättre medspelare hade Djurgården tagit ledningen två gånger om. Om Sjölund fick dominera lite hos gästerna så var Drugge väldigt vass framåt för IFK Göteborg, flera precisa framspelningar samt en nick i ribban stod den långhårige för under halvlek nummer ett.

Drugge och Bjarnason bakom det mesta offensivt
Det var Drugge och Bjarnason som stod för de mesta kreativa offensivt under den första halvleken, Söder och Bärkroth fick ett par chanser man avsluten var för dåliga. Söder rann igenom, fick bollen för långt ifrån sig och kastade sig i duell med Touray och fick ett gult kort, Söder som även fick lämna planen redan i halvtid till förmån för Sebastian Eriksson.

Sandberg började bygga upp förtroendet igen
Efter ett par svajiga ingripanden under starten på säsongen så fick Sandberg en bra start i den första halvleken och stod för flera bra räddningar. Djurgården rann igenom ett par gånger och hade bland annat två frilägen. I starten utav den andra halvleken fick man en dubbelchans men Sandberg återigen med bra. Stora skillnader i kroppspråk mellan Sigurdsson och Sandberg idag, betydligt mer positivt än senast.

Tidiga byten av Jonas Olsson
Söder ut i paus på grund av skada till förmån för Sebastian Eriksson, ”Sebban” tog vänsterytterplatsen, Bärkroth upp på topp. I den 58:e matchminuten byttes även Tobias Sana ut till förmån för Joel Allansson som ersatte Sana rakt av och tog hand om högerytterplatsen.

Dåligt passningsspel från de blåvita
Det var flera rejäla felpassningar och slarv från de blåvita som gav Djurgården fina omställningsmöjligheter. Efter 65 spelade minuter så hördes de första buropen när ännu en enkel passning hamnade hos en Djurgårdare. Jonas Olsson och Stefan Rehn var flera gånger uppe och skrek på sina spelare, just passningsspelet och slarvet var något man hade pratat om i paus.

Drugge pigg även i den andra halvleken
Det lilla som de blåvita skapade framåt under de första 25 minutrarna kom genom Drugge, antingen genom framspelningar eller egna avslut, däribland ett väldigt bra nickläge efter fin Bjarnasoninlägg. För att vara ärlig så var det nästan bara ett enda lag under starten på den andra halvleken, Djurgården höll i spelet och skapade mängder med chanser, dåliga avslut och Sandberg höll nollan intakt.

Valgardsson fick jätteläge med kvarten kvar
Med 15 minuter kvar utav matchen rinner Valgardsson igenom och kommer i ett ganska bra läge, men avslutet med vänsterfoten går rakt på Pa Dembo, några sekunder senare slår Valgardsson ett perfekt inlägg men Allansson är inte tillräckligt lång och nicken går utanför.

Drugge avgjorde i den 88:e matchminuten
IFK Göteborg tog över matchen ju närmare slutsignalen vi kom. Chanserna skapades men det såg länge ut att gå till förlängning, men då slog Joel Allansson ett perfekt inlägg, Drugge mötte perfekt och skarvade in 1-0 ottagbart i Pa Dembos ena hörn.
- Det är ett jättebra inlägg från Joel, jag känner att jag varit två steg bakom deras mittbackar under matchen så nu tog jag ett par steg framåt istället, säger Drugge till TV4.

Spelaromdömen:
Möcke, Möcke bra: Elmar Bjarnason
Möcke bra: Andreas Drugge
Bra: Erik Lund

Jonas Olsson har lyxproblem

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver Anton om läget i laget.

Jag är förstås väldigt glad och lättad att det blev tre poäng i torsdag på Örjansvall, då min magkänsla några timmar före matchen var god, men lagom till matchstart så var inte alls magkänslan som den varit tidigare.

Hur som helst, det är inte det jag vill framföra, utan lyxproblemet Jonas Olsson nu kan få när Andreas Drugge börjar komma in på allvar i det Blåvita anfallsspelet. Sebastian Eriksson har spelat otroligt bra som nummer 10, när Trelleborgs-värvningen Drugge inte kom till sin rätta i sitt nya lag. Drugge accepterade sin plats på bänken och IFK Göteborg började vinna matcher efter fyra raka förluster.

Sebastian Eriksson var avstängd mot Halmstad, och kommer komma tillbaka till nästa match. Ska Jonas Olsson sätta Drugge på bänken igen, trots att han gjorde en väldigt bra andra halvlek och som fint assisterade Tobbe till 2-1-målet? Tobbe verkar trivas tillsammans Drugge, men också med Sebastian Eriksson. Om Jonas Olsson väljer att ha kvar Drugge just bakom Tobbe, så måste JO flytta ner Sebastian Eriksson längre ner i banan. Vem ruckar han på då?

Jonas Olsson verkar till varje pris helst vilja ha kvar Jakob Johansson på mitten (en JJ som enligt mig växt oerhört) och Elmar Bjarnason har gjort en kanonsäsong som central fältare, och det känns väldigt hårt att sätta Elmar på bänken. Vad ska Jonas Olsson göra? Sebastian Eriksson måste vara på banan om han är hel och frisk. Man sätter inte en spelare med Sebastian Erikssons kapacitet på bänken. Elmar kan heller inte peta Tobias Sana på vänsterkanten, där Elmar ibland brukar figurera, där Sana gjort en väldigt bra inledning på allsvenskan 2011.

IFK Göteborgs assistkung, Stefan Selacovic, bars ut på bår under första halvleken och det känns väldigt oroväckande. Men vem ska ta platsen till höger om Sella missar matchen? Ska Jonas Olsson flytta ut Elmar där, trots att Elmar väldigt ofta kan komma bort i matcher om han spelar på en kant? Eller är det klokare än sätta en mer irrationell spelare där, som Bärkroth? Jonas Olsson har förvisso lyxproblem med väldigt duktiga mittfältare i truppen, men vi som Blåvita supportrar för hoppas att vår tränare har nog bra fingertoppskänsla om vilka spelare som är i bäst form.

Avstängningar och skador är ofrånkomligt, så för att komma högt upp i serie så krävs det en bra trupp, men är alla hela och friska, och redo för spel, så vet jag att någon och några kommer vara väldigt besvikna över att tvingas sitta på bänken.

/Anton

2011/05/28

"Han sänker Djurgårn - med sina mål..."

CUPEN. Det ryktas från skogarna i Skatås att morgondagens startelva ser ut så här:

Sandberg
Lund-Ragge-Kalle-Logi
JJ-Elmar
Bärk-Drugge-Sana
Söder

Vilket får en att fundera på följande...

Seb hålls utanför startelvan av JJ och/eller Drugge. Rätt eller fel? I min mening är det precis 50/50. JJ har varit JJ senaste matcherna. Inte bra, inte dålig, bara JJ. Stabil och lugn. Med Sebastian på plan får man mer dynamik, men också mer chansartat spel. Drugge var bättre senast mot HBK än vad han varit innan. Speciellt andra halvlek. Sebastian har inte varit helt lyckad i den offensiva positionen. Kanske kan man ändå få se ett byte mellan dessa två beroende på hur matchen utvecklar sig?

Bärkroth får förnyat förtroende på högern. Kan han börja leverera poäng också och inte bara "pigga" inhopp? Ibland när Bärkroth spelar känns det lite som "gasen i botten" hela tiden men inte så mycket tanke bakom alla gånger. Kan han däremot kombinera de två elementen, då kan det bli hur bra som helt.

Söder på topp! Från start! Tråkigt att Tobbe är skadad såklart, och i ärlighetens namn hade det givetvis varit det bästa för laget om han hade kunnat fortsätta spela i den formen han är i nu. Däremot ska det bli grymt kul att Robin äntligen får chansen på sin rätta position och nu är det bara upp till honom själv att bevisa att han är värd att spela. Vi är många som gillar Robin men det gäller ju att prestera också. Dags att sänka Djurgårn med dina mål... Med dina mål!

Vi har en extremt ung startelva. Drugge är åldermannen med sina 28 år. Hur mycket kommer man sakna rutinen hos tex Sella & Tobbe? Det är dock en väldigt spännande elva, det kan man verkligen säga. Det kan bli pannkaka, men det kan också bli riktigt jävla bra...

Söndag 29 maj, 18.00. IFK Göteborg - Djurgårdens IF. Gamla Ullevi.

2011/05/27

Kanal Glenn Studio On Tour

Robin Söder tillbaka på plan... Äntligen!

En modern klassiker!

http://www.svenskafans.com/fotboll/En-dyrkopt-orattvis-hedersam-forlust-405275.aspx


"Men det näst värsta med matchen var att domarna fortsätter att missgynna oss..."


"Så borde detta varit IFKs tredje röda kort. Och HBKs tredje straff..."

"Sedan borde Sana haft ett gult när han springer in i Kalle..."



Highlights: Halmstad - IFK Göteborg

Hyséns mål på Örjans Vall

2011/05/25

Rasmus Lindgren och Philip Haglund - Kommer den ena, bägge eller ingen?

SILLY SEASON. Nu när sommaruppehållet närmar sig med stormsteg, är det som vanligt många rykten som florerar på nätet.
De senaste dagarna har det skrivits ett antal artiklar om Blåvitt, och spelare som är antingen på väg in eller ut från klubben. Alla spekulationer kring Ragnar och Tobbe, och deras eventuella övergångar till Club Brügge, lämnar vi dock åt sidan.
Idag skulle jag istället vilja veta hur ni läsare ser på ryktena kring Rasmus Lindgren och Philip Haglund.

Redan häromdagen pratades det på stan om att Håkan Mild och Jonas Olsson hade satt sig på ett plan från Landvetter flygplats med destination Amsterdam.
Målet med resan verkar, efter diverse olika tidningars artiklar, ha varit Rasmus Lindgren i Ajax och Philip Haglund i SC Heerenveen.

Vi talar om två landslagsmeriterade mittfältare som denna säsong har haft svårt för att ta plats i sina respektive lag. Två mittfältare som bägge kan tänkas konkurrera om en plats som defensiv mittfältare.

Rasmus Lindgren, har denna säsong spelat i 15 av Ajax ligamatcher, och har ett kontrakt som går ut nästa sommar. Rasmus har dock haft det svårt att ta sig in i Ajax startelva, och har inte spelat i ligan sedan i början av mars, då han fick 15 minuters speltid i slutet av den redan avgjorda matchen mot AZ Alkmaar (4-0 till Ajax).
Ajax har nu i dagarna även gjort klart med Theo Janssen från FC Twente. Janssen, som är en lysande mittfältare, blev i år utsedd till Årets fotbollspelare i Eredivisie.
Något som inte direkt underlättar för Rasmus i kampen om en plats i Ajax startelva.
Lindgren, som är 27 år gammal, debuterade i Ajax 2005, efter att redan två år tidigare flyttat från Landskrona Bois till Ajax. Tiden mellan flytt och debut spenderades i Ajax utvecklingslag.
Redan 2009 ryktades det om att Rasmus var på väg tillbaka till Allsvenskan, och IFK Göteborg nämndes då som ett av alternativen.


Philip Haglund, 24 år gammal, slog igenom med dunder och brak under säsongen 2009.
Haglund, då i BP, var ett eftertraktat namn i Sverige men valde att gå till den holländska ligan och SC Heerenveen. Efter endast 13 matcher i ligan under 2010/2011, där han dock fick avsluta säsongen med att spela från start i de sista 5 omgångarna, kunde vi i början av maj läsa på Haglunds blogg att han var till salu.
Håkan Mild och Jonas Olsson har sedan tidigare deklarerat sitt intresse för Haglund, och har följt honom sedan han valde att lämna Sverige.
Philip Haglund uppges dessutom redan ha köpt en bostad i Göteborg, enligt Sportbladets artikel.

Om IFK Göteborg skulle klara av att knyta till sig någon av dessa spelare, eller kanske bägge, så står vi inför en mycket intressant sommar. Det behövs inte några högskolepoäng för att räkna ut att det är dags för storstädning i truppen inför nästa säsong.

Den trupp vi har idag, innehåller följande mittfältare (enligt IFK Göteborgs officiella hemsida);
Thomas Olsson, Stefan Selakovic, Jakob Johansson, Alexander Faltsetas, Tobias Sana, Sebastian Eriksson, Elmar Bjarnason, och Kamal Mustafa.
Utöver dessa så använder sig Jonas Olsson även av Andreas Drugge, Nicklas Bärkroth, Pär Ericsson och Hannes Stiller som mittfältare i vissa lägen.
En del kallar Drugges position "släpande anfallare", men med tanke på avståndet mellan mittfält-"släpande anfallare"-anfallare, så väljer jag snarare att se dessa herrar som rena mittfältare och Tobias Hysén som ensam anfallare.
Skulle vi då värva Lindgren och Haglund, så har vi alltså 14 st mittfältare i truppen!

En hög av frågor har redan nu dykt upp i supportrarnas huvuden.
Får Olsson, Stiller och Faltsetas förlängt kontrakt?
Kommer Bärkroth och Mustafa att stanna kvar i denna mördande konkurrens?

Skall Sebastian Eriksson säljas till sommaren?
Kommer det att finnas utrymme och möjlighet för IFK Göteborgs egna talanger att ta en plats i A-truppen?


Kommer vi att se en rensning bland spelarna på mittfältet, eller är rubrikerna om Rasmus Lindgren och Philip Haglund endast tidningarnas försök att sälja lösnummer till guldtörstiga Göteborgare?

Vad tror Ni läsare? Hur hade Ni valt att formera en startelva OM dessa värvningar går hem?

Sveriges lamaste matchvärdar?

.

2011/05/24

Nu måste fansen ta tag i problemen på läktarna!

KRÖNIKA/DEBATT. "Inte nu igen", tänkte nog många av oss när vi läste om skandalen i Skåne. Men till skillnad från en del så var det besvikelse och inte upphetsning som jag kände när den senaste i raden av idiotdåd drabbade svensk fotboll. En sak bör alla ha jävligt klart för sig, det är hög tid att fotbollsfansen börjar ta itu med sina egna problem. För en sak är vi experter på och det är att peka finger. Alltid bär någon annan skulden för den skit som vi släpar med oss in på arenorna.

Ja, här om veckan sprängde nästan AIK-fans bort skallen på en linjedomare. Efter det tände Gais-fans eld på halva sin läktare och kastade pyroteknik in på en fullsatt läktare. I kväll fortsatte dessa "bangers" stå i centrum och följdes dessutom upp av en idiot som sprang in på planen för att visa musklerna i direkt kamp med en fotbollsspelare. Ja, alltså inte med en huligan ute på stan, utan med en fotbollsspelare.

Efter Göteborgsderbyt publicerade vi på BaraBen.com en film då de dårar som är misstänkta för delar av brotten som begicks i Gais-klacken. Då fick vi höra - naturligtvis från anonyma näthatare - att vi är "golare", att vi "hänger ut" deras typ av människor. Men jag är mäkta stolt över att BaraBen står på den andra sidan. Vi tillhör de fans som inte accepterar den skit som dårarna drar in i vår fotbollsvärld. Därmed har flera bloggare kunnat hänga ut sådana dårar som begått brott i samband med fotboll, där AIK-fans som stormade Gamla Ullevis entré hösten 2009 är ett annat exempel. Även då valde en del anonyma mörkermän att spotta sina fängelseinspirerade glåpord mot oss.

"Golare", kallas vi i vissa ultras- och huligankretsar. Vi som tycker det är fel att skydda brottslingarna som förstör vår idrott. Ironiskt nog är samma personer som skriker "golare" alltid de som har en fientlig attityd mot maktens organ inom fotbollen. De står och skriker eller hänger upp banderoller med det välbekanta budskapet "mot den moderna fotbollen" och "anti SvFF". Men gång på gång är det samma oförstående grupperingar som driver fotbollens utveckling precis åt motsatt håll.

Nu talar svensk fotboll på allvar om möjligheten att införa så kallade "metallbågar" och hundbevakning vid ingångarna till svenska fotbollsarenor. Dessa har inte "golarna" legat bakom, dessa har inte ens huliganerna i firmakulturen bidragit till - utan de har den vansinniga och till självkritik totalt oförmågna ultraskulturen bidragit till. Det måste bli ett slut på skiten och det måste ske nu.

Allt bottnar i attityder. På vissa delar av ståplatsläktarna är det "häftigt" att vara som de vuxna ultraskillarna är. Där frodas samtidigt en extremt liberal syn på användningen av pryoteknik, vilket - oavsett om gruppen eller ett lags fans använder sig av den till vardags - i nästa steg innebär att stollar, unga människor och lättpåverkade personer tycker att användandet av "bangers" eller våld är en väg in i den häftiga kulturen. Beteendet känns igen kring organiserade kriminella grupperingar, där yngre förmågor är de farligaste av alla. De är berädda att gå oerhört långt för att imponera på de etablerade medlemmarna av gruppen. Därför agerar de först och tänker på konsekvenserna senare.

Men fotbollsfans vill inte ta ansvar för sin kollektiva grupps beteende. De skriker sig alltid hesa om att det är "orättvisa" när hela gruppen, hela läktaren, hela supporterkollektivet bestraffas för vad en enskild människa gör. BaraBen.com kan i dag avslöja att den person som slängde en "banger" i Norrköping - på ett sätt som halvt skrämde ihjäl en barnfamilj och som var nära att allvarligt skada en ung liten pojke - tillhör en lös gruppering som figurerar kring klackkärnan på den blåvita ståplatsläktaren. Han är nu identifierad av IFK Göteborg och skall enligt uppgifter till BaraBen.com ha erkänt att han var den som kastade. Motiveringen? Han "ville imponera på ultras". Där har vi ett jätteproblem inom den svenska ståplatskulturen.

Hur ska vi kunna acceptera en situation där ett jättelitet fåtal av fotbollsfansen om och om igen förstör för den stora majoriteten? Här har vi situationer där vissa fans utnämner sig själva till viktigare personer och element än hela den kollektiva majoriteten och idrotten i sig. De skiter fullständigt i om matcher avbryts, om barn eller vuxna skadas eller skräms till livet, om "deras" lag får böter eller poängavdrag. De som faktiskt kan påverka denna strömning på läktarna är fansen själva. Det är grupperna som anses vara "coola" på läktarna.

Men dessa grupper ser ansvar för idiothandlingar som "goleri". De behandlar dem som står upp för en läktarkultur utan bränder, smällare och som i dag planinvasioner, som angivare och del av etablissemanget. Det etablissemang som de avskyr och tycker sig motarbeta. Fotbollen är en bred folkrörelse med hundratusentals utövare och ännu fler åskådare. Men trots denna bredd tillåter sig majoriteten hönsas och pissas på av små myror som tycker sig vara viktigare än sina kamrater på läktarna, tycker sig vara det viktigaste som finns inom deras klubb eller förening och tror sig stå över lagen.

Om den som springer in på en läktare, eller som något blåvitt supporterpucko gjorde i Borås förra året - kastar en smällare på sin egen målvakt - blir plockad av fansen runt omkring, utpekad av dussintals andra som inte vill se deras lag få böter och poängavdrag, eller som inte vill att matchen ska avbrytas, då finns det hopp. Men i den fotbollskultur som råder i dag är det som i övriga samhället. Alla sköter sig själva, blundar för det som grannen gör och svär som mest hemma vid köksbordet. Kanske knyter de handen i fickan.

Men om du är urbota trött på vansinnet, på idiotin som om och om igen tillåts stjäla rampljuset, så pekar du ut packet som förstör för oss alla. Då hjälper du fotbollskulturen och läktarens folkhav att få en fotboll i framtiden som inte tvingats till säkerhetsanordningar och restriktioner som är värre än de som finns på amerikanska flygplatser. För oavsett om du är för eller emot den moderna fotbollen, så måste du vara jävligt korkad om du tror att majoriteten av oss på läktarna sympatiserar med det lilla fåtal som tycker det är roligt - och ibland till och med rätt (sic!) - att kasta explosiva medel mot spelare, domare eller andra fans. Du är nog ännu mer ensam och puckad om du tror att det anses som coolt att springa in på en plan och veva mot någon.

Idioter kommer alltid att finnas. Nu undrar jag bara när den övriga folkmassan ska sluta att bete sig som passiva idioter och ta varje tillfälle i akt att sätta dit de dårar som förstör för den stora massan. Kalla mig gärna "golare", det rör mig inte i ryggen för fem öre. Om jag ser någon utsätta en annan person på en fotbollsläktare för livsfara så måste jag och säga i från och visa att detta inte är ett acceptabelt beteende. Vi måste sluta peka finger och börja ta vår del av ansvaret. Allt annat är fegt och ryggradslöst.

2011/05/22

Kvartalsrapport

VÅRENS BÄSTA. En fjärdedel av säsongen har passerat och det är dags att ta reda på var IFK Göteborg står:

Vårens snigel: Jonas Olsson. JO har i och för sig ryckt upp sig. Han ser proffsigare ut i sin kostym, han ger ett mer sympatiskt intryck i intervjuer och han har till slut hittat en balanserad startelva med Sana till vänster om triangeln Elmar-JJ-Seb. Men utvecklingen hos JO går för långsamt. Det var 14 (fjorton!) månader sedan fansen ville se Elmar i mitten och Sana till vänster. Ska det verkligen ta över ett år för en tränare att genomföra det fansen propagerade för redan i början av säsongen 2010? Frågan är nu hur lång tid det nu kommer att ta för JO att genomföra något som fansen förra hösten började efterlysa, nämligen att man i passande matchbilder ska spela ett rakt 4-4-2. Eftersom alla förutom Hysén som försökt spela ensam på topp har misslyckats, måste man väl kunna spela 4-4-2 när Hysén är skadad, avstängd, sjuk eller helt under isen (som han var igår mot Trelleborg). Men med JO´s utvecklingkurva lär det nog dröja minst ett halvår till innan vi får se ett rakt 4-4-2.

Vårens spelare: Tobias Hysén. 5 mål bättre än tvåan i interna skytteligan, tyvärr är detta också en nackdel eftersom Blåvitt är alldeles för beroende av en het Hysén.

Vårens frågetecken: Markus Sandberg. Många baklängesmål har sett långt ifrån omöjliga ut. Backlinjen verkar ha tappat förtroendet för Markus. Grabben har nu snart haft ett helt år på sig att bli varm i kläderna, om han inte börjar imponera snart kommer det snart att börja blåsa ordentligt kring en av lagets stora nyckelpositioner.

Vårens genombrott: Tobias Sana. Har ökat tempot ytterligare ett snäpp sedan förra säsongen, och är precis den spelartyp Blåvitt tidigare har saknat.

Vårens duo: Duracelmar och JJ. Stormen runt JJ har bedarrat och detta är mycket Elmars förtjänst. För jag tror inte JJ har blivit så mycket snabbare. Jag tror istället att det är Elmars eviga löpande som gör att luckorna som JJ tidigare inte hann fylla nu täpps upp av islänningen som är överallt. Framförallt mot Malmö sprang Elmar outröttligt fram och tillbaka i djupled, han täckte därmed upp den yta mellan balansspelarna och 10:an som tidigare varit tom. Elmar och JJ kompletterar helt enkelt varandra alldeles ypperligt.

Vårens porslinspjäs: Mikael Dyrestam. Vi lider med Dyre, när han kommer tillbaka från sina skador kommer grabben bli en klippa i försvaret. Det är dessutom inte många backar som kan spela på samtliga positioner i försvarslinjen. Vi snackar Carles Puyol, Jamie Carrager och Mikael Dyrestam.

Vårens sidsteppning: Robin Söder. Robin har varken fungerat på kanten eller ensam på topp. Så länge JO vägrar spela 4-4-2 verkar det därför inte finnas någon plats för Robin . Möjligtvis som nummer 10, där har han ännu inte testats, men jag tror tyvärr inte att JO kommer att testa Robin som 10:a mot Halmstad på torsdag heller (då Seb är avstängd). Iskalla alternativen Drugge och Stiller verkar båda gå före Söder eftersom JO verkar ha kört fast i tanken att 10:an måste vara en stor targetspelare. Om IFK slarvar bort Robin till en annan klubb har man gjort en jättemiss, grabben har fortfarande Juventus ögon på sig på grund av hans fantastiska insatser som toppforward i ett 4-4-2 för två-tre år sedan.

Vårens byten: I 60:e minuten byts Sana ut och Bärkroth kommer in, följt av att Stiller byts in med 10-15 minuter kvar. I dagsläget känns det som att JO har bestämt bytena på förhand. Det här är en annan sida JO behöver utveckla, fingertoppskänslan vid byten. I matchen igår mot Trelleborg bröts dock trenden, troligtvis på grund av att det var omöjligt för JO att byta ut Sana eftersom han var matchens bäste spelare.

Vårens match: Mot Malmö FF. Här hade JO för första gången en mästerlig "gameplan" som var specialsydd för motståndet. Tänk om han kunde visa upp en liknade specialanpassad taktisk triumf mot alla motståndarlag.

Radio Trelleborg...



(paw rihk-titt)

2011/05/20

Ragnar till Belgien för fem miljoner?

SILLY SEASON. "Ragnargate" rullar vidare. Enligt Aftonbladet så förhandlar nu IFK Göteborg med den belgiska klubben Club Brugge. Att summan landar någonstans kring Bjärsmyrs prislapp som såldes i ett liknande läge är det inget snack om. Det rör sig med andra ord om någonstans mellan 4-6 miljoner kronor.

Vad tycker ni supportrar? Ta pengarna och släpp "Ragge" i sommar? Behåll honom säsongen ut och låt honom sedan gå gratis?

Ryktesvis kan vi också avslöja att IFK Göteborg har kollat upp statusen på den isländska mittbacken som var på provspel i vintras...

2011/05/17

Tobias Sana - kungen av Angered

Allsvenskan:%20Bredvid%20planen%20-%20Sana%20om%20sin%20d%C3%B6de%20v%C3%A4n%20och%20att%20ge%20tillbaka%20till%20f%C3%B6rorten

Bängen trålar efter makrill

BARABEN.COM måste tyvärr ta tillbaka det vi skrev om att snubben som kastade pyro på LS togs av farbror blå i samband med derbyt. Dessa uppgifterna baserades på att ett flertal åskådare på såväl övre som undre läktarna pekade ut idioten för supporterpoliser som sen sade att de skulle plocka in honom.

Rättvisans kvarnar mal på trögt men nu har vi nåtts av säkra uppgifter om att lagens långa arm sitter och youtubar Kanal Glenn för fullt i polishusets sega datorer och är i synnerhet intresserade av vissa av statisterna som dyker upp 1:35 in i denna filmen...

2011/05/16

2-0 mot Gais i U21

U21. Det blev en ny seger i U21 för de Blåvita reservspelarna. Här kommer några korta noteringar från matchen.

- 1-0 är ett genombrott av Faltsetas i första halvlek efter diverse "stök" precis utanför gais straffområde. Kan vara Robin som assisterar till detta men är inte helt säker.

- I andra halvlek gör Pärlan 2-0
på ett skott inifrån straffområdet efter inspel från höger från Joel Allansson.
Se målet i klippet nedan:



- Pär Ericsson missade 3-4 frilägen varav det sista var rätt tragikomiskt. En gaisförsvarare schabblar vilket gör att Stiller kan sno bollen från deras sista gubbe. Detta renderar i att både Stiller och Pärlan kommer helt fria med gais målvakt. Någon ropar från publiken "PASSA PÄRLAN!" vilket Stiller också gör. Pärlan lyckas dock på något sätt fumla med bollen och sätta skottet utanför. Pärlan vet inte om han skall skratta eller gråta.
Se missen i klippet nedan:




- Robin spelade på högerkanten i ca 70 minuter
innan han utgick med något som såg ut att strama rätt högt på baksida lår. Kändes dock inte som någon akut grej. Hans insats fram till dess var helt okej. Det började lite trevande men efter ett tag såg det riktigt bra ut. Farligast blir det när han vågar gå in centralt. Vi gillar dig Robin, upp med huvudet!

- Bäst på plan var utan tvekan Joel Allansson
som gjorde 90 minuter som högerback. Raderade ut gais duktiga nummer 11 fullständigt, framförallt i andra halvlek.

- Näst bäst var Azulay som var riktigt stabil som mittback idag.

- Några andra som får extra plus är Faltsetas, TO, Kamal & Stiller.

2011/05/15

IFK Norrköping - IFK Göteborg (2-2), målen & intervju med Jonas Olsson

Vem går först?

Direktrapport: Änglatåget mot Norrköping!

BORTARESA. Just nu åker hundratals, kanske tusentals blåvita själar mot Norrköping för att se dagens match mellan de två kamratlagen. På Facebook kan vi som är kvar på hemmaplan numer följa liverapporter från polare om hur resorna går och där hittar vi två roliga uppdateringar just nu...

LS abbonerade buss i Änglarnas "busskaravan" skickar ut ett episkt ryggtryck i internetetern...


...medan det råder full upprorsstämning och kalabalik på Änglarnas buss, sedan busschauförren inte bara hotat med att stanna om passagerarna inte håller käften – utan med att vända hem mot Göteborg...

Skriver en av BaraBens bloggare från farfarsbussen.
Kaos är i varje fall på vägarna mot Peking...

2011/05/14

En träning som alla andra...

TRÄNINGSRAPPORT. Joggade förbi Skatås för att kika på dagens träning och det var en träning som alla andra. Lite uppvärmning, lite spel, lite annat. Sebastian och Sella hamnade i en ordväxling som slutade med att Seb slängde upp "fulfingret" bakom ryggen i Sellas riktning. Innan någon drar för stora växlar av det här skall det sägas att händelser av det här slaget är mer eller mindre standard när de två vinnarskallarna går igång.

Man spelade elva mot elva i tvåmålsspelet och där kan vi notera följande "startelva":

Sandberg
Lund-Karl-Ragge-Logi
Seb-Elmar
Sella-Drugge-Sana/Bärkroth (halva tiden var)
Tobbe

Stalltipset är dock att Sana startar. Känslan i kroppen säger det. Noteras också att Kamal är fortsatt pigg på träningarna. Hur länge dröjer det innan han är med i allsvenska trupper? Inte för länge får vi hoppas.

Träningen val välbesökt med uppskattningsvis 60-80 fans på plats. Efter tvåmålsspelet började det regna. Då joggade jag hem. Klart slut.

Samba uppe på Kamratgården inom kort?

SILLY SEASON. De senaste uppgifterna är att två brasilianska talanger, 16 och 17 år gamla, är på väg till IFK Göteborg. Donald Hellström, mannen som äger rättigheterna till spelarna (mannen som tog Sobralense, Ari och Wilton till Allsvenskan) säger till Sportbladet att IFK Göteborg är huvudspåret.
- De har en bra ungdomsverksamhet och jag tror det skulle vara en bra miljö.

Info om brassarna:
Esmail är en passningskicklig mittfältare som är van att spela med äldre spelare, Jose Da Silva är en teknisk ”nummer tio” vars bror heter Daniel Sobralense och spelar i Kalmar.

IFK Göteborg har ju egentligen ingen större erfarenhet utav lyckade sydamerikanska värvningar. Två spelare som ingen i föreningen har sett, endast Donald Hellström har sett dem. Enligt honom är Jose Da Silva redan lika bra som sin bror Sobralense, medan Esmail aldrig slår en passning fel.

Vad tycker ni? Rätt att plocka in dessa talanger eller bättre att satsa på de talanger som redan finns i U-laget?

2011/05/12

Kanal Glenn presenterar: "Superinmarschen"!



KANAL GLENN. BaraBen.com placerade ut fem av sina medarbetare runt omkring Gamla Ullevi under derbyt för att ge er ett unikt och annorlunda perspektiv av inmarschen till "Snart skiner Poseidon". Och videon blev ett perfekt argument att använda för att släpa med nya polare till Blåvitts matcher, bara visa dem detta och se ståpälsen resa sig...

Smått och gött...

GRÖNSVARTS EFTERSPEL till det kollektiva självmordsbrandförsöket har bjudit på nästan lika högt underhållningsvärde som Tobbes mål i måndags.

Tillslut dök det även upp löjliga bortförklaringar och förvirrade konspirationsteorier samt uppdiktade historier där den ena varit än mer skrattretande än den andra. T.ex. fick någon haschskadad makrill för sig att någon på LS skall ha tänt en bengal och försökt kasta ner på gaisarna men misslyckats och bränt en tjej på ryggen samt eldat upp en stol. Ja herregud, snacka om att få saker och ting om bakfoten...

----------------------

Fyra gripna gajsare var som bekant facit för eldningarna varav en av dessa enligt uppgifter till BaraBen.com skall ha varit en person som är rätt så insyltad i Gårdakvarnen... Just grönsvarts ledande supporterklubb Gårdakvarnen har ju hållit sig extremt flata till den självförvållade "incidenten". GK har duckat officiellt men en storm av åsikter har svämmat över deras dravelgästbok tills de på onsdagskvällen till slut gick ut med ett helt bisarrt brev på sin hemsida där de försöker göra allt utom en pudel. Utspelet från GK bjuder på tragiskt underhållande läsning från början till slut där de bland annat på fullt allvar även verkar tro att de framöver kan jobba på att få till lagliga pyron.

I rak motsats till GKs lama och verklighetsfrånvända "syn på saken" två dygn efter incidenterna så ser vi tack och lov deras moderklubbs rakryggade och skarpa fördömande som kablades ut direkt dagen efter match.

---------------------

Sist men inte minst bjuds på ännu ett nytt avsnitt av Kanal Glenns specialbevakning av LS som även bjuder på såväl underbart som mindre kul exklusivt filmmaterial från i måndags...



---------------------

"Alla till" Limhamn nu eller?

---------------------

Bara det inte blir ett nytt Veberöd...



2011/05/11

Gais = Kållered

LINDOME/KÅLLERED. Först avslöjade BaraBen att Gais enda riktigt starka fäste i Göteborgsregionen var östra Mölndal. Sedan förlorade Gais åter igen mot det Blåvitt som de grönsvarta fansen så intensivt försökt peka ut som "Lindome"-laget.

Mats "Al Capone" Persson tar nu till åtgärder enligt Gais-matematikens 1 + 1 = 1954.

Faksimil: Gp.se

Tobias Hysén: "Alla till Blåvitts träning på lördag!"

INIFRÅN BLÅVITT. Hallå där alla blåvita själar. Just nu när jag sätter mig för att skriva till er, är det kvällen efter derbysegern. Jag har hunnit smälta de flesta intryck från gårdagen och det var en del kan jag lova. Så i dag tänkte jag försöka ge er bloggläsare en exklusiv inblick i hur jag laddar upp på en matchdag, det mesta och bästa från min måndag.

Dagen börjar ju som vilken annan som helst. Jag går upp med Lucas runt halv åtta, tror jag. Maria säger att jag fick sova ut, men det har jag inget minne av. Hur som helst, jag och Maria åker och äter frukost i Sävedalen, efter att ha lämnat av lilleman på dagis, eller förlåt, förskolan! På caféet får jag en första "reminder" om dagens betydelse. Damen i kassan undrar om en Ciabatta med kyckling är tillräcklig frukost för mig:
– Är det nog med frukost i dag, det é ju derby, säger hon.

Efter det åker vi hem. Jag känner att jag inte riktigt är så nervös som jag brukar vara på matchdag. Så jag sätter mig framför You Tube och kollar på målklipp. Halmstad hemma -09, Gais-derbyn från både -09 och -10 givetvis. Men jag har även en outsider, Juventus borta 2004. Med Djurgården. Jag vet, vissa vill inte veta av det, men för mig är det en viktig del av min karriär. Och just den matchen var bland det häftigaste i mitt fotbollsliv. Att möta spelare som Del Piero, Zambrotta och Thuram

Klarar man det, är inte Wanderson, Ekunde och Lundgren nått man får stora skälvan över, precis. Det jag menar är att just där och då, i Turin, bestämde jag mig för att motståndarna är oviktiga. Det är bara namn. Sen kommer man inte alltid kunna göra som vi gjorde då. Men man kan försöka.

Nu när jag har sagt det, ska Gais ha en eloge för matchen i måndags. På nåt jävla vänster lyckas de alltid vara bra mot oss och jag tycker att jag alltid har svårt att spela bra mot just Gais. Men samtidigt, vi vinner nästan alltid matcherna. Och av nån anledning vill de "himmelska änglarna" att just jag ska få vara huvudperson, i alla fall oftas.Det är inget jag lider av, tvärtom. Jag älskar pressen och växer för det mesta av att ha den på mig. Att avgöra ett derby mot Gais och Öis är ögonblicken jag drömt om sedan jag var en liten grabb.

Jag laddar inte annorlunda än vad jag brukar, musik, You Tube och två (lycko-)sparkar i arslet av Lucas och sedan Maria, innan jag åker hemifrån. Musiken i bilen handlar om att kliva in i rätt stämning. Denna dagen var det bland annat Spingsteens Born to Run, Queen med Don't stop me now och I've got a feelin av Black Eyed Peas.

Känslan att traska runt på Gamla Ullevi efter matchen. Shit, alltså!När jag kommer till samlingen går allt i gamla rutiner, jag gör alltid samma saker och dem har jag berättat om tror jag, annars får jag göra det nästa gång. Skit i det nu, vi vann. Det är det viktiga. Vi kan snacka om inmarschen, matchen i sig, målet och allt annat, men det som verkligen räknas är känslan efter matchen. När hela laget knallar runt Gamla från sektion till sektion och alla står upp och jublar, tar emot oss och sedan vrålar ut: "Vi är fan bäst!" Oslagbart!

Känslorna är många. men jag ska säg en sak som jag är jävligt stolt över.
Att vi i IFK Göteborg numer kan gå med huvudet högt och säga:
Vi kan, vi vill, vi ska.

Vi har inte bevisat allt vi kan ännu. Den som påstår det är snett på bollen. Men en sak har vi bevisat. Vi kommer inte ge oss. När det ser som mörkast ut, så reser sig Blåvitt som en fågel Fenix ur askan…

Jag kommer inte skriva mer om att alla ska sluta samman nu, jag har läst att folk är fruktansvärt trötta på det, förlåt, mycket möjligt att jag gått för långt ibland med snacket om att alla ska vara positiva och blaha blada. Fan, jag tyckte även själv att livet var pest tidigare i år. Men då tog Håkan Mild mig åt sidan. Jag snäste åt honom men han talade mig till rätta. Och helt plötsligt började saker och ting fungera för mig, för oss. Tack Håkan, ibland behöver man höra sådant. Framför allt från någon man ser upp till och respekterar så mycket.

Jag ska inte älta saker här och nu, jag nöjer mig med att vi har vunnit tre raka matcher och har en jävla go stämning runt laget just nu. Hellberg lät oss till och med käka tårta i går, även om jag inte tog någon bit för jag gillar inte just tårta. En sak jag däremot gillar är support. Så är det något jag önskar mig av alla er fans som har slutit upp på ett fantastiskt sätt under de senaste veckorna, är följande uppmaning:
Kom till träningen på lördag vid 14.30! Jag vet att det är löjligt att be folk komma och kolla när vi tränar. Men om ni bara visste hur grymt bra man mår, när det står folk vid sidan av planen och kollar på träningen. Att få ett jubel när man gör mål på träning, det är magiskt.
Vi är på väg mot något riktigt bra, men vi har bara kommit en liten bit på väg. Men nog är vi, i alla fall jag, jävligt mycket lyckligare när vi går till jobbet på måndag morgon nästa vecka och kan känna känslan av att "Jag gjorde i alla fall allt jag kunde för att Blåvitt skulle vinna". Det är klart att det finns många som inte kan komma på vår träning på Kamratgården mitt på en lördag, men har du tid så titta förbi

Jag rundar av med ord som jag tycker är talande för vår situation, just nu:
Pittsburgh Penguins coach Dan Bylsma frågade sitt lag en endra fråga efter att ha vunnit tolv raka segrar i NHL.
– Vad är bättre än tolv?
Laget, med Sidney Crosby i spetsen svarade:
– Tretton.

Älskar er alla.

Med kamratliga hälsningar inifrån Blåvitt, er nummer 7

Så vem är då överstepräst-bananen?

Inför Bananernas inmarsch...



Under onsdagen bjuder Kanal Glenn på Bananer i Pyjamas makalösa entré under Snart Skiner Poseidon. På samma film råkar det även skymta förbi en och annan gaisfjortis från sektionen under...

2011/05/10

Frankie's femma: Ragnars fighting spirit

FRANKIE'S FEMMA. Bortsett från att jag råkade förtränga Gais mål och kallar Jakobs nick för "ett noll" så blev derbyfemman lite mer glädjande och underhållande än vanligt. Mest för att en dåre kom och "hjälpte till" lite i slutet...

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5



5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Gais, hemma på Gamla Ullevi, (2-0 till Blåvitt)
5 poäng: Tobias Hysén
3 poäng: Ragnar Sigurdsson
2 poäng: Sebastian Eriksson
1 poäng: Jakob Johansson
Minuspoängen (Nyhet): Gais klack, för brandattacken mot sig själva.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt i Allsvenskan 2011:
1. Sebastian Eriksson - 8 poäng
2. Tobias Hysén - 7 poäng
3. Elmar Bjarnason - 5 poäng
-. Jonas Olsson - 5 poäng
-. Tobias Sana - 5 poäng
6. Göteborgs fotbollspublik - 3 poäng
-. Ragnar Sigurdsson - 3 poäng
-. Karl Svensson - 2 poäng
9. Erik Lund - 1 poäng
-. Domaren - 1 poäng
-. Markus Sandberg - 1 poäng
12. Jakob Johansson (+-0 poäng)
Minuspoäng:
-. BaraBen.com (-1 poäng)
-. Jeffery Aybunn (-1 poäng)
-. Gais klack (-1 poäng)

IFK Göteborg - GAIS, Klacken

KANAL GLENN. Ett fullsatt Gamla Ullevi, tre härliga derbypoäng och ett grymt stöd från läktarplats. 2 - 1 på lillebror smakar som vanligt bra.

Gustav Svensson "Jag blir hemma i en månad"

INTERVJU. Att Gustav Svensson var på plats på Gamla Ullevi igår kan knappast ha undgått någon. Nyfriserad och på ett väldigt gott humör.
- Jag ska opereras snart för menisken, typisk fotbollsskada, säger Svensson.

Vad saknar du mest med Göteborg, fika på Soho eller hänga på Park Lane?
- Haha, Park Lane vad är det? Där har jag aldrig varit!

Hysén tyckte du skulle stå för fikan nu när du blivit utlandsproffs och tjänar stora pengar.
- Han lever väl inte på existensminimum direkt, haha.

Kommer vi få återse "Parkan-gänget" i sommar eller?
- Nja, Marcus och Jonte Berg kommer ju hem i alla fall (ska också opereras) sen får vi väl se om Bjärs och Pontus kommer hem.

Efter operationen så blir det en fika med Svensson, återstår att se vem som får bjuda vem. Passa på att skicka med din fråga till Svensson i kommentarsfältet.

Highlights: IFK Göteborg - Gais (2-1)


Till den gais-idiot som kastade pyro mot Levande Sittplats...


LS strax efter pyropjäsen landat mitt i folkmassan

BARABEN EXKLUSIVT.
BaraBens bloggkår bestämde sig innan derbyt för att så många som möjligt från redaktionen skulle ha med sina kameror för att filma inmarchen. Tyvärr saboterades dock matchinledningen av gaisklackens kollektiva självmordsförsök när ljushuvudena tyckte att ett hyfsat tyg och konfettitifo kunde hottas upp ännu lite mera med bengaler och pyroteknik.

Mest irritation på LS väckte dock inte självmordsförsöket -som ju möttes av jubel- utan den pyroattack som ägde rum samtidigt. Ett ungt gaispundhuvud klarade inte hetsen från blåvita sektionen LS (Levande Sittplats) snett ovanför utan tände på och kastade upp en fyrverkeripjäs rakt in folkmassan på LS.

Till illdådsmannen hälsar BaraBen:
-Vi har dig på film när du står med pjäsen i handen strax innan du tänder och kastar.

-Obekräftade källor till BaraBen uppger även att du var en av de fyra gaisare som greps under matchen för allmänfarlig vårdslöshet genom ditt ogenomtänkta agerande. Vi kan meddela att du pekades nämligen ut av rätt så många åskådare när du var sällsynt korkad och antände och kastade pyroteknik på läktaren helt omaskerad. Men inte nog med detta för efter att du gömt dig en stund längre bort i folkmassan kom du sen tillbaka och ställde dig kollade inledningen av matchen på typ samma ställe som du kastat pjäsen ifrån.
-Du och dina fjuniga polare ser även riktigt roliga ut på filmen där ni står och sträcker upp långfingrar i luften. Du ser förresten inte alls ut som en typisk gaisare utan mest som en Partillejohnny. Vet din mamma verkligen var du var under hela måndagskvällen?
Storebror såg dig i alla fall.


Gaissektionen med rökspår precis efter pyropjäsen kastats upp mot LS

BaraBens läsare får även gärna höra av sig till kontakt@baraben.com eller kommentarsfältet om ni kan bidra med mera material för att bygga på storyn.

Det sista lilla hoppet om att fotbollsfans i framtiden skulle kunna få använda pyroteknik under kontrollerade former försvann troligen definitivt på måndagskvällen tack vare gaisfansens oförstånd.

2011/05/09

Klacken Inmarsch Tifo

Dagens kvällsmat


Rökt makrill tillsammans med rejält fett äkta smör på en skiva grovt. Precis som förra året. Precis som de allra flesta åren, om man tänker efter. Inte dumt.

EXTRA! Grönsvart hav på Järntorget!


Det kommer nyheter till Barabenredaktionen om att grönsvarta supporterleden mobiliserar för att visa sin äkthet och fanatism till sin klubb. I detta nu har man till exempel lyckats skapa ett grönsvart hav på Järntorget. Huka er!

En sista uppmaning till gais

PÅMINNELSE. Glöm inte förstärkaren...



...den lär behövas i år igen.

I gave the bitch some mackerel

Glenn...Glenn, Glenn, Glenn!

2011/05/07

Stefan Petterssons klassiska mål

KLASSIKER. Magnus "Ölme" Johansson, i dagens Aftonbladet, om...
Min bästa medspelare:
– Stefan Pettersson. Vilken avslutare! Jag kommer ihåg en match, när
Kåmark slog en långboll till Stefan, som i farten klackade bollen i mål,
med foten bakom stödjebenet. Jag tänkte: ”Vad fan hände?” Han gjorde
mål som man annars bara ser i tv-spel. Det är svårt att förstå hur stor
han är i Holland. När jag kom till Groningen och berättade att jag spelat
med Stefan sa folk att han är ligans bäste utlänning genom tiderna.




Mats Perssons fängelsetips till gajsarna

ÖVERLEVNADSGUIDE. Precis som att det är statistiskt säkerställt att det finns väldigt många Glenn i Göteborg jämfört med övriga landet, så står det även klart att väldigt många gajsare har bokstaven "y" i slutet av sitt namn. Och alla vet ju vad den bokstaven innebär.

Bara genom en snabbkoll på de båda lagens spelartrupper så kan man konstatera att Gais har två y-namn med – en Jimmy (Tamandi) och en Tommy (Lycén). Blåvitt har noll. Bland gemene gajsare på gatan, busskuren eller utanför Systembolaget är den siffran ännu högre. Och till deras stora glädje har de sedan en tid fått en ordentlig förebild som kan hjälpa till i deras kommande och oundvikliga öde.

Räddningen heter Mats Persson och trots att hans förnamn slutar på "s" så åkte han in i fängelse sedan han hållit på att fiffla ner Blåvitt i fördärvet. Inte helt oväntat var då Gais överförtjusta att hämta dit en sån "go gôbbe" som dömts till 18 månaders fängelse. Klubben med enorma lillebrorskomplex såg samtidigt inget negativt i det som hänt.

För att kunna hjälpa alla gajsare i deras framtida fängelseliv så presenterar BaraBen här Mats Perssons överlevnadsguide. Så alla gajsare, följ råden och er fängelsetid kommer att passera smidigt förbi.

Mats Perssons fängelsetips för en enklare tillvaro bakom lås och bom

# Diskutera inte politik eller religion.

# Spela inte om pengar.

# Stirra aldrig på någon.

# Låna aldrig pengar.

# Samarbeta inte med vakterna.

# Berätta inte om dina brott.

# Skvallra aldrig.

# Berätta inte om ditt privatliv.

# Gå alltid med huvudet framåt, inte nedåt.

# Använd inte droger.

# Träna/gymma som tidsfördrivning samt för att bli större för att inte verka svag.

# Undvik att bli någons "flickvän".

# Tatuera dig inte. Du kan få sjukdomar och ångrar ofta dem när du är ute.

2011/05/05

Snart skiner...Eddy Bengtsson?



THE ZONE. Tre minuter in i detta klipp börjar det. Blåvitt-supportern Eddy Bengtsson gör sin inmarsch på The Zone, MMA-fightinggalan på Lisebergshallen. Ni som deltog på BaraBens påskfest på Biljardpalatset vet redan om att han kommer göra samma blåvitfärgade inmarsch nu på lördag.

Då är det dags för Eddys comeback i MMA-sammanhang på "The Zone". Vill ni ha lördagsunderhållning och stötta en blåvit broder, hugg tag i en av de sista biljetterna innan det blir slutsålt. Ryktet säger även att flera Blåvitt-spelare ska dit och ladda upp inför måndagens derby...

Det är dags för årets fiskepremiär

Sedan Gais vann SM-guld 1954 har...

...det första kärnkraftverket i drift öppnats i dåvarande Sovjetunionen.

...Rosa Parks utför sin berömda protestaktion på en buss i Montgomery, Alabama, USA.

...norrländska klubbar fått möjlighet att deltaga i näst högsta divisionen, men med bestämmelsen, att om en klubb i Norrland vann serien skulle det inte bli uppflyttat till Allsvenskan.

...alla restriktioner mot norrländska klubbar hävts.

...den första transatlantiska telefonkabeln inrättas mellan USA och Storbritannien.

...har trepoängssystemet införts i fotbollsvärlden.

...USA startat
minst sex krig. Bland annat Vietnamkriget.

...Sputnik, den första satelliten, sänds upp i rymden Sovjetunionen.

...Sovjet skickat ut Jurij Gagarin ut i rymden och USA sänt Neil Armstrong till månen för en promenad.

...världens första pacemaker opererats in i en patient i Sverige.

...lasern framställts i USA.

...P-pillret uppfunnits och kommit ut på marknaden i USA och Mexiko.

...förbud mot rökning på krogen införts i Sverige.

...sambandet mellan rökning och cancer fastställts.

...bland annat hemdammsugaren, videobandspelaren, mobiltelefonen och persondatorn uppfunnits.

...hunden Laika åkt ut i rymden.

...Sverige fått fler än en tv-kanal.

...befrielsekampen i de afrikanska kolonierna börjat.

...kolonialmakterna har drivits ut från Afrika.

...Berlinmuren byggts.

...Berlinmuren rivits.

...USA:s president John F. Kennedy mördas i Dallas, Texas.

...Elvis Presley hittats död på golvet i sitt badrum på Graceland.

...internet uppfunnits. Och CD-skivan. Och faxmaskinen. Och...

...DU-reformen genomförts och förändrat hela det svenska språkets tilltal mellan individer.

...kung Carl XVI Gustav hunnit bli kung som 26-åring (1973), träffat Silvia, skaffat sig tre barn, varit otrogen mot Silvia med Camilla Henemark och flera andra kvinnor. Nu är han nybliven pensionär.

...en ny regeringsform med enkammarriksdag röstats fram.

...dansband kommit, setts, segrat och dött ut.

...proggen kommit, setts, segrat och dött ut.

...discon kommit, setts, segrat och dött ut.

...eurodiscon
kommit, setts, segrat och dött ut.

...technon
kommit, setts, segrat och dött ut.

...kvinnlig arvsrätt till kronan införts.

...Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Thorbjörn Fälldin igen, Olof Palme igen, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt varit svenska statsministrar.

...Sverige utvecklats från en konservativt kristen stat till vad som kallas "världens jämlikaste land".

...hela Göteborg har fått rinnande vatten.

... Blåvitt spelat i Champions League ett halvdussin gånger, vunnit och sedan slarvat bort cirka 100 miljoner kronor på spelaraffärer. Men ändå kommit tillbaka och tagit nya guld.

...Kalla Kriget tagit slut.

...Sovjet lösts upp.

...en KGB-agent tagit över först som president och sedan som premiärminister i Ryssland.

...USA hittat en ny ärkefiende som man nu jagar i Afghanistan och Irak.

...Glenn Hysén fötts, lärt sig gå, börjat skolan, lärt sig spela fotboll, vunnit UEFA-cupen med Blåvitt, lirat i tre andra länder, varvat ner i Gais och Skogen, lagt av med fotbollen, blivit tv-kommentator, varit Göteborgs största pimp, skaffat ungar till höger och vänster, stöttat en son som kommit ur garderoben, stöttat en annan son som blivit allsvensk skyttekung och firats på sitt 50 årskalas.

...svenska kyrkan delats från staten.

...kvinnor fått möjlighet att bli präster.

...1960, 1970, 1980, 1990, 2010-talen passerat. Troligtvis passerar 3010-talet med.

...Blåvite gangstern Clark Olofsson hunnit med Norrmalmstorgsdramat, rymt från fängelse, stulit största summan dittills i svensk kriminalhistoria, utbildat sig till journalist och suttit av fler fängelsestraff än Gais har SM-guld, åkt fast för ett gigantiskt heroininnehav, bytt namn, startat upp äventyrsverksamhet i Thailand, skaffat sig barn i besöksrummet på anstalt och blivit Belgisk medborgare.

...Sverige fått se framväxten, spektaklet och döden av partiet Ny Demokrati.

...Sverige fått se framväxten, spektaklet och döden av ABBA.

...Sverige fått se framväxten, spektaklet och döden av Sven Ingvars.

...Sverige folkomröstat i pensionsfrågan, om vänstertrafiken, om kärnkraften, om EU-inträdet och om EMU.

...Pontus Wernbloom fötts, lärt sig gå, börjat med fotboll, gått ut skolan, förlorat oskulden, debuterat i Blåvitt, vunnit SM-guld med Blåvitt, blivit proffs och landslagsman, gift sig, skaffat barn, gett ungen livstids medlemsskap i Blåvitt och den nyfödde grabben lär inte se några grönsvarta guld under sin livstid.

...Blåvitt vunnit UEFA-cupen två gånger och vunnit 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, tretton SM-guld.

Radikala åtgärder räddar ansiktet på Gårdakvarnen?

NOTIS. Efter ett dåligt underbyggt uttalande under gårdagen erfar BaraBen att Gais supporterklubb Gårdakvarnen nu tar till rena krischockmetoder för att leva upp till sina åtaganden. Efter en idé som uppstod under Uppdrag Gransknings reportage igår kväll så har styrelsen enligt BaraBens anonyma uppgiftslämnare under natten suttit i förhandlingar med den statliga myndighet som historiskt sett utan tvivel har det starkaste bandet till Gaisare; det handlar alltså om Arbetsförmedlingen (AF).



Efter en mångårig relation mellan AF och stadens Gaisare ("Vad kom först, hönan eller ägget?" är frågor som osökt dyker upp i huvudet) tar parterna nu alltså på Gårdakvarnens initiativ nästa steg och fördjupar relationen ytterligare. Tidigare har samarbetet alltid skett på Arbetsförmedlingens "mark" (läs: jobbcenter), men nu kan BaraBen som första mediahus avslöja att AF bjudits in som partner för att lösa Gårdakvarnens medlemsproblem, genom så kallade "Fas 3"-jobb. En sinnrik konstruktion som dessutom garanterar GAIS supporterklubb 5000 kr / månad / plats i statligt stöd, pengar som i första läget ska gå till gröna och svarta kläder till utplacerade "Fas 3":are för att det "hav" som utlovats på måndag över huvud taget ska bli av.

BaraBen noterar att Fas 3 enligt vissa utsagor nu utgörs av ca 25000 deltagare över hela landet, och reflekterar man över detta i ljuset av rapporter om åtgärdens ineffektivitet så kan alltså Gais publikproblem vara ett minne blott, även i ett långsiktigt perspektiv.

Supporterkartan: Här bor Blåvitts, Öis och Gais fans!

GÖTEBORGSDERBYT. Tidigare i vinter gjorde BaraBen-bloggaren feldgrau en studie över var medlemmarna i IFK Göteborg, Gais och Öis bor, till Supporterklubben Änglarnas medlemstidning Blått & Vitt (1/2011). Här är ett par utdrag från grafiken – som visar upp resultatet av denna intressanta undersökning – och krossar Gais-myten om att blåvita kommer från kranskommuner och Gaisare är dominanta i "centrala Göteborg". Här nedan presenterar vi ett par intressanta detaljer från den grafiken i bildform, vilka sammanfattar läget rätt så bra...

Följande bilder visar vart medlemmarna i Göteborgsalliansens klubbar bor. Färgerna som du kan se på den första bilden representerar vilket lag som är dominerande i den aktuella stadsdelen/ det aktuella postkodsområdet.

Gais starkaste fäste i Göteborg, "överklassområdet" Fiskebäck och Södra Skärgården.
Nordöstra och östra Göteborg och östra Hisingen. Totalt dominerat av IFK Göteborgs medlemmar.
Enbart i Änggårdsbergen, Vasastan, Kärralund och Kallebäck är Öis:are i majroitet mot blåvita. I Örgryte är de dessutom i stor majoritet. Resten av centrum, östra Göteborg, västra delen av Älvstranden, Majorna, inom Vallgraven, Gårda (!) och hela Hisingen – från Kville via Biskopsgården till Torslanda – är Blåvittland.

Fördelningen av medlemmar i Blåvitt, Öis och Gais i hela Storgöteborg. (Klicka för större bild)

Så här läser du siffrorna (och gubbarna) i kartorna.
Här, i Östra Mölndal sticker Gais ut. Mölndal öst är vetenskapligt sett "Gais-land".
Myten är död.

PeeMaN: "Jag skiter väl fan i Gais."

REFLEKTION. Jag orkar inte med att folk haussar upp den här matchen till något "viktigt". Det är inget lag av dignitet vi ska möta. Det är inte Helsingborg, MFF, AIK eller Elfsborg. Det är sketna Gais vi möter på måndag. Ett lag som gick upp i Allsvenskan 2006 och sen dess presterat som bäst en tiondeplats (ironiskt nog just samma år). Inte konstigt att det största man haft att fira är när IFK Göteborg räddar föreningen genom att köpa "Pärlan" samt att man slår IFK Göteborg med 1-0 för första gången på 16 år!

Matchen mot Gais är en av de få som jag inte är ett dugg oroad över. Som spelare i IFK Göteborg bör man inte känna någon större press över den här matchen egentligen, man kan och kommer vinna den. Senaste gången Änglarna förlorade mot Gais var 2008. Det var i en match som IFK för övrigt ägde, men där Ragge tyvärr styrde in en boll i målet. Senast Gais vann övertygande var 1992. Värt att notera är att det här var på den tiden då Glenn Hysén fortfarande spelade fotboll. Han var med som mittback i Gais och gjorde enligt vittnesmål en gedigen insats! Så ser facit ut, en förlustmatch mot Gais sen 1992.

Helt ärligt, jag skiter väl i Gais. Det är i mina ögon ett lag i samma klass som Gefle, Trelleborg, Syrianska och Mjällby. Har man som största mål att hamna ovanför strecket samt att vinna båda derbyna är det ju bara att gratulera. Vi som håller på Blåvitt har större ambitioner än så!

2011/05/04

Paniken i Gais (del 2): "Rör inte vår grönsvarta zon"

GÖTEBORGSDERBYT. I brist på bättre uttryck är skitnödigheten i Göteborg just nu på nivå "nära bristningsgränsen". När BaraBen.com tidigare i dag lät en av våra läsare – som har Andra Långgatan som hemvist – uppmana andra blåvita att ladda upp för derbyt där, kunde Gaisarna inte hålla sig längre.

Kika på detta, kamrater:

Humorsajt 2 lugnar de panikslagna Gaisarna.
Gais svar på Magnus Betnér lugnar de panikslagna Gaisarna.
För att inte en del blåvita ska nås av rykten om att vi uppmanat till det ena och andra kan vi fastställa följande: vi har inte uppmanat till ett skit. BaraBen.com hade sitt senaste evenemang på Biljardpalatset under bortamatchen mot AIK – då vi samlade cirka 400 blåvita och bjöd på mat och en hel del dryck – men har ingen som helst plan för något gemensamt arrangemang till måndagens derby. Vårt nästa arrangemang är hemligt, men har ingenting att göra med derbyt i varje fall. Det kan ni vara säkra på.

De blåvita som vill hänga i Linnéstaden på måndag gör det, de som hänger i Stampen gör det, de som hänger i Vasastan gör det och de som hänger i centrum, ja ni fattar. BaraBen kommer stötta och sprida era budskap om samlingar, fester, pubhäng och events – precis som vi alltid gjort.

Därmed har vi inte sanktionerat dessa, eller är medarrangörer om det inte uttryckligen står att vi gör/är det. Vi bara sprider det blåvita budskapet. Tragiskt dessutom att se hur Gaisare påstår att det "kan leda till en del stök" för att en blåvit bloggläsare vill se fler änglar hänga på långgatorna före en match. För Gais innebär det alltså våld att se blåvita, vilket är inte bara en fruktansvärt cynisk och våldsuppviglande bild av vår stad och dess medborgare, men på gränsen till en direkt provokation mot vanliga människor som inte delar eran våldsglorifierande världbild.

Humorsajt #3 uppmanar Gaisare att ge sig på blåvita. Våldsuppvigling som visar tydligt vad Gaisare är för slags människor. Det här är skratt inom kategorin tragikomik, för den som undrade. Det är även rätt så tydligt att Gaisarna som står för dessa sajter – och deras närmaste anhang lilla skara av beundrare – är till ungefär 99 procent bestående av inflyttade skogsmongos. Det är för övrigt den generella termen för en Gaisare, tills motsatsen bevisats. "Intrång i våra revir"? Ja, den utdöende vargstammen kanske bör skjutas av en gång för alla...

Avslutningsvis tycker vi på BaraBen.com att det är komiskt att Gais fans skall bilda ett "grönsvart hav" på Järntorget inför derbyt. Synd att de aldrig bildar några grönsvarta hav på läktarna, vare sig de möter oss i sin "årets stormatch" eller mot några andra lag. För var så säkra, måndag kväll så dör ännu en bit av Gais-myten. Då jublar drygt 8 av 10 derbybesökare när Blåvitt gör mål. Och då ser åskådare nummer nio – maginalaren – killen i skinnvästen/tuffa London anno 2003-inspirerade huliganoutfiten – som luktar fesk och ser ledsen ut. Vid varje besök i verkligheten, det blåvita strålkastarljuset, dör ännu en liten bit av myten. Lycka till med er "zon" pojkar. Och glöm inte båttutorna, så ni hörs!

Paniken sprider sig i Gais-lägret

Från humorsajten Gais.nu.

Bakom kulisserna: Livet som Gais:are

GÖTEBORGSDERBYT. Den här videon är inte helt klockren. Killarna som har gjort den gör stundtals bort sig och hetsar diverse A-lagare att skrika "Gais, Gais, Gais" och spelar över så det står härliga till. Och ja, den sparkar neråt och driver med de mest utsatta i samhället, vilket kan te sig rätt så ocharmigt. Men det finns sekvenser i den som är värda att se och ta till sig. Ett slags skruvat tidsdokument värt att se i alla fall en gång under sin derbyhets. Därför återpublicerar vi i dag den gamla videon om livet bakom kulissern på en parkbänk nära dig: "Gaiskärnan"...

Måndagsladdning: På "Gais:arnas" Andra Lång!

GÖTEBORGSDERBYT. På måndag drabbar årets två allsvenska göteborgslag samman i vårderbyt. För Blåvitt är detta tre måstepoäng, men för Gais är det säsongens enda match. De har inte kunskap, kompetens eller förmåga att vinna några titlar, så att slå storebror är deras enda hopp. Tyvärr tar sig detta rätt så skrämmande uttryck i både beteende och retorik från den lilla svans grönsvarta som finns i vår stad.

Om det gällt hundar hade symptomen snabbt fått diagnosen rabies.

En Gais-sida försöker vara "fyndig".
Samma Gais-sida är "fett äkta", som fan.

Gais:arna har i många år försökt – förgäves – att förvandla kvarteren runt Järntorget och Långgatorna till en "grönsvart zon". Så till den aktuella säsongen har en av deras femtioelva supporterklubbar kommit överens med nya minipuben Queens head på Andra Lång, om att få införladda där. Som ett resultat av att deras stampub Gamle Port sparkat ut dem. Krögarna hade helt enkelt tröttnat på alla spyor, piss, extrem fylla, vandalism och kaos som det grönsvarta "laddandet" medförde.

Men så fort det inte är matchdag syns inte Gais:arna till på långgatorna. Då är det precis som i övriga stan en "blåvit zon" och nu har några av de blåvita som hänger i området till vardags fått nog. Signaturen "Le Ninja" uppmanar därför alla blåvita som kan och vill att sätta sig på pubarna kring Andra Långgatan på måndag.

Vi talar om pubar som Tullen, Nians ölhall, Kafé Publik (även innergård), Notting Hill (uteservering) på Andra lång och Byns bistro (uteservering) på Tredje lång. Området kring Andra Lång som är närmaste Järntorget, där inga Gais:are syns till. Här är läsaruppropet:
"Göteborgarare! Änglar!

Det vankas derby i stan. Det vankas tre nya poäng.

På måndag möter vi gajs och vår stads gator och pubar kommer att fyllas och färgas av blått och vitt. Logiskt nog kring Avenyn och Vasagatan. Så att det är nära till arenan när klockan närmar sig 19.00.
Gajsare däremot. Dom är inte alltid logiska. Ingen nyhet överhuvudtaget. Men en nyhet för er kanske är att gajsarna samlas på Queens head på Andra Långgatan. Precis som de bestämt hävdar att alla blåvita är från Floda, Landvetter, Torslanda eller Skövde så hävdar de nu också att Andra Långgatan är deras gata...

En aning provocerande för en blåvit som har sitt andra hem på just den gatan. Och jag vet att många med mig tycker samma sak.

På måndag den nionde maj ska vi visa att Andra Långgatan är VÅR gata. Den ligger ju i hjärtat av VÅR stad. Gajsarna kommer att känna snopenheten och gråten i halsen när ytterligare en av deras teorier baserat på vetenskapen 'gajsmatematik' slås i kras. När vi färgar andra långgatan blåvit. Låt gajsarna sitta på sitt Queens head och längta tillbaka till Gamle port när resten av gatan tas över av oss.

/Le Ninja"